Heerhugowaards Nieuwsblad

14 mei 2019

Heerhugowaards Nieuwsblad 14 mei 2019


'Het allerliefste zou ik de dubbele Axel goed willen leren'

Enya Patel. (Foto: Piet van Es )

HEERHUGOWAARD - "Ik ben voor het eerst met schaatsen in aanraking gekomen toen ik nog op de kleuterschool zat. Bij Middenwaard had je in de winter het ijsbaantje. Daar gingen bijna alle scholen heen. Ik vond het toen al heel leuk om te schaatsen." De nu vijftienjarige Enya Patel bleek niet zomaar een schaatsster. Onlangs behaalde ze de Nederlandse titel bij het kunstschaatsen in de Maxi-klasse. In Utrecht werd nog eens bevestigd dat de bescheiden Heerhugowaardse een heel groot talent is. Tien jaar na haar eerste rondjes op dat kleine kunstbaantje op het Stadsplein.

Bescheiden Waardse Enya Patel nationaal kampioene kunstschaatsen

Enya Patel in actie tijdens het NK. Foto: Pietures.nl

De interesse voor kunstschaatsen werd in die begintijd nog eens aangewakkerd door een bezoek aan de jaarlijkse eindshow van de Alkmaarse IJsclub (AIJC). "Ja, dat vond ik super", zo vertelt Enya. "Het jaar daarop, nu ongeveer acht jaar geleden, ben ik begonnen bij AIJC bij de 'learn to skate'-groep. Ik werd al snel gevraagd voor de scoutgroep en tijdens het seizoen 2012-2013 ben ik in de wedstrijdgroep terechtgekomen." Ruim vijf jaar later, na een periode van heel veel trainen en wedstrijden, leidde dat tot de Nederlandse titel.

Basispakket

Een bijzondere knappe prestatie, temeer omdat het kunstrijden een dure sport is en Enya daardoor slechts het basispakket afneemt. Voor meer trainingen zou een sponsor meer dan welkom zijn. Het is iets waar de bescheiden scholiere van het Clusius College zelf niet over begint. Ze is al superblij met alle steun die ze ontvangt. "Mijn ouders doen echt alles voor me. Thuis zorgt mijn moeder dat alles prima geregeld is, mijn vader brengt me naar de trainingen in Alkmaar en ze steunen me, met mijn oudere broer en zus, op alle mogelijke manieren. Ook bij het Clusius leven ze mee. Als ik iets niet kan redden om te leren of af te maken mag ik dat zeggen. Ze houden rekening met me, al is dat nog niet echt nodig geweest."

Enthousiast vertelt de Nederlands kampioene ook over de club waar het allemaal voor haar begon en waar ze nog steeds graag traint. "AIJC is een heel gezellige club. Je kunt er jezelf zijn en ik heb er veel vriendinnen en goede coaches." Het is één van de redenen van haar succes. Want met hoofdtrainer Marcus Deen en de choreografe Terry Banghart beschikt de club - en Enya - immers over een duo dat in de kunstschaatswereld een goede reputatie heeft opgebouwd.

Dubbele Axel

"Ook heb ik deze winter veel geleerd van de fijne lessen van Rita Koen", zegt Enya. "Mijn doel is nog steeds om altijd beter te worden en het beste uit mezelf te halen.

Lees verder op pagina 6

Hou en Trouw

HEERHUGOWAARD - Fanfare Hou en Trouw brengt samen met musicalvereniging Brassica een bijzonder concert 'Musicals in Concert' op de planken, zaterdag 1 juni vanaf 20.15 uur in de Rodi Media-zaal van Cool kunst en cultuur in Heerhugowaard.

Pianopartijen moesten worden gemaakt voor het repeteren met de solozangers, teksten werden uitgezocht om bij de orkestmedleys te worden gezongen, You-Tube werd afgespeurd naar voorbeelden, lichtplannen ontworpen worden, geluid worden geregeld, kleding worden uitgekozen, geflyerd worden, reclame gemaakt en natuurlijk gerepeteerd, gerepeteerd en nog eens gerepeteerd. Veertig muzikanten van Hou en Trouw spelen de beste musicalsuccessen uit geschiedenis en maar liefst 22 zangers en zangeressen van Brassica Musicals laten de melodieën tot leven komen, onder leiding van dirigent Nick Hoogland. Meezingen mag, genieten is onvermijdelijk. Kaarten kosten € 15,- per persoon en zijn te koop op de avond zelf aan de zaal. Wie zeker wil zijn van een plek, bestelt ze op voorhand via kaartverkoop@fanfare-Houentrouw.nl of 06-28394974.

Kleine Finn Blaauw stapt in de voetsporen van zijn zusje

Scholieren bouwen bijenhotels in Waarderhout

FC Marlène hard onderuit in competitiefinale

'Waardse Belg' Jacques Does haalt Napels naar Cool

Waarderhout 'volgebouwd' met hotels

Boswachter Paul Bot (l) en onderwijsassistent Babis Saridakis begeleiden de scholieren bij het maken van de bijenhotels. (Foto: Aangeleverd)

HEERHUGOWAARD - In het Heerhugowaards natuurgebied Waarderhout worden donderdag 16 mei twee luxe hotels geopend, voor de wilde bijen! De hotels zijn in opdracht van Staatsbosbeheer en bewonersvereniging Waarderhout ontworpen en gemaakt door leerlingen van het Clusius College Heerhugowaard.

