Kennemerland op zondag

9 juni 2019

Kennemerland op zondag 9 juni 2019


Onderzoek RIVM: Grafietregens gevolgen voor gezondheid

Tata Steel/Harsco moet zijn verantwoordelijkheid nemen, zeggen de IJmondgemeenten. (Foto: John de Koning)

IJMOND - De gemeenten Velsen, Beverwijk en Heemskerk zijn verontrust over de uitkomsten van het rapport over de veegmonsters van de grafietregens van het RIVM. RIVM heeft dit onderzoek gedaan in opdracht van Provincie Noord-Holland. Uit het onderzoek blijkt dat er voor drie stoffen in de grafietregens, waaronder lood, aantoonbare gevolgen zijn voor de gezondheid. De andere twee stoffen zijn mangaan en vanadium. Overal waar grafiet neerdaalt worden mensen daaraan blootgesteld. Met name voor kwetsbare doelgroepen, zoals jonge kinderen en zwangere vrouwen, hebben deze stoffen invloed op de gezondheid.

Ongerustheid bij IJmondgemeenten over uitkomsten

''Wij vinden het onaanvaardbaar dat onze (jonge) inwoners aan deze regens worden blootgesteld. Om die reden eisen we nu concrete korte-termijn maatregelen om de grafietregens te stoppen. We kunnen ons voorstellen dat onze inwoners en vooral ouders van jonge kinderen en zwangere vrouwen vragen hebben.''

Verantwoordelijkheid

Zij vervolgen: ''We verwachten dat zowel Tata Steel/Harsco als de provincie Noord-Holland hierop direct hun verantwoordelijkheid nemen'', aldus de drie gemeenten.

De GGD is al begonnen met actief informeren van scholen en kinderopvangorganisaties.

Gezondheidsvragen

Voor gezondheidsvragen kunnen inwoners terecht bij de GGD via telefoonnummer (023) 515 95 00 (tot 17.00 uur). Voor vragen over het rapport en het rapport zelf kunt u terecht op: https://www.rivm.nl/nieuws/grafietregen-ongewenst-voor-gezondheid.

'Wij vinden het onaanvaardbaar dat onze jonge inwoners aan deze regens worden blootgesteld'

Echtpaar zestig jaar getrouwd

BEVERWIJK – Op donderdag 6 juni was burgemeester Smit van Beverwijk bij het echtpaar Roovers-Rumping. Het echtpaar vierde die dag hun 60-jarig huwelijk. Het paar is op 4 juni 1959 in Beverwijk gehuwd.

Gratis sporten tijdens Nationale Buitenspeeldag

In Castricum kun je gratis sporten op de Nationale Buitenspeeldag. (Foto: Aangeleverd)

CASTRICUM - Op 12 juni is de Nationale Buitenspeeldag. Team Sportservice organiseert een middag met sport en spel voor de kinderen uit groep 1 t/m 8. Daarnaast is de GameDay Battle Bus er voor kinderen uit groep 7 en 8. Deze middag is gratis en je hoeft je niet op te geven.

Neem je vrienden mee en daag ze uit

Neem je vrienden mee, en daag ze uit! De gymleerkrachten en buurtsportcoaches van Team Sportservice zorgen ervoor dat jullie veel verschillende sporten en spellen kunnen doen. Je kunt onder andere voetballen, basketballen, flagfootball spelen en circus doen.

GameDay

Voor kinderen uit groep 7 en 8 is de GameDay Bus aanwezig met extra activiteiten in de bus en op het veld. De GameDay Bus biedt Gaming, Urban activiteiten, ultimate frisbee, racen en techniek.

E-sport wordt gecombineerd met fysiek sport zoals basketbal.

Deze middag is gratis en aanmelden hoeft niet

Meedoen? Kom gewoon langs tussen 14 en 16 uur. De Buitenspeeldag wordt gehouden op het veld naast basisschool Helmgras.

Kijk voor meer informatie op de website (www.teamsportservice.nl/kennemerland). Houd bij slecht weer de website of Facebook in de gaten.

Nul251 collecteert voor Oranjefonds

Jongeren van Nul251 aan de deur bij de mensen. (Foto: Aangeleverd)

BEVERWIJK - Van 11 t/m 15 juni collecteert het Oranjefonds en haalt op deze wijze geld op om stichtingen en verenigingen, aan de sociale kant van de samenleving, financieel wat te versterken. Het Oranje Fonds ondersteunt kansrijke initiatieven en activiteiten die bevorderen dat mensen zich zelfstandig kunnen (blijven) redden en blijven deelnemen aan de samenleving. De jongerentak van Stichting Welzijn Beverwijk, Nul251, heeft voor de wijken Kuenenplein en Plantage een vergunning ontvangen om in de aangegeven periode te collecteren. Behalve het Oranjefonds, steunen ze ook het jongerenwerk omdat de helft van de opbrengst te goede komt aan het jongerenwerk zelf. Het geld zal gebruikt worden om te investeren in materiaal op het gebied van audio, video en sport- & spel. Het is ook mogelijk om nu al online te doneren. Zie: https://noord-holland.oranjefondscollecteonline.nl/organisatie/nul251-stichting-welzijn-beverwijk.

Standhouders gezocht voor Braderie Uitgeest

UITGEEST - Dit jaar zal de Zomer Braderie Uitgeest op een gedeelte van de Middelweg gehouden worden.

In het centrum van Uitgeest is het gezelliger, en de winkels zijn dan ook geopend. Het een en ander is op zaterdag 22 juni van 11.00 tot 16.00 uur.

