Zaanstreek op zondag

14 april 2019

Zaanstreek op zondag 14 april 2019


Aanpak verbetering knelpunt spoorwegovergang Guisweg dichterbij

Verkeersknelpunt bij de spoorwegovergang Guisweg in Zaandijk. (Foto: aangeleverd)

ZAANDIJK - Door een intensieve samenwerking tussen Rijk en regio is een oplossing voor het verkeersknelpunt bij de spoorwegovergang met de Guisweg een stap dichterbij. Begin maart 2019 hebben de bestuurders van gemeente Zaanstad, Vervoerregio Amsterdam, provincie Noord-Holland en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat besloten om het gebied veiliger en beter bereikbaar te maken. De aanpak van de kruising is onderdeel van het multimodale mobiliteitspakket van Corridorstudie Amsterdam-Hoorn (CAH). Hiermee is het besluit genomen te starten met de regionale planstudie. In de planstudie wordt bepaald hoe de infrastructuur in het gebied rondom het kruispunt beter ingericht kan worden. De planstudie duurt naar verwachting tot de zomer van 2021.

We willen een stad zijn en blijven waar mensen met plezier wonen en werken

De kruising van de Guisweg in Zaandijk met het spoor en de Provincialeweg is al jaren een knelpunt voor zowel fietsers als autoverkeer. De directe omgeving van de spoorwegovergang is onoverzichtelijk en vormt een barrière voor auto's, fietsers en voetgangers. Het grote aantal treinen op het traject Amsterdam - Alkmaar zorgt voor lange wachttijden voor fietsers en automobilisten. Omdat het aantal reizigers toeneemt, ook door toeristen van en naar de Zaanse Schans en het groeiende aantal inwoners van de regio Zaanstad, zal de hoeveelheid treinen op het traject in de toekomst toenemen.

Gerard Slegers, wethouder gemeente Zaanstad en portefeuillehouder Vervoerregio Amsterdam: "We willen een stad zijn en blijven waar mensen met plezier wonen en werken, ook als het aantal inwoners groeit. Dit betekent dat er extra woningen, nieuwe verbindingen en voorzieningen nodig zijn. Cruciaal daarbij is het verbeteren van de lokale maar ook regionale bereikbaarheid. De verbetering van het verkeersknelpunt bij de Guisweg is hier een prachtig voorbeeld van."

Joke Geldhof, gedeputeerde provincie Noord-Holland: ''De omgeving van het station Zaandijk Zaanse Schans heeft de potentie uit te groeien tot een aantrekkelijk gebied om te wonen en recreëren. Dat vraagt om goede bereikbaarheid. En om woningen en voorzieningen om de groei op te vangen – in het bijzonder in gebieden rondom stations."

Vanaf medio 2019 wordt verder onderzocht wat de kansrijke mogelijkheden zijn. De verwachting is dat dit in de zomer van 2021 wordt afgerond. Meer informatie daarover volgt rond de zomer van 2019. Rond de zomer van 2019 vindt ook een informatiebijeenkomst plaats. Meer informatie over het project is te vinden op www.guisweg.zaanstad.nl.


Cactusbeurs

Cactussen zijn de trend voor in huis. (Foto: Yvette van der Does/RM)

ASSENDELFT - Vandaag is de jaarlijkse beurs van cactussen en andere (succulente) vetplanten van de afdeling Zaanstreek-Waterland. Kom planten inslaan die van veel zon houden en graag bij u op de vensterbank staan! Zondag 14 april van 10.00 tot 16.00 uur wordt de beurs gehouden in school De Brug aan Saenredamstraat 39 in Assendelft. De standhouders komen uit zowel Nederland als Vlaanderen. Ze hebben ook accessoires te koop en er is gelegenheid voor advies over het verzorgen en kweken van de planten. De toegang is gratis. Meer informatie is te verkrijgen via Fons Arens: 06-10680796.

Eerste steen nieuwbouw De Witte Vos

Bewoners maken foto's van de eerste steenlegging door de wethouder. (Foto: aangeleverd)

WESTZAAN - Wethouder Songül Mutluer van gemeente Zaanstad heeft afgelopen donderdag de eerste steen gelegd bij de bouw van twaalf ruime eengezinswoningen in het plan De Witte Vos in Westzaan. Dat deed zij onder het toeziend oog van de toekomstige bewoners.

De Witte Vos wordt gebouwd op het voormalige terrein van Vis Kisten- & Palletsfabriek-Westzaan aan Zuideinde 51. Het plan is een gezamenlijke ontwikkeling van KPO Planontwikkeling en Bot Bouw. Het bestaat uit twee blokken van elk zes woningen met tuinen op het zuidwesten, die grenzen aan het doorgaande vaarwater van de Dijksloot. Alle woningen zijn verkocht. Naar verwachting worden ze in het 4e kwartaal van dit jaar opgeleverd. De wethouder is blij dat het startsein is gegeven na een jarenlange voorbereiding. "Er is een enorm tekort aan woningen, dus niet alleen de grote bouwprojecten, maar juist ook de kleinere zoals deze zijn van belang. Er is altijd de vrees dat mensen uit Amsterdam de nieuwe woningen opkopen, maar hier komen juist voornamelijk Zaankanters wonen. Het is mooi dat wij als gemeente, vandaag letterlijk, ons steentje kunnen bijdragen. Als ik deze grote woningen aan het water zo zie, ben ik best een beetje jaloers en ik hoop dat alle nieuwe bewoners gaan genieten van hun huis.''

