Ons Streekblad Waterland

4 april 2019

Ons Streekblad Waterland 4 april 2019


Expositie 'De Visscherij' laat Marker vishistorie zien

Kinderen moesten ook meehelpen (Foto: Cor Visser)

MARKEN - 'De Visscherij' is de titel van de seizoenstentoonstelling in het Marker Museum. Onlangs werd de tentoonstelling officieel geopend door Ad van Hassel, in het bijzijn van het bestuur van de 'Vereniging Historisch Eiland Marken', genodigden en vele vrijwilligers. Het Marker Museum kijkt met deze tentoonstelling terug op de Marker visactiviteiten door de jaren heen.

"Negentig procent werkte in de visserij"

Vooronder botter met vuurduiveltje (Foto: Cor Visser)
In het midden Ad van Hassel omringd door bestuursleden van het Marker Museum (Foto: Pep)

De Visserij was ten tijde van de Zuiderzee de grootste bron van inkomsten op het voormalig eiland Marken. "Van de beroepsbevolking van vierhonderdvierendertig mensen waren er rond 1900 vierhonderd werkzaam in de visserij", meldt Cor Visser, voorzitter van het museum. "Dat is zo'n negentig procent. Met de tentoonstelling 'De Visscherij' laten we via veel fotomateriaal en diverse scenes zien hoe het vroeger ging."

Een voorbeeld hiervan is het spiering vangen in de winter. Een tafereel in het museum beeldt dit uit. "Dit deden ze in de winter. Ze maakten een wak in het ijs en stopten hun netten eronder", aldus Cor. Een grote slee, vismanden en materialen van vroeger ontbreken niet, zoals bijlen voor het hakken van de wakken en de kleding die de mensen droegen in die tijd. Er zijn vishandelaren met mandjes, er is een jongen die lijnen maakt om aal mee te vangen, allemaal in klederdracht. Het museum krijgt jaarlijks veel kleding geschonken en doet ook aankopen, zodat het publiek een goed beeld krijgt van hoe het er vroeger op Marken uitzag.

Dat is niet het enige. Er is een vooronder van een botter nagebouwd met originele spullen. Er staat een vuurduiveltje; een klein kacheltje, er hangt netmateriaal, een barometer, een olielampje en ook de bijbel ontbreekt niet.
Daarbij komt de bezoeker de plaatselijke visboer tegen die vroeger op Marken stond en bekend stond als 'Dirk de visboer'. "We kregen de spulletjes van zijn zoon", knikt Cor. "De vis werd op botters gevangen. Dat waren de boten die de Marker vissers voeren, ze zijn een slag kleiner dan de Volendamse Kwakken." Uit de collectie van het Zuiderzeemuseum heeft het Marker museum een botter te leen gekregen. Het is de laatste zeilbotter van Marken (MK53), waarmee gevist is tot 1962, daarna werd het schip voor de pleziervaart gebruikt.

Haringvangst

Volgens Cor bleven de Markers vooral rond Marken vissen. Toch monsterden veel visserlui na de Pinkster aan op loggerschepen voor de haringvangst. "Loggerschepen voeren vanuit bijvoorbeeld Vlaardingen of IJmuiden de Noordzee op. Door deze reizen kwamen vissers regelmatig op de Shetlandeilanden in Engeland of ze voeren naar Frankrijk. Vandaar namen ze allerlei souvenirs mee naar hun thuisland. "We hebben een grote vitrine staan, vol spulletjes die ze meenamen op de boot uit die landen. Zoals barnstenen kralen, hondjes die naar elkaar kijken, gebreide mutsen enzovoort. Er zijn trouwens heel wat Markers begraven op de Shetlandeilanden.

Lees verder op pagina 4.

Je komt daar grafstenen tegen met namen als 'Schipper', 'Visser' en 'Zeeman', want tijdens deze reizen overleden of verdronken er natuurlijk ook een aantal."

Van Hassel woont bijna tweeëntwintig jaar op Marken en houdt van het 'eilandgevoel'. Hij leerde dit kennen op Schiermonnikoog. "Ik word nooit een Marker, maar ik voel mij wel Marker." De voormalig leraar Nederlands vertelde tijdens de opening van de expositie over het ontstaan van kwakken en botters. Na zijn betoog bracht het Mannenkoor het lied 'Visser van de Zuiderzee' en sloot af met 'Ons Marken'. Hierna blies Cor op een schalmei, wat in vroeger tijden voor communicatie op de visserij werd gebruikt, waarmee de expositie werd geopend.

Het Marker Museum aan de Kerkbuurt 44-47 is dagelijks geopent tot en met 31 oktober. Openingstijden tot en met september van 10.00 tot 17.00 uur, in oktober van 11.00 tot 16.00 uur, op zon- en feestdagen van 12.00 tot 16.00 uur.

Oproep

MARKEN - Bijna dertig jaar geleden verklaarde Marken zich de dag voor Koninginnedag, 29 april 1989, tot souverein eiland.

De redactie is nieuwsgierig naar verhalen van mensen die destijds een visum ontvingen en die dag naar Marken afreisden. Wie zaten in de Volksraad die de onafhankelijkheid van Marken uitriepen? Hoe verliep deze dag? Hoe kijken de inwoners zelf op deze actie terug?

Stuur uw herinnering van of verhaal over die dag naar redactie.osb@rodi.nl. Ook een mail sturen aan de redactie waarin u aangeeft dat wij contact kunnen opnemen, is mogelijk.

Wijklunch

EDAM/VOLENDAM - Opnieuw een Wijklunch in de Meerwijk bij Te Gast!, donderdag 11 april. De lunch is van 12-13:30. De lunch kost €6,50, maar is voor mantelzorgers gratis. Schrijf nu in, bel 0299-391507 of mail naar wijksteunpunt@smdzw.nl.

