Heerhugowaards Nieuwsblad

9 juli 2019

Heerhugowaards Nieuwsblad 9 juli 2019


Ontbijten met Aaldert

Ontbijt u mee met Aaldert? (Foto: Vincentdevriesfoto.nl)

LANGEDIJK - Bij Ontbijten met Aaldert gaat journalist en theoloog Aaldert van Soest (1983) met een aantal gasten in gesprek over verschillende thema's. Deze thema's zijn pittig, en nodigen uit tot discussie, of minimaal tot stof tot nadenken.

'Ik fungeer als een soort talkshowhost'

De eerste editie van Ontbijten met Aaldert vindt plaats in oktober, in het restaurant van museum BroekerVeiling. Samen met een groep mensen uit de Trefpuntkerk in Broek op Langedijk waar zijn vrouw predikant is, is Aaldert druk bezig met de voorbereidingen. "Wat ik voor mij zie is een zaal vol mensen waarin ik fungeer als een soort talkshowhost. Ik doe het voorwoord, stel de gasten voor en zal de gesprekken leiden. Maar verder reken ik op veel input vanuit de sprekers en vanuit de zaal. Bovenal zullen we in een ontspannen sfeer met elkaar in gesprek gaan over grote levensvragen."

Perfecte prestatie

Deze kunnen best emoties oproepen. "De onderwerpen die we tot nu toe op de agenda hebben zijn 'De perfecte prestatie' over prestatiedruk en burn-out, soms zelfs al bij kinderen en jongeren, 'De perfecte dood', onder andere over levensbeëindiging, en 'Het perfecte kind'.

Het ontbijt op zaterdagochtend is volgens Aaldert het ideale tijdstip om deze bijeenkomsten te houden. "Mensen zijn nog fris, hebben 's ochtends meestal nog wel tijd en kunnen daarna geïnspireerd de dag in! Het doel is mensen stof tot nadenken te geven, maar ook begrip en medeleven. Er zullen ongetwijfeld veel ervaringsdeskundigen aanwezig zijn in de zaal. Juist hen nodigen we uit tot het doen van hun verhaal, of het uiten van hun mening. Bij dit ontbijt voelt iedereen zich welkom, wordt je geest geprikkeld en doe je ideeën op."

Niet gelovig

Om aanwezig te zijn bij Ontbijten met Aaldert hoeft u niet gelovig te zijn. "Het wordt georganiseerd vanuit de Trefpuntkerk en het bespreken van grote thema's behoort tot de core business van de kerk. Maar ook niet-kerkleden zijn bezig met levensvragen. Daarom organiseren wij deze ochtenden voor iedereen in de BroekerVeiling. De levensbeschouwelijke achtergrond van de gesprekspartners is divers. Wij leggen absoluut geen mening op, er is geen goed of slecht in deze gesprekken. Wel gaan we ervan uit dat iedereen elkaars mening respecteert."

Voor € 8,- kunt u deelnemen aan Ontbijten met Aaldert, aanmelden kan op www.ontbijtenmet.nl.

Eerste Lindegrachtconcert van start

Het duo Niek Baar en Ben Kim treden tijdens het eerste Lindegrachtconcert op. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - De aftrap voor het eerste concert op dinsdag 16 juli wordt gegeven door het jonge duo Ben Kim op de piano en Niek Baar met zijn viool. Zij spelen voor de pauze de Vioolsonate nummer 2 van Edvard Grieg, Romances voor viool en piano van Clara Schumann en van Fritz Kreisler: Praeludium en Adagio.

Grensoverschrijdend

Zij verrasten het afgelopen jaar tijdens het Grachtenfestival in Amsterdam. Na de pauze treedt het Ensemble Caravan op. Caravan verbindt het Oosten en het Westen, waarbij klassieke kamermuziek, jazz en folk ineen vloeien.

Arabische melodieën en opzwepende Ierse folk gaan hand in hand

Samen met de Syrische oed-speler Jawa Manla, violiste Emmy Storms, percussionist Jeroen Batterink en de zangers Madhu Lalbahadoersing, Shishani Vranckx, Wasim Arslan onderneemt bandleider Julian Schneemann een grensoverschrijdende trip, waarbij dromerige Arabische melodieën en opzwepende Ierse folk hand in hand gaan met betoverende kamermuziek en avontuurlijke jazz. Dat alles maakt deel uit van één en het hetzelfde verhaal: de kracht van (muzikale) diversiteit.

Stadsbeiaardier Christiaan Winter bespeelt voorafgaand aan het Lindegrachtconcert van 20.00 tot 20.30 uur het carillon van de Grote Sint Laurenskerk.

Nieuwe uitdagingen in Tent van Tefredo

Cirque du Fabrique, de voorstelling van de artiesten van Circusschool Tefredo. (Foto: Aangeleverd)

HEERHUGOWAARD - Ieder jaar kleurt de vrolijke circustent van circusschool Tefredo het Strand van Luna met een speciaal zomerprogramma. Ook dit jaar wordt het een week vol circusworkshops, open podia en voorstellingen. Anders dan voorgaande jaren hebben de artiesten van Tefredo deze keer ook een eigen circusvoorstelling gemaakt: 'Cirque du Fabrique'.

Circusschool Tefredo staat al negen jaar met hun circustent op het Strand van Luna. "Naast de workshops en een divers avondprogramma door artiesten van buitenaf, wilden we zelf ook weer een nieuwe uitdaging aangaan", aldus circusdirecteur Fred Meijer. "Dat is uiteindelijk ons eigen programma 'Cirque du Fabrique' geworden." In deze voorstelling vertonen de artiesten het leven in de fabriek en combineren dat met circusdisciplines als jongleren, acrobatiek, koorddansen en touwklimmen. Volgens Meijer wordt het een spectaculaire voorstelling vol humor, spanning en sensatie.

De succesformule van de circusschool blijft verder vertrouwd: ook dit jaar kan jong talent deelnemen aan diverse circusworkshops (koordlopen, jongleren et cetera) en hun kunsten vervolgens tijdens een voorstelling aan het publiek, bestaande uit familieleden, vrienden en kennissen, vertonen. Meijer: "Daarnaast bieden we voor al het creatieve talent uit de regio de mogelijkheid om hun talenten in de tent te vertonen tijdens de open piste." Na afloop van de open piste is er een speciaal avondprogramma van verschillende artiesten en entertainers. Dit jaar is er onder meer een magische avond vol verwondering, humor en interactie. De familie Ransijn brengt een bijzonder muzikaal programma en op de slotavond staat de huisband van Tefredo op de bühne.

De tent van Circusschool Tefredo staat van 17 tot en met 20 augustus op het Strand van Luna. Meer info op www.tefredo.nl.

Theatervariété festival in Alkmaar

Nieuw UITfestival binnenkort in Alkmaar. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - Showman's Fair komt naar Alkmaar! Hét nieuwe UITfestival waarop het rijke, culturele aanbod uit Alkmaar, de regio én daarbuiten wordt gepresenteerd. Na eerdere edities in Weesp, Zwolle, Utrecht en Perth (Australië) strijkt het theaterfestival op 16, 17 en 18 augustus neer in De Hout. Een bruisend festival met een sfeer van cirque fantastique. Showmannen en -vrouwen, bekende en lokale podiumhelden, theater, dans, muziek, verrassende acts, kunst en voortreffelijk eten: allemaal onderdelen van een verleidelijk festivalspektakel. Gratis toegang tot het terrein: een turbulente smeltkroes in een mooie, groene omgeving. Geniet voor een miniprijsje van voorstellingen, improvisaties op het veld en in prachtige circustenten!

'Samen het verschil maken'

Glunderende kindertjes aan de start. (Foto: Marco Joosten)

ALKMAAR - De eerste editie van Run for KiKa Alkmaar had vorige week zondag plaats in recreatiegebied Geestmerambacht. Bijna 750 deelnemers hebben een mooie en sportieve dag beleefd voor Stichting Kinderen Kankervrij (KiKa). Daarmee hebben zij een fantastisch bedrag van 76.085,68 euro opgehaald!

Genezingsproces moet omhoog

"Fantastisch dat zoveel mensen zich letterlijk in het zweet rennen om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor KiKa", zegt Jacqueline Zomerdijk namens de organisatie.

"Samen kunnen we het verschil maken voor kinderen met kanker." Afstanden van tien of vijf kilometer zijn afgelegd en ook de kleinere fanatiekelingen leverden hun bijdrage tijdens de 1 km KidsRun.

Marijke Roskam van KiKa huldigde tijdens de Kanjerkroning een aantal kinderen die kanker hebben of hiervan zijn genezen. "Dit is het moment waar je met je neus op de feiten wordt gedrukt van het belang van meer wetenschappelijk onderzoek", vertelt ze.

"Nog altijd overlijdt één op de vier kinderen met kanker. Wij kunnen hét verschil maken met deze bijzondere dag. Tijdens de Kanjerkroning word je ook echt overspoeld door tranen en een onmiskenbaar saamhorigheidsgevoel", vult zij aan.

"Hier houdt het uiteraard niet op", laat Jacqueline Zomerdijk weten. "Er is nog zoveel te winnen. Nog altijd overlijdt één op de vier kinderen met kanker.

Volle kracht

Het genezingspercentage móét omhoog naar 95%. Daarom gaan we na de zomer volle kracht door met de twee andere edities", waar ze doelt op Run for KiKa in Eindhoven (22 september) en Amsterdam (6 oktober).

Klassieke toppers

De Grote Kerk vormt 24 juli weer het onderkomen voor een concert van de International Holland Music Sessions. (Foto: aangeleverd)

DE RIJP - Klassieke toppers doen tijdens de International Holland Music Sessions weer De Rijp aan.

Het jonge talent komt ook dit jaar voor een avondconcert op woensdag 24 juli naar De Grote Kerk in De Rijp. Voor de deelnemers zijn de zomerconcerten vaak een flinke stap naar de internationale concertpodia. Het concert start om 20.30 uur. Volgens het (voorlopige) programma spelen deze avond in De Rijp een Chinese en een Japanse pianist met een Nederlandse celliste (Renate Apperloo). De muzikanten spelen stukken van Chopin, Schubert J.S. Bach en Prokofjev. Kaarten in de voorverkoop bij DA-drogist Rijkes (wc Het Boegbeeld), woonwinkel De Huiskamer (Rechtestraat 108) en Pakketje De Rijp (Zuideinde 27) en via www.cartouche-graftderijp.nl.

Fietsen door prachtig duinlandschap

Heerlijk fietsen door de duinen. (Foto: Frits van Eck)

REGIO - Le Champion organiseert zaterdag 27 juli de Duinentocht, een fietstocht door het prachtige Noord-Hollandse duingebied. Met routes van 40, 75 en 100 km is er voor elk fietsniveau een mooie route uitgezet. De routes zijn volledig uitgepeild en deelnemers worden onderweg verzorgd om weer met nieuwe energie verder te fietsen. Inschrijven is tot en met 26 juli mogelijk op https://www.lechampion.nl/evenement/duinentocht/. Het inschrijfgeld bedraagt €4 voor 40 km, €5 voor 75 km en €6,50 voor 100 km. Jeugd tot 16 jaar fietst mee voor €2. Leden van Le Champion en NFTU krijgen een korting van € 1. Voor € 2,50 extra is er een aan de tocht verbonden herinnering te bestellen.

