Bergens Nieuwsblad

8 mei 2019

Bergens Nieuwsblad 8 mei 2019


Tiende editie 4daagse Schoorl/Groet

De Avond4daagse Schoorl/Groet wordt gehouden van dinsdag 21 tot en met 24 mei. (Foto: Vincent de Vries)

SCHOORL/GROET – De tiende editie van de Avond4daagse Schoorl/Groet wordt gehouden van dinsdag 21 tot en met 24 mei. Vier dagen genieten van een prachtige omgeving en wandelen langs de zee, door de duinen, polder en woonwijken. Het comité, onder leiding van voorzitter Kor Stukje, heeft er een speciale editie voor bedacht.

'Het is een uniek evenement'

De organisatie heeft ook een vriendelijk verzoek vanwege de tiende editie: trek dinsdag iets roods aan, woensdag iets wit, donderdag iets blauw en op de laatste dag is iedereen in een oranje kleur. ''Het is natuurlijk maar een verzoek, maar het zou geweldig zijn,'' zegt Kor Stukje, die samen met zijn vrouw Heleen (secretaris) en Andre Klok (penningmeester) het dagelijks bestuur is.

''Daarnaast bestaat het comité verder uit Jan van Wonderen, Leslie van der Ploeg en Ilse Huikeshoren en niet te vergeten de 35 vrijwilligers die ieder jaar klaar staan, zoals verkeersregelaars, EHBO, het uitdelen van wat lekkers en begeleiding van de groep lopers.''

Jongeren

''Het gemiddelde aantal deelnemers ligt ieder jaar rond 350 lopers. De meeste lopers, en daar zijn we best trots op komen van de basisscholen. We proberen zoveel mogelijk ook jongeren te stimuleren om met ons mee te wandelen. Ook proberen we voor iedere wandeltocht een andere route te verzinnen en ook dit jaar is dat gelukt. Op de eerste avond is de start om 18.00 uur bij Struin Strandpaviljoen en op de andere avonden bij Meereboer, Strandpaviljoen Eigenwijs en op de laatste avond op de Rode Leeuwplein, waar ook elke avond de finish is.

Feest van herkenning

''Vooral voor de mensen die alle voorgaande avondvierdaagsen hebben meegelopen is het een feest van herkenning. Het is prachtig om in deze omgeving te lopen en natuurlijk hopen we op mooie dagen. Als we in het verleden terugkijken hebben we steeds geluk gehad dat het weer ons gunstig gezind was. De deelnemers kunnen kiezen uit twee afstanden: de vijf en de tien kilometer.

Lees verder op pagina

Workshop

BERGEN - Schuilt er in jou ook een kunstenaar? Alle kinderen van 5 tot en met 12 jaar kom ook - tijdens Moederdag - een eigen kunstwerk maken in Studio C bij museum Kranenburgh. De workshop is van 13.30 tot 15.00 uur. Aanmelden via kranenburgh.nl.

Voorjaarswandeling

(Foto: Annette Eilering)

BERGEN - IVN-gids Jos Bos organiseert zondag 12 mei een voorjaarswandeling door duingebied Schaapskooi in Bergen. Aanvang 10.15 uur.

Het voorjaar is begonnen en dat is duidelijk te horen en te zien. Het duingebied is ooit als stuivend land begonnen, is zelfs jachtgebied geweest en nu een terrein waar water wordt gewonnen. Nieuwe inzichten laten soms het gebied veranderen. Loop mee en ontdekt dit prachtige gebied waar onder meer de duinhagedis, boompieper en andere vogels huizen. Een wandeling voor het hele gezin door de duinen bij de Schaapskooi van Bergen. De start is om 10.15 bij de parkeerplaats Uilenvangerweg en het einde is tegen 12 uur bij de Schaapskooi waar de bezoekersruimte van het IVN geopend is. Daar is koffie en warme chocolademelk te verkrijgen en kan gebruik gemaakt worden van het toilet.

Een duinkaart is verplicht voor het Noord-Hollands Duinreservaat (er is een kaart-automaat bij de parkeerplaats). Er geldt een bijdrage van 2,50 per persoon. Kinderen en leden IVN/KNNV gratis.

Kollektivet (Foto: Christian Schulz)

SCHOORL - Bij Filmhuis Schoorl draaien vrijdag 10 mei de films 'Transit' en 'Kollektivet'.

