Groene Hart op zondag

21 april 2019

Groene Hart op zondag 21 april 2019


'Een gezellige en leuke ervaring met mijn vriendengroep'

Maite, Jet en Rosanne komen 27 april aan in Hoogwoud. Wie geeft ze een warm welkom? (Foto: aangeleverd)

HOOGWOUD - Tour de Fris ontstond negen jaar geleden, omdat van de West-Friese jeugd werd gezegd dat ze alleen maar konden drinken, bankhangen en gamen. Tijd voor een ander geluid. De eerste Tour de Fris vertrok uit Parijs. Met deelnemers in de leeftijd van 13 tot en met 16 jaar. De deelnemers fietsten ongeveer achthonderd kilometer door Europa. Samen naar de finish is het motto.

Jongeren samen naar de finish

De voorbereidingen voor deze editie van Tour de Fris zijn in volle gang. De deelnemers zijn volop aan het spinnen en ze hebben de eerste buitenritten in het peloton gereden. De organisatie koos dit jaar Normandië (Frankrijk) als startplaats. Deze plek is niet zomaar gekozen: 75 jaar geleden begon daar de vrijheid van de Nederlanders. Vrijheid is een groot woord. Vrijheid betekent geen oorlog, maar ook de democratie waarin de burgers nu leven. Vrijheid om eigen keuzes te maken. Vrijheid om te zijn wie je bent.

Deelnemen

Drie meiden uit Abbekerk gaan de uitdaging aan. Rosanne Zweed, Jet Mettes en Maite van Komen. Rosanne is 15 jaar en kent haar fietsbuddy's van het dorp. "Mijn broer Patrick fietste twee jaar geleden mee met Tour de Fris. Ik deed toen nog niet mee, omdat ik nog geen racefiets had. Maar toen hij over de finish reed zei ik: 'volgend jaar ga ik ook!' Nu doe ik voor de tweede keer mee met dit sportieve evenement. Vorig jaar vertrokken we uit Parijs en nu weer uit Frankrijk. Ik heb er zin in!" zegt ze enthousiast.

Maite en Jet, beiden 14 jaar, doen voor de eerste keer mee. Jet: "Mij leek het ook leuk en ik heb gevraagd of iemand met me mee wilde rijden". Maite werd gebeld door een goede vriendin van het schaatsen: "ze vroeg of ik mee wilde doen. Omdat ik zelf wielrennen erg leuk vind, en omdat het me een hele leuke ervaring leek om met de vriendengroep dat mee te maken, heb ik ja gezegd."

De deelnemers gingen zaterdag 20 april naar het strand in Normandië, waar D-day op 6 juni 1944 plaats vond. Zij bezoeken een Amerikaans ereveld en een museum. Het peloton stapt zondag 21 april op de fiets en dan gaat de karavaan naar de volgend camping in Frankrijk.Vrijwilligers begeleiden de sportievelingen en zorgen dat het kamp klaar is voordat het peloton op de camping arriveert.

Geef deze kanjers een hartelijk welkom en kom zaterdag 27 april voor 14.30 uur naar de finish bij de Weijver in Hoogwoud. De deelnemers komen rond 16.00 uur aan. Het hele spektakel is te volgen op Instagram, Facebook en www.tourdefris.nl.

Jaarlijkse Triduüm

WOGNUM - Het jaarlijkse Triduüm in de St. Hiëronymuskerk wordt donderdag 25 en vrijdag 26 april gehouden.

Emeritus Pastor Adri Verweij leidt de diensten. De eerste dag vindt een eucharistieviering plaats, met het Syvidakoor uit Wognum, met handoplegging door alle pastores uit de omgeving en 's middags een gezellig ontspanningsprogramma. Deelnemers genieten de tweede dag van een eucharistieviering met het Westfries Mannenkoor, met daarna een klein concert. De dag wordt afgesloten met Het Lof en de Maria-bloemenhulde. Het Triduüm is bedoeld om gezellig samen te zijn en te genieten.

Men hoeft niet ziek te zijn om zich op te geven, tel. 0229-573954.

Adriaans curiosamarkt in museumboerderij

In en rond het West-Frisia in 22 april struinen voor 'meerdehands' spullen. (Foto: aangeleverd)

HOOGWOUD - Kom kijken, struinen en proeven tussen veel oude, en wat nieuwe spulletjes, in de Museumboerderij. In de sfeervolle boerderij is op tweede paasdag 22 april tussen 11.00 en 16.00 uur van alles te koop op kraampjes en uitstallingen.

Heerlijk struinen tussen de spulletjes

Op de curiosamarkt op het terrein van de museumboerderij is van alles te vinden voor een koopje. (Foto: aangeleverd)

Mooie brocante uit verschillende landstreken is ruimschoots te vinden. Het zijn merendeels spullen om huis en tuin sfeervoller te maken. Liefhebbers kunnen voor de tuin aparte plantenstekjes kopen. Verder staan op het terrein volop houten voorwerpen, keramiek, oud speelgoed, mandwerk, sieraden, oude boeken en albums. Verzamelaars kunnen deze dag hun slag slaan. Mooi textiel uit grootmoeders tijd wacht op een mogelijke derde eigenaar. Ook niet onbelangrijk is dat alles voor een leuk prijsje van de hand gaat. De aangeboden spullen hebben in elk geval één ding gemeen: ze zijn tamelijk uniek en niet makkelijk meer te krijgen!

Mooie, oude spullen met een verhaal zijn te vinden in het museum. Door de hele boerderij staat de grote verzameling van de laatste eigenaar, Adriaan Donker.

De ervaring is dat bezoekers niet snel uitgekeken raken. Bovendien zijn er vrijwilligers die leuke anekdotes vertellen en graag informatie geven over de (bijna) vergeten gebruiksvoorwerpen.

Elke ruimte bevat verhalen en nieuwe verrassingen. Ook op het fraai gelegen erf en in de oude boomgaard gaan bezoekers terug in de tijd.

De museumboerderij is gevestigd aan Koningspade 31 in Hoogwoud.

Entree: 4 euro voor volwassenen, kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang.

Voor meer informatie over het museum: bel 0226-351431 of kijk op www.museumboerderijwestfrisia.nl.

Demonstraties houtbewerken Huis van Oud

Demonstraties houtbewerken op zondag 28 april bij het Huis van Oud. (Foto: aangeleverd)

WOGNUM - Het museum Huis van Oud, aan de Grote Zomerdijk in Wognum, zet op zondag 28 april de deuren open. In de stallen is de tentoonstelling 'Met de hand' te bewonderen. De expositie bestaat uit historisch gereedschap van een timmerman en een smid en uit vrouwelijke handwerken: maaslappen, stoplappen, brei-, haak- en borduurwerk uit vroeger tijd. Bezoekers kunnen breien en haken aan een gezamenlijk werkstuk.

De tentoonstelling wordt om 14.00 uur geopend door Herman op den Kelder en Jack Stam, voorzitters van respectievelijk vv SEW (Nibbixwoud) en sv Spartanen (Wognum). Zij nemen samen een trekzaag ter hand en in goed overleg proberen ze een boomstam in tweeën te zagen. Dit gebeurt onder muzikale begeleiding van de leden van de Wognumse drumband Ons Genoegen.

Deze middag vinden demonstraties plaats op het erf van houtbewerken. Woodcarving door Rob Koster uit Blokker, houtdraaien door Mark Steltenpool uit Schellinkhout en houtbewerken door Koen Scholten uit Wognum. Koen maakt bijzondere houten oloïdes.

Het nieuwe jaarboek van De Cromme Leeck is in het Huis van Oud beschikbaar voor donateurs en belangstellenden.

Het Huis van Oud is deze zomer elke zondag open van 14.00 tot 17.00 uur. Groepsbezoek buiten de openingstijden is mogelijk. Informatie bij Bets Tool, 0229-573397 of k.b.tool@outlook.com.

Lezing Julio Poch in hervormde kerk

Julio Poch geeft een lezing in de hervormde kerk in Ursem. (Foto: aangeleverd)

URSEM - Julio Poch, voormalig verkeersvlieger bij Transavia vertelt zijn enerverende verhaal op woensdag 24 april om 20.30 uur in de Hervormde Kerk, Kerkpad 4 in Ursem.

Het zal een mens maar gebeuren. Een paar collega's menen gehoord te hebben in 2003 dat en persoon betrokken was bij dodenvluchten tijdens de Argentijnse dictatuur. Drie jaar later doen ze aangifte hierover bij de politie. In september 2009 tijdens zijn laatste vlucht voordat hij met pensioen gaat werd Poch in Spanje gearresteerd en mocht niet terug naar Nederland.

