De Drom

6 maart 2019

De Drom 6 maart 2019


Indrukwekkende oorlogsverhalen verzameld

Engelbertus Boeters, foto van E. Bannink-Boeters. Engel is tijdens de mobilisatie in mei 1940 omgekomen (Foto: aangeleverd)

STEDE BROEC - De laatste hand wordt gelegd aan twee mooie boeken, vol verhalen uit de regio. Allereerst natuurlijk het jaarboek van de Historische Vereniging Oud Stede Broec, onder eindredactie van Gérard van de Nieuwenhuijzen, geschiedenisdocent en bestuurslid van de vereniging. Daarnaast komt binnenkort ook een bijzonder boek uit met verhalen over de oorlog. Een boek waar zeker tien jaar aan gewerkt is door Marloes van Ede en Jan Windt.

Verhalen via mensen, dagboeken, foto's en brieven

Marloes, geschiedenisdocent en lid van de vereniging, is door het bestuur gevraagd dit boek vol oorlogsverhalen te verzorgen. "Ik was net afgestudeerd Geschiedenisstudent en het leek met een leuk project om te doen. Toch had ik niet bedacht dat er zoveel te vinden was en het uiteindelijk zoveel werk zou worden." Samen met Jan Windt plaatste zij oproepen in kranten en op de site. Naar aanleiding van de reacties zijn Jan en zij, en ook andere vrijwilligers, bij mensen thuis geweest om de verhalen aan te horen en op te schrijven.

De mooiste bronnen

Er waren mensen die dagboeken gaven, foto's en brieven. "Met deze materialen deden wij weer onderzoek, in archieven en op internet, waar wij bijvoorbeeld via een naam meer informatie over een persoon vonden." Zo ontvingen zij het dagboek van een man die bij burgemeester Elders ondergedoken zat, samen met zijn vrouw en dochter. Plus het dagboek van een meisje uit Den Haag dat tijdens de laatste oorlogswinter in Bovenkarspel woonde. "Dat zijn natuurlijk de mooiste bronnen."

Bollenboer

Gérard is met andere schrijvers het hele jaar door op zoek naar herkenbare verhalen vanuit de dorpen in Stede Broec. Dit jaar publiceert de vereniging alweer het 27e jaarboek, de 5e onder Gérards redactie. Tips krijgen ze van dorpsgenoten, die zeggen: "Praat eens met die-en-die." Bijvoorbeeld een bollenboer die in de verkaveling in een klein huisje woonde. Of uit het dagboek van iemands grootvader die in de eerste wereldoorlog aan de grens gemobiliseerd was, voor het geval dat de Duitsers zouden komen. Terwijl thuis de bouw verpieterde, of de buren bijsprongen om het bij te houden.

Gérard heeft bewondering voor het project van Marloes. "Marloes heeft verhalen en feiten verzameld die verdwenen waren. In het boek komen namen van mensen uit de streek terug. Er staan indrukwekkende verhalen in waar wel een film van gemaakt kan worden. Mensen zeggen weleens dat je hier weinig van de oorlog merkte, maar uit het boek blijkt dat we er hier wel degelijk mee te maken hebben gehad." Volgens Gérard waren dat de echte helden: mensen die onderduikers hadden in huis, een rol hadden in het verzet, kinderen uit de randstad opnamen en hielpen bij wapendroppingen. "Zij wilden hun leven geven voor hun ideaal."

Tentoonstellingen

Als laatste vertelt Gérard over een bijzonder evenement dat volgend jaar plaatsvindt, dan is de Tweede Wereldoorlog alweer vijfenzeventig jaar geleden. Ter gelegenheid hiervan namen het Westfries Archief en het Westfries Genootschap contact op en volgde overleg hoe de verenigingen hierbij stil konden staan. Het idee ontstond van een tentoonstelling in twee delen. Een algemene, regionale tentoonstelling waarin aandacht gegeven wordt aan de onderduikers, het verzet en alle andere activiteiten die tijdens de oorlog plaatsvonden. En het plaatselijke verhaal: wat is er in Stede Broec gebeurd? Aan een nadere invulling van deze tentoonstellingen wordt op dit moment hard gewerkt.

Het oorlogsboek van Marloes komt waarschijnlijk in mei uit. Het jaarboek is voor leden van de vereniging gratis, anderen kunnen het boek bestellen via de website: www.oudstedebroec.eu en eventueel meteen lid worden.

(Foto: aangeleverd)

Regio Zonnebloem

Be yourself!

Regenboogvlag wappert 9 maart bij Inventas. (Foto: aangeleverd)

GROOTEBROEK - Transgender, homeseksueel of lesbisch? Jongerencentrum Inventas en jongeren van de Gay Straight Alliance (GSA) vinden dat iedereen de vrijheid moet hebben om te kunnen zijn wie hij of zij is. Om dit gedachtegoed uit te dragen onder jongeren in de regio hebben zij de handen ineen geslagen. De eerste actie is het (opnieuw) organiseren van Rainbow Party's, waarvan zaterdag 9 maart 2019 de eerste is.

Jongerencentrum Inventas is al een aantal jaren actief voor en door de LHBTI (lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgender- en intersekse jongeren). Door een samenwerking aan te gaan met de Gay Straight Alliance (GSA) gaan ze weer met frisse ideeën aan de slag voor en door deze doelgroep.

De GSA is een groep leerlingen van het Martinuscollege die zich op school extra inzet om ervoor te zorgen dat alle leerlingen, maar in het bijzonder de LHBTI-groep, de vrijheid hebben te kunnen zijn wie ze zijn. Met behulp van jongerenwerkers en vrijwilligers van JC Inventas gaan zij campagne voeren onder de naam 'be yourself'. Het doel van deze campagne is het taboe onder jongeren wegwerken in West-Friesland.

Rainbow Party

"Inventas heeft in het verleden meerdere feesten gegeven, zogenoemde Rainbow Party's. Door het aangaan van de samenwerking met de GSA gaan wij de Rainbow LHBT-Party's een nieuw leven inblazen", vertelt Frank Musman van Inventas. De eerste Rainbow Party is zaterdag 9 maart 2019 van 20.00 tot 01.00 in JC Inventas aan de Raadhuislaan 16 te Grootebroek. Entree gratis en toegang is voor iedereen van 14 jaar en ouder.

Sonja Barend te gast in Cultura

De cover van Sonja Barends boek. (Foto: aangeleverd)

ANDIJK - Cultura Plus organiseert zondagmiddag 10 maart van 15.00 tot 17.00 uur voor de tweede maal het schrijverscafé. Deze keer is de koningin van de talkshow, Sonja Barend, de gast. Zij wordt deze middag geïnterviewd door Ivan Borghstijn. Het gesprek gaat over haar in 2017 uitgekomen boek 'Je ziet mij nooit meer terug' en haar indrukwekkende televisiecarrière.

