Den Helder op Zondag

10 maart 2019

Den Helder op Zondag 10 maart 2019


Open Huis 's Heeren Loo in Schagen en Julianadorp

's Heeren Loo hout zaterdag 16 maart Open Huis in Julianadorp en Schagen. (Foto: 's Heeren Loo)

JULIANADORP - Heb je altijd al een keer mee willen lopen met mensen die in de gezondheidszorg werken? Interesse in een baan in de zorg? Of zoek je meer informatie over wonen, behandeling of dagbesteding via 's Heeren Loo? Kom dan zaterdag 16 maart langs bij de locaties Julianadorp (Noorderhaven) en Schagen ('t Skagerrak) tijdens het Open Huis in de Week van Zorg en Welzijn. Mensen met een verstandelijke beperking laten samen met hun begeleiders zien hoe zij op een plezierige wijze samen wonen en werken.

's Heeren Loo houdt op twee locaties een Open Huis in de Nationale Week van Zorg en Welzijn. Iedereen is welkom; mensen met een verstandelijke beperking, hun familie en vrienden, buurtbewoners, vrijwilligers, professionals en alle andere geïnteresseerden. Er zijn verschillende activiteiten in 't Skagerrak in Schagen en op het woonzorgpark Noorderhaven in Julianadorp.

Informatieve markt

Er is een leuke, creatieve- en informatieve markt in de hal van 't Skagerrak (Schagen) en Het Blok, het hart van Noorderhaven in Julianadorp. Hier verkopen cliënten leuke handgemaakte producten (zoals cadeaus en woonaccessoires) en vertellen cliënten over het wonen, leren, werken, de recreatiemogelijkheden en de ondersteuning van 's Heeren Loo. Het Expertisecentrum Advisium van 's Heeren Loo is ook vertegenwoordigd. Een hartelijk welkom met koffie/thee en iets lekkers erbij.

Maak kennis met 's Heeren Loo, de interne opleidingen, banen en vacatures. Zowel in de directe zorg- als in de staf en ondersteunende functies. Wie weet zit er een mooie baan bij met, wanneer nodig, een passende opleiding. Geïnteresseerd in vrijwilligerswerk bij 's Heeren Loo?

> lees verder op pagina 3

Filatelie

DEN HELDER - Filatelisten Vereniging Den Helder houdt dinsdag 19 maart een bijeenkomst in Huis Ten Anker aan Timorlaan 139 in Den Helder. Leden en niet-leden zijn welkom vanaf 19.00 uur. Vrije entree. Neem voor meer informatie contact op met tel. 06-49358793.

Filatelie

DEN HELDER - Filatelisten Vereniging Den Helder houdt dinsdag 19 maart een bijeenkomst in Huis Ten Anker aan Timorlaan 139 in Den Helder. Leden en niet-leden zijn welkom vanaf 19.00 uur. Vrije entree. Neem voor meer informatie contact op met tel. 06-49358793.

Struinen door prachtige Mariëndal

DEN HELDER - Wandel mee met de heerlijke lentewandeling die dinsdag 12 maart gehouden wordt door het Mariëndal, bij Den Helder. Een gids van Landschap Noord-Holland begeleidt de tocht van 9.30 tot 12.00 uur en voert je door dit fraaie moerasachtige gebied met lage duintoppen en waterpartijen. Je ontdekt welke vogels zijn teruggekeerd uit het zuiden en welke planten alweer gaan bloeien.

Het belooft een flinke wandeling door de natuur te worden. In dit natte Helderse natuurgebied is het daarom fijn om laarzen aan te hebben. Heb je een verrekijker, neem deze dan vooral mee, want je ziet daardoor zoveel meer van dit prachtige natuurgebied.

De tocht gaat van start om 9.30 uur op het parkeerterrein bij Bezoekerscentrum De Helderse Vallei aan De Helderse Vallei 9-11 in Den Helder. Aanmelden op www.gaatumee.nl

Stoker leeft voort op reddingboot Javazee

DEN HELDER - Aan boord van de motorreddingboot Javazee zijn woensdag 27 februari, de dag dat ieder jaar de Slag in de Javazee wordt herdacht, twee paneeltjes onthuld ter nagedachtenis van stoker-olieman Nico Hager door vice-admiraal buiten dienst Matthieu Borsboom. Marineman Hager liet op 28-jarige leeftijd aan boord van de kruiser Java het leven en werd hiermee één van 915 marinemensen die in 1942 tijdens de Slag in de Javazee zouden sneuvelen.

Het initiatief om aan boord van het varend oorlogsmonument Javazee twee herinneringspaneeltjes te installeren, is afkomstig van het Helders Historische Reddingboot Collectief. Dit collectief was volgens woordvoerder Wladimir Dobber benaderd door Marijke Hager, de weduwe van Gerhard Hager en zoon van stoker-olieman Nico Hager. Zij was op zoek naar een geschikte bewaarplek voor het Oorlogsherinneringskruis dat haar schoonvader in 1950 postuum was toegekend aangezien er in de familie geen kinderen of kleinkinderen zijn aan wie deze onderscheiding kan worden doorgegeven.