Kraam is te huur voor 40,00 euro en is vier meter lang. Voor info of opgeven oranjestichtinguitgeest@outlook.com.

PlusBus gaat naar 'New York'

BEVERWIJK - Dinsdag 11 juni lunchen in Hotel New York en een bezoek aan de Euromast in Rotterdam. Woensdag 12 juni rijdt de chauffeur naar Gouda voor een rondvaart met een trekschuit. De tocht volgt de historische vaarroute door de stad. Op donderdag 13 juni wordt er een bezoek gebracht aan Vogelpark Avifauna. Zondag 16 juni naar Aalsmeer Flower Festival. Dinsdag 18 juni rijdt de chauffeur naar Texel. Voor uitgebreide informatie, inschrijven en/of het ontvangen van de "Wijk-Uit" editie kunt u contact opnemen met BeverwijkvoorElkaar van Stichting Welzijn Beverwijk via telefoonnummer 0251 22 22 22 op werkdagen van 09.00 – 13.00 uur.

Schoorl naar diamanten echtpaar

Het diamantenpaar samen met loco-burgemeester Schoorl (rechts). (Foto: Aangeleverd)

HEEMSKERK – Loco-burgemeester Aad Schoorl van Heemskerk ging woensdag 5 juni op bezoek bij het diamanten echtpaar Rosman-Middel. Het echtpaar vierde die dag dat het zestig jaar geleden is getrouwd.

Open Tuindag bij Akerendam

Buitenplaats Akerendam ligt er goed bij. (Foto: Aangeleverd)

BEVERWIJK - Wilt u meer weten over de tuin van buitenplaats Akerendam met haar tuinstijlen uit de 17e, 18e, 19e, 20ste en 21ste eeuw? Kom dan op zondag 16 juni a.s. tussen 10.00-17.00 naar de open dag. Deze Open Tuindag wordt dit jaar gecombineerd met de Atelierroute Beverwijk/Velsen-Noord. In de theekoepel, de oranjerie en de kas op de buitenplaats zullen Jola Geldermans, Erik Bakker, Ina Zwart en Sophie Hohman hun diverse werken exposeren.

De buitenplaats Akerendam in Beverwijk is tussen 1636 en 1639 door de Amsterdamse koopman-regent Jan Bicker aangelegd. Van de zeventiende tot eind negentiende eeuw was een buitenplaats een zomerverblijf voor rijke stedelingen. Akerendam werd in 1852 verworven door mr. Willem Louis Sluyterman van Loo.

In 1977 en 1988 werd naast het historische park van Akerendam het servicecomplex Nieuw Akerendam gerealiseerd. Het oude Akerendam heeft zijn functie als woonvoorziening voor ouderen verloren. Het herbergt nu het bureau van Fonds Sluyterman van Loo en wordt verder gebruikt voor bijeenkomsten en culturele evenementen die het fonds organiseert.

Oase van rust

In de tuin van Akerendam staan de kuipplanten weer buiten. Ondanks dat Akerendam midden in het centrum van Beverwijk ligt, is het gedurende het groeiseizoen een oase van rust. De tuin, een Rijksmonument, is oorspronkelijk aangelegd tussen 1636 en 1639. Destijds had de tuin naast een sierfunctie vooral een nutsfunctie: de eigenaar en zijn familie leefden tijdens de zomer, die werd doorgebracht op buitenplaats Akerendam, goeddeels van de 'vruchten' uit de tuin. Ook nu nog wordt een deel van de tuin gebruikt als moestuin, waar diverse groenten en fruitsoorten worden gekweekt. Achter huis Akerendam ligt een grote barokke spiegelvijver. Deze vijver geeft een goede indruk van de barokke stijl van vijvers uit de 18e eeuw.

Vrijwilligers

In de tuin van Akerendam werken zeer enthousiaste vrijwilligers. Indien u misschien zelf belangstelling heeft voor het werken in de tuin (dit kan op woensdagmiddag en/of donderdagmiddag) kunt u mailen naar info@fondssluytermanvanloo.nl

Openingstijden

De tuin is geopend van 10.00-17.00 uur en de toegang is gratis.

Orgelconcert in Castricum

Gert van Hoef aan het orgel. (Foto: John van Kleef)

CASTRICUM - Zaterdagmiddag 15 juni zal Gert van Hoef een orgelconcert geven in de St. Pancratiuskerk in Castricum. Gert van Hoef is pas 24 jaar, maar heeft ondertussen al vele concerten gegeven in binnen- en buitenland.

Met organist Gert van Hoef

Dit zal mede zijn bereikt door de vele video's die Gert op YouTube plaatste vanaf het prille begin van zijn muzikale carrière. Op zijn eigen YouTube-kanaal heeft hij meer dan 53.000 abonnees.

Van zijn hand zijn enkele cd's en DVD's verschenen. Het concert op zaterdag 15 juni begint om 15.00 uur. Er is een pauze met koffie en thee en de toegang is gratis.

Na afloop van het concert is er een deurcollecte. Het adres van de St. Pancratiuskerk is Dorpsstraat 115 in Castricum.

Nederlands softbalteam U16 bezoekt Rooswijk

Oranje U16 bezig op het complex van Rooswijk. (Foto: Aangeleverd)

VELSEN-NOORD - Vrijdag 7 juni ontving honk- en softbalvereniging Rooswijk het Nederlandse softbalteam U16 op haar sportpark in Velsen-Noord. De selectie tot 16 jaar speelde om 19.00 uur een oefenwedstrijd tegen de Verenigde Staten. De wedstrijd gold als voorbereiding op het Europees Kampioenschap dat van 29 juli tot en met 3 augustus wordt gehouden in de Kroatische hoofdstad Zagreb.

