Nieuwsblad Haarlemmermeer

12 juni 2019

Nieuwsblad Haarlemmermeer 12 juni 2019


Avondvierdaagse blijft ongekend populair

Jong en oud doet mee aan de Avondvierdaagse. Met ouders of met school. (Foto: Archief Rodi)

HOOFDDORP - Het is alweer de veertigste keer dat Wandelvereniging STEVO (Steeds Voorwaarts) de Avondvierdaagse in Hoofddorp organiseert. Dit laat het bestuur van de actieve wandelaarsclub niet ongemerkt voorbij gaan. Dinsdag 18 juni is de officiële openingsavond die geopend wordt door burgemeester Onno Hoes. Er worden meer dan tweeduizend wandelaars verwacht. Daarnaast is er zelfs een deelnemer die al voor de 61ste keer met een avondvierdaagse meedoet.

Tweeduizend wandelaars in 40ste STEVO-editie

Penningmeester Jan Koningen is dolenthousiast over de vierdaagse: "Zoals ieder jaar kunnen de deelnemers kiezen tussen de 5 en de 10 kilometer-afstand. Er is contact met alle scholen in Haarlemmermeer geweest en die doen allemaal mee. Het is nu eenmaal een traditie. En altijd zijn er veel ouders of grootouders langs de kant om hun (klein)kinderen aan te moedigen."

Vrijdag 21 juni, de laatste wandelavond, worden de scholen en wandelaars warm onthaald door de Drumband. En op het veld achter basisschool De Bosrank draait een deejay muziek. Ook krijgen de wandelaars verschillende verrassingen onderweg.

Zelf is Koningen sinds 2015 bij de organisatie betrokken. "Met een zeer gedreven groep mensen werken wij enorm hard om de vierdaagse tot een succes te maken. Wandelen is een sociaal gebeuren en je ziet dat er ieder jaar veel belangstelling is. De enige spelbreker kan het weer zijn."

Zwerfbingo

De vierdaagse gaat met haar tijd mee met onder andere een wedstrijd voor een schoner milieu. "STEVO doet mee aan de landelijke actie van een Schone Avondvierdaagse. Deelnemende kinderen vullen zwerfbingokaarten in over het zwerfafval dat zij onderweg vinden en opruimen. Uit de ingeleverde bingokaarten wordt op de laatste dag een aantal prijswinnaars getrokken. Ook ontvangen alle deelnemende kinderen een herinneringsoorkonde van deze veertigste STEVO-avondvierdaagse."

Mirjam van Rijn uit Hoofddorp is trots op haar twee dochters die op het zwerfbingokaart-onderdeel extra hun best gaan doen. "Moet je eens voorstellen dat iedere deelnemer iedere avond twee stukken vuil opruimt, dan zit je na vier avonden aan 16.000. Door de avondvierdaagse wordt Haarlemmermeer, gezonder, sportiever en schoner. Soms loopt alles wel heel mooi in elkaar over. Mijn dochters vinden het meedoen aan die wedstrijd net zo leuk als het wandelen."

STEVO

STEVO staat voor Steeds Voorwaarts Hoofddorp en werd opgericht in de herfst van 1959. Een tijd waarin jongeren nog in het gelid liepen en uniformen droegen. In de jaren '60 veranderde dat, maar de boodschap bleef dezelfde, met en voor elkaar wandelen. Iets later werd een start gemaakt met de avondvierdaagse. Het bleek een gouden greep in de geschiedenis van STEVO. Daarnaast kwamen er andere belangrijke jaarlijks terugkerende tochten, zoals de Dik Trom tochten, een avondtocht in Hoofddorp, en een Pannenkoekentocht. En dan zijn er ook nog de Herfstkleurentocht en Meerwandelen. Het jaarprogramma is te vinden op www.stevo-hoofddorp.nl.

Zelf doet Koningen ook vaak met wandeltochten mee: "In ieder geval veertien keer per jaar. We lopen met een groep leden van STEVO en komen in het hele land. Via deze sport kom je er al snel achter hoeveel prachtige plekken er nog steeds zijn. We gaan altijd met een speciale bus met zestig tippelaars en maken er een mooi en gezond dagje uit van. Nieuwe leden kunnen we altijd gebruiken. Wandelen is een sfeervolle, gezonde en relatief goedkope sport."

Inschrijven

Individuele lopers kunnen zich op dinsdag 18 juni voor alle avonden, maar ook de daaropvolgende avonden per avond, vanaf 18.00 uur inschrijven op het startbureau. Deze is te vinden in Basisschool De Bosrank aan de Liesbos 18-20, een nieuwe startlocatie. Informatie voor groepen (inschrijving hiervoor is inmiddels gesloten) is te krijgen bij Jan Koningen, 06-5506 5073.

Overige informatie is op te vragen via 4daagsehoofddorp@gmail.com en

www.stevo-hoofddorp.nl

Leerlingen Dik Trom thuis door stormschade

HOOFDDORP - Het noodweer dinsdagavond 4 juni heeft ook bij basisschool Dik Trom flink huisgehouden. De schade in het pand was dusdanig dat drie klassen naar huis zijn gestuurd.

Het zou gaan om de leerlingen van groepen 3, 5 en 6. Wat de precieze schade aan het gebouw was, is niet bekend gemaakt. De directeur van de school bevestigt dat er leerlingen naar huis zijn gestuurd, maar wil niet ingaan op de aard van de schade.

Dinsdagavond 4 juni werd code oranje afgegeven vanwege het noodweer.

i.s.m. Mediapartner NHNieuws

Hoofddorper wint 200.000 euro

HOOFDDORP - Bij de Staatsloterijtrekking van maandag 10 juni is de hoofdprijs van 1 miljoen euro belastingvrij gevallen op vijf 1/5 Staatsloten. Het winnende lotnummer is CJ 09950. Een inwoner uit Hoofddorp was één van de gelukkigen en 200.000,- netto van Staatsloterij.

De winnaar uit Hoofddorp is een abonneespeler.

Reacties lezers op
opnieuw invoeren schoolzwemmen

Aftrap Praktisch
Verkeersexamen
op basisscholen

Greenday Undercover op Vaderdag in
The Shack

SV Overbos redt het niet en degradeert uit derde klasse

"Bied schoolzwemmen aan op alle basisscholen"

Zwemles. (Foto: Pixabay | cengeron)

HAARLEMMERMEER - Vorige week vroegen we onze lezers of zij vinden dat alle basisscholen in Haarlemmermeer het schoolzwemmen (weer) zouden moeten aanbieden, De gemeente betaalt hiervoor namelijk de vervoerskosten, de lessen worden betaald uit de ouderbijdrage.

'Wat vind jij?'

Is schoolzwemmen een prima toevoeging van het bewegingsonderwijs? Of zijn ouders en opvoeders zelf verantwoordelijk om hun kinderen te leren zwemmen? Of vraagt zwemmen tijdens schooltijd te veel tijd wat beter aan andere (bewegings)lessen kan worden besteed? Dit vroegen wij onze lezers.

Wij kregen een aantal reacties:

Fantastisch schoolzwemmen

'Zwemmen leren is heel belangrijk'

Janni de Goede van OBS de Octopus schreef:

"Zelf werk ik als onderwijsassistente op OBS de Octopus in Hoofddorp en regel alles rondom het schoolzwemmen. Onze school neemt al meer dan 25 jaar enthousiast deel aan het schoolzwemmen waarvan ik het al 21 jaar doe. Ik ga ook iedere dinsdag- en donderdagmiddag met veel plezier mee naar het SKWA in Hoofddorp om de kinderen te zien zwemmen. Zo houd ik contact met het zwembadpersoneel en ben ik de tussenpersoon van ouders en het SKWA.

