Den Helder op Zondag

19 mei 2019

Den Helder op Zondag 19 mei 2019


Jubileum Helderse Dag van de Muziek

Dag van de Muziek wordt zaterdag 25 mei voor de 25e keer gehouden. (Foto: Gerard Krol)

DEN HELDER - De Helderse binnenstad staat zaterdag 25 mei in het teken van de Dag van de Muziek. Van 11.00 tot 20.30 uur het grootste amateurmuziekfestival van Nederland plaats en deze keer met een extra feestelijk tintje vanwege het 25 jarig bestaan.

Op twintig podia in de binnenstad is er een zeer divers muzikaal programma. Ruim 1800 (amateur) muzikanten laten van zich horen. Van bands, koren, individuele zangers en zangeressen tot dans- en muziekgroepen. Iedereen heeft een andere smaak in muziekgenres. Op de Dag van de Muziek vind je gegarandeerd iets wat specifiek bij jouw smaak past! Van klassieke klanken tot harde rockmuziek; voor iedereen is er wat wils. Deelnemers komen vanuit Den Helder, de regio en zelfs buiten de landsgrenzen wordt de Dag van de Muziek steeds bekender.

De meeste podia staan in de horecagelegenheden. Ook zijn er een aantal buitenpodia. In het Stadspark laten de cursisten van Triade zich horen, bij de nieuwe terrassen van de horeca op Willemsoord staat het Jong Talent Podium van Mee & de Wering. In de Koningsstraat is een gezellig buitenpodium en op het Breewaterplein treden grote orkesten en groepen op. Bij Rik's Bodylanguage zijn dansers van diverse dansgroepen te zien en voor Wienerhof en Vishandel Boon laten veel koren van zich horen. Achter Windkracht 13 spelen diverse geweldige bands en zangers/zangeressen.In 2019 bestaat de Dag van de Muziek 25 jaar en dat wordt gevierd. Tussen de reguliere optredens door zijn er ook wat verrassingen terug te vinden in het programma. Op straat is er van alles te beleven zoals straattheater, een mini reuzenrad en bijvoorbeeld een karaokebus. Vanaf 17.15 uur begint het jubileumprogramma op het grote podium in het stadspark.

> lees verder op pagina 7


Dagje uit in de regio

(Foto: )

REGIO – Als je zin hebt om iets leuks te doen denk je aan 'Dagje uit in de regio'. De bijlage propvol uitjes bij jou in de regio wordt vandaag verspreid met deze krant. Tegelijkertijd lanceert Rodi Media vandaag www.dagjeuitinderegio.nl. Eén website voor alle regionale uitjes.

Huisduinen maakt zich op voor Rondje Cultuur

Het is tijd voor de zevende editie van Rondje Cultuur Huisduinen. (Foto: aangeleverd)

HUISDUINEN - Rondje Cultuur Huisduinen vindt zondag 26 mei voor de zevende keer plaats van 11.00 tot 17.00 uur in het voormalige vissersdorp. Het beloofd een bijzondere aflevering te worden van het evenement dat door het hele dorp enthousiast is omarmd. Om 10.30 uur verricht de Commandeur buiten dienst Kees Boelema Robertus, directeur van het Marine Museum, de opening in het dorpshuis, waar de inwoner van Huisduinen Piet van Doesburg zijn expo Nautische cartoons presenteert.

Het thema Nautisch krijgt een vervolg in het Huisduinerkerkje waar Nautische ornamenten worden getoond. In het dichtershuisje aan Zeeweg 21 geeft dichter des Vaderlands Tsead Bruinja acte de présence geven. Hij krijgt hierbij ondersteuning van een dichterscollectief die met een aantal nieuwe namen het programma vullen. In de loods op het voormalig O.S & O terrein in de R.W.v.d.Wintstraat exposeren leden van de fotowerkgroep Den Helder hun nieuwste foto's.

Het enthousiasme onder de deelnemers en bezoekers is onverminderd groot, hetgeen blijkt uit het aantal aanmeldingen van bestaande en nieuwe tuinen. Het culturele rondje bestaat uit een fiets- of wandelroute op Huisduinen waar men op een groot aantal locaties kennis kan maken met alles wat Den Helder en Huisduinen in het bijzonder te bieden heeft op het gebied van kunst en cultuur. Op negenentwintig adressen in privé- tuinen en gebouwen worden creatieve vormen als beeldhouwen, keramiek en schilderijen getoond, daarnaast wordt op diverse locaties gemusiceerd. Dorpsbewoner Jack Ambriola geeft een aantal historische rondleidingen door het dorp.

