Omring Express

4 april 2019

Omring Express 4 april 2019


'Het moet een fantastisch festival worden'

De leerlingen van Frankendael gaan op donderdag 18 april feestvieren als de naam van het gebouw wordt onthuld. (Foto:Vincent de Vries/Rodi Media).

Frankendael, Kappio en Kopgroep bibliotheken in een nieuw gebouw

De school heeft een forse metamorfose ondergaan. (Foto: Vincent de Vries/Rodi Media).

CALLANTSOOG – Een nieuw gebouw vraagt om een nieuwe naam. Omdat de school Frankendael, naschoolse opvang Kappio en Kopgroep bibliotheken gebruik gaan maken van hetzelfde gebouw, wordt het geheel een Kindcentrum. Directie, teamleden, leerlingen en ondernemers van Callantsoog laten donderdag 18 april, tijdens het Frankendael Festival, graag de school aan de inwoners van Callantsoog zien. Ook de nieuwe naam van het gebouw wordt dan onthuld.

''We zijn met z'n allen heel blij dat de grote renovatie van de school achter de rug is,'' zegt Renee Zwaan, die samen met Marie-Jose Tinébra de directie van de openbare school Frankendael. ''Er is het afgelopen jaar keihard gewerkt om tot het huidige resultaat te komen en daar zijn we bijzonder trots op. Marinka Hillebrink, een ouder van onze school, is binnenhuisarchitecte, en heeft kosteloos alles met ons meegedacht. Naast haar eigen bedrijf http://www.spijker-interiordesign.nl/ heeft zij in dit enorme project enorm veel tijd en energie gestoken, daar zijn wij heel erg dankbaar voor.''

Ontwikkelingsmaterialen

Naast het directie duo is ook het team van leraren afgelopen jaar compleet vernieuwd. ''We begonnen afgelopen schooljaar aan een nieuwe start en dit schooljaar de nieuwe naam van het gebouw, dat bekend wordt gemaakt op 18 april tijdens het Festival Frankendael, waarbij we allemaal hopen dat zoveel mogelijk ouders, oma's en opa's naar toe komen. We willen graag onze nieuwe school laten zien en van de opbrengst van den verkochte kaarten willen we in ontwikkelingsmaterialen investeren.''

Talenten

''De verbouwing van onze school is vooral ingericht op onze visie van onderwijs. Op onze school willen wij het verschil maken in het leven van onze leerlingen,'' zegt Renee Zwaan. "Ons uitgangspunt is dat iedereen talenten bezit. Elke leerling is anders en op zijn manier intelligent, uniek en getalenteerd. Op school spreken we over verschillende talenten. Zo kun je talentvol zijn op het gebied van rekenen, bewegen, filosoferen, taal, muziek, ICT programma, natuur en samenwerken. Iedereen is waardevol en doet er toe.''

Verandering

''In onze toekomst vanuit de 21e eeuw, kijken wij breder en zijn wij onze kinderen aan het voorbereiden op wat er gaat komen. De handvatten en vaardigheden vanuit de 21e-eeuwse vaardigheden geven wij de kinderen mee. De toekomst van onze kinderen in deze maatschappij vraagt om verandering. Er is in deze maatschappij behoefte aan mensen die weten wat ze kunnen en willen.'' Op dit moment telt de openbare school Frankendeal 105 leerlingen. ''Het is duidelijk dat er minder kinderen worden geboren en dat ook complete gezinnen vanuit Callantsoog verhuizen naar elders. Onze stichting Surplus hoopt natuurlijk in de toekomst een groei van het aantal leerlingen.''

Festival

Het hoogtepunt van de maand april is op donderdag 18 april. Dan staat het evenement Festival Frankendeal op het programma. ''Daar kijken we met z'n allen echt naar uit. De ondernemers van Callantsoog en de ouders van de leerlingen helpen ons om dit festival tot een groot succes te maken. Om drie uur 's middags wordt de naam van het gebouw gepresenteerd. Dat gebeurt door de vertegenwoordigers van onze school, Kopgroep bibliotheken en de naschoolse school Kappio.'' Het Festival, van 14.00 tot 18.00 uur, gaat een feestelijke dag worden, met foodtrucks, optredens, clowns, schminken, springkussen, muziek en een vrijmarkt. De ondernemers uit Callantsoog staan met eetkraampjes, drinken en leuke spulletjes. De entree bedraagt drie euro en voor kinderen tot en met twaalf jaar is het gratis.

Leuk prijsje

''Omdat de school, Kappio en Kopgroep bibliotheken gebruik gaan maken van hetzelfde gebouw, worden wij een Kindcentrum. Wij hebben de inwoners van Callantsoog gevraagd om een naam te bedenken en daar is gelukkig behoorlijk op gereageerd. De naam wordt tijdens het Festival bekendgemaakt en de winnaar ontvangt een leuke prijs,'' besluit Renee Zwaan.

GRAAG KADERKOP MAKEN CENTRAAL DOOR HET ARTIKEL

De Wielen in Vogelvlucht. (Foto:aangeleverd).

Open dag op 7 april op park in Sint Maarten

Campings raken meer en meer uit de tijd

John Broers, eigenaar van De Wielen. (Foto: Warner de Weerd).

Bungalowpark De Wielen ademt de nieuwe tijd uit

Door Warner de Weerd

SINT MAARTEN- Het is, om in de woorden van Wim Sonneveld te spreken, 'de nieuwe tijd, net wat u zegt maar het maakt me wat melancholiek'. Campings worden in Nederland in groten getale opgeschaald tot vakantieparken met vakantiehuizen van steen en chalets van een hogere prijsklasse. Dat is goed nieuws voor zowel eigenaren van de vakantieparken als de kopers van de vakantiehuizen, want de upgrade zorgt ervoor dat het onroerend goed, grond en vastgoed, meer waard wordt. Alleen er is ook een andere kant van de medaille: de trouwe campinggast die zijn omgeving ziet veranderen totdat er uiteindelijk geen ruimte meer voor hem en haar is. Echter, dat klinkt erger dan het is, want juist die campinggast, die is aan het verdwijnen. Bungalowpark De Wielen in Sint Maarten, dat komende zondag (7 april) een open dag houdt voor kopers van de aansprekende bungalows die er worden gebouwd, kan als voorbeeld dienen. Ja, de tijd verandert maar hoe erg is dat?

Onderzoek van onder meer de Recron, de brancheorganisatie voor ondernemers in de recreatiebranche, toont aan dat Nederlanders steeds luxueuzer op vakantie willen. Kamperen is daardoor steeds minder in trek. Of in ieder geval het doorsnee kamperen op een grasveldje. Nieuwe luxueuze vormen van kamperen, zoals glamping, zijn wel in opkomst. Maatwerk is het toverwoord en dat biedt eigenaar John Broers, eigenaar van De Wielen, op zijn eigen manier. ,,Wie bij ons een bungalowpark wordt niet gedwongen die via De Wielen te verhuren. Dat is vaak wel de eis die grote recreatiebedrijven stellen aan kopers, dat de verhuur na aankoop via hen verloopt. Wij geven de kopers de vrijheid hoe ze met hun aankoop omgaan, óók qua inrichting. Wij leveren de bungalows namelijk casco op."

29 bungalows

Deze zomer worden er volgens planning zes bungalows gebouwd, in totaal gaat het om 29 bungalows die bij de vijftig bungalows komen die er al stonden voordat de nu 51-jarige Broers acht jaar geleden De Wielen kocht. Daarnaast bestaat het park uit negentig chalets waarvan het de bedoeling is dat dit gedeelte op termijn ook opgewaardeerd worden. Niet per se naar stenen woningen maar wel naar nieuwbouw qua chaletbouw. Een eigenschap van 'de nieuwe tijd' is dat de stenen vakantiewoningen bijna niet meer van reguliere woonhuizen te onderscheiden zijn en dat is bij De Wielen ook zo. Het is het overgebleven kampeerterrein voor de ruim 25 vaste families, het hoofdgebouw met zwembad en het voetbalveld dat je het idee geeft een vakantiepark op te rijden. Straks lijkt het meer op een woonwijk met een vleugje vakantiegevoel, want dat is wat de klant wil: een vakantiewoning moet voelen als thuis. De bungalows op De Wielen worden dan ook volgens het Bouwbesluit gerealiseerd.

,,Vakantie vieren houdt tegenwoordig in dat je het als gezin vooral met elkaar gezellig maakt, terwijl vroeger je dat deed met de buren en andere kennissen op de camping", vertelt Broers. ,,Dat gemeenschapsgevoel is goeddeels verdwenen. Er is nog wel een harde kern, maar dat zijn vooral ouderen. Je ziet die groep jaar in jaar uit kleiner worden."

De jongere generatie die wel wil kamperen is veeleisender. Broers; ,,Vroeger werd met de Kerstdagen gekeken waar de vakantie gevierd werd en werd er in januari geboekt voor de zomer. Nu kijken ze twee tot drie weken voor de zomervakantie op een weerapp wat voor het weer wordt. Valt het tegen, dan komen ze niet of annuleren ze de vakantie last minute. Vaak heb je nog wel vaste boekingen in de eerste twee tot drie weken van de vakantie, maar daarna is het allemaal heel flexibel. Daar kun je als camping niet van leven."