Leuk straatje

Bij de officiële start van het project waren bijna alle toekomstige bewoners aanwezig. Mensen uit Westzaan zelf, maar ook uit de andere Zaanse dorpen, variërend van starters op de woningmarkt, tot jonge stellen en gezinnen. De nieuwe straat krijgt zelfs een beroemde hond als bewoner. Filmhond Djinti speelde naast Jim Bakkum de hoofdrol in de film Zwaar Verliefd en komt met zijn baasje mee naar Westzaan. De eerste kennismaking tussen de nieuwe buren was direct goed. "We hebben bewust gekozen voor het dorpse. Westzaan is sfeervol klein en toch dicht bij de stad. Ik kan op de fiets naar het station in Zaandam, dat is maar 10 minuten", vertelt een van de kopers. De nieuwe buurvrouw beaamt dat. "Het is ideaal dat je hier een eigen parkeerplaats hebt en lekker kleinschalig woont. We krijgen hier veel meer waard voor ons geld met een groot huis aan het water. Het zal zo te zien een gezellig straatje worden."

Meer cultuur op menukaart basisscholen

OLYMPUS DIGITAL CAMERA (Foto: aangeleverd)

ZAANDAM - FluXus presenteerde afgelopen maandag, samen met Agora en Zaan Primair, het nieuwe Cultuurmenu voor de Zaanstreek. Tijdens de presentatie stond 'verbinding' centraal. Met de activiteiten uit het Cultuurmenu worden Zaanse basisscholen uitgenodigd verbindingen te leggen met onder andere thema's op school, te ontwikkelen vaardigheden en de cultuuraanbieders in de omgeving van de school.

De bijeenkomst werd opgezweept door swingende percussie van Chris Colleye. Daarna waren er korte workshops: educator kunst- en erfgoed Marijke Veldhuizen vertelde meer over het verbinden van erfgoed en kunst met andere schoolvakken: onderwijsbegeleider en adviseur Marjan van Baekel ging in op de waarde van verbinding voor creativiteit en FluXus Onderwijs-coördinator Maaike Haas liet samen met Annemieke Leusen van Zaan Primair zien wat de waarde is van het verbinden van financiën.

Cultuurmenu Zaanstreek is een samenwerking tussen Agora, FluXus en Zaan Primair en biedt 80 activiteiten op het gebied van kunst- en erfgoededucatie voor het primair onderwijs. Alle Zaanse erfgoedinstellingen bieden excursies/workshops aan en ook een aantal Zaanse kunstenaars ontwikkelen activiteiten voor het basisonderwijs. Daarnaast biedt het menu een selectie van voorstellingen die worden gespeeld op scholen en in theaterzalen. De scholen geven met deze activiteiten vorm aan hun kunst- en erfgoedonderwijs. Vanaf de presentatie vandaag kunnen de scholen inschrijven. Eind september gaat het nieuwe Cultuurmenu-jaar van start.

Johan Aantjes blijft trainer herenselectie

Trainer Johan Aantjes (m) in actie. (Foto: ZV De Zaan)

ZAANDAM - ZV de Zaan en Johan Aantjes maken bekend de samenwerking voor het seizoen 2019/2020 te verlengen. Onder zijn leiding wist heren 1 na het eerste jaar al te promoveren naar de Eredivisie. Dit seizoen is de top acht doelstelling en het daarmee bereiken van de play-offs behaald. "Het is een jonge ploeg die enorme sprongen maakt. Als je al ziet wat we in twee jaar tijd met elkaar bereikt hebben, dan ben ik daar tevreden over. Ik kijk er naar uit om nog een jaar te werken aan de opbouw van deze ploeg", aldus Aantjes.

Mick van den Bree, de huidige trainer coach van AZC Alphen, gaat in het nieuwe seizoen weer zelf spelen. Hij kiest voor ZV de Zaan omdat zijn positieve ervaringen en ambities passen bij de visie van de club. Zo was hij in het seizoen 2017/2018 trainer/coach van het succesvolle Jongens onder 17 team. Van den Bree stopte eind 2018 als speler bij GZC Donk, waarvoor hij tien jaar speelde. In 2017 was van den Bree topscorer van de Eredivisie. Hij gaat zich naast spelen in het eerste team ook inzetten bij de begeleiding van het tweede heren team. "Ik verheug me erop om weer onderdeel te zijn van de positieve ontwikkelingen, het is ook een mooi vooruitzicht om, sinds mijn tijd bij de selectie van het Nederlands Team, weer te trainen bij Johan Aantjes." De intentie van ZV de Zaan is om met zoveel mogelijk spelers in de eerste teams te spelen die de eigen jeugdopleiding, in combinatie met het RTC en (jong) Oranje, hebben doorlopen en alleen dan spelers aan te trekken voor het bereiken van de doelen. Het doel van ZV de Zaan is zowel met het eerste heren en dames team langdurig op het hoogste niveau van het Nederlandse waterpolo te spelen en jaarlijks voor de hoogst haalbare posities op de ranglijst te gaan.

Expositie 'Een leven met klei'

Werk van Klaas de Boer. (Foto: Het Weefhuis)

ZAANDIJK - Het Weefhuis in Zaandijk presenteert dit weekend de expositie 'Een leven met klei'. De Zaanse keramist Klaas de Boer verzorgt deze tentoonstelling. De officiële opening was zaterdag 6 april, met boekpresentatie.

De Zaanse keramist Klaas de Boer viert dit jaar zijn 75e verjaardag. Er wordt daarom groots uitgepakt met zijn overzichtstentoonstelling in Het Weefhuis in Zaandijk. Voor deze expositie is een selectie gemaakt uit de hoogtepunten van zijn carrière, met dank aan verschillende eigenaren die hiervoor hun kunstbezit beschikbaar hebben gesteld. Daarnaast is er recent werk te zien. Bij de opening zaterdag 6 april is het boek 'Een leven met klei' over het leven en werk van Klaas de Boer gepresenteerd.