Hij werd uitgeleverd aan zijn geboorteland Argentinië en beschuldigd van de dood van 615 slachtoffers. Door in hoger beroep te gaan kwam hij eind 2010 op borgtocht vrij. Maar na zes maanden doet de rechter een nieuwe aanklacht met 30 slachtoffers in plats van 615. In 2012 begint het ESMA mega-proces voor de rechtbank in Buenos Aires. Naast Poch staan er nog 67 andere verdachten terecht. Tijdens een proces van vijf jaar wordt er een levenslange gevangenisstraf tegen hem geëist! Het vonnis laat lang op zich wachten maar in november 2017 spreken alle drie de rechters van de Argentijnse rechtbank hem vrij. Wie verzekerd wil zijn van een plek: graag aanmelden via info@rotarykoggenland.nl. De entree is gratis. Bij de ingang van de kerk staat een bus staan voor een vrijwillige bijdrage. De opbrengst hiervan komt volledig ten goede aan het onderhoud van het kerkgebouw.

Presentatie jaarboek Cromme Leeck

Een uitgebreid artikel over de kerk van Zwaagdijk-West staat in het nieuwe jaarboek van De Cromme Leeck. (Foto: aangeleverd)

WADWAY - De donateursavond van de Historische Stichting De Cromme Leeck wordt gehouden op vrijdag 26 april om 20.00 uur in café De Vriendschap in Wadway.

Tijdens deze bijeenkomst staat het nieuwe jaarboek centraal. Het eerste exemplaar wordt gepresenteerd en zes schrijvers vertellen, dat zijn Kees Veken, Siep Conijn, Sigrid Koeleman-Lamers, Jac Vlaar (familie Vlaar), Ina Broekhuizen en Nel en Han Staal. Gasten genieten van muziek van Simon Oud en Jan Steltenpool. Na afloop worden de nieuwe jaarboeken uitgedeeld aan de donateurs. Zij hebben vrij entree, belangstellenden betalen 3 euro.

Forel, Karper en Steurvissen in Dirkshorn

Brian Bing van Koi- en vijvercentrum Dirkshorn. (Foto: VINCENT DE VRIES RODI MEDIA)

DIRKSHORN - Met de uitbreiding van het Koi- en vijvercentrum wil Brian Bing ook de dagjesmensen (recreatie ) in Dirkshorn aan de Woudmeerweg 22 van dienst zijn. Vissen op Forel, Karper en Steur kan sinds vorig jaar op de achterzijde van het terrein.

Er zijn drie visvijvers ingericht waar mensen een ochtend, middagdeel of gehele dag hun hengel uit kunnen gooien. De vijver Small trout is gevuld met regenboogforel (put & take ).De Big trout vijver is voorzien van regenboog en zalmforel die na afloop mee naar huis mogen worden genomen. Per persoon wordt er een aantal vissen in de vijver uitgezet. Je hebt het hele dagdeel de tijd om ze allemaal te vangen. Wat overblijft kan door de volgende visser weer worden gevangen. De Adventure Grand Lake vijver is bedoeld voor het vissen op Karper en Steur zelfs tot 150 centimeter groot. Deze vissen worden na de vangst weer terug gezet in de vijver, dit heet catch en release.

Brian Bing van Koi- en vijvercentrum Dirkshorn. (Foto: VINCENT DE VRIES RODI MEDIA)

Er zijn een aantal huishoudelijke regels. Zoals het gebruik van maximaal een hengel per persoon. En er moet een onthaakmat gebruikt worden, zodat de vis niet beschadigd en veilig terug gezet kan worden in de vijver. Brian Bing wil ook de toeristen in huis halen voor een leuk dagje uit. Een hengel of een onthaakmat zal bij hen niet altijd op de achterbank liggen. Ze hebben dat soort benodigdheden gewoon in huis, te koop of te huur.

Beide Paas- en pinksterdagen extra geopend van 11.00 tot 16.00 uur. Het bedrijf biedt al jaren alle benodigdheden voor zwem-, natuur- en Koi-vijvers aan. Ook voor aanleg, onderhoud en renovatie van de vijver.

Koi, Vijver & Fishing Dirkshorn is te vinden aan Woudmeerweg 22 in Dirkshorn, tel. 0224-552439. Zie voor meer informatie: www.koi-vijver.nl

Koningsdag Wervershoof

In De Dars zijn verschillende optredens en kinderen kunnen zich uitleven op diverse springskussens. (Foto: aangeleverd)

WERVERSHOOF - Het Oranje Comité Maxima'al in Wervershoof verzorgt op Koningsdag allerlei activiteiten. Deze vinden bij mooi weer plaats op het Raadhuisplein De Hoek en bij slecht weer in De Dars. Voor jong en oud is er van alles te doen.

De dag begint om 8.30 uur met de vrijmarkt. Om 10.00 uur gaat de aubade van start. De gegadigden hebben hiervoor een persoonlijke uitnodiging van de gemeente Medemblik mogen ontvangen.

Vrijwilliger van het jaar

Om 10.30 uur wordt bekendgemaakt wie de vrijwilliger van het jaar is, onder muzikale begeleiding van de fanfare. De vrijmarkt eindigt om 11.30 uur.

Middagprogramma

Om 13.00 uur start het middagprogramma in de Olympiahal van De Dars. Bezoekers kunnen genieten van de muziek van dj Jacco Deen en Sven the Pianoman. Ook is er een loterij. De kleintjes kunnen genieten van een optreden van kleuterdans. Ze kunnen zich laten schminken en zich uitleven op diverse springkussens. Daarnaast zijn er optredens van streetdance en musical. Naast de dizzy race stormbaan, de mega balls en de multi sky swing is het mogelijk om een airbrush tattoo te laten zetten.

's Middags kunnen ouderen in de Schoof terecht voor sjoelen en kaarten, waarbij diverse prijzen te winnen zijn.

Meer informatie over alle activiteiten op Koningsdag in Wervershoof: www.koningsdagwervershoof.nl. Kijk ook op Facebook: 'Oranjecomité Maxima'al'.

(Foto: Vincent de Vries)

REGIO - Elke week plaatsen we in deze rubriek een foto uit de regio die gefotoshopt is. Onze fotograaf maakte deze foto afgelopen week op de Stationsweg in Hoorn.

Ziet u wat er niet klopt aan de foto? Of heeft u geen idee? Op de Facebook-pagina 'West-Friesland op Zondag' kunt u een reactie geven. Elke dinsdagochtend plaatsen we daar het antwoord.


Dus 'like' de pagina en blijft tegelijkertijd op de hoogte van nieuwtjes uit de regio!

Tulpenwandeltocht rond Andijk

De wandeltocht voert de wandelaars natuurlijk langs prachtige tulpenvelden. (Foto: Koos Dol)

ANDIJK - IJsclub Andijk verzorgt zondag 28 april de Tulpenwandeltocht. Er zijn twee wandelroutes van acht en vijftien kilometer. Vertrekpunt is Zorgboerderij de Tulp, Kleingouw 151 in Andijk.

De wandeling kent mooie vergezichten en gaat door natuurgebieden en het oudste stukje van Andijk. De wandeling is voor jong en oud prima te doen. De tocht gaat voornamelijk over verharde paden en/of fietspaden. Er zijn ook rustpunten opgenomen in de route, waar wandelaars kunnen genieten van een kop koffie of thee en een versnapering. Het goede doel dit jaar waar de deelnemers voor lopen is 'nieuw materiaal voor de ijsclub'.

Starten kan tussen 9.00 en 11.00 uur. Kosten: kinderen tot en met vijftien jaar betalen drie euro, iedereen boven de vijftien betaalt zes euro.

Meer informatie: denieuwebakkerij@hotmail.com of 0228-591556.

Mowgli op 't Skitteljacht

De kinderen van 't Skitteljacht brachten de voorstelling 'Mowgli'. (Foto: aangeleverd)

HOOGKARSPEL - Alle kinderen van basisschool 't Skitteljacht in Hoogkarspel brachten onlangs de overweldigende voorstelling 'Mowgli'.

Mowgli werd uitgelachen door de olifanten, ontvoerd door de apen, verstoten uit de groep gieren, achterna gezeten door de gevaarlijke slang Kaa en tijger Shere Khan. Gelukkig liep alles goed af. Mowgli was samen met het mooiste meisje van het mensendorp.

Jungle

Theaterprojectenbureau Spring heeft deze voorstelling in één dag met twee docenten voor de hele school in elkaar gezet. Een knappe prestatie. Zo werd de afsluiting van het jaarlijkse grote project, dit jaar 'De Jungle', feestelijk en gezamenlijk afgesloten. Vanaf volgend jaar werkt 't Skitteljacht het hele jaar thematisch bij de wereldoriënterende vakken.