Dagje bij de Boer-Dag vol activiteiten

Nieuwe Vierdaagse voorbereidings-app

Nieuwe toekomst voor zij-instromers

Kinderen met André Kuipers de ruimte in

Dagje bij de Boer-Dag vol activiteiten

Familie Willig (Foto: aangeleverd)

KATWOUDE - Zes boerenbedrijven, aangesloten bij de coöperatie van Beemster kaas, openen zondag 7 april hun erf voor publiek tijdens de 'Dagje bij de Boer Dag'. Eén van deze bedrijven is van familie Willig. Peter, Bertine, Diana, Pieter en Sander hebben een melkveebedrijf met honderddertig melkkoeien en zestig jongvee. Hun prachtige boerderij staat aan de dijk van Gouwzee, vlakbij Volendam. Bij familie Willig op de boerderij staan diverse activiteiten op het programma.

Dochter Diana maakt de heerlijkste zuivelproducten en verkoopt deze in haar eigen zuivelwinkel op het erf en in 't Zuivelhuisje vanuit de automatiek. De familie vertelt graag over de duurzame stal met waterbedden en andere snufjes.

Natuurlijk kunnen tijdens Dagje bij de Boer dag de lammetjes worden geaaid, kalfjes geknuffeld en pony's geborsteld. Bij mooi weer zijn er volop weidevogels te spotten, dus neem een verrekijker mee.

Er wordt geknutseld: er is houtskool om een koe te schetsen, of er kan meegedaan worden aan de kleurplatenwedstrijd. Ook is er echte wol van Texelaarschapen om zelf een schaapje te maken. Via de Koe Kennis Quiz kunnen bezoekers, door middel van een speurtocht over het erf, van alles leren over de koeien en kaas. Wie daarna trek heeft, mag een eigen bekertje volmelken uit de limonadekoe. Er worden poffertjes gebakken en uiteraard is Beemster kaas te verkrijgen.

Iedereen is van harte welkom van 11.00 tot 16.00 uur aan de Hoogedijk 58. Meer informatie: https://www.dagjebijdeboerdag.nl//boerderij-fam-willig.

Ons Pogen speelt nog driemaal tragi-komedie 'Chemie'

VOLENDAM - Toneelvereniging Ons Pogen speelt vier, vijf en zes april nog drie keer de soapachtige tragikomedie: 'Chemie'. De voorstelling is te zien in het Verenigingsgebouw St. Jozef.

Een rustige buurt, waar sociale controle nog iets betekent. Het Buurthuis is de plek waar bewoners elkaar treffen en vrijwilligers verantwoordelijkheid nemen en dragen. De komst van een nieuwe beheerder maakt heel wat los, en niet alleen omdat hij zaken anders aan wil pakken. Zijn komst naar de buurt, zorgt er indirect voor dat één van de bewoners geconfronteerd wordt met een lang verborgen geheim. En dan is er ook nog de chemische fabriek, die als een tikkende tijdbom aan de andere kant van het spoor de rust in de buurt overschaduwt. Al met al ontstaat een licht ontvlambare situatie....

Het stuk wordt volledig in het Volendams uitgevoerd en wordt opgevoerd met twaalf acteurs en actrices. De regie van het stuk is onder handen van Gré Hoogland. Het stuk is geschreven door Arie de Rooij (1956) die afstudeerde als dramadocent aan de faculteit Theater van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten.
Locatie: St. Jozef, Sint Jozefstraat 2, data: 4, 5 en 6 april.
Aanvang: 20:00 uur, zondag 14.00 uur. Entree: 15 euro.

Kindertijd

We hadden de oppas. Kleindochter van nog geen twee jaar logeerde een paar dagen. Was verkouden en hoestte veel, vooral in de nacht. Dan ga je met hoestdrank in de weer. En als het keeltje enig verzachting nodig heeft, dan volgt thee met een beetje honing.
Daarvoor hadden we een paar dagen kleinzoon te logeren gehad - ook verkouden. Waarom komen ze toch altijd logeren als ze verkouden zijn?

De dagen waren stormachtig, regenachtig en kil, maar daarna werd het prettig weer. We gaan bewegen: wandelen naar het centrum voor boodschappen. Ik zet de wandelwagen in elkaar: kan kleindochter rijdend mee. Haar oogjes kijken de wijde wereld in, nieuwsgierig als ze is. Voor onderweg een lange vinger in haar hand. Een extra vinger kan geen kwaad, de suiker misschien wel. Maar ach, het is kindertijd. Daar moet je van genieten.

In de super kunnen we volstaan met één mandje. Weinig boodschappen zijn nodig. Rustig lopen we met kind in wagen door de gangpaden langs de stellingen. Wij nemen alles in ogenschouw - de kleine ook.

Een vader doet boodschappen met, naar ik aanneem, zijn zoontje. Later blijkt deze aanname te kloppen, het jongetje zegt 'papa' tegen de man. Ook het jongetje is nog in de kindertijd. Wellicht de mooiste tijd van je leven, met de nadruk op 'wellicht'.
Bij het schap waar de tijdschriften en boekjes liggen, staat het jongetje stil om te kijken. Zijn vader heeft het druk: smartphone aan het oor. Het jongetje maakt voor zichzelf een keuze voor een stripboek. "Papa, papa, mag ik deze?" Hij rent achter zijn vader aan, die doorloopt en in zijn smartphone blijft praten. Totaal geen aandacht voor zijn kind.

"Papa, papa, papaa, mag ik deze?" Het helpt niet. Vader geeft geen sjoege, vader is druk. Loopt al pratend naar de kassa om zijn boodschappen af te rekenen. Teleurgesteld loopt het jongetje terug naar het desbetreffende schap en legt het stripboekje terug. Daar staat hij nog even te dralen, zie ik. De handen in zijn zij, zo van, waarom krijg ik geen aandacht, waarom luistert mijn vader niet? Zo'n gebaar zegt veel op dat moment.
Vader beëindigt eindelijk het gesprek via de mobiel. Nu kijkt hij om zich heen. "O, ben je daar eindelijk."
Ik vind het geen fijne opmerking, temeer omdat hij zelf geen aandacht voor zijn kind had. Ik zou haast zeggen: "Schiet toch op man, terug naar je kindertijd, dan voel je wat je zoontje voelt."