De meeropbrengsten van Rondje Cultuur Huisduinen komen ten bate van het dorp. Zie voor het volledige programma en de adressen van de diverse locaties: www.rondjecultuurhuisduinen.nl

Koning brengt werkbezoek aan de Koninklijke Marine

Koning Willem-Alexander bracht een bezoek aan de Mijnendienst en Defensie Duikgroep in Den Helder. (Foto: NH Nieuws / Jurgen van den Bos)

DEN HELDER - Terwijl koningin Maxima zich een ongeluk zweet op werkbezoek in Ethiopië, was koning Willem-Alexander dinsdag 14 mei te vinden op een winderig schip van de Koninklijke Marine in Den Helder.

Bezoek aan Mijnendienst en Defensie Duikgroep

Hij bracht hier een bezoek aan de Mijnendienst en de Defensie Duikgroep, waar hij een presentatie kreeg over de Nederlandse en Europese strategische belangen van een vrije doorgang op zee. Daarnaast sprak de koning met deskundigen over mijnendreiging en hoe de marine hier mee omgaat.

Christian Rodrigues van Defensie Duikgroep liep de koning tegen het vorstelijke lijf en is gecharmeerd van zijn bezoek. "We zijn heel enthousiast dat de koning bij de defensie duikgroep is geweest. Met name omdat we heel een specialistische groep zijn bij de marine. We hebben duikerservaringen gedeeld, want hij is fanatiek sportduiker", aldus Rodrgues tegen NH Nieuws. "Hij was heel geïnteresseerd vanuit zijn marineachtergrond. Ik ben erg blij. Het heeft me geraakt dat hij de tijd heeft kunnen vinden om met ons in gesprek te gaan".

De koning -die gestudeerd heeft aan het Koninklijk Instituut der Marine (KIM, red.) in Den Helder- sloot zijn werkbezoek af met een bezoek aan het duikvaartuig Nautilus, waar hij nog een praatje maakte met de duikers en bemanningsleden.

I.s.m. nieuwspartner NH Nieuws.

Landelijke Somertijd Reanimatiedag bij Helderse Rode Kruis

Rob van Someren en Irene Moors zetten zich in voor de landelijke reanimatiedag. (Foto: aangeleverd)

DEN HELDER - Radio 10 dj Rob van Someren houdt zaterdag 25 mei samen met het Rode Kruis de landelijke Somertijd Reanimatiedag. Het Rode Kruis afdeling Den Helder doet mee aan deze dag en verzorgt die dag gratis workshops van 1 uur, waarin deelnemers de basis van het reanimeren leren. De workshop wordt gegeven in het Rode Kruis-gebouw aan Bankastraat 27 in Den Helder en vindt meerdere keren plaats tussen 11.00 en 16.00 uur.

Het is de tweede keer dat de Somertijd Reanimatiedag van Radio 10 wordt georganiseerd. Radio 10 dj Rob van Someren over het initiatief: "Ik combineer mijn radioprogramma met mijn baan als politieagent en in die functie maak ik regelmatig mee hoe belangrijk het is dat iedereen weet hoe je moet reanimeren. Met het organiseren van deze dag, wil ik vooral voorkomen dat mensen niet weten wat te doen als ze in zo'n situatie terecht komen. Stel je toch voor dat bijvoorbeeld je partner een hartstilstand krijgt: dan telt écht iedere seconde. Samen met het Rode Kruis gaan we alles op alles zetten om iedereen de basis te leren. Ik zal enorm blij zijn met elk mensenleven dat we door deze dag kunnen redden, maar de naasten van het slachtoffer nog veel meer!" Inschrijven kan tot donderdag 23 mei via radio.nl/reanimatiedag.