De twee hotels zijn geen half werk. Beide gebouwen zijn zo'n 1.20 meter hoog, hebben een behoorlijk gewicht en zijn voor een deel gemaakt met materialen uit het natuurgebied zelf. Het project is een onderdeel van een groter gezamenlijk project, de Make-over van de Waarderhout waarbij het hele gebied recreatief wordt opgeknapt. Een initiatief van Staatsbosbeheer, de Participatieraad Waarderhout en gemeente Heerhugowaard.

Ontwerpwedstrijd

In de Vrij Groen-klas (1D) van het Clusius College Heerhugowaard werd de ontwerpwedstrijd voor de bijenhotels uitgeschreven. Met de nodige informatie, voorbeelden en onderzoeken in hun achterhoofd gingen de leerlingen aan de slag. Het was aan boswachter Paul Bot van Staatsbosbeheer om twee ontwerpen te kiezen die gebouwd zouden worden voor het gerenoveerde Waarderhout. Een derde ontwerp is door de school zelf gekozen en wordt op het eigen terrein geplaatst.

Speerpunten

Het project sluit aan bij het thema duurzame ontwikkeling, een van de speerpunten van de school. Het bouwen van de hotels deden de leerlingen tijdens hun praktijk- en technieklessen, onder begeleiding van onder anderen onderwijsassistent Babis Saridakis. Ook hogere klassen hebben hun steentje bijgedragen. Zo is het een groot project geworden, waarbij de hele school betrokken is geweest.

Het Clusius College Heerhugowaard heeft al eerder bijenhotels gemaakt, maar die waren aanzienlijk kleiner. Op het terrein van de school hebben ze al kasten met honingbijen die beheerd worden door imker en docent Ruud Markus. Het hotel voor de wilde bijen vormt hierop een mooie aanvulling.

Overwinteren en wonen

Het gaat slecht met de insecten in Nederland. Doordat grasvelden te vaak gemaaid en soms ook bemest worden, gaat de kruidenrijkdom in de grasvelden hard achteruit. Veel insecten gebruiken de holle stengels van kruiden en planten om hun eitjes in te leggen of in te overwinteren. Dat kunnen ze ook in insectenhotels doen.

Vlindertuin

Behalve bij de bijenhotels is het Clusius College ook betrokken bij de aan te leggen bijen- en vlindertuin in het Waarderhout.Waarschijnlijk wordt er medio augustus begonnen met de ontwerpen voor de tuin.

Meidoorn is een topper

'De meidoorn, zwaar van de bloemendracht/pracht!' (Foto: Aangeleverd)

Wat is de meidoorn toch een topboom. Als de eerste blaadjes zich uitvouwen ontstaat er een groene waas die je alleen maar 'lentegloed' kunt noemen. Fris lichtgroen. En ineens is het dan zover. De hele kruin is vol groene blaadjes.

De eerste bomen bloeien onmiskenbaar al in april. Begin mei hingen de takken door de witte bloempjes zwaar naar beneden als afhangende armen van een vermoeid iemand. De boom maakt geluid als de bijen hem hebben ontdekt. In het najaar de rode bessen. Een traktatie voor vogels als merel en lijster. Dat is straks. Nu nog volop genieten want het is zo voorbij nu de bloei eerder dan ooit begint. Het zijn nu vooral de bomen die niet vol in de zon staan die nog bloeien.

Met de klimaatverandering kunnen we er op wachten; de naam meidoorn verandert in 'aprildoorn'!

Reageren op deze column? Stuur een mailtje naar ceesverkerke@xs4all.nl.

Zaterdag 25 en zondag 26 mei is er weer een open tuin. Meer info hierover is te vinden op www.dezintuigentuin.nl.

Han Fortmann naar het hart van Europa

Het bezoek van de leerlingen van het Han Fortmann aan Brussel stond in het teken van de Europese Verkiezingen. (Foto: Aangeleverd)

HEERHUGOWAARD - Vijfendertig leerlingen uit VWO 4-tto (tweetalig onderwijs) van het Han Fortmann College zijn donderdag 9 en vrijdag 10 mei op studiereis geweest naar Brussel en Ieper. Het bezoek stond in het teken van de Europese verkiezingen van 23 mei.

De leerlingen hebben tijdens de lessen maatschappijleer Europa behandeld en hebben tijdens deze trip actief kunnen ervaren hoe bijvoorbeeld het Europees Parlement wetgeving tot stand brengt. Na een bezoek aan het Huis van Europa en de tentoonstelling over de geschiedenis van wat nu de Europese Unie is, speelden de leerlingen 's middags een rollenspel waarbij twee onderwerpen moesten worden geanalyseerd. Via actief lobbyen en discussiëren werden er door vier fictieve partijen amendementen ingediend op wetsvoorstellen. Daarnaast zijn ze betrokken bij 'This time I'm voting', een internationaal project met leeftijdsgenoten uit Italië en Duitsland.

Ieper

De tweede dag werd koers gezet richting Ieper, waar de verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog onder de aandacht van de leerlingen werd gebracht. Er werd een bezoek gebracht aan Memorial Museum Passchendaele en begraafplaats Tyne Cot, waar zo'n 12.000 soldaten hun laatste rustplaats hebben. De leerlingen hadden zich allemaal verdiept in de geschiedenis van één van hen en betuigden hun respect aan deze soldaat. Zo werden verleden en heden samengebracht.

Midzomermaaltijd

HEERHUGOWAARD/ LANGEDIJK - Stichting Present organiseert woensdag 12 juni een Midzomermaaltijd in de Trefpuntkerk in Broek op Langedijk, voor mensen met niet zo'n dikke portemonnee die toch eens een keer lekker uit eten willen. Een aantal uitstekende (amateur)koks verzorgen het uitgebreide buffet.

