Schagen op zondag

14 april 2019

Schagen op zondag 14 april 2019


Expositie Kleiweg tijdens Bloemendagen

Werk van Niels Zwirs. (Foto: aangeleverd)

ANNA PAULOWNA - Tijdens de Bloemendagen is er van zaterdag 27 tot en met dinsdag 30 april een bijzondere expositie te zien in het woonproject Nieuw Bouwlust aan Kleiweg 3 in Anna Paulowna. Het thema van deze expositie is de Kleiweg zelf. De expositie is tijdens de tentoonstellingsdagen te bezichtigen van 10.00 tot 17.00 uur.

Op het schilderachtige erf van woongemeenschap Nieuw Bouwlust vormen de historische stolp en de nieuwe duurzaam gebouwde appartementen samen een geheel in harmonie met het polderlandschap. Alle kunstenaars zijn verbonden met deze weg net buiten het dorp en hun werken worden verspreid over het erf in de gebouwen tentoongesteld. Zo wordt de verbinding tussen het leven in dit buitengebied en de kunstwerken, tussen platteland en stad en tussen realiteit en fantasie voelbaar gemaakt. De expositie wordt vrijdag 26 april geopend door Josje de Baat, kunstgaleriehoudster uit Amsterdam.

Beeldend kunstenaar Stephan Keppel is één van de exposanten. Geboren aan deze Kleiweg tussen de aardappelvelden en met weidse uitzichten is hij vooral bekend door zijn prachtige fotoboeken van steden die hij samen met grafisch ontwerper Hans Gremmen publiceerde. Met 'Reprinting the City' (2012) blijft hij nog in de buurt van zijn geboortegrond. In dit stadsportret gaat hij op zoek naar de bouwstenen van Den Helder. Reprinting the City is opgenomen in de lijst 'Mooiste fotoboeken' van de Volkskrant. Het boek 'Entre Entree' is de weergave van een project rondom de Boulevard Péripherique van Parijs. Met 'Flat Finish' geeft hij een eigen interpretatie van de stad New York.

Niels Zwirs is eveneens geboren aan de Kleiweg. Hij heeft na zijn studie aan de kunstacademie van Amsterdam als beeldend kunstenaar meerdere keren geëxposeerd met zijn vaak kleurrijke schilderwerken en figuratieve, intieme grafieken. Hij zoekt de grens op tussen voorstelling en abstractie, waarmee hij de toeschouwer uitdaagt: "wat zie ik nou eigenlijk?" Naast zijn werk als beeldend kunstenaar blijft hij lesgeven aan verschillende groepen. Inspiratie doorgeven en opdoen.

> lees verder op pagina 5


Nederlands Kremlin open op tweede Paasdag

Mientje en Ger Leegwater. (Foto: aangeleverd)

WINKEL - Het Nederlands Kremlin houdt maandag 22 april, tweede Paasdag, een open dag van 11.00 tot 17.00 uur aan Limmerschouw 51 in Winkel.

Tijdens de winterperiode heeft het werk niet stilgelegen. Ger Leegwater heeft verder gewerkt aan de tempel van Vulcanus van 20 meter lang en 7 meter breed. Aan de zijkanten staan zuilenrijen, waarop ornamenten zijn geplaatst en aan de achterzijde is een Romaanse wandpijler gemetseld met daarop een Korintische kapiteel. In en om de bouwwerken zijn veel beelden te zien; van platen metaal maakt Ger door middel van walsen, lassen, knippen en kloppen deze beelden. Zijn grootste inspiratiebron voor deze beelden zijn de verhalen uit de mythologie.

De Neptunusfontein is een project, waar alle ervaringen en vaardigheden, die Ger in de afgelopen 40 jaar heeft opgedaan, samen komen. In het midden staat een obelisk, omringt door mythologische figuren, zoals een Triton en Pegasus. In de werkplaats is Ger gestart met een beeld van Venus, waarvoor hij inspiratie kreeg door het schilderij 'De geboorte van Venus' van Sandro Botticelli.

Door de verscheidenheid aan materialen en stijlen is het Nederlands Kremlin geschikt voor alle leeftijden en een breed publiek. Voor kinderen is er een fotopuzzel zoektocht. Maak kennis met de passie, technieken en drijfveren van Ger en Mientje Leegwater. In de tuin is ruimte genoeg om te picknicken, te fotograferen en andere mensen te ontmoeten.

Entree vanaf 12 jaar 3,50 euro ten behoeve van Stichting Kunsttuin Nederlands Kremlin. Parkeren kan bij het golfterrein Het Regthuys. Zie voor meer informatie: www.kunsttuinnederlandskremlin.nl

Vader en zoon in 'Met de deur open'

Bono en John Veenman. (Foto: aangeleverd)

SCHAGEN - John en Bono Veenman zijn zondag 14 april te gast in het radioprogramma `Met de deur Open` op Schagen FM. John en Bono zijn vader en zoon en beiden zetten zij zich in, met ondersteuning van hun familie, voor de Alpe d'HuZes.

Alpe d'HuZes

John, Kathy en Bono Veenman zetten zich ook dit jaar weer volop in voor de Alpe d'HuZes. Met twee evenementen proberen ze zoveel mogelijk geld bij elkaar te sprokkelen dat ingezet wordt in de strijd tegen kanker. Het eerste evenement was maandagavond 25 maart in Restaurant Stiel. Hier werd met een uitgebreid diner geld ingezameld. "Het was een prachtige, sfeervolle en heerlijk culinaire avond", blikt Bono terug. Bono is als sous-chef werkzaam in het restautant en heeft samen met al zijn collega's deze avond georganiseerd.