Tel daarbij op dat prijzen van vakantiewoningen stijgen wat het kopen van recreatief onroerend goed zowel voor particulieren als investeerders interessant maakt. Dát is het verhaal van nu en de toekomst, dát is het verhaal wat telt. Komende zondag vertelt John Broers over alle voordelen die het eigendom van een vakantiewoning biedt.

IN KADER MET KOP

Derde generatie van een ondernemersfamilie in de recreatiesector pur sang

John Broers vormt de derde generatie van een familie die zijn sporen in de recreatiesector dik verdiend heeft. Zijn grootvader begon in 1961 camping Burghorn, thans Recreatiepark Burghorn geheten. Kamperen bij de boer, maar dan met een andere lading: de campinggasten hielpen ook mee met het oogsten van de producten op het land. De vader van John Broers gaf de camping meer smoel, twee van zijn zonen zetten de familie-erfenis voort. John Broers besloot op een gegeven moment zijn vleugels uit te slaan: hij nam Camping Alkmaar over en maakte na vijf jaar de overstap naar De Wielen.

Verheul geeft jeugdschaaktoernooi in Schagen stabiliteit

Verheul geeft jeugdschaaktoernooi in Schagen stabiliteit. (Foto: archief).

SCHAGEN- De Verheul Grand Prix krijgt een vervolg. Nadat vorig jaar het jeugdschaaktoernooi dankzij het in de Noordkop bekende bedrijf Verheul nieuw leven in was geblazen, staat op zondag 7 april de tweede editie gepland. Wederom in het Regius College (locatie Emmalaan) en wederom dankzij de onderneming die gespecialiseerd is in onder meer hypotheken, financiële dienstverlening, verzekeringen, pensioenen, arbeidsverzuim en pensioenen. ,,Schaken staat zowel voor vooruitdenken als het analyseren van situaties in het hier en nu", vertelt algemeen directeur André Vendrig. ,,Wij sponsoren als bedrijf activiteiten die lichamelijke activiteiten bij kinderen bevorderen, maar breintraining is ook erg belangrijk. En die lijn doortrekkend naar ons bedrijf: Wie weet schaakt er zondag wel een kind mee die straks niet alleen de lijnen op het bord uitzet maar ook bij Verheul uitblinkt!"

Dankzij Verheul en de organiserende vereniging Dierenkliniek Zuiderkaag Magnus Anna Paulowna Chess (Mach) staat het jeugdschaak in Schagen en omgeving weer op de kaart. ,,Op de Grand Prix-toernooien komen steeds weer ruim honderd kinderen uit heel Noord-Holland af", vertelt jeugdleider Ronald Komen namens Mach.,, En omdat de leeftijdsgrens op achttien jaar ligt zijn het niet alleen 'diamanten die nog bijgeslepen moeten worden' die deelnemen, maar ook spelers die al naam hebben gemaakt. We hopen natuurlijk op enkele aansprekende namen uit het Noord-Hollandse schaken. Dat wil zeggen schakers die ook meedoen aan de nationale kampioenschappen."

Nieuw elan

Om een en ander in perspectief te plaatsen: het jeugdschaak in Schagen en omgeving had het moeilijk na het aansprekende NK jeugdschaak dat tussen 2003 en 2006 in Schagen werd gehouden en de eveneens succesvolle ECN Grand Prix die tussen 2007 en 2011 werd georganiseerd. Sinds vorig jaar heeft Mach, dat inmiddels bij de senioren landelijk aan de weg timmert, ook het gewenste uithangbord bij de jeugd. ,,We hebben aangehaakt bij de Grand Prix cyclus, een succesvol initiatief van de Noord-Hollandse Schaakbond (NHSB)", vertelt Komen. ,,Dat is een jaarlijks toernooi met vele speeldagen, waarbij de speellocatie steeds weer bij een andere vereniging is. Op elk Grand Prix-toernooi komen steeds weer ruim honderd kinderen uit heel Noord-Holland af. Je merkt dat het schaken volop in de belangstelling staat. Scholen bevorderen dat ook, zien het als een toegevoegde waarde bij of naast de lesstof." Komen kan het weten, want hij geeft zelf les op scholen in de regio. Mede daardoor begint de jeugdafdeling van Mach meer en meer te bloeien. ,,We kunnen de kinderen ook wat bieden, want sinds dit seizoen geeft Colin Stolwijk, Nederlands studentenkampioen van 2017, wekelijks op de vrijdag les."

Langetermijnaspect

Verheul sponsort het jeugdschaak, omdat het in het strategische aspect van de denksport een link ziet met het eigen werkterrein. André Vendrig: ,,Schaken bevordert het denkniveau en daarmee het nemen van snelle, juiste beslissingen. Tegelijkertijd staat net als in het schaken bij ons het langetermijnaspect voorop. Wij zijn als bedrijf bekend geworden in de regio, omdat wij dankzij ons leervermogen bijtijds inspelen op vernieuwingen in de markt en dankzij onze persoonlijke dienstverlening de langtermijnrelatie met onze klanten borgen."

Maar de overeenkomst met de schaaksport gaat nog dieper dan dat. André Vendrig: ,,Op scholen wordt steeds meer aandacht aan schaken besteed, omdat het goed is voor de ontwikkeling van de hersens. Wij willen als bedrijf een voorloper zijn in talentontwikkeling. Daarom ondersteunen we bijvoorbeeld ook het talentontwikkelingsprogramma TopKids op basisscholen. Daarnaast zijn we aangesloten bij de Finance Academy dat aan talent voor ons bedrijf een leerwerktraject aanbiedt. Omdat schaken het analytisch vermogen bevordert is ondersteuning van deze denksport een logische vervolgstap geweest. Je leert door schaken onder meer beter te bepalen waar je talent ligt. Daardoor leert een kind beter zijn keuzes af te wegen."

Deelnemers aan de Verheul Grand Prix Schagen worden op basis van hun speelsterkte ingedeeld in achtkampen. De bedenktijd bedraagt vijftien minuten per persoon per partij. Het inschrijfgeld bedraagt vijf euro per kind, per groep zijn er drie prijzen te winnen. Belangstellenden kunnen zich inschrijven via verheulgp@magnusschaak.nl. Je aanmelden kan op de speeldag tot 11.00 uur. De eerste ronde begint om 11.20 uur, de prijsuitreiking is rond 16.30 uur.

Nipt verlies Constructor Staalbouw

WARMENHUIZEN - Nipt verlies in de uitwedstrijd op zaterdag 30 maart tegen FDV Jacoby/Schuler Cues uit Hoeven (Br.) is Constructor Staalbouw er net niet in geslaagd een punt mee naar huis te nemen. Eindstand: 5-3. Jan Posthumius, en Jim Anneveldt speelden remise. Peter Vlaar verloor zijn partij. In de partij van Jan Posthumius en Frans de Vos was het De Vos die vanaf acquit het initiatief nam: 9-4 na 6 en 18-12 na 20 beurten. Met een serie van 5 in de 25ste beurt trok Jan Posthumius de zaak weer recht: 19-19, en liep lichtjes uit naar 30-34 na 43 beurten. De Vos antwoordde sterk, ging over Jan Posthumius heen en maakte de laatste in de 48ste beurt. Met nog 4 te gaan in de na beurt maakte Jan Posthumius remise: 40-40 na 48 beurten. De eerste beurten van de partij tussen Henk Lub en de Belg Rudi Hendrickx waren voor Henk Lub: 5-9 na 3 beurten. In de tiende beurt kwam Rudi Hendrickx op gelijke hoogte: 11-11. Hierna ging de partij een hele tijd gelijk op tot de 39ste beurt waarin Henk Lub met een serie van 5 op voorsprong kwam: 28-33. Hendrickx kroop dichterbij tot 32-33, waarna Henk Lub de partij in de 48ste beurt uitpikte. Met nog 3 in de na beurt werd het remise: 35-35 na 48 beurten. In de tweede sessie gingen Jim Anneveldt en Michael Zwakenberg goed van start: 8-8 na 6 en 16-16 na 12 beurten. Na een aantal missertjes van Jim Anneveldt liep Zwakenberg lichtjes uit naar 25-19 na 19 beurten. Jim Anneveldt bleef goed volgen, kwam in de 32ste beurt met een serie van 6 weer op gelijke hoogte: 33-33, en maakte een aantal beurten later de 35ste. Met nog 1 te gaan had Michael Zwakenberg in de na beurt niet zo veel moeite: 35-35 na 36 beurten. Peter Vlaar stond tegen Jeffrey van Nijnatten al snel op achterstand: 11-6 na 6 en 17-12 na 14 beurten. Met een aantal korte series kwam Peter in de 23ste beurt op gelijke hoogte: 22-22, waarna Van Nijnatten, ook via wat zwijntjes, uitliep naar 31-24 na 26 en 38-26 na 31 beurten. Peters twee series van 4 waren niet voldoende om het Van Nijnatten nog moeilijk te maken: 40-34 na 34 beurten. Eindstand 5-3. Op zondag 7 april spelen Henk Overmars, Peter Vlaar, Jim Anneveldt en Henk Lub in Warmenhuizen tegen La Plaza uit Hoensbroek (L.).