Besteed tijd aan je kind, neem tijd voor het kind … kindertijd!

Vierdaagse voorbereidings-app

Wandelvierdaagse voorbereiden met app (Foto: Ger Loeffen)

REGIO - Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN) lanceert een unieke app: de Wandel.nl Vierdaagse Experience. Deze gratis app begeleidt deelnemers bij hun voorbereiding op het grootste wandelevenement van de wereld. KWBN ziet het als haar verantwoordelijkheid zoveel mogelijk Nederlanders op een verantwoorde manier aan het wandelen te krijgen en te houden. Op die manier draagt zij bij aan een gezonder, fitter en vitaler Nederland. De ontwikkeling van de Wandel.nl Vierdaagse Experience app past hierbij.

"Goede voor-bereiding Vierdaagse essentieel"

Gebruikers van de app krijgen een trainingsschema voor hun Vierdaagse-afstand. Daarnaast ontvangen zij wekelijks tips, wandeladviezen en leuke weetjes. Paul Sanders, directeur-bestuurder van KWBN: "Om blessures te voorkomen, is een goede voorbereiding op de Vierdaagse essentieel. Vier dagen dertig, veertig of vijftig kilometer lopen, doe je niet zomaar. Wil je echt genieten van de Vierdaagse, dan is het belangrijk goed voorbereid aan de start te verschijnen. Maar juist die voorbereiding blijkt vaak lastig. Waar en hoe begin je? Ook lopen wandelaars in hun enthousiasme nog weleens te hard van stapel, waardoor er blessures optreden. Bovendien horen we vaak dat het mensen niet lukt de training in te passen in hun dagelijks leven. In al deze gevallen biedt onze Wandel.nl Vierdaagse Experience app een helpende hand met duidelijke schema's en praktische tips. We zien een duidelijke vraag uit de markt naar dit product."

Professionele trainingsschema's

De trainingsschema's en de adviezen in de app zijn ontwikkeld door professionele wandeltrainers met jarenlange ervaring in het begeleiden van Vierdaagse wandelaars. Downloaden kan via www.wandel.nl/4dapp.

Vintage-Brocante-markt

Sfeervolle vintage spullen op de brocantemarkt (Foto: Ria Houweling)

MONNICKENDAM - Voor de achtste maal organiseert Vintage-Brocantemarkt een Waterlandse Vintage-Brocantemarkt in de Grote Kerk in Monnickendam, zaterdag 6 april van 10.30 tot 16.00 uur. De markt is ruim van opzet, biedt tientallen kramen met vintage-brocantewaar en is gratis te bezoeken.

Net als voorgaande jaren vinden brocante en vintage huis- en tuinartikelen, serviesgoed, antieke bouwmaterialen, oud linnengoed en vintage-brocante kleding hun weg naar de Grote Kerk. Tientallen kraamhouders bieden een ruim assortiment aan vintage-brocantewaar en de markt kan inmiddels rekenen op een trouwe schare fans. De locatie in de Grote Kerk is naast praktisch vooral heel sfeervol. In de historische setting is voldoende ruimte om alle waar uit te stallen en het evenement kan bij elk weertype doorgang vinden. Tevens staat in het koor Boekenmarkt Monnickendam.

Locatie: Grote Kerk, De Zarken 2. Meer informatie: www.vintage-brocantemarkt.nl

Kledingbank verhuisd

PURMEREND - Per 1 april is de Kledingbank tijdelijk verhuisd naar een ruimte van Clup Welzijn in Heel Europa in de Weidevenne.

De Kledingbank is er voor iedereen die door omstandigheden onvoldoende kleding kan kopen.

Adres van de nieuwe locatie: Heel Europa, Genuahaven. Openingstijden: woensdag van 09.00-11.30 uur, donderdag en vrijdag van 18.30-20.30 uur. Alleen schone en hele spullen. Meer informatie: 06-47173826.

Rommelmarkt /stekkenbeurs

Beets - De IJsclub van Beets organiseert dit jaar zaterdag 13 april de jaarlijks terugkerende rommelmarkt en stekkenbeurs in Dorpshuis De Drie Hamers.

Een befaamde jaarlijkse rommelmarkt met buitenkraam van vers gestoken stekken.

De bezoeker vindt er, naast allerlei snuisterijen, een uitgebreid assortiment aan stekken, tegen vriendelijke prijzen.

De opbrengst is ten bate van de verenigingen van de Beets.

Locatie: Beets 48, van 9.30-12.00 uur. Toegang is gratis.

Bomen-Poëzie-wandeling

EDAM - IVN Waterland houdt zondagochtend 14 april in samenwerking met essayist Adriaan Mercuur een bomen-poëziewandeling.

De wandeling gaat door het historisch Edam, waar zich op de vesting een aantal bijzondere stinzenplanten bevinden, die bloeien voordat de bomen bladeren krijgen. Tijdens de wandeling staat Adriaan stil bij een aantal bomen, waarover hij allerlei interessants en leuke weetjes over vertelt. In het voorjaar, wanneer de bomen nog geen blad hebben, lijken zij allemaal op elkaar. Toch zijn aan de knoppen, vorm, schors en meer verschillen te ontdekken waardoor zichtbaar is wat van iedere boom de bijzonderheden zijn. Tevens draagt hij op verschillende plaatsen boomgedichten voor.

Vertrek: busstation Edam, 11.00 uur. Kosten: € 2,50 per persoon. Opgeven: José van der Lee 06-52103252 of via www.ivn.nl/afdeling/waterland.

Expositie 'De Visscherij' laat vishistorie zien

(Foto: Pep)

Vervolg voorpagina

Je komt daar grafstenen tegen met namen als 'Schipper', 'Visser' en 'Zeeman', want tijdens deze reizen overleden of verdronken er natuurlijk ook een aantal."