De ouders van onze school vinden het fijn dat er schoolzwemmen is en geven zich ook enthousiast op als hulpouder. De kinderen gaan altijd met veel plezier mee. Vinden het ook spannend, vooral de allereerste zwemles. Wij zwemmen met de groepen 2 (33 kinderen) op dinsdagmiddag en met groep 3 (25 kinderen) op donderdagmiddag. Het is voor de kinderen een bewegingsles, maar dan in het water.

Er worden veel diploma's gehaald en na het C-diploma kunnen ze door voor één of meer certificaten, bijvoorbeeld reddingszwemmen. Kinderen worden met de bus opgehaald en teruggebracht. De kosten van zwemles zijn minder dan de particuliere les. Zwemleerkrachten zijn ervaren en wij hebben een prima contact met ze."

Hoort bij opvoeding

'Alle kinderen moeten een kans krijgen

Marianne den Breejen van Duren liet op Facebook als reactie achter:

"Zwemmen hoort bij de opvoeding voor alle kinderen in Nederland! Wij wonen in een land waar bijna op 'elke hoek van de straat' water is te vinden. Alle kinderen moeten een kans krijgen, daarom is schoolzwemmen heel belangrijk, óók voor de kinderen van wie de ouders het niet kunnen betalen. Het zou een schande zijn dat de overheid kinderen én de ouders daarvan in een situatie brengen die veel verdriet veroorzaakt."

Wat vind jij?

Mocht je ook nog willen reageren, mail jouw reactie dan naar redactie.nhm@rodi.nl.

Column Mats Hoogland

Mats Hoogland. Foto: (Foto: Jasper Groen)

Hoofden

Het valt misschien op het eerste gezicht niet zo op. Dat al die hoofden die boven die schermen hangen zo treurig staan. Dat al die hangende hoofden verdwaald rondlopen op zoek naar de mooiste plekjes. Maar niet om te kijken. Om vast te leggen voor zoveel mogelijk digitale liefde. Dat die hoofden bang zijn de schermpjes uit te zetten, omdat ze dan geconfronteerd worden met hun eigen leeggetrokken, uitgeputte gezicht in het zwarte spiegelglas. Dat de mensen die je 24 uur per dag kunt volgen op snapchat zelf niet meer weten wie ze zijn. Dat al die hangende hoofden, die elkaar weg swipen op dating apps de volgende ochtend op hun telefoon kijken hoe laat het is, vervolgens nieuwsgierig worden of ze de liefde van hun leven hebben gevonden, die apps openen, en al afgewezen zijn voor ze uit bed stappen. Dat mensen nog nooit zo hebben gestreefd naar 'geluk'. 'Geluk' waarvan ze overtuigd zijn dat alle anderen het al gevonden hebben. Dat er een nieuwe generatie is die zo graag een 'happy' leven wil leiden en er zo van overtuigd is dat de rest van hun generatie dat ten volste doet dat ze bijna verstikken in het harde zand van zelfhaat. Ze duiken telkens weer boven om te kijken of anderen wel weten hoe ze uit het zand raken. Om een selfie te maken, zo dicht bij het gezicht, zo zelfingenomen, dat niemand meer ziet dat je neergeslagen in dat zand ligt. Ik ben bang dat die hoofden die hangen boven de schermen, zo gewend zijn geraakt aan die bekommernis, dat, zelfs al zouden we alle telefoons ter wereld afpakken, de hoofden blijven hangen. Die heffen zich nooit meer op.

Aftrap verkeersexamen basisscholen

Met korte tussenpozen mogen de kinderen om-en-om vertrekken voor hun examenrit. (Foto: Rowin van Diest)

HAARLEMMERMEER - Wethouder Marja Ruigrok kwam donderdagmorgen 6 juni het startschot geven voor het praktisch verkeersexamen van groep 7 van basisschool De Klimop in Hoofddorp. Dit jaar doen 55 scholen en ruim tweeduizend leerlingen mee aan het praktisch verkeersexamen.

55 Scholen en ruim tweeduizend leerlingen

Alvorens de kinderen mogen starten aan het praktisch examen worden hun fietsen gecontroleerd. (Foto: Rowin van Diest)

De wethouder zat echter vast in een file en kwam iets later ter plaatse waardoor een aantal deelnemers al gestart was. Ruigrok: "Veiligheid in het verkeer is juist voor kinderen superbelangrijk. Elk kind zou de verkeersregels moeten leren zodat minder slachtoffers vallen. Daarom zet ik me vol in voor verkeersveiligheid."

De route van het examen wordt zorgvuldig uitgezet. Tijdens de route letten mensen op controleposten op het stoppen voor verkeerslichten, het verlenen van voorrang en het aangeven van richting. Leerlingen mogen alleen aan het verkeersexamen deelnemen op een fiets die aan de wettelijke eisen voldoet. Om ervoor te zorgen dat alle leerlingen over een veilige fiets beschikken, verzorgen medewerkers van Fietsersbond Haarlemmermeer, voor het examen, een fietskeuring.

Het praktisch verkeersexamen wordt ieder jaar georganiseerd door OnderwijsAdvies, Traffic Support, de Meerwinkel, Fietsersbond Haarlemmermeer en Repair Café in samenwerking met gemeente Haarlemmermeer.

Onderscheidingen voor het Verzet in lezing

1946: Verzetskruis postuum. (Foto: www.crash40-45.nl)

AALSMEERDERBRUG - Het CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum '40- '45 aan de Aalsmeerderdijk verzorgt zaterdag 22 juni een lezing over Onderscheidingen voor het Verzet.

Rogier Rijpkema (luitenant-kolonel KLu b.d.) neemt zijn luisteraars mee in zijn uitgebreide verhaal over Ridderorden en Onderscheidingen. De onderwerpen die aan bod komen zijn: Introductie over Nederlandse ridderorden en onderscheidingen, de verleningscriteria "in den strijd", het Verzetskruis; Besluiteloosheid en Het weigeren van onderscheidingen. Daarnaast komen Militairen versus burgers, getuigenverklaringen, de Invloed van het Koningshuis, het Verzet in Oost-Azië (Nederlands-Indië) en de Overige onderscheidingen voor het Verzet aan de orde.

De lezing begint 13.00 uur en is gratis toegankelijk voor museumbezoekers.

Rogier Rijpkema is bestuurslid en redacteur van de Studiekring Ridderorden en Onderscheidingen en verantwoordelijk voor de redactie van de publicaties van die vereniging. Hij heeft vele publicaties over onderscheidingen op zijn naam staan. Momenteel werkt hij aan een boek over de 'Eervolle Vermelding bij dagorder'. Rijpkema is daarnaast als adviseur verbonden aan de Commissie Dapperheids-onderscheidingen Defensie en de Afdeling Decoraties van het Ministerie van Defensie.

www.crash40-45.nl

Politieberichten Haarlemmermeer

Politielogo. (Foto: Politie.nl)

HAARLEMMERMEER - De politieberichten van afgelopen week uit gemeente Haarlemmermeer:

Snelheidsduivel

SCHIPHOL - De politie zag in de nacht van 9 op 10 juni een automobilist met wel heel veel haast. De snelheidsduivel reed met 250 kilometer per uur over A4 waar 100 is toegestaan. De automobilist werd echter achtervolgd door een motoragent, die de auto ter hoogte van Schiphol aan de kant zette. Zijn rijbewij is in beslag genomen. Het Openbaar Ministerie handelt de zaak af. De snelheidsboete is rond de 2000 euro.