De Strandloper kampioen

PETTEN- Schaakclub De Strandloper heeft zich maandagavond tot kampioen gekroond in de regionale derde klasse A. De Pettemer club, die al zijn zes competitiewedstrijden winnend afsloot en daarmee een ronde voor het einde al zeker was van de titel, versloeg nummer twee Warmenhuizen'76 met 5-1. Kopman Remco Heite stond een halfje af aan Marcel Kruijer en Louis Verstraten aan Wim Voet die daarmee ongeslagen bleef, maar verder waren het hele punten die de thuisclub scoorde. Topscorer Arnoud Jans, hij scoorde uit zes partijen 5,5 punt, won van Willem Tesselaar en Willem de Beurs van de Warmenhuizer topscorer Ed Oostenbrug. Verder versloeg Andre Tillema Cees Bleeker en Siem van der Vliet Maria de Wit.

TUITJENHORN - De 2e editie van de Noordkopkunst werd geopend op 23 maart j.l. en is voor iedereen toegankelijk. Op alle andere dagen kun je gedurende negen wekenlang op vrijdag, zaterdag en zondag van 12 tot 17 uur maar liefst werk van 29 kunstenaars bewonderen bij deze veelzijdige kunstexpositie in de OndernemersCentrale aan de Oostwal 2 in Tuitjenhorn.De toegang is geheel gratis. De expositie duurt tot en met 26 mei.

Helen Roetema. (Foto: aangeleverd)

Schilderijen, beelden van keramiek – steen - hout, glaskunst, fantasy kostuums, meubels, installaties, fotografie, papierkunst. Daarbij zijn er veel activiteiten voor alle leeftijden en alle smaken; Optredens van dans – zang – poëzie – muziek en workshops. Op de website www.noordkopkunst.nl en op Facebook kun je de geplande evenementen vinden. De deelnemende unstenaars zijn: Erica Kraan – Marry Ranzijn – Marlen van Dop – Rachèl de Kooker – Margret Heeremans - Helena Stam - Mary Koekenbier - Riann -Dutch Woodartist – Conny Lahnstein – Schilder Hermanus† - Aart Prins - Hans Jasperse - Elisabeth Leyen - Anne Hoogland – Ans Smit– Hans Cornel - Gerda Venema – Lonneke Kemper – Esther Been – Mansoor Chizan – Jola Geldermans – Helen Roeten - Klaas Meester† - Ingerid Opstelten – Jules Noordeloos- Gerdien Noordeloos – Marita Goudsblom – Stienske Beernink

Art Prins (Foto: aangeleverd).
Kunstwerk van Mary Koekenbier: orchidee. (Foto: aangeleverd).

Evenementen Agenda Noordkopkunst

06-04 13.00 knutselworkshop voor kinderen door 4Anybody

                         Russische Muziekschool en jonge solisten (9-16 jr) o.l.v. Elena Syssojeva

                15.00 Optreden demo dansteam 4Anybody

07-04 14.00 muzikaal optreden van "Just me, Angie"

13-04 9.30 workshop portret boetseren door Erica Kraan-Art

13.00 Optreden dansschool Chantal

                         Gehele middag Demonstratie houtbewerking door Aart Prins

                13.30 Workshop PaperArt door Conny Lahnstein

14-04 13.00 Optreden 3 dansteams 4Anybody

                         Gehele middag Demonstratie houtbewerking door Aart Prins

15-04 19.30 workshop voor ondernemers door Mark Bakelaar van HOOM

20-04 14.00 muzikaal optreden van MOED

                         Voordrachten van Riann

                         Demonstratie schilderen door Mary Koekenbier

21&22-04                         Voordrachten van Riann

                         Demonstratie schilderen door Mary Koekenbier

27-04 13.00 Gitaarkwartet Coles Tibio

28-04 13.30 workshop "spelen met zand en klei" door Marlen van Dop

04-05 13.30 workshop "beeldje maken van was" door Marry Ranzijn

05-05 13.00 lezing door Jules Noordeloos "Fotografie vanuit eigen perspectief"

11-05 13.00 Operadag met ensemble St Petersburg o.l.v. Elena Syssojeva        

                13.30 workshop collage maken door Stienske Beernink

12-05 13.30 workshop coaching en fotografie door Gerda Venema

                15.30 workshop Salsa Dansen door Latin Xcitement

18-05 13.30 workshop "blij van klei" door Gerdien Noordeloos

19-05 13.30 workshop acryl gieten op canvas doek door Saskia Heijn

25&26-05         kunst op locatie

De Organisatie is in handen van kunstenares Erica Kraan

Noordkopkunst in Tuitjenhorn

Werk van Ank Smit. (Foto: aangeleverd).

Workshop voor kinderen, optreden dans Demoteam 4AnyBody, jonge opera solisten en muziek van Angie

De Meerkoet. (Foto: aangeleverd )
Helena Stam. (Foto: aangeleverd).

TUITJENHORN - Dit weekend zijn er weer leuke activiteiten tijdens de expositie Op zaterdag 6 april verzorgt Nancy Kooij van 4AnyBody een creatieve workshop voor kinderen van alle leeftijden tussen 13 en 15 uur in het atelier van Erica Kraan-Art. Wat je gaat maken verklappen we nog niet. 4Anybody is gevestigd op De Huisweid in Warmerhuizen en is het adres voor Sport, Mind Fun & Dance. Hun missie is jou met plezier te laten werken aan je gezondheid.

Er wordt een kleine bijdrage van slechts € 2 gevraagd, ter dekking van de kosten. Om 15 uur geeft het demoteam van 4AnyBody een dansdemonstratie. Ook zingen jonge solisten (9 tot en met 16 jaar) van de Russische Muziekschool en koor Amarilli o.l.v. Elena Syssojeva gedurende de middag een aantal keer verspreid over de middag. Maak o.a. kennis met Kunstenares Helena Stam. Met haar kleurrijke schilderijen die iedereen vrolijk maakt. Ontdek het verhaal erachter. Ze heeft ook hele mooie dichtbundels gemaakt met illustraties. Kunstenares Ans Smit combineert op bijzondere wijze haar keramiek met glas. Haar werk is op de bovenverdieping vinden, waar ook de kunstwerken van de kinderen van basisschool de Meerkoet uit Dirkshorn en De Wielewaal uit Schagen te bewonderen zijn.

Op zondagmiddag 7 april kunnen aanwezigen luisteren naar de mooie liedjes van "Just me, Angie". Ontmoet Kunstenares Marita Goudsblom, zij schildert veel in atelier C31 in Heerhugowaard. Ze schildert het liefst mensen, omdat mensen met elkaar en voor elkaar belangrijk zijn. Noordkopkunst vindt plaats t/m 26 mei en is alle vrijdagen, zaterdagen en zondagen geopend van 12 tot 17 uur in de OndernemersCentrale, Oostwal 2, Tuitjenhorn.

OEK Kids brengt eigen productie Erwt

OEK Kids brengt eigen productie Erwt

SCHAGERBRUG - OEK Kids, de jongste spelersgroep van Toneelvereniging Ons Eigen Kring in Schagerbrug, zet weer een eigen productie op de planken. Een oud sprookje in een erwtig jasje. Een bijzondere en unieke voorstelling gebaseerd op het verhaal 'De Prinses op de Erwt' van Hans Christian Andersen en geïnspireerd door de 15 castleden van OEK Kids, onder regie van Leonie Rokebrand.

Rijk vol Erwten

Heel ver hier vandaan ligt een groen koninkrijk genaamd: Erwtopia. Erwtopia is een prachtig rijk vol van Erwten. Je hebt er groene erwten, grauwe erwten en zelfs groen grauwe erwten. Het koninkrijk wordt geregeerd door Koningin Erwtwina en haar Erwtige zoon Prins Erwtwin. Op een dag wordt er een feest georganiseerd voor Prins Erwtwin. Prinsessen van heinde en verre komen naar het feest om de prins het hof te maken. Er is maar één prinses geschikt voor deze prins. Maar dan moet ze natuurlijk wel erwten lusten!

Erwt wordt opgevoerd in dorpstheater Ons Eigen Kroeg aan Schagerweg 30a in Schagerbrug. Data opvoeringen: zaterdag 13 april om 20.00 uur, zondag 14 april om 15.00 uur, vrijdag 19 april om 20.00 uur, zaterdag 20 april om 20.00 uur.

Kaarten reserveren via kaarten@oek.nl of kopen bij de entree van Ons Eigen Kroeg op de dag van de voorstelling.

Peter Boersma van Administratiekantoor Boersma. (Foto: Warner de Weerd).

Administratievak dermate veeleisend dat talent en ervaring alleen niet voldoende is

De roeping van Peter Boersma

NOORD-SCHARWOUDE- Een zesje is een cijfer dat hij het liefste in de spreekwoordelijke prullenbak gooit. Administratiekantoor Boersma staat voor zijn klanten. ,,Van A tot Z", aldus eigenaar Peter Boersma. ,,We willen onze klanten geheel ontzorgen en gaan daardoor net een stapje verder dan wat anderen wellicht als 'normaal' zien. Voor mij is dit vak meer dan een specialisatie. Het is een roeping."