Vooronder botter met vuurduiveltje (Foto: Cor Visser)

Het ontstaan van kwakken en botters


Van Hassel woont bijna tweeëntwintig jaar op Marken en houdt van het 'eilandgevoel'. "Ik word nooit een Marker, maar ik voel mij wel Marker." De voormalig leraar Nederlands vertelde tijdens de opening over het ontstaan van kwakken en botters.

Na zijn betoog bracht het Mannenkoor het lied 'Visser van de Zuiderzee' en sloot af met 'Ons Marken'. Hierna blies Cor op een schalmei, wat in vroeger tijden voor communicatie op de visserij werd gebruikt, waarmee de expositie werd geopend.

Naast de expositie is in het Marker museum altijd de vaste collectie schilderijen van Marken te bewonderen. Ook kunnen bezoekers zes woningen bewonderen, originele binnenhuisjes, die nog helemaal intact zijn. En waar een gezin rond de tafel het nog steeds veel gegeten dessert eten van rijst met gebakken vis, roomboter en suiker.

Het Marker Museum aan de Kerkbuurt 44-47 is dagelijks geopent tot en met 31 oktober. Openingstijden tot en met september van 10.00 tot 17.00 uur, in oktober van 11.00 tot 16.00 uur, op zon- en feestdagen van 12.00 tot 16.00 uur.

Lunch bieb Edam

EDAM - Bij de Meerwijk in Edam is donderdag 11 april een wijklunch. Start om 12.00 uur, eindigt rond 13.30 uur. Iedere tweede donderdag van de maand wordt in de bibliotheek in Edam een lunch georganiseerd. Kosten: € 6,50 (voor mantelzorgers is het kosteloos). Opgeven tot een week van tevoren!
Tel: 0299-391507.

WetPaint

MIDDELIE - In het Wapen van Middelie treedt zondag 7 april de allround coverband WetPaint op.

Locatie: Brink 1, aanvang 14.00 uur, toegang: gratis. Meer informatie: www.hetwapenvanmiddelie.nl

'In Vrede' door Berg&Bos in De Verbeelding

Scene uit het toneelstuk 'In Vrede' (Foto: Kamerich & Budwilowitz/EYES2)

PURMEREND - Berg&Bos staat zaterdag 6 april in De Verbeelding met het stuk 'In Vrede'. Vierenzeventig jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog schetst In Vrede hoe de littekens die deze oorlog heeft achtergelaten, nu nog impact hebben op onze samenleving. Na de voorstelling houden de acteurs een nagesprek met betrokkenen en scholieren uit de Purmerendse samenleving.

Het stuk is gebaseerd op drie waargebeurde verhalen. Het verhaal van de Joodse Josua Ossendrijver, die op late leeftijd (hij is dan al in de zestig) ontdekt dat hij geadopteerd is en dat zijn Joodse ouders in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Het verhaal van de Syrische vluchteling Nabil Nabo, wiens moeder hem op een dag vroeg zijn leven te riskeren en naar Europa te vluchten. Zij wilde niet dat haar zoon zou opgroeien in een land in oorlog. En Ruben Koster, die de beladen geschiedenis ontdekt van zijn woning, waar een Joods gezin heeft gewoond en is opgepakt tijdens de oorlog. Hij kan niet meer naar de muren, ramen en deuren kijken zonder aan deze gebeurtenissen te denken. De voorstelling is Arabisch boventiteld.

Discussie na afloop

BERG&BOS organiseert samen met Impact Makers nagesprekken onder leiding van Jennifer Muntslag. Elk jaar discussieert Nederland luider over de herdenking van WOII: waarom herdenken wij en wat herdenken we precies? In hoeverre is het evident alleen deze oorlog te herdenken? Wat heeft de huidige jonge generatie nog te maken met gebeurtenissen van vierenzeventig jaar geleden? In De Verbeelding nemen Dick Wijers van het 4/5 mei Comité, leerlingen van middelbare scholen, Toon Capel en Syrische vluchtelingen deel aan de discussie na afloop.

Locatie: Theater De Verbeelding - P3, Purmersteenweg 17-19. Kaarten: 15 euro (vriendenpas/CJP/65+: 13 euro). Kaartverkoop via www.theaterdeverbeelding.nl of tel. 0299-411234.

Landschapfoto's expositie Simone Opdam

Simone Opdam (Foto: aangeleverd)

ZUIDERWOUDE - CatharinaStichting Zuiderwoude organiseert ieder jaar, van mei tot september, Cultuur in de Kerk. Dit betekent een aantal zomertentoonstellingen met werk van verschillende kunstenaars op rij. Simone Opdam opent 13 april dit jaar het seizoen, waarna exposities volgen van werk van Mineke Wiggers, Mascha Brezenskaia, Wendy Verbeek, Barton van Flymen en Carolien Broersen.

De expositie 'Terug naar het veen in Waterland' is een combinatie van landschapsfoto's, macro's en andere natuurfoto's die Simone maakte in Waterland. In dit gebied staat de natuur flink onder druk. Die mooie natuur en de weidse uitzichten mogen niet verloren gaan. Met haar beelden wil Simone een bescheiden bijdrage leveren aan het besef dat het belangrijk is zuinig te zijn op het prachtige Waterland. Bij de opening 13 april houdt Inga Tessel van Staatbosbeheer een lezing om 12:30.

Simone Opdam is natuurliefhebber en enthousiast natuurfotograaf. Haar beelden kenmerken zich door sfeer en zachtheid. Ze fotografeert graag in Waterland, bij voorkeur rond zonsopkomst, en maakt daarbij bewust geen keuze tussen landschaps- of macrofotografie. Ze vertelt met haar foto's graag een verhaal en werkt daarom vaak in series. Landschapsfoto's, macro's en ander materiaal vullen elkaar perfect aan, de afwisseling helpt om een verhaal kracht bij te zetten.

Natuur en natuurfotografie zijn Simones passie. Al op jonge leeftijd was ze in de natuur te vinden. Haar eerste stappen in de fotografie zette zij op tienjarige leeftijd met de analoge camera van haar tante.

