Heerhugowaards Nieuwsblad

5 maart 2019

Heerhugowaards Nieuwsblad 5 maart 2019


Partiman wint prestigieuze penning

Devika Partiman voelt zich bijzonder vereerd als eerste ontvanger van de Ribbius Peletierpenning. (Foto: Elizabeth Lanz/ Provincie Noord-Holland)

HEERHUGOWAARD - De Heerhugowaardse Devika Partiman (31) is de eerste winnaar van de Ribbius Peletierpenning. Partiman is de oprichter en voorzitter van Stichting Stem op een vrouw, die zich actief inzet voor meer vrouwen in de politiek. De vakjury onder leiding van Eerste-Kamervoorzitter Ankie Broekers-Knol, verkoos haar uit 58 genomineerden en noemt de manier waarop ze haar ideeën vormgeeft 'briljant' en ziet in haar een inspirerend voorbeeld voor vrouwen en jonge meisjes. Devika Partiman krijgt de Ribbius Peletierpenning donderdag 7 maart uitgereikt in de Statenzaal van het provinciehuis in Haarlem.

Waardse strijdt voor meer vrouwen in politiek

Met haar stichting heeft Partiman, die tegenwoordig in Amsterdam woont, er in korte tijd voor gezorgd dat er meer vrouwen op politieke functies actief zijn. Het idee achter haar stichting is kiezers op te roepen niet op de eerste vrouw op de stemlijst van politieke partijen te stemmen, maar op een lager geplaatste vrouw op dezelfde lijst. Kijk daarbij naar het verwachte aantal zetels van een partij en kies iemand die daar net buiten zou vallen. Zo komen via voorkeursstemmen meer vrouwen in de politiek. Een eenvoudige maar zeer doeltreffende methode vindt ook de jury, die Partiman's initiatief prijst voor de concrete resultaten die dat heeft opgeleverd.

Meer diversiteit

Op dit moment zijn vrouwen bij lange na niet gelijk vertegenwoordigd in de politiek. Zo is slechts dertig procent van de raadsleden, twintig procent van de burgemeesters en vijfendertig procent van de Tweede Kamerleden vrouw. Meer diversiteit in de samenstelling van de politiek komt volgens Partiman ten goede aan de kwaliteit van de democratie. "Uit onderzoek blijkt dat als de volksvertegenwoordiging de bevolking goed weerspiegelt, de politieke agenda een betere weergave zal zijn van de onderwerpen die spelen in de samenleving", meldt ze op haar site stemopeenvrouw.com. "Dat leidt onder meer tot grotere legitimiteit en representativiteit, groter bereik van de besluiten van de gemeenteraad en extra deskundigheid in gedecentraliseerde sectoren zoals de zorg.

Lees verder op pagina 7

Voorjaarsloop

HEERHUGOWAARD - Atletiekvereniging Hera organiseert zondag 10 maart haar traditionele voorjaarsloop. Het programma start om 10.30 uur met de Jan Smit Memorial Jeugdloop over 600 of 1.000 meter, voor jeugd tot en met junioren D (tot en met dertien jaar). De start van de tien kilometer is om 11.00 uur vanaf de atletiekbaan; de vijf kilometer start vijf minuten later. De atletiekvereniging is gevestigd op sportcomplex De Vork in Heerhugowaard. Op verbetering van het parcoursrecord op de tien kilometer staat een bonus van 75 euro. Het record bij de mannen staat op naam van Peter Negeno (30.22, gelopen in 2014) en bij de vrouwen is Hilda Kibet met 36.23 al sinds 2002 recordhouder. Inschrijven kan vanaf 09.30 uur in de kantine of vóóraf via het inschrijf­formulier op www.avhera.nl.

Gouden Reiger voor Pierre Sponselee

Campagne tegen zwerfafval van start

De Kunstweken: creatief met elkaar

Rabobank trotse hoofdsponsor HHW CityRun

Start opschooncampagne tegen zwerfafval

Wethouder Jan van der Starre (r) met 'zwerfinator' Dirk Groot, die van zijn ergernis zijn hobby gemaakt heeft. (Foto: Aangeleverd)

HEERHUGOWAARD - Wethouder Jan van der Starre gaf dinsdagmiddag 26 februari, samen met zwerfvuilspecialist Dirk Groot, het startsein voor de opschooncampagne van de gemeente Heerhugowaard. De campagne bestaat uit een aantal evenementen in maart, met de Landelijke Opschoondag zaterdag 23 maart als rode draad.