Sonja Barend (1940) is opgegroeid als Sonja de Groot in Amsterdam. Ze verloor haar vader op tweejarige leeftijd toen hij in de tweede wereldoorlog door de bezetter naar Auschwitz werd afgevoerd. Onbekend met deze gebeurtenis, groeide ze op met de naam van haar stiefvader en kwam pas toen ze tien jaar oud was achter het lot van haar biologische vader.

Gezond weer op

Na de mulo ging ze werken bij een bank. Zij ging 's avonds naar de HBS en vond werk via een beroepskeuze-adviesbureau. Via dat kantoor kwam zij bij de televisie terecht. Een greep uit de programma's waar zij aan mee heeft gewerkt; Fenklup, Dagje ouder, Sonja 's avonds, Wie van de drie, Sonja's goed nieuws show, Sonja op maandag en Barend en Witteman.

De bekende slotzin van haar praatprogramma's was: "Voor straks lekker slapen en morgen gezond weer op." Naar haar is de jaarlijkse Sonja Barend Award vernoemd, een prijs voor het beste tv-interview. Eva Jinek mocht deze prijs vorig jaar ontvangen.

De organisatie gaat ervan uit dat deze middag veel belangstellenden zal trekken. Van tevoren aanmelden wordt dus aangeraden via: Culturaplus2.0@gmail.com of even te bellen met Cultura, uiterlijk 9 maart. Entree € 10,=, inclusief kopje koffie of thee.

Kwart eeuw NIVO

Voorzitter Anna Koster. (Foto: Bloem & Blad)

REGIO – Trots laat voorzitter Anna Koster weten dat op Nationale Vrouwendag, vrijdag 8 maart, Noord-Hollands Initiatief Vrouwelijke Ondernemers (NIVO) haar vijfentwintig-jarig jubileum viert. NIVO, een club met ruim tachtig vrouwelijke ondernemers uit heel Westfriesland en zelfs daarbuiten. Actieve ondernemers die een zakelijk en toch zeer gezellig netwerk vormen.

De activiteitencommissie organiseert elk jaar een tiental bijeenkomsten waarbij een spreker uitgenodigd wordt, die met haar verhaal haar kennis uitdraagt, of nieuwe inzichten deelt. Zo werd een bedrijfsbezoek georganiseerd naar Dirk de Wit Mode in Bovenkarspel, was er een workshopavond door en voor leden en ook de Foodsisters kwamen langs, zij vertelden over online-marketing.

Het thema waaronder dit jaar de bijeenkomsten georganiseerd worden is 'trots'. "Logisch," meldt Anna. "Als vereniging zijn we trots op het feit dat we al vijfentwintig jaar bestaan. Daarbij ben je als ondernemer altijd trots op dat wat je doet, op je eigen bedrijf. En op alles wat daarbij komt kijken, inclusief de uitdagingen die je overwonnen hebt."

Kernwaarden

Leden helpen elkaar door naar elkaar te luisteren, en elkaar op diverse gebieden, gebruik makend van hun eigen expertise, te adviseren. "Hiervoor hebben wij als vereniging onze kernwaarden op een rij gezet: uitnodigend, flexibel, intelligent, open en actief. Met deze insteek benaderen de leden elkaar." Ruimte voor nieuwe leden is er altijd, NIVO streeft naar een ledental van zeker honderd leden.

Het feest vindt plaats in SKEEF, vanaf 15.30 uur zijn de leden, leden in spe en oud-leden welkom. Zie: www.nivo-nh/activiteiten.

Autismecafé

BOVENKARSPEL - De lichamelijke ontwikkeling van normaal begaafde kinderen met ASS gaat gelijk op met die van leeftijdgenoten. Maar dat kan niet gezegd worden van hun sociale gedrag rond seksualiteit. De manier waarop ze naar seksualiteit kijken is eveneens anders bij kinderen met ASS. Het komende café op 14 maart wordt hierover gepraat met elkaar! Gast: De GGZ; gespecialiseerd in seksualiteit bij mensen met ASS Gespreksleiding: Jaël Elkerbout.

Locatie: Het Vereenigingsgebouw, Hoofdstraat 206, Bovenkarspel.

Toegang gratis, vooraf aanmelden is niet nodig.

Twee profs op toetsen

Martin en Mark (Foto: aangeleverd)

ANDIJK - Niemand minder dan Martin Mans (orgel) en Mark Brandwijk (vleugel) geven vrijdag 15 maart om 20.00 uur een dubbelconcert in de Gereformeerde kerk aan de Middenweg te Andijk. Precies een jaar geleden speelden zij ook in Andijk, op veler verzoek komen zij weer terug naar dit West-Friese dorp.

Martin Mans (orgel) en Mark Brandwijk (vleugel)

Martin Mans geeft jaarlijks overal in het land zo'n tweehonderd druk bezochte orgelconcerten. De in 1965 op het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee geboren Martin Mans zat op 7-jarige leeftijd al achter het orgelklavier, op 11-jarige leeftijd begeleidde hij voor het eerst koren en een jaar later al werd hij kerkorganist in zijn geboorteplaats Melissant. Sinds 1995 is Mans organist van de Breepleinkerk in Rotterdam. Hij maakt regelmatig concertreizen door Europa, Canada, Amerika, Australië en Zuid-Afrika. Hij treedt ook op voor radio en tv (onder andere in 'Nederland zingt') en dirigeert onder andere de Urker Mans Formatie, The Martin Mans Formation, het Mannenkoor De Gouwestem en de mannenkoren Zuidwest Nederland, Groot Mannenkoor Noord-Nederland en Groot Mannenkoor Midden-Nederland.

Mark Brandwijk kreeg orgellessen van Jaap den Besten en Everhard Zwart. In het jaar 2007 won Mark de wisselbeker van het Feike Asma-concours en won deze ook in 2008 en 2009. Mark speelt ook piano. Hij is begeleider van Young Ladies Choir Hadassah, jongerenkoor Speranza, het Hollands Jongerenkoor en het Groot Nederlands Jongerenkoor. Daarnaast is hij een veelgevraagd begeleider bij andere koor- en instrumentale concerten, zoals concerten van het Zaans Interkerkelijk Mannenkoor. Vanaf juni 2010 volgt Mark ook pianoles bij Mirjam IJsseldijk in Krimpen aan de Lek. Hij maakt ook deel uit van The Martin Mans Band. Mark werkte mee aan tientallen cd-opnames, hij heeft twee solo-cd's uitgebracht. Samen met Reinier Korver vormt hij het Duo Virtuoso.

