Langedijker Nieuwsblad

6 maart 2019

Langedijker Nieuwsblad 6 maart 2019


Rabo AZ Foodtour op de Barnewiel

(Foto: VINCENT DE VRIES RODI MEDIA)

OUDKARSPEL - Gezonde voeding. Daar draait het allemaal om tijdens de Rabo AZ Foodtour. Te veel kinderen eten ongezond en daar moet deze tour verandering in brengen. Op 5 maart werd de tour officieel afgetrapt op de Barnewiel in Oudkarspel, waar AZ'ers Teun en Peer Koopmeiners, en keeper Jasper Schendelaar te gast waren.

De AZ-spelers kwamen deze ochtend een presentatie houden over gezond eten en gezond leven, en natuurlijk werd er ook lekker gevoetbald op het plein.

Iedere groep van de Barnewiel gaat nu in de klas aan de slag met het thema 'De gezonde school.' Groep 1 en 2 werken in de klas aan het thema Supermarkt en zijn al op excursie geweest naar de Vomar om te zien hoe het er in een echte supermarkt aan toe gaat. Ook in groep 3 en 4 gaat het over de supermarkt. Groep 5 en 6 gaan onderzoeksvragen bedenken bij het thema 'de gezonde school'.

Op woensdag 10 april wordt het schoolthema afgesloten met een tentoonstelling van 16.45 tot 17.30 uur. Dan kan iedereen bewonderen waar de kinderen aan hebben gewerkt en genieten van gezonde snacks gemaakt door de kinderen en de kookmoeders.

Hoe gaat het nu met de Beestenboel?

Stacey de reddende engel

De Beestenboel likt de wonden

Gelukkig hebben de dieren en de bezoekers aan de kinderboerderij niks gemerkt van alle onrust. Foto: Arina Wijnands

Door: Marsha Bakker

ZUID-SCHARWOUDE - Bij kinderboerderij De Beestenboel in Zuid-Scharwoude is eind 2018 meerdere keren ingebroken. De dieven zijn vervolgens ook langs geweest bij de buren: Jeu de Boules-vereniging Les Mille Îles. De schade is bij beide groot.

Inmiddels zijn we een aantal maanden verder en is de rust weer teruggekeerd. Hoe gaat het nu? Michel de Vust, voorzitter van de stichting: "Er zijn bij de inbraken voornamelijk goederen gestolen zoals wisselgeld, pakken koffie, thee en speculaaspoppen voor de vrijwilligers. Er is een deur beschadigd en een kast vernield. Ook is de keuken uit elkaar getrokken. Met oud en nieuw was de derde inbraak. Toen zijn er met bakstenen twee ramen ingegooid. In januari is er voor de vierde keer ingebroken en is er een kast gesloopt - deze hadden we net vernieuwd na de laatste inbraak. Er is een kachel gestolen en wat koek en chocoladeletters. Over wie het hebben gedaan, kunnen we niets zeggen. Van alle inbraken is aangifte gedaan, de politie heeft het geheel in onderzoek. Wat de reden is? Geen idee. Het is allemaal kruimelwerk, een dief zal er zeker niet rijk van worden. Wij hebben niks van waarde op de boerderij liggen en zeker geen zakken met geld."

Met de dieren gaat het gelukkig goed, die hebben er geen last van gehad. "Misschien is onze poes Boris af en toe geschrokken als er midden in de nacht iemand binnen kwam. Maar zo ver we kunnen zien hebben de dieren er geen stress van gehad."