"Zwerfafval is een ergernis van iedereen en heeft dus de aandacht van de gemeente. Met deze campagne willen we het bewustzijn vergroten en daarmee zorgen voor minder zwerfafval", aldus Van der Starre. De tachtig vrijwillige Waardse zwerfafvalpakkers zijn uitgenodigd voor de jaarlijkse bedankdag, begin maart in het gemeentehuis. Zij prikken vrijwillig het hele jaar door zwerfafval in Heerhugowaard en worden in het zonnetje gezet voor hun bijdrage aan een schonere gemeente.

Filmavond

Donderdagavond 14 maart kunnen Heerhugowaarders gratis naar de bioscoop, want dan wordt de documentaire 'Plastic Soup Surfer' vertoond, een film over Merijn Tinga die 1.200 kilometer over de Rijn pendelt op zijn van restafval gemaakte surfplank. Na de vertoning is er een informatiemarkt met diverse stands van onder meer HVC, Recycle Valley, 'zwerfinator' Dirk Groot en Tinga zelf. Aanmelden voor de film kan via www.heerhugowaard.nl/aandebak.

Landelijke Opschoondag

Zaterdag 23 maart is de Landelijke Opschoondag; alle inwoners kunnen meedoen aan schoonmaakacties in hun buurt of zelf een actie organiseren. Ook wordt er een opschoonloop georganiseerd, speciaal voor mensen die hardlopend willen prikken. Naast de Landelijke Opschoondag organiseren inwoners zelf ook geregeld schoonmaakacties in hun buurt. Zo gaan bewoners van Stad van de Zon zaterdag 30 maart weer de straat op om de wijk vrij te maken van zwerfafval. Deze terugkerende actie is mede mogelijk dankzij het Leefbaarheidsfonds van de gemeente.

Pierre Sponselee ontvangt Gouden Reiger

Pierre Sponselee krijgt de Gouden Reiger opgespeld door wethouder Monique Stam. (Foto: Twitter Gemeente Heerhugowaard)

HEERHUGOWAARD - Pierre Sponselee is dinsdag 26 februari onderscheiden met de Gouden Reiger van de gemeente Heerhugowaard. Dit gebeurde tijdens zijn afscheidsreceptie in Theater de Vest in Alkmaar. Sponselee is zestien jaar bestuurder en boegbeeld geweest van woningcorporatie Woonwaard en heeft in die rol veel betekend en bereikt.

Met zijn duidelijke visie op de volkshuisvesting heeft hij Woonwaard op de kaart gezet als innovatieve en duurzame woningcorporatie. Zijn grote kracht zat in het samenwerken met en verbinden van bewoners en professionals. Sponselee kreeg de onderscheiding uit handen van burgemeester Bert Blase. De Gouden Reiger is een gemeentelijke onderscheiding voor inwoners van Heerhugowaard die bijzondere verdiensten hebben verricht voor Heerhugowaard.

Per 1 maart is Sponselee bestuurder af bij Woonwaard. Zestien jaar lang heeft hij de woningcorporatie bestuurd, de laatste jaren samen met Joke van den Berg. Zij volgt Pierre Sponselee op als voorzitter en Nicole van Wijk treedt per 1 maart in dienst als nieuw lid van het collegiaal bestuur. Het nieuwe bestuur zet de koers van Woonwaard voort. Joke van den Berg heeft de portefeuille Wonen & Volkshuisvesting onder haar hoede, Nicole van Wijk wordt verantwoordelijk voor de portefeuille Vastgoed en Financiën. In de komende jaren blijft de corporatie werken aan de ambitie om het tekort aan betaalbare woningen terug te dringen. In de nabije toekomst gaan de woningen bovendien voldoen aan alle klimaateisen. Ook blijft Woonwaard inzetten op voldoende goede woonruimte voor ouderen die langer thuis wonen en voor mensen die zelfstandig gaan wonen na een periode van verblijf bij een zorgorganisatie. Naast deze ambities en grote investeringsopgaven wil Woonwaard in de basis een gewaardeerde en betrouwbare verhuurder zijn, met oor en oog voor bewoners en het woonklimaat de buurten waar Woonwaard verhuurt.

Eerste keren…

'Prachtige dikke hommel in de krokus'. (Foto: Aangeleverd)

Vorige week was zo'n week. Met dagen met het voorjaarsgevoel. Koude nachten met sterrenluchten beloond met een dag vol zon. En heel veel 'eerste keer momenten'. Ik zie, terwijl ik met mijn buurman praat, mijn eerste vlinder. Een citroentje. Dwarrelend als een plasticzakje in de wind. Mijn hart maakt een huppeltje.