Inzet voor de ploeg van bondscoach Ilja Hardewijn in Zagreb is prolongatie van de Europese titel. In 2017 wist Nederland met groot vertoon Europees Kampioen te worden door 9 van de 10 wedstrijden te winnen en in de finale het sterke Tsjechië met 4-2 te verslaan. Dit jaar loopt de route via wedstrijden tegen Oekraïne en Polen richting de finale tegen mogelijke rivalen als Italië en Tsjechië. De coaching staff bestaat, net zoals twee jaar geleden, verder uit Wessel Brocken, Suzanne Poelgeest en Kay van Schie.

Bijzonder aan de wedstrijd op Rooswijk, was dat dit voor één van de speelsters van het Nederlandse team een thuiswedstrijd is. Manager Hardewijn maakte onlangs zijn 24-koppige voorselectie bekend. Een van de speelsters in deze selectie is Anouk Boontjes. De veertienjarige Velsen-Noordse startte haar softbalcarrière bij hsv Rooswijk en verhuisde via het Haarlemse DSS naar Amsterdam Pirates waar zij zich in de kijker speelde voor het Nederlandse team. Met de wedstrijd vrijdag, keerde Anouk dus weer voor eenmaal terug op het oude nest.

Het is niet de eerste keer dat Rooswijk een wedstrijd van formaat aanbiedt op het sportpark. Eerder al was Rooswijk gastheer voor het EK pupillen en in 2014 ontving Rooswijk het Nederlandse Dames softbalteam, dat in voorbereiding op het WK een oefenwedstrijd speelde tegen Nieuw Zeeland. Ook het Nederlandse dameshonkbalteam speelde meerdere oefenwedstrijden op het sportpark in Velsen.

DekaMarkt viert zeventigjarig bestaan

V.l.n.r.: Aldert Veenis(initiatiefnemer boek), Marjoke de Bakker(supermarktmanager), Fred Kramer (supermarktmanager), Lilian Roest (supermarktmanager), Pieter Rozendaal (directeur DekaMarkt). (Foto: Aangeleverd)

IJMOND - Voor DekaMarkt is 2019 een bijzonder jaar. Dit jaar blaast de supermarktketen namelijk 70 kaarsjes uit! Een mijlpaal om trots op te zijn en die uiteraard groots gevierd wordt. Vanaf zondag 9 juni vieren we 10 weken lang samen met onze klanten feest.

Wie jarig is, trakteert

Het jubileum vieren we op een manier die past bij DekaMarkt: veel voordeel voor onze klant tijdens het Kras & Win cadeaufestijn. De komende 6 weken ontvangen alle klanten gratis kraskaarten, waarmee ze kans maken op geweldige prijzen. Denk hierbij aan 70 seconden gratis boodschappen doen of één van de 5200 DekaMarkt 70 jaar taarten, DekaMarkt cadeaukaarten, een weekendje weg bij het Hof van Saksen en als hoofdprijs: een jaar lang gratis boodschappen doen bij DekaMarkt. In de laatste 4 weken van de feestperiode maak je kans op een buurt barbecue. Door een kassabon van minimaal 25 euro aan boodschappen in te leveren, kun je een barbecue met jouw hele straat winnen.

Hamburgers

Elke vestiging van DekaMarkt trekt een winnaar, dus de kans is groot dat je binnenkort met jouw buren hamburgers staat te grillen en geniet van een zomerse salade. Zorg er dus voor dat je tijdig jouw kassabon inlevert. Naast alle prijzen vindt de klant gedurende deze 10 feestweken heel veel extra jubileumstunts in de folder, de winkel en op de website.

We schrijven geschiedenis

Als aftrap van de jubileumfestiviteiten verscheen gisteren het boek '70 jaar zelfbediening: van Kijkgrijp naar DekaMarkt'. Het geeft de historie van 70 jaar DekaMarkt weer. Mooie verhalen van medewerkers worden afgewisseld met foto's uit de geschiedenis van DekaMarkt. De familie Kat, oprichters van DekaMarkt, nam als eerste het boek in ontvangst. Bij de uitreiking waren enkele supermarktmanagers aanwezig, die gezamenlijk geschiedenis schrijven voor meer dan een verdubbeling van 70 jaar DekaMarkt. Zij kregen, net als alle andere medewerkers van DekaMarkt, ook een exemplaar van het jubileumboek cadeau.

Historie

In 1941 opende Dirk Kat de eerste kruidenierszaak in Velsen-Noord. Helaas werd de winkel in 1944 gesloopt door de bezetters. De eerste zelfbedieningswinkel van Dirk Kat, genaamd Kijkgrijp, opende in 1949. Die naam werd in de jaren vijftig zo invloedrijk, dat het een synoniem werd voor de zelfbedieningswinkels. Kijkgrijp IJmuiden werd in 1955 geopend, dit was de eerste echte supermarkt van Nederland. De winkel verkocht naast kruidenierswaren ook brood, vlees, groente en fruit, huishoudelijke artikelen en textielproducten.

Dirk Kat

Dirk Kat besloot in 1960 om een eigen slagerij in te richten en de inkoop van het vlees zelf te gaan regelen. Dit gebeurt tot op de dag van vandaag nog steeds. In 1999 vierde DekaMarkt het 50-jarig jubileum en opende in datzelfde jaar in Beverwijk de grootste DekaMarkt met een oppervlakte van maar liefst 3500 m2. Het is een trots familiebedrijf met een rijke geschiedenis. De formule is diepgeworteld in de regio's waar de 81 winkels zich bevinden.