Dobber: "Voor de installatie aan boord hebben we twee paneeltjes gemaakt. De ene bevat het Oorlogsherinneringskruis en de bijbehorende oorkonde en de andere een foto van Nico Hager, een foto van de kruiser Java en informatie over zowel de levensloop van de omgekomen marineman als de Slag in de Javazee. Hager was in januari 1938 als stoker-olieman aan boord van de kruiser Java geplaatst, die vervolgens in mei van dat jaar vanuit zijn woonplaats Den Helder naar Nederlands-Indië vertrok. Elf dagen na zijn vertrek werd zoon Gerhard geboren, die zijn vader dus nooit heeft gekend."

De in Museumhaven Willemsoord gestationeerde motorreddingboot Javazee is in 1967, ter gelegenheid van het 25e herdenkingsjaar, in de vaart gebracht als tastbaar gedenkteken in Nederland voor alle gesneuvelde marinemensen in de Slag in de Javazee.

Open Huis 's Heeren Loo Julianadorp

's Heeren Loo hout zaterdag 16 maart Open Huis in Julianadorp en Schagen. Foto: (Foto: 's Heeren Loo)

> vervolg van de voorpagina

Kom praten met de vrijwilligerscoördinator. Ook de recruiters zijn aanwezig, dus neem een cv mee en ontdek welke functie het beste past.

'Hemd van je lijf'

Ontmoet tijdens de 'Hemd van je lijf' sessie medewerkers die werken met de doelgroepen MVG (moeilijk verstaanbaar gedrag), EMB (ernstig meervoudig beperkt), LVB (licht verstandelijk beperkt) en ouderen. Dit zijn medewerkers die werken op de verschillende locaties van 's Heeren Loo, maar ook ambulant bij de mensen thuis. Vraag hen alles over wat je wilt weten uit de dagelijkse praktijk.

Bij woonzorgpark Noorderhaven in Julianadorp zijn in de middag nog extra activiteiten. Verken het terrein van woonzorgpark Noorderhaven tijdens een tour met de bolderwagen. Bij een woning of dagbestedingslocatie stap je uit om een kijkje te nemen. Tijdens de rondleidingen maak je kennis met cliënten.

Nachtzorg in beeld

Hoe wordt 's nachts voor de cliënten gezorgd? Kijk mee met de medewerkers van de Nachtzorg. Ook het Expertisecentrum Advisium opent haar deuren. Benieuwd hoe 's Heeren Loo mensen met een verstandelijke beperking in medisch, paramedisch en gedragswetenschappelijk opzicht ondersteunt? Welke producten en diensten ze in huis hebben? En welke functies het Expertisecentrum Advisium biedt voor werkzoekenden? De specialisten van het gezondheidscentrum leiden bezoekers graag rond.

Zaterdag 16 maart is iedereen van harte welkom van 10.00 tot 13.00 uur bij 't Skagerrak aan De Spreng 6 in Schagen en van 13.00 tot 16.00 uur bij woonzorgpark Noorderhaven. Bezoekers kunnen zich melden bij gebouw Het Blok aan Eikenhout 310 in Julianadorp. Zie www.sheerenloo.nl/weekvanzorgenwelzijn voor meer informatie en routebeschrijving.

Helderse 'Nostalgia'

Pand van drogisterij De Gaper aan de Spoorgracht, hoek Gasstraat. (Foto: aangeleverd)

DEN HELDER - In de wekelijkse rubriek 'Nostalgia' geeft de Helderse stadshistoricus Marinus Vermooten een vooruitblik op zijn radioprogramma Nostalgia dat hij elke zondag van 12.00 tot 15.00 uur presenteert op de lokale omroep L.O.S. Den Helder. Zijn radioprogramma handelt grotendeels over de geschiedenis van Den Helder en Julianadorp met in het derde uur nostalgische muziek.