John fietst al vanaf 2010 mee en zit ook in de organisatie. Hij zit in het team dat de techniek verzorgt zodat alle fietsers goed voorbereid de berg op kunnen. Zondag 19 mei organiseren John, Kathy en Bono de CoCo Classic Tour. Dit betreft een sponsoractie voor het goede doel Alpe d'HuZes. Deelnemers kunnen 5 kilometer wandelen of 100 kilometer fietsen. Ook Steven Rooks is weer van de partij. De koersweek van de Alpe d'HuZes is van 2 tot en met 7 juni. De familie Veenman zal hier ook weer actief aan deelnemen. Dit jaar gaat ook mevrouw Veenman ,moeder van John en 75 jaar oud, deelnemen aan de wandeling.

Jannie Mazereeuw praat met John en Bono over hun leven en werkzaamheden. De muziek die tijdens het programma is te horen is de keuze van John en Bono, de techniek is in handen van Peter Pronk. Met de deur Open is van 10.00 tot 12.00 uur te beluisteren op de kabel via 96.5, in de ether via 107.7, achter de beeldkrant via kanaal S12 , digitaal via kanaal 40 en via www.schagenfm.nl onder het knopje `luister live`.

Dansend jeugdtheater in Scagon

De Dansers spelen ROEST in het Scagon Theater. (Foto: Menno van der Meulen.com)

SCHAGEN – Ze noemen het zelf een dansconcert. De Dansers trakteren hun jonge publiek (6-12 jaar) woensdag 17 april in het Scagon op een show met verrassende wendingen. Waarbij zang, dans en acrobatiek de fantasie kietelen. Aanvang 16.00 uur.

"Een unieke kans om een gezelschap met deze kwaliteit in Schagen te zien." Nicole Gouverneur, docente aan de Julianaschool en bestuurslid van de Schager Balletschool denkt dat er woensdagmiddag iets heel speciaals te beleven is in de Schager schouwburg. "Alles klopt. Het past naadloos in de belevingswereld van het kind. In die wereld met zo veel minder muurtjes dan bij ons volwassenen."

Dans op jonge leeftijd

Haar beleving sluit aan bij de filosofie van De Dansers: "Wij geloven in de waarde van de dans op jonge leeftijd. Dan zit je lichaam vol beweging, vraagt om rennen, springen, aanraken. Dan moet in je brein de fantasie op hol kunnen slaan. Wat je als kind doormaakt of juist misloopt, haal je later nooit meer in."

Het is allemaal precies wat het Scagon voor ogen heeft. Het volwassen publiek weet de weg naar de parel in het centrum goed te vinden, getuige de zo vaak uitverkochte zaal. Maar ook de jeugd moet vertrouwd raken met de geur van het theater, weet Debby Goos: "We zijn wat dat betreft op heel wat fronten actief. Natuurlijk met de vijf professionele voorstellingen, die we dit seizoen bieden. ROEST is de vierde in die reeks. Karianne Regter verzorgt iedere woensdagmiddag acteerlessen voor de jeugd. We faciliteren zo nu en dag een uurtje theater voor een schoolklas. En Karianne verzorgt op verzoek workshops. We staan vanzelfsprekend open voor nieuwe ideeën, zeker als die bijdragen tot de culturele vorming van de jeugd."

Kaarten voor ROEST kosten 8,50 euro en zijn verkrijgbaar via www.scagontheater.nl

Jacky Roofers Bigband in de Keesschuur

Jacky Roofers Bigband. (Foto: aangeleverd)

ANNA PAULOWNA - De Jacky Roofers Bigband geeft zondag 14 april een optreden in de Keesschuur aan Middenweg 9b in Anna Paulowna. Aanvang 14.00 uur. Entree is gratis.

De bigband uit Heerhugowaard ontleent zijn naam aan Jaap Dekker, de oprichter van dit orkest. Ruim 30 jaar geleden nam hij het initiatief om een bigband op te richten waar leerlingen van de muziekschool ervaring konden opdoen in het spelen van jazz. Tegenwoordig is 'Jacky Roofers' een enthousiaste club muzikanten, met diverse achtergronden, die al vele jaren samen een breed repertoire aan standaard en moderne jazz-arrangementen brengen. De muzikale leiding van het orkest is in de bekwame handen van Bert Baars, een niet onbekende naam in de lichte muziek- en jazzscene in Nederland. Bezoekers kunnen parkeren bij de begraafplaats op vijf minuten loopafstand van de Keesschuur.

Negende Ronde van de Westfriese Omringdijk

De negende Ronde van de Westfriese Omringdijk wordt zondag 14 juli verreden. (Foto: Sjoerd Tullenaar / Le Champion)

KOLHORN - Polders, molens, VOC-steden, stolpboerderijen én natuurlijk de Westfriese Omringdijk. De inschrijving van de Ronde van de Westfriese Omringdijk is geopend. Zondag 14 juli is deze monumentale dijk het decor voor de negende editie van dit Westfriese wielerevenement. Het is de ideale combinatie van sport en cultuur. Met routes over 50, 80 en 135 kilometer is er voor iedere fietser een geschikte afstand.

De Ronde van de Westfriese Omringdijk is de ideale combinatie van sport en cultuur. Tijdens de tocht passeren de deelnemers namelijk een aantal historische gebouwen, die zijn ingericht als stempel- en verzorgingspost. Hier kunnen de deelnemers genieten van typisch Westfriese lekkernijen, zoals Westfriese krentenmik of Enkhuizer koeken. Op de startlocaties en langs de routes is er daarnaast volop entertainment om de deelnemers een gezellige fietsdag te bezorgen.