De maaltijd wordt georganiseerd vanuit Stichting Present, die als doel heeft om bruggen te slaan tussen mensen die iets te bieden hebben en mensen die daarmee geholpen kunnen worden. Present is een soort makelaar in vrijwilligerswerk; ze biedt vrijwilligers de mogelijkheid om zich in eigen omgeving in te zetten voor mensen die te maken hebben met armoede, lichamelijke of geestelijke beperkingen of en sociaal isolement (mensen die zich eenzaam voelen). Met name deze laatste groepen mensen worden ook van harte uitgenodigd voor de maaltijd. Een flinke groep vrijwilligers zorgt ervoor dat alles tot in de puntjes verzorgd is. De start is om 16.30 uur; de Trefpuntkerk is te vinden aan de Dorpsstraat 41 in Broek op Langedijk.

Ook graag aanschuiven? Aanmelden kan via midzomermaaltijd@gmail.com. De inschrijving sluit woensdag 5 juni.

Jacques Does haalt Napels naar Cool

De Griekse zusjes Markatatou zijn virtuoos op de mandoline. (Foto: Aangeleverd)

HEERHUGOWAARD – 'Wien Nur Du Allein', de jubileumopera waarmee de 'Belgische Heerhugowaarder' Jacques Does vorig jaar in Cool kunst en cultuur een bruisende ode bracht aan de Oostenrijkse hoofdstad Wenen, was een daverend succes. Geen wonder dat Does in het komende theaterseizoen met een nieuwe voorstelling komt. "O Sole Mio, Funiculi Funicola, Mamma, Catari Catari; met al die prachtige, herkenbare Napolitaanse liederen lag Italië als thema natuurlijk voor de hand", aldus Does. 'O Sole Mio' is zondagmiddag 15 september te zien bij Cool kunst en cultuur. "Heel Cool ademt die dag Italië!"

Opera Avanti bouwt Italiaans feestje met 'O Sole Mio'

Adrian Strooper, een Australiër met Waardse roots, neemt een aantal solopartijen voor zijn rekening. (Foto: Aangeleverd)

Operazanger Does groeide op in Heerhugowaard maar woont inmiddels zo'n 37 jaar in het Belgische Sint-Truiden. Hij studeerde zang in Brussel, Amsterdam en Düsseldorf en is sinds 1982 solist in de Koninklijke Muntschouwburg in Brussel. Hij zong in wereldsteden als Parijs, Wenen en Frankfurt en bouwde een indrukwekkende solocarrière op. Hij mag inmiddels met pensioen zijn, Does zit zeker niet stil. Met zijn eigen operagezelschap Opera Avanti is hij bij onze zuiderburen al jaren succesvol met klassieke opera's in een kleine bezetting. Vijf jaar geleden stak hij de grens over om te zien of zijn opera's ook in Nederland de mensen konden bekoren. Achtereenvolgens bracht hij met zijn eigen operagezelschap 'Carmen', 'La Traviata' en 'Die Zauberflöte' op de planken bij Cool kunst en cultuur. Vorig jaar bleek de jubileumoperette 'Wien Nur Du Allein' een schot in de roos.

Improvisatie op mandoline

Voor 'O Sole Mio' heeft Does zes solisten weten te strikken, onder wie Adrian Strooper. Deze Australische tenor is de zoon van Gert Strooper uit 't Kruis die jaren geleden emigreerde naar het land 'Down Under'. Hij trad eerder al eens op in de Familiekerk, waar hij met Does 'De parelvissers' van Bizet ten gehore bracht. Ook de Italiaanse tenor Sebastien Ercolini doet mee. Does neemt zelf de baspartij voor zijn rekening en drie andere zangers ondersteunen de solisten. Veel wordt ook verwacht van de muzikanten die naar Cool komen, zoals de Griekse zusjes Markatatou, die als geen ander kunnen improviseren op de mandoline. De muzikale leiding is in handen van de Italiaanse pianist Sabrina Avantario. Jonas van Es bespeelt het accordeon en zorgt al in de entreehal voor een authentieke Italiaanse sfeer. De bloemen en prachtige achtergrondprojecties van Hugo Segers ontbreken ook dit jaar niet.

Amaretti en antipasti

Vorig jaar kreeg Does overweldigende reacties op 'Wien Nur Du Allein'. "Mensen vertelden me dat ze de middag van hun leven hadden gehad. Dat is toch prachtig!" Om er een echt Italiaans feestje van te maken, worden bezoekers voor aanvang getrakteerd op koffie met amaretti (Italiaanse bitterkoekjes) en in de pauze krijgen ze een glas rode of witte Italiaanse wijn en smaakvolle Italiaanse 'antipasti'. Na afloop kan men, tegen betaling en op reservering, een heerlijke Italiaanse maaltijd bestellen. "We zetten alles in het werk om de mensen net zo'n onvergetelijk feest te geven als vorig jaar!"

'O Sole Mio' is zondagmiddag 15 september vanaf 14.30 uur in Cool kunst en cultuur. Kaarten zijn te reserveren op www.coolkunstencultuur.nl.

Schattig

(Foto: Aangeleverd)

Het zijn de kleine dingen die het doen. Zoals koffie met een verse romige tompouce bij de HEMA. Naast mij schuift een mevrouw luidruchtig haar stoel achteruit. In een reflex scherm ik mijn tompouce af met mijn hand. 'Nou schatje, dan gaat mama nu maar even bij C&A kijken of ze nog een leuk jurkje kan vinden voor haarzelf,' hoor ik haar zeggen. 'Blijf jij hier braaf wachten tot mama terug komt? Kijk eens schatje, hier heb je nog een muntje van twee euro om wat te drinken. Liever geen cola meer, schatje. Véél te zoet. Mama blijf niet lang weg, hoor! Dag schatje!'