Om 15.00 uur draait de film 'Transit', een bijzonder interessant drama over hoe verhalen van vluchtelingen van toen en nu naadloos in elkaar overvloeien. Genomineerd voor de Gouden Beer. De regie is in handen van Christian Petzold, met spelers Franz Rogowski, Paula Beer en Ronald Kukulies

Om 20.00 wordt de film 'Kollektivet' vertoond, een film over wat vrije liefde is voor de een, een beproeving kan zijn voor de ander. De regie wordt verzorgd door Thomas Vinterberg en de spelers zijn Ulrich Thomsen, Trine Dyrholm en Helene Reingaard Neumann.

Transit (Foto: Christian Schulz)

Reserveren: kaarten te bestellen op www.filmhuisschoorl.nl of aan de kassa voor de voorstelling (de zaal is open een uur voor de voorstelling). De film wordt vertoond zonder pauze, een toegangskaart geeft tevens recht op een consumptie na afloop van de filmvoorstelling. Filmhuis Schoorl vertoont wekelijks op vrijdag twee films om 15 uur en om 20 uur in De Blinkerd, Heereweg 150, Schoorl

Zwangere garnalen

IVN-gidsen geven enthousiaste uitleg over de diverse vangst (Foto: aangleeverd)

BERGEN AAN ZEE - Zwangere garnalen, platte vissen, knippende krabben en vooral veel plezier. Zondag 19 mei gaat IVN weer korren in Bergen aan Zee. Start is om 10.00 uur vanuit het IVN gebouw Parnassia. Duur is anderhalf tot twee uur en bedraagt twee euro per volwassene.

Korren gebeurt met een groot net dat door de IVN-gids in zee wordt geplaatst en door de deelnemers vanaf de vloedlijn enkele honderden meters door de branding wordt getrokken. Na het binnenhalen wordt met spanning gekeken naar de vangst. In deze tijd van het jaar dragen veel garnalen eitjes. Visjes spartelen, krabbetjes kruipen en garnalen glibberen alle kanten uit. Dat vraagt om nadere bestudering. De IVN-gidsen geven hierbij enthousiast uitleg. ''Al snel kijken we een platvisje diep in de ogen en kunnen we garnalen in de hand houden. We kunnen ons verwonderen over de slimheid van een zeepok die vastzit op een zwaardschede. De pok sluit zich bij eb om uitdroging en predatie te voorkomen. Komt het water op, dan gaat hij open en steekt zijn zes paar dunne lange pootjes uit om daarmee plankton te vangen. Elke vangst is weer anders en roept andere verhalen op. Zeesterren, zee-anemonen of haringen. Is dit visje nu een haring of een sprot? Wie weet wat we zondag gaan vangen. Er is altijd veel plezier. Een excursie met een grote 'belevingsfactor'.''

Na afloop is er gelegenheid tot limonade, koffie en thee tegen een geringe vergoeding en het bekijken van de vele interessante zaken in Parnassia. Parnassia is te bereiken vanaf Bergen, de eerste rotonde in Bergen aan Zee rechtdoor, eerste weg links en de bordjes "IVN Parnassia" volgen. Kijk ook op www.ivn.nl/nkl of Facebook @ivnnoordkennemerland

Extra duinkaartcontroles PWN

De duinen van Egmond. (Foto: Burkhard Kuster)

EGMOND AAN ZEE - De boswachters van PWN gaan op zaterdag 11 en zondag 12 mei weer extra controleren op het bezit van duinkaarten. Dit betekent dat alle bezoekers van het Noordhollands Duinreservaat daadwerkelijk de duinkaart bij zich moeten hebben en moeten kunnen laten zien.

Alle bezoekers moeten duinkaart bij zich hebben

PWN is een organisatie zonder winstoogmerk en ontvangt geen subsidie voor het beheren van de duinen. Om bezoekers blijvend van het het prachtige duinlandschap te kunnen laten genieten is het nodig dat iedereen actief bijdraagt aan de beheerkosten.

Weekkaarten

Elke verkochte kaart draagt rechtstreeks bij aan het beheer én het behoud van de duinen. Zo kunnen wij nu - en later ook onze (klein)kinderen - blijven genieten van de duinen. De dag- en weekkaarten zijn verkrijgbaar bij kaartautomaten en de wederverkooppunten. De jaarduinkaart en jaarruiterkaart zijn zowel online te koop als bij wederverkooppunten.