Dat plichtsbesef heeft ertoe geleid dat het in 1994 opgerichte bedrijf bloeiend te noemen is en daardoor ook bekend bij veel MKB-ondernemingen. Met tien werknemers mag de onderneming in Noord-Scharwoude inmiddels al vele jaren totdat zelfde MKB gerekend worden. ,,We zijn allround en hebben tegelijkertijd enkele werknemers die echt specifiek in een bepaald vakgebied gespecialiseerd zijn", aldus de Peter Boersma. ,,Zodoende zijn we in staat een breed speelveld te bedienen en tegelijkertijd in te spelen op grotere uitdagingen." Dat maken de cijfers ook wel duidelijk. Administratiekantoor Boersma behartigt voor zo'n zevenhonderd bedrijven de inkomstenbelasting, doet daarnaast voor zo'n driehonderd bedrijven ook de loonadministratie en verzorgt ook nog eens voor heel veel particulieren de belastingaangifte. Om enkele bijzondere kenmerken van het bedrijf uit te lichten:

* Boersma werkt met een doorontwikkeld softwarepakket voor het MKB dat alle verplichtingen van overheidswege ook op het gebied van de loonadministratie automatisch verwerkt wanneer de cijfers worden ingevoerd.

* Voor bedrijven wordt met hoogwaardige registeraccountantssoftware gewerkt. Los daarvan wordt er elke drie maanden een financieel verslag uitgebracht.

* Wat betreft particulieren kun je bij overlijden of een emigratie ook voor een 'T-biljet' bij Boersma terecht.

Wie de hoogwaardige kennis en service van het bedrijf uit Noord-Scharwoude wil ervaren: kom langs op De Mossel 11, bel naar 0226-340270 of kijk op www.adminkantoorboersma.nl. Deze site is overigens nog in ontwikkeling en daardoor nog niet volledig in de informatievoorziening.

Concert trio Piafluza in kerkje Eenigenburg

EENIGENBURG - In het kerkje van Eenigenburg is er op zondag weer een bijzonder concert. Het trio Piafluza treedt dan op. Dit trio, bestaande uit Tom de Graaf, piano, Gerda Heddes fluit en Anne Heddes, zang verzorgt een programma vol klassieke klanken. U bent vanaf half drie van harte welkom, het concert begint om drie uur. Zoals gebruikelijk in Eenigenburg is de toegang gratis, evenals de koffie en thee in de pauze. Bij de uitgang is er een collectebus voor het bestrijden van de onkosten. Als het mogelijk is wilt u dan parkeren aan de Surmenhuizerweg, zodat de parkeerplaatsen bij de kerk gebruikt kunnen worden voor mensen die slecht ter been zijn? Iedereen is van van harte welkom.

Avondvierdaagse in Schagen, samen weer op pad.

Avondvierdaagse Schagen. (Foto: aangeleverd).

SCHAGEN - De wandelschoenen kunnen weer uit de kast, want het grootste sportieve evenement van Schagen start weer op maandag 20 mei. Vier avonden lopen tijdens de avondvierdaagse die dit jaar voor de 76e keer georganiseerd wordt onder de vlag van de KWBN. Als training voor de Nijmeegse Vierdaagse of gewoon om lekker actief bezig te blijven. Dit jaar wordt hij gelopen van maandag 20 mei t/m donderdag 23 mei. De start en finish is ook dit jaar bij wijkcentrum de Groene Schakel, A. Mauvestraat 161, 1741 JD in Schagen.

Met 1572 deelnemers in 2018 belooft de organisatie dat het ook dit jaar weer een wandelfeestje gaat worden. En ook een schoon feestje dit jaar, want alle scholen en groepen krijgen van Supporter van Schoon gratis afvalzakjes uitgedeeld, zodat tijdens de wandelavonden het afval ingezameld kan worden. Zo zal de avondvierdaagse in Schagen een sportief, gezellig en schoon wandelfeest worden. De routes voor 2019 zijn niet gewijzigd t.o.v. 2018. Op de eerste wandeldag is de route van de 5 km door de Waldervaart, de 10 en 15 kilometerlopers gaan richting Schagerbrug.de tweede wandeldag lopen de 5 kilometerlopers de hoep route, de 10 en 15 kilometerlopers gaan richting Haringhuizen.de derde dag gaat de 5 kilometer richting de Groeneweg en gaan de 10 en 15 kilometerlopers richting Sint Maarten.de vierde en laatste wandeldag lopen alle afstanden de route Schagen o.a. door Muggenburg en Hoep - Zuid

Ook dit jaar is het weer mogelijk om je van te voren in te schrijven. Dit kan op maandag 6 en dinsdag 7 mei bij café-restaurant de Posthoorn aan de Markt 20 in Schagen. Tussen 19.00 en 20.30 is iedereen die enthousiast is geworden daar van harte welkom om in te schrijven. Voor de 10 en 15 kilometer zijn er ook rolstoelroutes gemaakt. De organisatie is genoodzaakt om na 12 jaar de inschrijfgelden met 0,50 cent te verhogen. In de voorinschrijving zijn de kosten dan 4,50 per persoon. KWBN leden krijgen een reductie van 1 euro. Het is ook mogelijk om op de eerste wandeldag, maandag 20 mei, vanaf 17.30 in te schrijven bij de startlocatie. De kosten bedragen dan 5,50 per persoon. De starttijd voor de 15 kilometer is 17.45, voor de 10 km 18.00 en de 5 kilometerlopers starten om 18.15.

Enthousiast geworden of meer informatie dan even de website bezoeken www.avond4daagse-schagen.nl of op facebook avond4daagse Schagen. Vragen? Mail naar a4d.schagen@gmail.com

Wethouder Heddes geeft startsein campagne 'Wij rijden hier met én voor u'

Wethouder Heddes geeft startsein campagne 'Wij rijden hier met en voor u' (Foto: aangeleverd).

SCHAGEN - Wethouder Heddes van de gemeente Schagen zal op vrijdagmiddag 12 april het startsein geven voor de campagne "Wij rijden hier met én voor u". De gemeente Schagen, Ondernemers Federatie Schagen, Land- en Tuinbouw Organisatie Noord, CUMELA Nederland, Fietsersbond afdeling Noordkop en diverse dorpsraden uit de gemeente Schagen hebben de handen ineengeslagen met deze campagne. Middels deze campagne wordt de bewustwording van alle weggebruikers gestimuleerd en wordt men aangespoord om rekening met elkaar te houden in het verkeer.

Landbouw- en transportverkeer maken gebruik van dezelfde wegen als personenauto's, fietsers, wandelaars en scholieren. De bestuurders van landbouw- en transportvoertuigen zijn opgeleid en worden geïnstrueerd met als doel ongevallen in het verkeer te voorkomen. Daarnaast worden weggebruikers gewezen op gladde wegen door modder in het oogstseizoen, de blinde hoek en het gevaar van het uitzwenken van voertuigen en machines. "De gemeente Schagen heeft een prachtig strand en een kustlijn van ruim 14 kilometer, mooie akkervelden en een uitgestrekt polderlandschap, het grootste aaneengesloten bloembollengebied ter wereld en bijzondere dorpskernen met een eigen karakter. De landbouw- en transportsectoren zijn onlosmakelijk verbonden aan onze gemeente en zijn van groot belang voor iedereen," aldus Nen Sneekes, voorzitter van de OFS sector Agribusiness. "Samen met elkaar kunnen wij bouwen aan de weg naar verkeersveiligheid," zegt Martijn van den Berg, voorzitter LTO Noord afdeling Heerhugowaard, Langedijk en Schagen.

Opening Jillisveld in de Waldervaart

Komende maanden wordt in Waldervaart het Jillisveld voor honden geopend. (Foto: aangeleverd).

SCHAGEN - Wethouder Hans Heddes opent samen met zijn hond Jillis, maandag 8 april (13.00 uur) het speciaal voor Jillis ingerichte en omheinde hondenlosloopveldje. "Het was al heel lang de wens van mijn hond om op een grasveld veilig los te kunnen lopen," legt wethouder Hedes uit. "Jillis is dan ook heel blij dat hij vanaf vandaag heerlijk zonder riem kan rondrennen over zijn eigen veldje. "

Gemeente Schagen nodigt geïnteresseerden uit om bij dit heugelijk feit aanwezig te zijn. Voor wie dat leuk vindt, vraagt de gemeente om de hond mee te nemen. Dan heeft Jilles ook eigen publiek als hij zijn privépark betreedt. De officiele handeling is op maandag om 13.00 uur in het Waldervaartpark aan de Spreeuwenlaan in Schagen, naast de tandarts. In de afgelopen jaren is het openbaar gebied in de wijk Waldervaart opgeknapt. Het centrale "park" is bij deze renovaties echter nog niet meegenomen. In de aankomende jaren wordt het park in stappen veranderd, waarbij altijd de biodiversiteit en duurzaamheid het uitgangspunt is. Dit hondenlosloopveldje, waar nu een schapenhekwerk van 1,2 meter hoog om heen gezet is, is de eerste stap in deze grote renovatie. Aan weerskanten van het hekwerk wordt een Zeeuwse haag ingeplant. Deze haag bestaat uit 60% meidoorn, 20% sleedoorn en 20% veldesdoorn. Daartussen komen enkele struiken van de soorten hondsroos, egelantier en gewone vlier. Deze diversiteit aan haagsoorten trekt verschillende insecten, vogels en andere dieren aan. In het hekwerk komt een klaphek van eikenhout en een werkpoort voor onder andere de maaimachine. De totale oppervlakte van het veld is 2.000 m².

Geniet van een Mooi

menu, Mooi eten en

een Mooie prijs

Wij nodigen u uit voor een mooi feestje! Vanaf vrijdag 5 april gooien we het roer een beetje om: onze chef Sander Liefting en zijn rechterhand Giovanni Sijsling presenteren elk seizoen een mooi 2- of 3 gangen menu voor een mooie prijs. Een menu bestaande uit mooi eten, zoals wij dat noemen. Een kaart vol seizoensproducten en producten uit de streek. Gewoon mooie waar uit de buurt!