Zodra haar moeder zich heeft omgedraaid steekt het schatje haar tong uit. Ik verslik me bijna in een stuk tompouce. Even later stapt er een meisje op haar af. 'Hé Sonja, jij hier? Ik zag je al buiten door het raam. Wacht je op iemand?'

'Ja, mijn moeder is een jurkje voor zichzelf aan het kopen bij C&A.'

'Ook toevallig, zeg! Ik heb daar juist afgesproken met mijn moeder. Zij wil nieuwe kleren voor mij kopen. Ze zal daar nu wel zijn, denk ik.'

'Ik haat mijn moeder,' zegt Sonja. 'Zoals ze altijd zo stom tegen me praat in het openbaar. Ik schaam me dood! "Blijf je braaf zitten, schatje. Mama komt zo terug hoor schatje. Zal je zoet zijn, schatje. Geen cola meer hoor, schatje!"'

Ik hoor het vriendinnetje giebelend wat terugzeggen, maar vanwege het kabaal van rammelend serviesgoed kan ik het niet goed verstaan. Wanneer ik opnieuw koffie ga halen zie ik Sonja glunderen. 'Gaaf idee,' roept ze haar vriendinnetje na, 'je hoort het morgen wel!'

Twintig minuten later komt de mama terug. 'En.. hoe vind je mijn jurkje, schatje?'

'Wat een schattig jurkje, zeg! En zo'n schattig prijskaartje eraan! Het is echt een schatje, dat mamsje van mij!' Iemand applaudisseert.

Mijn dag kan niet meer stuk en de tompouce smaakt naar meer. Hopelijk laat de HEMA ze niet verdwijnen.

Tom van Rossum

Expo Kunstkring Plein 4

'Zomer in West-Friesland' van Yvonne Vredeling. (Foto: Aangeleverd)

HEERHUGOWAARD - De leden van Kunstkring Plein 4 presenteren zaterdag 18 en zondag 19 mei hun werk in de Artfarm. De afgelopen weken zijn steeds twee deelnemende leden aan de lezers van deze krant voorgesteld. Dat zijn deze keer Yvonne Vredeling en Pieter Zwaanenburg.

Vredeling is pas laat begonnen met schilderen. Haar voorkeur gaat uit naar fijnschilderen met olieverf. Ze ontwikkelde steeds meer een naïeve stijl. Het West-Frieslandse landschap en de Omringdijk zijn favoriet. Ook houdt ze zich bezig met beeldhouwen. Pieter Zwaanenburg was lang actief als onderwijzer. Daarbij had hij niet alleen aandacht voor de 'basisvakken', maar ook voor de ontwikkeling van de creativiteit van de kinderen, via vele vormen van handvaardigheid. Na deze loopbaan, heeft hij zichzelf ontwikkeld in de kunstvorm 'Cire perdue', oftewel de verloren-wasmethode, met als eindresultaat de getoonde bronzen beelden. De Artfarm, aan de Rustenburgerweg 126 in Heerhugowaard, is beide dagen open van 11.00 tot 17.00 uur. Gratis toegang.

'Centaura' van Pieter Zwaanenburg. (Foto: Aangeleverd)

Tentoonstelling poëziealbums in bieb

Herkenbaar: een willekeurige pagina in een poëziealbum. (Foto: Aangeleverd)

HEERHUGOWAARD - In de Bibliotheek Heerhugowaard zijn van 15 mei tot 1 juli tientallen poëziealbums te bewonderen.

Na een eerdere oproep in de krant en de bibliotheek zijn meer dan 150 poëziealbums ingeleverd. De tentoonstelling bestaat uit albums vanaf 1890 tot 1990 die een mooi tijdsbeeld geven. Herinneringen aan dat ene vriendinnetje, aan die speciale meester of juf, aan bevrijders van Nederland, aan lieve opa's en oma's. Dierbare herinneringen en prachtige verhalen van verschillende generaties, met bijbehorende handschriften, taalgebruik en plaatjes. De tentoonstelling is gratis te bezoeken tijdens de openingsuren van de bibliotheek.

Lezing Indiëgangers

Na vijf jaar oorlog lonkte voor velen het avontuur om naar Nederlands-Indië te gaan. (Foto: Aangeleverd)

HEERHUGOWAARD - 'Ik heb nog nooit zo mijn verhaal gedaan zoals ik nu doe, ik heb het nooit kwijt gekund', bekent een oud Indiëganger. De oorlog in Indië na de Tweede Wereldoorlog ontstijgt de geschiedenisboeken, nu die oorlog wordt naverteld door direct betrokkenen. Dat gebeurt in de documentaire 'Merdeka, de oorlog na de oorlog', waarin inwoners uit de regio geïnterviewd worden door VMBO-leerlingen over hun ervaringen in Indonesië tijdens de politionele acties (1948-1953). Dinsdag 21 mei is deze film vanaf 20.00 uur te bekijken in de bibliotheek in Heerhugowaard. Ontroerend eerlijk vertellen Indiëgangers aan scholieren hoe het was om in den vreemde aan te komen, het dagelijks leven daar, de taken die ze kregen en de kameraadschap. Filmmaker Pauline van Vliet vertelt erover en gaat met de zaal in gesprek. Deze avond is een activiteit van het Platform Erfgoed Heerhugowaard. Toegang € 5,-. Aanmelden kan via de agenda op www.bibliotheekkennemerwaard.nl of bij de klantenservice in de bibliotheek.

'Leer de mooiste foto's te maken'

Foto's zijn prachtige herinneringen. (Foto: Aangeleverd)

HEERHUGOWAARD - In de serie De Middagen is er dinsdag 21 mei van 14.00 tot 16.00 uur in de bibliotheek van Heerhugowaard een workshop van fotografe Luuz van der Stouwe.