Boete

De driejarige duinkaart is alleen online te koop. PWN heeft de mogelijkheid voor minder frequente duinbezoekers om online hun duinkaart voor een dag of voor een week te kopen. De dag– en weekkaarten worden digitaal toegestuurd. Uitprinten is niet nodig.

Bestellen

Voor het bestellen van de duin- en ruiterkaarten: www.pwn.nl/duinkaart. Ter informatie: De boete voor het niet in bezit zijn van een geldige duinkaart bedraagt € 99, - (conform besluit van Ministerie van Veiligheid en Justitie).

In gesprek

BERGEN - Curator Marie Stel en filosoof en natuurbeheerder Eric Brinckmann gaan zondag 19 mei in gesprek met kunstenaar Awoiska van der Molen. De lezing vindt plaats van 14.30 tot 16.00 uur in de Tuinzaal van museum Kranenburgh. Stel leidt de middag in met een introductie over de tentoonstelling Awoiska van der Molen - TEMPUS die te zien is in de Rabozaal. Eric Brinckmann reflecteert vanuit een filosofisch perspectief op het fotografische werk van Van der Molen. Daarna gaan de drie met elkaar in gesprek over landschapsfotografie en de kracht van de natuur. Aanmelden via Kranenburgh.nl.

Tiende editie Avond4daagse Schoorl / Groet

Voorzitter Kor Stukje heeft een speciale editie voor de tiende Wandel4daagse in gedachten. Foto: Vincent de Vries

Vervolg van voorpagina

"We zijn als organisatie heel blij met de steun van de lokale sponsors. Daarom kan het inschrijfgeld laag gehouden worden. We hopen op deze tiende editie dat er veel animo is om mee te lopen. Gezelligheid staat voorop en na vier dagen genieten dan nog de felbegeerde medaille.''

De Avond4daagse Schoorl/Groet valt onder de vereniging Avondvierdaagse Noord-Holland van de KNBL wandelsport organisatie Nederland.

Inschrijven voor de Avond4daagse Schoorl/Groet kan nog steeds. Inschrijven via de school of website: www.avondvierdaagseschoorl-groet.nl Dat kan tot 17 mei op of de startdag.

En wat zij zong...

SCHOORL - Predikant Lettie Oosterhof houdt zondag 12 mei een concert met als titel 'En wat zij zong...' in de dorpskerk van Schoorl.

In dorpskerk Schoorl zijn regelmatig bijzondere voorstellingen en concerten bij te wonen. Moederdag speelt een rol in de teksten en gedichten. Koor en solisten zingen psalmen zoals die in 2000 jaar op muziek gezet zijn. Psalmen zijn eigenlijk levensliederen over alles wat mensen bezighoudt in het leven. En dus altijd actueel. Een bonte verzameling van stijlen en componisten trekt voorbij: van verstild gregoriaans tot swingend modern, solistisch en meerstemmig.

Improvisaie

Er wordt zelfs ter plekke geïmproviseerd op een tekst. Lettie neemt teksten en gedichten voor haar rekening. Het projectkoor bestaat uit professionele en semi-professionele zangers onder leiding van Marga van der Pol. Op het orgel speelt Ralf Nagelkerke en Paul Valk, dirigent en leider van verschillende koren, waagt zich aan een gezongen improvisatie en speelt bovendien piano.

Wanneer

Zondag 12 mei 16.00 uur Dorpskerk Schoorl Duinweg 5. Toegang gratis. Gift wordt gewaardeerd.

Oorsprong moderne Moederdag

Foto: (Foto: Adobe Stock)

REGIO - Moederdag wordt gevierd ter ere van het moederschap. De moderne Moederdag wordt meestal in maart, april of mei gevierd. Dit verschilt echter per land.