Helderse 'Nostalgia'

Het voormalige stadhuis aan de Kerkgracht in 1983. (Foto: aangeleverd)

Beeldbepalend gebouw

DEN HELDER - In de wekelijkse rubriek 'Nostalgia' geeft de Helderse stadshistoricus Marinus Vermooten een vooruitblik op zijn radioprogramma Nostalgia dat hij elke zondag van 12.00 tot 15.00 uur presenteert op de lokale omroep L.O.S. Den Helder. Zijn radioprogramma handelt grotendeels over de geschiedenis van Den Helder en Julianadorp met in het derde uur nostalgische muziek.

Hoenderfokkerij

Pierre Lafere begon eind jaren twintig van de vorige eeuw een hoenderfokkerij aan de Strooweg, nu bekend als de Jan Verfailleweg. Hij had de beschikking over een broedmachine met een capaciteit van zestienduizend eieren. De fokkerij leverde jonge hennen en eendagskuikens, verder eieren en zogenaamde piepkuikens voor de consumptie. In de oorlogsjaren werd het bedrijf stilgelegd en dienden de hokken als onderkomen van inwoners van Den Helder die geëvacueerd waren. Het gezin Lafere bleef in het eigen huis wonen en moest zien rond te komen van de huuropbrengst van de kippenhokken. Na 1945 zette Lafere zijn oorspronkelijke bedrijf voort en mestte jaarlijks twintigduizend piepkuikens en honderden eenden, merendeels ondergebracht in houten hokken. Eind jaren vijftig was het duidelijk dat men de grond aan de Jan Verfailleweg nodig had voor het uitbreidende Nieuw-Den Helder. Hieronder viel ook het hoenderpark.

Zondag wordt een gesprek met een in Enschede wonende zoon van Pierre Lafere uitgezonden. Het voormalig raadhuis aan de Kerkgracht wordt heringericht en zullen er binnen afzienbare tijd weer raadsvergaderingen plaatsvinden. In 1961 vond eerder een flinke renovatie van het beeldbepalende gebouw aan de Kerkgracht plaats. Hierover werd in 2001 een interview opgenomen met het ex-hoofd interne zaken Harm Everhardus. Dit vraaggesprek wordt komende zondag na het nieuws van 13.00 herhaald. Carin Doesburg haalde in mei 1994 het plaatselijk nieuws vanwege haar vele huisdieren in haar woning aan de Jan Huygen van Linschotenstraat. Zij werd deze week opgezocht.

In het muzikale uur een muzikaal overzicht van de zangeres en filmster Doris Day. Met tientallen Amerikaanse top 20 hits behoorde zij gedurende 1946-1958 in het rijtje van de populairste vocalisten.

Tuinconcert Marinierskapel

De Marinierskapel geeft woensdag 22 mei een tuinconcert in het Timorpark. (Foto: LOUIS MEULSTEE)

DEN HELDER - De Marinierskapel der Koninklijke Marine speelt woensdag 22 mei voor patiënten en medewerkers van Noordwest Ziekenhuisgroep. Het optreden vindt plaats in het Timorpark, tegenover het Helderse ziekenhuis. Ook andere belangstellenden zijn van harte welkom. De Steelband van het Korps Mariniers verwelkomt de bezoekers vanaf 14.00 uur. De Marinierskapel treedt op van 15.00 tot 16.00 uur.

Afsluiting van het nascholingsseizoen

Het is een traditie dat de Marinierskapel der Koninklijke Marine een concert geeft in het Timorpark, als afsluiting van het nascholingsseizoen van de geneeskundige opleidingen van de Koninklijke Marine. Met het concert wordt ook de verbintenis tussen de Koninklijke Marine en Noordwest Ziekenhuisgroep tot uitdrukking gebracht. Bij slechte weersomstandigheden gaat het concert niet door.

Kijk voor meer informatie op www.nwz.nl.

Jubileum Helderse Dag van de Muziek

(Foto: Gerard Krol)

> vervolg van de voorpagina

Programma aangevuld met bekende artiesten

Naast de eigen talenten wordt het programma aangevuld met bekende artiesten zoals Jenny Lena en de swingende groep Big Black and Beautiful. DJ Marcel Meijer is aanwezig en het docentencollectief van Triade laat van zich horen. Tot 20.30 uur gaat het dak eraf. Aan lange tafels kan iedereen genieten van een hapje en een drankje in het sfeervol ingerichte park.