Zij laat zien hoe met een mobiele telefoon de mooiste foto's gemaakt kunnen worden. Voor deze workshop is het noodzakelijk dat deelnemers hun eigen toestel meenemen. Bibliotheek Kennemerwaard organiseert iedere maand een programma voor senioren onder de noemer 'De Middagen'. Deze middagen staan in het teken van cultuur en informatie, maar ook gezellig samenzijn en nieuwe mensen ontmoeten. De toegang is € 5,- inclusief een kopje koffie of thee. Aanmelden kan via de agenda op www.bibliotheekkennemerwaard.nl of bij de klantenservice in de bibliotheek.

Spectrum: 'In het juiste licht schittert iedereen'

In de dansvoorstelling 'Spectrum' staat autisme centraal. (Foto: Aangeleverd)

HEERHUGOWAARD - De bijzondere dansvoorstelling 'Spectrum' beleeft donderdagavond 16 mei zijn première in Cool kunst en cultuur. De voorstelling is het resultaat van een bijzondere coproductie tussen Cool en choreograaf Niki van Callandt.

De talentvolle Van Callandt is vorig jaar door het Fonds Podiumkunsten uitgeroepen tot Nieuwe Maker. Dit houdt in dat zij gedurende een traject van twee jaar de mogelijkheid krijgt zich te ontwikkelen, in samenwerking met gezelschappen, podia en festivals. Cool kunst en cultuur ondersteunt het talent van Niki en heeft gedurende deze periode de dansstudio en kennis over licht en geluid beschikbaar gesteld om haar voorstelling tot een denderend succes te maken. Met een spannende maar toegankelijke choreografie op het kruispunt van modern en urban, neemt 'Spectrum' je daarom mee in de soms ondoordringbare wereld van autisme en geeft Niki een stem aan specifieke doelgroepen waarover vooroordelen bestaan. Van Callandt: "Ik hoop het publiek te prikkelen en nieuwsgierig te maken naar dit onderwerp. In het juiste licht schittert iedereen!"

Nieuwe Lente

Deze voorstelling behoort tot de serie Nieuwe Lente waardoor men slechts € 14,50 per ticket betaalt. Kijk voor meer informatie op www.coolkunstencultuur.nl.

Enya Patel nationaal kampioen

Enya Patel in actie tijdens het NK. Foto: Pietures.nl

Vervolg van de voorpagina

"Dit jaar was een succesjaar. Ik blijf veel trainen, nu drie keer per week op het ijs, drie keer droogtraining en een keer ballettraining. Het allerliefste zou ik de dubbele Axel goed willen leren."

Bescheidenheid

Onlangs werd de kampioene op het gemeentehuis, samen met alle andere sportkampioenen van het afgelopen jaar uit Heerhugowaard, terecht even in het zonnetje gezet. Mooi is het verhaal dat Enya aan het eind van het gesprek vertelt. Het zegt vooral iets over haar bescheidenheid. "Veel vriendinnen van me weten dat ik op kunstschaatsen zit. Toen ik in Utrecht Nederlands kampioen werd zei iemand: "Hè, ben je zo goed goed? Dat wisten we niet hoor."

Kijk ook eens op www.alkmaarscheijsclub.nl.

Zelfverzekerd dankzij karate

Bram Duijn geeft sinds 2007 karateles in Heerhugowaard. Foto: Aangeleverd

HEERHUGOWAARD – Zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen; het zijn slechts enkele eigenschappen die je ontwikkelt door het beoefenen van karate. Een wat teruggetrokken kind leert voor zichzelf opkomen, terwijl een wat drukker kind zich beter leert beheersen.

Umi Ryu Karate is een praktische zelfverdedigingsvorm, ontwikkeld door Ernst van der Zee, die bestaat uit karate in traditionele vorm, maar ook uit jiu jitsu en jodo (stokvechten). Elke dinsdag zijn er lessen voor jeugd vanaf vijf jaar en volwassenen in de gymzaal van Campus Columbus aan de Weegbree en elke woensdag kan de jeugd vanaf vijf jaar terecht in sporthal De Draai. De lessen staan onder leiding van Bram Duijn Sensei (derde Dan), die al sinds 2007 karatelessen geeft in Heerhugowaard. Bram: "Karate is leuk en leerzaam voor kinderen en volwassenen die hen leert samen te werken en elkaar te respecteren. Je voelt je door karate fitter en gezonder doordat het totale lichaam wordt getraind, bouwt conditie op en leert op een gecontroleerde manier aanval- en verdedigingstechnieken." Twee gratis proeflessen en een maand lang gratis trainen? Schrijf je dan in via 06-10700290 of bramduijn@umiryu.nl. Kijk ook eens op www.umiryu.nl.

Veteranentoernooi

REGIO - TV Tulp organiseert zaterdag 1 tot zondag 9 juni weer een veteranentennistoernooi. Het evenement wordt mede mogelijk gemaakt door KaijerColors@home. Deelnemers kunnen zich aanmelden voor het herendubbel, damesdubbel en gemengd dubbel. Het toernooi is alleen voor spelers van veertig jaar en ouder en in de categorieën 5, 6, 7 en 8. Ook wordt er een verdeling gemaakt naar leeftijd (40+, 50+ en 60+). Er wordt gespeeld in een poulesysteem en omdat ook gepensioneerden zich kunnen inschrijven betekent dit dat er ook in de (na)middag gespeeld kan worden op doordeweekse dagen. De inschrijvingskosten zijn per onderdeel € 10,- per persoon, waarvan € 8,- voor het toernooi en € 2,- voor de verloting waarmee onder meer een rondvlucht boven Noord Holland te winnen is. De kantineploeg verzorgt traditiegetrouw maaltijden tegen een redelijke prijs en serveert tussendoor heerlijke gratis hapjes. Inschrijven kan nog tot woensdag 22 mei via www.toernooi.nl onder vermelding van Kaijer Colors@Home (G)ouden TULP 2019. Meer weten? Mail naar cees.biersteker@ziggo.nl of bel Cees Biersteker via 06-15823217 of Nico Biersteker via 06-37551946.