In Nederland, België en vele andere landen valt Moederdag op de tweede zondag in mei. In de omgeving van Antwerpen wordt Moederdag sinds 1913 op 15 augustus (Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart, Sainte- Marie of Moederkesdag) gevierd. In Frankrijk is het Moederdag op de laatste zondag van mei - tenzij Pinksteren op die dag valt, dan is het de eerste zondag in juni. In Spanje wordt El día de la Madre de eerste zondag in mei gevierd. In het Verenigd Koninkrijk valt Moederdag op de vierde zondag van de vastenperiode, dus drie weken voor Pasen. Het vereren van moeders is een veel oudere traditie dan de moderne Moederdag en gaat terug op de moedercultus in het klassieke Griekenland. De formele moedercultus met ceremonies voor Cybele of Rhea, de Grote Moeder der goden, werd overal in Klein-Azië beoefend op de ides (15e dag) van maart. De katholieke kerk kent een lange traditie van verering van Maria, de moeder van Jezus. In het Verenigd Koninkrijk is Mothering Sunday een christelijke feestdag, te vieren op de vierde zondag in de Vastentijd, de aanloop naar Pasen, waaruit de huidige Britse variant van Moederdag is geëvolueerd. In 1644 was er in Engeland voor het eerst sprake van een Moederdag zonder kerkelijke achtergrond. Pas in het midden van 19e eeuw werd Moederdag in Amerika geïntroduceerd. In 1870 startte rechter Julia Ward Howe uit Philadelphia een grote publiciteitscampagne voor Moederdag, een dag die in het teken moest staan van pacifisme en ontwapening.

Vraag gezonde kant- en klaarmaaltijden stijgt

Vers kan zeker kant- en klaar zijn. (Foto: Uitgekookt)

REGIO - De afgelopen tijd zijn vooral de gezondere varianten van de kanten-klaar maaltijden heel populair. Dit zijn maaltijden die met verse ingrediënten op een ambachtelijke manier worden bereid zonder kunstmatige toevoegingen en conserveringsmiddelen. "De consument wordt steeds bewuster als het op voeding aankomt' aldus Johan van Marle, eigenaar van Uitgekookt. 'Verder zien we twee trends samenkomen. Enerzijds wil de consument steeds gezonder eten en anderzijds is het niet mogelijk om veel tijd in de keuken door te brengen om daadwerkelijk een gezonde maaltijd op tafel te zetten."

Van Marle ziet verschillende groepen consumenten maaltijden afnemen bij Uitgekookt. Dit zijn senioren die niet zelf meer kunnen koken maar bijvoorbeeld ook werkenden die onregelmatige uren draaien, laat thuis zijn of een eenpersoonshuishouden voeren. De maaltijden hoeven alleen nog maar worden verwarmd in de oven of magnetron. 'Met een team van professionele koks bereiden we met veel passie en deskundigheid elke week 20 verschillende gerechten met zowel Hollandse, Oosterse en Mediterrane invloeden' vertelt Johan van Marle. "Koken doen we op ambachtelijke wijze met verse en kwaliteitsproducten, dit proeft de consument gelijk."

De consument wordt steeds bewuster als het op voeding aankomt

Bij het consumentenprogramma VARA Kassa kwam Uitgekookt niet voor niets als beste uit de test. Naast de kwaliteit van de maaltijden is Uitgekookt ook op het gebied van bezorgen ver vooruit.

"We hebben fantastische bezorgteams in grote delen van Nederland. Deze bezorgers denken mee met de klant en zorgen ervoor dat de maaltijden netjes en correct aan huis worden gebracht", aldus een trotse eigenaar.

'Onze bezorgers hebben tijd voor een gezellig praatje en dat is vooral voor onze oudere klanten erg prettig. Elke keer een bekend gezicht aan de deur'.

Groeiende vraag

Om de groeiende vraag naar de gezonde maaltijden aan te kunnen is Uitgekookt verhuist naar een nieuw onderkomen. 'Dit geeft ons de mogelijkheid om steeds meer mensen in Nederland blij te maken met een heerlijke maaltijd' sluit van Marle af.

Benieuwd naar de maaltijden en gemak van Uitgekookt? Probeer het proefpakket van drie maaltijden voor slechts 12,95 euro (gratis bezorging).Bestellen kan via www.uitgekookt.nl of 085-0406065.

Van Baar met grootorkest De Toekomst

(Foto: aangeleverd)

SCHOORL - Troubadour Bert van Baar zingt zaterdag 11 mei (Nationale Molendag) bij korenmolen Kijkduin in Schoorl tussen 13.00 en 14.00 uur begeleid door grootorkest De Toekomst. Dirigent Steffen Snip arrangeerde een aantal liederen uit het repertoire van de kleinkunstenaar.

Dirigent Snip dirigeert meerdere ensembles en is veelgevraagd gastdocent

De Toekomst is een orkest dat op een ontspannen manier muziek maakt waarbij gezelligheid hoog in het vaandel staat. Het repertoire bestaat uit bigbandmuziek, pop, rock, filmmuziek en soms ook licht klassiek. Vele jaren was De Fortuin in Barsingerhorn de thuisbasis, sinds kort repeteert het orkest in Dorpshuis De Klimop in Sint Maarten. Vereniging De Toekomst is zo'n dertig muzikanten groot, maar speelt ook in kleinere bezetting.