Programma Eldorado Zomerpodium is rond

Op camping Eldorado in Groet is in juli en augustus elke zaterdagavond levende muziek te beleven. Foto: aangeleverd

GROET - Het affiche liegt er niet om: de programmering van Eldorado Zomerpodium is rond. Op camping Eldorado in Groet is in juli en augustus elke zaterdagavond levende muziek te beleven.

"Een traditie die we met een klein comité van vrijwilligers mogelijk maken. We zijn heel blij dat we met de camping een soort culturele thuisbasis hebben waar iedereen welkom is en allerhande muziekstijlen weerklinken." Initiatiefnemer/gastheer Bert van Baar heeft er weer zin in. Zelf beet hij vorig weekend het spits af met een buitenoptreden met grootorkest De Toekomst. Dirigent Steffen Snip arrangeerde een aantal nummers uit het repertoire van de troubadour.

Op camping Eldorado in Groet is in juli en augustus elke zaterdagavond levende muziek te beleven. (Foto: aangeleverd)

Literaire wandelingen

De literaire wandelingen vanaf Eldorado met uitgever Kees de Bakker staan gepland op zondag 21 en 28 juli, 4 en 11 augustus, om 11.00 uur. Opgave: info@conserve.nl.

Programma 2019:

13 juli - Elma Nijhuis Quartet met jazz classics, vooraf try out Myrthe van Dok.
20 juli - Rob van der Plas, singer-songwriter
27 juli - Peter Kuiken & Peter Schardijn: pop classics.
03 aug - Joris Bartlema, romantic piano. BvB & Bert Claasen, bluesy folk.
10 aug - Eldorado Poetry Special , tien dichters lezen voor, i.s.m. Reuring Alkmaar.
17 aug - Joris Bartlema, romantic piano. Groet Folk & Luister.
24 aug - Peggy van Ligten Trio.

Dorpswandeling en fietstocht Langedijk

Deze keer wordt een gedeelte van het Eerstelingenpad gevolgd. (Foto: aangeleverd)

LANGEDIJK - De gidsen van de Stichting Toeristische Promotie Langedijk hebben weer een prachtige dorpswandeling uitgezet. Deze keer wordt een gedeelte van het Eerstelingenpad gevolgd.

Loop of fiets gratis mee met de gidsen

Via de Dorpsstraat met al die historische panden, prachtige NH Kerk en spannende doorkijkjes komt u aan het begin van dit historische pad.

De sluis die de waterverbinding vormt vanuit Langedijk naar de rest van Nederland is een belangrijk ijkpunt in de historie van Langedijk. Ook ziet u het historische- en prachtige landschapsreservaat Oosterdel met z'n 250 eilanden waar biologische tuinbouw wordt toegepast. De cliënten van zorgtuinderij Oosterheem zijn hier dagelijks in de weer, maar er zijn ook veel hobbytuinders aan de gang, bijvoorbeeld om de bekende eerstelingen te verbouwen waar het pad zijn naam aan ontleed.

In de verte ziet u de monumentale watermolen (Molen D) die nog steeds functioneert en die u vervolgens van dichtbij kunt bewonderen. Het gebied is in beheer bij de Stichting Veldzorg Oosterdel.

Kosteloze wandeling

De kosteloze wandeling is op 17 juli en de start is bij Museum BroekerVeiling om 19.00 uur en wordt u aangeboden door de gidsen van Stichting Toeristische Promotie Langedijk. Goed schoeisel en beenbescherming wordt in verband met het lange gras aangeraden.

Fietstocht

De Fietstocht gaat door de dorpen van Langedijk en is geschikt voor alle soorten fietsen. Onderweg is er een pauze voor een drankje en u kunt er op rekenen dat u veel meer te weten komt over de historie van Langedijk.

De start is woensdag 17 juli om 13.00 uur tegenover Droompark Molengroet in het Geestmerambacht en is - net als de wandeltocht - kosteloos.

Humanitas Telefooncirkel ondersteunt

Humanitas steunt vele mensen (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - Humanitas ondersteunt sinds jaar en dag vele mensen. Het project de Telefooncirkel is daar een goed voorbeeld van.

Voor het steuntje in de rug

Elke ochtend rond half negen starten de leiders de telefooncirkels. De lijst van opeenvolgende deelnemers belt elkaar op. De laatste deelnemer belt de leider en hij/ zij weet dan dat iedereen gezond wakker geworden is. Mocht iemand niet opnemen, dan onderneemt de leider actie. De deelnemers ervaren dit dagelijkse contact als onmisbaar, omdat het hun gevoel van veiligheid vergroot. Ook is het een moment van gezelligheid en daarmee een goede start van de dag.

Nieuwe deelnemers

Bij de Telefooncirkel is ruimte voor nieuwe deelnemers! De Telefooncirkel is actief in Alkmaar, Bergen en Heerhugowaard. Wie ook wel een steuntje in de rug kan gebruiken of iemand kent die dat nodig heeft kan dat melden via 072- 540 1800 of via telefooncirkel.nkl@humanitas.nl.

Deelname aan de Telefooncirkel kost niets en is niet aan leeftijd gebonden.

Zomerfeest bij Elfje Fier

Zomerfeest in Schoorlse Duinen. (Foto: aangeleverd)

SCHOORL - Poppentheater Belletje Sterk speelt zondag 14 juli in Buitencentrum Schoorlse Duinen van Staatsbosbeheer om 11.00 en 15.00 uur de voorstelling Zomerfeest bij Elfje Fier. Ellen Scholten verzorgt deze voorstelling met haar prachtige vilten poppen.

Het is zomer in de hoogste duinen van Nederland. Elfje Fier nodigt iedereen uit om op het zomerfeest te komen. Zandhagedis en vlinder zorgen voor een bijzondere verrassing. Na de voorstelling mogen de kinderen een eigen zomerse wensboom knutselen. Deze mogen ze mee naar huis nemen. De poppenvoorstelling is voor kinderen van 2 tot 8 jaar en hun ouders/verzorgers. De voorstelling duurt inclusief knutselen 90 minuten. Een kaartje kost € 8,50, inclusief kaboutersap. Reserveren graag via www.staatsbosbeheer.nl/belletjesterk.

Land van Fluwel viert ZomerZotheid!

Kinderen kunnen lekker ravotten op het Land van Fluwel. (Foto: Carlos)

SINT MAARTENSZEE - Het grootste avontuur voor jong en oud beleef je deze zomer op Avonturenparadijs Land van Fluwel aan de kust in Sint Maartenszee. Op de, dit voorjaar geopende, uitkijktoren stijg je letterlijk tot grote hoogte en wappert de wind door de haren als je van de 10 meter hoge glijbaan weer naar beneden raast. Met de trap mag natuurlijk ook.

'Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan!'

Maar ook de andere avonturen laten je tot grote hoogte stijgen doordat je constant wordt uitgedaagd om je grenzen te verleggen. Klim, klauter, overwin jezelf en zoek verkoeling op Strand van Fluwel!

Het is als de bekende uitspraak van Pipi Langkous: 'ik heb nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan!'

Uniek beleef- en doebos!

Het avonturenparadijs in Sint Maartenszee is de ultieme plek voor levensgenieters en avonturiers. Je ga terug de natuur en vies worden moet! Je beleeft spectaculaire avonturen tussen robuuste stammen, dikke touwen, netten en boomkronen.

Snelheid maak je op de skelterbaan en kinderen klimmen gezekerd op het klimparcours. Echt even lekker afkoelen doe je of Strand van Fluwel. De speelvijver zorgt voor de nodige verkoeling!

BloteVoetenPad

Jong en oud trekken de stoute schoenen uit en bedwingen het, vorig jaar nieuw geopende, blotevoetenpad dat zeker voor kinderen ook vol avontuur en klautermogelijkheden zit. Struin een kilometer lang over het weidse park en voel de natuur tot in je tenen. Overal tijdens route maak je zelf de keuze voor meer of minder avontuur.

Spelen en zelf ontdekken!

Terwijl de kinderen, na een aantal gezamenlijke avonturen, nog uren spelen in het AvonturenSpeelParadijs, is het voor ouderen goed toeven op het terras van Restaurant De Kneinsberg.

Vier de zomer en beleef het avontuur op Land van Fluwel. Kom maar op als je durft!

Land van Fluwel is dagelijks geopend vanaf 10.00 uur.

www.landvanfluwel.nl

Stadgenoten trots op Van der Gragt

Met haar onverzettelijkheid is Stefanie van der Gragt een van de steunpilaren in het Nederlands elftal. Foto: Archief Rodi Media

LYON/HEERHUGOWAARD - Hoewel de Verenigde Staten in de finale met 2-0 te sterk bleken, mogen de Oranjeleeuwinnen met trots terugkijken op het WK voetbal, waarop ze een historische tweede plaats behaalden. De Heerhugowaardse centrale verdediger Stefanie van der Gragt stal met haar onverzettelijkheid, positieve instelling en vechtlust de harten van vele Nederlanders.

Van der Gragt had een hoofdrol in de WK-finale, alleen niet op de manier zoals ze had gehoopt. Na een uur spelen veroorzaakte ze een penalty, die uiteindelijk werd gegeven door de videoscheidsrechter VAR. De verdedigster is na afloop schuldbewust. "Ik wilde de bal wegschieten en zag haar (de Amerikaanse aanvalster Alex Morgan, red.) niet. Dan mis ik de bal. Het is misschien wel makkelijk gegeven, maar ik raak haar wel", vertelde ze na afloop aan de NOS.

De laatste fase van het duel liep de verdedigster zichtbaar op haar tandvlees, maar opgeven kwam geen seconde in haar hoofd op. "Ik kon echt niet meer op het laatst. Maar je speelt een finale en gaat door voor het team. We zijn uiteindelijk tweede van de wereld en mogen trots zijn."

Topprestatie

Dat gevoel van trots overheerst ook in 'haar' Heerhugowaard, waar stadsgenoten haar op de Facebook-pagina 'Je bent een Heerhugowaarder als...' massaal prijzen om haar geweldige toernooi. 'Stefanie bedankt, we hebben van je genoten', klinkt het. En 'Trots op het hele team, een topprestatie!'.

Door het behalen van de kwartfinales plaatste Oranje, de regerend Europees kampioen, zich eerder al voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokyo.

Parels van Noord-Holland

Dag drie stond in het teken van West-Friesland, mét een passage door het AFAS Stadion van AZ. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - Een kleine 1000 deelnemers van de Fiets4daagse Alkmaar haalde vorige week zaterdag hun laatste stempel op het Waagplein in Alkmaar op. Op een e-bike, racefiets, stadsfiets of tandem trokken zij vier dagen Noord-Holland door en fietsten zij langs de parels van de provincie. Organisator Le Champion had afwisselende routes van 30, 50 of 70 km uitgezet, waarbij de deelnemers onderweg goed werden verzorgd bij de verzorgingsposten. Het zonovergoten weer zorgde voor een glimlach op het gezicht en maakte deze relaxte vierdaagse nog leuker.