Hugo Boys

HEERHUGOWAARD-NOORD - Voetbalvereniging Hugo Boys is op zoek naar enthousiaste trainers voor verschillende jeugdteams, die willen helpen bij het trainen en begeleiden tijdens wedstrijden. Hugo Boys heeft geen professionele jeugdteams, maar voetballers die het gewoon leuk vinden om te voetballen. Hugo Boys is een kleine voetbalvereniging in Heerhugowaard-Noord, waar het plezier voorop staat. De dorpse sfeer maakt Hugo Boys een gezellige voetbalclub om mee samen te werken. Aanmelden of graag meer informatie? Mail naar secretaris@hugoboys.nl.

Baby van de maand: Finn Blaauw

Finn Blaauw kijkt nieuwsgierig de wereld in. (Foto: Aangeleverd)

HEERHUGOWAARD - Dit mooie kereltje is Finn Blaauw. Hij is zondag 10 februari 2019 geboren. Ondanks dat hij pas drie maanden oud is, vindt hij de wereld om hem heen al enorm interessant.

Zijn papa is Erwin Blaauw en zijn mama heet Shalina Groenveld. Zijn oudere zus heet Tess en zij is inmiddels drie jaar oud. In april 2016 was zij de baby van de maand in deze krant. De families Blaauw en Groenveld zijn dolblij met de kleine Finn en trots dat hij met deze mooie foto het Heerhugowaards Nieuwsblad van deze week mag sieren.

Buitenspeeldag

Welk kind houdt er nou niet van lekker buiten spelen? Foto: Archief

HEERHUGOWAARD - In het kader van de landelijke Buitenspeeldag, woensdag 12 juni, organiseert wijkactiviteitenteam Zuidwijk-Huygenhoek van 13.30 tot 16.30 uur aan het Stella Agsteribbeland een gezellige kindermiddag. Er is deze middag van alles te doen voor alle kinderen in de basisschoolleeftijd. De jeugd kan zich vermaken met onder meer een waterrace, vier-op-een-rij, ringwerpen, touwtrekken, steltlopen, Ezeltje Prik en het 'grote gatenkaasspel'. De allerkleinsten kunnen zich uitleven op het springkussen en in de ballenbak. Daarnaast kan er mee worden gedaan aan een mega-stoepkrijttekening en kunnen de kinderen zich laten schminken of een glittertattoo laten zetten. Er is drinken en popcorn. Vanaf 13.30 uur.

Waardse Tunnelroute daags voor Tour de Waard

De Waardse Tunnelroute: met het hele gezin sportief bezig zijn voor het goede doel. (Foto: Archief)

HEERHUGOWAARD - De vijfde editie van de Waardse Tunnel Route, de gezellige en sportieve sponsortocht door Heerhugowaard en omgeving, staat de dag voor de vijftigste Tour de Waard, zaterdag 17 augustus, op het programma.

Nieuw dit jaar is de wandelroute en een passe-partout, een combinatiestartbewijs met daarbij inbegrepen deelname aan de loterij en consumpties. Het hele Waardse Wielerweekend staat in het teken van ontspanning en sportieve prestaties. De opbrengst van het evenement gaat naar 't Praethuys en stichting VU Steunfonds Hematologie, die onderzoek naar behandelmethoden van kwaadaardige beenmerg- en lymfeklierziekten te financieren en het welzijn van patiënten ondersteunt. Houd deze krant in de gaten voor het verhaal van Erik Overtoom, een geboren Heerhugowaarder die leukemie heeft overwonnen mede dankzij de steun van dit fonds. Deelnemers kunnen kiezen uit fietsroutes van twintig, veertig, zestig of honderd kilometer en een wandelroute van vijftien kilometer. Starten kan tussen 09.00 en 11.00 uur en de eindcontrole sluit om 15.00 uur. Vertrek- en aankomstpunt is op sportcomplex De Kabel, bij het clubgebouw van handbalvereniging Tornado aan de Parklaan 1 in Heerhugowaard. Inschrijven of meer weten? Kijk op www.waardsetunnelroute.com of mail naar waardsetunnelroute@outlook.com.

White Musk Flora

(Foto: Aangeleverd)

HEERHUGOWAARD - Nieuw bij The Body Shop: White Musk Flora. Geuren uit de Chypre-geurfamilie behoren tot de meeste complexe parfumcomposities. Ze worden gekenmerkt door een warme basis van eikenmos, gecombineerd met juist heel frisse topnoten van citrus. De nieuwe bloemige variatie op de klassieke White Musk® is een melange van sprankelende noten van bergamot en roze peper en een bloemig boeket van verleidelijke pioenroos en lelietje-vandalen. De compositie als geheel is een moderne, chique, honderd procent vegan geur, die nu verkrijgbaar is bij The Body Shop, Middenwaard 76b in Heerhugowaard.

Kijk ook eens op www.thebodyshop.com/nl.