Met dit fijne weer wil ik niets anders dan het oude plantmateriaal van de borders verwijderen. Het voelt wel een beetje alsof ik het dekbed van mijn bed trek terwijl me-vrouw Els er nog in ligt… Het is altijd die twijfel of ik niet te vroeg het resterende plantmateriaal weghaal. Het is mooi isolatiemateriaal tegen nog komende koude nachten.

In de borders kom ik een dikke koninginnenhommel tegen in de krokus. 'Dag koningin', groet ik beleefd. Dit is met recht een vorstelijke tuin. Ik kom hier nogal eens koninginnen tegen!

Reageren? Mail naar ceesverkerke@xs4all.nl.

Het eerste open tuinweekend is zaterdag 20 en zondag 21 april, zie www.dezintuigentuin.nl.

Erfrecht en levenstestament

De notaris kan helpen bij het opstellen van een levenstestament. (Foto: AdobeStock)

HEERHUGOWAARD - Bibliotheek Kennemerwaard organiseert iedere maand een programma voor senioren met als titel 'De Middagen'. Deze middagen staan in het teken van cultuur en informatie, maar ook gezellig samenzijn en nieuwe mensen ontmoeten. Dinsdag 19 maart verzorgt notaris Daniëla Vrielink een voorlichtingsbijeenkomst over erfrecht en levenstestamenten.

Daniëla Vrielink is notaris. Ze geeft deze middag voorlichting over de algemene aspecten van het wettelijk erfrecht, waarbij de nadruk ligt op het besparen op erfbelasting. Tevens wordt uitgebreid aandacht besteed aan het opstellen van levenstestamenten. Door het opstellen van levenstestamenten kun je een persoon (of echtparen elkaar) volmacht geven om je zowel financieel als medisch te laten vertegenwoordigen. De bijeenkomst start om 14.00 uur in de bibliotheek, Parelhof 1a. Toegang € 5,-. Betalen is alleen met pin mogelijk. Aanmelden kan via de agenda op www.bibliotheekkennemerwaard.nl of bij de klantenservice in de bibliotheek.

Concert in Dionysiuskerk

HEERHUGOWAARD - In de Dionysiuskerk wordt zondag 17 maart een uniek lenteconcert gehouden. Vanaf 15.00 uur bezorgen Koor Spirit, De Geestmerzangers, Ronald Willemsen en Arie Horst de aanwezigen een onvergetelijke middag.

Het koor Spirit, dat zijn thuisbasis heeft in de Dionysiuskerk, geeft met eigentijdse liederen de middag sfeer. Het koor bestaat uit twintig personen en staat onder leiding van Sandra Blokdijk. Aan de piano zit Nicole Blokdijk. De Geestmerzangers uit Broek op Langedijk is een prachtige interkerkelijke mannenzanggroep onder leiding van Kees Balder. Arie Horst is een bekende pianist/organist. Hij begeleidt de Geestmerzangers en de samenzang. Het is de bedoeling dat ook het publiek lekker mee gaat zingen.

Ronald Willemsen

Om de middag compleet te maken, maakt ook de bariton Ronald Willemsen zijn opwachting. Ronald heeft al eerder aan een zangavond in de Dionysiuskerk meegedaan en maakte toen een onuitwisbare indruk. Met zijn geweldige verschijning en stem zal hij velen in beroering brengen.

De middag begint om 15.00 uur en duurt ongeveer een uur, de kerk is open vanaf 14.30 uur. Toegang is gratis; om de kosten te dekken wordt een deurcollecte gehouden.

Intertoys failliet

(Foto: Aangeleverd)

Intertoys is failliet. Kinderen kunnen straks niet meer ervaren hoe het is om uren in een speelgoedwinkel rond te lopen en alles met eigen ogen te bekijken. Welke Barbie is het mooist? Wat is het leukste spelletje? Welke Transformer is het spannendst?

En dat was dan ook het grootste probleem van Intertoys. Ouders namen hun kinderen nog wel mee naar de speelgoedwinkel, maar er werd niets gekocht. Via internet, op de hoek bij Kruidvat of rechtstreeks bestellen bij Aliexpress in China is goedkoper. Met het faillissement van de bekende speelgoedwinkel tot gevolg. Straks kunnen we alleen nog in het openluchtmuseum een speelgoedwinkel bekijken, gesitueerd naast de snoepgoedwinkel waar ze nog echte boterballen verkopen. Of we kiezen speelgoed in een virtuele wereld via onze Virtual Reality-bril.