En dat geeft rust. Rust in de keuken, rust bij onze leveranciers en rust op uw bord. Gewoon eerlijk genieten van de lekkerste verse producten uit de kop van Noord Holland. En dat voor een vriendelijke prijs. Uiteraard vergeten we de wensen van onze vaste gasten niet; onze klassiekers zoals de steak, de saté en de menuutjes voor de kinderen. Die blijven natuurlijk!

En: woensdag 10 april gaat bij ons het dak eraf! 's Ochtends bouwen we het langzaam op onder het genot van verse koffie en huisgemaakt gebak met slagroom. Wanneer de dikbillen de Markt verlaten, maken wij ons op voor het middagprogramma.Dan gaat bij ons het dak eraf onder de bezielende muzikale leiding van de band 'Twee bier zonder Baco'. Zij zullen worden bijgestaan door DJ Ray, Robbert van der Steenhoven en Bernard Karsten. Dit mooie feestje start om 14.00 uur en duurt tot 23.00 uur. De entree is gratis!

Sander Liefting

chefkok De Koeienhemel

Gedempte Gracht 1 Schagen

Tel. 0224-850353

Email: info@koeienhemel.nl

Website: www.dekoeienhemel.nl

Over en aardgasvrije toekomst wordt veel onzin geuit. Dames en heren politici, meestal volledig ondeskundig, horen een populaire kreet en zonder zich verder te verdiepen gaat men deze eindeloos herhalen. Blijkbaar is dit de nieuwe manier van politiek bedrijven. Dat men bang is voor schadeclaims door bodemdaling en dat we daarom van het gas af moeten, is mij duidelijk en gas importeren vanuit Rusland ligt een beetje moeilijk bij de Amerikanen. Wat energie betreft, krijg je nu eenmaal niet iets voor niets. In theorie gaat energie ook niet verloren; het wordt omgezet naar een lagere energievorm. De laagste vorm die men kent is warmte.

Zonnepanelen:

Uit een rapport van 1980 blijkt dat het maken van zonnepanelen meer energie kost dan dat deze ooit met een levensduur van 10 of zelfs 20 jaar zal kunnen opbrengen. In dit rapport spreekt men dan ook van "negatieve besparing". Uiteraard zijn er in de tussentijd wel verbeteringen in rendement echter i.v.m. onder andere de ligging van Nederland, blijft het rapport keihard overeind. Een zonnepaneel is gemaakt van halfgeleidermateriaal. Bij hoger wordende temperatuur neemt het rendement van halfgeleidermateriaal af. Op een mooie zomerdag zou men voor goede werking, het paneel dan ook eigenlijk moeten koelen.

De enigste reden dat er financieel rendement in zit, is dat de panelen in China met goedkope (vervuilende) energie worden gemaakt en vervolgens dure "groene" energie mee wordt opgewekt. Wanneer echter het zand uit de Sahara bij ons neerdaalt en wij de groente uit eigen tuin niet mogen consumeren na de ramp in Tsjernobyl, is het een illusie te denken dat de vervuiling in China blijft. Al onze linkse rakkers komen met het verhaal dat zij "een schoon milieu" willen doorgeven aan de volgende generatie. Wat denkt U wat er aan troep in de panelen zit die de volgende generatie massaal mag opruimen? Dit wordt groter dan het asbest probleem.

Windmolens

Eigenlijk het zelfde verhaal als met de zonnepanelen. Met windmolens op zee wordt het nog erger gezien de enorme fundatie en het agressieve klimaat. Ook zal het de nodige invloed hebben op alles wat in- en op het water leeft.

Warmtepomp

Men kan precies uitrekenen hoeveel energie er nodig is om een vertrek behaaglijk te verwarmen. Alle vertrekken bij elkaar geteld vertelt de benodigde capaciteit van de kachel. De warmtepomp heeft geen enkel effect wanneer het niet samen gaat met een enorme partij isolatie. Met andere woorden, het behaalde rendement komt niet uit de warmtepomp maar uit het isoleren van de woning. Blijkbaar kan dan het zelfde effect bereikt worden met puur alleen het isoleren en behoud van de traditionele kachel. Bij de traditionele kachel draait men de thermostaat 's avonds naar beneden. Met een warmtepomp mag dat beslist niet want dan komt het huis niet meer op temperatuur. Hieruit volgt dat de capaciteit van de warmtepomp zwaar onvoldoende is. Vergelijk dit met het huis verwarmen met een ventilatorkachel. Het is dan ook een leuke bijverwarming maar geen hoofdverwarming.

Wanneer de buitentemperatuur beneden de +7 graden komt, werkt de warmtepomp niet meer. Om dit op te vangen is er een elektrisch verwarmingselement in de warmtepomp geplaatst. Met andere woorden, beneden de +7graden gaat men het gehele huis elektrisch verwarmen. Reken even uit hoeveel elektriciteit daar voor nodig is; immers men krijgt niet iets voor niets! Neem het verbruik van de enorme ventilator en de geluidsoverlast in beschouwing (vooral 's nachts!) dan mag men hopen dat de buren zo'n ding niet aanschaffen.

Hemweg centrale dicht

Leuk nu het Nuon Vattenfal gaat heten. De vraag is waar de energie vandaan moet komen die deze centrale nu opwekt. Voor de hand ligt de kolencentrales in Polen. Vraag is nu welke centrale er meer vervuilend is. "Het probleem" wordt verplaatst maar niet opgelost.

Betrouwbaarheid

Zonne- en windenergie zijn te onbetrouwbaar. Het is onmogelijk Nederland plat te leggen omdat het niet waait en mistig is. Energie wat opgewekt wordt moet direct worden verbruikt. Dat betekent dat traditionele centrales overcapaciteit moeten hebben om aan de vraag te kunnen voldoen. De opgewekte zon- en windenergie valt weg in de toleranties van deze centrales.

Opslaan van energie

Dit in bijvoorbeeld accu's. Ook deze accu's zijn, net als de accu's in elektrische auto's zowel bij het maken als bij het ontmantelen, zwaar vervuilend. Snel laden verkort de levensduur van de accu en het uiteindelijke rendement tussen "wat er in gaat" en "wat er uit komt" is slechts hooguit 50 procent. Bereken met deze wetenschap de hoeveel accu capaciteit die nodig is.

Conclusie

Het wordt tijd dat men eerst eens begint te rekenen aan de hoeveel energie wat nodig is voordat men elkaar met inhoudsloze kreten begint na te blaten. Uit oogpunt van het willen doorgeven van een schoon milieu aan de volgende generatie, ligt hier duidelijk niet de oplossing. Ondertussen bestaat de energierekening voor 40 procent uit belasting en 35 procent uit "transportkosten". Voor de laatste 25 procent mag U een leverancier kiezen wat dus een lachertje is. Net als in de tachtiger jaren toen zogenaamd iedereen uit de auto en in het openbaar vervoer moest, misbruikt de overheid het milieulabel om ordinaire belastingverhogingen door te drukken. Als voorbeeld: De vliegtax wordt het milieu op geen enkele wijze beter van. Gezien de groei van Schiphol en het gesteggel rond Lelystad airport is het ook helemaal niet de bedoeling dat er minder gevlogen gaat worden.

Auteur bij de redactie bekend.

Feestconcert Schagens Harmonie en The Voices

SCHAGEN - Schagens Harmonie en The Voices vieren feest! Zo luidt het opgewekte motto voor een concert ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van het harmonieorkest. Orkest en koor voeren een feestelijk programma uit met muziek van onder anderen Caro Emerald (Hijo de la Luna), Queen, ABBA, De Dijk en nog véél meer. Muzikale leiding is in handen van Esther Hoek en Stefanie Kramer. Zang en harmonie in een spetterende combinatie! Te zien en te horen in zaal ALPHA aan de Loet, op zaterdag 13 april. Aanvang 20.00 uur. Kaartenverkoop en informatie via www.schagensharmonie.nl

Open dag RPR en Camperverhuur Petten informatief en gezellig

(Foto:aangeleverd).

WARMENHUIZEN- Een open dag waar de vakantiebeleving zijn schaduw altijd vooruit werpt. De prettige schaduw welteverstaan of nog beter de schaduw van de behaaglijke voorjaarszon, want bezoekers van de open dag bij RPR Camper & Caravan Service profiteerden zaterdag van mooi weer. De vele informatieve stands, onder meer van Kip Caravans en VB Airsuspension maar vooral ook van Camperverhuur Petten met wie het Warmenhuizer bedrijf de open dag organiseerde, deed het humeur nog verder verbeteren. En dan waren er nog de sfeervolle lange tafels, banken en koffiekraam waar niet alleen over vernieuwingen in de markt maar ook vakantieverhalen gedeeld werden.

(Foto: aangeleverd).
(Foto: aangeleverd.)

,,RPR is een echt servicebedrijf, als ik een acuut probleem heb word ik direct geholpen", vertelt Cees Korver uit Oudkarspel. ,,Bijvoorbeeld toen mijn toilet in mijn caravan het niet deed." Korver is een klant van het eerste uur, net als Jan Rietveld uit Alkmaar. Beide mannen kwamen al bij RPR toen het bedrijf nog in Dirkshorn gevestigd was. Beiden deden ook een korte terugblik, omdat de onderneming van Robert Rührup tien jaar bestaat. Beiden hebben daarover dezelfde mening: ,,Het bedrijf is gegroeid maar heeft nog steeds dezelfde betrokken persoonlijke service."