Auto brandt uit

HOOFDDORP - Op de Sparresholm is in de nacht van 6 op 7 juni een geparkeerde auto uitgebrand. De brand werd rond 1.00 uur ontdekt door buurtbewoners. De brandweer heeft de wagen geblust. De eigenaresse verwacht brandstichting.

Woninginbraken

De politie meldt op Twitter dat er van 27 mei tot 3 juni vijftien, waarvan negen keer een poging tot, woninginbraken waren in Haarlemmermeer. Drie keer in Spaarndam, vijf keer in Hoofddorp, twee keer in Nieuw-Vennep, drie keer in Zwanenburg, één keer in Lijnden en in Rijsenhout. Met name werd getracht in de avond- en nachturen in te breken. De werkwijze van de daders loopt uiteen. Bel bij verdachte situaties altijd direct 112.

Opening Jeu de boulesbaan en Sport- en Speluitleen in wijk Overbos

HOOFDDORP - Wethouder Marjolein Steffens opende vandaag (12 juni) de sport- en speluitleen én een jeu de boulesbaan bij wijkgebouw De Boskern in Overbos. Dit gebeurde in het kader van de Nationale Buitenspeeldag.

Directeur Maarten Askamp van stichting Maatvast en voorzitter Johan Trompert van de wijkraad Overbos lichtten de totstandkoming van de twee nieuwe aanwinsten toe. Steffens gaf hierop een korte reactie. De wethouder, voorzitter en directeur gooiden vervolgens de eerste bal op de jeu de boulesbaan.

Bij de opening van de sport- en speluitleen werd op het terras van De Boskern een demo gegeven van Kendama. Samen met twee kinderen uit de wijk toonden Steffens, Askamp en Trompert hun Kendama-kunsten. Tot het aanbod van de sport- en speluitleen van de Boskern behoren namelijk onder meer tien Kendama's die de bewoners van Overbos mogen lenen. Maatvast heeft hiervoor een expert ingehuurd die zelfs meedoet aan het WK, Joris Schweppe.

JOGG

De sport- en speluitleen is gefinancierd vanuit het JOGG-activiteitenbudget van Zorg & Zekerheid. JOGG staat voor Jongeren Op Gezond Gewicht en werkt aan een gezonde leefstijl voor kinderen en jongeren. Samen zetten de JOGG-partners zich in om gezond eten, drinken en bewegen gemakkelijk én leuk te maken. Haarlemmermeer is sinds 2012 een JOGG-gemeente. De JOGG-aanpak is op dit moment vooral van toepassing in Overbos en Zwanenburg-Halfweg.

Vandaag opende ook in Zwanenburg, bij jongerencentrum De Basis, een sport- en speluitleen. Ook daar is deze voorziening het resultaat van een samenwerking tussen Maatvast en Sportservice Haarlemmermeer.

Twee Duitse vliegtuigbommen verlaten Rijsenhout nu écht

De opgraving van de bommen in Rijsenhout. Foto: Gemeente Haarlemmermeer

RIJSENHOUT - Ze liggen al een tijdje bij tomatenkweker Schenkeveld in Rijsenhout. Een beetje onder de grond, met dekplaten erover, een hek eromheen en scherp in de gaten gehouden met camerabewaking. Maar aan het verblijf van de twee Duitse vliegtuigbommen in het dorp komt nu toch echt een einde.

In samenspraak met onder meer de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EODD) en Bloemendaal zijn in juli drie dagen ingepland waarop ze tot ontploffing worden gebracht op het strand van Bloemendaal. Elke dag één en één dag extra mocht er onverhoopt meer tijd nodig is.

De complexe en omvangrijke klus was normaal gesproken eind januari al geklaard. Maar er kwam een kink in de kabel. In de directe omgeving van de beoogde plek werd namelijk een onbekend, verdacht object ontdekt. En uitwijken naar een andere locatie op het strand bij Bloemendaal was geen optie, omdat zich daar hetzelfde euvel voordeed. Om geen enkel risico te nemen, werd het vervoer en het ruimen van de projectielen uitgesteld. Het heeft even geduurd voordat de lichten weer op groen konden, maar de operatie vergt dan ook flink veel voorbereiding en moet minutieus worden afgestemd. De bommen moeten worden afgedekt met een fikse hoeveelheid zand, het vliegverkeer boven de kust komt, tot deze letterlijk en figuurlijk weer veilig is, stil te liggen en boten moeten op afstand worden gehouden.

Zowel de politie als de boswachterij hebben tijdens de operatie helikopters in de lucht om alles in de gaten te houden. De twee bommen wegen 1000 en 1200 kilo, bevatten 600 kilo springstof en zijn de laatste van de 43 die op het terrein van Schenkeveld liggen. De ontstekingen, zo is eerder onderzocht, werken niet meer. Ze kunnen niet in Rijsenhout zélf tot ontploffing worden gebracht, omdat ze van een te groot kaliber zijn.

www.haarlemmermeergemeente.nl

Column Sterkliniek - Hamsterweken

Lodewijk Kamps. Foto: Corine Zijerveld

Hamsterweken

Door 's lands grootste kruidenier worden we uitgenodigd om grote hoeveelheden inkopen te komen doen onder het motto van de Hamsterweken. Zo heeft mijn vrouw ("Heel voordelig, Lo") drie grote literflessen antiroos-shampoo gekocht. Als het meezit, doe ik daar 5 jaar mee. Dat pakt dus niet altijd voordelig uit. Wij hebben onze eigen variant op de hamsterweken.

Veel mensen hebben wel een hamstertje, maar kunnen of willen daar niet al te veel aan laten dokteren. Maar er is ook een eigenares zonder auto die altijd met de taxi naar de praktijk komt om haar hamsters te laten nakijken. De taxi blijft dan met draaiende motor net zo lang wachten tot ze weer naar huis kan!

Ook nu stond de donkerblauwe Mercedes voor de deur te ronken. De eigenares zat gespannen in de wachtkamer, een sympathieke vrouw van middelbare leeftijd, met het kleinst mogelijke kooitje op schoot. Ze kwam binnen en haalde de twee prachtige hamstertjes eruit, twee zusjes; samen wogen ze amper een pond. Allebei hadden ze een knikkervormige bobbel onder de buik. Ze waren anderhalf jaar en de bultjes groeiden snel. Het opereren van hamsters is vanwege de narcose een hachelijke aangelegenheid. We besloten ze één voor één met een week tussentijd te opereren.

Net als bij beleggen praten we dan over gespreide risico's. Knabbel was als eerste aan de beurt. Ingepakt op een warm bedje met een kapje voor extra zuurstof lag ze heerlijk te slapen. Zonder bijna maar een druppel bloed te verliezen, konden we het tumortje verwijderen. Tijdens de gevaarlijke recovery lag ze in de couveuse en werd continu in de gaten gehouden. Met het minuscule kraagje leek ze op een 16de eeuwse kasteeldame. Als knaagdier is ze gespecialiseerd in het zelf verwijderen van hechtingen. Alles was goed gegaan! De toon was gezet.

Een week later kon het kraagje af en mocht Babbel onder het mes. Haar bult was in een week tijd groter geworden. Het leek alsof Knabbel haar had gewaarschuwd, want ze ging matig slapen op dezelfde narcose-injectie. Met een beetje gasnarcose erbij zakte ze alsnog weg in een pijnloze en diepe slaap. Ook deze bult bleek gelukkig goed verwijderbaar. Babbel werd eveneens soepel wakker in de couveuse. Bij het ophalen van Babbel was de eigenares zó blij dat we een enorme doos bonbons kregen die zelfs zwaarder woog dan de twee hamsters samen.