Zelf maak ik me ook schuldig aan internetaankopen, ten koste van de plaatselijke winkeliers. Laatst was onze oven stuk en had ik een dag later een nieuwe in huis en geplaatst via Coolblue. Ook ben ik ben een fan van bol.com, omdat ze niet moeilijk doen als iets niet naar mijn zin is of stuk gaat. Zonder problemen vervangen ze deze voor iets nieuws. En vandaag nog heb ik mijn boodschappen online besteld. Morgen komt er een auto voorrijden die een kratje bier - dan hoeven we zelf niet te tillen - en mijn wekelijkse boodschappen voor een hele week in huis brengt, tot aan mijn de koelkast.

Maar is mijn buurtsuper straks de volgende winkel die verdwijnt van de hoek van de straat? Wat dan als de suiker op is, terwijl ik juist nu een cake wil bakken? Misschien is het tijd om goede gebruiken van vroeger in ere te herstellen en bij de buren aan te bellen. Mag ik bij u een kopje suiker lenen?

Margreet Hoek

Contact maken 'Met Elkaar, Voor Elkaar'

'Met elkaar, voor elkaar' is er voor senioren die meer behoefte hebben aan persoonlijk contact. (Foto: Aangeleverd)

HEERHUGOWAARD - In Heerhugowaard is een groeiende groep senioren die behoefte heeft aan meer persoonlijk en onderling contact. Vanuit die gedachte heeft de bibliotheek in Heerhugowaard een oproep gedaan voor een eerste vrijblijvende kennismakingsbijeenkomst in 2018. Tijdens die bijeenkomst konden senioren met ideeën komen. Eén van de doelen was vereenzaming tegen te gaan. Daardoor is 'Met Elkaar, Voor Elkaar' nu een feit. Mensen in Heerhugowaard met elkaar in contact brengen. En activiteiten organiseren waar de mensen echt enthousiast voor zijn, dat is waar Met Elkaar, Voor Elkaar voor staat.

De naam is door de senioren zelf bedacht, net als het beeldmerk een prachtige foto van handen. Elke eerste dinsdag van de maand komen ze samen in de bibliotheek in Heerhugowaard (Parelhof 1a), van 10.00 tot 12.00 uur. Ze drinken samen koffie en maken nieuwe plannen. Er wordt gepraat over thema's en onderwerpen die hen bezig houden. De seniorengroep heeft een eigen Nieuwsbrief en inmiddels ook een lees- en verhalenclub. Kom gerust langs en doe mee! Kent u andere senioren die het ook leuk lijkt, nodig die dan uit om mee te gaan.

Met Elkaar, Voor Elkaar gaat ook serieuze onderwerpen niet uit de weg. Tijdens de volgende bijeenkomst, dinsdag 5 maart, is Jeannette Streefland van het Alzheimer Café te gast. Deze bijeenkomst gaat hoofdzakelijk over het beginstadium van dementie. Waar kun je op letten, is het dementie of gewoon vergeetachtigheid. Uiteraard kan men deze ochtend vragen stellen en weet Jeannette veel te vertellen over organisaties die hulp bieden.

De Kunstweken: creatief met elkaar

Het thema van de Kunstweken in beeld. (Foto: Aangeleverd)

HEERHUGOWAARD - Kunst kent vele definities, maar het meest in het oog springend is dat kunst de meest individuele vorm van creativiteit is. Het lijkt bijna tegenstrijdig maar juist kunst zorgt voor een unieke en inspirerende samenwerking in Heerhugowaard.

Basisscholen De Carrousel en De Fonkelsteen, kinderopvang Babbels en ODC De Klink doen samen het project De Kunstweken. Dit is een nieuw educatief en multimediaal programma voor basisscholen en in samenwerking met Het Jeugdfonds Sport&Cultuur opgezet.

Misha van Toor

Woensdag 6 en 13 maart geeft Misha van Toor, kunstenaar en docent beeldende vorming, een gastles aan de leerlingen van groep 7/8 van de Carrousel en de Fonkelsteen. Deze gastlessen worden gegeven op het Trinitas College, locatie Johannes Bosco. Hiermee is de volgende samenwerking in dit unieke project een feit. Enerzijds het project De Kunstweken en anderzijds de samenwerking tussen basisschool en voortgezet onderwijs.

Unieke kans

De betrokken scholen, directies en organisaties zijn zeer enthousiast en zien het als een unieke kans om kunsteducatie op een toegankelijke manier aan de leerlingen aan te bieden, in een breed opgezet samenwerkingsverband.

Dat kunst de meest individuele vorm van creativiteit is, daar twijfelt niemand aan. Dat kunst een prachtige manier is om met velen te doen, te beleven, te bewonderen en te ervaren blijkt nu wel tijdens De Kunstweken.

Afsluiting

Tijdens één grote happening vindt vrijdag 22 maart de afsluiting plaats op de locaties Carrousel en Fonkelsteen.