Naast het park klinkt er 's avonds ook muziek in onder andere Windkracht 13 en het Boerenverdriet. Om 20.15 uur start het concert van Muziekvereniging Winnubst in Theater de Kampanje. Zin in een 'fout' feest? Ga dan om 22.00 uur naar Studio 62.

Dag van de Muziek is een dag voor en door de muziekliefhebber met een gouden randje. Bekijk www.dagvandemuziek.nl voor aanvullende informatie.

Meubilair accountantskantoor voor Helderse organisaties

DEN HELDER - De Helderse Uitdaging bevindt zich in de gelukkige omstandigheid dat ze vaak mensen blij mogen maken. Dit keer omdat zij het nog prima bruikbare meubilair van Omnyacc mogen aanbieden aan organisaties in Den Helder en Julianadorp.

Toewijzing op basis van inschrijving

Het accountantskantoor gaat hun twee locaties in Den Helder verbouwen en stelt daarom al hun meubilair beschikbaar. Het gaat om een grote partij van totaal 273 stuks, waarvan 9 soorten bureaus, 11 verschillende tafels, 12 soorten kasten en 6 verschillende stoelen.

De toewijzing van de meubels gaat op basis van inschrijving en indien er meerdere organisaties interesse hebben in een bepaald meubelstuk, wordt er geloot.

Al het beschikbare meubilair staat met foto's en maten op de website van de Helderse Uitdaging: www.helderseuitdaging.nl.

Tijdig melden

Verenigingen, stichtingen en maatschappelijke organisaties uit Den Helder en Julianadorp die dit meubilair goed kunnen gebruiken hebben tot vrijdag 14 juni de tijd om zich te melden bij de Helderse Uitdaging via info@helderseuitdaging.nl. In de eerste week van september wordt er een ophaaldag georganiseerd en kunnen alle uitgekozen verenigingen hun meubilair ophalen.

In het huwelijksbootje

Steven en Debby zijn in het huwelijksbootje gestapt. (Foto: Patrick de Graaf)

DEN HELDER - Julianadorpers Debby Vergouwen en Steven Kroon zijn zaterdag 11 mei in het huwelijk getreden. Ze werden op een bijzondere manier naar de trouwlocatie vervoerd. Hun vrienden van Sloeproeivereniging Kop van Noord-Holland brachten hen met roeisloep de Boekanier naar Fort Westoever, waar zij mochten trouwen.

Workshop Gezonde voeding

Voedingsdeskundige Martine Dogger. (Foto: Pierre Mettes)

DEN HELDER – Het Mantelzorgcentrum houdt dinsdag 28 mei een workshop van 13.30 tot 15.00 uur over gezonde voeding in De Helderse Vallei in Den Helder. De workshop is een onderdeel van de Mantelzorger Vitaal-maand en is gratis voor mantelzorgers uit de regio Den Helder dankzij subsidie vanuit de gemeente.

Tips

Juist voor mantelzorgers is het belangrijk om in goede conditie te blijven omdat er lichamelijk en geestelijk veel van hen wordt verwacht. Maar hoe kunnen zij dit het beste doen? Waar moeten ze op letten? Voedingsdeskundige Martine Dogger geeft tips hoe mantelzorgers gezond kunnen eten en welke producten ze juist wel en juist niet uit de supermarkt meenemen. Mantelzorgers met een vraag over een specifiek product mogen de verpakking meenemen naar de workshop. De workshop gratis voor mantelzorgers uit de regio Den Helder. Aanmelden is verplicht en dat kan via info@mantelzorgcentrum.nl

Neem voor meer informatie over deze of andere activiteiten contact op met het Mantelzorgcentrum, tel. 0223 – 747009 of stuur een e-mail naar: info@mantelzorgcentrum.nl

Op www.mantelzorgcentrum.nl staat meer nieuws en een volledig overzicht van activiteiten voor mantelzorgers.

'Blik door de Lens'

(Foto: Dirk Vet)

DEN HELDER - Fotowerkgroep Den Helder heeft de foto 'Lente kriebels' van Dirk Vet verkozen tot foto van de maand mei.

Vet maakte deze foto in de natuur van Den Helder: " Deze foto is gemaakt in de Hortus Overzee en is een macro opname van de Schuimbloem of Perzische muts."