Het boek 'Een leven met klei' is een tentoonstellingscatalogus en een eerbetoon ineen en vormt een kunstwerk op zich. Het geeft in woord en beeld een prachtige indruk van het werk van Klaas de Boer. Initiatiefnemers van dit boek zijn Linda Stroo, Jaap Brantjes en Rob de Boer, respectievelijk partner, zwager en broer van Klaas. Zowel het boek als de overzichtstentoonstelling zijn buiten medeweten van Klaas tot stand gekomen, maar een mooier eerbetoon kan een kunstenaar zich niet wensen. Voor een Zaanse keramist, die meerdere opdrachten uitvoerde voor de gemeente Zaandam, is Het Weefhuis de aangewezen locatie om het-werk-van-een-leven te exposeren."

De tentoonstelling is dit weekend van 12.00 tot 17.00 uur te bezoeken. Het Weefhuis bevindt zich op Lagedijk 39 in Zaandijk. Meer informatie is te vinden op de website: www.hetweefhuis.nl.

Jazz in De Lorzie: Oriënt Dixieland Express

De ervaren en doorgewinterde musici van de band zijn elkaar trouw gebleven en treden nog regelmatig op. (Foto: Buurtcentrum De Lorzie)

WORMERVEER - De Oriënt Dixieland Express komt zondag 14 april in Buurtcentrum De Lorzie, Wormerveer, de oren vertroetelen. De ervaren en doorgewinterde musici van de band zijn elkaar trouw gebleven en treden nog regelmatig op. Speciaal voor het 35-jarig bestaan werken zij aan een leuke show voor een aantal optredens.

De jazzband ODEjazz is grotendeels van Wieringer oorsprong en komt dus uit de kop van Noord-Holland. Zij vierden in september 2018 hun 35-jarig bestaan.

De muzikanten hebben zich in de loop der jaren door het hele land gevestigd en spelen op die locaties vaak ook nog in andere bands. "In die 35 jaar is één ding hetzelfde gebleven: het enthousiasme waarmee ze met jazzmuziek bezig zijn.

Plezier en muzikaliteit

Plezier en muzikaliteit zijn de twee belangrijkste kenmerken die opvallen bij ODEjazz. Dat resulteert in een aantal leuke muzikale acts. Uit hun originaliteit en verrassende invallen blijkt dat ze elkaar feilloos aanvoelen en ook aanvullen", aldus De Lorzie.

Diversiteit aan nummers

ODEjazz maakt gebruik van eigen arrangementen en een diversiteit aan nummers, ritme en zang. Daarbij laten ze naast dixieland andere jazzstijlen zeker niet links liggen.

Daarnaast is er ook nog een aantal nummers van eigen hand te horen. ODEjazz bestaat uit de volgende musici: Carl de Ruigh (cornet), Jacob Smit (superbone, zang), Alexander van der Jagt (slagwerk, percussie, zang), Simon Tijsen (klarinet/altsax, zang), Bart Kaan (banjo/zang) en Eduard Kaan (sousafoon, zang).

Meer informatie

Het concert begint om 16.00 uur en de zaal is om 15.30 uur open.

De entree bedraagt 5 euro per persoon, inclusief een kop koffie of thee.

Buurtcentrum De Lorzie bevindt zich op Marktplein 3 in Wormerveer.

Hartenjagers 35 jaar sportief, actief en fit

Ton Reuser (88) krijgt het eerste sportshirts uit handen van Ton Schomakers (r) voorzitter Hartenjagers Sport Zaanstreek. (Foto: Adriaan Timmer)

ZAANDAM - Vereniging Hartenjagers Sport Zaanstreek vierde afgelopen maandag op informele wijze haar vijfendertigste verjaardag. Alle leden en begeleiders kregen als verjaardagscadeautje het nieuwe sportshirt van de vereniging.Vijfendertig jaar geleden besloot een aantal hartpatiënten het heft maar in eigen hand te nemen om te kunnen doen wat de cardioloog dringend had geadviseerd: sporten, veel bewegen en actief blijven. Nergens in de Zaanstreek vonden zij een gelegenheid waar zij, met weinig of geen sportervaring, op een veilige manier aan hun conditie konden werken. Dus richtten zij in 1984 zelf een vereniging voor (ex)hartpatiënten op en bedachten een programma dat gericht was op hun specifieke omstandigheden.

In samenwerking met dr. W. Büthker, de eerste en lange tijd de enige cardioloog in de Zaanstreek. Voorzitter Ton Schomakers overhandigde de eerste shirts aan Ton Reuser, die met zijn 88 jaar het oudste lid van de vereniging is, en Dick Mooij die dertig jaar lid is van Hartenjagers en daarmee recordhouder. Dick benadrukte in zijn slotwoord het belang van sporten voor de fysieke en mentale conditie van hartpatiënten.

het doel van Hartenjagers Sport Zaanstreek is nog steeds met een veilig gevoel sporten weer vertrouwen krijgen in het eigen lijf. Elke maandagavond sporten zo'n zestig leden in drie groepen, in de gymzalen van het Zaanlands Lyceum in Zaandam. De vereniging werkt met een team van drie ervaren sportleiders, twee fysiotherapeuten, een leraar lichamelijke opvoeding en cardioverpleegkundigen die het sporten begeleiden. "Het sporten staat nog steeds centraal!", legt Ton Schomakers uit. "We combineren loop- en gymnastiekoefeningen met sportwedstrijden. Het sociale aspect is minstens zo belangrijk. Iedereen doet op zijn eigen niveau mee en er is altijd ruimte voor lotgenotencontact." Meer informatie over meedoen? Kijk op www.hartenjagers.info.