Kerk open: weekenden van 13 april t/m 12 mei tussen 12.00 en 16.00 uur. Simone is zelf ook aanwezig, behalve het laatste weekend van april. Info: www.catharinastichtingzuiderwoude.nl.

Koningsmaal Molen De Breek

Koningsmaal bij Molen de Breek (Foto: aangeleverd)

OOSTHUIZEN - Bij Molen De Breek in Etersheim speelt zich op Koningsdag het evenement 'Koningsmaal' af. Vanaf half vijf start het programma, met onder andere bovenmeester Dick Knip die honderd jaar kwajongensgeluk presenteert: Van Dik Trom tot heden. Tussen de drie gangen door vinden optredens plaats van onder andere de Gezellico's. Het thema van de avond is: Noord-Hollandse folklore. De avond wordt afgesloten met Fanfare DJ Dans Anders.

Wie wil kan zich inschrijven voor het voorprogramma: strafwerkschrijven, en een gratis dinerbon winnen in het Schooltje van Dik Trom tijdens de eerste Open Nederlandse Kampioenschappen Strafwerkschrijven. De hoofdprijs is een gratis Koningsmaalbon. Daarna vertrekt het gezelschap met Dik Trom op zijn ezel en onder muzikale begeleiding naar Molen De Breek, waar bovenmeester Dick Knip voorleest uit de avonturen van Dik Trom, gevolgd door een quiz. Het driegangendiner wordt geserveerd vanuit woonwagenkeuken het Rollende Venster, met eerlijke ingrediënten.

Locatie: Schooltje van Dik Trom, Etersheim 8a, 15.00 uur: Voorprogramma strafwerkschrijven, € 2,50.
Locatie: Molen de Breek, Etersheimer Braakweg 5. 16.30 uur. Kaarten: € 37,50. Reserveren: molen@debreek.com.

Sint Nicolaashof biedt zij-instromers nieuwe toekomst

VOLENDAM - Zeventien mensen met totaal verschillende achtergronden volgen sinds kort een zorgopleiding in zorgcentrum Sint Nicolaashof in Volendam. De opleiding is speciaal voor mensen die hun hart willen volgen, maar waar de zekerheden van een vast salaris en geen passende vooropleiding hen weerhoudt. Met hen start De Zorgcirkel het initiatief Proeftuin Innoverend Leren, voor een mooie toekomst in de ouderenzorg.

Carrièreswitch naar ouderenzorg met toekomst

De Proeftuin Innoverend Leren is een unieke werkend leren-opleiding die klaarstoomt voor een carrière in de ouderenzorg. Met behoud van salaris en na afloop een volwaardig diploma dankzij de samenwerking met Regio College en OPPstap. "Veel mensen willen graag in de zorg werken, maar durven de stap niet te nemen hun huidige baan op te zeggen. Ook zijn er mensen die tijdelijk zonder werk zitten en nadenken over een vervolgstap in hun loopbaan. Wat hen meestal tegenhoudt zijn de kosten en de duur van een opleiding. Wij hebben onderzocht hoe we hen toch die kans kunnen geven. Met de Proeftuin Innoverend Leren garanderen wij een mooie toekomst in de zorg", vertelt regiomanager Dick Twisk.

De deelnemers komen onder andere uit het hotelwezen, de vishandel en een supermarkt. Vanwege een maximum aantal deelnemers dat mee kan doen, worden de leerlingen geselecteerd. Bij de selectie van de deelnemers zijn vooral persoonlijke eigenschappen belangrijk en de motivatie om in de zorg te gaan werken. "Ik werkte in een hotel maar had het daar niet meer naar mijn zin. Al op jonge leeftijd voelde ik me aangetrokken tot het beroep van verpleegkundige maar het is er nooit van gekomen. Toen ik iets las in de plaatselijke krant over de proeftuin dacht ik: het is nu of nooit!," vertelt deelnemer Afra Tol (60). Na het behalen van het diploma biedt De Zorgcirkel direct een baan aan, maar kan de leerling ook kiezen voor een carrière bij een andere zorgaanbieder.

Vliegveld vol model-vliegtuigen

KATWOUDE - Wie van techniek houdt, of geïnteresseerd is in luchtvaart wordt uitgenodigd te kijken op het modelvliegveld van MVC Crash.

Daar wordt gevlogen met motorvliegtuigen, helikopters en zweefvliegtuigen, aangedreven door elektromotoren of stille verbrandingsmotoren. De gevaarten variëren in grootte van vijftig cm tot twee meter.

Wie technische interesse heeft, kan zich hier volledig uitleven. Bijvoorbeeld wat betreft besturingstechniek, hout-modelbouw, verwerken van kunststoffen, de techniek van een verbrandingsmotor, elektrotechniek of aerodynamica.

Locatie: Het vliegveld is achter het Van der Valk Hotel Volendam, de ingang is aan de Achterdichting. Bij mooi weer wordt zaterdag- en zondagmiddag altijd gevlogen.

Vergeten woorden

Van alle juffen op de lagere school bewonderde ik haar het meest. Ze was de oudste juf en gebruikte altijd schitterende, klassieke woorden.
Zeker als er kattenkwaad uitgehaald werd, gebruikte ze woorden die ik nooit meer zal vergeten. Zo vroeg ze regelmatig aan leerlingen of ze 'helemaal betoeterd' waren of 'van de ratten besnuffeld'. Ik hing aan haar lippen.

Soms noemde ze een leerling een 'flierefluiter' of een 'belhamel' en als iemand het heel bont maakte zelfs een 'donderhond'. Haar pareltjes noteerde ik in een boekje waarvan ik wist dat ik het ooit zou gaan gebruiken. Op de laatste schooldag nam ik afscheid van haar. Van achter haar rug toverde ze mijn boekje tevoorschijn. Ik was het boekje al een poosje kwijt, het bleek al die tijd naast mijn stoelpoot te hebben gelegen. Ze drukte het in mijn handen. 'Sloddervos', fluisterde ze.

