Purmerends Nieuwsblad

11 juli 2019

Purmerends Nieuwsblad 11 juli 2019


Special Forces ontvangt tien mille

Van links naar rechts Jeroen Ruitenbeek (voorzitter van Purmerend Polderland), Ron Rijser (Special Forces), Jeroen en Gregory (zij hielpen mee in de keuken tijdens De Smaak). (Foto: Han Giskes)

PURMEREND - Ron Rijser, voorzitter van Special Forces, mocht twee keer uitrukken om cheques in ontvangst te nemen, die de stichting op weg helpen naar de verwezenlijking van dé ultieme droom, namelijk de organisatie van de Special Olympics, in 2022. Een team binnen Special Forces is al enige tijd druk bezig om dit internationale sportspektakel naar deze regio te halen.

Rotary Club Purmerend en MarktstadRun gingen vol voor goede doel

Nadat Ron Rijser de cheque van MarktstadRun-voorzitter Michel Meijer ontving (inzet) namen de aanwezigen de boog ter hand. (Foto: Han Giskes)

De bevlogen Rijser meldde zich in de Theetuin de Neckermolen in Wijdewormer waar hij namens de Rotary Club Purmerend een cheque van liefst € 7.500,- kreeg overhandigd. Het bedrag is de netto-opbrengst van de in april gehouden 4e editie van Smaak van Waterland. Het moment viel samen met de bestuurswissel bij de rotaryclub. De uittredende voorzitter Jeroen Ruitenbeek werd bijgestaan door de nieuwe voorzitter, Reynold Chandansingh. Beiden zijn altijd zeer betrokken geweest bij de organisatie van de Smaak van Waterland, die in 2019 is georganiseerd door een team onder leiding van Ronald Levering.

Zie verder pagina 9

Pret in Purmerend

PURMEREND - Van maandag 15 tot en met vrijdag 19 juli staat Pret in Purmerend weer te gebeuren. Dat betekent een specifieke week voor kinderen van 9 tot 12 jaar die vanwege hun (financiële) thuissituatie niet op vakantie kunnen. Zij kunnen aan de slag op het terrein van het Kinderparadijs aan het Trimpad. Dit keer is het thema 'Ontdekkingsreis' en onder die noemer kunnen de kinderen zich uitleven.

Column Z Lijner

Gewoon mooi

Tsjonge jonge … wat gaf het een deining in de stad. De verwijten vlogen over tafel. De verkiezingen voor de gemeenteraad werden er zelfs door gedomineerd. Moet er op de plek van voorheen het postkantoor een giga hoog appartementencomplex komen of gaat de voorkeur uit naar een meer in de omgeving passend gebouw? Bouwen, bouwen, bouwen, riep de VVD en de 'hoe en wat vraag' speelde daarbij – zo leek het althans – geen enkele rol. De kiezer sprak, de tegenstanders van de hoogbouw wonnen en de VVD raakte haar plek in het college kwijt.

Tegelijkertijd brak een periode van onzekerheid aan. De projectontwikkelaar riep ach en wee en kondigde rechtszaken aan. Sinds een paar dagen weten we dat die soep niet zo heet gegeten wordt. In grote stilte is er door gemeente en ontwikkelaar hard gewerkt aan een alternatief plan. De eerste ontwerpen zien er veelbelovend uit. Een historiserend ontwerp dat goed past in de bebouwde omgeving. Het getuigt van moed en doorzettingsvermogen. Na alle ruzie, roddel en achterklap ligt er nu een ontwerpplan dat de stad ongetwijfeld zal verfraaien. Het nu voorliggende plan verdient lof en veel waardering.

Jammer is het dat dichtbij Post NL nóg een appartementencomplex komt, althans als de Raad van State het goed vindt. Met dat gebouw, De Looier, wordt de stad niet mooier. Jammer. Even jammer is het dat onder Post NL alleen parkeergelegenheid komt voor bewoners. Het maakt het des te meer noodzakelijk dat de gemeente nu doorpakt en een royale parkeergarage gaat realiseren onder de schapenmarkt. Niet langer talmen en wachten op hetgeen de te realiseren garage voor het stadhuis gaat betekenen. De parkeerdruk is groot, de toekomst zal veranderingen teweegbrengen, maar dat die veranderingen zo groot zijn dat een garage onder schapenmarkt overbodig zal blijken … nee in dat sprookje geloof ik niet.

Leerlingen verlaten basisschool met musical

Ook leerlingen van De Blauwe Morgenster voerden deze week de eindmusical op. (Foto: Han Giskes)

PURMEREND - Deze week begint de schoolvakantie in deze regio. Voor de leerlingen uit groep 8 van de basisschool een meer dan bijzondere fase. De oude en vertrouwde basisschooldeur laten zij achter zich en na de vakantie wacht het grote en onbekende avontuur in het voortgezet onderwijs. Het afscheid van de basisschool gaat gepaard met de traditionele musicals.

Alleen al in de Purmaryn voerden 16 scholen de eindmusicals op

Dit jaar was het voor heel veel scholen in Purmerend en Beemster opnieuw mogelijk om gebruik te maken van het aanbod van de gemeente om de eindmusical op te voeren in Theater De Purmaryn of in P3. Een aanbod waarvan gretig gebruik is gemaakt.

De Blauwe Morgenster

In de Purmaryn traden maar liefst 16 scholen op. Onder hen de openbare daltonschool De Blauwe Morgenster uit Middenbeemster. De lessen op deze school worden nadrukkelijk geïnspireerd door de daltonvisie waarin kinderen volop vrijheid krijgen en uitgedaagd worden om hun talenten optimaal te ontplooien. Daarbij leren ze zelf verantwoordelijk te zijn en goed samen te werken. Hierbij staat plezier in leren voorop.

De eindmusical in een heus theater, met professioneel licht en geluid. Een mooier slot van 8 jaren basisschool is nauwelijks denkbaar. Honderden kinderen en nog veel meer ouders, opa's en oma's, broertjes en zusjes maakten vaak voor het eerst in hun leven kennis met theater De Purmaryn. De reacties na afloop bij zowel de jeugdige spelers als bij het grote publiek logen er niet om. Het was gewoonweg genieten geblazen.

De kinderen uit groep 8 zullen later in hun leven vol trots vertellen over hun optreden in het theater. En wie weet is de opgedane ervaring op het toneel een goede reden om vaker naar het theater te gaan. Een streven dat het gemeentebestuur zelfs in het collegeprogramma heeft benoemd. Door de scholen de kans te bieden in het theater te mogen optreden voegde het gemeentebestuur de daad bij het woord.

Het Leesteken definitief van Stefanie en Henk

Wouter van Waardt (rechts) heeft de sleutel van de boekhandel officieel overgedragen aan Stefanie en Henk Schulte. (Foto: Els Broers)

PURMEREND - Boekhandel Het Leesteken, vanaf het begin opgebouwd door Wouter van Waardt en medewerksters, alsmede manager van het eerste uur José Ferdinandus, is nu definitief in handen van Stefanie en Henk Schulte.

De officiële overdracht vond vorige week plaats. Veel familie, klanten, burgemeester Don Bijl, (oud-)medewerkers en samenwerkingspartners namen de moeite om Van Waardt te bedanken en Stefanie en Henk Schulte te feliciteren en succes te wensen.