Lofzang op succesvolste Nederlands voetbalclub

Chris Willemsen. (Foto: aangeleverd)

REGIO - Al een halve eeuw brengt Ajax toptalenten voort, boekt het grote successen en heeft het een enorme schare fans en bewonderaars. Vanaf de eerste Europa Cupfinale in mei 1969 tot en met vandaag is het voetbal van de club vaak een lust voor het oog. Het aantal spraakmakende spelers is niet te tellen. Van Johan Cruijff tot Marco van Basten, van Patrick Kluivert tot Dennis Bergkamp en van Rafael van der Vaart tot en met de toptalenten van nú.

In 'Het Mooie Van Ajax' komen al die grote voetballers voorbij. Niet in journalistieke vorm, maar in opmerkelijke proza en poëzie waarin feiten en fictie elkaar hartstochtelijk omarmen. Het boek is voorzien van veel unieke, originele foto's. Al die herkenbare momenten en hartverwarmende herinneringen van Ajacieden - van 1969 tot en met 2019, in hun club én in Oranje - zijn voor eeuwig onderdeel van ons collectieve voetbalgeheugen. Het boek (€ 19,95 euro en 224 pagina's dik) is te koop in de betere boekhandel én online. Te bestellen via uitjekrant.nl/ajax

De bundel telt 224 pagina's. (Foto: aangeleverd)

Over de auteur

Voetbalschrijver en -dichter Chris Willemsen heeft tientallen boeken en bundels op zijn naam staan. Over Ajax schreef hij in legio media. Nu verschijnt van zijn hand deze lofzang op de club, met eerder gepubliceerde verhalen en gedichten, maar ook fonkelnieuwe over Frenkie de Jong, Matthijs de Ligt, het koningskoppel Ziyech/Tadic en de heroïsche wedstrijd Real Madrid-Ajax.

Lezers van deze krant maken kans op een gratis exemplaar. Hoe? Simpelweg door een mail te sturen naar redactiepurmerend@rodi.nl Zet er wel bij waarom je van mening bent dat je een exemplaar van 'Het Mooie Van Ajax' verdient!

Hieronder een van de gedichten in het boekje. In dit geval naar aanleiding van de veelbesproken strafschop in tweeën, door Johan Cruijff en Jesper Olsen, op 5 december 1982 tegen Helmond Sport. Nederland en de rest van de was verbijsterd, want voor het eerst werd een penalty door twee spelers genomen.

O, kom er eens kijken

Verbijstering tussen de palen

Samenspel als in een hoofs gedicht

In het theater van de lach

Brandt tijdelijk een ander licht

De regie legt de bal op de stip

En passt nog steeds gebukt opzij

De kleine Deen tevoren ingeseind

Is er als de brandweer bij

De Meer wrijft zich in de ogen

Versfeld wordt zondebok in scherts

In Helmond wordt het aardedonker

De strafschop krijgt iets introverts

Het is zondag vijf december

De goedheiligman komt op bezoek

En strooit iets heel erg lekkers

In een of andere hoek

Sloepenroeirace Slag om de Zaan

Impressie van de sloeproeirace Slag om de Zaan. (Foto: Menno de Haas)

ZAANDAM - De sloeproeirace Slag om de Zaan is zaterdag 20 april. Dit jaar komen er meer dan negentig sloepen uit het hele land. Deze gaan strijd leveren over het 16 kilometer lange parcours langs de Zaanoevers. Start en finish zijn bij De Koekfabriek in Zaandam. Het is tevens de opening van het Zaanse evenementenseizoen. Info: www.zaanslag.nl.

Maandelijks open atelier creatieve jongeren

Bij Het FluXus Productieteam kunnen jongeren zich creatief uitleven. (Foto: Monique Anrochte)

ZAANDAM - Creatievelingen tussen de 13 en 21 jaar kunnen maandelijks aanschuiven bij de jongeren van het FluXus Productieteam. Zij houden maandagavonden 22 april, 27 mei en 10 juni een gratis open atelier.

Het FluXus Productieteam wordt onder begeleiding van kunstenaar en docent Sander Kloppenburg ingezet voor creatieve producties en opdrachten. Zij produceerden al een animatiefilm voor Cultuurmenu Zaanstreek, ontwierpen decors en awards en maakten posters en flyers. In de Facebook-groep 'FluXus Productieteam' is meer over het team te vinden. Meer staat ook op de FluXus-site (zoekterm 'productieteam'). Jongeren zijn maandagavonden 22 april, 27 mei en 10 juni tussen 19.30 en 21.30 uur welkom op Klaas Katerstraat 7B, Zaandam.

8 dagen verblijf op sfeervol Kos

Alex 2 appartementen - Kos-Stad/Psalidi. (Foto: aangeleverd)

Vanaf slechts € 249,- p.p., incl. appartement en vliegreis

Het Griekse eiland Kos heeft een heerlijke mix van mooie stranden en oude cultuur. De sfeervolle, oude haven van Kos-stad heeft een levendige kade en een gezellige wandelpromenade, met als middelpunt een Middeleeuws kasteel. Naast cultuur opsnuiven kan je ook relaxen op de zandstranden of heerlijk vertoeven op de terrasjes en in de gezellige restaurants.

Een straatje op Kos. (Foto: Aangeleverd)

Alex 2 appartementen -

Kos-Stad/Psalidi

Alex 2 is een kleinschalig complex gerund door een hartelijke Griekse familie. Mike & Linda en hun zoons doen er alles aan om je verblijf zo fijn mogelijk te maken. Laat je door hen inspireren om de leukste plekken van Kos te ontdekken. De ligging van Alex 2 is lekker rustig, maar met de fiets ben je zo op het strand of in Kos-stad. Proef hier ook zeker de traditionele ouzo. Yamas!