Volle terrassen

De terrassen zaten gezellig vol op het Waagplein. De deelnemers, die al vier dagen lang met elkaar rondtrokken, praatten vol enthousiasme na over het fietsevenement. Wat hebben zij het getroffen met het voortreffelijke weer. Ze waren zeer te spreken over de goed uitgepijlde en afwisselende routes. Zo maakten zij op dag één kennis met de omgeving rondom Schoorl, met de Noordzee als uitstapje. De tweede fietsdag ging langs de Egmonden door bos en duin met Wijk aan Zee als meest zuidelijk puntje van deze Fiets4Daagse. Dag drie stond in het teken van West-Friesland, mét een passage door het AFAS Stadion van AZ. Sommige deelnemers konden zelfs de spelers nog even zien. De laatste dag genoten de deelnemers van de polders in de Rijp en de Beemster en een feestelijke finish op het gezellige Waagplein. Het waren vier succesvolle dagen.

Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Het officiële goede doel van de Fiets4Daagse Alkmaar én de Fiets4Daagse Hoorn is het Wereld Kanker Onderzoek Fonds. Bij inschrijving konden de deelnemers een vrijwillige bijdrage voor dit goede doel doen. In totaal is bijna €2050,- opgehaald tijdens beide Fiets4Daagsen. Een mooi bedrag dat voorafgaand aan de start is overhandigd aan Jerrel Oron van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds. De volgende editie van de Fiets4Daagse Alkmaar vindt van 1 tot en met 4 juli 2020 plaats en de Fiets4Daagse Hoorn wordt van 2 tot en met 5 mei 2020 verreden.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over het evenement op www.fiets4daagsealkmaar.nl.

Pronto Wonen Alkmaar ruimt op!

Pronto Wonen (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - De opruiming is begonnen bij Pronto Wonen Alkmaar. Diverse showmodellen nu voor zeer lage prijzen. Deze kunnen direct worden meegenomen dus dat is snel genieten van de nieuwe aankoop. De opruiming is op vele banken, eetkamerstoelen, woonprogramma's, fauteuils, diverse bijzettafels, lampen, karpetten, accessoires.

Op=Op

Dus kom snel langs. Pronto Wonen Alkmaar is elke zondag open.

Pronto Wonen Alkmaar | Koedijkerstraat 16 | Alkmaar | Gratis parkeren.

Bijenhotels op twintig Alkmaarse schoolpleinen

Op basisschool De Kennemerpoort is het bijenhotel enthousiast ontvangen door leerkracht Marianne Ottervanger en de kinderen. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - Op twintig schoolpleinen in Alkmaar heeft Natuurgids Alkmaar gratis bijenhotels afgeleverd. Het doel van de bijenhotels is om kinderen kennis te laten maken met wilde bijen en hun leefomstandigheden.

Bijenhotels zijn houten nestkasten met gangetjes. Deze bieden schuil- en nestgelegenheid en overwinteringsmogelijkheden aan wilde bijen, maar ook aan andere insecten. De wilde bij wordt wereldwijd met uitsterven bedreigd terwijl ze heel belangrijk zijn voor de voedselproductie. Zonder hen groeien bijvoorbeeld groente en fruit niet. De metselbijenkasten die op de scholen en bso's geplaatst zijn, lenen zich uitstekend om metselbijen te observeren. Deze kast is voorzien van doorzichtige buisjes, waarin de bijen zich kunnen inmetselen. Je kunt ze observeren van achter een doorzichtig plaatje (acrylaat) door de zijkant open te maken. Metselbijen hebben een dusdanig kleine angel dat deze niet door je huid kunnen steken. Ze zijn bovendien zeer vriendelijk. Op basisschool De Kennemerpoort is het bijenhotel enthousiast ontvangen door leerkracht Marianne Ottervanger en de kinderen (zie foto).

In combinatie met het bijenhotel konden scholen via Natuurgids Alkmaar een bijenles boeken van bijenspecialist en natuurdocent Ynske Hoekstra van MEC Alkmaar Natuuronderwijs. Deze gastles is mogelijk gemaakt door gemeente Alkmaar. Natuurgids Alkmaar levert bij elk bijenhotel biologische bloemzaadjes (bijenmengsel) om op het schoolplein te zaaien. Provincie Noord-Holland maakt de plaatsing van de bijenhotels financieel mogelijk door het initiatiefvoorstel 'groen doet kinderen goed' van de Partij voor de Dieren uit te voeren. In totaal worden 200 bijenhotels in de provincie geplaatst.

Donatie voor zandtransportbaan

Met schatkaarten gingen de leerlingen op zoek naar de vier schatten van het Zandmonster. (Foto: aangeleverd)

SCHOORL - De leerlingen van Basisschool Het Klimduin uit Groet en Basisschool Teun de Jager uit Schoorl hielpen maandag 8 juli bij de start van de crowdfunding voor de vernieuwing van de Zandtransportbaan in het Speelbos. In 1997 opende Staatbosbeheer hier het eerste Speelbos van Nederland.

Crowdfunding voor Speelbos Het Zandspoor

Achter Buitencentrum Schoorlse Duinen ligt deze unieke plek waar kinderen de baas zijn en vrij spelen in de natuur. Hier in Schoorl spelen ze met zand en water, bouwen ze zandkastelen en met takken hutten. Ook is er het blote voetenpad te lopen. Hier voel je de natuur het best. Het Speelbos is destijds ontwikkeld met de leerlingen van Basisschool Teun de Jager. Samen met de boswachter hebben de kinderen ideeën en plannen op papier gezet. Met hun wensenpakket is deze plek ingericht. Inmiddels is de zandtransportbaan, een houten rails met zandkarretjes, verouderd en moet vervangen worden. Doordat Staatsbosbeheer geen subsidie meer ontvangt voor deze vorm van recreatie is deze inzamelingsactie gestart.

Met schatkaarten gingen de leerlingen op zoek naar de vier schatten van het Zandmonster. De oude boswachters vertelden over hoe het Zandmonster al jaren leefde in het speelbos en genoot van de leerlingen die het zand in beweging hielden. Ruim honderd jaar geleden was hij het die het zand in Schoorl liet stuiven. Door de aanplant van de vele bomen en het helm was het Zandmonster getemd. Uiteindelijk vond hij in het speelbos de laatste plek waar hij plezier beleefde met het Schoorlse zand. Hier waren het de kinderen die heerlijk met het zand speelden. Doordat de zandtransportbaan verouderde en de karretjes stuk gingen, werd het zandmonster verdrietig. Met de vier schatten en het opgraven van de kist in het magische vierkant konden de kinderen het zandmonster weer blij maken.

Cheque

In de kist lag namelijk de cheque ter waarde van € 1650,- van de Lions-Bergen-Egmond-Schoorl. Vanaf nu kan iedereen aan de balie van het buitencentrum of via www.buitenfonds.nl/zandtransportbaanschoorlseduinen een donatie doen. Elk bedrag is welkom. Buitencentrum Schoorlse Duinen is dagelijks open van 10 tot 17.00 uur.

WPW zoekt groene vingers

HEERHUGOWAARD - Wonen Plus Welzijn Heerhugowaard is op zoek naar iemand die graag bezig is met grotere tuinklussen. Denk aan het afvoeren van tuinafval, het verrichten van grotere snoeiwerkzaamheden en het verwijderen van struiken of beplanting. Omdat het gaat om intensievere klussen die niet voor vrijwilligers bedoeld zijn, krijgt men een vergoeding via een nul-urencontract. Aanmelden? Stuur een motivatie met naam, adres en telefoonnummer naar heerhugowaard@wonenpluswelzijn.nl of vraag meer info via 072-5717170 (werkdagen van 09.00 tot 12.00 uur).

Tineke en Roy exposeren in Grootschermer

Buikje Meloen van Roy Valentijn. (Foto: aangeleverd)

GROOTSCHERMER - De nieuwe koers van het fraai gelegen museum en beeldentuin krijgt steeds meer glans: Tineke Hoogendam en Roy Valentijn exposeren vanaf 14 juli hun werk voor het oog van het publiek. Bezoekers van de Beeldentuin zullen deze zomer, dinsdag t/m zondag, aangenaam verrast worden door deze bijzondere kunst: er gaat een wereld open die blijft boeien en de kijker uitdaagt zichzelf vragen te stellen over de taal die de kunstenaar door middel van het werk spreekt.

Nieuwe koers Museum en Beeldentuin Nic Jonk

Zondag 14 juli is om 14.00 is de opening van de tweede expositie nieuwe stijl in Museum en Beeldentuin Nic Jonk in Grootschermer. Ook deze keer is er weer een interessante kleurrijke mix te zien: Tineke Hoogendam toont zowel schilderijen als prachtige beelden en Outsider Art kunstenaar Roy Valentijn verrast met schilderijen in een zeer kleurrijk palet.

Kunstenaars

Tineke Hoogendam werkt met keramiek en brons en maakt schilderijen en balanceert daarin tussen uitersten als vreugde en verdriet – ze probeert een evenwicht te vinden tussen vorm, kleur en verbeelding en is op zoek naar de balans tussen eenvoud en zeggingskracht. Roy Valentijn exposeerde onder andere in Enkhuizen, Amsterdam, Hoorn en nu in Grootschermer. Banksy, Brood, Appel & Kandinsky lijken zijn inspiraties. Of juist niet? In ieder geval is het resultaat, in eigen woorden, een Sub-Fantalistische stijl. 'Een stijl die bedoelt is om mensen zelf te laten bepalen wat zij waarnemen, vernieuwing en kleur aan te brengen bij de mensen.' Waarvan akte.

Parel van Noord-Holland

Stichting Collecties Museum en Beeldentuin Nic Jonk exploiteert sinds enige tijd Museum en Beeldentuin Nic Jonk, één van de weinige musea van Nederland opgericht door een kunstenaar en gericht op diens eigen werk. Het beheert, behoudt en presenteert een brede en gevarieerde collectie beelden, schilderkunst en opgravingen & verzamelingen van Nic Jonk in permanente opstellingen en exposeert werk van diverse andere kunstenaars. Zie www.nicjonk.nl

'Voor iedereen een match bij Relatiebasis'

'Op ieder potje past een dekseltje' is het motto van Edina Kováts. (Foto: aangeleverd)

REGIO - 'Op ieder potje past een dekseltje' is het motto van Edina Kováts. Met deze overtuiging is zij in 2007 haar relatiebemiddelingsbureau Relatiebasis begonnen. In de afgelopen jaren heeft ze aan de wieg gestaan van vele ontluikende relaties. "Voor iedereen is een match te vinden ongeacht opleiding, leeftijd of achtergrond."