Makelaardij Van Twillert vierde in maart 1994 het 25 jarig bestaan in welke periode een behoorlijke naamsbekendheid was opgebouwd. Van Twillert had in eerste instantie zijn zinnen gezet op een makelaardij in Hoorn, maar na het beluisteren van een radiopraatje door wethouder Klaas Muije over de expansiemogelijkheden van Den Helder, kwam hij in 1969 vanuit Limburg naar Den Helder. Dat bleek geen verkeerd besluit te zijn geweest want het ontwikkelde zich met de grootste makelaardij in de stad. Co van Twillert startte vanuit een huurwoning in de Celebesstraat, in een tijd dat soms stonden hele straten leeg stonden. Van Twillert liep door de stad om te zien wat er zoal te koop stond. Hij slaagde er in om woningen in de Sparren- en Jekerstraat, die al maanden leeg stonden, vrij snel te verkopen. Ook stortte hij zich op de nieuwbouwmarkt, maar moest hierbij wel de nodige weerstanden overwinnen. Zo zagen de banken aanvankelijk zijn acties niet zitten maar Van Twillert raakte hier allerminst van onder de indruk. Hij pakte vele projecten in Nieuw Den Helder aan waaronder woningen in de Noordzeestraat en appartementen in de Marsdiepstraat. Feitelijk was de marine de grote werkgever voor makelaardij Van Twillert. Al snel na 1969 betrok hij een pand aan de Middenweg dat geleidelijk aan werd uitgebreid en uitgroeide tot een personeelsbezetting van negen personen. Over het ontstaan en het verdere verloop van de makelaardij werd een interview in Alkmaar opgenomen waar Co van Twillert , die al geruime tijd niet meer in Den Helder actief is, op bezoek was. In het tweede uur herinneringen aan drogisterij De Gaper aan de Spoorgracht, hoek Gasstraat dat in 1918 werd gevestigd. De Gaper stond aanvankelijk op naam van Cornelis Buis en werd per 14 februari 1954 voortgezet door de weduwe Sophia Petronella Buis.

De drogisterij ging in november 1968 over op Adriaan Riekwel. Het omvatte nadien ook een kleinhandel in parfumerieën. Op 30 juni 1974 werd de drogisterij opgeheven. De wekelijkse bloemlezing handelt over de betonnen bunker aan het Timorpark dat in de loop der jaren voor verschillende doeleinden is gebruikt.

Heerlijkheid van Waaienburg

DEN HELDER - School 7 is vrijdagmiddag 1 maart door Prins Edwin de eerste van carnavalsvereniging de Krabbetukkers gehuldigd. De Prins kwam samen met hofkapel 'de Blaespoepers', de Raad van Elf, de Gardeofficieren en zijn hofdames naar de bibliotheek. Directeur Jacinta Krimp kreeg een officiële oorkonde uitgereikt.

In zijn proclamatie bewonderde de prins de architectonische hoogstandjes die van een voormalige school een eigentijds cultureel centrum hebben gemaakt. Dat School 7 een cruciale plek inneemt in het plaatselijke- en zelfs het regionale leven, wat ook het Koninklijk Huis niet is ontgaan, mag daarbij kenmerkend worden genoemd.

In het bijzonder werd de bibliotheek geroemd om haar klantvriendelijke benadering, die er onmiskenbaar toe heeft bijgedragen dat de Helderse bibliotheek in Kuala Lumpur benoemd is tot 'Beste bibliotheek van de wereld' en zich nu ook beste van Waaienburg mag noemen. De feestelijkheden gingen gepaard met een heuse polonaise door de bibliotheek.

ROC TOP: persoonlijk mbo-onderwijs

ROC TOP: persoonlijk mbo-onderwijs. (Foto: Matthijs van Roon)

REGIO - Onderwijs op maat en een goede begeleiding van studenten: dat is het mbo-onderwijs van ROC TOP in een notendop. Want alles wat je aandacht geeft, groeit. ROC TOP gelooft in kleinschalig, gepersonaliseerd en praktijkgericht onderwijs in co-creatie met het lokale bedrijfsleven. Deze vorm van onderwijs biedt elke student het beste perspectief om zijn of haar vaardigheden te ontwikkelen voor de arbeidsmarkt van de toekomst. Op de vier centraal gelegen campussen in Amsterdam volgen studenten uitdagend mbo-onderwijs op alle niveaus. Hiermee draagt ROC TOP bij aan de kracht en vitaliteit van de grootstedelijke Amsterdamse economie en samenleving.

Vier campussen in Amsterdam

"Bij ROC TOP besteden we veel aandacht aan studie-, loopbaan- en stagebegeleiding. Waar kunnen we studenten helpen? Zijn er dingen die we kunnen aanpassen om de studie soepeler te laten verlopen? Ook studenten die nog meer uitdaging willen of sneller hun studie kunnen afronden, zijn bij TOP goed op hun plek. Wij houden onze campussen bewust klein, waardoor studenten gekend én herkend worden. Kiezen voor ROC TOP is een bewuste keuze. De komende jaren blijft ROC TOP investeren in het vernieuwen van haar onderwijs. Studenten gaan daarbij een modulair onderwijsprogramma volgen, dat aansluit bij hun individuele behoefte en leefwereld en worden voortdurend uitgedaagd. Zodat studenten niet alleen hun diploma halen, maar zich ook ontwikkelen als mens en wereldburger."

Dinsdag 12 maart is er een open huis op alle ROC TOP campussen in Amsterdam. Dan kan de toekomstige mbo-student zelf ontdekken welke opleiding het beste bij hem of haar past. Voor meer informatie: www.roctop.nl/open-huis.