'De Wouter'

Grondlegger Wouter van Waardt werd compleet verrast met een boek, 'de Wouter' (naar het voorbeeld van de Linda, Wendy, Youp enzovoorts. Hierin allerlei verhalen, anekdotes en foto's van de afgelopen jaren van direct betrokkenen.

Belangrijke plek

Opnieuw bleek Het Leesteken voor velen een belangrijke plek in Purmerend te zijn. En te blijven.

Gemeente aan slag met visie Karekietpark

PURMEREND - Het Karekietpark is een van de ontwikkelgebieden van Purmerend. Er gebeurt al veel: de realisatie van het ROC, de komst van de tijdelijke woningen, de basisschool die eigenlijk uit zijn jasje groeit.

Daarnaast is de sporthal aan vervanging toe. Tijdens gesprekken die in de afgelopen periode met een aantal omwonenden gevoerd zijn, zijn er ook zorgen geuit. Bijvoorbeeld over het verkeer. Hier is niet direct een oplossing voor. Daarom heeft de gemeente besloten om aan de slag te gaan met een totale visie op het Karekietpark en omgeving.

De gemeente gaat kijken naar wonen, winkels, zorg, de school en de maatschappelijke voorzieningen, zoals de sporthal. Maar ook naar de verkeersontsluitingen en naar het groen. Dit willen we graag met de omwonenden en andere belangstellenden doen.

International Holland Music Sessions weer avondje in De Rijp

(Foto: )

DE RIJP - De zomer is nu echt begonnen, dus een vooraankondiging van de bekende klassieke zomerconcerten van de International Holland Music Sessions kan gemaakt worden. Net als voorgaande jaren komt het jonge talent ook dit jaar voor een avondconcert naar De Grote Kerk in De Rijp. Op 24 juli a.s. organiseert De Rijper stichting Cartouche deze avond samen met de Bergense Holland Music Sessions. Voor de deelnemers zijn de zomerconcerten vaak een flinke stap naar de internationale concertpodia.

Het concert start om 20.30 uur. Volgens het (voorlopige) programma spelen deze avond in De Rijp een Chinese en een Japanse pianist met een Nederlandse celliste (Renate Apperloo). De muzikanten spelen stukken van Chopin, Schubert J.S. Bach en Prokofjev.

Kaarten kosten €18,- (CJP €9,-) en zijn in de voorverkoop te verkrijgen bij DA-drogist Rijkes (winkelcentrum Het Boegbeeld), woonwinkel De Huiskamer (Rechtestraat 108) en Pakketje De Rijp (Zuideinde 27) in De Rijp en via de website www.cartouche-graftderijp.nl

Operettevereniging P&O huldigt regie-duo

Jaap Dijkhuis (rechts) en Ed Latuhette. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - Regisseur Jaap Dijkhuis en regie-assistent Ed Latulette werden deze week door Operettevereniging Purmerend & Omstreken in het zonnetje gezet. Daar was alle reden voor, want beiden zijn al 12,5 jaar al regisseur aan de vereniging verbonden.Het duo nam het in 2007 over ban Ben Jansen. Jansen diende P&O in totaal 23 jaar. Over betrokkenheid en trouw gesproken!

Voorzitter Peter Knook, die voor beiden mooie woorden sprak, prijst zich zielsgelukkig met de aanwezigheid van het duo Dijkhuis/Latutelle. "Veel ervaring bij de Hoofdstad Operette is nog geen garantie dat je slaagt als regisseur bij een amateurvereniging. Je moet van goeden huize komen om sowieso veel kennis te hebben van de operettes op zich, het is ook belangrijk om dit over te kunnen brengen op zo'n 60 leden van de vereniging", aldus Knoop

Creatieve duizendpoot

Jaap Dijkhuis is een creatieve duizendpoot. Het plaatje op het toneel ziet er altijd prachtig uit. De decors worden door hem bedacht en gemaakt. Kostuums worden ontworpen en de flyer en programmaboekje weten altijd de goede sfeer van de operette of musical weer te geven. "In het verleden werd er gewerkt met achterdoeken en grote decorstsukken op het toneel. Tegenwoordig wordt gebruik gemaakt van een beamer. Jaap maakt zelf de projectie afbeeldingen voor op het achterdoek."

Aangedaan

Knook liet twee producties van de afgelopen jaren de revue passeren. Op de eerste plaats het huzarenstuk 'Kunt u ons de geschiedenis van Purmerend vertellen mevrouw' uit 2010. De Gemeente Purmerend had P&O gevraagd of zij een operette kon uitvoeren over 600 marktrechten van de stad. Jaap Dijkhuis heeft het verhaal geschreven en veel onderzoek gepleegd over de stad. Het waren vijf stijf uitverkochte voorstellingen. Op de tweede plaats werd 'De zoon van Louis Davids' uit 2015 aangehaald. Ook hier bleek uit wat voor kwaliteit hout Jaap Dijkhuis gesneden is als regisseur. De schrijver van deze productie, de bekende Nederlander Jacques Klöters, was bij de première aanwezig en was zichtbaar aangedaan.

Tot in de perfectie

Ed Latulette levert zijn bijdrage aan de choreografie en eist dat de dansjes tot in de perfectie worden uitgevoerd. Dit levert de nodige spierpijn op bij de personen die aan de dans deelnemen, maar dat hoort erbij zegt Ed. Verder is Ed al die jaren bereid om de solistische rollen in te vullen bij afwezigheid van de solisten op de repetities. Soms wel vier rollen tegelijk.

De voorzitter sprak de wens uit dat P&O en Jaap en Ed nog jaren gezamenlijk mooi producties op de planken mogen blijven brengen.

Tot grote hoogten

Hij richtte zich rechtstreeks tot de jubilarissen met het volgende. "Beste Jaap en Ed, namens de vereniging feliciteer ik jullie met de 12,5 jaar dat jullie als regisseur aan P&O zijn verbonden en met volle inzet onze club tot grote hoogten weten te bewegen en daar te houden. Onze voorstellingen zijn altijd van goede kwaliteit en daar leveren jullie grote bijdrage aan. Dank jullie wel en ik hoop dat wij nog vele jaren de mooiste voorstellingen samen mogen blijven brengen."

Mokken

(Foto: )

Ik stond als vijfde in de rij voor de kassa en stond geduldig te wachten op mijn afrekenbeurt. De eerste in de rij was een dame van ver over de middelbare leeftijd. Zij moest een achttal mokken afrekenen, maar kennelijk ging daarbij iets niet naar haar zin. Ze toonde haar misnoegen tegenover de kassière. Stond te mopperen. De korting was niet juist. De prijs klopte niet. Het totaalbedrag stond verkeerd op de kassabon. Enfin, er deugde maar weinig dan wel de dame had haar dag niet. De kassière legde geduldig uit hoe het zat met de prijs en welke korting er van toepassing was, als gevolg van de aanbieding. De tweede en derde persoon in de rij begonnen te mopperen: "Het schiet zo niet op hè." De mevrouw voor mij liep zelfs uit de rij naar voren: "Schiet het hier nog een keertje op, of hoe zit het?" Ze had voor zichzelf besloten de reacties niet af te wachten en liep weg. Daarmee was ik een plaatsje opgeschoven. De kassière deed bij dit alles of haar neus bloed druppelde en ging de mokken inpakken – acht in totaal. Op de mokken zag ik pakkende teksten staan als: 'Thee? Muts', 'Theefje','Koffie? Zak', 'Depressie? Kop op.', 'Kop vol? Hoofd leegmaken!', 'Koffiecups 80B', 'deze mok is voor Piet, die mokt niet!' en 'Duister theelichtje.' Ik wist precies welke mok voor de desbetreffende dame was. Het inpakken ging voorspoedig. Er werd uiteindelijk afgerekend. Zo…het gezeur was voorbij. Nog twee wachtende voor mij. Er kwam een kassière achter de andere kassa staan en riep: "De eerstvolgende mag bij mij komen."