En niet alleen als het om schadeherstel en onderhoud gaat. Fred Kloek en zijn Carina komen uit Egmond aan Zee, omdat ze gehoord hebben dat RPR ook bemiddelt bij de aankoop van caravans en campers dan wel er actief naar op zoek gaat voor een klant. ,,We hebben een prettig gesprek gehad", meldt het echtpaar. ,,We hebben specifieke eisen en dat type camper bleek nu niet voorhanden, maar Robert gaat voor ons verder zoeken."

Kwaliteit

Kwaliteit, kwaliteit en nog eens kwaliteit. Dat onderscheidt RPR maar ook de relaties zoals VB Airsuspension dat leidend in de markt is. Zo worden hun veringen voor bijna alle ambulances gebruikt zodat de patiënt, voor zover dat mogelijk, zoveel mogelijk comfort ervaart. ,,De legering is uniek, verschilt per type voertuig zoals camper, buscamper of ander type voertuigen", vertelt Michael Brilman namens VB.

En dan Camperverhuur Petten: de buscampers die je huurt zijn nieuw of op zijn minst relatief nieuw. Datzelfde geldt voor het rijk ingerichte interieur dat bestaat uit onder meer een gasfornuis, verwarming, koelkast, toilet, fietsenrek, buitenstoelen, tafel en een achteruitrijcamera. Ook is er een type buscamper nu met bedden in de lengte in plaats van in de breedte. Iets waar volgens eigenaren Irma en René Bodenstaff veel vraag naar is.

'Ondernemen is ook een koord spannen

tussen verleden, heden en toekomst'

CALLANTSOOG - Na de Algemene Leden Vergadering op 12 april a.s. van de Historische Vereniging Callantsoog is er voor leden en belangstellenden een openbare lezing van 20.30 tot ca. 22.00 uur in dorpshuis Kolfweid. JanPiet Oostwouder uit 't Zand, zal aan de aan de hand van zijn pas uitgegeven boek van brood bakker tot tanken bouwer zijn 'spreekbeurt' houden. De afgelopen jaren werd regelmatig gevraagd naar hoe het bedrijf is ontstaan en hoe het zich door de loop van de tijd heeft ontwikkeld. Het antwoord is dat het allemaal met zijn opa Oostwouder begon. Als bakker. En tja, een bakker heeft geen logische verbinding met roest- vaststalen opslagtanks…….dat verdient nadere toelichting. Toegang gratis; consumpties voor eigen rekening

Lezing Joods Werkdorp Wieringermeer

SCHAGERBRUG - De commissie Kunst&Cultuur Kerkje Schagerbrug organiseert op zondagmiddag 14 april a.s. een Lezing, Vertelling en Tentoonstelling over het JOODS WERKDORP (in de Wieringermeer). De lezing wordt verzorgd door Lilian Peters en Anneke Druijff en wordt gehouden in het kerkje aan de Schagerweg 38a te Schagerbrug; aanvang 15.00 uur. Anneke en Lilian (laatste recent gekozen in het Provinciale Bestuur van NH) vertellen over het hoe en waarom van dit werkdorp tijdens de Tweede Wereldoorlog. Er worden foto's tentoongesteld over deze bijzondere geschiedenis en er wordt een film vertoond. De toegang bedraagt 8,50 euro.

Alzheimercafé Schagen

SCHAGEN - In verband met Paasvee is er woensdag 10 april geen Alzheimercafé in Schagen. Mede door de festiviteiten in verband met het 20 jarig bestaan van Zorgcentrum 'De Bron' is het niet mogelijk gebleken deze avond naar een ander tijdstip te verplaatsen . Wij willen Zorgcentrum 'De Bron' van harte gelukwensen met dit jubileum. Het eerst volgende Alzheimercafé vindt plaats op woensdag 8 mei, op de gebruikelijke tweede woensdag van de maand. Het thema van de avond is dan: het Mantelzorgcentrum.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Mevrouw N. Teeuwisse (0224-751902) of Mevr A. Rensing (06 2237 2553).

Beleef de Schoorlse Duinen met de Zonnetrein

Beleef de Schoorlse duinen met de Zonnetrein. (Foto: aangeleverd).

SCHOORL - Frank Hoogvorst is vanaf zondag 7 april weer regelmatig in de duinen te zien met zijn Zonnetrein. Staatsbosbeheer is blij met deze voorziening in Schoorl, omdat mensen die minder goed ter been zijn zo ook de duinen kunnen beleven. Tijdens de anderhalf uur durende rit vertelt Frank een aantal wetenswaardigheden over de duinen van Schoorl. De twee wagons van de Zonnetrein worden voortbewogen door een elektrotrekker die voor een deel gevoed wordt door het op het dak gemonteerde zonnecollectoren. Er is plek voor totaal 31 personen, tenzij er rolstoelen (maximaal drie) meegaan. Kaartverkoop geschiedt via www.staatsbosbeheer.nl/zonnetreinschoorl Voor mensen met een rolstoel dient men de plaatsen telefonisch via 072-5093352 of aan de balie van het Buitencentrum te reserveren. Zonder overleg kan er geen plek voor een rolstoel aangeboden worden omdat het interieur van de trein dan wordt aangepast.

De zonnetrein vertrekt in april, mei en oktober elke woensdag en zondag om 13.00 vanuit Buitencentrum Schoorlse Duinen. De kosten zijn € 11,00 per persoon. Bij voldoende deelname is er ook een rit om 15.00 uur beschikbaar. In juni, juli en september vertrekt de trein woensdag en zondag om 13.00 en 15.00 uur en in augustus op woensdag en zondag om 11.00, 13.00 en 15.00 uur. De Zonnetrein is op andere dagen en tijden ook voor groepen te reserveren, eventueel in combinatie met diverse arrangementen. Kijk voor meer informatie en reserveren op www.staatsbosbeheer.nl/zonnetreinschoorl

Buitencentrum Schoorlse Duinen, Oorsprongweg 1, 1871 HA Schoorl. Openingstijden: maandag t/m zondag van 10.00 - 17.00 uur, toegang is gratis. Tel. 072 509 33 52 Toegang is gratis. Betaald parkeren van 10.00-19.00 uur. Facebook: staatsbosbeheerschoorlseduinen

Beamer competitie bij Fotoclub Schagen

(Foto: aangeleverd).

SCHAGEN - Fotoclub Schagen heeft weer een mooie clubavond gehad met veel prachtige foto's, dit keer hadden we beamer competitie met als thema: Langs de waterkant, de jury waren Johan Blankwater en Henk Katuin. Winnaar bij de leden was de foto van Henk Slager, Zebra's hebben in Kenya genoeg te eten. Maar er moet ook gedronken worden. Helaas de Krokodil heeft ook honger. Met zijn allen is drinken veiliger. Eén Zebra ziet een krokodil en dus rennen! Bij de jury werd de foto van Peter Overbosch gekozen als de nummer één: De foto is in Polen genomen, in de Biebrza moerassen, vanuit een schuiltent. We zaten daar voor de kemphanen in het gebied, totdat deze ooievaar langskwam en begon te vissen.

Voor meer informatie kijk op de website: www.fotoclubschagen.nl

(Foto: Peter Overbosch)

Voetbalclinic bij AZ voor kinderen met diabetes

Voetbalclinic voor kinderen met diabetes. (Foto: Ronald Hoogendoorn)

ALKMAAR - De Bas van de Goor foundation was op vrijdag 22 maart uitgenodigd voor een voetbalclinic bij AZ. Tijdens deze middag waren 25 kinderen met diabetes te gast voor een training verzorgd door de jeugdopleiding van AZ. De kinderen en hun ouders/verzorgers werden allen verwelkomd door Bas.

Na het welkomstwoord gingen de kinderen zich omkleden om vervolgens eerst samen met de spits van AZ Mats Seuntjens op de foto te gaan en een handtekening te scoren. Daarna was het tijd voor de clinic, de ouders/verzorgers hadden een grote erehaag gemaakt en met luid applaus en muziek werden de kinderen als ware sterren onthaald toen zij het trainingsveld op renden. Eenmaal op het veld werd de groep opgesplitst en deden zij diverse techniek oefeningen met als afsluiting nog een partijtje. Daarna snel omkleden en gereed maken voor een rondleiding door het stadion. Als afsluiting was er nog een presentatie van Bas over het ontstaan en doelstelling van de foundation. Hier kwam naar voren dat de combinatie diabetes en sport een belangrijk en positief effect hebben op het diabetes management en de kwaliteit van leven. Maar om dit goed toe te kunnen passen is al een topsport op zich. Daarna was het mogelijk voor de aanwezigen om vragen te stellen, zodat er door Bas of een diabetesverpleegkundige een passend antwoord gegeven kon worden. Wilt u meer weten over de foundation ga dan naar www.bvdgf.org

Een zeer geslaagde voetbalclinic van de Bas van de Goor Foundation. (Foto: Ronald Hoogendoorn)

Deze middag is mede mogelijk gemaakt door de spinning4diabetes marathon van 6 april aanstaande tbv de Bas van de Goor Foundation. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar dus graag inzetten voor dit goede doel, dan aanmelden via de volgende link www.spinning4diabetes.nl

Online bankieren in bibliotheek Tuitjenhorn. (Foto: aangeleverd).