Kringloopshoppen bij RataPlan

Rataplan Den Helder. (Foto: Claudia Otten)

DEN HELDER - Kringloopwinkel RataPlan Den Helder, aan de Nijverheidsweg 3a, is vanaf 17 maart elke zondag geopend van 12.00 tot 17.00 uur. Dat betekent zeven dagen per week kringloopshoppen in Den Helder.

Mensen hebben tegenwoordig een steeds drukker leven. Veel mensen hebben een gezin, werken daarnaast, hebben sociale verplichtingen en sporten af en toe. Daardoor is er steeds minder tijd om doordeweeks te winkelen. Nu zijn alle RataPlan vestigingen natuurlijk al op zaterdag open, maar om te voldoen aan de wensen van de klant is RataPlan Den Helder vanaf 17 maart ook elke zondag open! Om even lekker te winkelen of juist de overbodige spullen langs te brengen.

Wie stelt zichzelf weleens de vraag; wat gaan we deze zondag doen? En wil men er lekker een dagje op uit? Kom dan langs bij RataPlan. De kringloopwinkel biedt een uitgebreid assortiment tweedehands spullen. Van kleding tot speelgoed en van meubels tot boeken. Men noemt het, RataPlan heeft het. Drink een kop koffie in de koffiecorner tussen het shoppen door en maak er een gezellig dagje uit van. Kom langs en ontdek het zelf!

Op zoek naar meer informatie? Ga naar www.rataplan.nl of volg RataPlan via social media.

Voordeel bij Schipper Kozijnen

Moeder en zoon bij schuifpui. (Foto: aangeleverd)

OPMEER - Voor Schipper is 2019 een bijzonder jaar: een vijftigjarig bestaan, een nieuwe website en een geheel vernieuwde huisstijl. Het vertrouwde Schipper Kozijnen logo met de kubus is daarbij opgefrist. Het jubileumjaar wordt vijftig dagen gevierd met een feestelijke jubileumaanbieding. Klanten ontvangen maar liefst 19,69% korting op de nieuwe kozijnen. Deze actie loopt nog tot 29 maart, dus daar kan iedereen nog van profiteren.

Elk kozijn, elke dakkapel, elke schuifpui, elke deur die de Schipper-fabriek verlaat, is duurzaam, onderhoudsarm en van de hoogste kwaliteit. Maar vooral: met liefde gemaakt. Het Noord-Hollandse familiebedrijf realiseert zich goed dat het renoveren van een woning een ingrijpende gebeurtenis is. Daarbij zien de medewerkers het als hun taak om dit traject zorgeloos te laten verlopen en het wooncomfort van de klanten te vergroten.

De nieuwe website informeert, maar inspireert vooral met mooie sfeerfoto's en voorbeelden. Daarbij helpt de site bezoekers te achterhalen welke oplossingen het beste bij hun wensen passen en komen zo tot de beste keuze. Een kijkje op www.schipperkozijnen.nl is zeker de moeite waard.

Wie meer informatie over de producten wil, bezoekt één van de showrooms. Hier zien klanten kunststof en aluminium kozijnen, buitendeuren, schuifpuien en dakkapellen op ware grootte. De producten van Schipper Kozijnen worden gemaakt in de eigen fabriek in Opmeer en het bedrijf beschikt over een montageafdeling en onderhoud en reparatiedienst.

Voor de productie van schuifpuien en dakkapellen werkt de ondernemer al meer dan tien jaar samen met De Verbinding BV. Daar maken dove en slechthorende werknemers producten van hoge kwaliteit.

Genieten onder de Portugese zon

Appartementencomplex TIME TO SMILE Balaia Senses. (Foto: aangeleverd)

8 dagen vanaf € 249,- p.p. in vier sterren appartement

REGIO - De Algarve is al jaren een populaire zomerbestemming bij Nederlandse vakantiegangers. De zon schijnt over de ruige rotskusten, de golven van de Atlantische Oceaan rollen de gele stranden op en in elk restaurant smaakt het familierecept voor kip piri piri even lekker.

Genieten onder de Portugese zon. (Foto: aangeleverd )

Het splinternieuwe appartementencomplex TIME TO SMILE Balaia Senses is vorig jaar nieuw gebouwd en in september 2018 geopend. Kom maar op met die Portugese 'dia'. Het fantastische uitzicht over de groene omgeving belooft al veel goeds. Met aan de ene kant de golfbanen van Balaia en in de verte de glinstering van de Atlantische Oceaan. Plof lekker neer op een van die luie ligbedden aan de rand van het zwembad of geniet van de Portugese zon op een heerlijk terrasje.

Inbegrepen: retourvlucht/transfer Amsterdam - Faro met TUI fly, luchthavenbelasting en brandstoftoeslag, 7 nachten in TIME TO SMILE Balaia Senses, verblijf o.b.v. logies in een 1-, 2- of 3-kamer appartement, Nederlandstalige reisleiding. Extra voor de lezers: een fles wijn in het appartement bij aankomst en de Capitool reisgids Algarve.

Vanaf € 249,- p.p.