Voorjaarstocht tourclub

WOGNUM - Tourclub Wognum verzorgt zondag 28 april de voorjaarstocht over een afstand van 90 kilometer. Om 09.00 uur is de start bij de kantine van sportvereniging Spartanen, Sportlaan 19 in Wognum. Deze rit is een clubtocht waarbij niet-leden als introducé meefietsen. Zo nodig wordt de groep gesplitst en wordt de snelheid aangepast aan het niveau van de deelnemers. De rit gaat via Hauwert, Opperdoes en Kolhorn naar Schagen. Daar wordt de koffiestop gehouden. Daarna rijden de fietsers naar Sint Maarten om vanaf daar de Westfriesedijk te volgen tot Alkmaar. Via de Huygendijk en Oterleek keren we weer terug naar Wognum. De toeragenda, zie www.tourclubwognum.nl.

AFD Adviesgroep vier decennia klantgericht

Directeur Marcel Becker van AFD Adviesgroep in Opmeer. (Foto: Vincent de Vries / Rodi Media)

OPMEER – Het Opmeerse bedrijf AFD Adviesgroep is een onafhankelijk adviesbureau dat niet in dienst staat van banken, maar er al veertig jaar is voor haar klanten. "We laten zeker één keer per jaar van ons horen en bellen klanten op om te vragen hoe het gaat en of hun hypotheek, verzekeringen of polissen nog voldoen aan hun huidige situatie", zegt Marcel Becker, directeur sinds een kleine twintig jaar.

Menig bedrijf heeft de slogan: we zijn er voor u!, maar in het geval van AFD Adviesgroep zeker passend. "Het is voor ons standaard om contact te zoeken met onze cliënten. De West-Friese mentaliteit is kenmerkend voor ons bedrijf: klantgericht en klantvriendelijk. Meestal beloven bedrijven gouden bergen als iemand zich aansluit bij een onderneming. Wij doen het anders. Elke klant van ons krijgt sowieso 50 euro na doorverwijzing naar een potentiële kandidaat. Zij benaderen ons dan zelf. Weet je wat het is: door de mond-tot-mond reclame hoeven wij onszelf niet meer te verkopen, want dat heeft de buurman dan al gedaan", glimlacht Marcel.

Goed advies

"We hebben zo'n tienduizend klanten in ons bestand en geven iedereen een gedegen advies. Ons bedrijf is in het bezit van hoogopgeleide financieel adviseurs en kunnen klanten van goede raad voorzien. Dat was zeker in de tijd van de crisis een goede basis en ik denk dat we daarom daar zo goed doorheen zijn gekomen. Veel andere bedrijven in deze sector gingen failliet."

Jubileum

Marcel is al ruim 25 jaar in dienst van AFD Adviesgroep, die veertig jaar geleden werd opgericht door George Stuivenvolt. In 2007 nam Becker de onderneming over "Ik werkte 25 jaar geleden met twee andere werknemers. Nu hebben we vijftien tot twintig mensen in loondienst én hebben we zo'n twintig freelancers in dienst. De eerste vijf jaar was AFD Adviesgroep meer een accountantsbureau en boekhoudkantoor, maar nu…"

Nieuwsgierig wat AFD Adviesgroep u allemaal kan bieden? Stap eens vrijblijvend binnen aan Koninginneweg 58-60 in Opmeer of maak een afspraak, bel 0226-354848.

Het Park deze Week

(Foto: Wim Lanser)

HOORN - Abafazi stond in 2017 ook al in het theater met de voorstelling 'African Sunset'. Nu kan het publiek genieten van hun nieuwe voorstelling 'Black, Brave & Beautiful!'. Zij brengen een eerbetoon aan iconische zwarte vrouwen die een lans braken voor de vrijheid, en nemen je mee op een reis langs de muziek en cultuur van Zuid-Afrika.

De Afrikaanse drum, de marimba en hun geweldige stemmen: dat zijn de basisinstrumenten voor de swingende nieuwe show van de tien powervrouwen van Abafazi (Zulu voor 'vrouwen'). Van oudsher wordt de drum vooral door mannen bespeeld, maar de kleurrijke en energieke Abafazi zetten dit stereotype beeld op zijn kop. Een Afrika-belevenis om nooit te vergeten.

Kaartjes winnen

Schouwburg Het Park geeft twee maal twee kaarten weg voor deze voorstelling op vrijdag 3 mei om 20.15 uur. Stuur een e-mail voorzien van naam en adresgegevens naar winactie@parkhoorn.nl . Vermeld in het onderwerp regel: 'Park-actie Abafazi. Reageer uiterlijk dinsdag 23 april. De winnaars ontvangen een reactie per mail.

Kijk voor het volledige theaterprogramma op www.hetpark.nl.

Lunchconcert in Foreestenhuis

Het meisjeskoor Sandur uit Finland verzorgt een lunchconcert. (Foto: aangeleverd)

HOORN - Het meisjeskoor Sandur uit Helsinki verzorgt zondag 21 april - eerste paasdag - om 12.00 uur een lunchconcert in het Foreestenhuis aan het Grote Oost 43 in Hoorn. De kinderen werken om 10.00 uur ook mee aan de paasdienst van de doopsgezinde remonstrantse gemeente in het Foreestenhuis.

Het meisjeskoor maakt deel uit van de Zweedse muziekschool van Helsinki. Er komen negentien meisjes van het koor naar Nederland. Zij zijn tussen de tien en zestien jaar oud. Het koor maakt een tournee door Nederland. Natuurlijk zingt het koor Finse en Zweedse liedjes, maar de meisjes hebben ook hun best gedaan op Nederlandse liedjes. Het concertje is ook voor kinderen heel geschikt. De toegang is gratis, collecte na afloop. Meer informatie: 06-29409658.

Carel Brouwers over Bach

HOORN - Carel Brouwers verzorgt zondag 21 april - eerste paasdag - in Theater Het Pakhuis, Onder de Boompjes 21 in Hoorn, een muzikale lezing over Johann Sebastian Bach. "In zijn generatie was hij verreweg het grootste genie", vindt Carel. "Hij beoefende alle muziekgenres tot wereldmuziek aan toe." 'Bijna maniakaal' noemt Carel zijn verlangen om alles te weten te komen van de componisten die hij bewondert, waaronder dus Bach. "Vervolgens vind ik het dan heel leuk om dat aan anderen te vertellen. Ik sta niet voor niets voor de klas in het dagelijks leven." Aanvang 15.00 uur, entree tien euro inclusief een kopje koffie of thee. Meer informatie: www.pakhuishoorn.nl.

Vloerendirect: Experts in stofferen

(Foto: Irina Hoffer)

ENKHUIZEN - "We zitten nu zo'n drie jaar hier aan De Star in Enkhuizen." Martijn Last, eigenaar van Vloerendirect is tevreden met deze plek. "Waar we voorheen een aparte winkel en magazijn hadden, hebben we hier alles in één. Ons magazijn zit hierachter."

De winkel is verbouwd en helemaal naar eigen reilen en zeilen ingericht. Vooraan de vloeren, met vele mogelijkheden: laminaat, pvc, parket. Maar Vloerendirect biedt ook mogelijkheden voor traprenovatie. Steeds meer mensen vinden de winkel vanwege de mogelijkheden aan zonwering voor hun nieuwe woning, welke meer achterin de winkel te bewonderen zijn. Alles op het gebied van binnenzonwering is daar te vinden. "Ik ben er eigenlijk jong ingerold", legt Martijn uit. "Het begon met een zaterdagbaantje, toen een stoffeerder mij vroeg mee te werken in zijn bedrijf. In de loop der jaren deed ik steeds meer kennis op. Alles wat we hier bieden, met ons team, heb ik vroeger zelf gedaan." Met de tijd meegaan is belangrijk, dus zorgt Martijn voor een goede website, waar de spullen die ze leveren te bestellen zijn voor de mensen die zelf hun vloer willen leggen. "Wij zijn er om mensen te ontzorgen. Wij bezorgen de spullen en doen de volledige montage bij mensen thuis. Eerst de ondervloer en dan de gekozen vloer erop. Wij hebben daarvoor diverse experts in huis."

Zelf geeft Martijn de klanten thuis advies. "Op deze manier houd je een band met alle klanten. Zo weet je wat er gebeurt in je bedrijf en kan ik doen wat nodig is om het de klant volledig naar de zin te maken."

Tijdens Pasen is Vloerendirect zaterdag open van 10.00 tot 17.00 uur en maandag van 11.00 tot 17.00 uur. Er is een springkussen en de speelhoek voor kids is open.

Vloerendirect: Experts in stofferen

(Foto: Irina Hoffer)

ENKHUIZEN - "We zitten nu zo'n drie jaar hier aan De Star in Enkhuizen." Martijn Last, eigenaar van Vloerendirect is tevreden met deze plek. "Waar we voorheen een aparte winkel en magazijn hadden, hebben we hier alles in één. Ons magazijn zit hierachter."