Momenteel vieren we het grote succes van de Boerderij Blocks spaaractie en het 70 jarig bestaan van DekaMarkt. Vol vertrouwen treedt DekaMarkt de toekomst tegemoet, waarbij de beste smaak tegen de beste prijs centraal staat.

Zomer Open Dagen bij M.M. Metamorphosis

Kom langs tijdens de Zomer Open Dagen op 13, 14 en 15 juni. (Foto: aangeleverd)

SLOOTDORP - Elk seizoen heeft zijn eigen kracht en bij de zomer denken we aan vakantie. Hoe leuk is het om die sfeer in huis te verwerken? M.M. Metamorphosis houdt donderdag 13, vrijdag 14 en zaterdag 15 juni de Zomer Open Dagen.

Laat de zomer maar beginnen met M.M. Metamorphosis

M.M. Metamorphosis laat ideeën zien op het gebied van behang, vloeren en gordijnen. Klanten kunnen thuis of in de showroom geholpen worden bij de indeling van het huis. Maak hiervoor een afspraak en M.M. Metamorphosis zorgt voor een passend plan voor bijvoorbeeld de tuin, woonkamer of het kantoor.

Wensen

Alle wensen worden hierin verwerkt. De vertrekken worden ook voorzien van plantaardige arrangementen met potten en eventueel planten voor in huis en de tuin.

Nieuwsgierig? Bekijk de webshop op www.mm-metamorphosis.nl of kom naar de Zomer Open Dagen. Het adres is Schelpenbolweg 6 in Slootdorp. Meer informatie of een afspraak maken? Bel met Marjolein: 06-10080571. Het advies is gratis bij afname van producten. E-mail: marjolein.m@tiscali.nl. Kijk ook op Facebook: metamorphosis.slootdorp.

Tropische disco in Nul251 in Beverwijk

BEVERWIJK - Men gaat weer swingen op muziek van DJ Max en Thor op vrijdag 7 juni a.s. Het thema is Tropical, trek je Hawaii rok of blouse aan, doe Een bloemenkrans in je haar of verzin zelf iets tropisch. Kom met je vrienden deze avond dansen en plezier maken. De disco is van 19.00 – 21.00 uur en is te vinden bij Nul251, Wilgenhoflaan 2c te Beverwijk. De entree is € 1,- en voor en klein bedrag kan er iets te drinken en te eten worden gekocht. Info Stichting Welzijn Beverwijk, judith@welzijnswb.nl /0251-300329.

Koken op de camping bij DE JONG

Een kok laat zien hoe je op de skottelbraai de lekkerste gerechten maakt. (Foto: aangeleverd)

HILLEGOM DE ZILK - 'Koken op de camping'; daar draait het tweede pinksterdag - maandag 10 juni - bij DE JONG Kampeer & Recreatie allemaal om. Een echte kok, die tevens fervent kampeerder is en van het buitenleven houdt, laat zien hoe je op de skottelbraai de lekkerste gerechten maakt. Hierbij wordt dan niet per definitie aan BBQ'en gedacht, maar ook aan een lunch, een compleet avondmaal en heerlijke snacks. Ook met de bekende Franse stokbroden heeft deze kok fantastische ideeën.

Demonstraties op de skottelbraai

Uiteraard wordt het BBQ'en niet vergeten. Bij DE JONG staat de week van 8 tot en met 15 juni volledig in het teken van de vader. En ja, als het om eten gaat is het BBQ'en veelal de taak en/of hobby van de man. Naast de kok is tweede pinksterdag bij DE JONG dan ook de vertegenwoordiger van Cadac - de fabrikant van de bekende skottelbraai - aanwezig. Naast het maken van heerlijke BBQ-gerechten vertelt hij alles over de verschillende types skottelbraai en de vele mogelijkheden.

Win een skottelbraai

Als extraatje voor de vaderdagweek verloten DE JONG en Cadac een skottelbraai 'Orange'. Deze speciale uitvoering is niet te koop en alleen te winnen via de winactie. Meer informatie over deze actie en alle activiteiten en het tijdschema van de demonstraties zijn te vinden op www.dejongrecreatie.nl en op Facebook (De Jong Kampeer en recreatie).

DE JONG Kampeer & Recreatie is te vinden aan de Beeklaan 18a-24a in Hillegom De Zilk. De grote kampeer- en outdoorwinkel en de showroom met campers, caravans en vouwwagens zijn uiteraard tijdens dit evenement ook geopend.

Echtpaar Duits-Baltus uit Beverwijk 65 jaar reeds getrouwd

BEVERWIJK – Op donderdag 06 juni bezocht burgemeester drs. M.E. Smit van Beverwijk het echtpaar Duits-Baltus. Het echtpaar vierde op die dag hun 65-jarig huwelijk.

De heer Johannes Duits is op 03 maart 1927 geboren in Woerden en mevrouw Ansfrida Baltus op 09 juli 1932 in Heemskerk. Z

Heemskerk

Het echtpaar is op 03 juni 1954 in de gemeente Heemskerk in het huwelijk getreden.

Fantástische line-up Devotion Outdoor!

(Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - "Vanaf het moment dat de bezoekers de toegangspoort binnenlopen worden ze verrast met muziek van een te gekke Brassband, vuurspuwers, dansende draken en Chinese praalwagens. Ze zijn dus meteen in de sfeer van carnaval; het thema van het allereerste Devotion Outdoor Festival dat in Alkmaar wordt gehouden. Het publiek krijgt dus de hele dag entertainment van de bovenste plank voorgeschoteld." Peter Wouters; een van de organisatoren van Devotion Outdoor, kan een glimlach niet onderdrukken wanneer hij over het prestigieuze festival praat. "Voor dit speciale event op zaterdag 15 juni aanstaande worden zes podia opgebouwd waarop in totaal zo'n 50 dj's met elk een andere invalshoek hun set zullen draaien. De stages zijn onderverdeeld in Mexican Carnaval, Brazil Carnaval, Caribbean Carnaval, Venetian Carnaval, Swiss Carnaval en Chinese Carnaval", vervolgt Wouters. "We hebben qua line-up flink uitgepakt om de crème de la crème van de dancescene naar Alkmaar te halen. We doen niet onder voor een festival als Dance Valley.'' De muziekstijlen variëren van house, latin, tribal, urban/eclectic, hardstyle, 80's/90's tot trance en techno. Kaarten 39,50 euro, devotionoutdoor.nl/devotionfestival.nl.

Muziekstijlen variëren van house, latin, tribal, urban/eclectic, hardstyle, 80's/90's tot trance

Nationale Buitenspeeldag in Heemskerk

Er zijn voor kinderen diverse buitensportactiviteiten. (Foto: Aangeleverd)

HEEMSKERK - Op woensdag 12 juni organiseert Fit4schools in samenwerking met Team Sportservice Kennemerland, JOGG, Buurtsportcoach aangepast sporten en Welschap de Nationale Buitenspeeldag voor alle basisschool leerlingen uit Heemskerk.

Op het speelveld aan de Duitslandlaan (t.o. Olaf de Ruyter) zullen van 13.30 tot 16.00 uur verschillende activiteiten georganiseerd worden door een 4 tal studenten van de opleiding SM&O die stage lopen bij Team Sportservice.

Van voetbal en knotshockey tot levend sjoelen

Naast de grote stormbaan zijn er diverse stations. Van voetbal en knotshockey tot levend sjoelen (neem je zwembroek mee ) , van schminken en spelletjes tot een goochelaar die trucs laat zien, kortom voor ieder wat wils/ Als je met de stempelkaart alle spelletjes gedaan hebt krijg je een klein presentje.

Versnapering

Daarnaast zal er voor de kinderen een lekkere gezonde versnapering zijn, gesponsord door de Albert Heijn. Mascotte Druppie zal water uitdelen.

''Met elkaar gaan we zorgen voor een onvergetelijke dag dus neem al je vriendjes en vriendinnen mee en zien wij jullie op deze onvergetelijke middag!'', aldus de organisatie.

Voorlichting

cosmetische

chirurgie

ALKMAAR - Centrum Oosterwal, de huid- en spataderspecialisten, organiseren regelmatig informatieavonden. Donderdag 13 juni wordt door plastisch chirurg dr. Robert Kanhai voorlichting gegeven over cosmetische chirurgie. Als u een cosmetische behandeling overweegt, is het verstandig u goed te laten voorlichten. Aan de hand van beeldmateriaal worden verschillende cosmetische ingrepen besproken. Wat kun je verwachten van een ooglidcorrectie, wat is een wenkbrauwlift precies, hoe gaat een facelift in zijn werk en wat is er mogelijk met lipofilling? Deze en andere vragen zullen aan bod komen. Na afloop is er gelegenheid om vragen te stellen. Tijd: 19.00 tot 20.30 uur. Locatie: Comeniusstraat 3 te Alkmaar. Toegang is gratis, wel graag aan melden via 072-5157744 of de site www.centrum-oosterwal.nl

8 dagen Bulgarije v.a. € 199,- p.p.

Hotel Jupiter. (Foto: aangeleverd)

REGIO - Sunny Beach, ook wel bekend als zonnestrand, is gelegen aan de Zwarte Zee en is de meest populaire badplaats van Bulgarije.

Inclusief vliegreis, hotel en ontbijt

Sunny Beach, ook wel bekend als zonnestrand. (Foto: aangeleverd)

Over de gehele lengte van het acht km lange zandstrand bevindt zich een ruime boulevard met restaurants en overdag een markt. Zo zijn er tal van activiteiten, overdag én 's avonds.

Hotel Jupiter biedt een oase van rust, midden in Sunny Beach. De tropische tuin met het heerlijke zwembad bezorgen gasten de nodige rust. Wil je het uitgaansleven van Sunny Beach ontdekken? Dan loop je binnen een paar passen naar de boulevard.

Vanaf € 199,- p.p.

Inbegrepen: retourvlucht Amsterdam - Bourgas met TUI fly, retourtransfer luchthaven - hotel, luchthavenbelasting en brandstofheffing, 7 overnachtingen in Hotel Jupiter, verblijf o.b.v. logies ontbijt, Nederlandstalige reisleiding.

Reisperiode: 10 juni t/m 9 september 2019. Deze aanbieding is te boeken t/m 30 juni 2019. Aankomst mogelijk op maandag, dinsdag, donderdag en zaterdag. Prijs is een vanafprijs p.p. o.b.v. 2 personen per kamer. Exclusief € 2,50 calamiteitenfonds en € 25,- reserveringskosten per boeking.

Meer informatie en boeken: www.tui.nl/rodi, bel met TUI 088-0885885 (lokaal tarief) of ga langs in een TUI winkel in de buurt. Op deze reis zijn SGR- en ANVR-voorwaarden van toepassing.