Werelddansen bij Dansgroep Zvarniara

De groep leert een dans in uit Kazachstan. (Foto: Aangeleverd)

HOOFDDORP - In Sociaal cultureel centrum 't Kattegat aan de Skagerrak kan men op maandagavond leren werelddansen.

Iedereen die van dansen houdt, met of zonder ervaring, is welkom tijdens de open les op maandag 24 juni vanaf 19.30 uur. Voor wie meer wil weten over deze dansvorm of het dansen weer wil oppakken, is dit een mooie gelegenheid om een kijkje te nemen.
Werelddansen is een combinatie van lekker bewegen op muziek en flink bij de les blijven om de dansen onder de knie te krijgen. Het is goed voor lichaam en geest.

De groep leert een dans in uit Kazachstan. (Foto: Aangeleverd)

Na de zomerstop gaan de lessen in september verder. Het eerste half uur is voor beginners, dan worden de basispassen aangeleerd, zodat men makkelijker kan instromen in de bestaande groep.

Ook het sociale aspect wordt niet vergeten: er is een pauze voor een kopje thee, koffie en een praatje.

Informatie: anjabos@quicknet.nl of yvonnedezwart@quicknet.nl.

Best gelezen online

Homepage rodi.nl/regio/haarlemmermeer. (Foto: Screenshot)

Op www.rodi.nl/regio/haarlemmermeer plaatsen wij dagelijks artikelen. Artikelen die voor een groot deel ook in de krant komen, maar ook artikelen die de krant niet halen, krijgen hier een plek.

De best gelezen artikelen van afgelopen week waren:

Samenloop voor Hoop weer in Hoofddorp (6-6) - 132
Morgen draagt raad nieuwe burgemeester voor (2-6) - 53
Raad draagt Marianne Schuurmans voor als burgemeester (4-6) - 30
Column Mats - Verhalen (5-6) - 27
Veertigste Avondvierdaagse in Hoofddorp (7-6) - 24

Wij plaatsen artikelen zo veel mogelijk webfirst; het laatste nieuws staat als eerste op onze website. Neem dus geregeld een kijkje (ook vanwege de up to date agenda) en volg onze Facebookpagina 'Nieuwsblad Haarlemmermeer' waar wij veel linken plaatsen naar onze artikelen.

Onder invloed achter stuur

HOOFDDORP - De politie heeft in de nacht van 9 op 10 juni een 22-jarige Alphense automobilist van de weg geplukt die op de A4 achter het stuur zat terwijl hij sterk onder invloed was. De man zat met een ballon in zijn mond toen hij rond 1.00 uur een stopteken kreeg. Hij reageerde daar niet op. Een tweede politieauto moest er aan te pas komen om de man te laten stoppen. Hij had een joint gerookt, kon geen geldig rijbewijs tonen en moest nog een celstraf van 27 dagen uitzitten.

De man is aangehouden.

Cheques voor AED-apparaten

HAARLEMMERMEER - Wethouder Mieke Booij reikte 4 juni twee symbolische cheques uit aan de initiatiefnemers die crowdfundingsacties zijn gestart voor de aanschaf van AED-apparaten.

Marjon Breider uit Torenburg (Hoofddorp) is met de buurt een actie gestart om via 'Nieuwe Pioniers' een bedrag bij elkaar te krijgen voor een AED. De AED komt zo centraal mogelijk bij Torenburg, zodat deze ook voor de bewoners van de omliggende straten snel bereikbaar is. Breider ontving een cheque van 1.085 euro.

In Vijfhuizen hebben Raymond Icke en Danny van Teeffelen via een crowdfundingsactie op 'Nieuwe Pioniers' een bedrag bij elkaar gespaard voor de aanschaf van twee AED-apparaten. De crowdfunding moest 1.660 euro opbrengen en dat lukte. De gemeente verdubbelde het bedrag.

Wethouder Mieke Booij: "Een geweldige actie van onze inwoners. Dankzij de heren uit Vijfhuizen komt er een AED op de Mient en Vesting. Dit betekent dat Vijfhuizen 100 procent hartveilig is dankzij de 78 supporters van de crowdfundingsactie op nieuwepioniers.nl. Ook Marjon Breider uit Hoofddorp heeft in een recordtijd het geld bij elkaar gekregen voor een AED. Dankzij 32 supporters zijn haar straat Torenburg en de omliggende straten hartveilig. Mooie initiatieven voor een nog beter doel: Haarlemmermeer hartveilig."

Actie starten

Op Nieuwe Pioniers lopen inzamelingsacties voor de aanschaf van AED's. De gemeente verdubbelt het bedrag. Aanschaf van een AED is 830 euro. In het bedrag van Torenburg zitten ook de montagekosten. De gemeente heeft bij dit initiatief samenwerking gezocht met Philips. Philips geeft tot en met 30 juni korting als men via Nieuwe Pioniers een actie opstart en een buurtAED aanvraagt.

https://nieuwepioniers.nl/nl

Buurtmoestuin in Pax in de maak

Buurtmoestuin in Pax. (Foto: Gemeente Haarlemmermeer)

HOOFDDORP - "Het plan was dat de buurtmoestuin bij de Zilveresdoorn aan de Lutulistraat in de wijk Pax in maart open zou gaan", zegt Gigi Calkoen. "Dat was vooral jouw plan", zeggen de mensen om haar heen plagerig. Ze zijn bekend met haar voortvarendheid die niet altijd gelijke tred houdt met regels, met het tempo van betrokken partijen, met procedures en mogelijkheden.

De buurtmoestuin is er nog niet, het plan wel. Gigi Calkoen is één van de initiatiefnemers. Zij maakt ook deel uit van het bestuur van stichting Zilveresdoorn waarin ouders hun krachten hebben gebundeld om voor hun acht jongvolwassenen kinderen met een verstandelijke en / of fysieke beperking een woongemeenschap voor elkaar te boksen. Dat is uiteindelijk gelukt.

Peulenschil

Daarmee vergeleken moet de buurtmoestuin een peulenschil zijn, redeneert Calkoen. Maar dat is het niet. Dat wordt duidelijk tijdens een werkbezoek van wethouder Marjolein Steffens-van de Water. Zij waardeert de opstelling van Calkoen des te meer. "Als je blijft wachten tot iedereen wil wat jij wilt, gaat het nooit gebeuren. Neem het voortouw. En reken op het zwaan-kleef-aan effect. Ik word er enthousiast van, leuk!," zegt Steffens. Op papier is de moestuin al ingedeeld. Met onder meer een pluktuin voor de kleintjes met bloemen voor oma.

Calkoen en haar stichting Zilveresdoorn staan er niet alleen voor. De buren van wijkcentrum De Boerderij van Maatvast werken ook mee. Het idee is dat, behalve de bewoners van de Zilveresdoorn, ook bezoekers van De Boerderij gebruik kunnen maken van de buurtmoestuin. Vanuit het wijkcentrum kun je er zo naartoe. "Sterker nog", zegt de beheerder. "Er heeft vroeger al een opening gezeten. Die kan terugkeren. Zo kun je de buurtmoestuin vanaf verschillende kanten in. De nabijheid van De Boerderij is ook een pluspunt qua sociale controle."

Statushouders

De statushouders, denken de plannenmakers, die aan de overkant van de watergang zijn gehuisvest, worden ook bij de plannen betrokken. "En misschien ook wel de basisscholen in de buurt. In dit deel van Pax wonen veel verschillende mensen die een beetje langs elkaar heen leven. Met een buurtmoestuin leren ze elkaar kennen."