Alle leerlingen, ouders, opa's en oma's, de buren en verder iedereen die nieuwsgierig is, is tussen 15.30 en 17.00 uur welkom in het Museum van de Kunst.

De Andersons

Anna Ågren en Roel Dullaart vormen samen De Andersons. (Foto: Roxanne Hellevoort)

HEERHUGOWAARD - Zin in Heerhugowaard organiseert zaterdag 16 maart vanaf 20.00 uur in de ontmoetingskerk een muzikale avond met Anna Ågren en Roel Dullaart, die samen het duo 'De Andersons' vormen. Zij spelen 'Hier Dooft Niets', een hartstochtelijk theaterconcert over verwondering.

De Andersons nemen je mee in een hartstochtelijk en humoristisch theaterconcert over opnieuw beginnen en de luiken openen. Met liederen en verhalen vol levens- en liefdeslust en troost trekken ze ten strijde tegen de onverschilligheid en doen ze een liefdevolle oproep tot verwondering. Deze voorstelling doet de grootste pessimist weer geloven in het leven. De Andersons bruisen, verstillen, ontroeren, passioneren en laten je niet meer los.

Kaarten à € 10,- zijn te reserveren bij Sylvia Dijkstra via syldijkstra@outlook.com of te koop aan de deur. Kijk ook eens op www.deandersons.nl.

Muziek in Oude Gemaal

Sandra uit Oterleek wordt prachtig begeleid op de gitaar door Kees de Groot. (Foto: Aangeleverd)

HEERHUGOWAARD - Great Lake Music verzorgt zondag 10 maart een muzikale middag in Het Oude Gemaal aan de Huigendijk 17 in Heerhugowaard.

Sandra van der Meer uit Oterleek wordt prachtig begeleid op gitaar door Kees de Groot. Het thema van het optreden is 'met welke muziek ben jij grootgebracht?'. De muzikale herinneringen van Kees en Sandra zijn totaal verschillend. Hij werd grootgebracht met een gitarist als vader en luisterde naar jazz, fusion en Stevie Wonder, terwijl haar herinneringen liggen bij Franse en Nederlandse chansons, Simon & Garfunkel, Madonna en Abba. In hun nieuwe programma gaan ze samen op zoek naar hun muzikale roots. Hoe verbinden hun tegenstellingen hen in de muziek?

Aanvang: 12.00 uur, toegang € 12,50. Kaarten zijn verkrijgbaar via hetoudegemaalheerhugowaard.nl en eventueel aan de zaal.

SimonèZ in Raatstede

Simone en Dirk Jan brengen een programma met liedjes over het leven met al zijn lusten en onhebbelijkheden. (Foto: Aangeleverd)

HEERHUGOWAARD - SimonèZ treedt zondag 10 maart vanaf 14.30 uur op in woonzorgcentrum De Raatstede, Dolomiet 2 in Heerhugowaard. Het duo speelt het theaterprogramma 'Und Schmerz en Smart et Amour'.

SimonèZ bestaat uit Simone (zang en contrabas) en Dirk-Jan Zuurbier (gitaren en andere snaren). Hun programma bestaat uit liedjes, songs en chansons over het leven met al zijn lusten en onhebbelijkheden. Dagelijks geluk en dagelijkse ellende die met hart en ziel bezongen worden 'Het levenslied' uit Nederland, maar ook ver- en hertalingen van Simone en anderen. Songs, chansons, schlagers, blues, en smartlappen in één muziekprogramma.

Heerhugowaardse senioren zijn zondag 10 maart van harte welkom in De Raatstede. Het concert start om 14.30 uur. De entree bedraagt € 2,50. Dat is inclusief een kop koffie of thee. Kijk ook eens op www.simonez.nl

Reigersdaalkoor

HEERHUGOWAARD - Het Reigersdaalkoor, dat volledig bestaat uit cliënten van Esdégé-Reigersdaal en elke dinsdagavond repeteert in sporthal de Draai, zal samen met de kinderen van het Kruizer Kinderkoor zondag 10 maart de viering opluisteren in de Heilige Familiekerk. Er is veel samenzang. De viering begint om 10.00 uur en de voorganger is Jacqueline Breed.

Partiman wint prestigieuze prijs

(Foto: Elizabeth Lanz)

Vervolg van de voorpagina

Daarnaast is zichtbaarheid van vrouwen in de politiek goed voor vrouwenemancipatie; zij fungeren als rolmodel voor andere vrouwen en meisjes, met én zonder politieke ambitie. Gelijke representatie krijg je niet vanzelf; het is van belang dat vrouwen zelf meer actief worden in de politiek. Stem dus niet alleen op een vrouw, maar word ook lid van een partij, en meld je bijvoorbeeld aan voor een commissie."

Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 begon Partiman met haar landelijke campagne voor meer vrouwen in de politiek. Daarna volgden de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 en deze maand mag er gestemd worden voor de Provinciale Statenverkiezingen en Waterschappen (woensdag 20 maart). Later dit jaar zijn er ook nog Europese verkiezingen (donderdag 23 mei). Genoeg mogelijkheden voor Partiman dus om campagne te voeren. Daarnaast organiseert Stichting Stem op een vrouw trainingen, evenementen en debatten om politieke organisaties bewust te maken van genderongelijkheid. Ook maakt ze vrouwelijke rolmodellen in de politiek zichtbaar.

Enorme eer

"Ik vind het een enorme eer om deze penning, die naar zo'n bijzondere vrouw is vernoemd, te mogen ontvangen", aldus Partiman. "Ik ben enorm trots op wat Stem op een vrouw al heeft bereikt, juist ook in mijn eigen provincie. In Heerhugowaard, waar ik opgroeide, en in mijn huidige woonplaats Amsterdam is bijvoorbeeld sinds de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 mede door voorkeursstemmen de helft van de raadsleden vrouw. Deze prijs voelt als een erkenning dat mijn werk als activist gezien en gewaardeerd wordt. En ik blijf me, gesterkt door dat gevoel, inzetten voor een politiek die állen die zich in Nederland bevinden representeert."

Ribbius Peletier Penning

De Ribbius Peletier Penning is een nieuwe onderscheiding die Provinciale Staten de komende vijf jaar uitreikt aan een vrouw die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor de positie van vrouwen in de Noord-Hollandse politiek. Naamgeefster Liesbeth Ribbius Peletier was de eerste vrouwelijke bestuurder van Noord-Holland. Ze werkte haar hele leven aan vrouwenrechten. De onderscheiding is in het leven geroepen in het kader van honderd jaar vrouwenkiesrecht in Nederland.

Struinen bij Esdégé-Reigersdaal

HEERHUGOWAARD - Team Vrijetijdsbesteding van Esdégé-Reigersdaal organiseert zondag 31 maart in Het Voorhuis (op het terrein aan de Krusemanlaan 88) een gezellige markt. Belangstellenden kunnen allerhande spullen verkopen of ter plekke iets maken of demonstreren. De opbrengst van de kraamhuur en de catering gaat naar het goede doel. Dit jaar is dat het PréHuisweidfestival voor mensen met een beperking en muziekavonden voor mensen met een beperking. Tafel huren? Ga dan naar www.vrijetijdsbesteding.st-er.nl/markt-struinen. Kom lekker struinen; de markt is open van 10.30 tot 15.00 uur. Ook aan de kleintjes en de inwendige mens is gedacht.

Renses wint degradatiekraker

Foto: Aangeleverd

HEERHUGOWAARD - SMP/De Verse Kippen is in de L'Arcade Administratie-Cup een punt uitgelopen op eerste achtervolger Schildersbedrijf Mol, ondanks dat het zelf niet verder kwam dan een 2-2 gelijkspel tegen Kieskeurig. Schildersbedrijf Mol ging op zijn beurt onderuit tegen Reyez!: 5-1. Fietsvoordeelshop.nl profiteerde van het puntenverlies van de top door zelf Café Muizenvreugd te verslaan met 2-0.

In de A2 Cup heeft VHC Jongens BV de voorsprong op eerste achtervolger NVDB vergroot tot vijf punten. De koploper kwam in actie tegen Poulino Media en won de wedstrijd met 4-2. NVDB nam het op tegen het nog overwinningloze De Heertjes/Albinotrouwringen 1 en ging verrassend onderuit met 3-5.

Degradatiekraker

De onbetwiste degradatiekraker in de 123Borstels.nl-Cup tussen Renses Automobielbedrijven en Smaak Enzo leverde een klinkende 4-1 overwinning op voor Renses. Koploper Autobedrijf John Visser haalde de dubbele cijfers tegen het arme Tips Thailand: 14-0. Damclub SNA ging met 2-3 onderuit tegen Van Dijk Borstelwerken.nl. De Heertjes 4/Sunrise zonwering BV nam brutaal de leiding tegen Horizon Transport & Koeriersdiensten, maar ging toch de boot in met 2-9. Jan Sprenkeling Square en Used Products Heerhugowaard maakten er een spannende wedstrijd van, die pas in de slotfase beslist werd. De 5-4 zege brengt Used Products naar een fraaie tweede plaats. Na veertien speelronden heeft Autobedrijf John Visser een straatlengte voorsprong (veertien punten!) op de nummer twee Used Products Heerhugowaard.