Wat is kenmerkend voor de mensen die zich bij Relatiebasis inschrijven? "De één wil graag samenwonen, de ander zoekt een maatje om de eenzaamheid van de weekenden te verlichten. Wat wel voor iedereen geldt is dat ze op zoek zijn naar warmte, een luisterend oor en iemand om samen leuke dingen mee te doen. Kortom, een aanvulling op het leven", aldus Kováts. ""Bij Relatiebasis ligt de nadruk op persoonlijke bemiddeling. Het begint bij een vertrouwelijk gesprek, waarbij we elkaar leren kennen en bespreken wie ze hopen te ontmoeten. Dit gesprek vindt plaats bij de mensen thuis. De woonomgeving draagt namelijk bij aan een zo compleet mogelijk beeld. Vervolgens ga ik voor ze op zoek naar iemand die bij ze past. Ik bouw een persoonlijke band met mijn cliënten op. Betrouwbaarheid en persoonlijk contact staan voor mij hoog in het vaandel. Ik streef naar een respectvolle en positieve omgang met mijn cliënten."
Wie nieuwsgierig is geworden kan vrijblijvend kennismaken met Relatiebasis door contact op te nemen met Edina Kováts op 0299-714009 of via info@relatiebasis.nl. Meer informatie: www.relatiebasis.nl.

Korren in Bergen aan Zee

's Ochtends vroeg korren in Bergen aan Zee. (Foto: aangeleverd)

BERGEN AAN ZEE - 's Ochtends vroeg met IVN-gidsen korren in de branding van Bergen aan Zee. Dat kan op zondag 21 juli.

De temperaturen zijn weer lekker en in de zee is er veel jong leven. Dat er in de zee veel leeft is wel bekend, maar dat er zelfs vlak onder de kust in de branding zo veel te beleven is verbaast veel mensen. Door met IVN-gidsen te gaan korren zijn bijzondere dingen te ontdekken.

Korren wordt gedaan met een groot sleepnet dat met behulp van een lang touw vanaf het strand over de zeebodem wordt getrokken. Als deelnemer hoef je dus niet zelf de zee in. Na een 'trek' wordt het net geleegd in een grote bak. Deskundige IVN gidsen geven dan uitleg over wat er zoal gevangen is. Elke vangst is weer anders. Dit kan variëren van verschillende wieren tot de prachtigste anemonen en vissen. Het lijstje van de recente vangsten bestaat uit: pieterman, allerlei platvissen (tongetjes, scholletjes, tarbot, schar), haringen, sprotjes, zeesterren, spieringen, garnalen, zeeforel, zeenaalden, heremietkreeften, zeepissebedden, zee-anemonen.

Parnassia

Zondag 21 juli om 10.00 uur wordt gestart vanuit het IVN gebouw Parnassia. Het duurt ongeveer anderhalf tot twee uur en kost 2,50 euro per volwassene (kinderen zijn gratis). Na afloop is er gelegenheid tot limonade/koffie/thee tegen een geringe vergoeding en het bekijken van de vele interessante zaken in Parnassia. Parnassia is te bereiken vanaf Bergen de eerste rotonde in Bergen aan Zee rechtdoor, eerste links en de bordjes IVN centrum Parnassia volgen. Let op: het is betaald parkeren. Kijk ook op Facebook @ivnnoordkennemerland of www.ivnnkl.nl

'Alkmaarse Woonnorm'

ALKMAAR - Onder de noemer 'Alkmaarse Woonnorm' wil de PvdA dat er de komende 20 jaar zo'n 15.000 woningen worden gebouwd. Minimaal 33% sociaal en evenredig gebouwd, verdeeld binnen alle aftoppingsgrenzen, voor zowel huur- als koopwoningen. Verder voldoende groenrealisatie en de energievoorziening moet aansluiten bij de warmtevisie van Alkmaar. Er moet een anti-speculatiebeding & zelfbewoningsverplichting komen om winstbejag op nieuwbouwwoningen tegen te gaan.

'Nee' bestaat voor Koos Rood niet

Martijn (l) en Jeroen Rood zetten de familietraditie voort. (Foto: Vincent de Vries)

HEERHUGOWAARD – Koos Rood is al ruim 35 jaar dé witgoedspecialist van de regio. Vanuit de vestiging aan de Middenweg 231 in Heerhugowaard verkoopt en repareert het familiebedrijf witgoed in alle soorten en maten. "Doordat wij uit ons magazijn in Obdam meer dan 300 apparaten uit voorraad kunnen leveren, is een nieuw apparaat meestal binnen 24 uur geplaatst en aangesloten", aldus Jeroen Rood, die sinds het overlijden van zijn vader Koos in 2013 samen met zijn broer Martijn en moeder Romy de scepter zwaait over de zaak.

Service voorop bij witgoedspecialist Koos Rood

Witgoedspecialist Koos Rood heeft een uitgebreid assortiment aan wasmachines, vaatwassers, koelkasten, wasdrogers, magnetrons, stofzuigers, fornuizen en koffiemachines. "Wij zoeken altijd naar de beste oplossing voor de lange termijn, luisteren naar de wensen van de klant en geven vakkundig advies – in de winkel of bij de klant thuis", aldus Jeroen. Een belangrijk onderdeel van de dienstverlening van de witgoedspecialist is de uitstekende service. "Het woordje 'nee' bestaat voor ons eigenlijk niet, we gaan overal achteraan. Zo begrijpen we maar al te goed dat het voor een druk gezin heel vervelend is als de wasmachine defect is, vandaar dat wij bij een storingsmelding razendsnel ter plekke zijn. Ook op zaterdag!"

Toespitsen op beleving

De winkel aan de Middenweg staat bekend om zijn grote assortiment aan apparaten van alle bekende merken, inclusief een compleet Miele Innovation Center. "Binnen nu en uiterlijk een jaar willen we de winkel helemaal gaan verbouwen en ons toespitsen op beleving, zodat klanten meteen al kunnen zien wat er allemaal mogelijk is met een apparaat. Ook kunnen we laten zien wat we allemaal in huis hebben. Zo weet bijvoorbeeld niet iedereen dat wij specialist zijn in het omzetten van gas naar inductie, wat momenteel natuurlijk een hot item is", aldus Jeroen. "Daarnaast kunnen we de Quooker-warmtekranen in elke keuken plaatsen en kunnen we alle soorten inbouwapparatuur vervangen. Ook op trends als zuinig- en duurzaamheid en besturing via WiFi spelen wij graag in."

Dat de winkel straks een compleet andere uitstraling krijgt, betekent overigens niet dat Witgoedspecialist Koos Rood inboet op service, want die blijft zoals vanouds compleet, betrouwbaar en vanzelfsprekend!

Witgoedspecialist Koos Rood, Middenweg 231 in Heerhugowaard. Telefoon 072-5712121. Kijk ook eens op koosrood.nl.

Rabobank is dementievriendelijk

Carolien Hacquebard en Irma Ente ontvangen namens Rabobank Alkmaar de sticker en het certificaat ‘dementievriendelijk’ uit handen van Adri Steenhoek, voorzitter Afdeling Noord-Kennemerland van Alzheimer Nederland. (Foto: Aangeleverd)

ALKMAAR - Pincode kwijt, pas geblokkeerd, geld vergeten? Rabobank Alkmaar en omstreken houdt rekening met mensen met dementie. Zo heeft de bank haar medewerkers getraind in dementievriendelijkheid. "We proberen samen onze klanten zo lang mogelijk financieel zelfredzaam te laten blijven."

Maandag 1 juli ontving Carolien Hacquebard, adviseur Dagelijkse Bankzaken, namens Rabobank Alkmaar en omstreken de sticker en het certificaat 'Dementievriendelijk' uit handen van Adri Steenhoek, voorzitter Afdeling Noord-Kennemerland van Alzheimer Nederland.

Service

Hacquebard: "Wij zien regelmatig mensen in onze bankkantoren die voor de tweede keer die dag geld komen opnemen, bij binnenkomst geen idee hebben wat ze kwamen doen of die zich afvragen waar hun zojuist gepinde geld is gebleven. We hebben veel vaste klanten. We zien vaak snel als zij verschijnselen van dementie krijgen en ze hulp nodig hebben. Een service die door onze klanten wordt gewaardeerd zijn onze Mobiele Adviseurs'', aldus Hacquebard.

Samen regelen

"Zij komen bij de klanten thuis die niet meer in staat zijn om naar een bankkantoor te komen. Daarnaast kunnen mensen voor hulp bij online bankieren altijd naar het bankfiliaal komen. Dan regelen we het samen."

Tip

Tot slot heeft Hacquebard nog een tip aan mantelzorgers: "Bespreek het met je bank als je ziet dat er zaken misgaan en wacht niet te lang. Dan kunnen wij er alert op zijn."

Genieten zonder Limiet bij d'Olifant

Grenzeloos genieten! (Foto: Aangeleverd)

HEERHUGOWAARD - Een avond dineren bij Restaurant d'Olifant staat garant voor een avond vol beleving. Bezoekers kunnen genieten van de specifieke sfeer in de pittoreske boerderij met haar rustige terras in hartje Heerhugowaard. Maar ook de beleving van de verschillende voor-, hoofd-, en nagerechten. De kleur, de smaak, de stijl en mooi opgemaakt op het bord, aan tafel geserveerd.

Met de zomer in aantocht heeft de keukenbrigade van Restaurant d'Olifant weer een aantal verrassende gerechten bedacht. De vier verschillende desserts zijn een mooie afsluiting van de 'Geniet zonder Limiet' beleving. Zo kan men onder meer kiezen uit een red velvet tompouce of chocolademousse met verse pepermunt.

Bij het 'Geniet zonder Limiet' concept zijn zowel hoofd-, voor-, na-, en bijgerechten inclusief. Voor € 26,- per persoon kan men onbeperkt genieten van meer dan dertig verschillende gerechten. U kiest zo veel u wilt en zo vaak u wilt.

Met een keus uit meer dan tien verschillende soorten speciaal bieren van de tap en op de fles is er voor de bierliefhebber altijd een passende smaak bij een gerecht te vinden. Liever wijn? Vraag dan de ober naar een wijnadvies bij het gekozen gerecht.

Een tafel reserveren kan via info@restaurantdeolifant.nl of 072-5711818. Het 'Geniet zonder Limiet' is ook uitermate geschikt voor grote groepen.

Museumboerderij

Met een mobiele telefoon zijn prima mooie foto's te maken. (Foto: Aangeleverd)

HOOGWOUD - Fotograaf Kenneth Stamp geeft vrijdag 19 juli een fotoworkshop in de Museumboerderij in Hoogwoud. Deze workshop wordt samen met de bibliotheek Opmeer georganiseerd vanwege de expositie die momenteel in het vierkant van het museum is te zien. Alle foto's zijn gemaakt door Kenneth Stamp en hebben als thema 'De stolp en zijn bewoners'.

Tot 15 september is aan de expositie een fotowedstrijd verbonden. Ook hierin staan leven, wonen en werken rond de stolpboerderij centraal. Foto's kunnen rond en in het museum worden gemaakt, maar elke willekeurige stolp is prima! Om eigen foto's beter te maken vertelt Kenneth Stamp tijdens de workshop over onderwerpkeuze, invalshoek, kadering en over dat wat belangrijk is om meer inzicht te krijgen en tevreden te zijn met je eigen foto's.

Krentenmik

De workshop is vrijdagmorgen 19 juli vanaf 10.00 uur en start met koffie en een plak West-Friese krentenmik. Na de uitleg van Kenneth volgt een korte rondleiding door de boerderij waarbij naar hartenlust opnamen kunnen worden gemaakt. De kosten zijn € 10,- per deelnemer. Aanmelden kan via info@museumboerderijwestfrisia.nl of westfriesebibliotheken.nl/actueel/agenda/workshop.