De grond is nu eigendom van de gemeente. Of dat zo blijft, welke afspraken over het gebruik van de grond moeten worden gemaakt en de kosten, zijn nog niet bekend. Ook niet of het slaan van een damwand nodig is en of het waterschap daar iets van moet vinden. Er moet in elk geval iets gebeuren met de schuin aflopende kant, want die is, zeker voor mensen met een beperking, onhandig.

Alles egaal maken met een damwand is een optie. De gemeente is bereid hand- en spandiensten te verlenen en Zilveresdoorn en De Boerderij moeten fondsen aanschrijven. "En er moet meer bekendheid aan dit initiatief worden gegeven", zegt Calkoen.

haarlemmermeergemeente.nl

CDA's wens opruimen verpauperde kassen in Rijsenhout in vervulling

RIJSENHOUT - Het demissionair college in Noord-Holland heeft een van de wensen en verkiezingsbeloften van het CDA om verpauperde kassen aan te pakken ingewilligd.

Statenlid voor het CDA, Willemien Koning, is zeer verheugd met dit nieuws. "Nog tijdens de verkiezingen hebben wij de noodzaak van deze aanpassing naar voren gebracht. Aan onze oproep om woningbouw in het gebied mogelijk te maken kan nu gehoor worden gegeven. Er is ruimte voor de gemeente om het bestemmingsplan op locaties met verpauperde kassen rond de woonkern Rijsenhout en het gebied Noorder Legmeerpolder aan te passen."

Midden in dorp

Het gaat om kleine kavels die de bestemming 'tuinbouw' hebben. "Maar deze stukjes grond liggen midden in het dorp. Het is niet uit te leggen dat door de verkeerde bestemming op de gebieden daar nu enorm verpauperde kassen staan. Daarom hebben we in onze verkiezingscampagne de oproep gedaan om hier snel iets aan te doen. En dat is nu gelukt, want met deze aanpassing wordt woningbouw mogelijk gemaakt. De gemeente kan nu samen met de dorpsraad en inwoners aan de slag om de woningbouwopgave op te lossen."

Haarlemmermeer in top 10

HAARLEMMERMEER - Haarlemmermeer staat in de top 10 van meest aantrekkelijke gemeenten om te wonen en is de nummer 1 gemeente in Nederland op de sociaal-economische index, blijkt uit de Atlas voor Gemeenten 2019. Deze Atlas vergelijkt ieder jaar de 50 grootste stedelijke gemeenten (G50) in Nederland. Om de woonaantrekkelijkheid van een gemeente te meten, wordt gekeken naar veiligheid, bereikbaarheid, woningbestand en de nabijheid van universiteiten.

Heldendag op Jeugdland Nieuw-Vennep

Eerder organiseerde Jeugdland Nieuw-Vennep een Ridderdag. Fotobureau R&M Joore

NIEUW-VENNEP - Jeugdland verandert zaterdag 15 juni van 13.00 tot 16.00 uur in Heldenland.

Verschillende helden komen op bezoek. Elsa van Frozen en Harry Potter, maar ook helden uit de geschiedenis, zoals Robin Hood en Koning Arthur. Een theatergroep verzorgt acts en organiseert activiteiten om aan deel te nemen. Denk aan zwaarden en schilden maken, Frozen cupcakes versieren en pijl- en boogschieten. De kinderen krijgen een stempelkaart waarmee ze alle activiteiten kunnen doen. Als de kaart vol is, ligt bij de balie een verrassing klaar. Verder zijn er een patat- en ijskraam, kinderen kunnen paardrijden en er is een kampvuur.

Poster van de komende Heldendag. (Foto: PR)

Jeugdland aan de Getsewoudweg is een bouwspeelplaats voor kinderen en is het hele jaar geopend op woensdag- en vrijdagmiddag en op zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. Toegang is 2 euro. Info: jeugdlandnv@gmail.com, 0252-620844 of kom langs.

www.jeugdland.net/nieuwvennep

Zang en Vriendschap treedt op bij Inkoor

Haarlemmermeers Mannenkoor 'Zang en Vriendschap'. (Foto: PR)

HOOFDDORP - Het Haarlemmermeers Mannenkoor 'Zang en Vriendschap' treedt zaterdag 15 juni op bij Inkoor in de Passage van het Cultuurgebouw.

Inkoor is een jaarlijks terugkerend korenevenement in het kader van Iktoon, de maand van de kunsten in gemeente Haarlemmermeer. Vijf koren uit de gehele gemeente zetten hun beste beentje voor bij Inkoor.

Zang en Vriendschap sluit dit evenement – dat 12.00 uur begint - af met een optreden van 14.10 tot 14.30 uur. Onder leiding van Roland Bosma zingen de mannen de nummers 'My Lord, What a mornin', 'Flug der Liebe', delen uit 'Die launige Forelle', 'Wolga', 'Aus der Traube in die Tonne' en 'Mno Gaja Ljeta'.

Zang en Vriendschap is vanaf 12.00 uur in de Passage ook met een informatiestand aanwezig.

Greenday Undercover in The Shack

Toeschouwers genieten van de muziek. Foto: Pixabay

OUDE MEER - Fans van Greenday, zondag 16 juni is dé middag voor jullie in The Shack.

Green Day werd vaak neergezet als band die de punk-rockmuziekstijl wereldwijd populair maakte en deed herleven. Reden genoeg voor een eerbetoon aan deze band die wereldwijd meer dan 65 miljoen albums verkocht en vijf Grammy Awards won. Zondag 16 juni brengen vier te gekke muzikanten een eerbetoon aan de immer populaire Amerikaanse rockband Greenday. En ook dit wordt weer een ongeëvenaarde undercoversessie, met klasse muzikanten op het podium. Vijf jaar geleden stonden deze mannen al in een volle undercovertent op de Zwarte Cross en voordat ze deze zomer daar weer de boel op zijn kop gaan zetten, staan ze in The Shack. Op Vaderdag, dus vader kan mee voor een middag stevige 'echte mannen'-muziek.

De line-up: Chris van der Meer op drums, Loek Hauwert op gitaar en vocals, Frans Molenaar en gitaar en Jan Jaap Onverwagt op de basgitaar.

Zondag is The Shack aan de Schipholdijk open vanaf 15.00 uur, Greenday undercover begint 16.00 uur Toegang is 10 euro.

Barrelhouse

Al 45 jaar 'on the road' en zondag 23 juni terug op het podium in Oude Meer; Barrelhouse, een van Nederlands' beste bluesbands. Een wervelende bluesshow met Tineke Schoemaker (vocals) Guus Laporte (gitaar / vocals) Johnny Laporte (gitaar ) Jan Willem Sligting (bass en accordeon), Han van Dam (piano) en Bob Dros (drums).

www.the-shack.info

Dinsdag ontmoeten in 't Kattegat

Elkaar ontmoeten, samen bewegen en leuke activiteiten ondernemen kan elke dinsdagmorgen. (Foto: Amstelring)

HOOFDDORP - Na de maandagmiddag kunnen wijkbewoners uit Bornholm elkaar nu ook treffen op dinsdagochtend in buurtcentrum 't Kattegat aan het Skagerrak. Na de koffie gaan de bewoners samen bewegen of activiteiten ondernemen en lunchen.