Koi, Vijver & Fishing Dirkshorn

Koi, Vijver & Fishing Dirkshorn is hét adres voor de aanleg en onderhoud van alle vijvers. (Foto: aangeleverd)

DIRKSHORN – Bij Koi, Vijver & Fishing kunnen belangstellenden terecht voor vijvervissen, waaronder goudvissen, goudwindes, sarasa's, shubunkin, steuren en graskarpers. Ook voor een uitgebreid assortiment waterplanten. Het bedrijf is gespecialiseerd in aanleg en onderhoud van zwemvijvers.

Een vijver is rustgevend

Eigenaar Brian Bing vertelt over de praktische kanten van een zwemvijver. "Een zwemvijver kan je goed integreren in de bestaande tuin. Het is esthetisch verantwoord, je hebt geen 'blauwe vlek' in je tuin, het water is helder zonder dat je gebruik maakt van chemicaliën, het vergt weinig onderhoud en verbruikt minimaal vier keer minder energie."

Beschikbare ruimte

In het zwemgedeelte zijn geen vissen en planten. Salamanders komen wel voor in die sectie, met name in het voorjaar vanwege de voortplanting. In de zomer zijn ze weer verdwenen. Planten worden gebruikt voor de zuivering van het water en staan in verbinding met het zwemgedeelte. Waar de locatie aan moet voldoen? Bing: "We komen altijd de tuin bekijken op beschikbare ruimte, hoogteverschil en de hoeveelheid bomen die eventueel geruimd moeten worden. Ook het grondwaterpeil wordt bekeken, omdat we op een droge grond moeten werken. De aanleg duurt twee tot drie weken voor een natuurlijke zwemvijver, en één week extra voor een gemetselde vijver. Een bouwvergunning is niet nodig."

In ecologische zwemvijvers zuiveren planten met holle stengels, zoals riet en kalmoes, het water op een natuurlijke wijze. Het zwemwater wordt via een pomp in een constante stroom door het ecologisch filter geleid. Zwemmen met zonnebrandcrème is geen probleem, dit wordt afgebroken door het filtersysteem.

Koi, Vijver & Fishing Dirkshorn is hét adres voor de aanleg en onderhoud van alle vijvers. Zij maken graag vrijblijvend een offerte voor de klant. Een gratis watertest, inclusief advies voor een glasheldere vijver.

Ook kan men bij hen komen vissen op Karper, steur en forel. De Forellen mogen ook mee genomen worden. Men kan komen vissen met de eigen hengelbenodigdheden, maar ook hebben wij hengels in de verhuur. Levend aas is op voorraad.

Koi, Vijver & Fishing Dirkshorn is te vinden aan Woudmeerweg 22 in Dirkshorn, tel. 0224-552439 of 06-53923672. Meer informatie over het vissen, en aanleg (zwem) vijvers: www.koi-vijver.nl.

Spaansen brengt tuinwensen tot leven

Teamleiders Frank Prins (Zuidoostbeemster), Edward Lutte (Uitgeest) en Joost Greeuw (Winkel). (Foto: aangeleverd)

REGIO - Met ruim vijftig jaar ervaring en drie vestigingen is familiebedrijf Spaansen niet meer weg te denken uit de Noord-Hollandse bestratingsmarkt. Grondlegger Bertus Spaansen begon met het vervoeren van groente en fruit, maar de handel in zand, grind en tegels nam langzaam de overhand. In 1968 start Spaansen Handelsonderneming B.V., inmiddels bekend als Spaansen Tuin en Bestrating.

Ontvang een gratis barbecue op tweede pinksterdag

Spaansen is toonaangevend op alles wat met tuin- en terrasverharding te maken heeft. Op de grote showterrassen in Winkel, Uitgeest en Zuidoostbeemster staan alle materialen overzichtelijk opgesteld. Van onderhoudsarme keramische tegels, betontegels met print tot rustieke klinkers van duurzame klei. Ook voor tuinhout, blokhutten en overkappingen zijn klanten welkom. De medewerkers geven graag deskundig advies. Alles om de tuinwensen tot leven te brengen.

Beste materialen

Naast de particulier is ook de professional van harte welkom. Spaansen Tuin en Bestrating heeft een uitgebreide voorraad, waardoor de hovenier snel weer verder kan met doen waar ze goed in zijn: het creëren van de mooiste tuinen en terrassen met de beste materialen.

Klaar voor de zomer

Zelf de materialen zien, voelen en ervaren is zeer belangrijk voor een optimale tuinbeleving. Spaansen biedt de klant hier op tweede pinksterdag - maandag 10 juni - volop gelegenheid voor. Deze dag opent Spaansen de deuren van 10.00 tot 16.00 uur. Wie op tweede pinksterdag een bestelling plaatst boven de 1250 euro, ontvangt een luxe barbecue die in iedere tuin past. In combinatie met een nieuw terras en/of nieuwe schutting is de klant zo helemaal klaar voor de zomer! Vraag in de winkel naar de voorwaarden.

Adressen: Klein Dorregeest 13a in Uitgeest, Zandwikke 14 in Winkel en Purmerenderweg 43 in Zuidoostbeemster. Meer informatie: www.spaansen.nl.