Reisperiode: 1 april t/m 23 oktober 2019. Deze aanbieding is te boeken t/m 31 maart 2019. Prijs is een vanaf prijs p.p. o.b.v. 2 personen per kamer. Vertrek op maandag, woensdag en zaterdag. Ook vertrek mogelijk vanaf Eindhoven, Groningen en Rotterdam. Exclusief € 2,50 calamiteitenfonds en € 25,- reserveringskosten per boeking. De vanaf prijs is beperkt beschikbaar op een aantal data.

Kijk voor meer informatie en boeken op www.tui.nl/rodi, bel met TUI 088-0885885 (lokaal tarief) of ga langs in een TUI winkel in de buurt. Op deze reis zijn SGR- en ANVR-voorwaarden van toepassing.

Sint Patricks Day Concert

HUISDUINEN - The Fierce Mild Diddly geven zondag 17 maart een Sint Patrick's Day concert in het Huisduiner Kerkje. Aanvang 15.00 uur. Onstuimig, groots en meeslepend, met milde melancholie. Dat is hoe je 'The Fierce Mild Diddly' het beste kan omschrijven.

Kaarten reserveren via loesbakker@g.mail.com

Open dag Noordwest Ziekenhuisgroep

Open dag Noordwest Ziekenhuisgroep. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR/DEN HELDER - Noordwest Ziekenhuisgroep doet mee zaterdag 16 maart mee een de landelijke Open Dag van de Zorg en zet tussen 10.30 en 15.30 uur de deuren van de locaties in Alkmaar en Den Helder open. In beide ziekenhuizen staan stands met informatie over de zorg in het ziekenhuis en worden activiteiten georganiseerd.

Zaterdag 16 maart van 10.30 - 15.30 uur

Een groot aantal specialismen neemt deel. Er worden armen in het gips gezet, knie- en heupprotheses getoond en verschillende testjes en onderzoekjes uitgevoerd, zoals een meting van het cholesterol of bloedsuiker. Bezoekers kunnen genieten van een handmassage, een presentaties bijwonen, zelf een kijkoperatie op een namaakknie uitvoeren of zich bij de stands laten informeren over onze zorgverlening. Verschillende afdelingen zijn te bezoeken of organiseren rondleidingen.

Op de foto

Op beide locaties is een fotohoek ingericht met daarbij een kledingrek met de bedrijfskleding van Noordwest en andere attributen. Bezoekers kunnen zich verkleden als arts of verpleegkundige en op de foto gaan. Er is gelijk een afdruk beschikbaar. Binnen kijken in een ambulance, de ver(nieuw)bouwplannen bekijken, een demonstratie over patiëntenvoeding: er is voor iedereen genoeg te zien en te doen. Kinderen kunnen tijdens de Open Dag met hun pop, beer of knuffel naar de berendokter. Op het werkgeversplein is informatie te krijgen over Noordwest Ziekenhuisgroep als werkgever en over de actuele vacatures. Op het plein kunnen bezoekers kennismaken met het opleidingsinstituut Noordwest Academie en vragen stellen aan verpleegkundigen. Meer informatie over het programma is te vinden op www.nwz.nl/opendag.

Gratis uitleen verpleegartikelen bij Comfort & Welzijn Kossen

DEN HELDER - Comfort & Welzijn Kossen fungeert al meer dan zes jaar als een officieel uitleenpunt van verpleegartikelen voor de regio Den Helder, Schagen en omgeving. Er zijn al vele inwoners uit de regio die van deze extra service gebruik hebben gemaakt.

Tijdelijk hulpmiddel

Het kan gebeuren dat men, na een blessure of een medische ingreep, tijdelijk een hulpmiddel nodig heeft. Bijvoorbeeld een rolstoel na een medische ingreep of blessure aan de knie. Bij Comfort & Welzijn Kossen kan men dan het hulpmiddel gratis lenen. Alle uitleenhulpmiddelen mag men kosteloos lenen voor de eerste dertien weken met een maximale verlenging van nog eens dertien weken. Gewoon binnenlopen en meenemen al naar gelang de behoefte. Iedereen heeft hier recht op volgens de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ).

Vergoeding door zorgverzekeraar

Om gebruik te maken van de uitleenhulpmiddelen is het niet nodig om lid te zijn of te worden van Comfort & Welzijn Kossen. Voor deze tijdelijke hulpmiddelen geldt dat kortdurende uitleen door de zorgverzekeraar wordt vergoed. Het lenen kost dan niets. Ga naar de winkel en neemt een geldige ID mee en een pasje van de zorgverzekeraar. De medewerkers gaan dan samen met de klant bepalen wat zij het beste kunnen lenen. De aanvrager krijgt de producten dan direct mee en kan er dus per direct gebruik van gaan maken. Als het product onverhoopt niet op voorraad is, dan laten ze het een a twee dagen later gratis thuisbezorgen!