De Ronde van de Westfriese Omringdijk kent maar liefst vier startlocaties. Deze startlocaties zijn te vinden in Kolhorn, Alkmaar, Hoorn en Enkhuizen. Elke startplaats heeft zijn eigen Westfriese charme. Zo starten de deelnemers in Alkmaar nabij het officiële 0-punt van de Omringdijk en in Enkhuizen kan er bij zowel de start als de finish genoten worden van een adembenemend uitzicht over het IJsselmeer. Op elke startlocatie starten de afstanden van 50, 80 en 135 kilometer. Voor de recreatieve wielrenner zijn de kortere routes van 50 en 80 kilometer de ideale gelegenheid om te genieten van een stukje cultureel erfgoed in West-Friesland. De 135 kilometer is een toertocht voor de meer getrainde wielrenner. Deze route brengt de deelnemers over een gedeelte van de Omringdijk en deels door het binnen de dijk gelegen Westfriese landschap.

Het goede doel van de negende Ronde van de Westfriese Omringdijk is de Stichting de Westfriese Molens. Inschrijven is nu al mogelijk op www.rondevandewestfrieseomringdijk.nl.

Baasje gezocht

Wayne. (Foto: aangeleverd)

Imposante persoonlijkheid Wayne

TUITJENHORN - Voor haan Gerard wordt nog druk naar een nieuw toompje hennen gezocht. Deze week weer eens aandacht voor een kat in de opvang. Het is de imposante persoonlijkheid Wayne die in dit artikel mag schitteren.

Deze geweldige (gecastreerde) kater is nu twaalf lentes jong. Hij is schitterend zwart van kleur en echt flink aan de maat. Wayne zijn baasje werd ernstig ziek en kon niet meer voor hem zorgen, zodoende is hij in de opvang terecht gekomen. Hij leefde hiervoor alleen met een baasje. Deze heeft hem zo goed mogelijk in de watten gelegd en dat is hem ook aan te zien. Met zijn bijna zeven kilo schoon aan de haak, is hij een grootheid op zich. Maar ook zijn karakter is groots. Hij is communicatief zeer vaardig en spreekt zich duidelijk uit. Hij is gewend op het balkon in een lekkere stoel in de zon te liggen en anders graag op schoot. Ja af en toe een rondje om is prima, maar daarna weer lekker relaxen. Deze knappe man mag best een onsje minder wegen en ietsje meer beweging zou goed voor hem zijn. Hij houdt van rust om zich heen, dus vooral geen druk gezin, of kinderen die iets van hem willen. Een hond kent hij niet, dat wil hij graag zo houden. Hij is geen katten in huis gewend, dus voor hem zou het heel fijn zijn als hij alle aandacht voor zichzelf krijgt en natuurlijk wel zijn rondje buiten kan maken iedere dag.

Wie meer wil weten, kan contact opnemen met DierenOpvang DierenAmbulance Schagen Hollands Kroon, tel. 0224-551818 en via www.dierenasiel-schagen.nl

Expositie Kleiweg tijdens Bloemendagen

Foto: (Foto: aangeleverd)

> vervolg van de voorpagina

Jan Pieter de Graaf, architect en beeldend kunstenaar, heeft het duurzaam gebouwde, modern appartementencomplex Nieuw Bouwlust ontworpen, die harmonieert met het landschap en de bestaande bebouwing. Onder de naam TOV Anders maakt hij kleine architectuurmodellen, die alleen hoeven te voldoen aan de gefantaseerde verhalen en emoties van de maker. De kleine huisjes en gebouwen zijn daarmee poëtische creaties. In zijn foto's voegt hij deze huisjes samen tot straatjes en buurten (Bricktown) en print deze op aluminium. In de expositie wordt deze fantasiewereld naast het gerealiseerde gebouw tentoon gesteld.

Fotograaf Aad Holkamp woont en werkt op de Kleiweg. Zijn atelier heeft rondom uitzicht op het polderlandschap. Zijn beelden zijn kleine vertellingen van hoe hij de wereld ervaart. Soms met herkenbare beelden, soms ongrijpbaar.

Land van Fluwel opent spectaculaire uitkijktoren

De nieuwe uitkijktoren van Land van Fluwel. (Foto: aangeleverd)

SINT MAARTENSZEE - Je weet niet wat je meemaakt op een van de nieuwste attracties op Land van Fluwel in Sint Maartenszee. De robuuste uitkijktoren biedt een prachtig uitzicht over de bloeiende bloemenvelden. Spectaculair is niet alleen de hoogte maar zeker ook de 25 meter lange glijbaan.

Levensgenieters

Het avonturenparadijs is ook dit jaar weer de ultieme plek voor levensgenieters en avonturiers. Zeker nu er deze winter, naast de uitkijktoren, hard gebouwd is aan een nieuwe skelterbaan en klimparcours waarop kinderen gezekerd klimmen. Jong en oud trekken verder de stoute schoenen uit en bedwingen het 1 kilometer lange blotevoetenpad, dat zeker voor kinderen ook vol avontuur en klautermogelijkheden zit.

Nieuwe uitdagingen

Land van Fluwel blijkt ook kort na de seizoensopening weer een verrassend avontuur voor jong en oud! De avonturen bieden voor ieder wat wils en verwonderen van 0 tot 100 jaar oud. De avonturen zijn zo gebouwd dat er echt voor elke leeftijd nieuwe uitdagingen zijn. Kinderen spelen, prieken, prutten en verleggen hun grenzen terwijl ouderen opbloeien bij al het moois dat de bloeiende bloemenvelden en de geschiedenis van de tulp te bieden heeft. In de Dutch Tulip Experience maak je met een audiotour kennis met de sprookjesachtige geschiedenis van het bekendste Hollandse icoon: de Tulp!

Terwijl de kinderen, na een aantal gezamenlijke avonturen, nog uren spelen in het AvonturenSpeelParadijs en het Verstoppertjesbos is het voor de volwassenen goed toeven op het terras van Restaurant De Kneinsberg.