De kerk is open vanaf 19.30 uur, het concert begint om 20.00 uur. Toegang slechts € 10, kinderen tot 12 jaar € 5. Kaarten zijn voorafgaande aan het concert in de kerk verkrijgbaar. Verdere informatie: www.zingenenzo.com

Theaterdienst 'Kom aan boord!'

Kom aan boord. (Foto: aangeleverd)

ENKHUIZEN - Luuk Klazinga en Siep Rienstra vertolken het leven van Johannes en Petrus, twee bijzondere volgelingen van Jezus. Wat bewoog hen om te gaan en alles in de steek te laten? Wat vond hun familie daarvan? In een tweegesprek halen ze herinneringen op. Daarbij laten ze ook iets van hun karakter zien.

Leef met ze mee vanaf het allereerste begin en beleef hun reis met Jezus. Hun leerproces, hun keuze Jezus in de steek te laten als hij gevangen genomen wordt en het toch weer willen en mogen meemaken van het vervolg in de opstanding en het Pinksterfeest. Een kerkdienst in een andere vorm, met teksten die jong en oud aanspreken. Ieder die nieuwsgierig is geworden is van harte welkom! De kerkdienst wordt omlijst met zang en muziek. Musici zijn: Jacqueline Jacobs, viool, Ciska Pol, trompet en Klaas Boonstra, orgel. Zondag 10 maart, 10.00 uur in de Zuiderkerk te Enkhuizen

Tussen kroegen en kerken

Het koor Reigersmart uit Hoogkarspel. (Foto: aangeleverd)

HOOGKARSPEL - Het festival Tussen Kroegen en Kerken vindt zondag 17 maart plaats. Reigersmart organiseert dit festival voor de veertiende keer, ditmaal in café Bantam.

De organisatie heeft weer gezellige koren bereid gevonden om er een feestje van te maken, te weten: de Sjappetouwtjes uit Enkhuizen, Oosterleed uit Oosterleek, en Westfries Plezier uit Bovenkarspel en uiteraard het enthousiaste koor Reigersmart uit Hoogkarspel. Muzikale begeleiding door Sjaak Wester sr.en Sjaak Wester jr. accordeon, Dick Haring op de drum, en Cees Neuvel voor het geluid. Zaal open in het Bantam om 13.00 uur uur, in Het Streekpunt 13.30 uur.

Gratis entree. Na afloop gezellig samen zijn in Bantam met sixtiesband De Stoel.

Van kerfstok naar pc

Monique van der Heijde. (|Foto: aangeleverd)

Deelnemen aan het maatschappelijk leven vraagt een enorme snelheid. Vroegtijdig op de trein stappen is eigenlijk een must. Veel communicatie gaat via de zogenaamde 'digitale snelweg' en deze ontwikkeling stopt nog niet. Maar hoe hard mag je nu eigenlijk op deze snelweg? Zijn er handvatten waardoor wij, senioren, kunnen toetsen of we nog op de trein kunnen stappen of dat we hem misschien net missen? De eerste computers waren grote kolossen, eigenlijk waren het grote rekenmachines.

Al heel vroeg probeerden mensen allerlei middelen te verzinnen voor moeilijke berekeningen, die niet gemakkelijk uit het hoofd gemaakt konden worden. Zo was er de kerfstok om schulden op vast te leggen, daarna kwam het telraam, toen de rekenliniaal en even later de zakrekenmachine. In 1981 kwam de eerste personal computer op de markt. De digitale snelweg had toen het tempo van een boemeltrein. De senioren van nu zouden dit tempo gemakkelijk, zelfs lopend, kunnen bijhouden. Als je zo'n pc van toen opstartte kon je eerst je huis nog stofzuigen en koffiezetten om daarna relaxed te kunnen kijken naar de laatste opstartstappen. Op de snelwegen van nu mag maximaal 130 km per uur worden gereden. Zelfs op hoge leeftijd is deze snelheid voor velen te behalen. Meedoen aan het verkeer blijft mogelijk. Je doet rijexamen en op hogere leeftijd word je op je rijvaardigheid getoetst. Maar kun je ook in een Bugatti Chiron, met een topsnelheid van 463 km per uur en een vermogen van 1479 pk, blijven rijden? Kunnen we als we wat trager worden toch nog deze supersnelle auto op de weg houden en blijven deelnemen aan het 'maatschappelijk' verkeer? Als je vroegtijdig ervaring in zo'n superauto hebt opgedaan is dat waarschijnlijk geen probleem. Maar als je op oudere leeftijd voor het eerst in een Bugatti rijdt, levert dit ongetwijfeld drempels op. Na aardig wat leeswerk constateer ik dat er geen snelheidsbeperking op de digitale snelweg geldt. En zoals het nu lijkt is de topsnelheid ook nog niet bereikt.

Veel senioren zien niet altijd het nut in van het meedoen aan de digitale wereld. Ze maken daardoor maar beperkt gebruik van alle mogelijkheden. Zelf heb ik inmiddels die oudere leeftijd bereikt. Om deel te blijven nemen aan het maatschappelijk leven, merk ik dagelijks dat ik me daarvoor pittig moet verdiepen in social media en het world wide web. Ik heb er nooit een examen voor hoeven afleggen en ik word ook niet getoetst op mijn digitale vaardigheden. Mijn conclusie is wel dat 'digitaal vitaal ouder worden' vraagt om mentale flexibiliteit en een lange training. Wacht dus niet te lang en spring zo snel mogelijk op de trein!

Monique van der Heijde

Welzijnswerker bij Welwonen

Multiculturele proeverij

Gezellige proeverij op Stadsplein. (Foto: aangeleverd)

BOVENKARSPEL - Internationale vrouwendag laat sociaal-cultureel centrum 't Stadsplein niet zomaar aan zich voorbij gaan. Om de diversiteit van de buurt te beleven, organiseert 't Stadsplein in Bovenkarspel zaterdag 9 maart van 11.00 tot 14.00 uur een ontmoeting met een Multiculturele Proeverij. Tegelijk met de Multiculturele Proeverij vindt de maandelijkse rommelmarkt plaats, van 10.00 tot 13.00 uur.

Van 11.00 tot 14.00 uur kan iedereen hapjes komen proeven uit de keukens van veel verschillende landen. Deze hapjes zijn gemaakt door inwoners van Stede Broec en omgeving, met allemaal een verschillende achtergrond en cultuur. Iedereen die nieuwsgierig is naar originele hapjes uit de wereld is welkom; vrouwen, mannen en kinderen. Door middel van een strippenkaart kunnen bezoekers voor een klein bedrag twee, vijf of tien hapjes proeven.

Interessant gesprek

De organisatie hoopt dan niet alleen de hapjes, maar ook de ontmoeting met iemand een interessant gesprek kan opleveren. Sla twee vliegen in één klap: lekker proeven en snuffelen.