Tweedehands producten in goede staat

Wat kan men lenen? Rolstoelen, duwstoelen, bedverhogers, douchestoelen/krukken, hoog-laag bedden, papegaai, zitkussens, WC verhogers, en nog veel meer. Daarnaast heeft Comfort & Welzijn Kossen regelmatig gebruikte bedden, stoelen en scootmobielen beschikbaar. De enige voorwaarde is dat ze van een betrouwbare leverancier komen en in een goede technische staat verkeren. Het prijsvoordeel is dan voor de klant!

Comfort & Welzijn Kossen is te vinden aan Marsdiepstraat 399 in Den Helder, tel. 0223-616212. Zie ook: www.comfortenwelzijn.nl / www.stoelthuis.nl

Dementievriendelijk Den Helder

DEN HELDER - Dementie komt toch alleen voor op die afdeling in het verpleeghuis? Fout. Zeventig procent van de mensen die dementeren, woont nog thuis. En het aantal mensen met dementie groeit. De kop van Noord-Holland vergrijst én ontgroent en dus wordt de groep mensen die kans heeft de ziekte te krijgen, steeds groter. Daarom kan de samenleving deze mensen helpen. En daar is speciaal aandacht voor in deze dementievriendelijke maand.

Bedrijven en inwoners worden deze maand extra gewezen op het doen van de gratis online cursus goed omgaan met dementie (op www.samendementievriendelijk.nl/noordhollandnoord). "Er komt steeds meer begrip voor en kennis over dementie. En toch heerst toch dat beeld van die ene afdeling in dat verpleeghuis. Daarom willen we zoveel mogelijk mensen wijzen op de signalen van dementie en wat ze kunnen doen", legt Ineke Laagland van Geriant uit. Wethouder Tjitske Biersteker vult aan: "We willen dat mensen langer thuis blijven wonen. Dus moeten we ook goed inzetten op preventie en leren signaleren van mensen in een netwerk rond iemand." Den Helder is in Noord-Holland Noord de koploper op het gebied van dementievriendelijk zijn, maar kan nog zeker veel verbeteren. Nel van Ockenburg van Alzheimer Nederland licht toe: "Er is meer bekendheid en we zijn goed bezig. Maar toch is er nog veel te doen. Een hoop bedrijven en organisaties kunnen de cursus nog doen en echt iets veranderen in hun houding naar klanten. Ook moeten we scherp blijven op onze regels en procedures." Wethouder Peter de Vrij, in 2016 de indiener van de motie om dementievriendelijk te worden, beaamt dat: "we zijn goed op weg, maar we kunnen zeker de procedures proberen makkelijker te maken. Er zou één loket moeten zijn, een duidelijk aanspreekpunt waar je met je zorgen naartoe kunt. Niet verzanden in teveel en te onduidelijke regels, maar snel iets kunnen regelen." Wethouder Biersteker vult aan: "Wijkgerichter werken, ook voor mensen met dementie. Een makkelijk te vinden aanspreekpunt waar ook andere problemen meteen besproken kunnen worden."

De verschillende partijen hebben een gezamenlijke droom. "Dat mensen met dementie voelen dat ze er nog steeds toe doen in onze samenleving." En dat begint als iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt. "Het maakt zo'n verschil voor mensen, als anderen ze helpen in plaats van meewarig aankijken." Je kunt als buurman, als verkoper of als vakkenvuller signalen herkennen waar je vervolgens die mensen mee kunt helpen. Stap op iemand af, vraag er gewoon naar. Niet raar blijven kijken, maar even met iemand meelopen naar de fiets of een taxi bellen. Of afspreken dat die meegenomen koekjes worden betaald".

Culinaire Tour bij Vrijwaard

DEN HELDER - Tradities zijn er om in stand te houden. En de Culinaire Tour is inmiddels een traditie bij Vrijwaard geworden. Na het succes van de afgelopen jaren zal deze tour ook dit jaar weer georganiseerd worden en wel op zaterdag 16 maart. Een mooie afsluiting van de landelijke Week van Zorg en Welzijn.

Met de Culinaire Tour van vier gangen opent Vrijwaard haar deuren om mensen kennis te laten maken met de organisatie. Op vier locaties van Vrijwaard is een smakelijk onderdeel van de tour te beleven. De tour kan wandelend, fietsend of met eigen vervoer worden afgelegd. Voor wie slecht ter been is of niet in de gelegenheid om met eigen vervoer deel te nemen, kan vervoer door Vrijwaard geregeld worden. Dit kan opgegeven worden bij de aankoop van de kaart voor de tour.

De Culinaire Tour start om 12.00 uur bij locatie Westhoek en gaat vervolgens naar andere locaties in het centrum en eindigt in De Schooten. De route en het menu zijn als volgt: Westhoek, Westgracht 72k: feestelijk voorgerecht van een salade van gekonfijte boerderijkip met dressing van citroen en sesam; Paviljoen van Toen, Borneolaan 1 – knolselderijsoep met pesto van peterselie en kaantjes; Restaurant tijd, Ten Anker, Timorlaan 139: heerlijk hoofdgerecht van gegrilde kalfssukade met crème van pompoen, spruitenblad, paddenstoelen en zwarte knoflookjus; Ontmoetingscentrum De Soos, De Golfstroom, De Garst 3 – dessert van de chef en live muziek

Kaarten kosten € 15,- per persoon en zijn verkrijgbaar bij het Paviljoen van Toen en de restaurants van Ten Anker en De Golfstroom.

