Contact

24 april 2019

Contact 24 april 2019


Boekenmarkt bij PostaanZee

Boekenmarkt bij PostaanZee. (Foto: aangeleverd)

EGMOND AAN ZEE - Boekenliefhebbers opgelet: Iedere eerste vrijdag van de maand (3 mei) is er van 13.30 tot 16.00 uur een wisselend aanbod van boeken.

Altijd al op zoek geweest naar dat ene boek? Of naar een herinnering uit lang vervlogen tijden? Het kan er zomaar tussen liggen. Zie je niet wat je zoekt? Vraag er gerust naar bij de vrijwilligers.

Uitstallen

''We hebben meer op voorraad dan we uitstallen en zijn je graag van dienst. Met de verkoop van de boeken steun je de activiteiten van PostaanZee. Zit er even niets voor je bij? Een vrijwillige donatie in het vogelhuisje of via onze website stellen wij zeer op prijs.''

Ontmoetingscentrum PostaanZee is te vinden aan Voorstraat 82a in Egmond aan Zee.

Koningsdag in het centrum van Egmond aan Zee

EGMOND AAN ZEE - "Wat hebben we vorig jaar genoten van Koningsdag en daarom alle reden om het dit jaar weer te organiseren,'' zegt de werkgroep Koningsdag. ''Uiteraard beginnen we met een Vrijmarkt van 8.00 tot 16.00 uur. Iedereen kan weer z'n spulletjes uitstallen op kleedjes en verkopen. Hou er rekening mee dat sommige winkeliers open zijn deze dag! Reserveer nog een kraam via de mail jorisenmariska@me.com kosten € 17,50.''

''We maken het Eymaplein tot plein voor kinderactiviteiten. Schminken kroontjes maken enz. Op het Pompplein zijn er weer oud-Hollandsche spelletjes te doen. De kinderactiviteiten zijn van 11.00 tot 14.00 uur. Ieder kind van de scholen De Branding, De Driemaster en Peuterspeelzalen ontvangen een strippenkaart met daarop alle aangeboden lekkernijen.

Gezellig muziek

Verder is er volop gezellige muziek. "Van 13.00 tot 16.00 op het Eymaplein Cock Zwanenburg. Dit jaar hebben we JUKEBOX als afsluiting op het Pompplein vanaf 16.00 tot 20.00 uur. Voor de kinderen die het mooist verkleed zijn deze feestelijke dag is nog een klein prijsje te winnen. Dus kom in je mooiste oranje outfit.''

Gezellig feest maken

''Like en hou de FB pagina Koningsdag Egmond aan Zee in de gaten voor het laatste nieuws. We staan altijd open voor positieve reacties en of opmerkingen. Wij de werkgroep Koningsdag wensen u een hele gezellige dag en laten we er een ouderwets gezellig feest van maken met elkaar.''

Repair café in Dorpshuis de Schulp

EGMOND BINNEN - Samen kapotte spullen repareren, deskundig advies, ontmoeten en inspiratie opdoen.

Belangstellenden kunnen op 26 april, van 09.30 tot 12.00 uur, weer terecht met kleding, fietsen, elektrische apparaten, speelgoed, computers en vele andere spullen die het waard zijn om te repareren. En daardoor niet bij het afval terecht komen. In het repair café worden de spullen, samen gratis gerepareerd en er staat een kopje koffie klaar.

Dorpshuis De Schulp is te vinden aan Visweg 45 in Egmond Binnen. tel. (072) 5063523.                        

Vera de Goede: 'Het is mooi geweest'

Mevrouw Vera de Goed stopt na zestig jaar lidmaatschap van gymnastiekvereniging Achillis. (Foto: aangeleverd)

EGMOND AAN ZEE - Het bestuur van de gymnastiek vereniging Achilles kreeg een handgeschreven brief met de tekst: "Hierbij heb ik besloten mijn lidmaatschap op te zeggen. Ik word straks 85 jaar en ben 60 jaar lid van Achilles. Ik vind het mooi geweest. Groetjes Vera de Goede". Voor het bestuur van Achilles een goede reden om mevrouw de Goede, Vera, na zoveel jaren trouw lidmaatschap, in de bloemetjes te zetten.

85-jarige Vera de Goede zegt lidmaatschap Achilles op

"Mevrouw de Goede is voor haar leeftijd een zeer vitale vrouw. In Alkmaar is het allemaal begonnen. Zij ging daar al op jonge leeftijd bij de gymnastiekvereniging. Na het huwelijk is zij in Egmond aan Zee komen wonen en ging als jonge moeder in 1962 op de gymnastiek bij Achilles. Uit deze tijd heeft zij nog mooie diploma's bewaard. Van haar zeven jaar geleden overleden echtgenoot, die ook lid van Achilles was, heeft zij nog een diploma uit 1947. Ook haar oudste dochter was lid van de gymvereniging. Mevrouw de Goede ging met haar schoonzus en een paar vriendinnen naar Achilles en is dit altijd blijven doen. Vera is geen thuiszitter. Zij loopt dagelijks haar rondje van ongeveer een uur. Het fietsen gaat niet meer, dat wordt te gevaarlijk.

