Kompas ed 1

5 maart 2019

Kompas ed 1 5 maart 2019


Klaverjassen

OOSTZAAN - Muziekvereniging Crescendo verzorgt vrijdag 9 maart een klaverjasavond in haar verenigingsgebouw de Notenkraker aan het Zuideinde 193 in Oostzaan. Aanvang 20.00 uur, de zaal is open vanaf 19.00 uur.

Stem en spreek je uit voor water

Stem, en spreek je uit voor water (Foto: Aangeleverd )

REGIO - Iedereen van achttien jaar en ouder mag 20 maart stemmen voor een nieuw waterschapsbestuur. De 21 waterschappen zorgen voor droge voeten, schoon en voldoende water. En hoe ze dat doen, daar heb jij invloed op. Breng daarom op 20 maart jouw stem uit voor een nieuw waterschapsbestuur. Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) is het waterschap ten noorden van het Noordzeekanaal en op Texel, het Noorderkwartier. In dit gebied zorgt HHNK voor veilige dijken, schoon en voldoende water. Zaken die heel belangrijk zijn voor ons waterrijke, laaggelegen land.

Vanwege dit belang heffen waterschappen, dus ook HHNK, waterschapsbelasting. Belasting die niet naar algemene uitgaven gaat, maar alleen bestemd is voor waterbeheer. Daarin is Nederland uniek in de wereld. In de wet is vastgelegd dat wie belasting betaalt, stemrecht moet hebben. Daarom zijn er eens in de vier jaar waterschapsverkiezingen, waarbij een nieuw algemeen bestuur wordt gekozen. Zo heb je invloed op de manier waarop HHNK jouw waterschapsbelasting besteedt. Hoe schoon moet het oppervlaktewater zijn, hoe voorkomen we overstromingen, wateroverlast en droogte nu het klimaat verandert? Over dit soort zaken gaat het bestuur van het waterschap. Belangrijke vragen die jouw stem verdienen op 20 maart 2019.

Op wie kan ik stemmen?

Iedereen die in het Noorderkwartier woont en boven de 18 jaar is, mag stemmen voor een nieuw bestuur bij HHNK. Aan de verkiezingen doen dit jaar 9 partijen mee. Via waterschapsverkiezingen.nl vind je meer informatie, zoals alle partijen en kandidatenlijsten. Weet je nog niet op wie je gaat stemmen?

Ga dan naar de Stemhulp via hhnk.mijnstem.nl. Hier worden de verschillen tussen de partijen zichtbaar.

Flinke tegenwind bij Twiskemolenloop

Vrijwilligers AC Waterland met warme thee bij de finish. (Foto: Organisatie Twiskemolenloop)

LANDSMEER - De laatste Twiskemolenloop van het seizoen was nat, zeer nat. "Zo'n natte editie hebben we volgens mij nog niet gehad", zei organisator Nico Hemelaar. "We hebben een mooi en droog seizoen gehad, dus we mogen niet klagen. Bijna 3000 lopers vonden hun weg naar de atletiekbaan van AC Waterland". Ondanks de regen en de harde wind stonden er afgelopen zondag 554 lopers aan de start. De mensen met een passe-partout gingen naar huis met een dry fit shirt.

De lopers die over de finish kwamen, hadden het allemaal over één ding: de harde tegenwind. "Mijn startnummer wapperde bijna van mijn jasje", vertelde Carmen Schaack uit Amsterdam. Zij kwam als tweede dame op de 10 kilometer binnen. Zij moest Marloes Verdiesen uit Alphen aan de Rijn voor laten gaan.

Marloes: "Ik had in mijn hoofd om vandaag onder de 45 minuten te lopen, maar met deze wind heb ik dat idee maar heel snel losgelaten". Ook de snelste heer op de 5 kilometer, Messaud Dardouri uit Nieuwegein, had een snelle tijd in zijn hoofd. "Ik wilde voor het parcoursrecord gaan en kon de eerste drie kilometer goed aanzetten. Echter, door de harde wind kon ik mijn tempo niet vasthouden. Nu zal ik moeten terugkomen!"