Vanaf 10.30 staat de koffie klaar. Vanaf 11.00 kunnen de wijkbewoners meedoen aan een bewegingsactiviteit en sluiten af met een gezamenlijke lunch. Uiteraard kan ook gewoon bij onderdelen aangesloten worden en hoeft niet het hele programma gevolgd te worden.

De ochtend is ontstaan vanuit de projectgroep 'Ontmoeten Verbinden in de wijk Bornholm' die op de maandagmiddag en dinsdagochtend activiteiten in 't Kattegat organiseert. Het doel van de activiteiten is om (meer) contact tussen de bewoners te realiseren en te stimuleren en daarnaast te informeren over de organisaties in de wijk. De projectgroep is een brede samenwerking van de verschillende organisaties die in de wijk actief zijn.

Deelnemen is gratis, voor de lunch wordt 2,50 euro gevraagd. Info bij Misha de Jong: 06-14646643 of madejong@amstelring.nl en dagbesteding@amstelring.nl.

Ook zorgsector moet groener om klimaatimpact terug te brengen

Ook de zorgsector moet groener. Zorginstellingen kunnen hun klimaatimpact terugbrengen door het beleid vooral te focussen op het elektriciteits- en gasverbruik, voeding, huisvesting en woon-werkverkeer.

Dit zijn namelijk de categorieën waar hun klimaatimpact het grootst is, blijkt uit onderzoek van stichting Stimular. In opdracht van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft de stichting samen met het Milieuplatform Zorgsector (MPZ) de klimaatimpact van zorginstellingen in kaart gebracht. Het verminderen van de klimaatimpact is één van de pijlers van de Green Deal Duurzame zorg die partijen uit de zorg, overheid en het bedrijfsleven hebben gesloten.

Overigens is de zorgsector al langer bezig te vergroenen. Sinds dit jaar is al meer dan de helft van het totale energieverbruik in de zorg groen. In totaal zijn meer dan driehonderd zorgorganisaties overgestapt op duurzame elektriciteit. Zij nemen gezamenlijk 1,1 miljard kWh aan elektriciteit af die opgewekt wordt via windenergie. Daarnaast worden de pensioenen steeds groener. PGGM belegde eerder deze maand voor Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) 82,5 miljoen euro in de eerste groene staatsobligatie van de Nederlandse overheid.

GGZ Nederland en haar leden doen later dit jaar mee aan een Green Deal, die gericht is op CO2-reductie, circulaire bedrijfsvoering, helende omgeving en schoon water.

Open dag bij KDC De Zevenster

Een kijkje in het Kinderdienstencentrum aan de Boslaan. (Foto: www.onstweedethuis.nl/zorglocatie/kdc-de-zevenster)

HOOFDDORP - Kinderdienstencentrum De Zevenster aan de Boslaan 25 houdt woensdag 19 juni van 14.00 tot 19.30 uur een open dag.

Kennismaken met ruimten en programma's

Het logo van De Zevenster. (Foto: PR)

Bezoekers kunnen de groepsruimten en dagprogramma's bekijken; de verschillende behandelruimten, zoals het zwembad en de snoezelruimte; ze krijgen een inkijkje in de werkmethodes; mogen zelf ervaren hoe het is om in een tillift te zitten (na 15.45 uur) en er zijn verschillende kraampjes met informatie voor vrijwilligers / zorgbemiddeling / busbegeleiding.

Informatie: 023-5541910.

Meer grip op psychische klachten, zonder wachtlijst en gratis

Soms heb je wat hulp nodig om verder te kunnen. (Foto: GGZ)

REGIO - Lichte psychische problemen zoals piekeren, slecht slapen of stress? Het gebeurt ons allemaal van tijd tot tijd. Hoe sneller je erbij bent, hoe groter de kans dat het niet uitmondt in langdurige psychische klachten. Daarom gaan we snel aan de slag.

Preventie van Prezens

Preventie van Prezens biedt kortdurende hulp, toegankelijk en gratis voor iedereen. "Wij werken al jaren volgens het 1-3 gesprekkenmodel, met ondersteuning van e-health programma's. Hier bereiken we veel mee. 'Ik merkte weer grip op mijn leven te krijgen en kan zelf weer verder', vertelde een cliënt. Soms vinden mensen het fijn om in een groepscursus aan de slag te gaan. Dat kan ook."

Prezens is er voor iedereen van 18 jaar en ouder die grip wil krijgen op psychische gezondheid. Eén op de vier Nederlanders piekert en is hier dagelijks meer dan een uur mee bezig.

"Wij zijn er ook voor naasten van mensen met psychische problemen. Want één op de tien mantelzorgers is overbelast. Goed voor een ander zorgen betekent ook goed voor jezelf zorgen. Volwassenen die opgegroeid zijn met een ouder met psychische klachten of verslavingsproblemen, kunnen op latere leeftijd merken welke invloed dit op hun leven heeft (gehad). Je eigen grenzen aangeven, je eigen pad kiezen, dat kan dan soms lastig blijken. En tot slot zijn wij er voor vrouwen die zwanger of net bevallen zijn en psychisch niet lekker in hun vel zitten."

Neem contact op met Prezens:

preventie@prezens.nl
088–788 5015
www.ggzingeest.nl

Indringende voorstelling over dementie in De Luifel door Nobilis Thuiszorg

In De Luifel is een solovoorstelling te bezoeken over dementie. (Foto: PR)

HEEMSTEDE - Nobilis Thuiszorg verzorgt woensdag 19 juni om 14.00 uur een themamiddag in De Luifel aan de Herenweg 96 met een voorstelling over dementie.

'Is dat uw moeder' door Marijke Kots

Steeds meer mensen krijgen in hun nabijheid te maken met dementie. Het is heftig om dat in de eigen omgeving mee te maken. Woorden die bij dit proces passen, zijn angst, verlies, acceptatie en schaamte.

Proces

De bekende Haarlemse theatermaker Marijke Kots speelt op deze Nobilis Thuiszorg themamiddag haar solovoorstelling 'Is dat uw moeder?', een voorstelling over de moeite en schaamte die sommigen voelen bij het dementeringsproces van een dierbare. In dit geval, wat er gebeurt met de dochter als zich bij haar moeder de ziekte van Alzheimer openbaart.

Daarna is er ruimte om met elkaar na te praten onder het genot van een gezellig drankje. De indrukwekkende middag wordt aangeboden door Nobilis Thuiszorg. Toegang is vrij. Aanmelden is gewenst en kan via info@nobilis.nl of 023-5100333.

www.nobilis.nl

Informatie nazorg (ex-) kankerpatiënten schiet te kort

Mensen die leven met of na kanker, kampen na de behandeling nog lang met klachten. Foto: Aangeleverd

Mensen die leven met of na kanker, kampen na de behandeling nog lang met klachten. Patiënten worden vaak niet doorverwezen naar passende, ondersteunende zorg. Dit kan gevolgen hebben voor zowel patiënt als maatschappij, blijkt uit een nieuw rapport van de UvT, het IKNL en NFK.

Meer dan 800.000 mensen leven met of na kanker. Behandelingen houden bepaalde kankersoorten onder controle, maar hebben vaak grote gevolgen op het dagelijks leven. Lichamelijke belemmeringen, zoals moeite hebben met schrijven of aankleden, maar ook spelen vaak psychische klachten een rol. Veel mensen ervaren na kanker belemmeringen in het sociale leven en werk. "Het is onze maatschappelijke verantwoordelijkheid ervoor te zorgen dat mensen die kanker overleefden weer volledig kunnen participeren aan de samenleving", aldus de auteurs van het rapport.