Familieschool heeft plekjes vrij

De Familieschool werkt met onder meer met kernwaarden als eigen(wijs)heid, creativiteit en genieten. (Foto: Archief)

HEERHUGOWAARD - De Familieschool heeft nog plekjes vrij komend schooljaar! Op zoek naar een leuke basisschool met fijne (peuter)opvang? Kom dan een kijkje nemen op de Familieschool.

Woensdag 5 juni zet de school haar deuren open voor alle kinderen en hun ouders, om te laten zien hoe er gewerkt wordt vanuit de kernwaarden veiligheid, verantwoordelijkheid, eigen(wijs)heid, creativiteit en genieten. "Op de Familieschool ligt de focus op samenwerken: met de kinderen, de ouders, de ouderraad, de medezeggenschapsraad, het bestuur en het team vormen we samen één familie", aldus de school. "Wij vinden het belangrijk dat elk kind het gevoel heeft er echt bij te horen. Kinderen vanaf twee jaar kunnen al terecht bij onze peuteropvang. Samen met andere kinderen kunnen zij spelen, ontdekken, zingen en knutselen. Wij stimuleren de kinderen spelenderwijs, met behulp van thema's, in hun ontwikkeling. De peutergroep sluit goed aan op ons onderwijs in groep 1. Loop woensdag 5 juni tussen 08.45 en 09.00 uur binnen bij de school aan de Jan Glijnisweg 61 in Heerhugowaard voor een warm welkom. We zullen uitleggen hoe het gaat bij ons op school, leiden je rond en je kunt onze school 'in bedrijf' zien." Kijk ook eens op www.familieschool.nl.

Woodstock in Cool

Woodstock: legendarisch en invloedrijk. (Foto: Aangeleverd)

HEERHUGOWAARD - Acteur Frank Lammers neemt het publiek woensdagavond 22 mei in Cool kunst en cultuur mee terug naar het belangrijkste muziekfestival uit de geschiedenis: Woodstock. In de voorstelling 'One Night of Peace and Music' vertelt hij over de mooie én lelijke kanten van dit roemruchte evenement. Vijftig jaar geleden, in de zomer van 1969, bezochten bijna een half miljoen mensen Woodstock. Het evenement werd een mijlpaal van de tegencultuur van de jaren zestig. Samen met de band Strange Brew (met Anne Soldaat) laat Lammers muziek van onder anderen Jimi Hendrix, Joe Cocker, The Who en Santana herleven. De band wordt aangevuld met twee wisselende gastzangers: Sandra van Nieuwland, Pablo van der Poel, Paul de Munnik of Stephanie Struijk. Kijk voor meer informatie en tickets op www.coolkunstencultuur.nl.

WK Tantrix Open in Bietenschuur

(Foto: Hendri Adriaens)

OTERLEEK - Eenendertig deelnemers uit tien landen strijden zaterdag 18 en zondag 19 mei in de Bietenschuur in Oterleek om de wereldtitel Tantrix.

Dit strategische spel wordt één tegen één gespeeld met 56 unieke zeshoekige tegels, waarmee combinaties met lijnen in de kleuren blauw, groen, geel en rood worden gemaakt. De bedoeling is om de langste lijn te leggen. Elke tegel heeft een andere combinatie van lijnen. Dat maakt dat de spelers moeten bijhouden welke tegels al gespeeld zijn en welke nog komen. Fanatieke spelers hebben vaak een voorliefde voor wiskunde, ruimtelijk inzicht en het abstract analyseren. De eigenaars van de Bietenschuur zijn er trots op dat ze het WK Tantrix Open (WTO) mogen hosten. Meer informatie op tantrixworldopen2019.wordpress.com

60-plus

HEERHUGOWAARD - Alleengaandenclub 60-plus organiseert zaterdag 18 mei vanaf 16.00 uur een ontmoetingsmiddag bij handbalvereniging Tornado, Parklaan 1 in Heerhugowaard. Belangstellenden kunnen vrijblijvend kennismaken met de club en haar leden. Maandelijks worden activiteiten georganiseerd. Zondag 2 juni is er midgetgolf en zondag 7 juli wordt er gefietst op Texel. Aanmelden via 0226-452866, 072-5712920 of 1704dd2@hetnet.nl.

Voorlezen uit 'Dikkie Dik' in bieb

HEERHUGOWAARD - In de Bibliotheek Heerhugowaard wordt woensdagochtend 15 mei vanaf 09.15 uur voorgelezen uit 'Dikkie Dik - Pleisters plakken', voor kinderen van twee tot vier jaar en hun (groot)ouders. Tijdens deze BiebStart-ochtend hebben jonge ouders tevens de gelegenheid om elkaar te ontmoeten. Regelmatig worden onderdelen van de collectie uitgelicht zodat ouders de collectie voor kinderen van nul tot vier jaar beter leren kennen. Volg de Biebstart pagina op Facebook voor leuke (voorlees)tips en al het nieuws rond Biebstart.

Energiegebruik lager dan gemiddeld

(Foto: Archief)

HEERHUGOWAARD - Inwoners van de gemeente Heerhugowaard betalen minder dan gemiddeld voor gas en stroom, zo blijkt uit gegevens van Rijkswaterstaat en de Klimaatmonitor. Een gemiddeld huishouden in Heerhugowaard maakte in 2017 maandelijks ruim € 104,- over aan de energieleverancier. Dit is de afgelopen jaren echter wel sterk gegroeid: in 2019 loopt dit op tot liefst € 135,-. Dat is echter nog steeds fors minder dan de landelijke gemiddelde energierekening van € 165,-.