Land van Fluwel is dagelijks geopend vanaf 10.00 uur. Zie ook www.landvanfluwel.nl

(Foto: Vincent de Vries Rodi Media)

Paasvee trekt bekijks

(Foto: Vincent de Vries Rodi Media)
(Foto: Vincent de Vries Rodi Media)
(Foto: Vincent de Vries Rodi Media)

Paasshow bij de Schakel wonen en slapen

Bezoek de Paasshow bij De Schakel wonen en slapen. (Foto: aangeleverd)

DEN HELDER - De Paasshow van de Schakel wonen en slapen van dit jaar staat in het teken van volop nieuwe collecties, nieuwe kleuren en nieuwe materialen. Zo is er het Janella programma van Happy@Home, uitgevoerd in dik eiken fineer met een rustieke uitstraling. Nu tijdens de paasperiode zijn diverse onderdelen nog gunstiger geprijsd!

Ook velourstoffen zijn weer helemaal terug in een eigentijds jasje. In vele mooie warme kleuren worden deze toegepast op fauteuils, banken en hoekbanken. Ook de kleuren geel en groen ziet men nu veel meer terug komen. Warme kleuren die zich heel goed laten combineren binnen diverse meubelstijlen.

Banken met een elektrisch verstelbaar relaxdeel worden steeds slanker, maar ook betaalbaarder. De Schakel is nu ook exclusief dealer geworden van Max Divani. Italiaanse designmeubelen en presenteert diverse modellen, waaronder ook hoekbanken met een relaxelement, zowel in stof als in leer. Heerlijk relaxen samen op de bank.

Keramiek als materiaal voor tafelbladen wordt steeds interessanter. Het is zeer praktisch, kan goed tegen warmte, water en verkleuring en behoeft geen onderhoud. Het aanbod wordt ook steeds breder in diverse prijscategorieën. Zo is er tijdens de Paasshow de zeer gunstige aanbieding van de uitschuifbare eetkamertafel Keulen (afmeting 180-240 x 95 cm) voor maar € 1149,-!

Met het merk Serta presenteert de Schakel een prachtige collectie boxsprings met een heerlijk ligcomfort, en met een super chique uitstraling. Veel van de Amerikaanse hotelketens kiezen juist voor deze boxsprings vanwege het ligcomfort voor hun gasten!

Holland Haag pakt uit met een verfrissende nieuwe collectie gordijnen en heeft als Paasactie 15 procent korting op de gehele collectie. Zo maakt men het thuis nog sfeervoller met een mooi gordijn!

Tijdens de Paasshow van zaterdag 13 tot en met maandag 22 april wordt iedereen getrakteerd op allerlei lekkers, er zijn diverse paasaanbiedingen en de klant ontvangt 10 procent van zijn aankoopbedrag als waardecheque voor een volgende aankoop, of 5 procent korting op de gehele collectie (kijk op de website voor alle informatie en de voorwaarden). Op de website vindt men ook de gehele collectie en de paasaanbiedingen.

Op tweede Paasdag is De Schakel wonen en slapen geopend van 11.00 tot 17.00 uur en iedereen is van harte welkom aan Ravelijncenter 4 in Den Helder . Zie ook: www.deschakelwonen.nl

Vloerkleed maakt de ruimte af

REGIO - Elke mooie vloer verdient een vloerkleed. Een kleed zorgt niet alleen voor (nog) meer comfort en een betere akoestiek, het brengt ook samenhang in een ruimte.

Of de woonkamer nu heel ruim is of juist aan de kleine kant, er past altijd een vloerkleed in. Het kleed kan worden gebruikt om een woonruimte af te bakenen of juist om de zitmeubels te groeperen. Veel losse meubels bij elkaar (de bank, fauteuils, bijzettafeltje) kunnen rommelig ogen. Door een ruim kleed te kiezen, is het eenvoudig om samenhang tussen al deze elementen te creëren.

De Veersloot en Maarten van der Weijdenbad weer dagelijks open

DIRKSHORN/WARMENHUIZEN - De openluchtzwembaden De Veersloot en het Maarten van der Weijdenbad, respectievelijk in Dirkshorn en Warmenhuizen, openen maandag 29 april weer de deuren. De baden zijn vanaf dan, in tegenstelling tot eerdere seizoenen, alle dagen geopend. De watertemperatuur is bovendien verhoogd naar minimaal 22 graden, dus ook als de zon zich wat minder laat zien, kun je behaaglijk in de buitenlucht zwemmen.

Seizoensopening

Een seizoensabonnement is nu te bestellen via zwembaddeveersloot.nl of maartenvanderweijdenbad.nl. Abonnementhouders mogen met één abonnement zwemmen in zes verschillende baden: De Veersloot aan Veerpolderweg 2 in Dirkshorn, het Maarten van der Weijdenbad, De Wiel aan Wielewaal 8 in Schagen, Het Baafje aan De Omloop 11 in Heiloo), De Bever aan Kastanjelaan 2 in Sint Pancras en Duikerdel aan Oostelijke Randweg 15 in Noord-Scharwoude. Wie voor woensdag 1 mei bestelt, betaalt hiervoor geen toeslag.

Feestelijke opening

Het Maarten van der Weijdenbad opent maandag 29 april op feestelijke wijze om 14.00 uur aan Oostwal 31 in Warmenhuizen, met inloop vanaf 13.30 uur.

Stormbaan

Behalve lekker zwemmen, kun je je uitleven op een stormbaan en met boardingvoetbal. De entree is op deze dag gratis.

8 dagen verblijf op sfeervol Kos

Alex 2 appartementen - Kos-Stad/Psalidi. (Foto: aangeleverd)

Vanaf slechts € 249,- p.p., incl. appartement en vliegreis

Het Griekse eiland Kos heeft een heerlijke mix van mooie stranden en oude cultuur. De sfeervolle, oude haven van Kos-stad heeft een levendige kade en een gezellige wandelpromenade, met als middelpunt een Middeleeuws kasteel. Naast cultuur opsnuiven kan je ook relaxen op de zandstranden of heerlijk vertoeven op de terrasjes en in de gezellige restaurants.