Nu ligt het boekje voor me. De woorden die erin staan, toveren een glimlach op mijn gezicht. Ze zijn krachtig, treffend en beeldend tegelijk. Vergeten woorden die je nooit meer hoort en wellicht ook nooit meer zult horen. Als eerbetoon aan deze woorden en deze juf ga ik het boekje binnenkort begraven in een ijzeren kist. Diep onder de grond. Als iemand nog een vergeten woord of uitdrukking kent, die niet mag ontbreken in dit boekje, laat het me weten. Archeologen zullen over duizend jaar glimlachen bij het vinden van deze kist.
De kist vol vergeten woorden.

Tom Schotten

Sociaal wijkteam Weidevenne naar Heel Europa

Sociaal wijkteam is verhuisd naar Heel Europa (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - Onlangs heeft sociaal wijkteam Weidevenne een nieuwe plek gevonden in Heel Europa. Het nieuwe adres is Genuahaven 45.

Voor sommige bewoners is het sociaal wijkteam inmiddels een begrip, voor vele andere is het nog onbekend. De medewerkers van het wijkteam zijn er voor alle bewoners van Weidevenne. Ze denken mee over en bieden hulp in uiteenlopende situaties. Het wijkteam helpt mensen op weg bij wie iets in het leven verandert, of voor wie (tijdelijk) het overzicht kwijt is. Bijvoorbeeld bij vragen over regelingen, geldzaken of het invullen van formulieren.

Naast deze praktische zaken wordt ondersteuning geboden op psychosociaal vlak, in het geval van echtscheiding, relatieproblemen, rouwverwerking of vragen over de opvoeding of problemen in de buurt. Iedereen kan vrijblijvend binnenlopen en vragen stellen aan één van de medewerkers. De hulp kan eenmalig zijn, maar ook wat langer duren. In alle gevallen zijn er geen kosten aan verbonden.

Het wijkteam is regelmatig te vinden op allerlei plekken in de wijk en gaan zij soms bij mensen langs voor een kort gesprekje. Wie ideeën heeft of graag iets kwijt wil of wil delen kan langskomen, mailen naar weidevenne@swtpurmerend.nl, of een berichtje achterlaten op de Facebookpagina.
Bellen is ook mogelijk: 0299-480630.

Simone Honijk & Band in kerk Beets

Simone Honijk & Band (Foto: aangeleverd)

BEETS - In de kerk van Beets speelt zondagmiddag 7 april Simone Honijk & Band 'From this moment on'.

De in Alkmaar wonende jazz zangeres Simone Honijk timmert al vele jaren vocaal aan de weg. Ze begon op jonge leeftijd met piano- en zanglessen, de stap naar voltijds musicus maakte ze echter pas na een andere loopbaan. Een ontmoeting in de VS met pianist Kenny Barron gaf haar net het vertrouwen wat ze nodig had om professioneel jazzzangeres te worden - in 2005 studeerde ze af aan het Conservatorium van Amsterdam.

Eigen composities en standards op derde cd Simone

De jaren daarna gaf ze veel concerten op jazz podia, festivals, radio en TV en in theaters. Met pianist Berend van den Berg heeft ze een programma van Steven Sondheim, dat bestaat uit muziek en teksten, bewerkt voor jazz kwartet.


'From this moment on' is het derde album van jazzzangeres Simone Honijk. De cd bevat eigen composities en standards, de arrangementen zijn collectief uitgewerkt door de band. De eerste track 'Astronaut' is Simones debuut als componist. Het kwartet musiceert al lang samen en heeft een transparant geluid ontwikkeld, met veel vrijheid in het samenspel.

Locatie: Kerk van Beets, Beets 51. Aanvang 15.30 uur. Toegang: € 15,00, kaarten reserveren: www.kerkbeets.nl

Singer-songwriters in De Harmonie

EDAM - Anne Soldaat en Yorick van Norden staan donderdagavond 4 april in de Harmonie, beide slechts gewapend met een gitaar, om hun muziekvoorstelling Unsung Heroes te laten klinken. In de muziekvoorstelling worden artiesten geëerd die het verdienen om niet vergeten te worden.

Anne en Yorick kozen liedjes van de muzikale underdog wiens oeuvre de tand des tijds heeft doorstaan en gehoord mag worden. Dat zijn de 'Unsung Heroes' en deze helden willen zij hun publiek niet laten vergeten.

Locatie: De Harmonie, Voorhaven 92-94, aanvang 17.00 uur. Entree: 14 euro. Reserveren: www.harmonie/edam.nl


Zondagmiddag 7 april is het tijd voor het jazz blues kwartet Footprints. Hun muziek behelst vroege jazz standaards tot vertolkingen van hedendaagse pop classics. Aanvang 17.00 uur. Entree: gratis.

Met André Kuipers de ruimte in

EDAM/VOLENDAM - André Kuipers geeft vrijdag 5 april een Techniekpact Collegetour aan ruim vijfhonderdvijftig groep 7 leerlingen van basisscholen.

Astronaut André Kuipers neemt de leerlingen mee op een reis door de wereld van ruimtevaart, wetenschap en techniek. Hij geeft antwoord op vragen die de leerlingen vooraf hebben ingestuurd. In de collegetour leren de leerlingen over zwaartekracht, gewichtloosheid, de rol van techniek en wetenschap in de ruimtevaart. De collegetour past in de activiteiten van de gemeente Edam-Volendam, dat zich inzet om wetenschap en techniek te promoten bij basis- en middelbare scholen. Staatssecretaris Mona Keijzer van het ministerie Economische Zaken en Klimaat woont deze collegetour bij.

Lekker makkelijk

De opwinding in Waterlandse politiek loopt zo nu en dan hoog op. En overschrijdt ook de gemeentegrens.

Wat gaat het worden? Fuseren met Landsmeer? Fuseren met Landsmeer en Edam-Volendam? Zelfstandig doorgaan of toch maar ambtelijke samenwerking zoeken met Landsmeer en eventueel ook met Edam-
Volendam? Keuzemogelijkheden te over, zou je zo denken.