Magazijnleegverkoop bij EP:Beerepoot

REGIO - Het magazijn van EP:Beerepoot aan de Bollenmarkt in Zwaagdijk-Oost opent zondag 19 mei om 11.00 uur de deuren voor de populaire Magazijnleegverkoop. Profiteer acht dagen lang van extreem hoge kortingen op elektronica van topmerken. Wees er snel bij, want op is op.

De altijd drukbezochte Magazijnleegverkoop van EP:Beerepoot is inmiddels niet meer weg te denken. Het gehele magazijn wordt opgeruimd om plaats te maken voor de allernieuwste modellen en dat levert spectaculaire aanbiedingen voor u op. Wasmachines, drogers, (Oled)televisies, stofzuigers, koelkasten, inbouwapparatuur, koffiemachines en audio gaan weg voor bodemprijzen. Prachtige producten van onder andere Liebherr, Bosch, Samsung, Siemens, Philips, Miele, Sonos, Bose, Sony, LG, Jura en AEG zijn aanwezig.

Vele klanten weten inmiddels de weg naar het magazijn aan de Bollenmarkt wel te vinden. Niet alleen vanwege de hoge kortingen, maar ook vanwege het uitgebreide advies, de ongekende service en garantie die zij van EP:Beerepoot gewend zijn. Een mooie aankoop gedaan, maar geen ruimte in de auto? Maak zondag 19 mei gratis gebruik van de Mercedes-Benz bestelwagens van Gomes!

Van zondag 19 mei tot en met zondag 26 mei is men van harte welkom aan Bollenmarkt 15 in Zwaagdijk-Oost (WFO-terrein). Op beide zondagen is het magazijn van 11.00 tot 17.00 uur geopend. Van maandag 20 mei tot en met zaterdag 25 mei is men van 10.00 tot 18.00 uur welkom. Kom langs en profiteer van extreme kortingen, maar met de service van EP:Beerepoot. Kijk voor meer informatie en extra aanbiedingen op www.epbeerepoot.nl.

Kampioenen!

(Foto: aangeleverd)

DEN HELDER - Na een zenuwslopende finale is JBC mix u12 kampioen '18/'19 geworden. Het team bestaat uit: Colin, Quincy, Marit, Niels(coach),Sem, Hidde, Mees, Bradley, Mike, Calvin, Marley, Jayden.

Buitenspeeldag in de buurt

(Foto: aangeleverd)

DEN HELDER - Iedereen kan zich weer aanmelden voor de Buitenspeeldag 2019! Nickelodeon en Jantje Beton roepen kinderen en volwassenen op om van de bank te komen en in de buurt een speelactiviteit te organiseren, zodat zoveel mogelijk kinderen woensdag 12 juni buiten kunnen spelen. Vorig jaar speelden meer dan 115.000 kinderen buiten. Help mee deze 12e editie tot een nog groter succes te maken!

Nationale Buitenspeeldag

Nickelodeon en Jantje Beton willen dat kinderen meer buiten gaan spelen en organiseren daarom gezamenlijk de Nationale Buitenspeeldag en roepen speeltuinen, buurten, ouders, scholen, clubs, bedrijven, gemeenten en iedereen die spelen leuk en belangrijk vindt op om een Buitenspeeldag activiteit te organiseren. Doe je dit jaar ook mee?

Helpende hand

Wie vindt buitenspelen nou niet leuk?! Nickelodeon en Jantje Beton bieden ieder op hun eigen manier een helpende hand bij het creëren van spellen, speelplekken en het organiseren van speelactiviteiten. Daarnaast gaat Nickelodeon ieder jaar op zwart tijdens de Buitenspeeldag om het buitenspelen te stimuleren.

Zet je straat af en organiseer samen met kinderen een sjoeltoernooi, tover de straat om tot een hindernisbaan, bouw hutten of ga stoepranden. Van grote tot kleine spelletjes en van knutselen tot hinkelen.

Op de Buitenspeeldag is alles mogelijk! Iedereen die kinderen een waanzinnige dag boordevol plezier wil bezorgen kan meedoen. Meld nu je activiteit aan op www.buitenspeeldag.nl en ontvang een gratis Hier spelen wij' spandoek. Door je aan te melden, maak je daarnaast ook nog eens kans op een bezoek van Nickelodeon op jouw eigen buitenspeelactiviteit.