Een straatje op Kos. (Foto: )

Alex 2 appartementen -

Kos-Stad/Psalidi

Alex 2 is een kleinschalig complex gerund door een hartelijke Griekse familie. Mike & Linda en hun zoons doen er alles aan om je verblijf zo fijn mogelijk te maken. Laat je door hen inspireren om de leukste plekken van Kos te ontdekken. De ligging van Alex 2 is lekker rustig, maar met de fiets ben je zo op het strand of in Kos-stad. Proef hier ook zeker de traditionele ouzo. Yamas!

Inbegrepen: retourvlucht Amsterdam - Kos met TUI Fly, retourtransfer luchthaven - appartementen, luchthavenbelasting en brandstofheffing, 7 nachten in Alex 2 appartement, verblijf o.b.v. logies in een 1-, 2- of 3-kamerappartement, Nederlandstalige reisleiding

Vanaf € 249,- p.p.

Reisperiode: 18 april t/m 20 oktober 2019. Deze aanbieding is te boeken t/m 30 april 2019. Prijs is een vanaf prijs p.p. o.b.v. 2 pers. per appartement. Vertrek ook mogelijk vanaf Eindhoven en Rotterdam. Exclusief € 2,50 calamiteitenfonds en € 25,- reserveringskosten per boeking. De vanafprijs is beperkt beschikbaar op een aantal data.

Meer informatie en boeken:

www.tui.nl/rodi, bel met TUI 088-0885885 (lokaal tarief) of ga langs in een TUI winkel in de buurt. Op deze reis zijn SGR- en ANVR-voorwaarden van toepassing.

Dieren van Wereldwinkel Schagen

Dieren in Wereldwinkel Schagen. (Foto: aangeleverd)

SCHAGEN - De wereldwinkel onder de toren van de kerk op de Markt in Schagen is niet omgetoverd tot een dierentuin. Wel staan op de schappen sinds kort een hele reeks kunstzinnige dierfiguren gemaakt van metaal en hout.

Makers meer bestaanszekerheid bieden

Eén van de importeurs is gespecialiseerd in producten uit landen als Swaziland, Zimbabwe en Zuid-Afrika. De fraaie haan, de reigers en de libelle zijn goede voorbeelden daarvan. De importeur heeft zich als doel gesteld de producenten, of liever de kunstenaars, zo mag je de makers wel noemen, meer bestaanszekerheid te bieden. Een aantal keren per jaar worden alle producenten, vaak éénpersoons bedrijfjes, bezocht.

Langdurige samenwerking

Op die manier is een professionele band opgebouwd welke tot uiting komt in de prettige, en vooral langdurige samenwerking. Door vanuit Nederland te investeren in ateliers en werkplaatsen ter plaatse, wordt bovendien een hoge kwaliteit van de producten gewaarborgd. Gelijkwaardig partnerschap tussen alle schakels, producenten, importeurs, winkels en consumenten is eveneens een belangrijk uitgangspunt.

Mozaïek schalen in heldere kleuren

Ook verfraaien mozaïek schalen in heldere kleuren blauw, groen, rood en turquoise de schappen van de Wereldwinkel. Natuurlijk vind je daar veel meer leuke en originele cadeaus voor elke gelegenheid en elk budget.

Winkelteam versterken

Mocht je zo gegrepen zijn door de artikelen en het doel van de Wereldwinkel dat je een bijdrage wilt leveren aan het verwezenlijken ervan; zij zoeken mensen die het winkelteam willen versterken, neem dan contact op via tel. 0224 – 212191. Kijk voor meer informatie over de winkel en het werken op: www.fairwinkelschagen.nl

Samen eten in de Oude School

WIERINGERWAARD - De leden van de activiteitencommissie hebben bedacht dat een regelmatige ontmoetingsmaaltijd in dorpshuis de Oude School in Wieringerwaard ook tot de mogelijkheden behoort. Om dit te realiseren zijn ze op zoek naar mensen die koken voor anderen leuk vinden en die ook financieel inzicht hebben, want deze maaltijd moet voor iedereen te betalen zijn. Daarnaast zoeken ze mensen die de zaal willen klaarzetten, het eten rond willen brengen en na afloop willen opruimen en afwassen. Neem voor meer informatie en aanmelden contact op met de activiteitencommissie: Gerrit Kramer via gn.kramer@quicknet.nl, Wies Derks via lmg.derks@gmail.com.

Kuipers start nieuwe reis in Audi e-tron

Audi e-tron (Foto: Kia)

REGIO - André Kuipers is met ingang van vandaag Audi e-tron-rijder. De astronaut met twee ruimtemissies achter zijn naam kiest de e-tron vanwege het technologische en duurzame karakter van de auto. De 100 procent elektrische aandrijving maakt CO2-neutrale mobiliteit mogelijk.


Audi heeft de Audi e-tron begin dit jaar officieel geïntroduceerd tijdens het Mission Zero evenement in Amsterdam. Eén van de gastsprekers was astronaut André Kuipers, één van de weinige mensen die de aarde vanuit de ruimte heeft kunnen observeren. André Kuipers: "Door een ruimtereis verandert je blik op de aarde letterlijk. Van buitenaf ervaar je de kwetsbaarheid van onze planeet heel goed. Het doordringt je ervan dat we verstandig moeten omgaan met de beperkte voorraden op onze planeet. We kunnen niet meer zonder vervoer, maar in ons eigen belang is het verstandig om het gebruik van fossiele brandstoffen terug te dringen en de lucht die we inademen schoner te maken. Nieuwe technologie is nodig om alternatieven te kunnen bieden. Elektrisch rijden draagt daar in grote mate aan bij en die techniek is inmiddels op een hoog niveau."