Maar ook zo veel keuzemogelijkheden dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Wat zijn de voor- en de nadelen? Het beeld is verre van helder.

Waterland Natuurlijk en de VVD in Waterland houden kennelijk van eenvoud. Die partijen willen de keuzemogelijkheden beperken tot twee opties: zelfstandig blijven of fuseren met zowel Landsmeer als met Edam-Volendam. VVD en Waterland Natuurlijk hebben alle mogelijke andere opties voor het gemak geschrapt. Zij zien die andere opties niet als reële mogelijkheden.

Was het leven maar zo eenvoudig dat het een kwestie van kiezen is tussen a en b, of tussen zwart en wit. De vele tinten grijs komen niet meer aan bod.

Oostzaan en Wormerland zijn als toekomstige partners afgeschreven. Beemster Purmerend hebben de handen vol aan zichzelf. Het zal allemaal wel, maar wat willen de inwoners zelf? En hebben zij voldoende inzicht om tot een goede keuze te komen?

In een poging het landschap te overzien, dringt het verlangen zich steeds nadrukkelijker op dat de gemeente duidelijk moet maken welke gevolgen de verschillende keuzemogelijkheden hebben. Een hele uitdaging, dunkt me.

Telkens weer speelt door mijn hoofd dat het eindplaatje uiteindelijk toch een provincie toont waarin boven het Noordzeekanaal slechts plaats is voor vijf, zes gemeenten: Noordkop, Westfriesland, Noord-Kennemerland, Zaanstreek, IJmond en … Waterland.

Misschien toch nog maar eens nadenken over dat eindplaatje.

Pieter Waterdam

Donateursconcert 'Juliana' in teken van afscheid dirigent

Henk Ummels (links) wenst de nieuwe dirigent Arnold Span veel succes bij 'Juliana' (Foto: Pep)

MARKEN - In Dorpshuis 'Het Trefpunt' gaf de Christelijke Muziekvereniging 'Juliana' het jaarlijkse donateursconcert. Het concert stond mede in het teken van het afscheid van dirigent Henk Ummels. De avond werd gepresenteerd door Agnita Peereboom-Kes.

Voorafgaand aan het concert stond Stefan Stooker, namens de muziekvereniging, stil bij het afscheid van twee plaatsgenoten. Dit gaf het woord 'afscheid' een extra betekenis, daar deze avond ook afscheid werd genomen van de huidige dirigent.

Tijdens de avond volgden optredens van het Groot Orkest onder leiding van Henk Ummels, het Opstaporkest onder leiding van Laura Krale elkaar op. Het laatste orkest is opgezet om de muzikantjes al vroeg te leren samenspelen en dat bleek goed gelukt. Aansluitend speelde de Malletband onder leiding van Peter Jan Steen. Het leerlingenorkest, onder leiding van Sascha Ewouds, speelde voor de pauze ook enkele nummers.

Na de pauze opende het Groot Orkest met 'Fanfare for a Ceremonial' gevolgd door de Malletband met het 'Thema van de Muppet Show'. Christina de Leeuw-Boes en Annette Schipper vierden beide het 40-jarig 'Juliana' jubileum. Zij werden na de 'Glory Overture' van het Groot Orkest in het zonnetje gezet. Dit nummer werd gespeeld onder leiding van de nieuwe dirigent Arnold Span. Arnold leerde deze avond de bloeiende muziekvereniging op Marken kennen. Bij het voorlaatste nummer van het Groot Orkest zongen een aantal leden een 'eigen afscheidstekst' voor dirigent Henk Ummels tijdens het nummer 'Sound of Music'. Dit kwam voor Ummels als een complete verrassing.

Voor de finale zette Stefan Stooker Henk Ummels nog even in het zonnetje. Hij bedankte Henk voor de afgelopen elf jaar en mocht hem als cadeau onder andere een overnachting in Bed & Breakfast 'De Pepersteeg' aanbieden.

Donateur van het jaar

Jaarlijks wordt bij de muziekvereniging een 'donateur van het jaar' gekozen. Dit jaar is dit Klaas Zeeman.

Pieter Pereboom

Parkinson Café

PURMEREND - De bijeenkomst in het Parkinson Café van 8 april heeft als thema 'Apathie bij Parkinson'. Aart Koppenaal geeft hierover informatie.

De heer Aart Koppenaal, oud neuroloog, vertelt over de invloed van apathie op het gedrag van Parkinsonpatiënten. Apathie is een gebrek aan motivatie en komt voor bij deze ziekte.

Locatie: De Zorgcirkel, locatie Novawhere, Zaal Het binnenhof, Prof. Mr. P.J. Oudlaan 1, van 16.00-17.30 uur. Bijdrage: 2 euro (incl. koffie/thee)

VOTOWN-Festival

VOLENDAM - In het KRAS-Stadio vindt zaterdag 29 juni het VOTOWN FESTIVAL plaats.

Met de beste Nederlandse artiesten, waaronder Jan Smit, Guus Meeuwis, 3JS, Django Wagner en Peter Beense. Wie kaartjes koopt via SDOB, krijgt tien procent korting op de reguliere Ticketshopprijs inclusief servicekosten. SDOB-leden betalen slechts 29 euro. Kaartjes koop je gewoon bij de kassa in de kantine. Alle info over het VOTOWN Festival vind je op www.votownfestival.nl.

Vlootdag Monnickendam gaat niet door

Foto van de vlootdag in 2017 (Foto: Ria Houweling)

MONNICKENDAM - Dit jaar vindt er geen vlootdag plaats in het voorjaar, waar deze eerst gepland was voor het weekend van 6 en 7 april.

De zeilvloot Monnickendam is zich aan het beraden voor een nieuw publieksevenement. Brainstormsessies hierover zijn gaande. Zodra hier meer over bekend is, volgt hierover nadere informatie.