Inbegrepen: retourvlucht Amsterdam - Kos met TUI Fly, retourtransfer luchthaven - appartementen, luchthavenbelasting en brandstofheffing, 7 nachten in Alex 2 appartement, verblijf o.b.v. logies in een 1-, 2- of 3-kamerappartement, Nederlandstalige reisleiding

Vanaf € 249,- p.p.

Reisperiode: 18 april t/m 20 oktober 2019. Deze aanbieding is te boeken t/m 30 april 2019. Prijs is een vanaf prijs p.p. o.b.v. 2 pers. per appartement. Vertrek ook mogelijk vanaf Eindhoven en Rotterdam. Exclusief € 2,50 calamiteitenfonds en € 25,- reserveringskosten per boeking. De vanafprijs is beperkt beschikbaar op een aantal data.

Meer informatie en boeken:

www.tui.nl/rodi, bel met TUI 088-0885885 (lokaal tarief) of ga langs in een TUI winkel in de buurt. Op deze reis zijn SGR- en ANVR-voorwaarden van toepassing.

Huiseigenaren kiezen andere prioriteiten dan politici

Huiseigenaren vinden o.a. verduurzamingsopgave van bestaande woningen het meest belangrijk. (Foto: Denkbeelden)

NOORD-HOLLAND - Bij de Provinciale Statenverkiezingen in Noord-Holland kwamen de belangrijkste thema's voor huiseigenaren niet overeen met die van bestuurders (Statenleden, Wethouders, Gemeenteraadsleden, Burgemeesters, Eerste en Tweede Kamerleden*. Huiseigenaren vinden de verduurzamingsopgave van bestaande woningen, de invloed van bewoners bij grote ruimtelijke veranderingen en de waterhuishouding het meest belangrijk. Bestuurders geven de hoogste prioriteit aan het woningaanbod, de bereikbaarheid en de duurzame energieopwekking.

Huiseigenaren zijn in ruime meerderheid voorstander van het collectief bezit van zonnepanelen- en windmolenparken. Hierbij valt te denken aan het meedelen in de opbrengsten van de energieopwekking of mede-eigenaarschap.

Het onderzoek is in februari jl. uitgevoerd door Kieskompas onder 15.000 leden van Vereniging Eigen Huis (VEH) en 22.000 politieke bestuurders.

Door het aantal respondenten te wegen is het onderzoek representatief voor alle 4,3 miljoen woningeigenaren.

De resultaten van het onderzoek staan voor alle provincies op www.eigenhuis.nl/verkiezingen.

Het onderzoek peilde de mening van woningeigenaren en bestuurders op een aantal relevante thema's.

VEH heeft geen waardeoordeel over de uitkomsten.

Onderzoek 'camping' Het Twiske

Impressie van de ecolodges. (Foto: aangeleverd)

OOSTZAAN - Het bestuur van het Recreatieschap Twiske-Waterland hield onlangs een vergadering. Daarbij maakten José Berkhof van PlatformTwiskeGeenPretpark en Oliver Tan van Stichting Hart voor het Twiske bezwaar tegen de geplande 'camping' met vijfentwintig plaatsen rond Twiske Haven.

Gedeputeerde Adnan Tekin van Provincie Noord-Holland zegde toe dat er een natuurtoets moet plaatsvinden. Ook de gemeenteraad van Oostzaan, die het bestemmingsplan moet aanpassen, wil eerst meer informatie over mogelijke schade aan het natuurgebied. Bij de raadsvergadering van 25 maart pleitte Teun Flens van het CDA voor uitstel van het besluit. Hij werd gesteund door Groen Links en D'66.

Impressie van de safaritenten. (Foto: aangeleverd)

"Het Twiske wordt bijna altijd een 'recreatiegebied' genoemd, maar het is ook een beschermd natuurgebied. Daar zitten consequenties aan", zegt Oliver Tan van Hart voor het Twiske. "Volgens de statuten van 2012 gaat het niet alleen om 'het ontwikkelen van recreatiemogelijkheden, maar ook om het behoud en ontwikkeling van het natuurlijk milieu."

Biodiversiteit

Sinds 2013 valt Het Twiske onder het Natura 2000 netwerk van beschermde natuurgebieden, dat door Europa werd ontwikkeld om de achteruitgang van de biodiversiteit te keren. Dat zijn de strengste natuurbeschermingsregels die er zijn. "Eigenlijk mag er helemaal niets meer in het Twiske. Het is een beschermd natuurgebied. En de recreatie is daaraan ondergeschikt", zegt Bernard Ebbelaar, de Wetlandwacht die moet toezien op de naleving van de Vogelrichtlijn. "Bij de pachtovereenkomst van Twiske Haven zou er een toezegging zijn voor een camping met 25 tenten.

Maar er verrijst nu een vakantiedorp! Uit de plannen die 11 maart aan de commissie van Oostzaan werden gepresenteerd, blijken de beoogde vijftien 'ecolodges' vakantiehuisjes van 4 x 10 meter te zijn. En ook de 'safaritenten' zijn in feite huisjes met wanden van doek. Rond de haven ontstaat een vakantiepark met permanente bebouwing. Dat legt druk op de kwetsbare natuur", vinden PlatformTwiskeGeenPretpark en Stichting Hart voor het Twiske. "Vanwege de natuurwaarden mag er in het buitengebied niet gebouwd worden.

Daarnaast mag je na zonsondergang niet in Het Twiske recreatief verblijven. Vanaf de oprichting is alleen dagrecreatie toegestaan. Overnachtingen is een fundamentele verandering."