Stress bij kanker

DEN HELDER - Inloophuis Den Helder, Omring en Noordwest Ziekenhuisgroep houden donderdag 14 maart een themamiddag over stress bij kanker. De themamiddag wordt gehouden van 13.30 tot 15.30 uur in Inloophuis Den Helder aan Marsdiepstraat 621a in Den Helder. Toegang is gratis.

Deze bijeenkomst vertelt deskundige H. Redeker, klinisch psycholoog, over de verschillende mogelijkheden om stress te leren hanteren. Om deze themamiddag bij te wonen is aanmelding noodzakelijk. Aanmelden Inloophuis Den Helder, info@inloophuisdenhelder.nl of tel. 0223 -747041. Meer informatie op www.nwz.nl

Schipperstocht RTV Toon Jacobs

DEN HELDER - RTV Toon Jacobs houdt zondag 10 maart de Schipperstocht van 65 kilomeer, waarbij een koffiestop in Kolhorn wordt gehouden. De Schipperstocht wordt gereden onder leiding van een ervaren toerleider. De gemiddelde snelheid ligt omstreeks 25 kilometer per uur. De tocht begint bij het clubhuis in park Quelderduyn en start om 9.30 uur. Tevens start er een groep fietsers om 9.15 uur. Deze groep rijdt dezelfde toertocht, maar met een iets langzamere snelheid. Het dragen van een fietshelm is verplicht. Ook niet-leden zijn van harte welkom om een keer mee te rijden. Het inschrijfgeld voor NTFU-leden is € 2,- en voor overigen € 3,-. Zie voor meer informatie: www.rtvtoonjacobs.nl

Open huis bij Veldhuis Zonwering

Doe inspiratie op over zonweringen en overkappingen bij Veldhuis Zonwering. (Foto: Vincent de Vries / RM)

REGIO - Van een bedrijf dat meer dan honderd jaar bestaat, mag de nodige ervaring en vakmanschap worden verwacht. Veldhuis Zonwering maakt die verwachtingen op het gebied van binnen- en buitenzonweringen meer dan waar.

"We denken in kwaliteit én oplossingen", meldt een van de medewerksters vanuit de showroom van het specialistische bedrijf aan de HP Berlageweg 10 in Heerhugowaard. Ter gelegenheid van het open huis, zaterdag 9 en zondag 10 maart, zijn er speciale aanbiedingen.

Alle drie de showrooms van Veldhuis zijn ingericht met alles wat Veldhuis Zonwering voor haar klanten kan betekenen. "We hebben ons complete assortiment in elke showroom ondergebracht, met een geheel nieuw assortiment. Een rondje langs de showrooms leert onder meer dat overkappingen van topmerken als Palazzo en Verano op ware grootte en in allerlei varianten getoond worden. Naast zonneschermen vindt de klant een keur aan doeken, screens, shutters, garagedeuren, rolluiken en windschermen. Veldhuis is ook 'gallerydealer' van Luxaflex."

In alle filialen van Veldhuis zijn er tijdens het open huis een aantal leuke acties. Zo krijgt men 20 procent korting op screens en standaard rolluiken en een Hormann garagedeur voor € 1295,- inclusief meten en monteren. Bezoek zaterdag 9 en zondag 10 maart de showrooms van Veldhuis Zonwering. Kijk voor meer informatie op www.veldhuiszonwering.nl.

Wat een feest bij EP:Beerepoot

De deuren van het nieuwe pand van EP:Beerepoot in Schagen zijn afgelopen donderdag geopend. (Foto: aangeleverd)

REGIO - Na weken klussen werden de deuren van het nieuwe pand van EP:Beerepoot in Schagen donderdag 28 februari geopend. Via de geheel gerenoveerde Nieuwstraat kwamen klanten uit de hele regio langs om de prachtige winkel zelf te bewonderen. En natuurlijk om te profiteren van de unieke feestelijke acties.

Ook in deze hagelnieuwe vestiging krijgen klanten wat zij verwachten: een sfeervolle winkel met een prachtig moderne uitstraling, een uitgedacht en overzichtelijk gepresenteerd assortiment, gedegen advies en service die een stapje verder gaat. Gratis parkeren kan voor de deur. Alle kennis en expertise is in huis om het verschil te maken. Tijdens het openingsfeestje waren dagelijks adviseurs van de mooiste merken aanwezig om de klanten bij te praten over de laatste trends op elektronicagebied. Dankzij de smaakvolle kookdemonstraties geurde de winkel overheerlijk en werd iedereen op een hapje getrakteerd.