De winkel is verbouwd en helemaal naar eigen reilen en zeilen ingericht. Vooraan de vloeren, met vele mogelijkheden: laminaat, pvc, parket. Maar Vloerendirect biedt ook mogelijkheden voor traprenovatie. Steeds meer mensen vinden de winkel vanwege de mogelijkheden aan zonwering voor hun nieuwe woning, welke meer achterin de winkel te bewonderen zijn. Alles op het gebied van binnenzonwering is daar te vinden. "Ik ben er eigenlijk jong ingerold", legt Martijn uit. "Het begon met een zaterdagbaantje, toen een stoffeerder mij vroeg mee te werken in zijn bedrijf. In de loop der jaren deed ik steeds meer kennis op. Alles wat we hier bieden, met ons team, heb ik vroeger zelf gedaan." Met de tijd meegaan is belangrijk, dus zorgt Martijn voor een goede website, waar de spullen die ze leveren te bestellen zijn voor de mensen die zelf hun vloer willen leggen. "Wij zijn er om mensen te ontzorgen. Wij bezorgen de spullen en doen de volledige montage bij mensen thuis. Eerst de ondervloer en dan de gekozen vloer erop. Wij hebben daarvoor diverse experts in huis."

Zelf geeft Martijn de klanten thuis advies. "Op deze manier houd je een band met alle klanten. Zo weet je wat er gebeurt in je bedrijf en kan ik doen wat nodig is om het de klant volledig naar de zin te maken." Tijdens Pasen is Vloerendirect za open van 10-17u en ma van 11-17 uur. Er is een springkussen en de speelhoek voor kids is open.

Spaansen brengt tuinwensen tot leven

Tuin in Heemstede met Geo Ceramica's. 'Laat de zomer maar komen met Spaansen Tuin en Bestratingsmateriaal!' (Foto: Roel van der Aa)

REGIO - Spaansen Tuin en Bestrating telt drie vestigingen en heeft meer dan 50 jaar ervaring op bestratingsgebied. De grootste showterrassen van Noord-Holland zijn weer smaakvol ingericht vol inspiratie en de ruimste keuze. Spaansen is dé bestratingsspecialist die uw tuinwensen tot leven brengt.

Er zijn weer veel nieuwe producten aan het assortiment toegevoegd zoals strakke keramiek tegels van 3 cm dikte, waardoor u geen speciale ondergrond meer nodig heeft. Of gecoate tegels met stijlvolle designs en een krasvaste uv-bestendige toplaag. Houdt u meer van een natuurlijke uitstraling? Het assortiment gebakken, authentieke klinkers, betontegels of -stenen is eindeloos.

Al deze producten vindt u terug in het vernieuwde magazine dat Spaansen elk jaar in het voorjaar presenteert. 200 pagina's vol met nieuwe trends en eindeloze inspiratie voor uw droomtuin. Buiten sierbestrating is Spaansen ook hét adres voor tuinhout, kunstgras en verlichting. Deze catalogus én de catalogus met tuinhout of buitenverblijven kunt u lezen via www.spaansen.nl/catalogus of neem hem mee bij een van de vestigingen.

Er gaat niets boven het echt zien en voelen van de materialen! Daarom opent Spaansen ook op tweede paasdag de deuren van alle drie de vestigingen van 10.00-16.00 uur. Alles draait om de optimale buitenbeleving en daarom geeft Spaansen bij een bestelling op tweede paasdag een luxe barbecue t.w.v. € 139.- cadeau! (vraag naar de voorwaarden).

Tijdreizen met tulpengarantie

Bello door de tulpenvelden. (Foto: Gerda Holla)

HOORN - Holland boven Amsterdam verandert langzamerhand in een bloemenzee. Ook het spoor van de Museumstoomtram tussen Hoorn en Medemblik komt op kleur. Bello neemt de bezoekers mee op reis door de tulpenvelden. De Museumstoomtram geeft een tulpengarantie af. Deze begint al op het Tramstation in Hoorn. Hier is een bloeiend bollenveld aangelegd vol speciale Bello-tulpen. Tussen de stations Wognum en Twisk rijdt de stoomtram in de komende weken weer vele kilometers langs de kleurrijke bollenvelden. Op de website www.stoomtram.nl is precies te zien waar de tulpen op dit moment in bloei staan langs het spoor.

Fietsgenot in hartje West-Friesland

Deelnemers fietsen dwars door het West-Friese landschap. (Foto: aangeleverd)

HOORN - De Fiets4Daagse Hoorn vindt voor de elfde keer plaats van donderdag 2 tot en met zondag 5 mei. Deelnemers fietsen dwars door het West-Friese landschap. Het is dit jaar voor het eerst dat het complete tracé project N23 (de nieuwe wegen N307 en N194) na de opening in november bij de Fiets4Daagse Hoorn in gebruik wordt genomen. De routes liggen als een klaverblad in en rondom Hoorn, de Stad van de Gouden Eeuw.

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds is het goede doel dit jaar

Het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) riep 2019 uit tot het Jaar van Rembrandt en de Gouden Eeuw. Hoorn is dit jaar omgedoopt tot de Stad van de Gouden Eeuw. Tijdens de Fiets4Daagse Hoorn fietsen de deelnemers dit jaar dan ook de Gouden Eeuw binnen. In West-Friesland is de Gouden Eeuw overal terug te zien. Denk aan de historische West-Friese steden, pakhuizen en havens. Deze historische hoogtepunten uit de zeventiende eeuw zijn samen met de bloeiende tulpenvelden van 2 tot en met 5 mei dagelijks te bewonderen op de routes van de Fiets4Daagse Hoorn.

Wereld Kanker Onderzoek Fonds

De Fiets4Daagse Hoorn heeft dit jaar een nieuw goed doel: het Wereld Kanker Onderzoek Fonds. Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds is al 25 jaar de autoriteit in Nederland op het gebied van voeding, lichaamsbeweging, lichaamsgewicht en kanker. Het WKOF doet continu onderzoek naar voeding en leefstijl in relatie tot kanker. Ze vertalen resultaten van onderzoek naar richtlijnen en adviezen om mensen te helpen de kennis toe te passen in hun eigen leven. Deelnemers van de Fiets4Daagse Hoorn kunnen bij inschrijving een donatie doen aan dit prachtige goede doel.

Inschrijven

De inschrijvingen van de Fiets4Daagse Hoorn zijn inmiddels geopend. Kies uit een van de drie afstanden per dag: 30, 50 of 70 kilometer. Daarnaast kan nog keuze worden gemaakt voor de passe partout tegen een speciaal tarief met Fiets4Daagse Alkmaar die van 3 tot en met 6 juli 2019 plaatsvindt. Inschrijven kan via www.fiets4daagsehoorn.nl .

Paasloop Twisk

Dit jaar vindt de 27e editie plaats van de Paasloop door het lintdorp Twisk. (Foto: aangeleverd)

TWISK - Koninklijke IJsclub De Schaats presenteert zondag 21 april de 27e Paasloop door en rond het dorp Twisk.

Wat wil een hardloper nog meer?

Hardlopen door dit lintdorp met haar prachtige monumentale stolpen en langs een foerageergebied voor vogels; wat wil een hardloper nog meer? Naast de 3 en 11 kilometer, wordt ook een 5,5 kilometer-loop georganiseerd. De start is om 11.00 uur bij Dorpshuis De Nuwe Skoôl, Dorpsweg 91 in Twisk. Inschrijving kan vanaf 9.30 uur. Kosten deelname (ongeacht de afstand): tot en met vijftien jaar vier euro, zestien jaar en ouder zes euro.

Leren in de Gouden Eeuw

(Foto: Westfries Museum)

HOORN - In de meivakantie toch naar school? Dat kan met de familieactiviteit Leren in de Gouden Eeuw. Vanaf vrijdag 19 april tot en met zondag 5 mei ontdek bezoekers in het Westfries Museum alles over leren in de Gouden Eeuw.

Nu gaat iedereen in Nederland naar school. Sterker nog, het is verplicht om tot het achttiende levensjaar naar school te gaan. Maar hoe was dat in de Gouden Eeuw? Ging iedereen toen ook naar school? Welke vakken leerden de kinderen en waren er al universiteiten? Ga mee op ontdekkingstocht en doe mee met de rekenles op het rekenbord.

Doorlopend programma

Jeugd tot achttien jaar mag gratis naar het museum. Leren in de gouden eeuw is een doorlopend familieprogramma, waarbij bezoekers zelf op ontdekkingstocht gaat. De vakantieactiviteit is gratis. Let op: Koningsdag is het museum gesloten.

Welkom in de Gouden Eeuw

Het Westfries Museum in Hoorn is een museum van de Gouden Eeuw. Het is gevestigd in het monumentale Statencollege uit 1632. De collectie en het gebouw vertellen samen het verhaal van de Gouden Eeuw, met speciale aandacht voor de VOC. Het museum wil heden en verleden met elkaar verbinden en bezoekers verrassen. Naast de vaste collectie presenteert het museum drie keer per jaar een tijdelijke tentoonstelling. In 2019 staat het tentoonstellingsprogramma in het teken van 400 jaar Batavia. In de meivakantie is de tentoonstelling Indisch Palet te zien. Kijk voor meer informatie op www.wfm.nl.