'Oftoeterd'

Dirigent Steffen Snip studeerde aan het Alkmaars Conservatorium klarinet bij Arjan Kappers en Harmonie-Fanfare directie bij Jan Schut. Hij dirigeert meerdere ensembles en is veelgevraagd gastdocent en jurylid. Snip stamt uit een Westfries muzikanten-geslacht waarin meningeen is 'oftoeterd', dat is: als blazer met succes het conservatorium afgerond hebben. Hij treedt ook op met het trio TriColore, klarinetkwartet Focus en de groep Jadenk.

Journalistiek met muziek combineren

Journalistiek

Bert van Baar ('beschermd landschapszanger') studeerde in de jaren zeventig Nederlands in Amsterdam, onder andere bij Willem Wilmink. Binnen zijn cultureel gemengd bedrijf combineert hij zijn journalistieke achtergrond met zijn muzikale vaardigheden. Hij leerde zichzelf spelen op snaren en toetsen. Eind jaren negentig zag hij drie liedprogramma's in première gaan op Terschellings Oerol. Als freelance vakdocent verzorgt hij workshops voor zeer uiteenlopende doelgroepen en leeftijden. Als 'multi-instrumentaal taalkunstenaar' werkt hij mee aan literaire events. Meer weten: www.orkestdetoekomst.nl.

Lezing over Bach's Matthäus Passion

(Foto: aangeleverd)

SCHOORL - De Matthäus-Passion is in Nederland waarschijnlijk wel het bekendste en meest uitgevoerde werk van Johann Sebastian Bach. De populariteit van het werk rechtvaardigt dat kenners en liefhebbers graag meer willen weten over Bach's 'magnum opus'. De Stichting Bachcantate Bergen organiseert daarom een lezing met beelden en muziekfragmenten over de Matthäus-Passion.

De voordracht wordt verzorgd door dr. Rens Bijma, die diepgaand onderzoek heeft gedaan naar de uitvoeringspraktijk van Bach's muziek.

Bijma gaat onder meer in op de historie en vocale bezetting van de uitvoering

Inhoud lezing

Hij zal onder andere ingaan op de historie, de instrumentale en vocale bezetting, de koralen en de lokale omstandigheden van de uitvoering. De lezing vindt 15 juni plaats in de Dorpskerk, Duinweg 5, 1817 HC te Schoorl, aanvang 20 uur. De toegangsprijs bedraagt 15 euro. Reserveren vooraf is noodzakelijk en kan met een e-mail naar secretariaat@bachcantatebergen.nl

Verdere informatie: www.bachcantatebergen.nl.

Korenmolen Kijkduin heeft er een molenaar bij

Tessa verzet de afzetting. (Foto: Wim van Giessen)

SCHOORL - Anno 2019 hebben we in Nederland nog zo'n 1100 wind- en watermolens. De Korenmolen in Schoorl is er eentje van. Tessa Krop werkt op deze molen en zij mag zich sinds kort officieel molenaar noemen.

Woensdag 24 april is de Schoorlse Tessa Krop geëxamineerd door de landelijke organisatie de Hollandsche Molen. In een bijna twee uur durend praktisch en theoretisch examen moest Tessa haar kennis en kunde om een molen te laten draaien, tonen op Poldermolen Noorder M in Sint Maartensvlotbrug. Zij slaagde met glans. Schoorl heeft er een gediplomeerd molenaar bij!

(Foto: )
(Foto: )
(Foto: )

Tessa volgde de afgelopen 2,5 jaar de opleiding bij het Gilde van Vrijwillige Molenaars. In januari jl. slaagde zij op Korenmolen de Leeuw in Aalsmeer voor het toelatingsexamen. Nu ook het landelijk examen goed is verlopen staat niets haar meer in de weg om de molenaars te helpen de molens draaiende te houden.

Voorouders

De motivatie voor Tessa om het ambacht te leren is tweeledig; haar verbondenheid met Schoorl en de verbondenheid met haar voorouders.