1De afstand lopen van haar huis naar de sporthal heen en weer wordt echter te veel. 'Het is mooi geweest'. ''Mocht je nu denken dat Vera bij de pakken neer gaat zitten, dan heb je het verkeerd. In de schuur staat een hometrainer, zij verzorgt de tuin en doet nog vrijwilligerswerk in de Agnes. Het mag dan mooi zijn geweest, het leven houd nog lang niet op. Wij wensen Vera nog vele gelukkige jaren met haar kinderen en kleinkinderen.''

Vuurtoren Tossens. (Foto en tekst: Frits van Eck)

Vuurtoren van de week

EGMOND – Vuurtorens en lichtopstanden, een nautisch erfgoed waar we zuinig op moeten zijn. Wekelijks staat er één in de schijnwerper. Deze week het Duitse "Oberfeuer" Tossens.

Butjadingen is een schiereiland in de Duitse deelstaat Nedersaksen, behorend tot het "Landkreis" Wesermarsch. Het ligt aan de Jadeboezem en de Waddenzee, waarin aan de oostkant de Wezer en aan de westkant de Jade uitmonden. Op Butjadingen vind je ook het vissersplaatsje Fedderwardersiel waar je aan het einde van de middag een vers maaltje garnalen direct van de vissers kunt kopen. Het schiereiland is door middel van veerdiensten verbonden met Wilhelmshaven en Bremerhaven. Het is een overwegend agrarisch gebied.

Friezen

De bewoners van dit gebied zijn ook Friezen, een volk dat leefde aan de Noordzeekust van Nederland en Duitsland. Het plaatsje Tossens, aan de westkant van het schiereiland, kent vakantieparken die adverteren met de te vinden rust en een spectaculair uitzicht over het wad. De vuurtoren Tossens staat een paar kilometer ten zuiden van deze badplaats aan de voet van de dijk. Hij is in gebruik sinds 1987. Met een hoogte van 52 meter is hij sterk beeldbepalend in het landschap. De lichthoogte bedraagt 51 meter. Hij geeft een wit licht met iedere zes seconden een onderbreking. Deze betonnen toren is beschilderd met rode en witte horizontale banden. Hij moet er mede voor zorgen dat schepen veilig naar Wilhelmshaven kunnen varen.

Coördinaten: 53° 42' 44.44" N - 08° 14' 35.67" O

Egmondia verliest degradatiekraker in Alkmaar

Egmondia verliest van Alkmaarsche Boys. (Foto: DP Sportfotografie)

EGMOND AAN ZEE - Het is Egmondia, op Eerste Paasdag in Alkmaar, niet gelukt om als winnaar van het veld af te stappen bij Alkmaarsche Boys. Iets wat er in de eerste twintig minuten zeker naar uit zag maar uiteindelijk niet zo mocht zijn.

Egmondia begon sterk en leek na een minuut of 5 al op voorsprong te komen. Jip van der Himst stoomde aan de linkerkant door, zette een één-tweetje op met Justin Recourt en ronde met zijn rechter keurig af. De grens- en scheidsrechter dachten echter een handsbal gezien te hebben tijdens de aanname van Jip en het doelpunt werd afgekeurd. Niet veel later kwam Egmondia alsnog op voorsprong. Jip verzorgde nu de opbouw. Na goed samenspel op het middenveld gaf hij de steekbal naar voren op Dennis Blaauboer. Dennis zijn schot werd nog gekeerd door de keeper maar kwam toen voor de voeten van Justin Recourt die keurig afrondde en de 0-1 op het scorebord zette. Na de drinkpauze, die was ingelast vanwege het warme weer, viel Egmondia erg terug en nam Alkmaarsche Boys het initiatief. De gelijkmaker was het resultaat van een schot uit de tweede lijn die via een Egmondiaan, die een blok probeerde te zetten, van richting veranderde en zo in het doel viel. Nog geen 5 minuten later kreeg de thuisploeg een vrije trap op zo'n 25 meter die strak in de kruising werd geschoten; 2-1. Egmondia zette voor rust nog aan wat tot een doelpunt van Egmondia leidde. Het was echter de tweede goal die, onder dubieuze omstandigheden, werd afgekeurd. Één van de Egmondia aanvallers stond buitenspel maar de maker van het doelpunt zeker niet. Het resultaat was dat Egmondia met een achterstand de rust in ging. Meteen na rust werd de schade groter, het nog voor de 50ste minuut toen Alkmaarsche Boys op 3-1 kwam en om die reden konden zij steeds meer achteruit voetballen. Zij lieten Egmondia komen en hielden veel spelers achter de bal. Egmondia kwam vanaf de penaltystip op een 3-2 stand. Na wat duw- en trekwerk in het zestienmeter gebied gaf de scheidsrechter een penalty. Marc Min nam de penalty perfect, kiezelhard werd hij achter de kansloze keeper geschoten. In het laatste deel van de wedstrijd probeerde Egmondia logischerwijs een slotoffensief te produceren maar door de ruimte die er daardoor achterin viel diende de ploeg uit Alkmaar de genadeklap toe. Een verwoestend schot belandde diagonaal in de linkerkruising en zorgde voor de 4-2 eindstand. Door de nederlaag vergroot de ploeg uit Alkmaar de voorsprong op Egmondia en is de 11de plaats steeds verder uit het zicht geraakt voor de Egmondianen. Dat is de plek die aan het einde van het seizoen zorgt dat er geen nacompetitie gespeeld hoeft te worden. Het lijkt er na deze wedstrijd dus op dat Egmondia zich op moet maken voor die nacompetitie. Laten wij hopen dat er in het resterende programma nog wat punten gepakt zullen worden zodat de blauwhemden op een positieve manier aan de nacompetitie kunnen beginnen.