Zo schoot ik weer een plaatsje op. De in blijde verwachting zijnde jongedame voor mij, had een mandje met een paar spullen. Stuk voor stuk legde zij die op de toonbank, maar de grote vaas zette zij voorzichtig neer. Op volgorde van het neergezette spul scande de kassière de barcodes. Zij deed het nogal vlug en toen ze het volgende artikel wilde pakken stootte ze abusievelijk de vaas om. Die rolde van de toonbank – volledig te pletter. "Ook dat nog," zei de kassière. "Kut," zei de jongedame. Moest ik nu lachen of mijn hoofd afwenden? "Pakt u maar een andere vaas," zei de collega van de ongelukkig kijkende kassière. Daar stond ik, het geduld werd vandaag op de proef gesteld. Achter mij stond niemand meer, evenzo naast mij. Dus liep ik naar de andere kassa. "Zo meneer, toch nog aan een beurt toegekomen," zei de collega kassière en gaf een knipoog.

Ik werd blij van haar opmerking en zei: "Ik was niet van plan om te mokken." Goedemiddag dames.

Expositie Margreeth Leerlooijer

Vissen, een van de kunstwerken van Margreeth Leerlooijer. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - Margreeth Leerlooijer uit Purmerend exposeert tot oktober op de afnamelocatie van de bloedbank Sanquin aan de Wielingenstraat 105.

Het zijn 12 kleurrijke stillevens en surrealistische schilderwerken in acryl. Iedereen kan binnenlopen tijdens de openingstijden, van maandag en donderdag van 12.30 uur tot 20.00 uur en dinsdag en woensdag van 17.00 uur tot 20.00 uur.

www.margreethleerlooijer.nl

Klaverjassen buurtcentrum Gildeplein

PURMEREND - Op donderdag van 13.30 tot 16.30 uur wordt in Buurtcentrum Gildeplein geklaverjast.

De bijdrage is € 5.50 per maand. Er zijn nog plaatsen beschikbaar.

Voor meer informatie kunt u elke werkdag van 09.00 tot 12.00 uur bellen met 0299 84 01 53.

Buurtcentrum Gildeplein is gevestigd aan de Overlanderstraat 650.

Website: www.buurtcentrumgildeplein.nl info@buurtcentrumgildeplein.nl

Ben Sharples volgt Eric Voet op als trainer dames RCW

PURMEREND - De Engelsman Ben Sharples is de nieuwe trainer van de de dames van Rugby Club Waterland. Hij neemt het stokje over van Eric Voet, die in een eerder stadium aangaf te stoppen als hoofdtrainer.

Ben Sharples heeft als rugbyer in Engeland een behoorlijke staat van dienst opgebouwd en hij was onlangs al te gast bij Rugby Club Waterland. Hij gaf toen namens de Mobro's een rugbyclinic. Met de Mobro's speelde hij dit seizoen ook op de Amsterdam Sevens. Momenteel speelt hij met de Stunts 7's uit Birmingham op de Super Sevens Series.

Ben verheugt zich erg op zijn nieuw uitdaging in Nederland: "Het is een nieuw hoofdstuk in mijn rugbycarrière. Ik heb altijd het geluk gehad om zelf bij zowel 15-a-side en 7's te mogen spelen op hoog niveau en met geweldige spelers van over de hele wereld. Ik kan niet wachten om de coachende rol op me te gaan nemen en anderen te leren wat ik opgestoken heb tijdens mijn rugbycarrière. Ik ben de club dankbaar dat zij van mijn droom werkelijkheid hebben gemaakt door mij deze kans te geven", aldus Sharples.

Koffermarkt/tuinfair bij Brocante van Tante

WARDER - Gelegen in het mooie Warder in de tuin van de familie Jantjes wordt op zondag 14 juli van 10.00 - 16.00 uur, een tuinfair/kofferbakmarkt gehouden. Dit evenement is tijdens de Zomerroute Zeevang en ligt op de route.

Dus puilen je kasten uit en wordt het eens tijd om je klerenkast of schuur op te ruimen, kom dan op onze tuinfair/kofferbakmarkt staan. Uiteraard hebben wij ook weer een kraam met leuke brocante en heerlijke taarten.

Wil je staan, stuur dan een mail naar brocantevantante@gmail.com

De kosten zijn € 15,- per auto. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon gezellig langs komen om leuke spullen te scoren. Check ons facebook evenement: Brocante van Tante Tuinfair/Kofferbakmarkt.

Het is volop zomer in Laag Holland

In de natuur van Laag Holland kijk je je ogen uit. (Foto: aangeleverd door Bureau Toerisme Laag Holland)

REGIO - Het is volop zomer, tijd om naar buiten te gaan! Heerlijk genieten van de lange zonovergoten dagen, bloeiende velden en warme zonnestralen. In Laag Holland is het nu extra fijn en kijk je je ogen uit met prachtige velden en bomen vol fruit aan de horizon.

Slenter door de bijzondere straatjes of steegjes in Broek in Waterland, Edam, Monnickendam of de Rijp. Leer meer over de omgeving en haar geschiedenis tijdens een uitgestippelde stads- en gevelwandeling en laat je verassen. Liever even neerploffen op een terrasje? Dat kan bijvoorbeeld op één van de fijne pleinen, langs het water of in een landelijke theetuin.

De echte sportieveling kan heerlijk vertoeven op het Markermeer tijdens een zeil- of snelle Rib-tocht. Houd je het liever wat rustiger? Huur dan een fluisterboot of kano óf stap op een SUP-board en geniet van de uitgestrekte waterrijke gebieden van Waterland of de Eilandspolder. Onderweg kom je menig weidevogel of grazend vee tegen, want ook zij genieten van dit fijne gebied.

Ook op de fiets kun je in Laag Holland eindeloos genieten. Lange fietspaden leiden je tot de meest prachtige plekken! De keuze is aan jou…verzamel onderweg de lekkerste streekproducten, leer over de geschiedenis van alle bekenden forten met een tocht langs de Stelling van Amsterdam of geniet van de rust en weidse uitzichten met een fietstocht door één van de natuurgebieden.

Op zoek naar een uitje met de kinderen? Ga klimmen en klauteren bij de avonturenspeelplaats in het Twiske, op zoek naar kabouters in het Purmerbos of neem een frisse duik in één van de recreatiegebieden. Zit het weer niet mee? Kies dan voor een leuke theatervoorstelling, het filmhuis of één van de overdekte zwembaden. Plezier gegarandeerd!

Kom tot rust bij een RUST punt

Er zijn verschillende Rustpunten in het gebied. (Foto: aangeleverd door Bureau Toerisme Laag Holland )

REGIO -Laag Holland, een heerlijke plek om lekker te fietsen of wandelen. Wat een groen, ruimte en rust kun je hier vinden! Ben jij zo'n actieve natuurliefhebber? Dan is het ideaal om onderweg gebruik te maken van de faciliteiten van een zogeheten Rustpunt. Dat zijn plekken (vaak bij boerenbedrijven) die zijn ingericht als pauzeplek tijdens je tocht. Je kunt hier lekker je eigen meegebrachte boterham opeten. Heb je pech onderweg? Plak hier dan gerust je band of laadt je elektrische fiets weer verder op. Ideaal deze adresjes en zo leuk om kennis te maken met dergelijke lokale (boeren) ondernemers. Tip! Loop of fiets eens een deel van de Stelling van Amsterdam route. Ter verdediging van de Amsterdam is men zo'n 140 jaar geleden gestart aan de bouw van de Stelling van Amsterdam die bestaat uit onder andere 46 forten.