Land van Fluwel opent spectaculaire uitkijktoren

De nieuwe uitkijktoren van Land van Fluwel. (Foto: aangeleverd)

SINT MAARTENSZEE - Je weet niet wat je meemaakt op een van de nieuwste attracties op Land van Fluwel in Sint Maartenszee. De robuuste uitkijktoren biedt een prachtig uitzicht over de bloeiende bloemenvelden. Spectaculair is niet alleen de hoogte maar zeker ook de 25 meter lange glijbaan.

Het avonturenparadijs is ook dit jaar weer de ultieme plek voor levensgenieters en avonturiers. Zeker nu er deze winter, naast de uitkijktoren, hard gebouwd is aan een nieuwe skelterbaan en klimparcours waarop kinderen gezekerd klimmen. Jong en oud trekken verder de stoute schoenen uit en bedwingen het 1 kilometer lange blotevoetenpad, dat zeker voor kinderen ook vol avontuur en klautermogelijkheden zit.

Land van Fluwel blijkt ook kort na de seizoensopening weer een verrassend avontuur voor jong en oud! De avonturen bieden voor ieder wat wils en verwonderen van 0 tot 100 jaar oud. De avonturen zijn zo gebouwd dat er echt voor elke leeftijd nieuwe uitdagingen zijn. Kinderen spelen, prieken, prutten en verleggen hun grenzen terwijl ouderen opbloeien bij al het moois dat de bloeiende bloemenvelden en de geschiedenis van de tulp te bieden heeft. In de Dutch Tulip Experience maak je met een audiotour kennis met de sprookjesachtige geschiedenis van het bekendste Hollandse icoon: de Tulp!

Terwijl de kinderen, na een aantal gezamenlijke avonturen, nog uren spelen in het AvonturenSpeelParadijs en het Verstoppertjesbos is het voor de volwassenen goed toeven op het terras van Restaurant De Kneinsberg.

Land van Fluwel is dagelijks geopend vanaf 10.00 uur. Zie ook www.landvanfluwel.nl

Krovo buitenvolleybaltoernooi Sporting Krommenie

Krovo Buitenvolleybal Toernooi (Foto: aangeleverd)

KROMMENIE - KROVO verzorgt zaterdag 11 mei opnieuw een volleybaltoernooi op het terrein van Sporting Krommenie, het Krovo Buitenvolleybal Toernooi.

Speelbaan bij volleybaltoernooi (Foto: aangeleverd)

Het Krovo Buitenvolleybal Toernooi wordt dit jaar alweer voor de vijfentwintigste keer het grootste buitenvolleybaltoernooi van de Zaanstreek. In samenwerking met hoofdsponsor Buyten Products doet de organisatie er alles aan om van deze jubileumeditie een onvergetelijke dag te maken, vol sport, spel, lekker eten en muziek. Tijdens het toernooi strijden naar verwachting zo'n zestig teams voor de podiumplaats en leuke prijzen. Voor vrijwel iedere leeftijd en speelsterkte is er plaats. Zo doen er ieder jaar een groot aantal recreanten zes tegen zes mee van bedrijven en gelegenheidsteams, maar wordt ook op het hoogste niveau drie tegen drie gespeeld met dames en heren. In verband met de jubileum editie wordt het toernooi dit jaar afgesloten met een barbecue en een live band. Alle informatie is te vinden via www.buitenvolleybal.nl en daar kan voor het toernooi worden ingeschreven. De uiterste inschrijfdatum is 7 mei. Adres: Marslaan 10, Krommenie

Oriëntaals dansen

Oriëntaals dansen. (Foto: aangeleverd)

ZAANDAM - Oriëntaals dansen met Zara is een bijzondere manier om je mentale en fysieke kracht te vergroten. Een combinatie van heup- en armbewegingen geeft innerlijke energie, terwijl je daarnaast conditie, lenigheid en spiersterkte opbouwt. Kosten 16 euro per maand. Gratis proefles. Kleding: Iets makkelijks. Informatie en aanmelding bij Zara: 06-21937277.

Locatie: Wijkcentrum Dirk Prins, A.G. Verbeekstraat 35, Zaandam.

Porsche Cayenne Coupé: sportiefste SUV

Porsche Cayenne Coupé (Foto: Rossen Gargolov)

REGIO - Porsche breidt de derde generatie van de succesvolle Cayenne uit met de nog sportiever gelijnde Cayenne Coupé. "De coupé bezit alle technische highlights die de huidige Cayenne ook heeft, maar voegt daar een nog dynamischer ontwerp en nieuwe technische details aan toe," aldus Oliver Blume, CEO van Porsche AG. Tot de highlights van de Cayenne Coupé behoren onder meer een scherper gesneden design voor de achterzijde, een adaptieve achterspoiler, twee separate achterzittingen en een panoramisch vast dak van glas of een optioneel carbondak.

Dynamischere proporties en speciale designelementen geven de nieuwe Cayenne Coupé een sportief-elegant voorkomen. "De daklijn, die van achteren veel sneller afloopt, geeft de coupéversie een nog dynamischer uiterlijk en positioneert deze variant als het sportiefste model in het segment," zegt Michael Mauer, hoofd van Style Porsche. Dit effect wordt ondersteund door een vaste dakspoiler, die het coupésilhouet extra aanzet. De voorruit en A-stijl zijn vlakker dan die van de Cayenne vanwege het met twintig millimeter verlaagde dak. De nieuw ontworpen achterportieren en schermen verbreden de Cayenne Coupé met 18 millimeter en dragen op die manier bij aan de gespierde looks. De kentekenplaat is nu geïntegreerd in de bumper, wat het zwaartepunt in het design van de auto visueel omlaag brengt.