Informatie

Voor meer informatie: www.tstadsplein.nl of bel 0228-515576. Adres: Hoofdstraat 17 in Bovenkarspel.

Theater

ENKHUIZEN - Luuk Klazinga en Siep Rienstra vertolken het leven van Johannes en Petrus, twee bijzondere volgelingen van Jezus. Wat bewoog hen om te gaan en alles in de steek te laten? Wat vond hun familie daarvan? In een tweegesprek halen ze herinneringen op. Daarbij laten ze ook iets van hun karakter zien.

Kom aan boord!

Leef met ze mee vanaf het allereerste begin en beleef hun reis met Jezus. Hun leerproces, hun keuze Jezus in de steek te laten als hij gevangen genomen wordt en het toch weer willen en mogen meemaken van het vervolg in de opstanding en het Pinksterfeest.

Kerkdienst in andere vorm

Een kerkdienst in een andere vorm, met teksten die jong en oud aanspreken. Een ieder is van harte welkom op zondag 10 maart. De dienst wordt omlijst met zang en muziek.

Musici

Musici zijn: Jacqueline Jacobs, viool, Ciska Pol, trompet en Klaas Boonstra, orgel. De Zuiderkerk in Enkhuizen vormt het decor.

Binnenkort buiten zwemmen

Buiten zwemmen kan eind april weer. (Foto: Shutterstock)

REGIO - De buitenzwembaden in de gemeente Medemblik openen vanaf eind april hun deuren. De vrijwilligers van De Spetter in Abbekerk, Molenbad in Wognum, De Weid in Andijk, Het Zwembad in Oostwoud en 't Ploetertje in Benningbroek zijn druk bezig met het onderhoud en klaarmaken van de installaties. Binnen acht weken zijn de klussen geklaard en zijn de inwoners en toeristen van harte welkom om een duik te nemen in de buitenzwembaden.

Onlangs heeft de gemeenteraad een motie aangenomen om te helpen met het verlies aan inkomsten vanuit de BTW-teruggave. Het recht op deze teruggave is onlangs -vrij plotseling- vervallen en kost de buitenbaden duizenden euro's per jaar. Voor dit jaar is in elk geval tot een compensatie van 40% van het nadeel besloten. De baden blijven zoeken naar manieren om het overige verlies te compenseren. Voor de lange termijn wordt, samen met de politiek, een structurele oplossing gezocht.

De buitenbaden werken samen om de betaalde toezichthouders en zwemdocenten in te roosteren. Er zijn nog part- en fulltimers nodig. Interesse? Zie de personeelsadvertentie op de kindpagina.

Fancy Fair

(Foto: aangeleverd)

VENHUIZEN - Op OBS 't Padland in Venhuizen wordt 29 maart de jaarlijkse Fancy Fair georganiseerd. Het thema is dit jaar 'Het verre Oosten'. Van de opbrengst gaat een gedeelte naar lokale goede doelen. Op de avond zelf is er weer een uitgebreide keuze aan leuke spelletjes. Een raadspel, de waarzegster, een uitgebreide boekenmarkt, een heerlijk hapje en drankje te nuttigen in de theetuin en bij het draaiend rad zijn mooie prijzen te winnen.

The Dawn in binnenmuseum

The Dawn. (Foto: aangeleverd)

ENKHUIZEN - Het Zuiderzeemuseum biedt in de maand maart een gevarieerd activiteitenprogramma in het binnenmuseum. Op 10 en 24 maart vindt in het Atrium een intiem miniconcert plaats. Zaterdag 16 maart geeft Rik Suermondt, docent kunstgeschiedenis en geschiedenis van de fotografie, een college over het psychologisch rollenspel tussen fotograaf en model. 17 maart staat er een interactieve rondleiding op de agenda over het verenigingsleven van toen en nu. Alle activiteiten zijn vrij toegankelijk voor alle bezoekers van het Zuiderzeemuseum, maar let op, want vol is vol. Op zaterdag 30 maart opent het buitenmuseum zijn deuren weer voor het publiek.

Muzikaal en interactief programma

10 maart

The Dawn bestaat uit Antoinette Witteman (zang, bodhran), Piet Dinkla (gitaar en zang) en Tom van der Meijs (Ierse bouzouki, whistles en V-pipes). De band speelt Engelstalige folk van beide zijden van de Atlantische oceaan. Oorspronkelijk lag de nadruk op traditionele muziek uit Groot Brittannië en Ierland; muziek die de Schotten tussen 1750 en 1850 meenamen naar Amerika tijdens de Highland clearances en de Ieren in de vijftiger jaren van de vorige eeuw, toen ze hun vaderland ontvluchtten vanwege de grote hongersnood. Tegenwoordig speelt de band ook eigentijdse muziek: liedjes van bijvoorbeeld Schotse en Amerikaanse singer-songwriters.
Tijdstip: 12.00 tot 13.30 uur. Vooraf aanmelden is niet nodig.

16 maart

Hoe is de relatie tussen fotograaf en model? Toont de fotograaf het model zoals deze zichzelf graag wil zien? Of probeert de fotograaf door te dringen tot de 'innerlijke mens'? In dit college onderzoekt Rik Suermondt welk psychologisch rollenspel er wordt gespeeld aan de hand van bekende portretten uit de fotografiegeschiedenis. Suermondt doceert kunstgeschiedenis en geschiedenis van de fotografie aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en Akademie voor Kunst en Vormgeving St. Joost in Breda.
Tijdstip: 14.00 tot 16.00 uur. Maximaal 30 personen. Vooraf aanmelden via anita.tol@zuiderzeemuseum.nl.

Na een interactieve rondleiding door de tentoonstelling Mooi samen door een museumdocent, neemt de vereniging Oud Enkhuizen bezoekers 17 maart mee door Enkhuizen voor een wandeling over het historische verenigingsleven in Enkhuizen.
Tijdstip: 14.00 tot 16.00 uur. Maximaal 20 personen. Vooraf aanmelden is niet nodig.

24 maart

Deze middag presenteert de Folk Club Enkhuizen weer een bijzonder afwisselend programma. De folkclub bestaat uit enthousiaste muzikanten, zangers en dichters; de groep bestaat ruim veertien jaar. Zoals in Engelse folkclubs gebruikelijk is, komt zij in de winterperiode één keer in de veertien dagen bij elkaar. Op deze avonden brengen de deelnemers om de beurt hun traditionele folksongs, eigen liederen of verhalen ten gehore. Het repertoire is net zo afwisselend als de mensen; een optreden van de Folk Club zit dus altijd vol met verrassingen!
Tijdstip: 12.00 tot 13.30 uur. Vooraf aanmelden is niet nodig.

Op www.zuiderzeemuseum.nl is het totale overzicht te zien van alle activiteiten.