Online bankieren in bieb Tuitjenhorn

TUITJENHORN - Maandag is digitale maandag in de bibliotheek in Tuitjenhorn. Tussen 14.30 en 16.00 uur is er een tabletcafé waar iedereen kan aanschuiven met vragen over het gebruik van digitale middelen. Vanaf 8 april sluit er een keer per maand een medewerker van ING aan om uitleg te geven over online bankieren. Denk aan een toelichting op de website, uitleg over de app, inloggen en geld overmaken. Steeds meer bankzaken worden digitaal geregeld, maar internet- en mobiel bankieren is lang niet voor iedereen duidelijk. De volgende inloop rond online bankieren is op maandagmiddag 13 mei. Iedereen die vragen heeft of uitleg wil hebben, is welkom. Het is geen cursus, belangstellenden hoeven zich niet vooraf aan te melden. Je kunt gewoon binnenlopen, de koffie en thee staan klaar.

Uitkijktoren op het Land van Fluwel en Pracht

De uitkijktoren op het Land van Fluwel. (Foto: aangeleverd).

WAARLAND - Een mooie plaat van de uitkijktoren op Land van Fluwel en Pracht die de glijbaan uitschiet en daarmee een nieuw wereldrecord zet. In 4,23 seconde over 10 meter naar beneden door de buis van 25 meter. Dat is spectaculair snel en om vrolijk van te worden. Vanaf 30 maart is Land van Fluwel tot 4 november dagelijks geopend voor avontuur en bourgondische heerlijkheden. Met de bloeiende tulpenvelden in aantocht is de uitkijktoren op tijd gereed om straks van boven de prachtige kleuren te bekijken!

Koopjesmarkt in kas bij cadeauwinkel Blokdijk

(Foto: aangeleverd).

TUITJENHORN - Het voorjaar is nu echt begonnen en om dat luister bij te zetten wordt er in de kas bij Cadeauwinkel Blokdijk op vrijdag 12 en zaterdag 13 april een koopjesmarkt gehouden. ,,Het kost al veel tijd, energie en geld om en tuin op orde te krijgen na de wintermaanden en wij willen onze klanten niet gelijk op hoge kosten jagen", vertelt Claudia Blokdijk over de achtergrond van de actie. Die houdt in dat buitenpotten, perkplanten en cadeauartikelen scherp geprijsd worden aangeboden. Dit betekent dat belangstellenden niet alleen mooie bloemen en planten kunnen kopen, maar ook allerlei decoraties voor in de tuin zoals naamborden, lantaarns en meer. Nieuwsgierig geworden? Cadeauwinkel Blokdijk is gevestigd aan de Sportlaan 7 in Tuitjenhorn.

(Foto: aangeleverd).

Aanpak Thorbeckestraat en de directe omgeving

Inleiding

JESS heeft al meerdere malen aangedrongen om een GVVP voor de gehele gemeente (Gemeentelijk Verkeers- en Vervoersplan). Het vorige college heeft aangegeven dat zij het belang hiervan niet inzien en de meerderheid van de gemeenteraad heeft dit geaccepteerd.

Aanpak Landbouwstraat en klachten van bewoners

Tijdens de discussie rondom en Landbouwstraat en de Oude Slotstraat hebben we aangedrongen om voor te komen tot een verkeerscirculatieplan (VCP). Natuurlijk realiseerde we ons terdege dat dit wellicht zou betekenen dat het doorgaand verkeer in het stadscentrum van Schagen wordt verminderd. Maar dat zal moeten leiden tot een aantrekkelijker stadsbeeld en meer ruimte voor fietsers en voetgangers. Maar wanneer je een VCP in zijn geheel zal bekijken heeft of kan dat gevolgen hebben voor de bereikbaarheid van het centrum, doordat Schagen wellicht in verschillende delen of sectoren wordt opgedeeld. Met als doel dat het centrum bereikbaar blijft voor bestemmingsverkeer maar is er geen autoverkeer meer mogelijk tussen de sectoren.

Thorbeckestraat

Nu is er weer een discussie rondom de Thorbeckestraat. Opvallend hierbij is dat er blijkbaar geen kader stellende rol voor de gemeenteraad is weggelegd. Zeker vanwege het ontbreken van een verkeerscirculatieplan. Er is een bijeenkomst georganiseerd en daarna werd het even rustig. Toen heeft de OFS gereageerd en uiteindelijk heeft de VVD-fractie vragen gesteld en een mening gegeven, die opvallend veel overeenstemming had met OFS. Hierop heeft het College weer een reactie gegeven en daarmee ook bijna (hopelijk ongewenst) een stelling ingenomen. Maar ook in de reactie richting de VVD-fractie is verder de rol en het tijdspad voor de raad geheel buiten beschouwing gebleven. Ook zijn wij niet bekend welke informatie richting de inwoners van de Thorbeckestraat is gegaan na de reactie via de pers door OFS, inwoners moeten de auto maar gewoon buiten hun straat parkeren en de gemeenschap moet daar gewoon geld voor over hebben om een extra parkeerplaatsen te realiseren.

JESS wil dat de gevolgen goed worden overwogen

De JESS-fractie realiseert zich terdege dat bij iedere keuze inwoners blij zijn en minder blij zijn. Maar ook dat de keuze direct gevolgen heeft voor inwoners, positief of negatief. Het mag duidelijk zijn dat we de keuze van OFS en de VVD-fractie door ons niet wordt gesteund. We vragen bij Het College nadrukkelijk ook de aandacht voor de keuze voor de inwoners van de straten Sweelinckstraat, Diepenbrockstraat en van de Van Renesstraat. Bij de keuze eenrichtingsweg heeft dat ook gevolgen voor deze inwoners. We zeggen vooraf dat we de situatie om de toegang richting deze wegen verder te organiseren via de Beethovenlaan voor de schoolgaande jeugd uit de Nes onverantwoord vinden.

Het belang van alle groepen direct betrokken inwoners moeten we bewaken. We hadden graag de discussie gevoerd binnen de raad. Maar ondertussen blijkt dat verschillende partijen hun mening geven. Wanneer je met inwoners spreekt, dan verbazen zij zich hier ook over. Opvallend is dat voor veel inwoners uit Schagen de oplossing dichterbij is dan we soms denken. Kortom we moeten ook als JESS zoeken naar de beste oplossing voor de direct betrokken groep inwoners. Hieruit blijkt des te meer dat de oplossing breder is dan gewoon het nemen van een maatregel alleen voor de Thorbeckestraat.

Voorlopige keuze JESS

Voor de JESS-fractie is keuze duidelijk, bij de keuze van een éénrichtingsweg voor de Thorbeckestraat, heeft dat direct ook gevolgen voor de Oosterstraat, maar gelijktijdig ook voor Sweelinckstraat, Diepenbrockstraat en de Van Renesstraat. De keuze zal dan moeten zijn dat voor de Oosterstraat ook hier éénrichtingsverkeer moet komen, zodat de inwoners van de Thorbeckestraat, Sweelinckstraat, Diepenbrockstraat en de Van Renesstraat geen echte gevolgen heeft, waardoor we de doorstroming garanderen. Ook in het kader van duurzaamheid is dit de meest verantwoordelijke keuze. JESS is zich ervan bewust dat we In een samenleving samen moeten geven en nemen. We hadden hierover graag liever een raad brede discussie willen voeren, maar we zijn bang dat de gemeenteraad niet meer nader zal worden geïnformeerd en dat de besluitvorming als voldongen feit wordt voorgelegd.

Onze vraag: We willen van de wethouder weten wat de huidige stand van zaken is en wat het tijdspad is voor de besluitvorming, waar kunnen de betrokken inwoners op rekenen?

Namens de fractie van JESS,

J.Th. (Hans) Kröger

Fractievoorzitter JESS

ParkinsonCafé in Magnushof

SCHAGEN - Er vindt op 16 april weer een ParkinsonCafé plaats in Schagen, locatie Magnushof, Jacob Ruijsdaellaan 30. Het ParkinsonCafé voor de regio Noord-Holland Noord is een initiatief van vrijwilligers van de Parkinsonvereniging samen met therapeuten van ParkinsonNet en is bedoeld voor mensen met de ziekte van Parkinson en Parkinsonismen, hun partners/mantelzorgers en belangstellenden.

Op 16 april gaat het over Parkinson & stress. Stress is vaak heel plots, daarom is het meestal niet te voorkomen. Dat is zeker vervelend als de ziekte van Parkinson er nog bovenop ligt. Kees Vermunt, auteur van het boek 'Parkinson & Stress', vertelt uit eigen ervaring hoe hij hiermee omgaat.De toegang is gratis. Meer informatie hierover is te vinden op www.omgaanmetdeziektevanparkinson.nl

Programma: 9:30 Inloop met koffie/thee, 10:00 Opening, 10:10 Lezing Kees Vermunt, 10:40 Pauze, 10:55 Vervolg lezing, 11:20 Einde 'officiële' gedeelte van deze bijeenkomst. Aansluitend gelegenheid tot kennismaking met medeleden en overige aanwezigen, waarbij koffie/thee, 12:00 Sluiting.

Waarom een Parkinson Café?