Esdégé nu tweede

In de Rodi Media-Cup komt de titel voor de Praktijk steeds dichterbij. Deze keer werd AKD Adviesgroep aan de zegekar gebonden: 8-2. Esdégé-Reigersdaal nam de tweede plaats over van Dicks Vage Kennissen door het onderlinge duel met 1-0 te winnen. Gofilex versloeg Glazenwassers- en reinigingsbedrijf R. de Hond & zn. met 5-1. In de D2 Cup maakte Banosol indruk met een 11-2 overwinning op De Heertjes/Albinotrouwringen 3. Concurrent ERP360/Vobit rolde CDV Holding Heerhugowaard op met 7-3. Mors Grondverzet boekte in de spannende wedstrijd tegen Harm & Es Woningstoffering de tweede overwinning van het seizoen. Na de knotsgekke eindfase stond er 5-4 op het bord.

Rabo AZ Foodtour trapt af

Rabo AZ Foodtour (Foto: aangeleverd)

HEERHUGOWAARD - Gezonde voeding. Daar draait het allemaal om tijdens de Rabo AZ Foodtour. Te veel kinderen eten ongezond en daar moet deze tour verandering in brengen. De officiële aftrap was dinsdagochtend 5 maart bij het Jenaplan Kindcentrum de Zonnewijzer aan de Middenweg in Heerhugowaard.

De AZ-selectie verdeelde zich deze ochtend over 65 basisscholen in Noord-Holland. De Foodtour is een compleet interactief lesprogramma voor groepen 7/8 waarin voedsel en gezonde voeding centraal staan. Elke les behandelt een actueel voedsel- of gezondheidsthema.

Foodclinic

Gezond eten is belangrijk voor profvoetballers, maar zeker ook voor kinderen. Met filmpjes van AZ-spelers, trainers en voedingsdeskundigen wordt de lesstof aan de klas voorgeschoteld. Vervolgens voeren de leerlingen de opdrachten uit, vastgelegd in vlogs, waarmee ze kans maken op een Foodclinic bij AZ. Dankzij GreenPort Noord-Holland Noord en LTO Noord kunnen klassen een teler in de buurt bezoeken. Hier leren ze dat er veel voedingsproducten die ze eten gewoon uit Noord-Holland komen.

Beeldbepalend

Marbel de Graaf-Montsma, bestuurslid van LTO Noord: "De agrarische sector is beeldbepalend in Noord-Holland. Met ruim 5000 agrarische bedrijven zijn wij een 'proeftuin' voor Nederland. Zo leuk dat we kinderen dit nu ook kunnen laten beleven." Vier Noord-Hollandse Rabobanken ontwikkelden de Rabo AZ Foodtour samen met AZ Alkmaar en Greenport Noord-Holland Noord. Begin dit jaar sloten de zes gemeenten van JOGG-regio Noord-Holland en GGD Hollands Noorden zich aan. En nu is LTO Noord ook aangesloten.

Boekenweek over 'Moeder de vrouw'

Wieteke van Dort - kind van twee culturen - als Tante Lien. (Foto: Aangeleverd)

HEERHUGOWAARD - Het thema van de Boekenweek (23 tot en met 31 maart) is 'De moeder de vrouw'. Fictie en non-fictie brachten vele markante moeders voort: via dochters en zonen die schrijven over hun moeder, moeders die schrijven over het moederschap. Bibliotheek Kennemerwaard heeft een aantrekkelijk programma samengesteld rond dit thema.

Auteur Hans Visser en schrijfster, actrice en theatermaakster Wieteke van Dort komen woensdag 27 maart naar de bibliotheek in Heerhugowaard. Zij vertellen over het leven van de Nederlands-Indische familie Van Dort, zoals beschreven in het boek 'Kind van twee culturen'. Ook zingt Wieteke een aantal liedjes uit haar repertoire, dat haar nog beroemder maakte door haar creatie Tante Lien. Dat personage maakte haar een belangrijke ambassadrice van Indisch Nederland. Hans Visser was kunstredacteur bij onder meer het Noordhollands Dagblad. Het optreden start om 20.00 uur en de toegang bedraagt € 6,- (bibliotheekleden € 5,-).