Aandacht voor lichaam en geest op MAKS' Biomarkt

BLOKKER - MAKS' Biomarkt is een kleinschalige, maandelijkse (streek)markt met biologische en duurzame producten van lokale ondernemers. Zondag 28 april van 10.00 tot 16.00 uur vindt de tweede markt van dit seizoen plaats, bij uitstek een mooie gelegenheid om aandacht voor lichaam, geest en duurzaamheid te combineren met de vaste boodschappen. Op de markt zijn de bekende vaste gezichten te vinden, met producten als groente en fruit, kaas, olijfolie en brood. Voorafgaand aan de markt geeft Mireille Struik van Bamboeyoga een yogales van circa een uur in De Molshoop. Een mooie manier om de dag inspirerend te beginnen met aandacht voor lichaam en geest.

MAKS' Biomarkt vindt van maart tot en met november plaats op de laatste zondag van de maand op het terrein van MAK Blokweer, Kloosterhout 1-2 in Blokker. Tijdens de markt zijn het bezoekerscentrum, de kijkboerderij en het natuurpark geopend. Toegang is gratis. Honden zijn niet toegestaan. Voor meer informatie: 0229-266344 of info@mak-blokweer.nl.

Forel, Karper en Steurvissen in Dirkshorn

Brian Bing van Koi- en vijvercentrum Dirkshorn. (Foto: VINCENT DE VRIES RODI MEDIA)

DIRKSHORN - Met de uitbreiding van het Koi- en vijvercentrum wil Brian Bing ook de dagjesmensen (recreatie ) in Dirkshorn aan de Woudmeerweg 22 van dienst zijn. Vissen op Forel, Karper en Steur kan sinds vorig jaar op de achterzijde van het terrein.

Er zijn drie visvijvers ingericht waar mensen een ochtend, middagdeel of gehele dag hun hengel uit kunnen gooien. De vijver Small trout is gevuld met regenboogforel (put & take ).De Big trout vijver is voorzien van regenboog en zalmforel die na afloop mee naar huis mogen worden genomen. Per persoon wordt er een aantal vissen in de vijver uitgezet. Je hebt het hele dagdeel de tijd om ze allemaal te vangen. Wat overblijft kan door de volgende visser weer worden gevangen. De Adventure Grand Lake vijver is bedoeld voor het vissen op Karper en Steur zelfs tot 150 centimeter groot. Deze vissen worden na de vangst weer terug gezet in de vijver, dit heet catch en release.

Er zijn een aantal huishoudelijke regels. Zoals het gebruik van maximaal een hengel per persoon. En er moet een onthaakmat gebruikt worden, zodat de vis niet beschadigd en veilig terug gezet kan worden in de vijver. Brian Bing wil ook de toeristen in huis halen voor een leuk dagje uit. Een hengel of een onthaakmat zal bij hen niet altijd op de achterbank liggen. Ze hebben dat soort benodigdheden gewoon in huis, te koop of te huur.

Beide Paas- en pinksterdagen extra geopend van 11.00 tot 16.00 uur. Het bedrijf biedt al jaren alle benodigdheden voor zwem-, natuur- en Koi-vijvers aan. Ook voor aanleg, onderhoud en renovatie van de vijver.

Koi, Vijver & Fishing Dirkshorn is te vinden aan Woudmeerweg 22 in Dirkshorn, tel. 0224-552439. Zie voor meer informatie: www.koi-vijver.nl

Workshop voor kinderen

BOVENKARSPEL - Sociaal cultureel centrum 't Stadsplein, Hoofdstraat 17 in Bovenkarspel, verzorgt in de meivakantie een doemiddag voor basisschoolkinderen.

Dinsdag 30 april kunnen zij van 13.00 tot 15.30 uur bij AllesKidz meedoen aan een houtworkshop. Aan de hand van een eigen idee gaan de kinderen zelf het hout op maat zagen, timmeren, lijmen en schilderen. Er zijn vrijwilligers aanwezig die de kinderen graag willen helpen. Meer informatie en aanmelden via www.tstadsplein.nl. Aansluitend is de Nederlandse film 'De familie Slim' te zien in het theater van het Postkantoor. Reserveren: www.hetpostkantoor.info.

Leven zonder geluidsoverlast

Last van een hinderlijke galm in kantoor of woning? Schouten Spanplafonds heeft de oplossing. (Foto: aangeleverd)

NIBBIXWOUD - Last van een hinderlijke galm in kantoor of woning? Schouten Spanplafonds uit Nibbixwoud heeft de oplossing en toont deze vrijdag 19, zaterdag 20 en zondag 21 (eerste paasdag) en maandag 22 april (tweede paasdag) in een show. Moderne interieurs zijn vaak uitgevoerd met harde materialen. Harde vloeren en wanden, geen gordijnen, et cetera. Deze interieurs hebben vaak last van hinderlijke galm. De kern van de oplossing ligt in de unieke combinatie van een geluiddempend, naadloos, akoestisch spanplafond. Het akoestische spanplafond van Schouten is een micro geperforeerd spanplafond. Door het toepassen van een akoestisch spanplafond is het mogelijk om op eenvoudige wijze de akoestiek in elke ruimte te verbeteren. Hierbij houdt de klant de voordelen van een super strak spanplafond.

Plafondvakbedrijf Schouten, Dorpsstraat 82 in Nibbixwoud. Telefoon: 0229-571391.

Heel veel Campernieuws bij De Jong

(Foto: aangeleverd)

HILLEGOM - Er met de camper op uit is populair. Wie heeft er immers geen zijn om te genieten van je eigen vrijheid. Je kiest er zelf voor om de ene dag in een mooie drukke stad te zijn en de andere dag te genieten van de ongerepte natuur in de 'middle of know where'.

De Jong is dealer voor Noord- en en Zuid-Holland voor de merken Hymer, HymerCar, Bürstner en Carado. Naast een grote keuze nieuwe campers vindt je er ook occasions in alle prijsklassen. Wanneer je deze koopt met Bovag garantie ben je niet alleen verzekerd van een goed advies maar geniet je nog vele jaren van je occasion camper.

Met de Lyseo TD Limited brengt Bürstner een serie zeer moderne ½ integraal campers. De Limited uitvoering omvat hiernaast een zeer uitgebreid accessoires pakket waardoor de camper heel compleet is. De Lyseo Time T is de nieuwste telg van Bürstner.

Modern interieur, sportieve buitenzijde en zeer doordachte plattegronden zijn de pijlers van de Lyseo Time T. Net als de Limited uitvoering zijn deze Time modellen in een zeer beperkte oplage verkrijgbaar. Wie voor en tijdens de komende zomer nog graag wil genieten van de prachtige Bürstner camper moet er dan ook snel bij zijn.

Met de nieuwe Hymer BMC T en BMC i pakte Hymer de belangrijkste prijzen die op camper gebied te halen waren. De techniek van de nieuwe Mercedes in combinatie met de meer dan 60 jaar camper Know How van Hymer en de befaamde Al-Ko breedspoor torsie as staan aan de basis van de fantastische wegligging van de Hymer BMC T en I modellen. Bij De Jong In de showroom zijn deze nieuwe modellen te bewonderen.

De Jong Kampeer & Recreatie is gevestigd Beeklaan 18a – 24a te Hillegom De Zilk. Meer info via 0252 51 77 17 mailen naar www.dejongrecreatie.nl

LTO Noord: agrariër staat open voor natuurinclusieve landbouw

Kruidenrijk grasland past prima binnen natuurinclusieve landbouw. (Foto: aangeleverd)

Annemarie Gerbrandy

REGIO - Bijna alle boeren en tuinders van LTO Noord-Holland passen maatregelen toe die de kwaliteit van bodem, water en biodiversiteit ten goede komen. Financiële onzekerheden vormen de grootste belemmering voor ondernemers. Externe financiering voor BWB-maatregelen kan hierbij helpen.

Dat blijkt uit een onderzoek van LTO Noord regio West naar de staat van natuurinclusieve landbouw in Noord-Holland. 96 procent van de ondervraagden gaf aan in bodemmaatregelen te investeren. 89 procent investeert in watermaatregelen en 91 procent steekt geld in maatregelen voor beheer van de biodiversiteit. Sjoerd Pieteren, projectadviseur bij LTO Noord, is niet verrast over deze hoge cijfers. "Iedere agrariër is op een of andere manier met de natuur bezig." Provincie Noord-Holland wil dat de grondgebonden landbouw in 2030 zo natuurinclusief mogelijk is ingericht. LTO Noord wil hierop voorsorteren door met het project 'Natuurinclusief ondernemen uit onverwachte hoek' het peloton van agrarische ondernemers trots en waardering te laten ervaren. Dat kan door het toepassen van 'slimme integrale oplossingen', die voordelig zijn voor het behalen van zowel landbouw- als natuurdoelen, aldus Pietersen.