"De e-tron laat zien waar Audi voor staat; niet alleen in technologisch opzicht, maar ook als het gaat om volstrekt zorgeloos elektrisch rijden," verklaart Gerard Jansen, directeur van Audi Nederland. "Bovendien markeert hij voor ons de start van een compleet nieuw tijdperk, waarin de focus volop op elektrificatie ligt. Met de e-tron Sportback, e-tron GT en Q4 e-tron concepts hebben we al laten zien wat er de komende jaren van Audi te verwachten valt op het gebied van 100 procent elektrisch rijden. Maar ook met de nieuwe plug-in hybridetechnologie voor de Audi's Q5, A6, A7 en A8 TFSI e die nog dit jaar te bestellen zijn, zetten we nu al belangrijke stappen op weg naar CO2-neutrale mobiliteit."

De 100 procent elektrisch aangedreven Audi e-tron is nu leverbaar voor alle ruimtereizigers. Doordat de batterij in de wagenvloer is weggewerkt en door de compacte elektromotoren biedt de SUV volop 'personal space' voor vijf personen, inclusief hun bagage. De Audi e-tron beschikt over twee krachtige elektromotoren, één voor de vooras en één voor de achteras. Daardoor heeft de e-tron quattro vierwielaandrijving. Ofwel: optimale grip en stabiliteit én dynamiek onder alle omstandigheden. Uiteraard is de e-tron ontwerpen rondom het thema efficiency. Hij is zeer gestroomlijnd, de elektromotoren winnen bij afremmen energie terug en hij beschikt over een innovatief warmtemanagementsysteem. Zijn actieradius bedraagt hierdoor ruim 400 km volgens WLTP. De Audi e-tron is luxueus uitgerust en is altijd online. Hij wordt gebouwd in Audi's CO2-neutrale fabriek in Brussel.

Fiat Concept Centoventi

Fiat Centoventi (Foto: Fiat)

REGIO - Fiat liet op de autosalon van Genève 2019 zijn conceptauto ' Fiat Concept Centoventi' debuteren als visie van het merk op elektrische mobiliteit voor de massa in de nabije toekomst. Deze visie komt rechtstreeks voort uit de 120-jarige historie van het merk, die dan ook de inspiratie bood voor de naam van het prototype: 'Centoventi' is Italiaans voor honderdtwintig.

Zonder zijn tradities te verloochenen is Fiat er in die 120 jaar steeds weer opnieuw in geslaagd te breken met het verleden en zijn blik op de toekomst te richten. Zoals in de jaren 50, toen de Fiat 500 een industriële en culturele omwenteling teweegbracht door rigoureus in te gaan tegen alle heersende opvattingen over hoe een auto in elkaar moest zitten en eruit moest zien.

Het was een conceptueel en technisch meesterwerk, het eerste echte voorbeeld van betaalbare mobiliteit voor de massa in de automobielgeschiedenis.

Nieuwe Lexus UX 250h

Lexus UX 250h (Foto: Lexus)

REGIO - Lexus introduceert zijn eerste premium crossover in het C-SUV-segment. De Lexus UX (Urban Explorer) heeft een aantal krachtige kenmerken waarbij rijeigenschappen, design en vakmanschap, veiligheid en geavanceerde hybridetechnologie de rode draad vormen.

De onderscheidende Lexus UX staat op het innovatieve GA-C-platform (Global Architecture-Compact), dat zich kenmerkt door het laagste zwaartepunt in zijn segment. De UX is daardoor wendbaar en dynamisch, waarbij de rijeigenschappen doen denken aan die van een lager bij de weg liggende hatchback. Standaard aan boord is het actieve veiligheidspakket Lexus Safety System+. Voor het eerst komt Lexus met een C-segmentauto met een systeemvermogen van 135 kW/184 pk. In Nederland start de Lexus UX 250h met zelfopladende hybride aandrijflijn bij een consumentenprijs van 44.495 euro.
De Lexus UX combineert als geen ander dynamiek met verfijnde luxe en kwaliteit. Wie de UX zakelijk rijdt, profiteert van lage gebruikskosten vanwege de efficiënte hybride aandrijflijn met 2,0-liter benzinemotor en krachtige elektromotor. Hiermee kan de UX 250h tot vijftig procent van de rijtijd elektrisch rijden, al naar gelang de omstandigheden.

Focus bestverkochte auto

Ford (Foto: Ford)

REGIO - Ford Nederland sluit het eerste kwartaal van dit jaar goed af. Met 3.567 registraties was de Ford Focus het eerste kwartaal zelfs de bestverkochte auto van Nederland. Ook de Fiesta laat goede cijfers zien in het eerste kwartaal. Het is de op een na best verkochte auto in zijn segment. Lees verder

Zowel Ford personenauto's als bedrijfswagens laten met een marktaandeel van respectievelijk 6,2% en 13,9% over het eerste kwartaal een groei van het marktaandeel zien.

Ford Bedrijfswagens

De solide verkoopresultaten van Ford Bedrijfswagens kennen een stijgende lijn voor de Transit, de Transit Custom en de Transit Connect. Ook de Ranger pick-up heeft een sterke start met 108 registraties in het eerste kwartaal. Dat is meer dan het dubbele vergeleken met vorig jaar.

Ford Focus

Met de toevoeging van de avontuurlijke Focus Active crossover is de Focus line-up helemaal compleet. De Titanium, boordevol technologieën die het leven makkelijker maken, de ST-Line, met zijn sportieve uitrusting en messcherp sturende onderstel en de Vignale, die zijn passagiers verwent met ultieme luxe waren al eerder verkrijgbaar.