Shetlandpony spektakel bij Beemster Ruiters

De 7-jarige Pepijn op Blackie is er nu al klaar voor. (Foto: aangeleverd)

BEEMSTER - Zaterdag 17 augustus vindt bij de Beemster Ruiters aan de Nekkerweg te Middenbeemster een nieuw en uniek Shetlandpony spektakel plaats. Naast de jaarlijkse premiekeuring van fokvereniging NSPS Noord- Holland, kunnen de overige gebruikers en liefhebbers van de kleine pony's plezier beleven tijdens de eerste editie van 'Vakantiepret met je shet'. Kortom een nieuw initiatief waar 400 Shetlandpony's worden verwacht op één dag op één locatie!

Wil je meedoen? Heb jij een shetlandpony met een stokmaat tot 115 centimeter, schrijf je dan in bij SoSo bixie events. Het vraagprogramma betreft bixie dressuur AA-A-B1 en bixie springen AA-A. Om de dag extra leuk te maken kan er een strippenkaart worden aangeschaft met spelletjes en overige activiteiten met of zonder pony! En weet je? Iedereen zal deze dag winnaar zijn!

De dag staat geheel in het teken van 'vakantiepret met je shet'. Dit zal dan ook niet te missen zijn in onze showring waar gedurende de dag shows, demonstraties en overige (leerzame) activiteiten zullen plaatsvinden. Ook zien we jou graag verkleed met je pony in onze showring schitteren en om thuis nog extra na te genieten, ontvangt iedere deelnemer een goodiebag.

Heb jij wel eens een keuring gezien van Shetlanders? Dit is je kans! Tijdens deze dag worden er pony's beoordeeld in allerlei kleuren en maten en zelfs lieve kleine veulentjes! De pony's en hun fokkers zullen hun uiterste best doen om zo goed mogelijk voor de dag te komen en de jury te overtuigen dat zij de mooiste pony voorstellen. Aan het einde van de dag worden de kampioenen gehuldigd en ontvangen ze graag van jou en je pony vrienden een luidt applaus!

Ga voor meer informatie of inschrijven naar de website www.sosobixieevents.nl

Kunsttuin Nederlands Kremlin open

Ger en Mientje Leegwater voor Nederlands Kremlin Mientje Leegwater, eigen foto

REGIO - De kunsttuin van het Nederlands Kremlin, gevestigd aan Limmerschouw 51 in Winkel, is zondag 21 juli open van 11.00 tot 17.00 uur.

Ger Leegwater (1945) brengt zijn fantasie tot leven, van verschillende materialen maakt hij bijzondere bouwwerken en beelden.

De Italiaanse architecten Bernini en Borromini uit de barokperiode hebben Ger geïnspireerd om zelf te gaan bouwen.

Ook de invloed van de Russische- Italiaanse architect Rastrelli is terug te zien in de bouwwerken van het Nederlands Kremlin.

Rastrelli was ontwerper van Het Winterpaleis.

Dubbele cheque voor Special Forces

Nadat MarktstadRun-voorzitter Michel Meijer de cheque overhandigde aan Ron Rijser (inzet) kregen de aanwezigen de gelegenheid met de handboog te schieten. (Foto: Han Giskes)

Vervolg van voorpagina

Daags ervoor was de voorzitter, zijn vrouw Christy en twee leden van Special Forces door het bestuur van de MarktstadRun uitgenodigd om bij handboogschietvereniging Waterlandschutters een cheque van € 2.500,- te krijgen.

Leden met een beperking

Tijdens de laatste editie van de MarktstadRun is er geld ingezameld. De locatie om de uitreiking van de cheque te doen was gekozen omdat Waterlandschutters onlangs is toegetreden tot Special Forces.

De handboogschietvereniging heeft leden met een beperking, waaronder paralympiër Marco Griffioen en is bekend met schutters die een stoornis binnen het autisme spectrum hebben.

Vergroten participatie

Special Forces is een regionale beweging in Zaanstreek-Waterland die als doel heeft om sporten en bewegen voor mensen met een beperking mogelijk te maken. Daarbij wordt sport als middel ingezet om de zelfredzaamheid en (arbeids)participatie van deelnemers te vergroten. Special Forces staat voor Speciale mensen met Speciale krachten en mogelijkheden. De afgelopen jaren heeft Special Forces onder aanvoering van Ron Rijser aan bekendheid gewonnen.

Nooit geld gevraagd

Rijser was prettig verrast met de giften van in totaal € 10.000,-. "Ik ben nu 15 jaar bezig met het initiatief en heb nog nooit geld gevraagd. Maar van alle kanten wordt het me aangereikt. Dan vraag ik me weleens af waaraan we dat hebben verdiend. En ja, het komt uitstekend van pas zeker in de plannen en ideeën die we hebben. Dit helpt enorm. Het is echt geweldig."

BRASA tweede in Terras Top 100

Een vol terras bij BRASA is meer regel dan uitzondering. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - BRASA aan de Koemarkt is tweede geworden in de door Horeca Misset uitgeschreven Terras Top 100. Het bedrijf van Arwin Versteijne duldde alleen De Werf uit het Zeeuwse Veere voor zich. De Fortuna in Edam eindigde op de 29e plaats.

Na 7e plaats in Café Top 10 nu weer hoge notering

Horecaman Versteijne, ooit begonnen met Bar Rio en Het Café, had vijf jaar geleden nooit kunnen bevroeden dat zijn zaak een dergelijk pijlsnelle ontwikkeling zou doormaken. Van feestcafé tot de huidige plek waar het goed toeven is voor koffie, lunch, diner, borrel en - sinds april jongstleden- voor een ontbijt. BRASA Bar & Kitchen is van alle markten thuis.

Vorig jaar al had BRASA succes door op de zevende plaats te eindigen in de Café Top 100. Arwin Versteijne is een gelukkig mens.

"Ongelooflijk; in twee jaar tijd zevende en tweede worden in zo'n prestigieuze verkiezing is iets om trots op te zijn. Niet alleen voor mezelf, maar zeker ook voor onze hele ploeg mensen. Zij verdienen alle credits", aldus Versteijne.

5-jarig bestaan

Onlangs nog vierde BRASA op uitgebreide schaal het 5-jarig bestaan. Onder andere met een magazine, een speciaalbiertje en een aparte wijn.

Dagje aan de Markermeerkust

De Markermeerkust is lekker dichtbij. (Foto: aangeleverd door Bureau Toerisme Laag Holland)

REGIO - Bij de eerste warme dagen trekken we massaal richting de kust. De Noordzee kust wel te verstaan. Maar heb je al eens genoten aan de Markermeerkust? Dit stukje Laag Holland is uniek. Hier zie je het grote hoogte verschil tussen water en land pas echt goed. De dijk is dan ook echt onze redder in nood en zorgt al jaren voor droge voeten voor alle Laag Hollanders!