Museumboerderij West-Frisia ligt aan de Koningspade 31 in Hoogwoud.

Lezersactie: win tickets voor Dutch Valley

Lezersactie: gratis tickets voor Dutch Valley. (Foto: aangeleverd)

Doe mee en win

"Dutch Valley is hét Nederlandse festival vol muzikale vrolijkheid, de gezelligste muzikale kermis van Nederland", verwoordt de organisatie namens Rob Bout het evenement, dat 11 augustus voor de negende keer - traditioneel - plaatsvindt in recreatiegebied Spaarnwoude in Velsen.

De gezelligste muzikale kermis van Nederland. (Foto: aangeleverd) )

Om te vervolgen met: "Verdeeld over acht podia komen met pop, hiphop, dance, rock en Nederlandstalige muziek alle populaire Nederlandse muziekstromingen aan bod tijdens dit oergezellige feest, dat jaarlijks door bijna 30.000 enthousiaste liefhebbers wordt bezocht. 115 artiesten, dj's en acts op één dag. Daarom kunnen we iedereen sowieso één garantie geven: een mooi feestje zal het worden! Headliners deze editie zijn Charly Lownoise & Mental Theo, Lil Kleine, Snollebollekes, Nielson, Ali B & Friends, Jan Smit, Bizzey, Davina Michelle, JeBroer 4 Life en meer dan 100 andere Nederlandse topacts en artiesten."

Lezers van deze krant kunnen per persoon 2 gratis tickets winnen door de volgende vraag goed te beantwoorden:

Voor de hoeveelste keer wordt Dutch Valley gevierd?

Mail het antwoord naar:

info@rodi.nl Winnaars ontvangen uiterlijk maandag 22 juli hun ticket voor de gezelligste muzikale kermis van Nederland via de mail. Mocht je niet tot de gelukkigen behoren: kijk voor nog beschikbare kaarten en/of meer informatie op www.dutchvalleyfestival.nl

Inspelen op regionale arbeidsmarkt

REGIO - Voor de regio Noord-Holland Noord is de website www.arbeidsmarktInzicht.nl gelanceerd.

Werkgevers, ondernemers, onderwijs en overheid kunnen met behulp van de data op deze website beter inspelen op de ontwikkelingen op de regionale arbeidsmarkt. Door middel van een dashboard wordt onder meer zichtbaar waar tekorten (en overschotten) op de arbeidsmarkt zijn.

Hierdoor kan het onderwijs gerichter keuzes maken welke opleidingen wel of niet aan te bieden en leerlingen gerichter interesseren voor studies met een goed arbeidsmarktperspectief.

Handen uit de mouwen voor Miss IQ

Burgemeester Bert Blase (r) helpt bij het inladen van meubelstukken voor Stichting Miss IQ. (Foto: Richard Rood)

HEERHUGOWAARD - Burgemeester Bert Blase van Heerhugowaard heeft zich zaterdagochtend 6 juli van zijn beste kant laten zien. Hij hielp de vrijwilligers van Stichting Miss IQ met het verplaatsen van gebruikte meubels en ander schoolmateriaal van het Huygens College.

De mouwen werden opgestroopt en de burgemeester ging aan de slag. "Blase heeft echt de handen uit de mouwen gestoken", vertelt Eugènie Herlaar, ambassadrice van de stichting. "Hij heeft in het Huygens College diverse zware tafeltjes gesjouwd, ook stoelen. Het was echt goed dat hij er was. Hij zei ook dat hij nu heeft gezien hoeveel werk Stichting Miss IQ voor elke zending verzet."

Beter lot

Stichting Miss IQ, een initiatief van de Heerhugowaardse Ruth Groenewoud, zamelt (gebruikt) meubilair en schoolspullen in om deze te verschepen naar de overzeese gebieden van het Koninkrijk der Nederlanden. Ze wil zo bijdragen aan een beter lot voor kansarme schoolkinderen aldaar. De meubels zijn door Nederlandse scholen afgeschreven, maar van dermate goede kwaliteit dat ze op de Antillen nog makkelijk een paar ronden meekunnen.

Volgeladen containers

Sinds de zomer van 2011 zijn er al zo'n dertig volgeladen zeecontainers de oceaan overgegaan en in augustus worden opnieuw acht containers vol schoolbanken, tafels, educatief materiaal en attributen die gebruikt kunnen worden tijdens gym- en sportlessen verscheept richting Curaçao, het eiland waar Groenewoud zelf ook geboren is. Ook zij was erg blij dat burgemeester Blase zijn steentje bijdroeg aan de inzameling.

Kijk voor meer informatie op stichtingmissiq.nl.

HorecaTraders beste leerbedrijf

(Foto: Aangeleverd)

HEERHUGOWAARD - HorecaTraders.com uit Heerhugowaard is het beste leerbedrijf voor mbo-studenten van de provincie Noord-Holland in de sector Handel. Maandag 1 juli maakte SBB dat bekend.

Mbo-studenten volgen het praktijkgedeelte van hun opleiding bij een door SBB-erkend leerbedrijf. Erkende leerbedrijven zijn een schoolvoorbeeld voor de branche. Door studenten te helpen opleiden, leveren zij een belangrijke bijdrage aan de toekomst van het vakmanschap. HorecaTraders is een internationale handels- en serviceorganisatie met een grote diversiteit aan activiteiten in de horeca en bedrijfskeukens. HorecaTraders leidt sinds 2015 mbo-studenten op en is blij verrast met de prijs. Het team bestaat uit jonge, getalenteerde en ambitieuze collega's. "Professionele & persoonlijke ontwikkeling daar hechten we veel waarde aan bij HorecaTraders. Naast de kerntaken in de opleiding proberen wij studenten bewust te maken van algemene beroepsvaardigheden. Wij zijn deze benoeming als een kroon voor de intensieve samenwerking met de regionale opleidingscentra (ROC's) en studenten en hopen dat ook andere bedrijven in de regio volgen", aldus Lucas Beentjes, praktijkopleider bij HorecaTraders.

Dag van het mbo

Maandag 18 november organiseren de MBO Raad en SBB de Dag van het mbo. Dan kiest een jury de beste mbo-student van Nederland. Op dat evenement worden ook de overallwinnaars van de verkiezing beste leerbedrijf en beste praktijkopleider bekendgemaakt. Zij mogen zich een jaar lang beste leerbedrijf of beste praktijkopleider van Nederland noemen.

Met de verkiezing van het beste leerbedrijf en de beste praktijkopleider van Nederland vragen het ministerie van OCW en SBB aandacht voor de 250.000 erkende leerbedrijven en ruim 300.000 praktijkopleiders voor mbo-studenten. Met stageplekken en leerbanen nemen zij gemiddeld de helft van de opleidingstijd van de 500.000 mbo-studenten voor hun rekening.

Kijk ook eens op www.horecatraders.com

Obdamse kermis in De Brink

Clemens sr. (l) en junior spelen de sterren van de hemel. (Foto: )

OBDAM - In Obdam is het van zondag 18 tot en met dinsdag 20 augustus weer tijd voor de jaarlijkse kermis.

Gerard Borst (l) en Robin de Ruiter vormen een bijzonder gelegenheidsduo. (Foto: )

Sociaal-cultureel centrum De Brink doet graag mee aan de feestelijkheden en heeft Gerard Borst en Robin de Ruiter uitgenodigd voor een sfeervol optreden, zondag 18 augustus vanaf 18.00 uur in de foyer. Dit gelegenheidsduo begeleidt zichzelf op gitaar en hun repertoire bestaat, naast eigen werk, uit nummers van de jaren zestig tot hedendaagse toppers. Op kermismaandag 19 augustus is het traditionele vlotbruggen in De Brink. Dit spektakel vindt plaats van 10.00 tot 14.00 uur in de Lisettezaal I. Diezelfde dag verzorgt het befaamde duo Clemens & Clemens - vader en zoon - vanaf 19.00 uur een optreden in de foyer!

Verleden, heden en toekomst dijken

De keersluis in Den Oever: hier werd een spectaculaire archeologische vondst gedaan. (Foto: Aangeleverd)

HEERHUGOWAARD - Michiel Bartels, archeoloog van de gemeente Hoorn, onthulde onlangs een spectaculaire archeologische vondst in de expositie 'Dijken in Zicht', te zien in het hoofdkantoor van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK). De vondst kwam aan het licht tijdens de dijkversterking van de Havendijk in Den Oever. Ook twee andere dijkversterkingsprojecten van HHNK op Texel staan in de expositie centraal: de Waddenzeedijk en de Prins Hendrikzanddijk. Oude dijken, met een rijke geschiedenis en nog steeds in functie. Op innovatieve wijze maakt HHNK ze weer toekomstbestendig.

Expositie 'Dijken in Zicht' in kantoor HHNK geopend

De expositie is voor iedereen vrij toegankelijk en toont de versterkingen van vroeger en nu, en voor welke uitdagingen we in de toekomst staan. Werkzaamheden aan de dijk bieden archeologen een unieke kans om een kijkje te nemen in de geschiedenis van de dijk. Al eeuwenlang beschermen dijken de Noord-Hollanders tegen het water. Dijken die door onze verre voorvaderen werden aangelegd, zijn nog steeds in functie. Onder invloed van wind, water, regen, erosie en bodembewegingen kunnen dijken slijten. Regelmatig onderhoud en af en toe een stevige versterking maken ze toekomstbestendig. Dat deden we toen, dat doen we nu en dat zullen we blijven doen.

'Dijken' is een werkwoord

Binnen het beheergebied van HHNK zijn al verschillende versterkingsprojecten met succes uitgevoerd: de Hondsbossche Duinen, de Wieringermeerdijk en de Balgzanddijk. Bij de Markermeerdijken zijn voorbereidende werkzaamheden gestart. Daarnaast staan er nog andere projecten op stapel. Bijvoorbeeld de versterking van de dijk tussen Den Oever en Den Helder, dijkversterking langs het Noordzeekanaal, en de aanpassing van een aantal sluizen in Schardam, Enkhuizen en Den Helder. Al deze dijkversterkingen worden uitgevoerd in het kader van het landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP). Ook in de rest van Nederland wordt er door waterschappen gewerkt aan de waterveiligheid. De komende dertig jaar versterken de waterschappen en Rijkswaterstaat binnen het HWBP gezamenlijk 1.100 kilometer dijken: de grootste dijkversterkingsoperatie ooit.

De expositie is tot 1 september op werkdagen tussen 09.00 en 17.00 uur te zien in de hal van het kantoor van HHNK (Stationsplein 136 in Heerhugowaard, gratis entree). Het bezoek is te combineren met een bezoek aan de museale ruimte 'Waterschat', waar bezoekers via een audiotour prachtige verhalen kunnen horen over de geschiedenis van het waterschap.