Hartverwarmende hulp

Van verschillende kanten kreeg de kinderboerderij hulp aangeboden. "De kast is vervangen door Stichting Kringloop Langedijk. Door de Welkoop is koffie en thee gesponsord, ontzettend lief. Ook zijn er door particulieren pakken koffie en thee gebracht. Van particulieren hebben we weer een nieuwe kachel gekregen, in de koude winter konden we dus na het werken even opwarmen met een kop koffie en thee in een warme ruimte. De twee nieuwe ruiten zijn nog in bestelling, de leverancier Beers Totaalonderhoud uit Heerhugowaard sponsort een deel, en een particulier heeft aangeboden de rest te betalen. Via Sombroek keukens hebben wij een andere keuken gekregen. Daarbij hebben we zelf geïnvesteerd in nieuwe buitenverlichting op bewegingssensor om inbrekers proberen af te schrikken." Momenteel maakt de kinderboerderij zich op voor de lente. Het seizoen waarin weer veel jonge aanwas te verwachten valt en dus ook weer een groot aantal te bezoekers de kinderboerderij zullen vinden. Ondanks alle gulle giften van bedrijven en particulieren heeft de kinderboerderij zelf aardig wat geld moeten investeren om het weer toonbaar te maken. Uw gift is dus zeer welkom! "We gebruiken ons geld liever voor dierverzorging en voor het opknappen van de boerderij voor onze bezoekers." Meer informatie: www.de-beestenboel.nl of tel. 06-50125026.

Tandarts

Als ik in de wachtkamer zit voel ik dat de medewerkers naar me kijken. Dat is hem. Dat is die man die altijd zo doodsbang is voor de tandarts.

Op de teamuitjes zullen ze me nadoen, toneelstukjes opvoeren en schaterlachen om die angsthaas die voor het maken van een afspraak al het liefste een verdoving wil. Trillend van angst zit ik in een hoekje. Achter de witte deur hoor ik angstaanjagende geluiden. Laatst was ik met mijn kinderen bij hem en dan is hij heel anders. Bij kinderen lacht hij veel en legt alles rustig in Sesamstraat zinnetjes uit. Kinderen krijgen een ballon met een lachende kies erop en zakjes suikervrije snoep. Mij trakteert hij altijd op een koele blik en een stevige factuur. Toch heb ik hem op dit moment keihard nodig, want het noodlot heeft toegeslagen. Ik heb een gaatje.

Een paar minuten later betreed ik de hel. Ik ga op de stoel liggen, doe mijn mond open en mijn ogen dicht. Mijn tenen zijn gekromd, mijn rug is hol en angstgevoelens gieren door mijn lijf. De marteling is begonnen en de kiezenduivel is in bloedvorm. Hij boort, slijpt en beukt er hard op los. Even heb ik het idee dat hij een dakkapel gaat plaatsen in mijn mond, zo hard gaat hij tekeer. Ik open mijn ogen en zie twee witte mondkapjes en vier gespannen ogen. Achter hen schijnt een felle lamp met de vorm van het hoofd van E.T. Dan is het opeens muisstil. De martelwerktuigen worden uit mijn mond gehaald. De klus is geklaard.

Ik spring uit de stoel en iets te uitgelaten geef ik de tandarts een hand. Pure angst slaat direct om in vrolijkheid. De tandartsassistente krijgt van mij een knipoog. Ik vraag haar voor de grap of ik ook zo´n ballon met een lachende kies erop zou mogen hebben. Dat mag. Ik open de witte deur en loop glimlachend met de ballon en een opgestoken duim door de wachtkamer heen. De angsthaas stuitert lachend weer terug het land in. Gaatje gevuld.

Tom Schotten

Spelinloop Langedijk

LANGEDIJK - Heb je een kind tussen de 0 en 4 jaar oud? En wil je ook andere ouders uit de buurt ontmoeten en je kind met leeftijdgenootjes laten spelen? Dan ben je welkom op de Spelinloop in Langedijk.

Terwijl je kind plezier maakt en samen met andere kinderen speelt, kun je praten over je kind of vragen stellen aan onze medewerkers. Aan het einde van de Spelinloop gaan de kinderen aan tafel of in de kring voor een gezamenlijke activiteit. Iedere eerste donderdag van de maand wordt een bijeenkomst rondom het thema opvoeden en opgroeien georganiseerd. Op donderdag 7 maart staat Kinder EHBO op het programma. Frank Baljé uit Langedijk komt dan tips geven en vragen beantwoorden. Toegang is gratis. Alleen tijdens de schoolvakanties is de Spelinloop gesloten. Iedere donderdag van 09.30 tot 11.00 in De Binding, Bosgroet 2, Zuid-Scharwoude. Kijk voor meer informatie op www.cjglangedijk.nl.