Maar wat voor leuks is er te beleven langs deze dijk? Genoeg! Je hebt hier een aantal heerlijke strandjes, afgewisseld met eindeloze fietspaden en bijzondere historische dorpjes compleet met (vissers)haven.

Fiets- of skeelertocht

Maak een fijne fiets- of skeelertocht over het kilometers lange fietspad, kijk uit over het prachtige meer of stop onderweg bij één van de leuke horeca adresjes voor een verfrissende stop. Doe je het liever even rustig aan? Dan zijn die fijne strandjes aan het Markermeer een heerlijk plekje om bij te komen.

Rib-tocht

Op het Markermeer zelf is ook genoeg te doen. Wat denk je van een mooie boottocht van Volendam naar Marken. Of juist een stoere rib-tocht in een super snelle boot? Ben je liever zelf actief? Stap dan eens op een SUP-board of een kano en bekijk Laag Holland vanaf de waterkant.

Lekker dichtbij

Kortom, de Markermeerkust, lekker dichtbij en parkeren is bijna altijd gratis!

Presentje voor baasjes met aangelijnde hond

PURMEREND - Als handhavers tijdens hun controle zien dat de hond netjes aangelijnd uitgelaten wordt, dan krijgen hondenbezitterts (zolang de voorraad strekt) een presentje.

Voor honden en hun baasjes gelden regels. Dat is nodig, want er wonen in Purmerend ongeveer 5000 honden. Hondenpoep moet door de baasjes opgeruimd worden.

U mag overal uw hond uitlaten, behalve bij speelplaatsen, vissteigers en trimbanen. Op de meeste plekken moeten honden aan de riem en op sommige plekken mag uw hond loslopen.

Controles in burger

Er wordt in burger gecontroleerd. Iedereen die zijn of haar hond aan de riem heeft op plaatsen waar dat verplicht is, ontvangt een presentje.

Voor iedere wijk is hetzelfde aantal presentjes beschikbaar.

Deal geeft ruimte aan woningzoekenden

Vertegenwoordigers van de gemeenten binnen de Metropoolregio. Op de achterste rij zevende van links Thijs Kroese. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - Recent is de Woondeal gesloten tussen de Metropoolregio Amsterdam (MRA) en het Rijk. Wethouder Thijs Kroese (Wonen) was aanwezig om Purmerend te vertegenwoordigen. Hij spreekt van een heel mooie stap. "Deze woondeal geeft ruimte om concrete maatregelen te nemen waar woningzoekenden echt iets aan hebben."

In de vandaag ondertekende Woondeal staan afspraken tussen het Rijk en de MRA om gezamenlijk te werken aan de woonopgaven. Tot 2025 wil de regio er met de inzet van het rijk ruim 100.000 woningen bijbouwen. Het Rijk ondersteunt met expertise, aanpassingen in wet- en regelgeving en geld voor pilots.

Capaciteiten verhogen

Tijdens de bijeenkomst werden ook cijfers gepresenteerd van het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW). Problematisch noemt wethouder Kroese het dat de grenzen van de investeringscapaciteit van woningcorporaties in zicht zijn. "Dat voelden we wel al aankomen en het blijkt nu ook uit het onderzoek van het WSW. Voldoende capaciteit van corporaties is echt randvoorwaardelijk als we de juiste woningen willen bouwen. Samen met het Rijk en de corporaties gaan we nu op zoek naar middelen om die capaciteit te verhogen. Dat kan bijvoorbeeld door in te grijpen in de verhuurderheffing of te zoeken naar middelen om corporaties te helpen hun woningvoorraad te verduurzamen."

Stad profiteert direct

Purmerend hoort bij de MRA en is sterk vertegenwoordigd in deze Woondeal. Het rijk trekt € 2 miljoen uit voor de ontwikkeling en versnelling van de woningbouwlocaties langs de Hoornse Lijn met de stationsgebieden Zaandam, Zaandam Kogerveld en Purmerend.

Nieuwe uitstraling voor speelplek Roomvatstraat

PURMEREND - Toen gemeente Purmerend een brief stuurde met de vraag 'wat wil jij op de nieuwe speelplek zien?', wist Mila de Haan uit de Botertonstraat daar wel antwoord op. Zij maakte een prachtige tekening om de ambtenaren van de gemeente te laten zien wat er allemaal op de speelplek aan de Roomvatstraat terug moest komen. Dat enthousiasme was aanstekelijk en de ontwerper van de gemeente heeft dan ook zoveel mogelijk van het ontwerp van Mila meegenomen. Afgelopen woensdag mocht Mila de speelplek samen met wethouder Eveline Tijmstra openen.

Bij de beslissingen die de gemeente neemt, wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met de wensen van de inwoners. Ieder jaar worden diverse speelplekken in de stad vervangen. Inwoners uit de directe omgeving van de speelplek krijgen een brief met de vraag om, samen met de (klein)kinderen, via de website van de gemeente aan te geven waarmee zij het liefst op de speelplek spelen. Vervolgens gaat een ontwerper aan de slag om deze wensen zo goed mogelijk te verwerken.

Dat ook de jonge inwoners zo goed meedenken wordt zeer gewaardeerd. De jonge Mila maakte een uitgebreide tekening waarin zij duidelijk aangaf wat haar ideale speelplek is. Zoveel mogelijk van haar wensen zijn, samen met de wensen van de andere buurtbewoners, meegenomen. Om Mila te bedanken voor het meedenken, mag zij de speeltuin samen met wethouder Eveline Tijmstra openen.

Woensdag was ook sportbedrijf Spurd aanwezig met lekkere gezonde drankjes en een leuke speelactiviteit. Ook de andere buurtbewoners waren uitgenodigd om aanwezig te zijn en de speeltuin feestelijk in te wijden.

Voedselbank collecteert niet

PURMEREND - Onlangs werd de Voedselbank Purmerend erop geattendeerd dat er bij de uitgang van supermarkten soms wordt gecollecteerd voor Kinderen van de Voedselbank.

De Voedselbank laat via deze weg weten dat ze nooit collecteert. "Bovendien zijn onze vrijwilligers nooit alleen en dragen zij bij acties een speciaal t-shirt van de Voedselbank", aldus secretaris Marion Heijnis. Voor eventuele nadere informatie kan men bellen op de nummers 0299 407155 of 06 14749121.

Historiserende bouw op terrein van PostNL

(Foto: )

PURMEREND - De gemeente Purmerend en Snippe Projecten B.V. hebben de afgelopen periode gezamenlijk gezocht naar een passende invulling voor de locatie PostNL. Daar is nu overeenstemming over. Mulleners en Mulleners architecten heeft een schetsontwerp voor historiserende bouw op locatie PostNL gemaakt. Daarnaast worden er sociale huurwoningen en doorstroomwoningen gerealiseerd in Kop West. Er ligt nu een mooi plan waarmee waarde wordt toegevoegd aan de stad en de woonambitie van Purmerend een forse impuls krijgt. Afgelopen woensdagavond was een informatieavond voor omwonenden.