Raamdecoratie en gordijnen bij Thuisin van Brederode

(Foto: Alexander van Berge)

DEN HELDER - In mei is het raamdecoratie- en gordijnenmaand bij Thuisin van Brederode. Een mooi moment om de raamdecoratie en gordijnen in het zonnetje te zetten. Welke soort, kleur of dessin je ook kiest: de raamdecoratie en gordijnen zijn stuk voor stuk plaatjes. Denk aan duettes, plissés, horizontale (houten) jaloezieën, lamellen, shutters, multishades en rol-, paneel- en vouwgordijnen.

Raambekleding biedt zonwering, geeft de nodige privacy en isoleert waar nodig. Het kan de zon filteren of zelfs je kamer helemaal verduisteren. Je hebt verschillende keuzes in stoffen of materialen, zodat je zelf kan spelen met het licht. Raamdecoratie voor in je woonkamer, slaapkamer, keuken en zelfs je badkamer. Ontdek het zelf bij Thuisin van Brederode in Den Helder met deze maand mei 20 procent korting op al deze raamdecoratie en gordijnen (vraag in de winkel naar de voorwaarden). In welke ruimte kan jij nieuwe raamdecoratie gebruiken?

De raamdecoratie collectie is groot, divers en biedt voor elk budget en elke smaak verschillende mogelijkheden. Het enthousiaste team is volledig op de hoogte van de laatste trends en laat jou graag alles zien. Bijvoorbeeld de op maat gemaakte in-betweens van Thuisin; dit is dé oplossing voor je ramen als je graag daglicht wilt binnenlaten en toch privacy wilt. De stof laat voldoende licht binnen, zonder dat je volledige inkijk van buiten naar binnen hebt. Dikker dan vitrages, maar transparanter dan overgordijnen, dat zijn de in-betweens van Thuisin van Brederode.

Liever raamdecoratie van hout? Shutters zijn houten luiken met verstelbare lamellen aan de binnenkant van het raam. Ze zijn te verkrijgen in diverse kleuren, houtsoorten, lamelbreedtes en afwerkingen. Ook voor speciale raamvormen (rond, driehoekig) zijn shutters beschikbaar. Houten jaloezieën / blinds hebben een warme uitstraling en ze zijn functioneel en sfeervol. Leverbaar in diverse lamel breedtes en in verschillende kleuren met een groot aantal afwerking methodes. Zo kun je met ladder-banden de houten jaloezieën een persoonlijk tintje geven.

Thuisin van Bredeorde is Luxaflex Gallery Dealer. Deze mooie titel wordt gegeven aan Luxaflex® dealers die opvallen door de manier waarop zij het merk Luxaflex® en hun eigen zaak profileren op het gebied van service, marketing en klantgerichtheid.

Heb je de raamdecoratie gevonden die bij jou en jouw woning past? Laat dan de maten opmeten door de vakmannen. Zij zien precies of en hoe de gekozen raamdecoratie het beste past voor het raam. Mogelijkheden waar je zelf niet snel aan denkt. De vakmannen wel.

Nieuwe hartkatheterisatiekamer NWZ

Behandeltafel met röntgentoestel in de nieuwe hartkatheterisatiekamer. (Foto: Noordwest Ziekenhuisgroep)

REGIO - De Noordwest Ziekenhuisgroep ontving onlangs de eerste patiënt van de nieuwe hartkatheterisatiekamer in Alkmaar. In de afgelopen maanden bouwde bouwbedrijf BAM de nieuwe unit op het platte dak van de eerste en tweede verdieping van het ziekenhuis een technisch hoogstandje. Op deze plek bouwt BAM momenteel nog verder aan een nieuwe hybride operatiekamer. Deze is naar verwachting in juni klaar. Vanaf de rotonde bij de ingang van parkeerplaats Metiusgracht is de aanbouw goed zichtbaar.