De doelgroep voor het project zijn boeren en tuinders die actief zijn in verschillende agrarische sectoren. "We willen aandacht geven aan alle agrarische ondernemers die goed op weg zijn met duurzaam agrarisch bodem-, water- en biodiversiteitsbeheer. Het gaat om agrariërs die bezig zijn met of interesse hebben in het investeren in een natuurinclusief verdienmodel of keteninnovatie. Dus niet alleen de biologische melkveehouder aan de rand van Amsterdam met een mooie kaas, maar ook de akkerbouwer uit de Wieringermeer met een nieuw mengsel groenbemester." De meest algemene maatregelen die worden toegepast, zijn het aanwenden van vast mest, het aanpassen van bandenspanning om bodemverdichting tegen te gaan, het toepassen maatregelen om erfafspoeling te voorkomen, het aanpassen van spuitdoppen om emissies van gewasbeschermingsmiddelen te verlagen, maatregelen voor weide- en akkervogels en erfbeplanting. "Het complexe aan natuurinclusieve landbouw is dat er uiteenlopende visies bestaan over wat het precies is. Door als agrarische sector zelf invulling te geven, geef je het startsein en voorbeeld om het beter te gaan doen."

Geen financiële zekerheid

Ruim 60 procent van de boeren en tuinders geven aan dat financiële onzekerheid de grootste belemmering is om aan natuurinclusieve landbouw te doen. Vooral de lange terugverdientijd van investeringen en het ontbreken van een overbruggingskrediet, bijvoorbeeld bij bedrijfsovernames, weerhouden mensen ervan om (gedeeltelijk) over te schakelen. Externe financiering voor extra biodiversiteitsmaatregelen kan helpen. "Landbouwportaal Noord-Holland is een goed initiatief om het geld rechtstreeks op het boerenerf te krijgen. Ook kan subsidie hiervoor in het GLB worden opgenomen." 38 procent van de ondervraagden ontvangt een extra bijdrage voor het toepassen van BWB-maatregelen. Dit geld is veelal afkomstig uit Europese en landelijke subsidies en in mindere mate van certificeringsschema's van ketenpartijen en coöperaties. De algemene kritiek vanuit ondernemers op certificeringschema's is dat de randvoorwaarden voor voedselproductie veeleisender worden, waardoor de kostprijs voor voedselproductie toeneemt. "De korte ketenmarkt is op dit moment een nichemarkt. Het is moeilijk om prijsafspraken met de retail te maken over een meerprijs voor producten uit natuurinclusieve landbouw. Om die discussie te openen, is een gesprek met de ketenpartners nodig in wat de daadwerkelijke kosten zijn van duurzame voedselproductie." Een kleinere groep ondernemers geeft aan liberale pachtvoorwaarden en landelijk mestbeleid als belemmerende factoren voor natuurinclusieve landbouw te zien. Minister Carola Schouten heeft aangegeven de pachtwet onder de loep te nemen. Pietersen ziet goede kansen in het aangaan van samenwerkingsverbanden tussen bijvoorbeeld een veehouder en een akkerbouwer om land uit te ruilen, om natuurinclusieve landbouw in een bepaald gebied te bevorderen. "Door samenwerking op een positieve manier te stimuleren, kunnen innovatieve bouwplannen met rustgewassen een win-win-situatie voor de biodiversiteit en de bedrijven opleveren. Het project Vruchtbare Kringloop Noord Holland is hier een mooi voorbeeld van."

Mantel & Overtoom gespecialiseerd in agrarisch recht

Notarissen Rinske Mantel en Aad Overtoom. (Foto: aangeleverd)

ANDIJK / BENNINGBROEK - Het agrarisch recht vraagt om specifieke kennis en ervaring. Een VASN-notaris is lid van de Vereniging van Agrarische Specialisten in het Notariaat. Mantel & Overtoom notarissen adviseert graag vooraf over bijvoorbeeld de aan- of verkoop van een perceel grond, kavelruil of bedrijfsoverdracht. Met name fiscale aspecten zijn hierbij van groot belang.

Vooraf een goed advies, betekent dat klanten achteraf niet denken: 'Had ik dat maar geweten'. Daarnaast kan Mantel & Overtoom behulpzaam zijn bij het opstellen van een firmacontract of de oprichting van een BV.

Ondernemerstestament

Een specifiek aandachtspunt is het agrarisch ondernemerstestament en levenstestament. Vergeet bovendien niet om weer eens naar de huwelijksvoorwaarden te laten kijken.

Meer informatie? De kantoren zijn te vinden aan de Dokter d'Arnaudstraat 29 in Andijk en aan de Dokter De Vriesstraat 33 in Benningbroek. Telefoon: 0228-592224 of 0229-591264.

Kijk ook op www.mantelovertoom.nl.

'Ruimte voor alle sectoren'

REGIO - Carin van Huët is de nieuwe directeur Food en Agri van Rabobank. De land- en tuinbouw zit in een overgangsfase naar meer duurzaamheid. Dat is onderdeel van het kredietbeleid van de bank. "Maar er blijft ruimte voor alle sectoren." De enorme stijging van de vraag naar voedsel in de wereld biedt kansen voor de Nederlandse land- en tuinbouw. Tegelijkertijd zijn er grote uitdagingen zoals klimaat en biodiversiteit. De Nederlandse land- en tuinbouw moet en gaat veranderen en daar wil Rabobank een flinke rol in spelen. "We staan aan het begin van een nieuwe episode", volgens Carin van Huët, directeur Food & Agri van Rabobank.

Nieuwe koers!

Andrea van Langen. (Foto: aangeleverd)

Maandag 4 maart was de laatste officiële vergadering van Provinciale Staten in de huidige samenstelling. Onder leiding van de nieuwe Commissaris van de Koning Arthur van Dijk.

Er kwamen nog een paar interessante onderwerpen aan bod. De vaststelling van de Wadloopverordening leek een formaliteit totdat de Friezen de regel schrapten dat er een gediplomeerde gids mee moet als men met meer dan 7 mensen van boord wil op een drooggelopen wad. Gedeputeerde Loggen (VVD) gaf overtuigend aan dat deze regel vanwege de veiligheid noodzakelijk is.

Daarnaast lagen er plannen voor provinciale wegen bij Monnickendam (N247) en Opmeer (A.C. de Graafweg). Gemeente Opmeer bleek ontevreden over de geplande bomenkap en wilde extra geluidsschermen. Gedeputeerde Post maakte duidelijk dat het miljoenen extra gaat kosten als de provincie instemt met dergelijke wensenlijstjes.

Een voorstel om met een actieplan voor bescherming van weidevogels te komen kreeg brede steun. De weidevogel hoort in het Noord-Hollandse landschap, ook al is er discussie over de beschermde "weidevogelgebieden" waardoor complete woningbouwplannen op de tocht komen te staan. Vrijwel alle provinciale partijen met uitzondering van VVD en CDA willen alleen nog bouwen in de steden en bij stations waardoor woningbouw aan de rand van dorpen vrijwel onmogelijk wordt. Woningbouw was daarom een belangrijk verkiezingsthema bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten op 20 maart.

Veel mensen stemmen echter op basis van hun (on)tevredenheid over de landelijke politiek. Stilletjes hoopte ik dat het dit keer anders zou gaan. De provincie heeft namelijk veel invloed op het gebied van woningbouw, provinciale wegen (Westfrisiaweg), energie (windmolens en zonneweides), landbouw, natuur en milieu. De uitslag gaf echter anders aan: Forum voor Democratie won de provinciale verkiezingen. Van nul naar 9 zetels en dat zonder verkiezingsprogramma. Groen Links werd de tweede partij in Noord-Holland. De VVD moest 2 zetels inleveren en eindigde als derde eveneens met 9 zetels. Gelukkig krijgt de VVD met Bas de Wit opnieuw een regionale vertegenwoordiger. D'66 moest als grote verliezer 4 zetels inleveren, ook het CDA, de PvdA, de PVV en de SP verloren zetels. Ouderenpartij Noord-Holland keert na bijna 25 (!) jaar niet terug in de provinciale politiek.

Wat betekent dit nu? Het Forum is aan zet en hun lijsttrekker heeft Hans Smits gevraagd om te peilen hoe de andere partijen staan tegenover samenwerking. GroenLinks heeft geen interesse en zegt snel verder te willen praten met de VVD. De VVD op zijn beurt wil eerst weten wat het Forum wil voor Noord-Holland. Forum vindt dit onvoldoende basis om verder te praten.

Woningbouw en klimaat zijn belangrijke gespreksthema's. Als GroenLinks aan het bewind komt betekent dat minder mogelijkheden voor woningbouw buiten de steden en meer ruimte voor duurzame energiemaatregelen en de natuur. Het Forum wil juist een stapje terug doen op het gebied van energie en klimaat. Hun woningbouwplannen zijn minder duidelijk. De VVD wil ruimte voor woningbouw ook buiten de steden. De komen weken wordt duidelijk wat de nieuwe koers wordt voor onze provincie!