Flamenco in de Drom

Tiempos Nuevos. (Foto: aangeleverd)

ENKHUIZEN - Het internationale flamenco trio Tiempos Nuevos treedt zondagmiddag 17 maart op in de Gitaarsalon-serie van de Drommedaris in Enkhuizen. Nieuwe Tijden, Tiempos Nuevos dienen zich in de 'Nederflamenco' aan met dit kwartet dat zich vrij beweegt tussen jazz, klassiek en flamenco.

Bekende melodieën uit grote werken van Spaanse componisten als De Falla en Joaquín Rodrigo klinken in de composities van Edsart Udo de Haes en op de teksten van Maria Marín. Ze worden begeleid door de improvisaties van twee jazzmen van formaat, Jamie Peet, een van de meest gewilde drummers van dit moment en Ben van Gelder, die door de Volkskrant als het grootste jonge jazztalent van dit moment werd bestempeld. Twee klassieke gitaren, twee flamenco's en twee jazztalenten op één podium verenigd door Edsart Udo de Haes, die ook in Spanje goede naam maakt als flamencogitarist.

Zondag 17 maart, aanvang 15.00 uur, entree € 15,00. Reserveren: tickets.drom.nl

Maak kans op filmkaartjes Bohemian Rapsody

Rami Malek as the rock icon Freddie Mercury. (Foto: aangeleverd)

ENKHUIZEN - In samenwerking met Cinema biedt Weekblad De Drom deze week twee kaarten aan voor de film Bohemian Rapsody met onder anderen Rami Malek - Lucy Boynton - Gwilym Lee.

Freddie Mercury was naast artiest ook een vechter tegen vooroordelen en vaste gewoontes. Hij werd een van de meest geliefde zangers en entertainers ter wereld. De film volgt de snelle opkomst van de band Queen aan de hand van hun iconische liedjes en revolutionaire geluid. Mercury's uit de hand gelopen levensstijl zorgde bijna voor het ineenstorten van de band. Daarnaast zien we hun succesvolle reünie aan de vooravond van Live Aid. Mercury, leidde de band naar een van de meest legendarische optredens in de geschiedenis van de rockmuziek.

Kans maken op twee kaarten voor de voorstelling voor Bohemian Rapsody, Sing a long, op 13 maart 20.00 uur? Mail dan naar actiededrom@rodi.nl. Voor de winnaar liggen de kaarten klaar bij de kassa aan de Drommedaris. Hij of zij wordt via de mai op de hoogte gesteld. Voor kaartverkoop en informatie over het programma: www.cinemaenkhuizen.nl

Koken voor de winst

Nick de Graaf is een van de kokende leerlingen. (Foto: aangeleverd)

GROOTEBROEK - Met een glimlach toveren ze een driegangenmenu op tafel en vertellen ze de gasten alles over de ingrediënten en bijpassende wijnen. Morgen 7 maart, strijden op het Don Bosco College in Volendam zeven scholenteams tijdens een culinaire vakwedstrijd om de winst. Julian (14), Nick (16) en Yune (16) uit vmbo leerjaar 3 en 4 doen mee namens het Martinuscollege in Grootebroek.

Twee koks en een gastheer/-vrouw

Waar de jaarlijks terugkerende culinaire vakwedstrijd voorheen een voorronde was voor een landelijke finale, is het dit jaar een op zichzelf staande regionale wedstrijd. Deelnemende scholenteams bestaan uit twee koks en één gastheer of gastvrouw.

In de voetsporen van broer en zus

Het team van het Martinuscollege heeft enorm veel zin in de wedstrijd. Yune doet mee als gastvrouw: "Ik vind de bediening erg leuk omdat je mensen blij en tevreden maakt. In mijn vrije tijd werk ik bij restaurant Oxalis en ik ga na de middelbare school een opleiding tot gastvrouw volgen. Het is leuk dat ik de kans krijg om mee te doen aan deze wedstrijd omdat ik hierdoor ook zie wat ik al weet en wat ik nog moet leren. Het is extra speciaal omdat in eerdere jaren ook mijn broer en zus aan deze wedstrijd hebben meegedaan."

Ervaring in de keuken

Nick en Julian zijn de koks van het team. Nick heeft al behoorlijk wat ervaring. "Ik heb bij mijn oom in het restaurant gewerkt en dat vond ik heel leuk. In mijn derde jaar ben ik op stage geweest bij Restaurant Die Drie Haringhe en daar heb ik toen een bijbaan aan over gehouden. De toenmalige chef-kok gaat binnenkort een eigen restaurant openen en heeft mij gevraagd met hem mee te gaan." Julian werkt (nog) niet in een restaurant, maar kookt wel graag: "Je kunt met koken veel variëren en zo je eigen gerechten maken. Ik kook thuis ook wel eens en dan probeer ik altijd iets nieuws."

Verse ingrediënten

De koks bereiden op de wedstrijddag een driegangenlunch voor zes personen. Het menu wordt pas op de dag van de wedstrijd bekend gemaakt, maar het uitgangspunt is veel lokale producten. Ook een test productherkenning, waarbij de jonge koks twaalf producten moeten benoemen, is onderdeel van de wedstrijd. Voor de gastvrouwen en gastheren is het uitserveren van de gerechten een belangrijke taak en daarnaast testen zoals tafel dekken zonder fouten, wijnkennis, het openen van een fles wijn en zelfstandig bereiden van cocktails en verschillende soorten koffies. De jonge horecatalenten worden deze dag beoordeeld door een vakkundige jury uit de branche.

PK Deurenservice: garage- en bedrijfsdeurenspecialist

WERVERSHOOF - PK Deurenspecialist in garage- en bedrijfsdeuren groeit gestaag door. Sinds de verhuizing naar een groter pand met showroom weten vele klanten het bedrijf te vinden.

Eigenaar Paul Kersting legt uit dat de vraag naar een kwalitatief goede deur toeneemt. "Klanten willen immers een goedwerkende garagedeur voor jaren. In ons assortiment hebben wij verschillende kwaliteitsmerken waaronder Teckentrup, Hörmann en Novoferm. Voor onze klanten is een gezellige showroom gerealiseerd, waar zij de verschillende garagedeuren vrijblijvend kunnen bezichtigen."

Kopje koffie

"Onder het genot van een kopje koffie leggen wij graag de mogelijkheden uit." "De garagedeuren zijn zeer scherp geprijsd", gaat Paul verder. "De geïsoleerde garagedeuren zijn altijd 40 mm dik en voorzien van rondom goed sluitende rubber afdichtingen. Ook tussen de panelen zit een afdichting om een goede isolatie te verkrijgen. PK levert en repareert deuren in alle vormen en maten, van brandwerende deuren tot industriedeuren."