In Alkmaar beschikt Noordwest nu in totaal over drie hartkatheterisatiekamers. Daar vinden komende maanden nog enkele werkzaamheden plaats. Zo wordt in een van de huidige kamers de apparatuur geoptimaliseerd en zorgt een verbinding tussen de nieuwe en bestaande kamers er voor dat er een hartkatheterisatiecomplex ontstaat. Namens het hart-longcentrum laat Caroline Swart, unithoofd, weten erg blij te zijn met deze uitbreiding en de komende verbouwing. "We hebben nu tot de nieuwbouw voldoende capaciteit om patiënten te behandelen. Ook de apparatuur is verbeterd. Het medisch team heeft hiermee een uitstekende werkomgeving tot zijn beschikking, wat ten goede komt aan het bieden van optimale zorg".

Noordwest heeft gekozen voor gefaseerde vernieuwbouw op haar locatie in Alkmaar. In de eerste fase gaat het om de nieuwbouw van de zogenoemde acute as. Hier bevinden zich de operatiekamers (complexe zorg), het spoedplein met onder andere spoedeisende hulp (SEH), de intensive care en verpleegafdelingen complexe zorg. Tijdens deze fase wordt ook de ondergrondse parkeergarage aangelegd en Huize Westerlicht gerenoveerd. Hierna volgt nog een tweede fase (rond 2028 gereed) en een derde fase (rond 2035 gereed).

Leerwerkloket voor werkzoekenden

DEN HELDER - Walk&Talk is de maandelijkse netwerkbijeenkomst voor werkzoekenden in School 7 aan Keizersgracht 94 in Den Helder. Woensdagochtend 29 mei zijn Ina Godrie en Anneke Haleber aanwezig, zij zijn adviseurs van het Leerwerkloket Noord-Holland Noord. Ze houden vanaf 10.30 uur een presentatie over wat het Leerwerkloket doet en wat het kan betekenen voor werkzoekenden.

Ze geven algemeen advies over de diverse kansen en mogelijkheden.

Deelname aan Walk&Talk is gratis, wel graag vooraf aanmelden via www.kopgroepbibliotheken.nl of aan de balies van de bibliotheken.

'Adelborsten hebben ons enorm geholpen'

Adelborsten in vol ornaat gaan op pad met cliënten van Stichting Philadelphia. (Foto: Stichting Philadelphia)

JULIANADORP - Twintig adelborsten van het KIM hebben zich maandag 13 mei van hun beste kant laten zien. Bij Stichting Philadelphia staken zij de handen uit de mouwen en dat maakte een bijzondere indruk op de bewoners van de woonzorglocatie in Julianadorp, stelt Monique ten Brinke van Stichting Philadelphia. "Tien adelborsten hadden een werkpak aangetrokken en de andere tien waren in pak. De werklieden gingen aan de slag met ons balkon, terwijl de adelborsten in uniform een rondje door de buurt maakten met onze cliënten".

Een zeer geslaagde dag

De vrijwillige inzet van de adelborsten kwam tot stand via Present en was meer dan welkom. Ten Brinke: "Vooraf hebben we leuke plantjes aangeschaft. Die hebben zij allemaal verpot en daarnaast hebben ze een bankje in elkaar gezet en het balkon opgefleurd. De mannen en vrouwen van het KIM hebben echt keihard gewerkt, dus het was een zeer geslaagde dag, Zo is onze woonzorglocatie weer mooier geworden en hebben de cliënten de kans gekregen om een ommetje door de buurt te maken met afsluitend een lekker ijsje".

De inzet van de adelborsten wordt dan ook zeer gewaardeerd door zowel de cliënten als de medewerkers van Stichting Philadelphia, stelt Ten Brinke. "Doordat wij al handen tekort komen voor de dagelijkse zorg, schieten kleine dingen zoals een rondje wandelen er bij in. Dan is het geweldig als er mensen zijn die zulke leuke dingen eens kunnen overnemen. De adelborsten hebben ons dan ook enorm geholpen".

Interesse om eens bij te springen als vrijwilliger bij Stichting Philadelphia? Neem dan contact op met de woonzorglocatie in Julianadorp, tel. 0223-695555.

Huppeltjesmarkt in de Marsdiepstraat

Clown Dombo is present op de Huppeltjesmarkt. (Foto: aangeleverd)

DEN HELDER - De winkeliers van de Marsdiepstraat organiseren woensdag 22 mei de Huppeltjesmarkt van 9.00 tot 17.00 uur in Nieuw Den Helder. Het evenement is bedoeld voor groot en klein, jong en oud.