De gemeenteraad heeft in 2018 een aantal kaders vastgesteld waardoor het oorspronkelijke plan voor de locatie PostNL niet meer mogelijk is. De raad heeft het college opgedragen om met projectontwikkelaar Snippe Projecten B.V. in overleg te gaan over een nieuw plan op deze locatie. Het nieuwe plan bestaat uit circa 137 koopwoningen op de locatie PostNL, circa 61 middeldure koopwoningen op veld J in Kop West en circa 89 sociale huurwoningen op veld I, eveneens in Kop West.
André Snippe van Snippe Projecten B.V. is verheugd over het nieuwe plan: "In Purmerend is een erg groot tekort aan woningen. Wij zijn heel blij dat we met dit plan veel Purmerenders aan een aantrekkelijke woning kunnen helpen. We kijken ernaar uit om dit plan samen met onze partner ABB Bouwgroep uit Sliedrecht te realiseren."

Karakter behouden

Partijen hebben uitgebreid nagedacht over een invulling die recht doet aan de locatie aan de rand van de historische binnenstad. Wethouder Eveline Tijmstra: "We willen het karakter van de historische binnenstad behouden en versterken. Ik vind dat Snippe Projecten B.V. daar goed in geslaagd is met de nieuwe plannen voor de PostNL locatie. Ik ben blij met het gezamenlijke resultaat en wil mijn waardering uitspreken voor de constructieve houding en alle inspanningen die door Snippe Projecten B.V. gedaan zijn om tot een nieuwe invulling van de locatie te komen. De architectuur waarvoor is gekozen, voegt waarde toe en sluit goed aan bij de uitstraling van de historische binnenstad."

Naast de locatie PostNL, hoort de ontwikkeling van veld I en J in Kop West ook bij dit plan. In totaal gaat het om circa 287 woningen. Gemeente en Snippe Projecten B.V. voldoen met het totale programma aan de 30-30-40 norm die in het coalitieakkoord is opgenomen. Ook past de nieuwe invulling van de locatie PostNL in de ontwikkeling van het gehele gebied tussen de Hoornsebrug en de Kooimanbrug waar de komende jaren door verschillende bouwprojecten een forse impuls wordt gegeven aan de woonambitie van de gemeente Purmerend.

Maak kennis met de natuur en cultuur in Landsmeer

Tijd om op de fiets te springen. Op naar Landsmeer. (Foto: aangeleverd door Bureau Toerisme Laag Holland)

REGIO - Op een steenworp afstand van Amsterdam en dan toch zo landelijk! Landsmeer heeft het beste van twee werelden. Natuur- en cultuurliefhebbers zitten hier helemaal goed. Want hoe leuk is het om tijdens een fijne fietstocht onderweg even af te stappen voor een bezoek aan een museum, een uitkijkpunt over de landerijen of recreatiegebied Het Twiske of om bijzonder vogels te spotten bij het Ilpverld.

Start bij bezoekerscentrum Ilperveld, waar je al wandelend kennis kunt maken met het Ilperpad. Vanuit hier kun je gebruik maken van het vogelkijkhuisje en het trekpontje naar het onderzoekscentrum. Heb je genoten van dit bijzondere stukje Ilperveld? Top, dan is het nu tijd om op de fiets te springen! Zet koers langs het kanaal, op weg naar Landsmeer. Onderweg is het leuk om een aantal stops te maken. Wat dacht je van een bezoek aan de Anton Heyboer galery?

De bekende Nederlandse kunstschilder en etser woonde met zijn vijf vrouwen in een commune in Den Ilp en liet een indrukwekkende hoeveelheid kunstwerken na. Deze stukken worden beheert en verkocht vanuit het kleurrijke huis. Hoe leuk om te beseffen dat kunstwerken vanuit Landsmeer tot over de hele wereld terug te vinden zijn.

Zie je een bordje van Het Twiske? Sla dan even af en neem meteen een stukje van dit mooie recreatiegebied mee. Een grote plas omringd door mooie strandjes, loslopende Schotse Hooglanders, een traditionele molen en diverse horecagelegenheden.

Vanuit Het Twiske fiets je gemakkelijk naar het centrum van Landsmeer. De ultieme afsluiter van deze dag. De diverse horecagelegenheden bieden keuze genoeg voor een heerlijk diner of afsluitende borrel.

Vertelconcertje in de Keyserin

Floor Wittink. (Foto: aangeleverd)

BEEMSTER - Zondag 14 juli is van 11.30 tot 12.00 gratis een bijzonder miniconcert te beluisteren in de Keyserin in Middenbeemster. Het is een vertelconcert voor jong en oud met de bijzondere verhalen van Toon Tellegen; tot een eenheid gesmeed met klassieke muziek.

Dit concertje van een half uur, te beluisteren onder het genot van een kopje koffie, wordt gegeven ter promotie van een crowdfunding voor financiering van dit gehele project.

De Keyserin staat aan de Middenweg 148 in Middenbeemster. Voor meer informatie kijk op www.floorwittink.nl

Bijzondere dierenverhalen

In 'Misschien wisten zij alles' worden de bijzondere en vermaarde dierenverhalen van schrijver Toon Tellegen tot één geheel gemaakt met muziek van onder meer Schubert, Bach en Ravel. Deze composities zijn voor dit doel bewerkt en worden uitgevoerd op piano en saxofoon door muzikante Floor Wittink. Als een storyteller-songwriter speelt Floor piano en vertelt tegelijkertijd, of ze laat de saxofoon muzikaal commentaar geven.

Crowdfundingsactie

Voor de investering in dit project is Floor een crowdfunding begonnen: de kosten voor regie, arrangementen en promovideo kosten nu eenmaal veel geld. Voordekunst is hét platform voor crowdfunding in de creatieve sector en is een prachtig alternatief voor subsidie.

61 procent is binnen

De actie loopt tot 23 juli en inmiddels is 61 procent van het benodigde bedrag gedoneerd. Help je mee om tot de 100 procent te komen?

Bouw appartementen op golfterrein

Kroese, Hemmer en Pelt voor het bewuste aankondigingsbord. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - Door wethouder Thijs Kroese (Ruimtelijke ordening en ruimtelijke ontwikkeling en vastgoed) van de gemeente Purmerend, ontwikkelingsmanager Martijn Hemmer van gebiedsontwikkelaar Bouwfonds Property Development (BPD) en directeur Wolter Pelt van BurgGolf is het bouwbord onthuld met de afbeelding van het appartementengebouw dat op het golfbaanterrein in Purmerend zal verrijzen.

Daar waar ooit een voorname boerderij stond, komt tussen de glooiende graslanden nu een statig landhuis met 12 royale koopappartementen met bijbehorende parkeerplaatsen. De appartementen hebben een woonoppervlakte tussen 135 en 260 m2. De architectuur van dit landhuis ademt de sfeer van de voormalige landgoederen in de Purmer. De naam Westerzicht dankt het gebouw aan de naastgelegen Westerweg. Het ontwerp van het gebouw is reeds voorgelegd aan en goedgekeurd door de Welstandscommissie.

Goedkeuring

De gemeente Purmerend heeft inmiddels de omgevingsvergunning en het bestemmingsplan in ontwerp goedgekeurd. De planning is nu dat de gemeenteraad in september of oktober van dit jaar besluit over het bestemmingsplan voor deze ontwikkeling. Als de gemeenteraad het bestemmingsplan dan vaststelt, kan daarna de omgevingsvergunning worden verleend.