Kennismakingstour Jan Franx

Jan Franx maakt graag nader kennis met Koggenland en zijn inwoners. (Foto: Aangeleverd)

KOGGENLAND - Burgemeester Jan Franx komt deze zomer naar de inwoners van gemeente Koggenland toe, op de fiets! Alle inwoners en ondernemers kunnen meefietsen om hem de verborgen schatten van hun dorp te laten zien. Franx kent de gemeente al redelijk goed, maar zoals hij zegt: "Inwoners kunnen mij het allerbeste laten zien wat de mooie plekjes in hun dorp zijn en mij meer vertellen over de historie. Hoe mooi is het om dat met elkaar op de fiets te doen?"

Met verborgen schatten bedoelt hij bijzondere gebouwen, iets met een rijke historie of een plek waarbij iemand een bijzonder verhaal heeft. De nieuwbakken burgemeester, die in april aantrad als vervanger van Rob Posthumus die met pensioen ging, start zijn kennismakingsronde woensdagmiddag 10 juli met een bezoek aan Wogmeer (om 16.30 uur, startpunt Het Wapen van Wogmeer) en Avenhorn en De Goorn (vanaf 19.00 uur vanaf de haven van Avenhorn). Maandagavond 15 juli is de tweede etappe in Berkhout. Om 19.00 uur start Franx bij de fietstunnel aan het Westeinde. Hij zal tevens een werkbezoek brengen aan Leek Tulips. Woensdag 17 juli is het de beurt aan Spierdijk, Bobeldijk en Zuidermeer; start om 19.00 uur bij de kerk van Spierdijk. Vervolgens last hij een pauze van vijf weken in, om zijn tour woensdagavond 28 augustus vanaf 19.00 uur te vervolgen met een bezoek aan Grosthuizen, Scharwoude en Oudendijk (start bij Meerzicht in Scharwoude). Woensdag 4 september staan Hensbroek en Obdam op de agenda en start Franx om 19.00 uur bij dorpshuis De Brink in Obdam. De estafette wordt woensdag 11 september afgesloten met een bezoek aan Ursem en Rustenburg; vertrek om 19.00 uur vanaf café Halfweg.

Meerijden?

Van tevoren wordt een globale route uitgestippeld, die kan worden aangepast in samenspraak met Koggenlanders op de verzamellocatie. Wie vooraf wil aangeven wat hij de burgemeester wil laten zien, kan dit doorgeven via communicatie@koggenland.nl om er zeker van te zijn dat dit punt in de route verwerkt wordt.

Opgeven kan ook via dit e-mailadres, maar is niet verplicht.

Unieke concerten in Oude Gemaal

De Nederlandse pianist Sander Sittig speelt met de Zuid-Koreaanse violiste Katherine Yoon werken van Brahms, Poulenc en Tsjaikovski. (Foto: Dirk Rietveld)

HEERHUGOWAARD - The International Holland Music Sessions verzorgt zaterdag 20 en 27 juli en 24 augustus drie unieke avondconcerten in Het Oude Gemaal aan de Huigendijk in Heerhugowaard. Alle drie de concerten beginnen om 20.00 uur.

The International Holland Music Sessions (TIHMS) trekt elke zomer ruim honderd jonge muzikale talenten van over de hele wereld aan. Zij volgen masterclasses en geven in een periode van vijf weken ruim 150 concerten. De vereniging Platform Polder Heerhugowaard (Vrienden van het Poldermuseum) heeft kans gezien om samen met Stichting Den Huygen Dijck en gemeente Heerhugowaard deze concerten naar Het Oude Gemaal te halen. De akoestiek van de kleine zaal is voor klassieke muziek uniek en het aantal zitplaatsen is slechts vijftig. Dat maakt de concerten intiem en de bezoeker zal worden meegesleept in de prachtige muziek door deze talentvolle muzikanten. Tijdens het eerste concert, zaterdag 20 juli, kan het publiek genieten van de Bulgaarse pianist Vladimir Valchev, die werken speelt van Beethoven en Debussy. Daarna is het de beurt aan de Zuid-Koreaanse violiste Katherine Yoon en de Nederlandse pianist Sander Sittig, die muziek spelen van Brahms, Poulenc en Tsjaikovski. Alle bezoekers van concerten of evenementen zoals de zomeravondconcerten hebben ook gratis toegang tot het museum van Het Oude Gemaal. Er is dan altijd een surveillant die over de historie van Heerhugowaard kan vertellen. Onlangs is een nieuwe interactieve presentatie in gebruik genomen.

Toegangsprijs € 18,-. Begunstigers van TIHMS betalen € 15,- en houders van een CJP en jongeren tot dertig jaar betalen € 9,-. Kinderen tot en met twaalf jaar hebben gratis toegang. Kaarten voor de complete serie van drie concerten zijn verkrijgbaar tegen gereduceerde tarieven. Bestellen kan via www.tihms.com/concerten.

Keuze van John Does in Kunstkerk

Wethouder John Does met enkele van de werken die hij uitkoos voor zijn persoonlijke expositie. (Foto: Aangeleverd)

HEERHUGOWAARD - In de Kunstkerk aan de Stationsweg 53 is van 5 juli tot en met 31 augustus een expositie te zien die is samengesteld uit de persoonlijke voorkeur van John Does, wethouder kunst en cultuur van de gemeente Heerhugowaard.

"Voor mij is het belangrijk dat ik er blij van word", aldus Does. Dat is dus ook het uitgangspunt van de expositie. Does is een man met een indrukwekkend curriculum vitae op het gebied van kunst.

Wethouder kiest kunst waar hij blij van wordt

Het speelt niet alleen een rol in zijn persoonlijk leven maar is tevens het hoofdbestanddeel van zijn werkzame loopbaan. Kortom: hij weet waarover hij het heeft.

De Kunstkerk vroeg hem een expositie samen te stellen uit de ongeveer 1.300 schilderijen die ze ter uitleen klaar heeft staan. Het is een interessante en gevarieerde expositie geworden, met onder meer een werken van Mala Ramcharan en Herman Brood, maar ook sportgerelateerde kunst van Rem de Boer en Jan Hollenbergs kijk op het Westfriese landschap. De Aronskelken van Dico Noordermeer herinnerden Does aan zijn bruidsboeket en bij het schilderij van de Fiat 500 vertelde hij lachend dat zijn vader zo'n auto had en ze er met z'n zevenen inzaten.

Kom de persoonlijke keuze van de wethouder tot eind augustus met eigen ogen bekijken. De Kunstkerk aan de Stationsweg 53 is woensdag tot en met vrijdag geopend van 13.00 tot 16.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Gemeente zet zich in voor een toegankelijk Heerhugowaard

Voer zelf gegevens in via de app en help mensen met een beperking beter op weg. (Foto: Aangeleverd)

HEERHUGOWAARD - Een dagje uit, een avondje op stap. Ook mensen die moeite hebben met bewegen, horen of zien, willen hiervan genieten. Naast ruim 80 andere gemeenten, sluit de Gemeente Heerhugowaard zich aan bij de landelijke organisatie Ongehinderd.

Door de gratis Ongehinderd App en website kunnen mensen met een beperking precies zien welke locaties toegankelijk zijn en welke voorzieningen deze bieden. In de afgelopen periode heeft het keuringsteam van Ongehinderd (gemeentelijke) gebouwen getoetst op toegankelijkheid. Donderdag 11 juli wordt de app Ongehinderd in Heerhugowaard gelanceerd. Belangstellenden zijn van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn. De lancering is om 15.00 uur in de raadzaal van het gemeentehuis van Heerhugowaard, Parelhof 1.

Wie slecht ter been is, een lichamelijk beperking heeft, blind, slechtziend of doof bent, of enige hinder ondervindt, kan via de app en website zien welke locaties toegankelijk zijn. Zelf kunnen zij ook hun steentje bijdragen door de app te downloaden en locaties te beoordelen. Kijk voor meer informatie op www.ongehinderd.nl.

Zomeractiviteiten in de bieb Overdie

Doe mee aan een speurtocht! (Foto: (Archieffoto RM))

ALKMAAR - In Bibliotheek Overdie is in de zomervakantie veel te doen. Veel activiteiten staan in het teken van speuren en speurverhalen. Kinderen kunnen meedoen aan een speurtocht, zoeken in zoekboeken, legpuzzels maken, kleurplaten kleuren of een echte speurwoordenpuzzel maken. De 3D-printer en de kleurplaten app Quiver kunnen worden uitgeprobeerd. Niemand hoeft zich deze zomervakantie te vervelen! Kom naar de bibliotheek. Alle activiteiten zijn gratis en vooraf aanmelden is niet nodig.

Grote boekenhelden

Van 15 juli tot en met 23 augustus kan worden meegedaan aan een leuke speurtocht met als titel 'Boekenhelden'. Grote boekenhelden als Dolfje Weerwolfje, Geronimo Stilton, Dummie de Mummie komen allemaal voorbij in deze speurtocht. Doe ook mee en word zelf een Boekenheld. En als kers op de taart kan ook nog eens een mooie prijs worden gewonnen met deze speurtocht.

3D-print

In de bibliotheek in Overdie staat in de zomervakantie een 3D printer waarmee tijdens openingstijden de leukste ontwerpen kunnen worden geprint. Ontwerp en print bijvoorbeeld een eigen sleutelhanger! Met het programma Doodle Transform maak je zelf een klein ontwerp, dat vervolgens wordt uitgeprint. Dit kun je doen op maandag tot en met vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur.

Kleurplaten tot leven wekken

Elke woensdagmiddag in de vakantie kunnen tijdens de openingstijden van de bibliotheek kleurplaten tot leven worden gebracht met de app van Quiver. Kleurplaten saai? Niet als ze bewegen … Met de app Quiver schaatst de door jou ingekleurde pinguïn zelfs een rondje. Benieuwd hoe dit werkt? Kom het uitproberen!

Een puzzel is leuk om in elkaar te zetten maar het wordt nog leuker als je de puzzel zelf maakt en door iemand anders laat oplossen. Woensdagmiddag 14 augustus maak je in de bibliotheek je eigen puzzel. Puzzel je mee? Van 13.00 tot 17.00 uur.

Peuter voorlezen

Op de donderdagen 18 juli en 1 en 15 augustus wordt voorgelezen aan peuters van 2 tot 4 jaar. Een leuk vertelprogramma van 10.00 tot 10.45 uur met een verhaaltje en een liedje. Kom kijken, luisteren en meezingen.

Welkom

Iedereen is in de zomervakantie van harte welkom in de bibliotheek in Overdie, Van Maerlantstraat 8. Alle activiteiten zijn gratis en vooraf aanmelden is niet nodig. Kijk voor het complete overzicht op www.bibliotheekkennemerwaard.nl.

Hartenwens gaat in vervulling

Aleksandra Järve. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - Ze doet nog één keer Nederland aan voor een concert en daarmee gaat een hartenwens in vervulling: de 90-jarige operazangeres Aleksandra Järve. Alkmaar heeft deze primeur op 14 juli. Dan geeft ze concert in de Remonstrantse Kerk aan het Fnidsen 33-37.

Aleksandra Järve werd geboren in Amsterdam op 20 februari 1929. Haar moeder was Estslandse, haar vader was een Nederlandse dirigent. In haar kinderjaren verloor ze haar ouders als gevolg van een verkeersongeval. Haar grootmoeder nam haar mee naar Estland.