Korenfestival in Celavie

OUDKARSPEL - In Zalencentrum Celavie te Oudkarspel wordt op zondag 10 maart een korenfestival gehouden.

De volgende koren treden op: Smartsingers Oudkarspel, Berkhout Vocaal uit Berkhout, en het Broekerhaven Smartlappenkoor. Deze middag worden veel populaire Hollandse liedjes gezongen die iedereen kan en mag meezingen. De toegang is gratis. Aanvang is 13.00 uur tot 17.00 uur. Celavie vindt u aan de Dorpsstraat 826.

Opfrisbeurt Anbouw in kader van NL Doet

NOORD SCHARWOUDE - In het kader van NL Doet wordt de Anbouw opgefrist.

Op vrijdag 15 maart worden van 09.00 tot 12.00 uur de handen uit de mouwen gestoken bij het verven van de hal en het opruimen en schoonmaken van diverse ruimtes. Ook wordt een boekenkast ingericht voor in de grote zaal. Kortom: Alles wordt weer fris en schoon zodat bezoekers ook dit jaar met plezier kunnen deelnemen aan de vele activiteiten. Ter afsluiting is er een gezellige lunch. Helpt u mee?

Aanmelden kan via Wonen Plus Welzijn, tel. 0226-318050 of langedijk@wonenpluswelzijn.nl. Adres: De Anbouw, Dorpsstraat 610 in Noord-Scharwoude.

Oranjecomité Groet-buurt zoekt vrijwilligers

ZUID-SCHARWOUDE - Velen van u hebben de afgelopen jaren kunnen genieten van de activiteiten op Koningsdag in jullie wijk.

Deze gezellige activiteiten werden steeds georganiseerd door bewoners uit de Groet-buurt maar inmiddels zijn deze organisatoren verhuisd. Het comité heeft geprobeerd nieuwe organisatoren te vinden maar tot nu toe is men daar helaas niet in geslaagd. Als zich geen nieuwe organisatoren aanmelden, zullen er op Koningsdag geen festiviteiten meer zijn in de Groet-buurt. Uw hulp is dus heel hard nodig!

Op Koningsdag zelf is de organisator/vrijwilliger een dagdeel beschikbaar om de activiteiten te begeleiden/organiseren. Aanmelden kan telefonisch of via mail bij Jan Dekker, voorzitter Oranjecomité Zuid-Scharwoude, tel.: 06-55118425, e-mail: jma.dekker@quicknet.nl. Meer informatie op www.oczs.nl.

Stacey de reddende engel

Stacey twijfelde geen moment en redde een jongetje uit het water. Foto: Silvia Feenstra - Potveer

OUDKARSPEL – Toen Stacey Feenstra (8) tijdens het buitenspelen zag dat een jonger kind in de sloot viel, twijfelde ze geen moment!

Ze zag al snel dat het jongetje in de problemen raakte, in het watertje tussen de scholen en het grote grasveld. Het water is niet diep maar al snel stond hij er tot aan zijn nek in de modder. Stacey kwam in actie en trok hem eruit. Samen met haar vriendinnetje bracht ze hem vervolgens thuis. Gelukkig is alles goed gekomen, maar Stacey en het jongetje zullen deze middag niet snel vergeten!

De Geus, trotse Platinum Partner van Stichting Team Langedijk

LANGEDIJK - De Geus Sport & Events is al ruim dertig jaar een begrip op het gebied van fitness, sport en evenementen in de regio Heerhugowaard, Alkmaar en Langedijk.

Of u nu uw conditie wilt verbeteren, wilt afvallen of spiermassa opbouwen; met professionele instructeurs en apparatuur, jarenlange ervaring en persoonlijke benadering helpt De Geus u om uw doel te bereiken.