Andrea van Langen, voormalig Statenlid VVD, commissie Natuur, Landbouw, Water en Milieu.

Pacht-gronden

REGIO - De provincie Noord-Holland gaat voor de periode 1 november 2019 tot en met 31 december 2020 weer agrarische grond verpachten. Het gaat om 1.700 hectare. Deze grond wordt tijdelijk verpacht in afwachting van verkoop, het ontwikkelen van natuur of de aanleg van wegen. Geïnteresseerde agrariërs kunnen vanaf 1 mei 2019 op www.noord-holland.nl/verpachtingen kijken om welke gronden het gaat en lezen wat de criteria zijn voor het pachten van deze grond. Aanmelden kan van 1 tot en met 31 mei 2019. Pachten kan alleen onder voorwaarden. Pachters moeten rekening houden met de natuur. Ze moeten bijvoorbeeld langs bouwland bloemrijke kruidenstroken aanleggen. Daarnaast wordt de voorkeur gegeven aan boeren die in het bezit zijn van bepaalde certificaten op het gebied van duurzame landbouw.

STIVAS bijna 60

(Foto: aangeleverd)

REGIO - STIVAS is al bijna 60 jaar actief in het landelijk gebied van Noord-Holland en daarbuiten. Een belangrijk project ter verbetering van de infrastructuur van agrarische bedrijven is het Europese POP3-project Kavelruil Werkt! Zie ook de website www.kavelruilwerkt.nl

Sinds 2016 is er afgerond 1.800 hectare grond tussen eigenaren geruild. Naast agrariërs nemen ook regelmatig provincie, gemeente, waterschap en natuurorganisaties als Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer deel als kavelruilpartij. Dit project loopt nog tot de zomer van 2021. Daarnaast voert STIVAS onderzoeken uit en adviseert en begeleidt zij partijen in gebiedsprocessen waar agrarische grond bij betrokken is. STIVAS is dus volop in ontwikkeling maar heeft altijd ruimte voor nieuwe opdrachten en projecten. Voor meer informatie: tel. 0228 – 566080 of mail info@stivas.nl

Van der Sluis óók sterk in de veehouderijsector

Met dank aan Melkveebedrijf Fam. Fontaine te Dirkshorn. V.l.n.r. Arjan Vriend, verkoopleider Johan Goudsblom en Siem Vriend. (Foto: VINCENT DE VRIES RODI MEDIA)

ANNA PAULOWNA - De oorsprong van het in 1962 in Anna Paulowna opgerichte Landbouwmechanisatiebedrijf J. van der Sluis BV ligt in de bloembollen- en tuinbouwsector. Echter met het groeien van het bedrijf en het werkgebied wordt óók de veehouderijsector een steeds belangrijkere klantengroep voor J. van der Sluis BV.

Adequaat en vakkundig

Naast het oorspronkelijke bedrijf in Anna Paulowna beschikt het bedrijf inmiddels ook over vestigingen in Dirkshorn (1989), Zwaagdijk (2011) en De Goorn (2016), vanuit deze vier vestigingen worden dagelijks vele klanten adequaat en vakkundig geholpen en geadviseerd.

Noord Holland is een agrarisch zeer actieve provincie waarin alle takken van de agrarische sector aanwezig zijn, bloembollen, tuinbouw, akkerbouw, veehouderij, zaadveredeling etc., J. van der Sluis BV is daardoor in de loop der jaren ook bekend geworden met al deze agrarische sectoren in onze provincie.

Loonwerkers

Naast het bedienen van deze agrarische klanten zijn er ook nog veel 'aannemers' actief in Noord Holland. Deze aannemers ofwel Loonwerkers zijn actief in alle genoemde agrarische sectoren, maar ook in de Grond- Weg en Waterbouw en Landschapsonderhoud zoals Gemeentes, natuurgebieden, parken en ander openbaar groen. Ook deze loonwerkers en overheidsinstellingen weten hun weg te vinden naar Van der Sluis.

Groei personeelsbestand

Mechanisatiebedrijf J. van der Sluis is meegegroeid met de eisen van de tijd én de agrarisch actieve provincie Noord Holland. Het is daarom dat het personeelsbestand in de loop van 57 jaar gegroeid is tot ruim 70 personen, een ieder met zijn eigen specialiteit. Dit geld ook voor de acht vertegenwoordigers die bij Van der Sluis werkzaam zijn. Twee van deze vertegenwoordigers zijn dagelijks te vinden bij de veehouderijbedrijven in Noord Holland, Siem Vriend (56) en zijn zoon Arjan Vriend (29).

Kennis en advies

Siem werkt inmiddels al ruim 33 jaar als vertegenwoordiger in de landbouwmechanisatie, hoofdzakelijk in de veehouderijsector. Zijn zoon Arjan is hem het afgelopen jaar gaan helpen om ook de klanten te gaan bezoeken waar Siem niet (meer) aan toe kwam. Beide mannen beschikken over veel kennis rondom de veehouderijmachines en kunnen de klanten daarbij een prima advies geven over een nieuwe trekker, maaier, schudder, hark, voermengwagen et cetera.

Ook voor de veehouderijsector is Kuhn een zeer belangrijke machinefabrikant, zo bouwt Kuhn al vanaf het prille begin van de mechanisatie schijvenmaaiers, schudders, harken, et cetera. Het merk Kuhn heeft een zeer goede reputatie qua kwaliteit en restwaarde, een merk met uitstraling welke J. van der Sluis BV graag verkoopt aan zijn klanten. Naast het merk Kuhn is J. van der Sluis BV ook dealer van Fendt en Valtra tractoren, Linde intern transportmiddelen, en nog enkele andere toonaangevende A- merken.

Meer informatie: www.vandersluisbv.nl

'Kwalijke werkwijze rond rammelend onderzoek helpt weidevogels niet'

REGIO - Een schot uit de heup en een onderzoek dat rammelt', zo typeert Ben Haarman, portefeuillehouder Natuur- en Landschapsontwikkeling bij Land- en Tuinbouworganisatie Nederland, het onderzoeksrapport van onderzoeker Jelmer Buijs naar de mogelijke relatie tussen de afname van weidevogels en de aanwezigheid van bestrijdingsmiddelen op veehouderijbedrijven.

"Het rapport rammelt', stelt Haarman. "Buijs legt gedetailleerd vast welke bestrijdingsmiddelen hij aantreft in krachtvoer, mest en bodem. De residuen die hij aantreft, zitten allemaal onder de wettelijk toegestane normen. Dan overlegt hij cijfers van gebieden waar het aantal weidevogels afneemt. Maar in het rapport wordt niet aangetoond dat er een oorzakelijk verband is. Buijs suggereert dat dit verband er is, maar kan het niet bewijzen. Bedenkelijk en verwerpelijk, zeker omdat de eerder uitgebrachte samenvatting nadrukkelijk suggereerde dat dit verband er wel zou zijn. Wij hebben in Gelderland ook gebieden waar het wel beter gaat met de weidevogels, maar dat noemt Buijs niet. Dit onderzoek helpt ons niet verder en levert ons geen nieuwe invalshoeken op voor het herstel van de weidevogelstand waar we aan werken."

LTO is verbaasd dat het rapport niet naar andere jaren kijkt als het gaat om de relatie tussen de weidevogelstand en het gebruik van meststoffen. Ook de enorme impact van predatie op eieren en kuikens van weidevogels, zoals in dit rapport van Sovon naar voren komt, wordt in het onderzoeksrapport gemist.

Varen langs stolpen

REGIO - De Boerderijenstichting Noord-Holland - Vrienden van de Stolp - verzorgt zondag 12 mei een voorjaarsexcursie: varen langs stolpen. Een unieke kans om de prachtige stolpen in de driehoek Langereis - de Leijen - Verlaat vanaf het water te zien. Koffie of thee en een smakelijke lunch worden aan boord geserveerd. Deelname is 35 euro per persoon.

Meevaren?

Opgeven kan via info@boerderijenstichting.nl onder vermelding van 'Varen langs stolpen' en het aantal personen. Daarna wordt verdere informatie gestuurd. Voorlopig vaarschema: van 10.30 tot 16.00 uur.

Hobby en Dethleffs bij dealer De Vries Caravans

De Vries Caravans geeft goed advies welke caravan bij u past. (Foto: aangeleverd)

HEERHUGOWAARD - De Vries Caravans is sinds medio 2018 de Hobby caravan dealer van Heerhugowaard en omstreken. Wie optimaal wil genieten, kiest natuurlijk voor een Hobby. Dan weet de eigenaar zeker dat het comfort van het allerhoogste niveau is. Want bij Hobby is vanzelfsprekend alles All-Inclusive.