Diverse projecten

Wethouder Thijs Kroese: "Dit college heeft zichzelf opgelegd bij elk nieuw woningbouwproject minimaal 30% sociale huurwoningen te ontwikkelen. Dat is soms lastig, want voor veel projecten die nu starten zijn de onderhandelingen al in een vorige collegeperiode begonnen. Zo ook Westerzicht. Toch kan ik met trots zeggen dat we ook hier overeenstemming hebben bereikt over sociale huurwoningen. Na een zeer goede afgelopen week, die begon met de start van de bouw van 30 sociale huurwoningen bij Drontermeer en eindigde met nog eens de aankondiging van 89 stuks op Kop West, ben ik blij met dit project waarmee we een brede groep woningzoekenden kunnen bedienen. BPD is geen onbekende in Purmerend en heeft al verschillende mooie woningbouwtrajecten hier afgerond. Ook nu kijk ik met vertrouwen uit naar een goede samenwerking."

Geïnteresseerden voor de 12 appartementen kunnen zich nu al inschrijven op www.nieuwbouw-golfbaanpurmerend.nl

Werk aan fietspaden in Overwhere

PURMEREND - Het nieuwe MBO-gebouw aan het Karekietpark in Purmerend huisvest het Regio College en het Horizon College. Vanaf 12 september gaan de studenten van beide colleges hier hun opleiding volgen. Daarom wordt het fietspad langs de P.J. Oudlaan en langs de Salvador Allendelaan verbreed.

De werkzaamheden zijn klaar voordat het nieuwe schooljaar begint en duren de hele zomervakantie. Ook tijdens de bouwvak wordt er gewerkt aan de wegen.

Voetgangers kunnen lopen via de Gebroeders Conijnstraat, Rietgorsplein en Leeuwerikplein (langs het winkelcentrum).

Win vrijkaarten voor Monkeytown Purmerend

(Foto: )

PURMEREND - In de rubriek Dat ben ikke worden normaal gesproken de allerleukste kiekjes van uw kind of kinderen geplaatst. We vragen u zelf de leukste, mooiste, grappigste of meest ontroerende foto van uw (klein)
kind op te sturen via e-mail naar redactie.osb@rodi.nl. Dit keer drukken we een kleurplaat af. Met de opdracht deze zo mooi mogelijk in te kleuren. Lever 'm in op ons kantoor aan Signaal 4 in Baanstee-Oost in Purmerend. De leukste inzending ontvangt vrijkaartjes voor de indoorspeeltuin Monkeytown in Purmerend!

Unieke prijsaanbieding zonnig Tenerife

Appartementencomplex Coral Compostela Beach Golf - Los Cristianos. (Foto: aangeleverd)

8-daagse vliegreis vanaf € 399,- p.p.

Tenerife is het grootste eiland van de Canarische eilanden. Op dit vulkanische eiland vinden bezoekers zwarte lavastranden, metershoge vulkanen, prachtige natuur, bruisende steden met historische centra en authentieke Spaanse dorpjes.

Het nabijgelegen strand. (Foto: aangeleverd)

Verblijf is in het appartementencomplex Coral Compostela Beach Golf - Los Cristianos. Er is hier genoeg te beleven, met sport, spel en entertainment voor groot en klein.

Inclusief: retourvlucht Amsterdam - Tenerife met TUI fly, luchthavenbelasting en brandstofheffing, transfer van luchthaven naar accommodatie en v.v., Nederlandssprekende reisleiding, 7 overnachtingen in appartementencomplex Coral Compostela Beach Resort o.b.v. logies.

Lezersactie v.a. € 399,- p.p.

Reisperiode: 1 augustus t/m 31 oktober 2019. Deze aanbieding is te boeken t/m 31 juli 2019. De prijs is een vanafprijs p.p. o.b.v. 2 personen per kamer. Ook verblijf o.b.v. logies/ontbijt, halfpension of all-inclusive mogelijk. Ook vertrek vanaf Eindhoven, Groningen en Rotterdam mogelijk. Exclusief € 2,50 calamiteitenfonds en € 25,- reserveringskosten per boeking. De vanaf prijs is beperkt beschikbaar.

Meer informatie/boeken:

www.tui.nl/rodi, bel met TUI 088-0885885 (lokaal tarief) of ga langs in een TUI winkel in de buurt. Op deze reis zijn SGR- en ANVR-voorwaarden van toepassing.

Lezersactie: win tickets voor Dutch Valley

Lezersactie: gratis tickets voor Dutch Valley. (Foto: aangeleverd)

Doe mee en win

"Dutch Valley is hét Nederlandse festival vol muzikale vrolijkheid, de gezelligste muzikale kermis van Nederland", verwoordt de organisatie namens Rob Bout het evenement, dat 11 augustus voor de negende keer - traditioneel - plaatsvindt in recreatiegebied Spaarnwoude in Velsen.

De gezelligste muzikale kermis van Nederland. (Foto: aangeleverd) )

Om te vervolgen met: "Verdeeld over acht podia komen met pop, hiphop, dance, rock en Nederlandstalige muziek alle populaire Nederlandse muziekstromingen aan bod tijdens dit oergezellige feest, dat jaarlijks door bijna 30.000 enthousiaste liefhebbers wordt bezocht. 115 artiesten, dj's en acts op één dag. Daarom kunnen we iedereen sowieso één garantie geven: een mooi feestje zal het worden! Headliners deze editie zijn Charly Lownoise & Mental Theo, Lil Kleine, Snollebollekes, Nielson, Ali B & Friends, Jan Smit, Bizzey, Davina Michelle, JeBroer 4 Life en meer dan 100 andere Nederlandse topacts en artiesten."

Lezers van deze krant kunnen per persoon 2 gratis tickets winnen door de volgende vraag goed te beantwoorden:

Voor de hoeveelste keer wordt Dutch Valley gevierd?

Mail het antwoord naar:

info@rodi.nl Winnaars ontvangen uiterlijk maandag 22 juli hun ticket voor de gezelligste muzikale kermis van Nederland via de mail. Mocht je niet tot de gelukkigen behoren: kijk voor nog beschikbare kaarten en/of meer informatie op www.dutchvalleyfestival.nl

Verduurzamen wordt steeds belangrijker

Bewoners vinden duurzaamheid belangrijk, maar onzekerheid over techniek en overheidsbeleid houdt mensen tegen te investeren.Zonnepanelen zijn favoriet, gevolgd door zuiniger zijn met energie. De meeste Nederlanders (63%) zijn bereid zelf opgewekte energie met anderen te delen.

Meer dan de helft vindt duurzaamheid belangrijk voor hun (klein)kinderen.

Als mensen zouden verhuizen, dan het liefst naar duurzame nieuwbouw (52%). Dit zijn de belangrijkste conclusies naar aanleiding van onderzoek dat Feenstra onder haar bewonerspanel hield.Bijna de helft van de bewoners geeft aan de investering in een duurzamere woning nog te hoog te vinden, 41% vindt dat de overheid eerst duidelijke kaders moet aangeven.Interessant is dat, mochten mensen het geld hebben, zij eerder zouden investeren in zonnepanelen (1e keus), een warmtepomp (2e keus) of zonneboiler (3e keus) dan in een nieuwe keuken, slaapkamer of tuin.

Algemeen directeur Adriaan Pietersma begrijpt de aarzeling over nieuwe investeringen wel. "Zonnepanelen zijn gemeengoed geworden, er is inmiddels veel ervaring mee en dat wekt vertrouwen.Dat bewoners het belang inzien van verduurzaming vinden we heel bemoedigend, tegelijkertijd is het begrijpelijk dat bewoners willen dat techniek werkt en doet wat je ervan verwacht. De technologie ontwikkelt zo snel, even afwachten en een oude ketel door een zuinigere huurketel vervangen kan ook een praktische oplossing voor bewoners zijn."