Wie toch het water op wil met zeilschepen; dat kan alsnog in het weekend van 6 en 7 april, tijdens de pieperrace, die plaatsvindt voor de kust van Volendam.

Rusthuis Roest

MONNICKENDAM


Protestantse gemeente

Zo 7 apr., Grote kerk,
10.00 uur en 19.00 uur,
ds. M.G. Pettinga

MARKEN


Protestantse gemeente Marken

Zo 7 apr, 10.00 uur,
ds. Mw. H.B. Graafland,
Veenendaal, Patmoskerk

BROEK IN WATERLAND

PKN gemeente
Broek in Waterland

Zo 7 apr., 10.00 uur, Gezamenlijke dienst, Zuiderwoude,
ds. Charlotte Kremer


ILPENDAM/WATERGANG

Zo 7 apr, 10.00 uur,
Ds. H.E. Dankers (De Bilt),
Ilpendam

PURMER

Purmerkerk

Zo 7 apr, geen dienst

ZUIDERWOUDE/UITDAM

Zo 7 apr., 10.00 uur,
Zuiderwoude,
Ds. C. Kremer
Gezamenlijke dienst met Broek in Waterland.

                

ZEEVANG

Prot. Gemeente Zeevang en Oudendijk

Zo 7 apr., ds. H. Reedijk, Kwadijk,

organist B. Conijn

Sint Franciscuskerk Oosthuizen

Zo 7 apr., 10.00 uur, Eucharistieviering, pr. Luis Weel

EDAM

Doopsgezinde Gemeente Edam

Zo 7 apr, 10.00 uur, ds. Truus de Boer,
organist: Van Wattingen

Protestantse Kerkgemeente Edam

Zo 7 apr, 10.00 uur, eredienst - PK de Swaen,
dhr. Willem Nijsse (Amsterdam)
+ kinderkerk en crèche

VOLENDAM

Protestantse gemeente

Zo 7 apr, 11.00 uur, Eredienst, Marjan Nijman

Sint Vincentiuskerk

Za 19.00 uur - Zo 09.45, 11.30 en 18.30 uur Ma t/m Vr 19.00 uur

Mariakerk

Za 19.00 uur - Zo 09.30 uur, 11.00 uur
Ma 19.00 uur. Wo en Vr. 09.30 en 19.00 uur, Ma t/m Vr 19.00 uur

Sint Nicolaashof

Za 09.00 uur - Zo 09.30 uur
Di 09.00 uur en Do 19.00 uur

Christengemeente Volendam

Zo 7 apr. geen dienst

Wilt u ook de diensten doorgeven van uw kerk?

Dit kan via redactie.osb@rodi.nl

Matthäus passion met groot koor

MONNICKENDAM - Barokensemble Eik en Linde geeft 20 april een uitvoering van de Matthäus Passion in de Grote Kerk.

De uitvoering staat onder leiding van Henk Verhoef, organist van de Nieuwe- en de Oosterkerk van Amsterdam. Hij laat de interpretatie zoveel mogelijk over aan de diverse solisten.

Het koor bestaat uit tweeëndertig zangers, zeer goede amateurs en enkele professionals, plus barokensemble Eik en Linde. Dit ensemble bestaat uit circa vijfentwintig professionele instrumentalisten.

Locatie: Grote Kerk, de Zarken 2. Aanvang 14.00 uur. Kaarten € 32,- en € 42,-, te bestellen via www.eiklinde.nl.

George Sand en Chopin in kerkje Middelie

MIDDELIE - Componiste Heleen Verleur speelt zondag 7 april in het Kerkje van Middelie een theatraal concert: 'George Sand en Chopin: het verhaal achter de muziek'.

Heleen neemt de rol aan van schrijfster George Sand, die ruim tweehonderd jaar geleden een latrelatie had met componist Frédéric Chopin. Het is een interactief concert waarin de luisteraar terug gaat naar de tijd van postkoetsen en paarden. Toch trekt Heleen deze voorstelling naar het heden. Ze verhaalt waarom Sand een mannenpak aantrok, en als pseudoniem de naam George aannam. Een van de reacties van het publiek: "Deze voorstelling heeft mij dichterbij de muziek van Chopin gebracht, het is erg fijn om de achterliggende gedachte te horen die Chopin had toen hij bepaalde stukken componeerde."

Locatie: Kerkje van Middelie, Middelie 79, aanvang 14.30 uur. Entree: 7,50 euro. Reserveren: info@kerkjevanmiddelie.info.

Vlooienmarkt in De Vaart

Vlooienmarkt in Sporthal De Vaart (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - Snuffelen op de vlooienmarkt in sporthal De Vaart, zondag 7 april. in Purmerend. Die dag prijzen particulieren hun verkoopwaar, al dan niet voor een schijntje, aan op kraampjes.

De vlooienmarkt is open van 09.30 tot 16.00 uur en de toegang bedraagt 2,50 euro per persoon (kinderen tot en met 11 jaar en onder begeleiding hebben vrij entree).

Locatie: Sporthal De Vaart, Koggenland 88. Meer info: 0229-244739 of www.mikki.nl.

Moedige Moeders

VOLENDAM - Woensdag 10 april is er weer een bijeenkomst van de Moedige Moeders in de Ark.

Het doel dat de Moedige Moeders nastreven is het drug- en/of drankprobleem in beeld te brengen en aan te pakken. De avonden zijn anoniem en bestemd voor ouders, partners en overige verwanten van gebruikers/verslaafden. De bijeenkomsten zijn op even weken op donderdag en op oneven weken op woensdag. Mensen die zoeken naar steun, begrip en een luisterend oor kunnen de zelfhulpgroep bezoeken.

Moedige Moeders verkoopt diverse soorten drugstesten. Voor info over hoe en wat en waar kan de hulplijn gebeld worden. Deze tests zijn eveneens verkrijgbaar bij Gerro en Esther in het Winkelcentrum de Stient.

Locatie: De Val van Urk 7. Info: www.moedigemoeders.nl. Hulplijn: 06-38379733.