Tessa is 46 jaar en woont sinds 2014 met haar gezin in Schoorl. Haar opa en overgrootopa waren molenaar op korenmolen Johanna in Culemborg. Hoewel in een andere provincie gelegen, zijn deze type (grondzeiler)molens gelijk. Net als de molen in Schoorl kenmerkt de korenmolen in Culemborg zich door de slanke stenen romp.

Al sinds 1573 is sprake van een korenmolen in Schoorl

In 1755 werd de gemeente Schoorl eigenaar van de stenen Korenmolen Kijkduin. En sinds 1980 wordt er weer actief graan gemalen. Samen met Fred Prins -68 jaar en in 2017 benoemd tot meester molenaar binnen de Ambachtelijk Korenmolen Gilde- en Jan Kleverlaan – 82 jaar en ruim 15 jaar verbonden als vrijwillig molenaar aan deze molen- vormen zij momenteel het vaste team.

Uit historische bronnen blijkt dat Tessa Krop niet de eerste vrouwelijke molenaar is. Halverwege de 19e eeuw, in 1855, zette Trijntje Bakker het werk voort op de 'Scorlse korenmolen' van haar overleden echtgenoot; molenaar Pieter van Essen.

Werelderfgoedlijst

Sinds 2017 is het ambacht molenaar door Unesco erkend als immaterieel werelderfgoed. Het ambacht van de molenaar dreigde echter uit te sterven. Dit heeft ertoe geleid dat eind zestiger jaren van de vorige eeuw een kleine groep van enthousiaste molenliefhebbers gestart is met het organiseren van een opleiding tot vrijwillige molenaar. In 1972 is Het Gilde van Vrijwillige Molenaars (GVM) opgericht. Naast praktijk krijgt de molenaar in opleiding ook ondersteunende theorie van alle molentypen. Gemiddeld doen leerling-molenaars drieënhalf jaar over de opleiding.

Geïnteresseerden kunnen zich wenden tot GVM: www.vrijwilligemolenaars.nl

Actief festival voor kinderen in Alkmaarder Hout

Campingdouche. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - Het kinderfestival De Hout op Stelten vindt zondag 26 mei voor de achtste keer plaats in de Alkmaarder Hout. De Hout op Stelten gooit het dit jaar over een totaal andere boeg. Het festivalveld wordt een grote gezellige familiecamping. Kinderen kunnen op de camping van alles beleven. Van een fiets maken van een 'douche' tot eigen Tipi's maken. Bij het kampvuur zijn verschillende theater en muziek voorstellingen gegeven. Het festival begint om 13.00 uur en is om 17.00 uur afgelopen en zoals altijd is de toegang gratis. De Hout op Stelten wordt speciaal georganiseerd voor kinderen in de leeftijd tot 12 jaar. De organisatie heeft daarom een alcoholvrij aanbod op het festival, ook voor de meegekomen volwassen bezoekers.

Programmeur Beth van der Ham-Edwards is er ook dit keer in geslaagd een bijzonder festival neer te zetten.

Ginderhutsepot. (Foto: aangeleverd)
Theaterhutsepot (Foto: aangeleverd)

Tijdreizen

Het gezelschap 'A.vontura' heeft voorstellingen om 13.30, 15.00 en 16.30 uur. Zij brengen een Silent Disco voorstelling waarin muziek, interactief theater en vertelkunst worden samen gebracht. In Arie Vontura's geheime laboratorium hebben ze een nieuwe uitvinding gedaan. Met een koptelefoon is het mogelijk door de tijd te reizen. Dat is natuurlijk handig wanneer iemand de verjaardag nog een keertje over wil doen, maar werkt het apparaat wel helemaal zo als het hoort? De kinderen gaan samen met Arie terug naar de toekomst en vooruit naar het verleden.

De voorstelling 'Hakim op z'n best' speelt om 14.00 en 16.00 uur. Hakim Traïdia Hakim, is een Nederlands-Algerijnse theaterartiest en mimespeler, die bij het grote en kleine publiek bekend is door zijn rol in Sesamstraat. Naast zijn televisieoptredens maakt Hakim met muzikant Frank Ong-Alok succesvolle theater-en cabaretvoorstellingen, vertelt hij verhalen en schrijft hij boeken.

Theater Hutsepot speelt om 14.30, 15.30 en 16.30 uur. Theater Hutsepot uit België speelt voor de tweede keer bij de Hout op Stelten. Dit jaar spelen ze de voorstelling 'Ginder', een woordloze, poëtische mobiele act. Toegankelijk voor iedereen.