Onderdelen

Deze specialist werkt aan bedrijfsdeuren, garagedeuren, rolluiken en zonwering en is tevens dealer van Teckentrup, Hörmann en Novoferm, en levert onderdelen voor alle merken. "Nieuw zijn onze deuren voor zelfmontage. Deze zijn voorzien van een duidelijke handleiding en door de handige doe-het-zelver makkelijk te monteren."

Reparatie en onderhoud

Tevens is het bedrijf zeer actief in het repareren en onderhouden van alle typen en merken bedrijfsdeuren en garagedeuren. Door de enorme ervaring van meer dan twintig jaar, weet PK Deuren de storing of reparatie snel en vakkundig op te lossen voor een aangename prijs. Ook voeren zij het preventief onderhoud en de verplichte keuring aan de deur vakkundig uit met (indien nodig) een eerlijk reparatie-advies.

Showroom


PK Deuren, Handelsweg 1a in Wervershoof. De showroom is op afspraak geopend, ook 's avonds en in het weekend. Telefoon: 06-18041349. Kijk voor meer informatie op www.pkdeuren.nl.

Creatief schrijven

ENKHUIZEN - In grand-café Van Bleiswijk in Enkhuizen staat vrijdag 15 maart weer creatief schrijven op het programma. Het Schrijfcafé is geopend van 10.00 tot 12.00 uur. Voor wie zin heeft om samen te schrijven bij een heerlijk kopje thee of koffie. Deelnemers krijgen korte, inspirerende schrijfopdrachten die uitnodigen om de gedachten de vrije loop te laten op papier en te spelen met woorden. De schrijfcafés op de derde vrijdag van de maand zijn afzonderlijk van elkaar te volgen. Kosten per ochtend €12 (inclusief twee koffie/thee). Neem zelf pen en papier mee. Het volgende schrijfcafé is 19 april. Info: c.vandenhombergh@quicknet.nl

Muzikaal de winter uit

Percussion Ensemble Sint-Caecilia Lutjebroek (Foto: aangeleverd)

LUTJEBROEK - Muziekvereniging Sint-Caecilia geeft vrijdag 8 maart haar jaarlijkse winterconcert in café De Paus in Lutjebroek. Het Percussion Ensemble en Harmonieorkest trommelen en blazen met deze muzikale avond de winter uit en het voorjaar in. Het concert begint om 20.00 uur. De toegang is gratis.

Het Percussion Ensemble speelt veel melodische muziek waarbij instrumenten uit alle continenten voorbij komen. Met dit jaar veel stukken die een compleet verhaal vertellen zoals Stormy weather, Highland impressions en Myth of the phoenix. Het Harmonieorkest sluit aan met onder andere de populaire muziek bekend van het tv-programma Expeditie Robinson, de film Shape of Water en het bekende nummer van The Alan Parsons project: Old and Wise afgewisseld met muziek in Russische en Spaanse sferen.

In de pauze is er een loterij waarmee leuke prijzen te winnen zijn en natuurlijk is er tijd om na het concert gezellig na te zitten met een drankje.

Lammetjes aaidagen Manuelhoeve

AARTSWOUD - Het voorjaar betekent lammetjestijd. Ondanks dat het nog winter is, voelt het alsof de lente al in zicht is. Traditioneel opent de Manuelhoeve in maart de staldeuren om bij de lammetjes te komen kijken. Iedereen is vanaf heden elk weekend in maart van harte welkom om een kijkje te nemen op de hoeve. Bezoekers kunnen ook genieten van warme chocomel of een bak koffie, met een punt zelfgemaakte appeltaart. Zaterdag en zondag van 11.00 tot 16.00 uur open. Entree: 1 euro. Meer informatie: www.manuelhoevedieren.nl.

Natuurwerkdag Egboetswater

Doe mee met NLdoet. (Foto: Gert Jan van Leijden)

OOSTWOUD - IVN West-Friesland wil met belangstellenden klussen op zaterdag 16 maart tijdens de nationale NLdoetdag. Doe mee met deze grootste vrijwilligersactie. IVN zoekt volwassen vrijwilligers die een dagdeel willen werken in het Egboetswater.

Deelnemers zijn vanaf 09.00 uur welkom in het Egboetje (afslag Hauwert), Liederik 15 in Oostwoud. Zij klussen tot ongeveer 13.00 uur. In verband met voldoende gereedschap, graag vooraf aanmelden bij Ruud Dijkstra, tel. 06-12509953 of r.dijkstra@ivn-westfriesland.nl. Het Egboetje is het kleinste NME-centrum van West-Friesland. Het Recreatieschap Westfriesland heeft de kavel beschikbaar gesteld voor excursies aan scholen en educatie aan volwassenen. Het is op een natuurlijke manier ingericht om zoveel mogelijk soorten insecten, vogels en andere dieren waar te nemen, maar het terrein heeft onderhoud nodig. Wat moet er zoal gebeuren? Het knusse Egboetje presentabel maken voor het nieuwe seizoen; bomen en struiken snoeien, stormafval opruimen, houtrillen ophogen. Het natuurpad moet goed begaanbaar blijven. Neem vrienden, familie of collega's mee. Voor gereedschap wordt gezorgd, evenals voor koffie, koek en traktaties. Trek laarzen en makkelijke (regen)kleding aan en neem een lunchpakket mee.

Lourdes

HOOGKARSPEL - "De maaltijden met onze groep waren heel gezellig en wat mij verbaasde dat je je in zo'n korte tijd zo met elkaar verbonden voelde en dat er zo'n fijne en goede sfeer was." (Deelnemer Westfriese Lourdes Vliegreis 2018).

Westfriese vliegreis Lourdes

Mensen gaan al eeuwenlang op bedevaart naar 'heilige' plaatsen, die om hun religieuze betekenis aantrekkingskracht uitoefenen. Bedevaarten zijn van alle tijden! Ook vandaag de dag hebben mensen behoefte aan bezinning en zoekt men naar diepere waarden in het leven. Wie op pad gaat en openstaat voor contacten, komt andere mensen tegen die ook de taal van ontmoeting spreken. Juist die ontmoetingen in combinatie met vakantie en geloof maken een reis naar Lourdes tot een bijzondere reis. Door die ervaring word je een ander mens. Ook voor niet-gelovigen, buitenkerkelijken en andersdenkenden is een reis naar Lourdes waardevol! Ook onder hen zijn er velen 'op zoek'.