Naast inspanning wordt ook ontspanning geboden in het wellness resort, het restaurant of de bowlinghal. Sinds begin dit jaar steunt De Geus als Platinum Partner Stichting Team Langedijk.

Sam de Geus licht toe: "De Stichting verbindt, net als wij, mensen door middel van beweging. Daar hebben we een duidelijk en mooi raakvlak. Bovendien vind ik het geweldig om te zien met hoeveel enthousiasme talloze mensen zich vrijwillig inzetten vanuit een missie waar ik vierkant achtersta: Samen tegen kanker! Dat maakt de Stichting voor ons het ideale platform in Langedijk en omgeving waarmee wij ons graag profileren."

Naast De Geus weet Team Langedijk zich ook gesteund door haar Gouden Partners De Burg Gastvrij, Fysio-Langedijk en Hotel-Restaurant De Buizerd. "Daar zijn we bijzonder content mee", zegt voorzitter Frank Bijvoet, "want sterke partners maken een sterke Stichting!"

Wilt u ook partner van Team Langedijk worden? Neem dan contact op met Rémy de Jong: 06-22440844

Kan een enquête haat zaaien?

Het Langedijker Nieuwsblad dd. 27 februari opende met een artikel over een enquête van 'Burgerrechten'. Bedoeld werd de Burgerrekenkamer Langedijk. Volgens dit artikel zaaide de enquête 'verdeeldheid in Bomenwijk.' Een enquête is een onderzoeksmethode om inzicht te verkrijgen in situaties of meningen. Als er in een bepaalde situatie verdeeldheid bestaat dan zijn gerichte vragen geschikt om dat boven water te krijgen. In die zin zijn wij het met het kopje boven het artikel niet eens. Enquêtes doen niets behalve iets bloot leggen. Aangestoken door het artikel gingen twee raadsleden, van VVD en HvL/D66, er op Twitter stevig tegenaan. De VVD noemt de Burgerrekenkamer een 'notoir klaagclubje' en vergelijkt ons met een 'krijsende zeemeeuw die de boel onder schijt en weer weg is.' Het jeugdige raadslid van D66-huize, destijds ook niet te beroerd partijgenoot burgemeester Jan Hoekema af te fakkelen, beticht de Burgerrekenkamer zelfs van 'haatzaaierij.' En dat wij met 'haalbare en relevante oplossingen' moeten komen. Nu kennen wij fantastische onderzoeksjournalisten en columnisten, maar die schrijven bij hun bevindingen nooit hun oplossing voor de ontdekte wanboel. De politiek is dan ook de enige branche die van anderen oplossingen eist voor problemen waar zij zelf voor verantwoordelijk is. Stel je voor dat je je auto naar de garage brengt voor een mankement. Je krijgt hem terug mèt rekening maar het mankement is niet verholpen. Dan zoek je dus een andere garage. Het is overigens niet zo ingewikkeld om groeiend ongenoegen zoals in de Bomenbuurt te voorkomen. Alles is samen te vatten in één woord: transparantie. Maak een globaal plan en ga nooit de gesprekken in met voorgenomen besluiten zonder dat heel duidelijk te melden. Maak een goede inventarisatie van alle 'stakeholders' en ga in gesprek. Maak onderscheid tussen 'belanghebbenden' en 'belangstellenden', want de stem van de belanghebbenden telt zwaarder dan die van de belangstellenden. Maak duidelijk dat meepraten niet meebeslissen inhoudt. De raad beslist na iedereen gehoord te hebben en draagt de volledige verantwoordelijkheid. Onderbouw de plannen met degelijke en consistente financiële begrotingen en maak die openbaar. Helaas zondigt de gemeente Langedijk, onder het toeziend oog van de gemeenteraad, tegen deze simpele regels.

Bart Muurling, oprichter De Burgerrekenkamer Langedijk

Nicky's Place is jarig!

OUDKARSPEL - In het Behouden Huis in Oudkarspel wordt sinds april 2014 een de spirituele familiebeurs georganiseerd. En al sinds februari 1999 is Nicky's Place onder de bezielende leiding van Nicole van Olderen in Noord-Holland zichtbaar op het gebied van spiritualiteit en innerlijke ontwikkeling.