Standaard heeft de Cayenne Coupé een panoramisch glazen dak van 2,16 vierkante meter, wat voor alle inzittenden een uniek gevoel van ruimte creëert. Een geïntegreerd rolscherm beschermt tegen te felle zon en kou. Optioneel is een carbondak leverbaar voor de coupé. Door het geprofileerde carbondak krijgt de auto daarmee de typische uitstraling van een sportwagen, vergelijkbaar met de Porsche 911 GT3 RS. Het carbondak maakt deel uit van een van de drie lichtgewicht sportpakketten. Deze pakketten omvatten ook het Sport Design Pakket met nieuwe, superlichte 22 inch GT Design wielen, met stof beklede stoelen met een klassiek ruitjespatroon en vele carbon en alcantara accenten in het interieur. Bij de Cayenne Turbo Coupé maakt ook een sportuitlaat deel uit van dit pakket.

De Cayenne Coupé is bij de marktintroductie leverbaar met twee krachtige motoren. De 3,0-liter V6 met turbo levert 250 kW/340 pk en ontwikkelt een maximumkoppel van 450 Nm. De sprint van 0 naar 100 km/u voltooit deze versie in combinatie met het standaard Sport Chrono Pakket in 6,0 seconden. Met de optionele lichtgewicht-sportpakketten accelereert de auto in 5,9 seconden naar de 100 km/u. De topsnelheid bedraagt 243 km/u. Het topmodel, de Cayenne Turbo Coupé, heeft een 4,0-liter V8-motor met dubbele turbo die 404 kW/550 pk en een maximumkoppel van 770 Nm levert. De Cayenne Turbo Coupé accelereert in 3,9 seconden van 0 naar 100 km/u en stoomt door naar een top van 286 km/u.

De Porsche Cayenne Coupé is per direct te bestellen en staat eind mei bij de Nederlandse Porsche Centra. De consumentenadviesprijzen beginnen bij € 124.000 voor de Cayenne Coupé en € 207.800 voor de Cayenne Turbo Coupé. De uitgebreide standaarduitrusting omvat onder meer snelheidsafhankelijke Stuurbekrachtiging Plus, 20 inch lichtmetalen wielen, Park Assist voor en achter inclusief achteruitrijcamera, Porsche Active Suspension Management (PASM) en het Sport Chrono Pakket.

Introductie nieuwe Mercedes-AMG

Mercedes-AMG A 35 4MATIC Limousine (Foto: Daimler AG)

REGIO - Na de Hatchback introduceert Mercedes-AMG de volgende instap in de wereld van Driving Performance: de A 35 4MATIC Limousine (brandstofverbruik gecombineerd 7,3-7,2 l/100 km; CO2-uitstoot gecombineerd 167-164 g/km) is het tweede model van Mercedes-AMG dat op het nieuwe platform voor compacte auto's wordt gebouwd.

Deze auto zal erg in de smaak vallen bij klanten die het sportieve karakter van een Mercedes-Benz met voldoende ruimte voor passagiers en bagage zoeken. De hoge rijdynamiek van de wendbare Limousine wordt gewaarborgd door de 2,0-liter viercilinder turbomotor met 225 kW (306 pk) vermogen, de AMG SPEEDSHIFT DCT 7G-transmissie met dubbele koppeling, het AMG-onderstel en de variabele vierwielaandrijving AMG Performance 4MATIC.

Met de nieuwe A 35 4MATIC Limousine wordt het huidige AMG-portfolio uitgebreid met een aantrekkelijk, extra instapmodel. Deze auto richt zich op een jonge doelgroep die veel vermogen zoekt in combinatie met comfort en ruimte voor passagiers en hun bagage. De acceleratie van 0 naar 100 km/h in 4,8 seconden en de topsnelheid van 250 km/h (elektronisch begrensd) zullen de verwachtingen van deze klanten op het gebied van rijdynamiek in het compacte segment overtreffen. De vierdeurs A 35 4MATIC heeft een wielbasis van 2.729 mm en de krachtige proporties van een dynamische en tegelijkertijd compacte Limousine met sportieve, korte overhangen voor en achter.

Sportieve Renault Talisman

Renault Talisman S-Edition (Foto: Renault)

REGIO – De Renault Talisman is nu ook leverbaar als S-Edition. Het betreft een nieuwe uitvoering die op het uitrustingsniveau Intens is gebaseerd. Alle extra ten opzichte van de Intens vertegenwoordigen een waarde van € 2.400,-, terwijl de meerprijs van de S-Edition slechts € 900,- bedraagt.

De S-Edition is beschikbaar voor de Talisman Sedan en Talisman Estate. Deze nieuwe uitvoering heeft een sportief interieur met onder meer zesvoudig elektrisch verstelbare voorstoelen inclusief geheugenfunctie, stoelverwarming, stoelventilatie en massagefunctie. De stoelen zijn bekleed met leder in 'Riviera Noir' met rood stikwerk dat ook terugkomt op het dashboard, de deurpanelen, het stuurwiel en de afwerking van de versnellingspook.

De sportieve uitstraling in het interieur wordt versterkt door de aluminium pedalen en sierstrips, zwarte hemelbekleding en luxe veloursvloermatten met S-Edition-logo en rode bies. Aan de buitenzijde is de Renault Talisman S-Edition te herkennen aan de 18-inch lichtmetalen wielen 'Grand Tour' en de S-Edition-badges op de voorschermen.

De Talisman Estate heeft in alle gevallen een (onveranderde) meerprijs van € 1.200,- ten opzichte van de Talisman Sedan. De extra krachtige TCe 225 benzine- en Blue dCi 200 dieselmotor zijn voorbehouden aan de topuitvoering Initiale Paris.