Online enquête over zwembaden

Wethouder Schoorl van Heemskerk (rechts) mei de online enquête. (Foto: Aangeleverd)

BEVERWIJK/HEEMSKERK – Heemskerk en Beverwijk doen onderzoek naar de opties voor een zwembadvoorziening. Er start deze week een online-enquête, waarin de wensen voor en behoefte aan een zwembad worden gepeild. De enquête is te vinden op www.beverwijk.nl en www.heemskerk.nl/zwembad en loopt tot 17 juni.

Bezoekers van het Sportfondsenbad en de Waterakkers kunnen de enquête ook ter plekke op een laptop invullen. Onder de deelnemers aan de enquête worden cadeaubonnen en vrijkaartjes voor het zwembad verloot. Het Sportfondsenbad in Beverwijk en De Waterakkers in Heemskerk zijn verouderde zwembaden. Gezien de investeringen die nodig zijn, is nu het moment om de toekomst van beide zwembaden te onderzoeken.

De mensen van Beverwijk alvast achter de laptop voor de online enquête. (Foto: Aangeleverd)

Beide colleges hebben op 22 januari hiervoor een bestuursopdracht vastgesteld. Hierin is opdracht gegeven om 4 scenario's te onderzoeken, waaronder een gezamenlijk zwembad: In stand houden van zwembad Beverwijk en Heemskerk; Sluiten zwembad Beverwijk en uitbreiden zwembad Heemskerk; Sluiten zwembad Beverwijk, realisatie nieuw zwembad in Beverwijk en in stand houden zwembad Heemskerk; Sluiten zwembaden Beverwijk en Heemskerk en realiseren nieuw intergemeentelijk zwembad. Doel van het onderzoek is om te komen tot een toekomstbestendig kwalitatief hoogwaardige zwembadvoorziening voor beide gemeenten.

Tweedaagse tuinexcursie

REGIO - Groei & Bloei afdeling Enkhuizen organiseert samen met afdeling Hoorn vrijdag 28 en zaterdag 29 juni een tweedaagse tuinreis naar Gelderland. De eerste dag wordt een bezoek gebracht aan drie tuinen, waarbij de laatste ook een heel bijzondere kwekerij heeft. In elke tuin staat koffie/thee met wat lekkers klaar. De overnachting is in een hotel in Hengelo. De tweede dag staan bezoeken aan vier uitzonderlijke tuinen op het programma. In de tweede tuin wordt een lunch aangeboden. Het vertrek is om 8.15 uur uit Hoogkarspel. De deelnemers van afdeling Hoorn kunnen om 8.00 uur bij zwembad de Waterhoorn opstappen.

Meer informatie en opgave bij Lia Schoenmaker via ltm.schoenmaker@ziggo.nl of 0228-513458 / 06-10976080.

Kienavond in Spectrum

HEEMSKERK - Zaterdag 22 juni is er weer een gezellige kienavond in Buurtcentrum Het Spectrum. Er zijn weer mooie prijzen te winnen.

Het Kienen begint om 20.00 uur en de zaal is open vanaf 19.30 uur. De minimum leeftijd is 12 jaar en de toegang is gratis.

U vindt Buurtcentrum Het Spectrum aan het Lauraplein 1 te Heemskerk (tel. 0251-207777)

Hollandse Nieuwe: Een rijke geschiedenis van vangsten en legendes

Het traditioneel haringhappen. (Foto: Aangeleverd)

IJMOND - Al vele eeuwen is haring een van de bekendste voedselsoorten onder de Nederlandse bevolking. In de vroegere eeuwen was haring van groter belang als tegenwoordig, met name omdat de haring in gezouten vorm lang houdbaar was. Haring en andere soorten vis waren een belangrijke vorm van eiwitten.

In de tijden dat vlees erg duur was at men veel haring, mede doordat de jacht in de meeste landen was voorbehouden aan adel. Katholieke burgers waren voornamelijk goede viseters en werden daartoe aangemoedigd door hun priesters. Met name op hun vastendag vrijdag, vandaar vrijdag visdag.

Tegenwoordig

Hoe gaat het tegenwoordig? Tegenwoordig word er begin mei op de haring gevist. Doorgaans word er tot 6 weken gevist tot ongeveer de haring het minimum van 16 procent vet bereikt heeft. Het eerste vaatje gaat naar Scheveningen en de opbrengst gaat naar een goed doel.

Traditie

De "nieuwe" haring is tegenwoordig een traditie geworden, wat vroeger dus een arme lui maaltijd was is veranderd in een traditie die van generatie op generatie gaat. Vandaar de naam Hollandse Nieuwe.

De Noordzee Uw Visspecialist in winkelcentrum Wijkerbaan, Wijkerbaan1 in Beverwijk. Tel: 0251-294397.

Bakker Buitenleven voor het échte buitenleven!

Verkopers Sylvia en Madeleine voorzien je graag van het juiste advies. (Foto: Aangeleverd)

HEEMSKERK - Bakker Buitenleven is een echt familiebedrijf dat uitblinkt in service en een persoonlijke aanpak. Al jarenlang hebben zij een prachtige showtuin met ruim 15 inspiratietuinen in verschillende thema's zoals een strakke moderne tuin, romantische tuin, een landelijke tuin en nog veel meer.

In elke inspiratietuin worden combinaties van diverse soorten sierbestrating (bijvoorbeeld oud gebakken klinkers, nieuw gebakken stenen, natuursteen, beton) en toebehoren getoond. Daarnaast vind je er ook een uitgebreide collectie van tuinaccessoires zoals tuinmeubelen, tuinhout, tuinhuizen en overkappingen (met sedumdaken). Met de zomer in aantocht is een fijne loungeset of tuinset natuurlijk onmisbaar.