Mensen met de ziekte van Parkinson of Parkinsonisme en hun omgeving hebben behoefte aan goede medische informatie en persoonlijke zorg, maar ook aan uitwisseling van ervaringen en ideeën met lotgenoten. Het ParkinsonCafé is als een ontmoetingsplek voor mensen met Parkinson(isme) en direct betrokkenen een veilige en plezierige omgeving, waarin je elkaar kunt inspireren om ondanks de ziekte een prettig, volwaardig leven kunt leiden.

Over Woonzorggroep Samen

Woonzorggroep Samen is gevestigd in de gemeenten Schagen en Hollands Kroon. In en vanuit twintig locaties levert Samen zorg, behandeling en welzijnsdiensten, ook bij cliënten thuis. Woonzorggroep Samen staat voor comfortabel wonen, deskundige zorg en professionele behandeling. Samen zet zich er, met 1600 medewerkers en vele vrijwilligers, elke dag weer voor in om dit waar te maken. Met oog voor kleine dingen én een scala aan activiteiten.

De zorg is en blijft mensenwerk waarbij warmte en persoonlijke aandacht centraal moet staan. De cliënten van Woonzorggroep Samen gaan voor die persoonlijke aanpak. Overigens is Woonzorggroep Samen er niet alleen voor ouderen. Met professionele behandeling en revalidatie richt zij zich op volwassenen van alle leeftijden. Kijk voor meer informatie op www.woonzorggroepsamen.nl of bel 0224-211136.

Ook snel internet in de kop

Snel internet voor heel Noord-Holland. (Foto: Provincie Noord-Holland)

SCHAGEN - De provincie Noord-Holland en kabelexploitant FiberNH tekenden 6 maart een overeenkomst die een vaste internetverbinding in een groot deel van het witte buitengebied van Noord-Holland een stap dichterbij brengt. In januari maakte de provincie al afspraken met kabelexploitant Glasvezel Buitenaf over de aanleg van een glasvezelnetwerk in het buitengebied van Wormerland, Landsmeer, Purmerend, Oostzaan, Waterland en Edam-Volendam. Nu is er ook overeenstemming met kabelexploitant Fiber NH over ondersteuning bij de aanleg van glasvezel in het buitengebied van Medemblik, Opmeer, Enkhuizen, Stedebroec, Drechterland en Alkmaar. Na een vraagbundeling geldt dat ook voor Langedijk, Den Helder en Schagen. In de twee laatste gemeenten is ook Kabeltex actief.

De aanleg van glasvezel was lange tijd voor marktpartijen niet rendabel in het buitengebied. Lokale initiatieven konden daardoor niet het benodigde kapitaal lenen dat nodig is om een glasvezelnetwerk aan te leggen. Gedeputeerde Economische Zaken van de provincie Noord-Holland, Jaap Bond: "In Hollands Kroon en Beemster staat de provincie garant voor de lening, waardoor daar zo'n 3.500 adressen een vaste breedbandverbinding krijgen." Intussen is de markt aangetrokken en zijn andere initiatieven in een stroomversnelling gekomen, waardoor nog eens zo'n 10.000 adressen zicht hebben op snel internet.

Vast-draadloos

Ondanks de aantrekkende markt is er voor circa 5.000 adressen in het buitengebied nog geen zicht op glasvezel. Voor die adressen onderzoekt de provincie de mogelijkheid van vast-draadloos internet. Als daar alsnog glasvezel door de markt wordt aangelegd, krijgt dat uiteraard voorrang. Door de relatief korte afschrijf termijn kan een vast-draadloos netwerk ook gezien worden als opstap naar een toekomstige aanleg van glasvezel.

Knelpunten

In het coalitieakkoord 'Ruimte voor Groei' belooft de provincie om "de knelpunten van digitale ontsluiting in kaart te brengen en te onderzoeken op welke wijze glasvezel zo goed en breed mogelijk bereikbaar wordt in Noord-Holland." Op 18.000 percelen in het Noord-Hollandse buitengebied bleek nog geen snel internet mogelijk. Het streven is om in 2020 deze adressen te hebben voorzien van een breedbandaansluiting van tenminste 100 megabit per seconde.

Vragen over de verkeersveiligheid voor schoolgaande

fietsjeugd in Groenveld en andere vragen

Beste leden van de griffie,

We hebben een drietal vragen en verzoeken u deze uit te zetten binnen de organisatie i.c. het College.

* We hebben in Dirkshorn overleg gehad tijdens ons openbaar fractieberaad met inwoners uit Groenveld. Gezien dat gesprek hebben we een vraag namens deze mensen aan het College: Het gaat over de verkeersveiligheid in Groenveld en dan in het bijzonder de relatie met de fietsende schoolkinderen uit Dirkshorn, Tuitjenhorn etc. Er is al geruime tijd sprake van aanpak van de weg. Er gaat iedere dag veel schoolgaande jeugd door Groenveld richting Dirkshorn, Tuitjenhorn en Warmenhuizen. Wanneer staat de aanpak in de planning?

* We begrijpen dat het binnen het gehele programma niet mogelijk is om de weg op korte termijn aan te pakken. Ook binnen de dorpsgemeenschap is daar begrip voor. Maar ze maken zich wel zorgen over de groep jeugd welke dagelijks voorbijkomt fietsen, zeker in relatie tot de beide kruispunten.Kunt u concrete tijdelijke maatregelen nemen om de veiligheid voor de fietsers aan te pakken, mede omdat hier heel veel schoolkinderen langs gaan richting Schagen. Denk hierbij aan; Kruisingen voorzien van markeringen en snelheid signalering.

* Tijdens onze bijeenkomst in Dirkshorn kwam ook weer uit Groenveld, maar ook uit Dirkshorn vragen en opmerkingen over het landbouwverkeer. De voertuigen worden al groter en breder en rijden daarnaast al sneller over de dorpswegen. We herkennen deze opmerkingen uit onze gesprekken in Burgerbrug en Schagerbrug. Is het College bereid om als intermediair op te treden om in gesprek te gaan met LTO, Loonbedrijven etc. om het landbouwverkeer zoveel mogelijk uit de dorpen te weren dan wel rekening te houden met de snelheid binnen de dorpen.

Namens de JESS-fractie,

Hans Kröger, fractievoorzitter

Vervolgaanpak overlast van weesfietsen bij het station

SCHAGEN - Vorig jaar zomer heeft gemeente Schagen in samenwerking met Stichting Wonen Plus Welzijn de overlast van weesfietsen bij het station aangepakt. Dit initiatief krijgt nu vervolg. Begin april worden de fietsen bij het station weer gelabeld. De fietsen die na een maand nog gelabeld staan, worden opgehaald en opgeslagen bij werkleerbedrijf De Factorie aan de Zijperweg 14 in Schagen. Verwijderde fietsen kunnen daar tot uiterlijk 13 weken na verwijdering worden teruggehaald.

"De overlast van verkeerde geparkeerde fietsen leidt tot veel klachten. Doordat de fietsenrekken vol staan met fietsen die geen eigenaar meer hebben, blijft er weinig ruimte over om andere fietsen te parkeren. Wij verwijderen deze zogenaamde weesfietsen en zorgen daarmee voor meer ruimte in de fietsenstalling," licht wethouder Sigge van der Veek toe. "Mensen kunnen dan hun fietsen beter kwijt in de fietsenstalling en zij hoeven deze niet meer buiten de rekken te plaatsen."

Meerdere acties

Het blijft niet bij een eenmalige actie. De gemeente en Wonen Plus Welzijn hebben afgesproken met regelmaat de weesfietsen bij het Station aan te pakken. Voor augustus 2019 en januari 2020 staan al vervolg labelacties gepland.

Werkleertraject

Bij het verwijderen van de weesfietsen worden mensen van een werkleertraject bij de Factorie, ingezet. Dit is een werkleerplaats voor mensen die een grote afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Mensen die van een uitkering leven en moeilijk aan een baan komen, doen in de Factorie werkervaring op, of vinden er een zinvolle dagbesteding en leggen er contacten met andere mensen.

Meer informatie over de weesfietsen en het samenwerkingsverband is te vinden op www.schagen.nl/weesfietsen.

Met de deur Open

Jannie Paarlberg is te gast bij radio Schagen FM in het programma 'Met de deur Open'. (Foto: aangeleverd).

SCHAGEN - In het programma 'Met de deur Open' op radio Schagen FM is zondag 7 april van 10.00 tot 12.00 uur Jannie Paarlberg uit Burgerbrug te gast. Jannie is al enige tijd met pensioen en heeft een opleiding docent landbouwhuishoudkunde en lichamelijke opvoeding gedaan en heeft in verschillende plaatsen gewerkt. Na het docentschap heeft zij gewerkt als leidinggevende in gezinsverzorging en als opleidingsadviseur in het leerlingwezen MBO. Zij was actief in de dorpsraad van Burgerbrug en 10 jaar als voorzitter van de Partij van de Arbeid Zijpe. Sinds 6 jaar zit zij in het bestuur van de Herboren Toren in Burgerbrug. Presentator Kitty Mertz praat met Jannie Paarlberg over haar leven, haar werkzame leven en de dingen die haar nu bezig houden. De muziek die in het programma is te horen is de keuze van Jannie Paarlberg en de techniek is in handen van Hans van den Hoeven. 'Met de deur Open' is te beluisteren op de kabel via 96.5, in de ether via 107.7, achter de beeldkrant via kanaal S12+, digitaal via kanaal 40 en via www.schagenfm.nl onder het knopje 'luister live'.