Broekhuis wisselactie een succes

(Foto: Aangeleverd)

REGIO - Met de vraag; 'heb jij 'm al op je auto?' werd een massale inruilwedstrijd gestart. De Broekhuis klanten uit Noord-Holland lieten hun oude kentekenplaathouders voor kentekenplaathouder met de tekst 'een Broekhuis auto' vervangen. Maar liefst 2.500 kentekenplaathouders werden de afgelopen weken door de Broekhuis monteurs vervangen.

Opbrengst naar het goede doel

De oude kentekenplaathouders werden natuurlijk niet maar zo bij het grofvuil gezet. Deze kentekenplaathouders werden ingezameld door GP Groot; een bedrijf die zich richt op inzameling en recycling, brandstoffen en oliehandel, en infra en engineering. De duurzaamheidsgedachte van GP Groot 'Samen meer waarde creëren' kwam weer eens tot uitdrukking door een verdubbeling van de opbrengst. Broekhuis rondde het bedrag af naar € 650,-.

De Opbelbus

Dit mooie bedrag is gedoneerd aan het goede doel: De Opbelbus. Dit is een initiatief waarbij hulpbehoevende ouderen zonder vervoer geholpen worden, wanneer men bijvoorbeeld een boodschap moet doen of een doktersafspraak heeft.

Uitreiking cheque en prijzen

Natuurlijk hoort bij een wedstrijd ook een prijs. Daarom kwam een select gezelschap op 14 maart samen om de prijs uit te reiken aan de prijswinnaars van de wisselwedstrijd.

Op deze avond werd tevens de cheque ter waarde van € 650,- uitgereikt aan de medewerkers van de Opbelbus Alkmaar.

34e N-H Oldtimer Festival

Een Chevrolet Bel-Air uit 1954. (Foto: aangeleverd)

VENHUIZEN - Ruim drie decennia Oldtimer plezier in Noord-Holland. Dat is zondag 21 en maandag 22 april, eerste en tweede Paasdag, te vinden op het 34e N-H Oldtimer Festival Venhuizen. Het evenement vindt plaats in overdekte en verwarmde hallen met een oppervlakte van drie voetbalvelden aan nostalgie tussen Hoorn- Enkhuizen. Na jaren van diverse items zoals racemotoren, brandweerauto's en autosport zetten ze het beproefde concept van landenthema's door. Deze keer is dat: 'Venhuizen goes America'.

Chevrolet, Pontiac. Dodge en Ford zijn slechts enkele merken die te bewonderen zijn. Bij de motoren zijn natuurlijk aanwezig de Harley Davidson alsmede de legendarische Indian. Peterbilt, Mack en Overdorp zijn de Trucks die de hal complementeren. Dit alles rondom het Vrijheidsbeeld van New York met een Burger of steak van de grill. Het is daar goed toeven als tijdens de muziek van de Red Strats, de petticoats draaien van rock 'n roll dansschool Jump Up. Tevens een optreden dansformatie Double V met dames in passende kleding. En zangschool Pop Up brengt liedjes van Frank Sinatra.

Rondom de hallen staan honderden marktkraampjes met allerlei artikelen. Voor de kinderen is een mini-kartbaan en een nostalgische draaimolen opgezet. Het expo-complex is te vinden Torenweg 44 in Venhuizen. Beide Paasdagen van 11.00 tot 18.00 uur open. Entree slechts 10,- euro , Jeugd 13 tot en met 17 5,- euro, kinderen tot en met 12 jaar gratis. Zie: www.oldtimerfestival.nl.

Opel keert terug naar Rusland

Opel Grandland X (Foto: Opel)

REGIO - Opel blijft doorgaan met het export-offensief en keert dit jaar terug op de Russische markt. In eerste instantie zullen geselecteerde Russische dealers drie modellen leveren. De Grandland X, die gebouwd wordt in Eisenach, en de nieuwe Zafira Life en Vivaro die in Rusland gebouwd zullen worden. Daarvoor benut Opel de fabriek van Groupe PSA in Kaluga.

Stapsgewijs wil Opel de Russische markt verder gaan bedienen. Het aantal leverbare modellen zal dan ook snel worden opgevoerd. Meer informatie over deze strategie wordt op een later moment bekend gemaakt.

"Een aanzienlijke toename van onze winstgevende export is een van de belangrijkste pijlers van ons PACE! bedrijfsplan. We boeken aanzienlijke vooruitgang op dit gebied", aldus Michael Lohscheller, CEO van Opel. "Rusland is een grote, strategisch belangrijke en aantrekkelijke markt met veel potentieel. Als een Duits merk met een lange traditie en een uitstekende reputatie in het land, zullen we hiervan profiteren. Het onmiddellijk lokaal kunnen produceren, is een goed voorbeeld van het belang voor Opel om deel uit te maken van Groupe PSA."

Yannick Bézard, Executive Vice President en Operational Director Eurasia van Groupe PSA: "De lancering van een nieuw merk op de Russische markt maakt het voor Groupe PSA mogelijk om onze aanwezigheid in de Eurazië-regio te versterken, het aanbod voor bestaande klanten uit te breiden en nieuwe klanten te winnen. Samen met de lancering van het merk Opel in Oekraïne vorig jaar verwachten wij de volumes van de Groupe PSA-merken in deze regio per 2021 op een winstgevende manier te verdrievoudigen. Dit project zal sterk bijdragen aan deze doelstelling."

Autoverkoop

REGIO - Uit de officiële cijfers van BOVAG, RAI Vereniging en RDC blijkt dat het aantal nieuwe personenauto's in het eerste kwartaal 14,4 procent lager lag dan in dezelfde periode vorig jaar. In totaal verlieten 116.124 auto's de showrooms, tegen 135.680 in het eerste kwartaal van 2018.