Bij Hobby dus nooit een optelsom van dure accessoires. De Vries Caravans is al meer dan 35 jaar gevestigd aan de Caravanboulevard (de Pascalstraat) in Heerhugowaard. Alles op het gebied van caravans, vouwwagens kunnen vakantieliefhebbers vinden in de ruime overdekte showroom. Vele modellen van Hobby en Dethleffs zijn op voorraad aanwezig en direct leverbaar.

De Vries Caravans is officieel dealer vanDethleffs CaravansHobby caravansJamet VouwwagensCampooz vouwwagens.

De Vries Caravans is hét adres voor een nieuwe caravan of vouwwagen, er is altijd een ruime keuze aan goede gebruikte caravans of vouwwagens. Alle occasions worden volgens de Bovag voorwaarden afgeleverd met Bovag-keuring en één jaar Bovag-garantie.

In de moderne werkplaats voeren ze de werkzaamheden met garantie volgens de Bovag voorwaarden uit. Onderhoud, schade herstel aan caravan, camper, vouwwagen of aanhangwagen. Laat u adviseren over het monteren van een Thule wand of dak luifel, fietsendragers voor of achter. De medewerkers monteren alle bekende movers tegen scherpe prijzen.

Schade/service afdeling

Iedereen is in de werkplaats welkom met elk merk caravan, camper of vouwwagen. Wie schade heeft aan de caravan of vouwwagen, zoals bumperschade, hagelschade, ruitschade of (kleine) deukjes in het plaatwerk is bij De Vries Caravans aan het juiste adres. Alles wordt geregeld met de verzekering (mits verzekerd).

Vaarwel klapband die de vakantie verpest!

Reduceer de kans op een klapband met de SMART-Trailer app. (Foto: aangeleverd)

REGIO - Vakantiegangers zijn vaak in een opperbeste stemming, want na maanden wachten kunnen zij eindelijk onderweg naar een favoriete vakantiebestemming. Plots klinkt er een enorme knal, de auto met caravan begint te slingeren en de bestuurder zit met klamme handen in de auto. Weg is het vakantiegevoel!

Met de E-Pressure module reduceert men de kans op een klapband en gaan vakantiegangers veilig en comfortabel op vakantie. Via de SMART-Trailer app op de smartphone blijft iedereen op de hoogte van de actuele bandenspanning. Wordt die te laag, dan ontvangt de eigenaar een waarschuwing en kan tijdig actie ondernemen. Met een lage bandenspanning wordt onnodig veel brandstof verbruikt. Ook dat is te ondervangen met deze module.

De SMART-Trailer app zorgt niet alleen voor extra veiligheid onderweg, het biedt ook extra gemak op de vakantiebestemming zelf. Wie het waterpas zetten van de caravan/camper ook zo'n vervelende klus vindt, zet deze eenvoudig waterpas met de E-Level module. Een fysieke waterpas is verleden tijd.

E-Pressure en E-Level zijn niet de enige modules die bijdragen aan een veilige vakantie. Met het SMART-Trailer systeem heeft men met één app namelijk controle over de caravan en camper. E-Volt: nooit meer onverwacht een lege accuE-Switch: nooit meer op reis met een open dakluik. E-Temperature: altijd de juiste temperatuur in de koelkast

Meer informatie over de modules, zie www.e-trailer.nl. Kijk voor de verkooppunten op www.e-trailer.nl/dealers, hier is de SMART-Trailer dealer te vinden in de buurt.

Unieke camping in Overijssel

Vakantiepark de Luttenberg. (Foto: aangeleverd)

REGIO – Vakantiepark de Luttenberg is landelijk en aan een bosrand gelegen, op de Sallandse Heuvelrug in Overijssel. Het kleinschalige vakantiepark beschikt over een binnen én buitenzwembad dat tot 30 september geopend is, diverse speelvoorzieningen en een gezellige Brasserie.

De Luttenberg ligt vanuit de mooie ligging in Overijssel, dichtbij de steden Deventer, Zwolle, Almelo, maar ook vlakbij het gezellige Ommen, Raalte, Nijverdal en Hellendoorn. Een kampeervakantie op ruime velden waarbij men de keuze heeft uit autovrij, wel of geen kinderspeelplaats, een glampingvakantie of juist een vakantie in een accommodatie? Bij vakantiepark de Luttenberg kan het allemaal! Dit jaar heeft de camping weer een aantal verbeteringen doorgevoerd waaronder een volledig overkapt terras bij de Brasserie wat gezellig dineren in de buitenlucht mogelijk maakt. Een vernieuwd buitenzwembad, en binnenzwembad, met ontspannende compleet welnesscenter. Van het welnesscenter kan men tegen betaling gebruik maken. Alle faciliteiten zijn tot en met 30 september geopend. Het animatieteam is aanwezig in de schoolvakanties, behalve de herfstvakantie. Vakantiepark de Luttenberg is kleinschalig, gemoedelijk en tóch met alle faciliteiten voor het hele gezin!

Wie nu boekt krijgt 10% vroegboekvoordeel. Geldig op zowel accommodaties en kamperen. 10% korting op de verblijfskosten bij minimaal 7 nachten en maximaal 21 nachten. Boek drie maanden vóór aankomst op het vakantiepark. Niet geldig in combinatie met andere acties. Het voordeel wordt berekend over het basistarief. Op eventuele extra personen, extra opties en/of voorkeurskosten geen voordeel. Gratis stroom niet geldig voor (voor)seizoensplekken. Niet in combinatie met actiekaarten, arrangementen langer dan 21 nachten, drieweekse arrangementen in juli/augustus en (voor/na)seizoenplaatsen.

Vakantiepark de Luttenberg, Heuvelweg 9, Luttenberg, 0572-301405, www.luttenberg.nl.

Heel veel campernieuws bij De Jong

(Foto: aangeleverd)

HILLEGOM - Er met de camper op uit is populair. Wie heeft er immers geen zijn om te genieten van je eigen vrijheid. Je kiest er zelf voor om de ene dag in een mooie drukke stad te zijn en de andere dag te genieten van de ongerepte natuur in de 'middle of know where'.

Dealer van grote merken Hyner, HymerCar, Burstner en Carado

De Jong is dealer voor Noord- en en Zuid-Holland voor de merken Hymer, HymerCar, Bürstner en Carado. Naast een grote keuze nieuwe campers vindt je er ook occasions in alle prijsklasses. Wanneer je deze koopt met Bovag garantie ben je niet alleen verzekerd van een goed advies maar geniet je nog vele jaren van je occasion camper.

Bürstner

Met de Lyseo TD Limited brengt Bürstner een serie zeer moderne ½ integraal campers. De Limited uitvoering omvat hiernaast een zeer uitgebreid accessoires pakket waardoor de camper heel compleet is. De Lyseo Time T is de nieuwste telg van Bürstner.

Lyseo Time T.

Modern interieur, sportieve buitenzijde en zeer doordachte plattegronden zijn de pijlers van de Lyseo Time T. Net als de Limited uitvoering zijn deze Time modellen in een zeer beperkte oplage verkrijgbaar. Wie voor en tijdens de komende zomer nog graag wil genieten van de prachtige Bürstner camper moet er dan ook snel bij zijn.

Erop uit met nieuwe modellen

Met de nieuwe Hymer BMC T en BMC i pakte Hymer de belangrijkste prijzen die op camper gebied te halen waren.

De techniek van de nieuwe Mercedes in combinatie met de meer dan 60 jaar camper Know How van Hymer en de befaamde Al-Ko breedspoor torsie as staan aan de basis van de fantastische wegligging van de Hymer BMC T en I modellen. Bij De Jong In de showroom zijn deze nieuwe modellen te bewonderen.

Kom vrijblijvend eens langs voor advies

De Jong Kampeer & Recreatie is gevestigd Beeklaan 18a – 24a in Hillegom De Zilk. Meer informatie via tel. 0252-517717 of stuur een e-mail naar www.dejongrecreatie.nl.

KNAUS SÜDWIND is een icoon

KNAUS SÜDWIND met een tijdloos silhouet. (Foto: aangeleverd)

HEERHUGOWAARD - Uit welke richting de wind ook waait, de SÜDWIND ontketent met een interieur- en exterieurdesign en vele standaard uitrustingshighlights echte stormen van enthousiasme. Verheug u op moderne meubelbouw met integrale constructie, de energiezuinige binnenverlichting met LED-techniek en onze extra brede opbouwdeur. Met de aangepaste CATEYE evolution achterlichten en het elegante dak van High-Strength GFK zorgen wij ook aan de buitenkant voor een sterke uitstraling - een tijdloos silhouet die de naam SÜDWIND eer aandoet! CATEYE evolution achterlichtenZelfstellende ALKO-remExtra brede opbouwdeurServiceBoxOpbergkasten met Soft-Close-kleppenBinnenverlichting met LED-techniek.

nu vanaf 20.192,00 euro.

PAUW Recreatie, Pascalstraat 3 in Heerhugowaard. Meer informatie is te vinden op www.pauwrecreatie.nl.