Aanrader

In korte tijd een grote afstand overbruggen en op een aangename manier reizen? In ongeveer anderhalf uur brengt het chartervliegtuig deelnemers van Maastricht naar Lourdes. Graag reizen met mensen uit de omgeving en regio? VNB Westfriesland organiseert voor het achttiende opeenvolgende jaar een groepsreis met medische, pastorale en reisbegeleiding. Data: 26 september tot en met 1 oktober 2019. De bus brengt Lourdes-gangers via opstapplaatsen in Hoogkarspel en Hoorn (gratis!) naar Maastricht Airport. Ook op de terugreis naar Westfriesland staat de bus voor gereed. Opgave/inschrijven: Harry Vet ham.vet@quicknet.nl / 0228-514040 of bij een van de 22 plaatselijke inschrijfadressen.

Muzikaal het voorjaar in

Percussion Ensemble Sint-Caecilia Lutjebroek. (Foto: aangeleverd)

LUTJEBROEK - Muziekvereniging Sint-Caecilia geeft vrijdag 8 maart haar jaarlijkse winterconcert in café De Paus in Lutjebroek. Het Percussion Ensemble en Harmonieorkest trommelen en blazen de toeschouwers met deze muzikale avond de winter uit en het voorjaar in. Het concert begint om 20.00 uur. De toegang is gratis.

Het voorjaar in met Sint-Caecilia Lutjebroek

Het Percussion Ensemble speelt zoals men van hen gewend is veel melodische muziek waarbij instrumenten uit alle continenten voorbij komen. Met dit jaar veel stukken die een compleet verhaal vertellen zoals Stormy weather, Highland impressions en Myth of the phoenix.

Het Harmonieorkest sluit aan met onder andere de populaire muziek bekend van het TV-programma Expeditie Robinson, de film Shape of Water en het bekende nummer van The Alan Parsons project: Old and wise afgewisseld met muziek in Russische en Spaanse sferen.

In de pauze is er een loterij waarmee leuke prijzen te winnen zijn en natuurlijk is er tijd om na het concert na te zitten met een drankje.

Lezing Kapel

Rodrigo van Rutte (Foto: aangeleverd)

ANDIJK - De film 'Lion' is 28 februari gedraaid en op 26 september 2018 is Like Father, Like Son vertoond, beide in De Kapel. Naar aanleiding van het thema van deze films komt Rodrigo van Rutte 20 maart aanstaande vertellen over zijn leven. Rodrigo is geadopteerd en heeft via het programma Spoorloos in 2013 zijn biologische moeder gevonden.

Rodrigo vindt moeder dankzij 'Spoorloos'

Rodrigo neemt de aanwezigen in het eerste deel van de avond mee in zijn verhaal hoe zijn intuïtie hem vertelde dat zijn Colombiaanse moeder niet zijn geboortemoeder is. Hoe kon hij dit uiteindelijk ook bewijzen? Wat betekent het voor hem als je niet degene bent die je denkt dat je bent? Hoe zou zijn leven zijn verlopen als hij niet was verwisseld als baby in Colombia?
Wie is hij dan wèl?

Spoorloos

Rodrigo werd als baby verwisseld met een ander kind. Spoorloos vond Rodrigo's echte moeder. Bekijk op www.spoorloos.nl de uitzending van 30 mei 2016 met daarin het fragment vanaf 19.48 minuten.
Het tweede deel van de avond vertelt hij meer over hoe hij zijn 'adoptiegevoel' beleeft: "Je voelt je Nederlands maar je wordt benaderd als kleurling." Hoe Nederlands voelt hij zich of wil hij zijn, terwijl zijn DNA, geboorteouders en eerste paspoort niet Nederlands zijn. Hoe verloopt het contact met zijn Colombiaanse en Nederlandse familie?

Emoties

Door de reacties op zijn Spoorloos verhaal van voornamelijk geadopteerden en adoptiefouders is hij er bewuster van geworden dat het niet zo vanzelfsprekend is om je emoties onder woorden te brengen en te durven uitspreken. Tijdens de events die georganiseerd worden door en voor geadopteerden en via de besloten Facebookgroepen van geadopteerden probeert hij op te vangen wat er speelt onder de jongeren en ouderen.

Project

Naar aanleiding daarvan is hij in mei 2018 het project gestart: Pop-up Museum of Adoption in Den Haag, bestaande uit foto exposities die hij in bruikleen heeft.
De Kapel, Middenweg 48, 1619 BN Andijk. Inloop 19.30 uur, de lezing start om 20.00 uur. De toegang is gratis, koffie en thee €1.50

Film West-Friesland en zijn omringdijk

Westfries Museum Hoorn. (Foto: Toos Brink

BOVENKARSPEL - Noord-Holland op zijn mooist. Een oud monument van 126 km lang, met bochtige dijkwegen, prachtige vergezichten en molens. Over deze boeiende omringdijk en zijn karakteristieke (ontstaan)geschiedenis vertoont IVN West-Friesland.

Ga mee op ontdekkingstocht langs het erfgoed van West-Friesland Twee dames in WF historische klederdracht verbinden de filmthema's. Onder andere de geschiedenis van de dijk met de watersnoodramp van 1916. Waar ligt het verdronken dorpje? En wat heeft Floris de V en Radboud in Medemblik te maken gehad met de omringdijk? Het tweede filmdeel gaat over hedendaagse toeristische attracties met een historisch verleden en oude steden. Bijvoorbeeld de betekenis van de naam Hoorn en de straatnaam het Dampten. De geschiedenis van de kaasmarkt in Alkmaar wordt verwoord door een echte 'kaasvader', en vragen over de film worden na afloop beantwoord. Zondagmiddag 10 maart. Aanvang 14.00 uur in de bovenzaal van het Streekbos Paviljoen in Bovenkarspel. Kosten € 4.- p.p. Aanmelden www.ivn-westfriesland.nl/activiteiten

Regio Zonnebloem

Egerländer kapel. (Foto: aangeleverd)

ENKHUIZEN - in de Nieuwe Doelen te Enkhuizen wordt zondag 10 maart door de Regio Zonnebloem Westfriesland een gezellige middag georganiseerd voor de gasten van de Zonnebloem en alle andere geïnteresseerden die vallen onder de doelgroep.

Enkele afdelingen van de Zonnebloem uit deze regio hebben al kaarten besteld, maar een ieder is nu in de gelegenheid om kaarten te kopen. De middag wordt muzikaal verzorgd door Egerländer kapel die op een leuke en gezellige manier het Tiroler gevoel bij de gasten weet over te brengen. Voorts zal Piet Zee met zijn welbekende Westfriese humor een ieder aan het lachen weten te krijgen.

De middag vangt aan om 14.00 uur en de zaal gaat om 13.30 uur open. Kosten voor dit geheel zijn € 12,50 per persoon. Kaarten zijn aan de zaal verkrijgbaar. Wie zeker wil zijn van kaarten kan ze ook aanschaffen bij bestuurslid activiteiten Regio Peter van der Wal, Graaf Willemstraat 261 te Grootebroek. Telefoon; 06-15410824.