Het twintigjarig bestaan van Nicky's Place wordt zondag 10 maart gevierd en daarom wordt uitgepakt met een loterij met leuke prijsjes. "Even terugkijkend naar de ontwikkelingen in de afgelopen vijf jaar", vertelt Nicole van Nicky's Place: "Keer op keer ontmoeten wij weer nieuwe therapeuten, masseurs, coaches, behandelaars en inzichtgevers. Wij nodigen ze uit, na een kennismakingsgesprek, om zichzelf te presenteren op de beurs. Dat is voor vele 'net beginnende' zzp'ers wel een drempel om te overwinnen. Dus wij zeggen: kom naar buiten en laat zien wie je bent, geen poespas, maar gewoon oprecht jezelf laten zien! Wij werken als een grote familie samen om jou en de andere bezoekers een welkom gevoel te geven zodat je met jouw vragen of interesse je op je gemak voelt. Als je het even niet weet dan ben ik er altijd om je een advies te geven bij wie je misschien het beste terecht kunt. Dát is voor mij belangrijk om te vermelden! Want op een spirituele beurs ben je soms als een kuiken zonder moeder en heb je even duwtje in de juiste richting nodig om je pad weer te kunnen volgen of een bemoedigend woord om vol te houden en door te gaan! Verder wil Nicole langs deze weg alle bezoekers van harte bedanken. "Maar ook de deelnemers en media want met elkaar hebben wij dit bereikt! Samen hebben wij de spirituele familiebeurs gemaakt tot wat het nu is geworden!" Het wordt zondag 10 maart gevierd. Kijk voor de volledige lijst met deelnemers op www.nickysplace.nl/beurs, of bel naar Nicole van Olderen 06-41041509.

Rabobank trotse hoofdsponsor CityRun

Wilfried de Groot (l) en Ed de Jong zijn namens Rabobank Alkmaar en omstreken ambassadeurs van de Heerhugowaard CityRun. (Foto: VINCENT DE VRIES RODI MEDIA)

HEERHUGOWAARD – Rabobank Alkmaar en omstreken is ook dit jaar de trotse hoofdsponsor van de Heerhugowaard CityRun. "Rabobank herkent zich in de kernwaarden van de Heerhugowaard CityRun: vitaliteit, sportiviteit en verbinding voor mensen van alle leeftijden", aldus Ed de Jong, namens de bank een van de ambassadeurs van het Waardse hardloopspektakel.

"De bank ondersteunt verschillende evenementen en projecten die bijdragen aan een sterkere lokale samenleving, zoals de CityRun", legt Wilfried de Groot, collega-ambassadeur van De Jong, uit. "Met sponsoring en donaties versterken wij het verenigingsleven en daarmee de plaatselijke gemeenschap. Zo willen we culturele, maatschappelijke en sportieve ambities waarmaken." Naast de Heerhugowaard CityRun zijn ook de Clubkas Campagne en de AZ Foodtour mooie, actuele voorbeelden van lokale sponsoractiviteiten van Rabobank Alkmaar en omstreken.

Opbrengt naar CityRun

De opbrengst van de CityRun gaat naar een aantal goede doelen; dit jaar is dat in elk geval Stichting Medische Kindercirkel, een organisatie die de beleving van zieke kinderen in het ziekenhuis in Alkmaar wat aangenamer probeert te maken. De Jong: "De maatschappelijke betrokkenheid die de CityRun heeft, sluit aan bij de speerpunten van Rabobank, net als vitaliteit. Reden voor ons om ook onze collega's enthousiast te maken mee te doen aan de CityRun. Inmiddels hebben al zo'n vijftig medewerkers zich ingeschreven. Zelf doen we uiteraard ook mee. We zijn al aardig getraind; Wilfried is een echte duurloper. Die heeft al zeven marathons gelopen. Zelf ben ik van de minder lange afstanden, nu werk ik toe naar de halve marathon van Amsterdam, en in het trainingsschema past de tien kilometer van de CityRun perfect."