Kinderen altijd het meest op hun plek in 'gewoon' gezin

Een kind gedijd het beste in een normale gezinssituatie. (Foto: Kenter Pleegzorg)

REGIO - Kinderen zijn het meest op hun plaats in een omgeving die zoveel mogelijk lijkt op een natuurlijke gezinssituatie als ze voor korte of wat langere tijd, om de één of andere reden niet thuis kunnen wonen. Dat is nu ook landelijk het uitgangspunt. En omdat kinderen onder de 12 jaar het beste opgevangen kunnen worden in een gezin in plaats van binnen een leefgroep of in een kindertehuis, stijgt het aantal kinderen dat op zoek is naar een (tijdelijke) plek in een stabiel gezin nog altijd.

Kenter Jeugdhulp zoekt pleeg- en projectgezinnen

Daarom is Kenter Jeugdhulp dringend op zoek naar pleeg- en projectgezinnen. Naar mensen die ondanks hun eigen drukke leven de ruimte hebben om een kind dat (even) niet thuis kan wonen, opvang te bieden. Dat kan kortdurend, langdurend of af en toe een weekend zijn, want er zijn veel verschillende vormen van Pleegzorg.

Een projectgezin biedt voor korte (ongeveer een jaar) of langere tijd één of twee jeugdigen binnen het eigen gezin specifieke opvoeding en begeleiding. In het laatste geval krijgt de opvoedouder een parttime dienstverband aangeboden.

Kenter Jeugdzorg is een gespecialiseerde instelling voor jeugdhulp die (onder andere) verschillende soorten pleegzorg biedt aan jeugdigen en hun ouders in de regio IJmond, Kennemerland, Haarlemmermeer en Amstelland. Kenter Jeugdhulp begeleidt zo'n 325 pleegouders en hun pleegkinderen. Meer weten over de verschillende varianten van jeugdhulp in gezinsvormen? Kijk op:

www.kenterjeugdhulp.nl

Personal Touch heeft tot doel Nederland gezonder te maken

Helen Michaëlis, eigenaar en therapeut van Personal Touch Nederland. (Foto: Joyce)

NIEUW-VENNEP - Het hoofdkantoor van Personal Touch Nederland van Helen Michaëlis, eigenaar en therapeut van Personal Touch Nederland, zit sinds enige tijd in Nieuw-Vennep. De vernieuwde praktijk is te vinden aan de Kreilerhof 41.

Helen Michaëlis is in 2012 gestart met Personal Touch Nederland vanuit haar missie om iedereen in Nederland gezonder te maken. Zij gaat uit van de filosofie, dat evenwicht gezondheidsbevorderend werkt, waarbij lichaam, geest en ziel een samenspel zijn. Gezond water, een gezonde bloedsomloop en aanvullende voeding is hier een belangrijk onderdeel van.

Helen is therapeut en behandelt in haar praktijk pijnklachten, stress- en burn-outklachten, auto-immuunziektes en psychosomatische klachten. Wie aanvullend verzekerd is, kan de behandeling(en) geheel of gedeeltelijk vergoed krijgen.

Preventief

Personal Touch Nederland is een franchiseorganisatie die als missie heeft om iedereen in Nederland gezonder te maken door preventief te werken aan de gezondheid, door zich onder andere te richten op gezond water, gezonde voeding en fysische vaattherapie. Franchisenemers, erkende zorgadviseurs en therapeuten zijn in verschillende plaatsen actief.

Informatie

Wilt u meer informatie over de behandelingen en de hulp die Helen Michaëlis te bieden heeft om preventief te werken aan uw gezondheid, bel voor vrijblijvende informatie naar 023-2100157.

Personal Touch Nieuw-Vennep
023-2100157
info@personaltouchnederland.nl
www.personaltouchnederland.nl

"Homeopathie geen alternatief voor Rijksvaccinatieprogramma"

Zorgverzekeraars hebben met verbazing kennisgenomen van berichtgeving, waarin homeopaten ouders een alternatief bieden voor vaccineren.

Zorgverzekeraars onderschrijven de waarschuwing van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde en Jeugdartsen Nederland dat "homeopathie geen alternatief is voor het Rijksvaccinatieprogramma".

In het bericht van het programma 'De Monitor' wordt door een aantal homeopaten de indruk gewekt, dat homeopathische behandeling evenveel bescherming biedt aan kinderen als vaccineren.

Wetenschappelijk

Wetenschappelijk bewijs voor deze complementaire zorg ontbreekt echter, terwijl dat voor zorgverzekeraars, het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en het Zorginstituut een belangrijk uitgangspunt is om te kunnen spreken van kwalitatief goede en effectieve zorg.

Zorgverzekeraars vinden het kwalijk dat er homeopaten zijn, die suggereren dat hun behandeling een volwaardig alternatief is voor het Rijksvaccinatieprogramma.

"Wijkverpleegkundige is het mooiste beroep"

Verzorgenden Rens (l) en Tom vinden hun zorgtaken bij ActiVite en het contact met de mensen prachtig. Marco Hamoen Fotografie

REGIO - Mannen in de zorg? En óf ze er zijn! Tom en Rens zitten beiden in de laatste fase van hun HBO-V. Zij gaan nog één dag in de week naar school en zijn tegelijkertijd in dienst bij ActiVite als wijkverpleegkundige.

Ook veel mannelijke verzorgenden bij ActiVite

Tom: "Wij volgen beiden het duale traject. En ik maak zo veel uren in de wijk, dat ik bij mijn afstuderen al volledig ingewerkt ben. Je doet ervaring op en tegelijkertijd verdien je een normaal loon. Daar lever ik graag wat vrije tijd voor in. En ieder mens is anders, iedere dag is dat ook. Dat maakt dit werk tot het mooiste beroep dat er is."

Ontwikkelen

"Bij ActiVite krijg je de kans om je kennis op peil te houden en jezelf te blijven ontwikkelen", zegt Rens. "Dat is in dit vak ook heel hard nodig. De wijkzorg wordt soms nog gezien als een vrouwenberoep. Mensen denken dat wij niet meer doen dan billen wassen, ogen druppelen en steunkousen aantrekken. Die werkzaamheden horen er zeker bij, maar daarnaast omvat het vak zoveel meer."

Spil in de wijk

Rens vervolgt: "Als wijkverpleegkundige ben ik echt een spil in de wijk. Je komt met allerlei mensen in contact en die afwisseling verveelt nooit. Voor het team heb je ook een voorbeeldfunctie. Ik vind het leuk als verzorgenden in opleiding willen meelopen om te kijken hoe je de blaas spoelt of een wond verzorgt. En als ik zelf twijfel, is ActiVite zo'n grote organisatie dat er altijd collega's beschikbaar zijn om mee te denken."

www.activite.nl

Oudere blijft liefst zo lang mogelijk thuis

Ouderen. (Foto: Aangeleverd)

De Nederlandse oudere blijft het liefst zo lang mogelijk thuis wonen. Dat is ook de visie van de overheid. Haar beleid is erop gericht, dat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. Indien zij gezondheidsproblemen krijgen, kunnen zij zorg en ondersteuning thuis krijgen. Ouderenzorg is vergeleken met enkele decennia geleden drastisch veranderd.

De overheid wil in de ouderenzorg een persoonsgerichte aanpak mogelijk maken onder het motto: Zorg thuis of dicht bij huis als het kan, verder weg als het moet. Verzorgingshuizen zijn bijna verleden tijd, verpleeghuizen worden kleiner. Langer thuis wonen is mogelijk met aangepaste woningen, zorg of ondersteuning thuis. Ouderen kunnen deze zorg aanvragen bij gemeente of wijkverpleegkundige. De gemeente levert huishoudelijke hulp, passend vervoer, dagbesteding en woningaanpassingen.