Belgian Quo Band

ENKHUIZEN - Een onvergetelijk live-optreden met de klassiekers van Status Quo, daar staat de Belgian Quo Band voor! Zaterdag 9 maart te zien in De Nieuwe Doelen in Enkhuizen.

In Nieuwe Doelen

'Down Down', 'Roll over lay down', 'Caroline', 'Rockin' all over the world' en 'Whatever you want' zijn naast talloze andere bekende rocksongs van deze legendarische Britse band in het geheugen gegrift van menig rock- en muziekliefhebber. De nummers staan garant voor een concert van de bovenste plank. Showtime 22.00 uur!

Toegangskaarten

Kaarten zijn te koop bij de Primera in Enkhuizen, de Nieuwe Doelen en online.

In de voorverkoop kosten de kaarten €10,- (sluit 20.00 uur 9 maart). Aan de zaal betalen bezoekers €15,- Start 20.00 uur op 9 maart.

Ragstretch in Jazz-Club

Ragstretch (Foto: aangeleverd)

ENKHUIZEN - De jazzformatie Ragstretch speelt zondag 17 maart in de Sgt.Pepper's Jazz-Club. Ragstretch is een jazzband, gevormd door unieke jazztalenten, behorende tot een nieuwe generatie jazz musici uit Australië en Scandinavië.

De formatie ontleent zijn naam aan de liefde van de muzikanten voor traditionele vormen van New Orleans en Ragtime muziek en levert een heel eigen geluid door een grote verscheidenheid aan invloeden. De veelzijdigheid van de groep is ongeëvenaard, met bandleden die hun inspiratie uit alle vormen van jazz halen. Plaats van handeling: het Peperhuis in Enkhuizen, Wierdijk 12. De zaal is open om 13.30 uur. Het concert start om 14.00 uur. De toegang is € 7,- voor donateurs en € 12,= voor anderen. Het is zeer voordelig om donateur te worden. Kosten zijn € 17,- per persoon, inwonend gezinslid is € 8,- Kinderen tot twaalf jaar gratis, tieners tot 18 jaar 2,50. Ook is het zeer aantrekkelijk om een Gold Card aan te schaffen. www.sgtpeppersjazzclub.nl

Dansen in het Streekpunt

De Oud Westfriese Dansgroep Wijdenes. (Foto: aangeleverd)

HOOGKARSPEL - In België, in de mooie plaats Zwevegem, hebben ze de Volkskunstgroep Canteclaer. Zij voeren een combinatie van traditionele en nieuwe volksdansen uit. En dat doen zij in historisch verantwoorde en typisch Vlaamse kleding die past bij de tijd en het gebied waarin de dans thuishoort.

Gentse contradansen

Volkskunstgroep Canteclaer. (Foto: aangeleverd)

Op zaterdag 16 maart komen zij gratis en voor niks voor de Westfriezen dansen met een dansprogramma met Gentse contradansen. Dat zijn dansen uit de tijd van de renaissance (14e tot 16e eeuw) en het gezelschap draagt daarbij de prachtige kleding van de toenmalige upper class. In Westfriesland, in de mooie gemeente Drechterland, bestaat de Oud Westfriese Dansgroep Wijdenes. Zij waren in 2012 te gast (of was het voor hen te warskip?) in Zwevegem. Op 16 en 17 maart komt Canteclaer ter verbroedering hier logeren.

Gezamenlijk vieren

Beide dansgroepen willen dat vieren door samen een dansprogramma uit te voeren. Dat doen ze in Het Streekpunt te Hoogkarspel op zaterdag 16 maart om 14.30 uur.

Inloop

De inloop is vanaf 14.00 uur en het programma zal rond 16.00 uur afgelopen zijn. De toegang is gratis.

De Peutertuin doet mee met NLDoet

ENKHUIZEN - "De lente doet langzaamaan zijn intrede en dat is een mooie aanleiding om De Peutertuin aan te melden bij NLDoet", dat vindt Annelies van Berkel.

Locatie Enkhuizen Noord

Annelies is bestuurslid van de Stichting waar De Peutertuin deel van uitmaakt. Op de Westfriese Beurs deed Annelies al goede zaken met bedrijven die hun hulp hebben aangeboden. De match was daar. Op 16 maart gaan bestuur, leidsters, ouders en bedrijven aan de slag om het plein van De Peutertuin Noord tot een prachtige speelplek om te toveren.

Smit en Rinkel hebben er voor gezorgd dat er een zonnedoek is opgehangen, zodat de peuters op zonnige dagen toch lekker buiten kunnen spelen. Pop Vriend heeft zaden gegeven voor de plantenbakken, die gemaakt gaan worden. Zo zien en ervaren de peuters hoe deze zaadjes uitgroeien tot een ware kleurenpracht. Sander Hoogland van hoveniersbedrijf Floridus heeft De Peutertuin begeleid in het maken van het plan voor de tuin en biedt hierbij hulp om tot een mooi resultaat te komen op 16 maart. Gemeente Enkhuizen levert wilgentenen en boomstammetjes. Zo wordt het toch wat saaie peuterplein omgetoverd tot een uitnodigende natuurspeelplaats. waar de peuters maar ook de buurt straks volop van kan genieten.

Tennis- en padelclinic

HOOGKARSPEL - De ledenwervingscommissie organiseert zaterdag 23 maart voor nieuwe leden bij HTC Santana Hoogkarspel een tennis- en padelclinic voor iedereen vanaf 18 jaar. De tennisclinic vindt plaats van 14.00 tot 15.30 uur en aansluitend de padelclinic van 15.30 tot 17.00 uur. Inschrijven t/m 20 maart a.s. via de website www.htcsantana.nl Speciaal voor nieuwe leden is er een actie! Voor € 75,00 (incl. € 15,00 bondscontributie) is men de rest van 2019 lid. Aanbieding voor tennistraining: 10 tennislessen van € 70,00 voor € 50,00. Aanbieding Padel: 4 proeflessen voor € 30,00 (inclusief ballen). Deze aanbieding geldt niet voor oud-leden die in 2018 lid zijn geweest.

Projectleden gevraagd

HOOGKARSPEL - Het Gemengd Zangkoor Floraklanken voert 27 oktober ter gelegenheid van het 45-jarig bestaan in de Laurentiuskerk in Hoogkarspel de Nederlandse première uit van het Requiem van Fauré met begeleiding van een strijkersensemble.

Belangstelling

Wie belangstelling of meer informatie wenst over het projectlidmaatschap van het koor, belt naar telefoonnummer 0228-562960, of kijkt op www.floraklanken.nl. Ook een berichtje kan worden gestuurd een naar het secretariaat, info@floraklanken.nl. Vermeld daarbij n.a.w. gegevens, geboortedatum, en stemsoort.