Land van Fluwel viert ZomerZotheid!

Kinderen kunnen lekker ravotten op het Land van Fluwel. (Foto: Carlos)

SINT MAARTENSZEE - Het grootste avontuur voor jong en oud beleef je deze zomer op Avonturenparadijs Land van Fluwel aan de kust in Sint Maartenszee. Op de, dit voorjaar geopende, uitkijktoren stijg je letterlijk tot grote hoogte en wappert de wind door de haren als je van de 10 meter hoge glijbaan weer naar beneden raast. Met de trap mag natuurlijk ook.

'Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan!'

Maar ook de andere avonturen laten je tot grote hoogte stijgen doordat je constant wordt uitgedaagd om je grenzen te verleggen. Klim, klauter, overwin jezelf en zoek verkoeling op Strand van Fluwel!

Het is als de bekende uitspraak van Pipi Langkous: 'ik heb nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan!'

Uniek beleef- en doebos!

Het avonturenparadijs in Sint Maartenszee is de ultieme plek voor levensgenieters en avonturiers. Je ga terug de natuur en vies worden moet! Je beleeft spectaculaire avonturen tussen robuuste stammen, dikke touwen, netten en boomkronen.

Snelheid maak je op de skelterbaan en kinderen klimmen gezekerd op het klimparcours. Echt even lekker afkoelen doe je of Strand van Fluwel. De speelvijver zorgt voor de nodige verkoeling!

BloteVoetenPad

Jong en oud trekken de stoute schoenen uit en bedwingen het, vorig jaar nieuw geopende, blotevoetenpad dat zeker voor kinderen ook vol avontuur en klautermogelijkheden zit. Struin een kilometer lang over het weidse park en voel de natuur tot in je tenen. Overal tijdens route maak je zelf de keuze voor meer of minder avontuur.

Spelen en zelf ontdekken!

Terwijl de kinderen, na een aantal gezamenlijke avonturen, nog uren spelen in het AvonturenSpeelParadijs, is het voor ouderen goed toeven op het terras van Restaurant De Kneinsberg.

Vier de zomer en beleef het avontuur op Land van Fluwel. Kom maar op als je durft!

Land van Fluwel is dagelijks geopend vanaf 10.00 uur.

www.landvanfluwel.nl

Wethouder feliciteert Rhönrad turnsters

De turnsters en begeleiding werden alsnog in het zonnetje gezet door wethouder Mario Hegger. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - Wethouder van onder meer sport Mario Hegger was in het gymlokaal aan de Jan van Egmondstraat aanwezig bij de presentatie van de Purmerendse Rhönrad turnsters. Rhönrad is een vorm van turnen die zich afspeelt in een rond en groot rad.

Het is een zeer dynamische sport om naar te kijken en groeit gestaag. De Purmerendse turnvereniging GymNet heeft een groep actieve meiden die zich met deze sport bezighouden en op hoog niveau presteren.

Gymnet

In Nederland houden zo'n 17 verenigingen zich bezig met het Rhönradturnen. En er komen er nog steeds bij. Ook in Purmerend is een groep van rond de 25 sporters die zich actief met deze sport bezighoudt. Dit doen zij bij turnvereniging GymNet. Een aantal turnsters presteert op EK en WK niveau.

Alsnog felicitaties

Op zaterdag 25 mei jongstleden vond het NK Rhönrad plaats in Egmond aan Zee. De Purmerendse meiden behaalden ook hierbij een podiumplaats. Aangezien Mario Hegger niet aanwezig kon zijn bij het eind mei door Gymnet georganiseerde NK, feliciteerde de wethouder de turnsters die een podiumplaats behaalden, alsnog. Dit gebeurde tijdens de laatste training voor de zomerstop van het rhönradturnen.

Meerdere trainingen

Hegger kreeg een dynamische demonstratie voorgeschoteld, alsmede enkele individuele oefeningen. Hiermee hadden de turnsters zich destijds voor het NK geplaatst. De turnsters trainen meerdere keren per week in een gymzaal van het Jan van Egmond Lyceum aan de Hoornselaan.

(Foto: aangelevberd)

'Uurtje met een buurtje' brengt bewoners en kantoormedewerkers Zorgcirkel Molentocht bij elkaar

PURMEREND - Juist in de zomer ligt eenzaamheid onder ouderen op de loer. De kinderen gaan een aantal weken op vakantie, de buren zijn weg. Minister De Jonge (VWS) lanceerde recent een campagne tegen zomereenzaamheid. Zorgcirkel Molentocht speelt met 'Uurtje met een buurtje' hier meteen praktisch op in. Op woensdag 10 juli werden de medewerkers die normaal gesproken op kantoor zitten, een uurtje gekoppeld aan een bewoner van het woonzorgcentrum, om samen de jaarlijkse Molentocht-braderie te bezoeken en elkaar beter te leren kennen.

"Erg leuk om op deze manier een 'buurtje' te leren kennen. Meneer Chris vond vooral de eetkraampjes erg aantrekkelijk, dus we hebben gezellig samen pannenkoeken gegeten. Ook vertelde hij over zijn fietstocht naar Noorwegen. Dat was een mooie vakantietip", vertelt Liselotte van 't Veer, communicatieadviseur bij De Zorgcirkel. Zorgcoördinator Fiona Juwett en activiteitenbegeleider Germaine Poelstra zijn samen verantwoordelijk voor de organisatie: "We wonen en werken allemaal in hetzelfde pand op Persijnlaan 99. We vinden het belangrijk om actief contacten tot stand te brengen. De reacties van zowel medewerkers als cliënten zijn ontzettend leuk", vertelt Fiona.

'Voor iedereen een match bij Relatiebasis'

'Op ieder potje past een dekseltje' is het motto van Edina Kováts. (Foto: aangeleverd)

REGIO - 'Op ieder potje past een dekseltje' is het motto van Edina Kováts. Met deze overtuiging is zij in 2007 haar relatiebemiddelingsbureau Relatiebasis begonnen. In de afgelopen jaren heeft ze aan de wieg gestaan van vele ontluikende relaties. "Voor iedereen is een match te vinden ongeacht opleiding, leeftijd of achtergrond."

Wat is kenmerkend voor de mensen die zich bij Relatiebasis inschrijven? "De één wil graag samenwonen, de ander zoekt een maatje om de eenzaamheid van de weekenden te verlichten. Wat wel voor iedereen geldt is dat ze op zoek zijn naar warmte, een luisterend oor en iemand om samen leuke dingen mee te doen. Kortom, een aanvulling op het leven", aldus Kováts. ""Bij Relatiebasis ligt de nadruk op persoonlijke bemiddeling. Het begint bij een vertrouwelijk gesprek, waarbij we elkaar leren kennen en bespreken wie ze hopen te ontmoeten. Dit gesprek vindt plaats bij de mensen thuis. De woonomgeving draagt namelijk bij aan een zo compleet mogelijk beeld. Vervolgens ga ik voor ze op zoek naar iemand die bij ze past. Ik bouw een persoonlijke band met mijn cliënten op. Betrouwbaarheid en persoonlijk contact staan voor mij hoog in het vaandel. Ik streef naar een respectvolle en positieve omgang met mijn cliënten."
Wie nieuwsgierig is geworden kan vrijblijvend kennismaken met Relatiebasis door contact op te nemen met Edina Kováts op 0299-714009 of via info@relatiebasis.nl. Meer informatie: www.relatiebasis.nl.