De vele springkussens verspreid over het winkelgebied zorgden oorspronkelijk voor de vrolijke naam Huppeltjesmarkt. Kinderen kunnen van het ene naar het andere springkussen huppelen. Naast de vijf verschillende springkussens is er voor de kinderen schminken, popcorn, suikerspinnen, een ballonartiest clown Dombo en een zweefmolen! Samen met Legoclub Den Helder wordt er een fantastische (gratis) bouwwedstrijd met leuke prijzen georganiseerd.

Voor de muzikale omlijsting is er een draaiorgel de paardekop en treedt de straatmuzikant Ben Jur op. Hij speelt zowel covers uit de '60, '70 en '80 jaren als zelfgeschreven cabareteske liedjes over het dagelijkse leven met speelse taal, rijm en dubbelzinnigheden.

Er is een gezellige markt. Hiervoor hebben zich reeds meer dan twintig standhouders aangemeld, maar, er zijn nog een paar plaatsen beschikbaar. Op het Marsdiepplein wordt een rommelmarkt georganiseerd voor zowel kinderen als volwassen. Ook hiervoor kan nog worden aangemeld. Bij interesse: reageer via Facebook, via de mail: mdmodelautosentreinen@ziggo.nl of tel. 06-46343925. Om 12:45 uur is de uitreiking van de 3e KVO (Keurmerk Veilig Ondernemen) ster.

Kringloopshoppen was nog nooit zo leuk!

(Foto: CLAUDIA OTTEN)

DEN HELDER - Elke dag nieuwe, unieke artikelen in de winkel. Voor de echte shopliefhebber is dat dé ultieme winkelervaring. Kringloopwinkel RataPlan biedt in dat geval de perfecte uitvalsbasis.

Kringloopwinkels zijn tegenwoordig voor al het winkelend publiek interessant. Je kunt er namelijk van alles vinden. Van meubels tot speelgoed en ook voor leuke zomerkleding, zowel vintage als hedendaags, ben je bij de kringloop aan het juiste adres. Het maakt niet uit of je een boekenwurm, een vinylfanaat of een verzamelaar van retro meubelstukken bent. Bij RataPlan is voor iedereen wat wils.

Stichting RataPlan is een maatschappelijke onderneming met als doel het creëren van kansen voor mens en milieu. Door elke dag nieuwe, unieke artikelen in de winkel aan te bieden bevorderen ze zoveel mogelijk hergebruik en wordt restafval gereduceerd. RataPlan stopt niet bij alleen hergebruik van spullen maar wil dat werken loont en dat iedereen mee kan en mag doen. Er worden zoveel mogelijk betaalde banen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt gecreëerd. Elk individu kan zijn/haar kwaliteiten bij RataPlan inzetten en verder ontwikkelen. Ze krijgen daarbij begeleiding van professionele bedrijfsleiders.

Wil jij zelf bijdragen aan de kansen voor mens en milieu? Dat door het inleveren van oude nog bruikbare spullen. Heb je nog spullen staan? Neem dan contact op met de klantenservice van RataPlan en plan een ophaalafspraak in, tel. 088-8282782. Het is natuurlijk nog leuker om zelf langs te gaan bij RataPlan aan Nijverheidsweg 3a in Den Helder. Zie ook: www.rataplan.nl

Paranormale avond met Illy Klimmert

DEN HELDER - Medium Illy Klimmert is door 'Aurora' uitgenodigd voor een openbare avond in de 'Boerderij' aan Van Waardenburglaan 22 in Den Helder. Aanvang 20.00 uur. Entree: € 7,-.

Illy Klimmert is een uitstekend medium met veel ervaring. Zij heeft een 'goed lijntje' naar de ongeziene wereld waar gidsen de paranormale boodschappen via haar naar mensen toe brengt. Op een vlotte wijze geeft zij adviezen, openbaar en privé houdt zij echter strikt gescheiden. Haar boodschappen worden altijd herkend.

Belangstellende worden verzocht om een bloem, bosje bloemen of een voorwerp mee te nemen. Op deze manier zal zij in contact treden met Gene Zijde. Vanwege de beperkte beschikbare ruimte is reserveren niet noodzakelijk maar wel gewenst. Dit kan per e-mail naar: hagenstein52@gmail.com. Zie: https://123aurora123.wordpress.com