Wijkverpleging valt onder het basispakket en heeft geen eigen risico. Onder wijkverpleging valt verpleging en verzorging thuis, zoals wondverzorging, insuline spuiten en het toedienen van medicijnen. De wijkverpleegkundige mag indicaties stellen. In de thuiszorg werken ook lager opgeleide zorgverleners, zoals helpenden en verzorgenden, die eenvoudiger zorg leveren, zoals steunkousen aantrekken en douchen met mensen. Ten slotte zijn er gespecialiseerde teams van verpleegkundigen die medisch technische zorg leveren.

Bij CMD Lisse maken tranen plaats voor een glimlach

De aula voor de herdenkingsdiensten heeft een prachtig uitzicht. (Foto: CDB Lisse)

LISSE - Bij Crematorium Duin- en Bollenstreek kan het moment van afscheid nemen geheel persoonlijk worden ingevuld. Ook bij een begrafenis kan het opbaren en de herdenkingsdienst plaatsvinden in de aula's, familiesuites of ontvangstruimtes die het crematorium biedt. Van intiem en bescheiden tot een groots en meeslepend afscheid, alle wensen kunnen worden vervuld bij dit crematorium in het hart van de Bollenstreek.

Na bijna 3 jaar is het crematorium niet meer weg te denken uit de regio. "Steeds meer families vinden hun weg naar ons crematorium. Niet alleen omdat we persoonlijk meedenken en uitgebreide horeca hebben, maar ook vanwege onze centrale ligging. Vanuit Amsterdam of Den Haag is het nog geen drie kwartier met de auto."

"Tijdens de condoleance maken de tranen vaak plaats voor een glimlach. Met een hapje en een drankje brengt het vertellen van verhalen een emotionele ontlading en veelal een glimlach." Met een keuze uit zelfgemaakte warme- en koude hapjes, luxe broodjes, de traditionele bitterbal en grootmoeders cake kunnen alle cateringwensen worden vervuld.

Ook benieuwd wat er mogelijk is voor uw afscheid, het afscheid van een dierbare of wilt u eens rondkijken? Zondag 23 juni kunt u zich tussen 11.00 tot 17.00 uur laten informeren over alle mogelijkheden bij Crematorium Duin- en Bollenstreek aan de Achterweg-Zuid 62. Het team van betrokken medewerkers biedt een blik achter de schermen in de familiesuites, de aula's en de GedenkBoutique. Ook staan de deuren naar de ovenruimte open en zijn vragen te stellen.

https://cdblisse.nl

Open Aarlandentennistoernooi

Deelnemers aan de mixdubbel 5. (Foto: Aangeleverd)

REGIO – Het Aarlandentoernooi, het open tennistoernooi van Tennisvereniging Ter Aar, vindt ook dit jaar plaats in week 30.

Van zaterdag 20 tot en met zondag 28 juli kunnen tennissers uit de hele omgeving meedoen aan enkel-, dubbel- en mixpartijen. Inschrijven kan in de categorieën 4 tot en met 8. Categorie 7 en 8 kent als leeftijdsgrens 17 jaar en ouder, de overige categorieën zijn geopend voor alle leeftijden.

Naast vele tenniswedstrijden draaien de bar en keuken deze week overuren met elke avond een driegangenmenu en op vrijdag de feestavond met, net als vorig jaar, zanger Marco Laros. Vanzelfsprekend is de gratis loterij weer ingepland en zijn er in de grote loterij ook weer vele mooie prijzen te winnen. Thema dit jaar is TV-TAs, Ja ja, we halen de schiereilanden naar Ter Aar. Zon, zee en strand op het TVTA-park. Er kan ook gepadeld worden in onze padelkooi, met of zonder instructie.

Inschrijven voor het open toernooi kan tot en met maandag 8 juli op mijnknltb.toernooi.nl of www.toernooi.nl. Info: aarlanden@hotmail.com.

SV Overbos degradeert

HOOFDDORP - SV Overbos verloor zaterdag 8 juni in de nacompetitie met 1-3 van Vlug en Vaardig. De Hoofddorpers degraderen nu officieel naar de vierde klasse.

In de openingsfase waren de teams aan elkaar gewaagd. Overbos wist mede door de felle wind enige goede kansen te creëren. De openingstreffer werd echter door Vlug en Vaardig gemaakt. Met rust stond het nog steeds 0-1.

In de tweede helft kreeg Maarten Wels het aan de stok met de arbiter en moest met rood het veld verlaten. De tegenstander wist het man voordeel te benutten. Overbos moest nog twee treffers incasseren. Daarna was er even hoop toen de achterstand werd verkleind tot 1-3. Helaas kwam Overbos niet meer tot scoren en moet volgend jaar proberen weer naar de derde klasse terug te keren.

Het is nog onduidelijk of de selectie bij elkaar blijft.

Bedrijfshockeytoernooi bij MHC De Reigers

HOOFDDORP - Voor de tweede keer organiseren Mixed HockeyClub De Reigers en Restaurant Den Burgh het Bedrijfshockeytoernooi van Haarlemmermeer. Onder andere De Bank Knab tegen 4Buidling zijn tegen elkaar in actie te zien. Maar ook LVNL en Capgemini. Vrijdag 14 juni spelen zij op het hockeyveld.

Nu de Zuidas in tijden van de Brexit onbetaalbaar wordt en met Schiphol op loopafstand, vinden steeds meer bedrijven ruimte in Haarlemmermeer. Een week voor het begin van de zomer spelen tien teams, afkomstig van tien Haarlemmermeerse bedrijven, direct na het werk vanaf 17.00 uur, een toernooi op het sportcomplex van De Reigers. Een club die historie schreef door, onder aanvoering van coach Wiegert de Regt, kampioen te worden van de Eerste Divisie en voor het eerst in zijn 54-jarig bestaan in de Overgangsklasse klasse te gaan uitkomen in 2019 / 2020.

De bedrijventeams van dit jaar zijn: LVNL, Bidfood, 4Building, Slootweg, Capgemini, La Cubanita, Mood4, Knab, Spaarne Gasthuis en Borreltijd.

Slecht weekend voor Pioniers

Honkbal. (Foto: Pixabay | Lenora Cagle)

HOOFDDORP - De honkballers van Meerlease Pioniers kijken terug op een slecht weekend. Het duel van zaterdag 8 juni thuis werd afgelast wegens de felle regen. De uitwedstrijd op eerste pinksterdag in en tegen Oosterhout ging met 7-1 verloren.

Pioniers blijft, ondanks het verlies, wel op de derde plek staan. Concurrent Quick Amersfoort verloor onverwacht van hekkensluiter Storks. In de eerste inning in Oosterhout ging het niet goed met de pitching. Het werd al snel 2-0. Luuk ter Beek werd in de derde inning de nieuwe werper, echter dat ging in eerste instantie ook niet goed. Oosterhout kon uitlopen naar 5-0. Wel kon Duco Nuijter voor Pioners het enige punt scoren.

Pioniers moet deze week sportief revanche nemen, anders komt de derde plek in gevaar.

Jouw sportnieuws

HAARLEMMERMEER - Heb jij sportnieuws dat je wereldkundig wilt maken in Nieuwsblad Haarlemmermeer? Organiseert jouw club binnenkort een open dag, een open training, zoekt jouw cluppie trainers of coaches of heb je ander sportnieuws, mail dit dan (dit mag ook met foto) naar:

redactie.nhm@rodi.nl