Blije lopers

De Landsmeerse Saskia van Liempt en Loes Kuynders stonden voor het eerst aan de start. Ze hadden samen getraind en deden mee aan de 5 kilometer. Ze kregen te maken met de uitdagingen die de loopsport kan hebben. "We gingen veel te snel van start", vertelde Loes. "We zijn het helemaal niet gewend om tussen zo veel mensen te lopen.

We lopen altijd rustig met zijn tweeën. Het was zwaar met die wind en de regen, maar nu ben ik blij dat we het gedaan hebben!" Een frequente deelnemer is Nyash Karadja van Running Blind.

Zij kwam samen met haar begeleidster Sterre Langeveld over de finish van de 10 kilometer. "Ik heb respect voor alle vrijwilligers. Zij staan uren in de kou en als je langs komt rennen, moedigen ze je nog enthousiast aan ook!"

Run for Kika

Nancy Burrie komt met vier vrienden over de finish van de 10 kilometer. Zij zijn Sponsor Team Angie & Vlinder en zijn in training voor de Run-voor-KiKa-loop van 26 mei. "Wij lopen voor mijn vijfjarige dochtertje Angie. Zij heeft leukemie en vecht al ruim een jaar tegen deze verschrikkelijke ziekte. Gelukkig geneest 75 procent van de kinderen met kanker, maar dat betekent ook dat 1 op de 4 het niet redt en dat moet beter kunnen, vind ik. Met de loop 26 mei halen wij geld op voor onderzoek. We hebben al 16.000 euro opgehaald en ik wil gaan voor 20.000 euro, dus wie wil sponsoren, is welkom. Meelopen kan natuurlijk ook."

Uitslagen en foto's

Uitslagen/foto's: www.twiskemolenloop.nl, eerstvolgende loop zondag 6 oktober.

Loon Lions verslaat Jolly Jumpers

Fieke Ligthart maakte 12 punten. Foto: Loon Lions

LANDSMEER - Loon Lions won zaterdagavond 2 maart in Tubbergen met 44-77 van Jolly Jumpers. Dat deden de Landsmeerders zonder zich noemenswaardig in te spannen, Dankzij deze overwinning behoudt het Landsmeerse team de tweede plaats. Met het oog op de play-offs is het belangrijk om deze plek, met nog twee wedstrijden in de reguliere competitie voor de boeg, te behouden.

Tot de derde minuut waren de punten in sportcomplex De Vlaskoel schaars: 3-2. Mede door driepunters van achtereenvolgens Nadine Boesaart, Katie Bussey en Tanya Bröring liep Loon Lions met een 0-11 run vlot en eenvoudig weg van Jolly Jumpers: 3-13. Het Tubbergse team probeerde nog wel tegen te stribbelen, maar de wedstrijd was eigenlijk na één kwart al gespeeld: 7-20.

Groot verschil

Tot halverwege het tweede kwart bleef het verschil rond de vijftien punten hangen: 15-30. Een door Kim Hartman ingezette 0-17 run betekende de definitieve nekslag: 15-47. Jolly Jumpers hapte naar adem en ging de rust in met de stand 17-47.

Tot de vijfde minuut van het derde kwart bleef Loon Lions zeer geconcentreerd spelen. De Landsmeerders brachten het verschil op veertig punten: 23-63. Vervolgens lieten ze de teugels wat vieren en kon Jolly Jumpers tien punten van het verschil afsnoepen: 36-66.

In het laatste kwart gebeurde, buiten de acht Tubbergse en elf Landsmeerse punten, eigenlijk niet veel. Zo hobbelde de wedstrijd, die al lang en breed in het voordeel van Loon Lions was uitgevallen, naar de eindstand van 44-77. Daarmee bewijst Loon Lions zichzelf een goede dienst.

Topscorers

Captain Tanya Bröring was met 15 punten topscorer bij Loon Lions. Katie Bussey volgde met 13 punten. Kim Hartman en Fieke Ligthart droegen ieder 12 punten bij aan de forse overwinning van hun team. Bij Jolly Jumpers kwam alleen Silke Heerts met 12 punten in de dubbele cijfers.

Volgende wedstrijd

In haar eerstvolgende wedstrijd komt Loon Lions zaterdag 16 maart om 19.00 uur uit in Den Helder. De tegenstander is dan het Dozy BV Den Helder. Dit team staat nummer 5 in de competitie.