Activiteiten

De hele middag worden er activiteiten aangeboden zoals tipi's bouwen, tent spelletjes en verf paradijs Kunstnest. En speciaal dit jaar de Campsite Bios en waterpret in de Camping Douche. Toneelgroep Spiegel uit Egmond speelt om 13.15 uur en 15.00 uur onder de mooiste boom van De Hout een prachtige bewerking van het sprookje Assepoester. Over wie valt de aantrekkelijke prins? Een van de vreselijk opgetutte, ijdele, verwende zussen? Of toch op de slimme, aantrekkelijke Assepoester? Alle kinderen kunnen gratis genieten van een van de voorstellingen.

Kunst

In Kunstnest is werk te zien van kunstenares Jose Brugman (keramiek). Jose combineert keramiek graag met andere materialen en dan met name met hout. Hout en klei, allebei door de natuur gevormd en superleuk om de verbinding te laten zien. Daarnaast is er werk te zien van Fernanda Vasconscelos. Zij laat zich inspireren door haar Afrikaanse/Portugese roots waarin spiritualiteit, lot en fatalisme aanwezig zijn. Fernanda gaat een workshop geven voor kinderen met haar specialiteit portretten tekenen en schilderen.

Meer informatie is te vinden op www.cultuurparkdehout.nl.

Hulpboswachter gezocht

SCHOORL - Elke derde zondag van de maand wordt een Buitendag voor kinderen georganiseerd bij Buitencentrum Schoorlse Duinen. Iedere maand nieuwe activiteiten die passen bij het seizoen. Zo beleef je met het hele gezin een heerlijke dag buiten in de natuur. Kinderen kunnen deelnemen aan vier activiteiten waarvoor een strippenkaart gedownload kan worden op www.staatsbosbeheer.nl/buitendagschoorl. Zondag 19 mei vanaf 11.00 uur is een dag voor iedereen die boswachter wil(de) worden.

Elke uur gaat de Schoorlse Duinengids met de kinderen op pad om een boommeting te doen en het grondwaterpeil te meten. Ze kunnen samen met de boswachter op de foto in de boswachtersauto, leren over dennenbomen en knutselen met dennenappels en andere vondsten. Afsluitend kan er popcorn gepoft worden op een vuurtje. Buitencentrum Schoorlse Duinen is gevestigd aan Oorsprongweg 1, 1871HA in Schoorl. Openingstijden: 10.00 tot 17.00 uur van maandag tot en met zondag. Betaald parkeren.

Dertig jaar Groetincke Open

GROET - Tennisvereniging Groetincke houdt van 8 juni tot en met 16 juni alweer voor de dertigste keer het Groetincke Open toernooi.

Elke avond staan er lekkere hapjes en drankjes op het menu

Elke avond staan er lekkere hapjes en drankjes op het menu. voor alle deelnemers en hun fans is er op zaterdag 15 juni een feestelijk programma met muziek. Groetincke Open is één van de meest gezellige en populaire toernooien in Alkmaar en omgeving. Een aanrader voor tennissers die houden van een sportief en gezellig toernooi.

Inschrijven voor het toernooi kan tot 19 mei via www.mijnknltb.nl. Daarbij kun je kiezen voor deelname aan de categorieën 4 tot en met 8 (leeftijd 17+).

Alle actuele informatie over het toernooi is te vinden op de Facebookpagina 'GroetinckeOpen' .

Kunstzinnig therapeute

(Foto: aangeleverd)

SCHOORL - Van 1 mei tot 1 augustus zijn er in zorginstelling Hoog Duinen te Schoorl schilderijen te zien van Edith van Soest-Arp.

Van Soest-Arp heeft een aantal jaren als kunstzinnig therapeute en als activiteitenbegeleidster gewerkt. Daarnaast heeft zij veel getekend en geboetseerd en de laatste jaren hoofdzakelijk geschilderd. Het is abstract en kleurrijk werk, met acryl op doek en op hout. Informatie: Edith van Soest-Arp, telefoon 0725813923 , 06-14537241

(Foto: aangeleverd)

Bezoekers zijn van harte welkom de schilderijen te bewonderen in zorgcentrum Hoog Duinen, Heereweg 169 in Schoorl. De expositie hangt vanaf 1 mei tot 1 augustus 2019 op de begane grond en de eerste verdieping. De schilderijen zijn te bezichtigen van 10.00 tot 17.00 uur.