De lagere energierekening heeft te maken met een relatief lager energieverbruik. Een gemiddeld gezin in Heerhugowaard stookt jaarlijks 1.090 kubieke meter gas en verbruikt 2.890 kilowattuur stroom. Het gemiddelde verbruik in Nederland ligt op respectievelijk 1.240 kubieke meter gas en 2.860 kilowattuur stroom per huishouden. Het relatief lagere energieverbruik komt onder meer door de aanwezigheid van bepaalde kleinere type woningen, kleinere huishoudens en een relatief hoog gebruik van duurzame energiebronnen zoals warmtepompen en zonnepanelen, zo stelt Energiehunter.nl. Hoewel de energierekening van gezinnen tussen 2010 en 2017 flink is gedaald (van € 1.734,- naar € 1.324,-) gaan Heerhugowaarders de komende jaren weer meer betalen voor gas en stroom. De gemiddelde energiekosten stijgen in 2019 naar ruim € 135,- per maand. Deze prijsstijging wordt veroorzaakt door hogere belastingen op energie en de hogere kosten voor levering van gas en stroom. Inwoners in Heerhugowaard maken steeds meer gebruik van duurzame energie. Op dit moment zijn er 3.879 geregistreerde zonnepaneleninstallaties in de gemeente. Dat is drie keer zo veel als in 2010, toen nog maar 1.302 woningen met zonnepanelen waren geregistreerd. Mede door subsidies en de gunstige salderingsregeling wordt verwacht dat het aantal installaties verder zal toenemen.

Landstitel ver weg voor FC Marlène

In de eerste finalewedstrijd tegen Hovocubo verloor FC Marlene met 2-7. (Foto: Theo Annes).

HEERHUGOWAARD – Een fantastische sfeer vulde de Waardergolf voor aanvang van de eerste finalewedstrijd om het landskampioenschap zaalvoetbal tussen FC Marlène en het Hoornse Hovocubo. De sporthal was tot de laatste plaats bezet en zelfs schuin achter de doelen stonden supporters op een kluitje te wachten op het eerste fluitsignaal. Hovocubo bleek met 2-7 te sterk voor FC Marlène en lijkt dicht bij de landstitel.

De ploeg van scheidend coach Anand Jagdewsing begon sterk. Al in de derde minuut ondernam Ilias Bouzit een sprint vanaf eigen helft, waarna hij doelman Dave Stet verschalkte. De 1-0 voorsprong werd door de honderden toeschouwers met een geweldig applaus beloond. Dezelfde Bouzit kreeg nog twee kansen om de voorsprong uit te bouwen, maar Stet stond in de weg of het schot eindigde naast het doel. Hovocubo wist voor de rust nog wel tweemaal doelman Peter Rozenbeek te passeren, waardoor FC Marlène tegen een 1-2 achterstand aankeek.

Balvirtuoos

Meteen na rust leek Bouzit de gelijkmaker op zijn naam te brengen. De balvirtuoos ging alleen af op Stet, maar zijn poging mislukte: het schot ging naast het doel. Een forse tegenvaller, omdat Hovocubo het slordige spel van de thuisclub vervolgens flink afstrafte. In twaalf minuten tijd stond er 1-6 op het scorebord. In de laatste minuut scoorde Nabil Akaazoun met een fraaie treffer nog wel 2-6, maar vanaf de aftrap bepaalden de gasten de eindstand op 2-7. Mocht FC Marlène zaterdagavond 18 mei in sporthal De Opgang in Zwaag weten te winnen, komt er een derde en beslissende wedstrijd om het kampioenschap van Nederland.

Uniek record voor Rico Vlaar

Het team van kampioen Autobedrijf John Visser haalde opnieuw dubbele cijfers. (Foto: Aangeleverd)

HEERHUGOWAARD - In de L'Arcade Administratie-Cup heeft Fietsvoordeelshop.nl de titel voor het grijpen, na winst in de topper tegen SMP/De Verse Kippen: 4-2. De eerste achtervolger is Café Muizenvreugd, dat in de laatste tien minuten wegliep bij Schildersbedrijf Mol: 6-1.

Reyez! kende weinig moeite met Kieskeurig: 8-1. De A2-Cup werd een prooi voor VHC Jongens BV, dat De Heertjes/Albinotrouwringen 1 in een doelpuntrijk duel met 5-7 versloeg. Chelsea hield NVDB op 3-3. In de Rodi Media-Cup won kampioen De Praktijk met 5-3 van Esdégé-Reigersdaal. Dicks Vage Kennissen nam de tweede plaats over van Esdégé na een 2-3 overwinning op Gofilex. AKD Adviesgroep noteerde een 7-0 overwinning op Glazenwassers en reinigingsbedrijf R. de Hond & zn. In de D2-Cup schoof eindwinnaar Banosol Harm & Es Woningstoffering eenvoudig met 10-3 opzij. ERP360/Vobit was met 6-0 te sterk voor De Heertjes/Albinotrouwringen 3. Het duel tussen Mors Grondverzet en CDV Holding Heerhugowaard werd pas in de slotfase beslist: 2-3.

Door een verrassende 4-1 overwinning op Damclub SNA deed Renses Automobielbedrijven onderin in de 123Borstels.nl cup goede zaken. De Heertjes 4 had niets in te brengen tegen kampioen Autobedrijf John Visser: 11-0. Tips Thailand haalde flink uit tegen Smaak Enzo (13-0), dat zo goed als zeker degradeert. Rico Vlaar zorgde voor een uniek record door twee keer een officiële hattrick te scoren, beiden in drie minuten! Used Products Heerhugowaard won met 5-0 van Van Dijk Borstelwerken.nl. Jan Sprenkeling Square kwam met de schrik vrij tegen Zonneveld Elektro: 5-4. Horizon Transport & Koeriersdiensten ging met maar liefst 9-2 onderuit tegen Jos Kamp Assurantiën.