De nieuwe Mazda3 2019

Mazda3 (Foto: Mazda)

REGIO - De nieuwe Mazda3, waarvan de eerste generatie werd gelanceerd in 2003, is het eerste model van een nieuwe en inmiddels zevende generatie Mazda's. Sinds de introductie zijn er wereldwijd meer dan zes miljoen exemplaren van dit model verkocht, waarvan er meer dan een miljoen naar Europa zijn verscheept.

Vanaf 15 maart staat de volledig nieuwe Mazda3 in de Nederlandse showroom voor prijzen die beginnen bij € 27.160,-. Voor deze prijs is het nieuwe model standaard veel rijker uitgerust dan zijn voorganger. Tegen het eind van het jaar zal de revolutionaire Skyactiv-X motor beschikbaar komen voor een meerprijs van € 950,-.

Mazda heeft bij de introductie van de nieuwe Mazda3 in Europa G-Vectoring Control Plus (GVC Plus) toegevoegd aan het Skyactiv-Vehicle Dynamics pakket. GVC Plus is de tweede generatie van deze voertuigdynamica-controletechnologie van Mazda.

Voortbouwend op het soepele en efficiënte rijgedrag waaraan het bestaande GVC al bijdroeg voegt GVC Plus nu de regeling van het verticale draaimoment toe via remondersteuning. In bochten levert GVC Plus zeer subtiel enige remdruk aan de buitenste twee wielen op het moment dat het stuurwiel weer in de middelste stand wordt gezet. Dit levert een kort herstelmoment op, wat er voor zorgt dat de auto zich beter richt naar de rechte lijn en daarmee een grotere stabiliteit biedt. Dit vereenvoudigt manoeuvres voor het vermijden van noodsituaties en biedt meer betrouwbare stuurdynamiek onder verschillende omstandigheden.

Meer versies Nissan LEAF

Nissan LEAF (Foto: Nissan)

REGIO - De LEAF Modeljaar 2019 biedt talrijke upgrades op het vlak van connectiviteit en technologie. Met de nieuwe Nissan Connect Services app heeft het navigatiesysteem nu TomTom LIVE premium verkeers- en routeinformatie. Met behulp van de app is op de smartphone te zien hoe lang het duurt om op de bestemming aan te komen. Tevens is op afstand de laadtoestand van de batterij te controleren en zijn enkele functies van de auto te bedienen.

De diverse uitvoeringen van de LEAF Modeljaar 2019 zijn per eind deze week te bestellen en naar verwachting vanaf deze zomer leverbaar.

Ken Ramirez, Senior Vice President Sales en Marketing van Nissan Europe: "Bij Nissan zijn we ongelooflijk trots dat de Nissan LEAF in 2018 de bestverkochte elektrische auto in Europa was en ook in 2019 tot dusver op de eerste plaats staat. Met de introductie van de eerste LEAF in 2010 als eerste in serie geproduceerde elektrische auto maakten we ons geloof in elektrische mobiliteit duidelijk. We geloven er nog steeds in. Sterker nog, meer dan 130.000 rijders van een LEAF in Europa delen die overtuiging."

De versie met een groter rijbereik beleefde zijn debuut als Nissan LEAF e+ 3.ZERO Limited Edition in januari 2019. Hij biedt op een volle batterij tot naar schatting 385 kilometer* rijbereik en een vermogen van een indrukwekkende 160 kW (217 pk), goed voor een acceleratie van 0-100 km/uur in 7,1 seconden. De Tekna versie van de e+ is uitgerust met de geavanceerde ProPILOT rijdersassistentietechnologie.

Hyundai i30 Fastback N

Hyundai i30 Fastback N (Foto: Hyundai)

REGIO - De Hyundai i30 Fastback N is na de i30 N hatchback het tweede high-performance model van Hyundai in Europa. Inmiddels zijn er al meer dan 11.500 Hyundai's i30 N hatchback in Europa verkocht – veel meer dan verwacht. De Hyundai i30 Fastback N is de eerste sportieve vijfdeurscoupé in het C-segment en dus uniek in zijn klasse. Door het modellengamma van sportieve, aantrekkelijke N-modellen uit te breiden, geeft Hyundai er opnieuw blijk van buiten de geijkte kaders te denken. De Hyundai i30 Fastback N combineert het verfijnde en elegante design van de Hyundai i30 Fastback met en het sportieve rijplezier van i30 N hatchback.

"Met de nieuwe i30 Fastback N – de eerste sportieve vijfdeurscoupé in het C-segment, die bovendien klaar is voor het circuit – zetten we weer een nieuwe maatstaf", zegt Andreas-Christoph Hofmann, Vice President Marketing en Product van Hyundai Motor Europe. "Het tweede model in ons Europese N-gamma bewijst dat we met onze N-modellen auto's kunnen maken die niemand van ons had verwacht."

Hyundai heeft de N-modellen op dezelfde manier ontwikkeld als zijn raceauto's. De N staat voor twee belangrijke componenten: ten eerste het Zuid-Koreaanse district Namyang, waar het R&D Centre van Hyundai is gevestigd en waar het idee voor de N-modellen is ontstaan. Ten tweede staat N voor Nürburgring – een van de moeilijkste en uitdagendste circuits ter wereld – waar het testcentrum van Hyundai is gevestigd en waar de N-modellen zijn ontwikkeld en verfijnd. De N staat verder voor de vorm van de chicane, de ultieme bochtencombinatie die sport- en raceauto's tot het uiterste op de proef stelt. Hyundai N heeft sinds 2015 al successen geoogst in de VLN-series op de Nürburgring, de TCR International Series, de Pirelli World Challenge en de uitputtende 24-uursrace op de Nürburgring.