EP:Beerepoot heeft winkels in Hoorn, Bovenkarspel, Wervershoof, Volendam en Schagen, maar binnenkort ook in Broek op Langedijk. In een uniek pand aan de hoofdingang van Winkelcentrum Broekerveiling wordt op dit moment hard gewerkt om een prachtige nieuwe winkel te realiseren. Goede service is dus altijd in de buurt.
Voor wie niet in de gelegenheid was om naar het openingsfeestje te komen: EP:Beerepoot feest in alle vestigingen nog even door. Kom langs en profiteer van de feestelijke aanbiedingen of kijk op www.epbeerepoot.nl. De winkels in Hoorn en Schagen zijn zondag 3 maart open van 12.00 tot 17.00 uur.

Extra feestelijke Koegraspop

JULIANADORP - De derde editie van het gezellige Koegraspop in Julianadorp heeft een extra feestelijk tintje. Beide avonden vieren ze ook het 110 jarig bestaan van het dorp met een mooi feestprogramma. Koegraspop valt dit jaar op vrijdag 29 en zaterdag 30 maart en het vindt plaats in de feesttent op het evenemententerrein aan de Akkerbouwtsraat waar ook onder andere Julianapop wordt gehouden.

Frontvrouwen 'Glamourama!'

Op vrijdag gaat heel Julianadorp live want alle optredens zorgen voor een hoog meezinggehalte. De koning van het feest 'Ronnie Ruysdael' van voorheen de Sjonnies laat de hele tent meezingen met al zijn grote hits. De grote feestband 'Glamourama!' met haar vier frontvrouwen op het podium brengt de beste partypop. Hierbij is een extra blokje Julianadorp live bij ingepland. Ook Feest-dj Jordy zorgt voor de juiste feeststemming.

Topact T-Spoon

Zaterdag gaat het dak van de tent. Niemand minder dan de 90's topact T-Spoon komt de tent op zijn kop zetten. Ook is Q-music met het foute uur aanwezig dus gegarandeerd feest. Mental Theo komt er ook een groot feest van maken in zijn jubileumjaar van Charley Lownoise en Mental Theo. Ook dj Marcel Meijer zorgt voor een hoog feestgehalte.

Kaarten kosten in de voorverkoop op vrijdag 12,50 euro, op zaterdag 17,50 euro en een tweedagenkaart 25,- euro. Kaarten zijn te koop bij Dorpscafe Koenen in Julianadorp, Halfords in Den Helder, Sigarenmagazijn Jeanette in Anna Paulowna en via de facebookpagina van Koegraspop, facebook.com/koegraspop/

Profiteer van voordeel bij Stokman

Renault Captur (Foto: aangeleverd)

REGIO - Stokman in Alkmaar, Den Helder en Hoorn viert feest, want het is weer Salon de Promotion. In de periode van donderdag 14 maart tot en met zondag 24 maart 2019 profiteert u van voordeel dat kan oplopen tot wel € 3.300,-.

Kortingen tot wel €3.300,-

"Dit is een zeer goed moment om een nieuwe Renault aan te schaffen", zegt Kees Jansen.

De doorgewinterde salesmanager bij Renault Stokman vervolgt: "Wij bieden nu extra voordeel op alle personenauto's van Renault. Die kortingen kunnen flink oplopen. Wie alvast wil weten hoeveel voordeel we bieden, kan het voordeel alvast berekenen op www.stokman.nl.

Er is altijd een Renault die bij uw leven past

Laat u verrassen door de complete range. Elk model heeft zijn eigen stijl en karakter. Wordt het de Renault CAPTUR, een modieuze SUV waarmee u gemakkelijk door het drukke stadsverkeer manoeuvreert. Wat dacht u van de Renault CLIO of de Renault TWINGO? Elk model heeft zijn eigen stijl en karakter. Dus is er altijd een Renault die bij uw leven past.

Nieuwe KADJAR

En er is meer. Zoals de stoere nieuwe Renault KADJAR. Deze opvallende SUV is volledig vernieuwd en is natuurlijk ook te bewonderen bij Stokman Renault.

Neem een kijkje in de showroom. www.stokman.nl

Landelijke en industriele meubelen bij Old Inn Wonen

Old Inn Wonen. (Foto: aangeleverd)

DIRKSHORN - Bij Old In Wonen maken ze weer plek in de showroom voor nieuwe trendy landelijke en industriële meubelen. Een voorproefje van de sale artikelen vindt men op de website onder het kopje Sale, maar in de showroom staan nog meer mooie kasten, lampen en banken die weg kunnen voor meeneemprijzen.

Men vindt bij Old Inn Wonen aan de Dorpsstraat in Dirkshorn een unieke mix van landelijke en industriële meubelen. Denk hierbij aan comfortabele eetkamerstoelen, trendy loungebanken en de hit van 2019; de ronde eetkamertafel van mangohout.