25 procent korting

Tijdens Pinksteren heeft Bakker Buitenleven daarom een voordelige actie lopen op EXOTAN tuinmeubelen. Tot en met Tweede Pinksterdag (ma.10 juni) krijgt men minimaal 25% korting op deze hoogwaardige tuinmeubelen. Bakker Buitenleven is Tweede Pinksterdag geopend (10.00-17.00 uur) en te bezoeken op Ambachtsring 13 (de Binnenduinrandweg te Heemskerk). Mocht men niet in de gelegenheid zijn in het Pinksterweekend, dan kunnen klanten ook hun voordeel via de webshop verkrijgen. Op www.bakkerbuitenleven.nl vindt men de uitgebreide tuincollectie. De extra korting op de tuinmeubelen is al op de website verrekend, dus met een klik op de knop profiteert men ook online van deze actie.

Natuurlijk is het veel leuker op Tweede Pinksterdag langs te komen en de meubelen uit te testen. Mocht je je willen laten adviseren over sierbestrating, tuinhout, overkappingen, sedumdaken of andere toebehoren dan ben je welkom. En vergeet niet een kijkje te nemen in de unieke avondtuin!

Aanschuiven in Prinsenhof

BEVERWIJK - Samen eten is een leuke en gemakkelijke manier om nieuwe mensen te ontmoeten of om elkaar beter te leren kennen. Het is ook lekker om een dagje zelf niet te hoeven koken! Vanaf 12 juni kunt u ook op de woensdag om 12.00 uur aanschuiven aan de Samen Eten Eettafel. Om de week koken vrijwilligers een heerlijke warme maaltijd inclusief een voor- of nagerecht voor € 4,00 per persoon. ''Wij vragen u wel om van te voren in te schrijven en te betalen, zodat de vrijwilligers weten hoeveel personen er komen eten'', aldus de organisatie. Voor meer informatie en aanmelden: Wijkcentrum Prinsenhof, Beatrixlaan 2 in Beverwijk of BeverwijkvoorElkaar T 0251 22 22 22.

Kraak de Kluis bij het Europaplein

Zanger/presentator Eric Newman. (Foto: Aangeleverd)

HEEMSKERK - Op zaterdag 15 juni organiseert Winkeliersvereniging Europaplein in Heemskerk van 11.00 tot 15.00 uur een ludieke Vaderdagactie in WINKELCENTRUM EUROPAPLEIN. Vaders, doe gratis mee met je op deze dag verkregen kassabon bij een van de deelnemende winkels en….. KRAAK DE KLUIS! Pak je de goede sleutel, dan gaat de kluis open en ligt er een leuke prijs voor je klaar! Kom dus je boodschappen doen op het EUROPAPLEIN en KRAAK DE KLUIS!

Proef Nieuwe Hollandse Haring en optredens van zanger/presentator Eric Newman, shantykoor Heeren Zeventien

De hoofdprijs, een herenpantalon met een zomers shirt/t-shirt naar keuze* wordt rond 14.45 uur getrokken uit de die dag verzamelde kassabonnen! Tussen de spelrondes door zingt zanger/presentator Eric Newman sfeervolle muziek, afgewisseld door zang van Shantykoor Heeren Zeventien.

Europaplein altijd in beweging

Verkoop Hollandse Nieuwe

Op 12 juni start de verkoop van de NIEUWE HOLLANDSE HARING. Tijdens de optredens van Shantykoor Heeren Zeventien laten wij u deze graag proeven!Diverse winkels hebben leuke aanbiedingen en/of acties voor Vaderdag. ''Kijk ook op de website www.europapleinheemskerk.nl en like ons op Facebook'', aldus Winkeliersvereniging Europaplein. Alle activiteiten worden u aangeboden door winkeliersvereniging Europaplein. De Europapleinwinkeliers wensen u fijne Vaderdag!

Op zaterdag 15 juni organiseert Winkeliersvereniging Europaplein in Heemskerk van 11.00 tot 15.00 uur een ludieke Vaderdagactie

Salden Herenmode geeft prijs weg

(Foto: Aangerleverd)

HEEMSKERK - Kom zaterdag 15 juni naar Winkelcentrum Europaplein in Heemskerk en KRAAK DE KLUIS. Met dit spel doen vele ondernemers mee. De hele dag is het goed toeven. Maak daarbij kans voor Vaderdag op een pantalon plus overhemd of polo naar keuze van Salden Dames- en Herenmode. De zaak is gevestigd aan de Europassage 19.

Leerlingen slagen voor diploma jeugd-EHBO

184 leerlingen van basisscholen slagen voor hun diploma jeugd-EHBO. (Foto: Aangeleverd)

CASTRICUM - De afgelopen maanden zijn 184 leerlingen uit groep 8 van zeven basisscholen in Castricum en Limmen geslaagd voor hun diploma jeugd-EHBO. De theorie werd in de lessen behandeld door hun leraar en onder leiding van docenten jeugd-EHBO van EHBO Vereniging Castricum is een week lang geoefend. Tijdens het examen lieten de leerlingen zien dat zij weten hoe ze iemand kunnen helpen bij bijvoorbeeld een ongelukje op school, op straat of tijdens het sporten. De laatste tijd is er veel aandacht voor EHBO lessen op school. Al jaren verzorgen de vrijwilligers van EHBO Vereniging Castricum deze lessen met als thema 'Een jeugd EHBO'er loopt niet door, maar gaat helpen'. Wilt u ook jeugd-EHBO les geven aan jongeren, mail: info@ehbocastricum.nl.