CoderDojo junior

CoderDojo junior bij PostaanZee. (Foto: aangeleverd).

EGMOND AAN ZEE - Digitale en programmeer-vaardigheden aanleren op dinsdag 30 april van 13.30 tot 14.30 uur.

Er wordt steeds vaker gesproken over leren programmeren voor kinderen. ''Maar wat is dat nu eigenlijk en hoe kun je daarmee aan de slag gaan?"

Leer van alles over programmeren

"Nieuwsgierig? Kom dan samen met je kind naar CoderDojo junior met Karin van Berkel bij Postaanzee en leer van alles over programmeren met de materialen van de bibliotheek.''

Vier tot negen

Voor kinderen van vier tot negen jaar en onder begeleiding van hun ouders of verzorgers.

PostaanZee is te vinden aan Voorstraat 82a in Egmond aan Zee

Lezers schrijven...

Mijn Derreper hart huilt

'Ongelofelijk, staat er weer een stuk over de "Blauwe Paal" in de media, zonder ook maar één keer de echte afbeelding te zien van de echte! Weer gaat het over kunst etc. De echte staat scheef en aangeheeld met te lichte tint grijs cement iets verderop in de berm waar deze al honderden jaren staat.

Daar moeten de 'kunstenaars' eens naar kijken, hoe deze weer recht te zetten en geef het aangeheelde een passende kleur grijs, zelfs decennia oud Mos is er op aan te brengen door een echte kunstenaar. En dan het paard, waarom toch staat deze permanent op deze plek, verplaats deze een keer naar Egmond aan de Hoef of Egmond Binnen waar het vol loopt met paarden, zeg nou eerlijk, wat heeft dit kunstobject voor connectie met ons Derrep?

Verzin iets

We zijn van oudsher een vissersdorp, dus verzin eens iets in die richting. En dan onze vuurtoren J.C.J. van Speijk, het is ronduit beschamend dat hier geen voortgang in zit, natuurlijk is het een kwalijke zaak dat er Chroom-6 in de verf zit maar neem van mij aan dat dit al tientallen jaren bekend is, het zit bijna overal in, zelfs in bepaalde voeding, creëer een soort cocon om de vuurtoren en ga aan de gang! Dan het gekissebis over de voetballocaties, door handjeklap politiek heeft het Egmondia terrein vooralsnog een natuur bestemming gekregen…..als dit terrein dan toch geen sportlocatie wordt, bouw hier dan de zo hard nodige woningen, nu worden 'starters' de zomerhuizen uitgejaagd!

Overvol geparkeerde straten

Als laatst dan ons overvol geparkeerde straten, we zitten in het voorjaar maar nu kunnen de eigen bewoners hun auto amper kwijt, ik verhuur ook maar mijn gasten staan op mijn buurt en nergens anders, door allerlei vreemde regels staan de auto's van elders bij ons in de straat, ook van de hotels. Kijk eens naar Katwijk, die heeft een parkeergarage voor 600 plaatsen in het Zeeduin, en zondags gratis parkeren! Maar ja, bij onze gemeente gaat het om kwantiteit en niet kwaliteit, de melkkoe moet koste wat kost in leven gehouden worden.

Bert Stam, Egmond aan Zee.

Uitslagen SV Prins Hendrik

EGMOND AAN ZEE - De uitslagen van Schietvereniging Prins HendrIk: E-klasse: Cor Wijker 1000; Arie Wijker 100; Dirk Roele 99; Carlo Zwaan 99, A-klasse: Gerrit Gravemaker 98; Willem Reemst 98; Jos v.d.Outenaar 96, B-klasse: Yvonne Krab 94; Leo Bakker 92; Mieke v.d.Outenaar 91 en Pistool: Henk Konijn, Dirk Roele, Arie Wijker à 48.

Schietvereniging Prins Hendrik is te vinden aan Prins Hendrikstraat 31 1931 BJ in Egmond aan Zee.