De Heerhugowaard CityRun is vrijdag 12 april. Inschrijven voor de vijf of tien kilometer, KidsRun of BusinessRun? Kijk op www.heerhugowaardcityrun.nl. Meer informatie over de Rabobank: www.rabobank.nl/lokale-bank/alkmaar-eo.

Onjuistheden in artikel Bomenwijk

In het voorpagina-artikel van vorige week, over de doorvaarbaarheid van de Bomenwijk, stond een tweetal onjuistheden.

- In het stuk wordt de Burgerrekenkamer per abuis Burgerrechten genoemd.

- Op 12 maart wordt het onderwerp behandeld in de forumvergadering in het gemeentehuis om 20.00 uur. U kunt plaatsnemen op de publieke tribune. Inspraak is mogelijk, vooraf aanmelden via griffie@gemeentelangedijk.nl.

Vlooienmarkt in Geestmerambacht

NOORD-SCHARWOUDE - In sporthal Geestmerambacht wordt zondag 17 maart een grote vlooienmarkt gehouden. Deze grote en gezellige markt biedt vintage & retrospullen, curiosa, speelgoed, sieraden, boeken, kleding, huishoudelijke artikelen en nog veel meer! U kunt een kraam reserveren van vier meter voor slechts 25 euro. De markt is geopend van 09.30 tot 16.00 uur. Dr Wilminkstraat 3 in Noord-Scharwoude. De toegang bedraagt € 2,50, kinderen tot en met 12 jaar hebben gratis toegang.

Diplomazwemmen Duikerdel

LANGEDIJK - Elke week is er in Zwembad Duikerdel in Noord-Scharwoude gelegenheid om af te zwemmen voor een zwemdiploma.

Maandag 25 februari zwommen met goed gevolg af voor snorkelen 2: Femke van der Fluit, Morris de Vos en Luca Warmels.

Zondag 3 maart zwommen met goed gevolg af voor diploma B: Yara Almasri, Neal Altena, Daan Blankendaal, Silke Blankendaal, Romy Commandeur, Charlotte Entius, Kira Eppenga, Nikita Korvemaker, Tygo Korver, Elise van Son, Jesper van Stroe, Fay Swaab, Lena Tamis.

Zoals gewoonlijk was het weer een gezellig afzwemfeestje waar veel belangstellende vaders, moeders, opa's en oma's bij aanwezig waren.

De kinderen werden dan ook weer enthousiast aangemoedigd.

Trendwatchers 2019 groot succes

NOORD-SCHARWOUDE - Als een bedrijf 34 jaar bestaat, alles goed gaat en het loopt lekker, dan kun je achterover leunen en wachten op de toekomst. Dat kan!

Maar na de inspirerende avond van de AOL met spreekster Annemarie van Gaal begon het te kriebelen. Je kunt ook zelf het heft in handen nemen. Zijn we niet in een tunnelvisie terecht gekomen? Hoe lang willen we eigenlijk nog door? Conclusie: voorlopig is dit toch echt het allerleukste wat we doen. Dus handen uit de mouwen en gaan! We gingen op zoek naar mensen die ons wilden helpen. Na de oproep in de krant en op social media stroomden de aanmeldingen binnen. Het was fantastisch om te zien hoeveel mensen zich aangesproken voelden en mee wilden denken over de Trend Collectie van 2019. Dit resulteerde in vier avonden waarin sieraden en horloges bekeken, gevoeld en besproken werden. Vier avonden met vier verschillende leeftijdscategorieën. Het Team van Keurslager Ruud Klercq overkoepelde qua leeftijd. Met dit enthousiaste team beleefden we de try out. Met heel veel input, eye openers, ongezouten meningen, en eerlijke benaderingen. De energie die dit alles heeft opgeleverd is enorm. Half maart gaan we naar de beurs. Daar zullen we alles meenemen en in de praktijk toepassen. Wie wil weten hoe een ervaring van een trendwatcher was, kan dat lezen in de blog van Brittney; www.dailydiary.nl.