Aleksandra zingt al haar hele leven. Doordat ze ook hard moest werken om het gezin te onderhouden lag een carrière als professionele operazangeres niet op haar pad. Desondanks heeft zij meerdere malen op de beste podia in Estland gepresteerd. Maar ook in Israël, Italië, het Vaticaan, Griekenland, Zweden en Finland.

Aleksandra Järve vierde afgelopen februari haar negentigste verjaardag met een recital in het Kadriorg Palace, een geliefde concertzaal in Tallinn, Estland. Voor het concert in Alkmaar staan operette en klassiek muziekstukken op het muzikale menu. Een bijzonder concert door een bijzondere zangeres.

Aanvang 20.00 uur. Entree 10 euro.

Iemand met groene vingers gezocht

Tuinvrijwilliger gezocht. (Foto: aangeleverd)

REGIO - Voor een dementerende oudere inwoner van Egmond is Stichting Welzijn Bergen op zoek naar iemand die hem kan helpen bij het onderhoud van zijn tuin.

Een beetje meehelpen, wat kleine aanwijzingen geven. Verstand van tuinieren en affiniteit met dementerende ouderen? Dan is dit wellicht een zinvolle en dankbare invulling van de vrije tijd. De tijd en inzet van vrijwilligers zijn van onschatbare waarde voor de verzorgers van chronisch zieken of dementerenden.

Voor meer informatie kunnen belangstellenden bellen met 072-5095267 en vragen naar Carla Meliefste of met Marja Vlaar 06-29073575.

Eugènie Herlaar op World Art Games NL

Eugènie Herlaar is op het creatieve vlak een bezig bijtje. (Foto: Archief)

HEERHUGOWAARD - De Heerhugowaardse dichter en kunstenares Eugènie Herlaar heeft een bijzondere bijdrage geleverd aan de World Art Games Nederland, die van 13 juli tot en met 13 oktober plaatsvinden in Museum Maassluis. Dit evenement geeft Nederlandse en Caribische kunstenaars de gelegenheid om hun werk te exposeren.

Eugènie schreef, net als collega-dichters Samuel Dumfries en Andries de Haan, een gedicht, speciaal voor dit evenement. Een aantal van de meer dan twintig kunstenaars koos één van de drie gedichten als inspiratiebron voor hun werk. "Mijn gedicht is door zeker vijf kunstenaars uitgekozen ter inspiratie. Ik heb de afbeeldingen ervan al gezien. Heel bijzonder en een enorme eer om voor zoiets gevraagd te worden." Maassluis is niet voor niets uitgekozen als locatie; het thema van de World Art Games Nederland is maritiem. Denk aan de sleepvaart, de haven, de sluizen, visserij en de zee. De kunstwerken zijn in veel verschillende kunstdisciplines vervaardigd: schilderen, beeldhouwen, fotografie , textiel, glas, papier, literatuur, muziek en performance, maar allemaal sluiten ze op hun eigen manier aan op het thema. Dat geldt ook voor de gedichten van Herlaar (getiteld 'Land aan zee'), De Haan ('Maassluis') en Dumfries ('Weka m'kono (Hand in hand)').

De dichters zijn door Museum Maassluis uitgenodigd om tijdens de opening van de tentoonstelling hun gedichten voor te dragen. Dumfries laat zich daarbij begeleiden door djembé en dans.

Kinderen

Daarnaast is er een speciaal project voor kinderen wereldwijd opgezet door WAG NL. Eugènie: "Kinderen van over de hele wereld maken tekeningen binnen het thema 'Reis', en deze kunstwerkjes reizen vervolgens van land naar land om tentoongesteld te worden, met als doel kinderen kennis te laten maken met kunst en om tolerantie en acceptatie te krijgen voor de diversiteit en verschillen binnen culturen. Alles bij elkaar is het een fantastische mogelijkheid om een start te maken met het verder professionaliseren van de WAG NL. Ik vind het heel bijzonder om te mogen bijdragen aan dit evenement."

De tentoonstelling van de WAG NL is van 13 juli tot en met 13 oktober te zien in Museum Maassluis.

Waarom?

Foto: Aangeleverd

'Waarom krijg ik geen snoepje? Waarom mag ik niet buiten spelen? Waarom moet ik zo vroeg naar bed?' Daarom! Kinderen van deze tijd pikken dit antwoord niet meer. Daarom is geen reden. En daarom blijven ze jengelen. Soms maken ouders het nóg bonter en zeggen tegen hun kind: 'Vraag zelf maar aan die banaan waarom deze krom is.'

Kinderen worden volwassen maar het jengelen blijft ergens in hun genen zitten, luister maar: 'Waarom doe je dat? Waarom zeg je dat? Waarom ben je zo stil? Waarom lach je? Waarom doe je zo stom?' Grote kans dat ze hiermee negatieve reacties uitlokken in de trant van: 'Bemoei je er niet mee. Kijk eens naar je zelf. Laat me met rust. Gaat je niks aan.'

Wanneer het onder de voeten van de ondervraagden te heet wordt is de kans groot dat ze het 'smoezenboek' opentrekken of dat ze leugentjes om bestwil gaan rondstrooien. Daarom een gratis tip van uw columnist: vergéét het woordje 'waarom.' Schrap het uit uw vocabulaire en stap over naar een mildere woordkeuze. Bijvoorbeeld: 'Het valt me op, poppedein, dat je zo stil bent. Is er soms iets dat je dwars zit?' Of: 'Je bent zo somber, kan ik iets lekkers voor je maken, schat van mijn hart?' Wie kan er dan nog tegensputteren?! Transparantie lijkt tegenwoordig het toverwoord. Daartegenover staat privacy ook hoog in het vaandel. Iedereen heeft immers het recht dingen voor zichzelf te houden. Een gevoelig dilemma, lijkt mij.

Tot slot de pijnlijkste 'waarom- vraag.' De avond van 19 juni. Pas vijftien was ze. Haar pad werd gekruist door een racebaan. In één klap een jong leven weggevaagd. WAAROM? Waarom juist zij? Nabestaanden blijven worstelen met deze vraag waar geen antwoord op is. De klok vertikt het verder te tikken.

Ook hun leven is stil gevallen.

©Tom van Rossum

Gifspuitschaamte…

'Bloem met veel insecten, hoe lang nog?' (Foto: Aangeleverd)

Vorig jaar las ik het woord voor het eerst in de krant: 'vliegschaamte…' Wat zoveel inhoudt dat mensen niet meer durven te zeggen dat ze met het vliegtuig op vakantie gaan. Vliegen schijnt enorme milieuschade te veroorzaken. Ik kijk naar 'Springwatch' op BBC. Een soort 'Vroege Vogels' in het Engels. Indrukwekkende natuuropnames. Dramatische beelden. Ik zie jonge zwaluwen overlijden door gebrek aan insecten. Ik lees op internet dat wetenschappelijke studies tonen dat de afgelopen 27 jaar 76 procent van de insectenomvang is teruggelopen. Een ecologische ramp. Als mede-oorzaak wordt gifspuiten genoemd. Niet alleen insecten gaan ten onder. Een producent van een bekend gifmerk is aangeklaagd, en in de USA ook veroordeeld, voor de ernstig ziekmakende effecten voor spuiters zelf. Kunnen we met deze wetenschap gewoon doorgaan met spuiten? Of is er een nieuw begrijp in de maak: 'gifspuitschaamte…'?!

Reageren? Mail naar ceesverkerke@xs4all.nl.

De eerstvolgende open tuin is zaterdag 10 en zondag 11 augustus. Kijk op www.dezintuigentuin.nl.

Wonen Plus

HEERHUGOWAARD - Bij Wonen Plus Welzijn vinden ze de zondagmiddag een middag om te genieten, het liefst samen met anderen. Daarom organiseert ze elke tweede zondag van de maand een gezellige activiteit in het Trefpunt aan de Rozenlaan 2 in Heerhugowaard. Zo kan men zondag 14 juli meedoen aan de maandelijkse bingo. Deelnemers maken niet alleen kans om met mooie prijzen naar huis te gaan, maar hebben bovendien de gelegenheid met anderen in contact te komen. Vooraf aanmelden is niet nodig. Deelnemen kost per ronde € 1,-. Er worden maximaal vijf rondes gespeeld. Meer weten? Bel op werkdagen tussen 09.00 en 12.00 uur 072-5717170 of mail naar heerhugowaard@wonenpluswelzijn.nl.

Weg dicht

HEERHUGOWAARD - Let op: het kruispunt van de Esdoornlaan en de Ahornlaan in Heerhugowaard is deze week afgesloten voor al het verkeer.

Maandagochtend 8 juli zijn de wegwerkzaamheden op dit kruispunt gestart; ze duren nog tot en met vrijdag 12 juli 17.00 uur. De weg i dicht in beide richtingen in verband met het herstraten van het kruispunt.

Het verkeer wordt omgeleid via de Middenweg, Beukenlaan en Oosttangent enerzijds en de Middenweg, Zuidtangent en Oosttangent anderzijds.

Goud voor Lindsay Frelink

Een terecht zeer trotse Lindsay Frelink met de Europese beker. (Foto: Facebook Myriam Frelink)

ROTTERDAM/ HEERHUGOWAARD - De 'Orange Angels', met de Heerhugowaardse Lindsay Frelink in de gelederen, zijn opnieuw Europees kampioen rolstoelbasketbal bij de vrouwen geworden.

Nederland, ook de regerend wereldkampioen, prolongeerde de Europese titel door in een vol Topsportcentrum Rotterdam met 65-53 van Groot-Brittannië te winnen in de finale.

Het ging makkelijker dan in de groepsfase, toen Nederland de Britse vrouwen met 61-52 versloeg. Mariska Beijer (24 punten) en Bo Kramer (22 punten) waren in de eindstrijd de uitblinkers bij Oranje.

Paralympische Spelen

Met het binnenhalen van de Europese titel, plaatste Oranje zich ook voor de Paralympische Spelen, die volgend jaar gehouden worden in de Japanse hoofdstad Tokyo.

Open dag ateliers Artiance

Open dat Artiance. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - Artiance houdt zaterdag 3 augustus van 13.00 tot 17.00 uur een informatiemiddag in de Ateliers van Artiance. Bezoekers kunnen meedoen met gratis workshops, een expositie bezichtigen en kennis maken met docenten en deelnemers.

Artiance Speciaal is een vierjarige kunstscholing/dagbesteding voor talentvolle en gemotiveerde jonge mensen vanaf achttien jaar. Zij bieden jongeren en volwassenen een plek aan waar ze leren vertrouwen op hun eigenheid en hun bijzondere talent binnen de wereld; waar ze zich kunnen en durven ontwikkelen. De vierjarige scholing wordt gegeven in een kleine groep, door professionele kunstenaars met ervaring en opleiding in de zorg. Voor deelname is een indicatie voor dagbesteding nodig. Allerlei beeldende technieken zoals schilderen, grafiek, fotografie, beeldhouwen en keramiek komen aan bod, maar ook bijvoorbeeld presentatie van het werk, keuzes maken, samenwerken en zelfstandig in een atelier werken. Artiance, aan Canadaplein 3 in Alkmaar. Meer info: www.artiance.nl .