Reserveren voor activiteiten kan via de agenda op www.bibliotheekkennemerwaard.nl of bij de klantenservice in de bibliotheek. Betalen kan alleen per pin. Het complete overzicht met locaties, activiteiten, data, tijden en toegangsprijzen is te vinden op www.bibliotheekkennemerwaard.nl. Nog geen lid? Wie tijdens de Boekenweek lid wordt van de bibliotheek betaalt geen inschrijfkosten. Een bibliotheekabonnement is er al vanaf € 4,50 per maand.

Kringloopwinkel RataPlan viert feest

Bij het jubilerende RataPlan zijn mooie kringloopkoopjes te vinden. (Foto: CLAUDIA OTTEN)

HEERHUGOWAARD – RataPlan Heerhugowaard bestaat 12,5 jaar en dat wordt gevierd. Zaterdag 16 maart wordt tijdens de jubileumviering flink uitgepakt met een rad van fortuin, live muziek, gratis ijs en meer. Kringloopwinkelen is nog nooit zó leuk geweest!

In september 2006 opende de vestiging Heerhugowaard haar deuren. De winkel was de eerste uitbreiding van RataPlan buiten de grenzen van het Helderse.

Gezellige sfeer

In deze ruime, overzichtelijke vestiging heerst een gezellige sfeer en zijn mooie kringloopkoopjes te vinden. Van meubels en kleingoed tot kleding en servies. Tijdens de viering van het koperen jubileum wordt er extra uitgepakt, waardoor het kringloopwinkelen nóg leuker is dan normaal, dus kom vooral langs!

Jubileumfeestje

Het personeel van RataPlan Heerhugowaard kijkt erg uit naar het 12,5 jarig bestaan en is druk bezig met de voorbereidingen. Zij zullen de versiering van de winkel verzorgen, maar ook de traktaties. Bezoekers worden gedurende hun kringloopavontuur namelijk getrakteerd op gratis hapjes en sapjes, Italiaans schepijs en suikerspin. Ook bij de kassa staat de bezoeker iets leuks te wachten.

Mooie korting

Met een draai aan het rad van fortuin kan elke betalende klant een mooie korting krijgen op zijn aankoop. Als klap op de vuurpijl is er live muziek door coverband Mits & Del Prado. Iedereen is van harte uitgenodigd om het jubileum te komen vieren!

RataPlan is te vinden aan de Marconistraat 16 in Heerhugowaard. Kijk ook eens op www.rataplan.nl

Lezing melkvee in Oude Gemaal

HEERHUGOWAARD - Historicus Kees van der Wiel verzorgt woensdag 6 maart een lezing over de ontwikkelingen in de melkveehouderij in Noord-Holland in Het Oude Gemaal aan de Huigendijk 17 in Heerhugowaard.

Het verhaal gaat van het begin van de droogmakerijen tot het einde van de stolp als boerenbedrijfsgebouw, zo'n veertig jaar geleden. Van der Wiel bespreekt het succes van de melkveehouderij in de nieuwe polders van de zeventiende eeuw, en de relatieve kater in de eeuw daarna, en het belang van de internationale kaashandel.

Schaalvergroting

Ook de ontdekking van het Noord-Hollandse zwartbontvee door de Amerikaanse zuivelindustrie aan het einde van de negentiende eeuw, het ontstaan van de rundveestamboeken, de georganiseerde veefokkerij, de verandering van het boerenbedrijf door de opkomst van de zuivelfabrieken, het succes van de tuinbouw rond 1900 en de schaalvergroting in de melkveehouderij, die het boerenbedrijf in de stolp onmogelijk maakte en de stolpboerderij degradeerde tot monument of boerderette, komen aan bod. Het accent bij de lezing ligt op die delen van Noord-Holland die in deze ontwikkelingen de meest vooraanstaande rol hebben gespeeld: West-Friesland en de Beemster.

De lezing begint om 14.00 uur, de toegang bedraagt € 5,-. Kaarten zijn verkrijgbaar via hetoudegemaalheerhugowaard.nl en eventueel aan de deur.

Gitaarklanken in Brakenkerkje

De talentvolle gitarist Silvan Smit speelt in 't Brakenkerkje. (Foto: Aangeleverd)

OBDAM - In het sfeervolle Brakenkerkje speelt zondag 10 maart vanaf 11.00 uur gitaarvirtuoos Silvan de Smit.

Hij studeert Klassieke Gitaar aan het Conservatorium van Amsterdam. Met zijn gitaarkwartet speelde hij in het voorprogramma van de meestergitarist Gabriel Bianco. Jaarlijks bezoekt Silvan verschillende gitaarfestivals en symposia, om inspiratie op te doen door het volgen van masterclasses. Entree is gratis. Het Brakenkerkje is te vinden aan de Dorpsstraat 38 in Obdam. Kijk ook eens op www.brakenkerkje.nl.