Sinds de invoering van de nieuwe uitstoottest WLTP in Europa afgelopen zomer - en de daarmee gepaard gaande hogere aanschafbelasting BPM- daalt het aantal geregistreerde nieuwe auto's. In de eerste maanden na deze wijziging konden veel dealers nog uit voorraad tegen de oude belastingregels voertuigen leveren. Vooral particuliere kopers lieten het met een min van 33 procent in de eerste drie maanden van 2019 afweten. Deels verschoof hun aandeel richting het steeds populairder wordende private lease.

Maart 2019

In maart 2019 werden 39.126 nieuwe personenauto's geregistreerd en dat was 6,7 procent minder dan in maart vorig jaar. Het populairste model vorige maand was de Tesla Model 3 met 2.195 registraties en een marktaandeel van 5,6 procent, ruim voor de Ford Focus (1.187 stuks en 3 procent) en de KIA Picanto (965 exemplaren en 2,5 procent aandeel).

Volkswagen

Qua merken was Volkswagen in maart koploper met 3.185 nieuwe auto's (8,1 procent), gevolgd door Peugeot (3.003 stuks en 7,7 procent) en Opel (2.948 en 7,5 procent).

Paasvoordeel bij Volvo Ton van Kuyk

Kom naar de open dagen van Volvo Ton van Kuyk. Alle vestigingen zijn open! (Foto: aangeleverd)

REGIO - Alles staat bij Volvo Ton van Kuyk, tijdens het komende paasweekend van 18, 19, 20 en 22 april, in het teken van de grote paasshow.

Een prachtige selectie Volvo occasions, van jong tot wat ouder en van groot tot klein. Allemaal scherp geprijsd en verspreid over de vier vestigingen in Alkmaar, Beverwijk, Hoorn en Purmerend.

Tijdens deze occasionshow biedt Volvo Ton van Kuyk de beste deal op de reeds rijklaar geadverteerde occasions. Voor klanten geen financiële verassingen dus voor garantie en/of een afleverbeurt bij de dealer.

Daarnaast wordt elke inruilwaarde verhoogd met 1.500 euro inruilpremie. Bekijk de voorraad alvast online via www.tvk.nl/occasions.

Het team van Volvo Ton van Kuyk heet iedereen van harte welkom op donderdag 18 april, vrijdag 19 april, zaterdag 20 april en maandag 22 april!

Extra Paasvoordeel bij Dekkerautogroep

(Foto: aangeleverd)

REGIO - De keuze is enorm bij de acht vestigingen in Noord-Holland. Bij aankoop van een occasion of demonstratie auto kan de klant rekenen op een extra Paaskorting van € 500,- en een zeer aantrekkelijk inruilvoorstel. Met occasions vanaf € 2.945,- tot zeer luxe SUV's en sportwagens is er voor elke beurs iets te vinden in de diverse voorraad. Zelfs de ondernemer heeft keus uit bijna 50 bedrijfswagens.

Wie liever in een nieuwe Ford de zomer tegemoet gaat is bij Dekkerautogroep ook aan het juiste adres. In het oog springende aanbiedingen zijn de behoorlijk aangescherpte Private Lease tarieven op de Fiesta, Ecosport en Focus. Een compleet uitgeruste Fiesta is nu tijdelijk leverbaar vanaf € 249,- per maand. De compacte SUV, de Ecosport, rijdt men al vanaf € 299,- per maand. Deze aanbiedingen zijn echter tijdelijk en zolang de voorraad strekt omdat Ford een maximum aantal auto's voor deze actie beschikbaar heeft gesteld.

"Wij maken ons op voor een druk Paasweekend", aldus Eric Herman van Dekkerautogroep. "Het Paasweekend is traditioneel één van de drukste momenten in onze showrooms. Vooral de consument die op zoek is naar een gebruikte auto grijpt dit actieweekend aan om te profiteren van extra voordeel. In tegenstelling tot veel andere dealerbedrijven hebben wij een zeer uitgebreide en diverse voorraad. Ook voor de wat goedkopere occasion kan men bij ons terecht. Zo hebben wij ongeveer 50 auto's onder de €10.000,-. En wie op zoek is naar iets bijzonders zoals een Maserati Ghibli, een Porsche Panamera of een exclusieve Ford Mustang V8. Met een koopavond op donderdag 18 april trappen wij onze traditionele Paasshow af. Op 2e Paasdag zijn alle Dekkerautogroep vestigingen geopend van 11.00 tot 16.00 uur".

Veranderingen in autowereld

Autobedrijf J&S is sterk geworteld in Den Helder. (Foto: aangeleverd)

DEN HELDER - De autobranche staat nooit stil en bij Autobedrijf J&S in Den Helder is dat goed te merken. In de showroom aan Ambachtsweg 4 merken ze dat er veel vraag is naar elektrisch rijden. Hierbij komt men wel snel bij de volgende vraag uit: waar moet al die elektrische energie vandaan komen? Wat als alle bewoners elektrisch rijden? Hoe werkt dat dan met oplaadpalen en parkeerplekken? Suzuki heeft hier een oplossing voor.

Veel modellen zijn leverbaar met SHVS; Smart Hybrid Vehicle by Suzuki. Dit slimme systeem beperkt brandstofverbruik en uitstoot. De energie die vrijkomt bij het remmen wordt opgeslagen in een lithium-ion-accu. Deze energie wordt weer ingezet bij het starten van de motor en accelereren en ondersteunt de airconditioning, verlichting en het afspelen van muziek.

In Nederland rijden veel handgeschakelde voertuigen. In 2018 zijn de helft van de nieuw verkochte auto's bij de Helderse Suzuki dealer voorzien van een automatische versnellingsbak! Wat ook een reden is voor de verandering naar veel automaten is de trend in private lease. Het verschil in maandbedrag is klein door de hoge restwaarde van een automaat.

Autobedrijf J&S, Ambachtsweg 4, Den Helder, tel. 0223-635744. Zie: www.autobedrijfjens.nl