'Voor iedereen een match bij Relatiebasis'

'Op ieder potje past een dekseltje' is het motto van Edina Kováts. (Foto: aangeleverd)

REGIO - 'Op ieder potje past een dekseltje' is het motto van Edina Kováts. Met deze overtuiging is zij in 2007 haar relatiebemiddelingsbureau Relatiebasis begonnen. In de afgelopen jaren heeft ze aan de wieg gestaan van vele ontluikende relaties. "Voor iedereen is een match te vinden ongeacht opleiding, leeftijd of achtergrond."

Wat is kenmerkend voor de mensen die zich bij Relatiebasis inschrijven? "De één wil graag samenwonen, de ander zoekt een maatje om de eenzaamheid van de weekenden te verlichten. Wat wel voor iedereen geldt is dat ze op zoek zijn naar warmte, een luisterend oor en iemand om samen leuke dingen mee te doen. Kortom, een aanvulling op het leven", aldus Kováts. "Bij Relatiebasis ligt de nadruk op persoonlijke bemiddeling. Het begint bij een vertrouwelijk gesprek, waarbij we elkaar leren kennen en bespreken wie ze hopen te ontmoeten. Dit gesprek vindt plaats bij de mensen thuis. De woonomgeving draagt namelijk bij aan een zo compleet mogelijk beeld. Vervolgens ga ik voor ze op zoek naar iemand die bij ze past. Ik streef naar een respectvolle en positieve omgang met mijn cliënten." Meer informatie: www.relatiebasis.nl.

Kloetkampioenschappen. (Foto: aangeleverd)

LANGEDIJK -In Langedijk bij de Broekerveiling houdt de Kloetvereniging Geestmerambacht haar jaarlijkse Open Langendijker Kloetkampioenschappen. Die worden gehouden op zaterdag 20 juli. Aanvang van de wedstrijd is om 14.30 uur. Iedereen kan hieraan deelnemen, vanaf 14.00 uur kan het parcours worden verkend.

Inschrijven kan een half uur voor de wedstrijd, tevens kan per telefoon opgave worden gedaan bij Arie Krul tel. 06-25302411.

'Het is geen schande'

On-Nederlands. Oranjeshirt aan, toeter op de neus en lekker meeschreeuwen met die soms vervelende, maar typische oranjedeuntjes. En toch doen we er graag aan mee. Of laten we ons erin meeslepen. Waarom eigenlijk? Vraag ik me af...

Oranje-massa

Je weet denk ik wel wat ik bedoel: tijdens zo'n groots voetbaltoernooi waar de Nederlandse voetbalmannen, tegenwoordig ook zeker de voetbalvrouwen, het zo goed doen. Bij de mannen is het alweer even geleden, maar dat zit inmiddels weer in de lift. Onlangs nog met de Nations League. Bij het zien van de toegestroomde oranje-massa tijdens de finalewedstrijd in Porto begint m'n hart alweer ietsje sneller te kloppen..

Spotlight

Even over de vrouwen; iets waar we niet zomaar aan voorbij mogen gaan. Van matrassenreclames tot supermarktspotjes: de Oranje Leeuwinnen staan volop in de spotlight. En terecht. Maar goed, dat is nu even niet m'n punt. Want, waarom doen we hier nou allemaal graag aan mee? Die (symbolische) oranjepolonaise?

Sociale functie

Misschien heeft het te maken met de eeuwenoude menselijke behoefte om ergens bij te willen horen. Een sociale functie dus? De camera zoomt in op zingende Hollanders tijdens de Nations League-finale tussen Nederland en het thuisspelende land Portugal. Een kleine groep Hollanders kleurt de tribune van het 'Estadio do Dragão' deels oranje. Samen bewegen en zingen.

Eenheid

Verbroedering of in elk geval een gevoel van eenheid lijkt er te zijn onder de aanwezigen. Wellicht biedt de wetenschap uitkomst?

Sociale cohesie

Onderzoek wijst uit dat samen zingen zorgt voor sociale cohesie, het zal je niks verbazen. Sociale cohesie is een andere term voor een sterk gevoel van verbondenheid of samenzijn. Al sinds de oertijd werd er samen gezongen. Voelen dat je bij een groep hoort, vergroot de overlevingskans. Positieve emoties die vrijkomen bij gezamenlijke activiteiten 'verkleinen' de afstand tot elkaar. Soort versterkend groepsgevoel dus.

Oxytocine

Natuurlijk heeft dit fenomeen te maken met allerlei stofjes die er vrijkomen in ons brein, zoals endorfine, maar ook dopamine en serotonine. Het vraagt naar meer. Het is dus ook direct goed voor onze gezondheid, zo onderschrijft ook neurowetenschapper Erik Scherder. Om precies te zijn: de hypothalamus, een deel van de hersenen dat hormonen aanmaakt, maakt tijdens momenten van samen zingen oxytocine aan. Een hormoon dat een belangrijke rol speelt bij sociale contacten.

Meedoen is winnen

Wat kunnen we nu met deze kennis? Eigenlijk heel simpel. Het is geen schande om te voelen dat je 'mee wilt doen', ook al heb je niets met die lelijke oranjetoeter en dat ene nummer – ''Wij houden van oooo-raaaan-je om zijn daden en zijn doen…'' – van die ene bekende volkszanger. Het versterkt ons samenzijn en dat is prima te verklaren door de wetenschap. Het is goed voor ons.

Kerkkoor

Muziek maken (en samen zingen) is dus niet alleen leuk, maar heeft ook een verbroederende functie. Voor jong en oud. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld ook dat ouderen die samen zingen (in de kerk) een sterk groepsgevoel ervaren (zelfs sterker naarmate de groep groter wordt) en dat is natuurlijk alleen maar positief.

On-Nederlands

Eigenlijk heeft voetbal voor 'de Nederlander' een veel belangrijkere functie dan we misschien bewust denken. Juist in onze individualistische cultuur zorgt voetbal voor een gevoel van eenheid dat bijna, zoals eerder gezegd, on-Nederlands is. Samen zingen is een gevolg, met als gevolg, weer alle positieve (brein)gevolgen. Zijn we er nog? Eigenlijk een positieve ketting van gebeurtenissen. Kortom: gewoon doen dus volgende keer. Die maffe polonaise lopen en lekker meeschreeuwen.. Waarom ook niet? Alles voor de wetenschap, toch?

Just say Jazz

Open podium in De Oude Kwekerij. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - Het Open Podium in het Openluchttheater van Park De Oude Kwekerij staat zondag 21 juli staat volledig in het teken van jazz, in allerlei vormen.

De groep Sil Jao treedt op met luisterjazz met een Braziliaanse beat en Portugese zang. Jazz Duss… is een septet dat kortgeleden is opgericht door Kees Oosterbaan, met blazers, drums en bas. Ook de band Blue Coat, een swingend ensemble, laat van zich horen in het amfitheater. De middag wordt besloten door het Elma Nijhuis Quartet met soft jazz en classics op een fijnzinnige manier gezongen. Petra van Rijn presenteert de middag, die om 14.00 uur begint. Bij regen wordt uitgeweken naar de Parkvilla of een tent. Toegang gratis, er wordt een kleine vrijwillige bijdrage gevraagd voor de kosten.

Open Podium Jazz in Openluchttheater van Park De Oude Kwekerij

ALKMAAR - Zoals elke maand in de zomer is er ook in juli weer een Open Podium in het Openluchttheater van Park De Oude Kwekerij. Op 21 juli, de derde zondag, is dit geheel gewijd aan jazz.

De groep Sil Jao treedt op met luisterjazz met een Braziliaanse beat en Portugese zang. Jazz Duss… is een septet dat kortgeleden is opgericht door Kees Oosterbaan, met blazers, drums en bas. Ook de band Blue Coat, een swingend ensemble, laat van zich horen in het amfitheater. De middag wordt besloten door het Elma Nijhuis Quartet met soft jazz en classics op een fijnzinnige manier gezongen. Petra van Rijn presenteert de middag, die om 14.00 uur begint en rond 16.00 uur is afgelopen. Bij regen wordt uitgeweken naar de Parkvilla of een tent, bij teveel warmte wordt de hele show verplaatst naar een plaats in de schaduw. De toegang is gratis, wel wordt er een kleine vrijwillige bijdrage gevraagd om de kosten te dekken. Het park is te vinden aan de Jan van Scorelkade 6 in Alkmaar.

Laatste plaatsen op de Luttenberg

Nog een paar plaatsen vrij op camping Luttenberg. (Foto: aangeleverd)

OVERIJSSEL - Vakantiepark de Luttenberg is landelijk en aan een bosrand gelegen, op de Sallandse Heuvelrug in Overijssel. Dit kleinschalige vakantiepark beschikt over een binnen én buitenzwembad, diverse speelvoorzieningen en een gezellige brasserie.

De Luttenberg ligt vanuit de mooie ligging in Overijssel, dichtbij de steden Deventer, Zwolle, Almelo, maar ook vlak bij het gezellige Ommen, Raalte, Nijverdal en Hellendoorn. Een kampeervakantie, een glampingvakantie of juist een vakantie in een accommodatie? Bij vakantiepark de Luttenberg kan het allemaal!

Voor de komende weken is nog een aantal kampeerplaatsen en accommodaties beschikbaar. Boek nu!

Kijk snel op luttenberg.nl en kijk of de voorkeurweken nog beschikbaar zijn.

Unieke prijsaanbieding zonnig Tenerife

Appartementencomplex Coral Compostela Beach Golf - Los Cristianos. (Foto: aangeleverd)

8-daagse vliegreis vanaf € 399,- p.p.

Tenerife is het grootste eiland van de Canarische eilanden. Op dit vulkanische eiland vinden bezoekers zwarte lavastranden, metershoge vulkanen, prachtige natuur, bruisende steden met historische centra en authentieke Spaanse dorpjes.

Het nabijgelegen strand. (Foto: aangeleverd)

Verblijf is in het appartementencomplex Coral Compostela Beach Golf - Los Cristianos. Er is hier genoeg te beleven, met sport, spel en entertainment voor groot en klein.

Inclusief: retourvlucht Amsterdam - Tenerife met TUI fly, luchthavenbelasting en brandstofheffing, transfer van luchthaven naar accommodatie en v.v., Nederlandssprekende reisleiding, 7 overnachtingen in appartementencomplex Coral Compostela Beach Resort o.b.v. logies.

Lezersactie v.a. € 399,- p.p.

Reisperiode: 1 augustus t/m 31 oktober 2019. Deze aanbieding is te boeken t/m 31 juli 2019. De prijs is een vanafprijs p.p. o.b.v. 2 personen per kamer. Ook verblijf o.b.v. logies/ontbijt, halfpension of all-inclusive mogelijk. Ook vertrek vanaf Eindhoven, Groningen en Rotterdam mogelijk. Exclusief € 2,50 calamiteitenfonds en € 25,- reserveringskosten per boeking. De vanaf prijs is beperkt beschikbaar.

Meer informatie/boeken:

www.tui.nl/rodi, bel met TUI 088-0885885 (lokaal tarief) of ga langs in een TUI winkel in de buurt. Op deze reis zijn SGR- en ANVR-voorwaarden van toepassing.