Bergens Nieuwsblad

26 juni 2019

Bergens Nieuwsblad 26 juni 2019


KinderMuziekFestival groot feest voor kinderen van nul tot honderd

(Foto: Peter van Bergen Henegouwen)

BERGEN AAN ZEE - Weleens in een limonaderestaurant geweest dat wordt gerund door kinderen? Of op een festival in de duinen waarin het hele gezin heerlijk kan verdwalen? Nee? Dan wordt het tijd om eens langs te komen op het Kindermuziekfestival in Bergen aan Zee.

Magische speeltuin vol muziek, theater en workshops

(Foto: Peter van Bergen Henegouwen)
(Foto: Peter van Bergen Henegouwen)

Het landgoed van Huize Glory wordt zaterdag 6 en zondag 7 juli omgetoverd tot een magische speeltuin vol muziek, theater en workshops waar mensen van 3 tot 100 jaar oud ontzettend gelukkig van worden.

Professionele muzikanten

Het festival programmeert naast professionele muzikanten met een focus op het jonge publiek, ook bands, ensembles en artiesten die normaal gesproken het volwassen publiek bedienen en hun optreden voor deze gelegenheid vertalen naar de jeugdige KinderMuziekFestival-bezoekers.

Het KinderMuziekFestival is een initiatief van Stichting Kindermuziek Nederland. De stichting zet zich in voor het bevorderen van de ontwikkeling van professionele muziek met kwaliteit voor de jeugd in de breedste zin van het woord.

Warme broodjes

Dat het Kindermuziekfestival in de smaak valt bij de kleine mens en hun vaders en moeders is in de voorgaande drie edities wel gebleken. Niet alleen omdat de kaartjes als warme broodjes over de toonbank vlogen, maar vooral door het enthousiasme van de bezoekers.

Grootste compliment

"We zien steeds meer ouders van kinderen terugkomen met de vraag of ze iets voor ons kunnen betekenen als vrijwilliger", vertelt medeoprichter Maya Link. "Dat is toch wel het grootste compliment dat je als organisator kunt krijgen. Kinderen vertalen de hoofdrol op dit festival, maar ouders moeten er net zo veel van kunnen genieten. Dat lukt ons goed en volgens mij is dat best uniek."

Festivallen met natuurrijk uitzicht

Het succes zorgt bij Maya's ouders Herman en Rita voor een bijna onstilbare honger naar mooier en beter. Het heeft er niet alleen toe geleid dat het vanaf dit jaar een tweedaags evenement is in Bergen, maar ook dat de festivallocatie van Museum Kranenburgh in Bergen is verplaatst naar Huize Glory. Dé plek in de duinen.

Rita Iny: "We willen ons publiek opnieuw verrassen door ze een nog mooiere locatie te laten ontdekken. Eentje met geheimzinnige bospaden, een duinpodium en uitzicht op zee."

Tickets

Er zijn nog luie Luipaarden tickets te koop à € 15,-; aan de deur kosten ze € 17,50.

Alle informatie is te vinden op www.kindermuziekfestival.nl.

Ruïnekerk

(Foto: )

BERGEN - Altijd al eens rond willen kijken in de Ruïnekerk?

Benieuwd naar de woelige historie van dit werkelijk unieke gebouw midden in het dorp? Of heb je behoefte aan een rustig meditatief momentje? Loop dan in de maand juli de kerk eens binnen. De kerk is open op dinsdag-, woensdag- en donderdagmiddag van 14.00 tot 17.00 uur en tijdens de Kunstmarkt op donderdagavond van 19.00 tot 21.30 uur. (Let op: door onvoorziene omstandigheden als een uitvaart kan de kerk toch gesloten zijn!).

(Foto: )

De toegang is gratis. Op de donderdagavonden kun je tijdens het rondkijken luisteren naar muziek van onder andere Easytime, Mootet, de Zanggroep Ruïnekerk en Maria Delver.

Kunstmarkt

EGMOND AAN ZEE - Aan de Boulevard Noord in Egmond aan Zee wordt zondag 30 juni de tweede van vier kunstmarkten gehouden.

De markt is van 10.00 tot 17.00 uur, steeds de laatste zondag van de maand. Kunstenaars van uit het hele land, maar ook lokale artiesten, presenteren hun kunst en verzorgen demonstraties. Belangstellenden zijn van harte welkom op de markt, in de gezellige omgeving en mogelijk op een terrasje.

Onafhankelijk onderzoek naar dubieuze vastgoedtransacties

PCC zwaait directeur Dick Ramler feestelijk uit

VV Bergen tilt vrouwenvoetbal naar hoger niveau

Intekening van start voor Wijksafari Saenegheest

Dertiende Plus Wandel4daagse levert recordopbrengst op voor goede doel

Kaasdragers brengen deelnemers aan de Plus Wandelvierdaagse over de eindstreep op het Alkmaarse Waagplein. (Foto: Aangeleverd)

REGIO - Alkmaar en omstreken was de afgelopen dagen het veelzijdige decor voor de deelnemers aan de dertiende Plus Wandel4daagse Alkmaar. Bijna 6.000 wandelaars aan de hele en halve vierdaagse hebben genoten van alles wat de provincie Noord-Holland te bieden heeft: van strand en duinen tot pittoreske lintdorpjes middenin de polder.

Na een feestelijke intocht door de binnenstad van d'Oude Stad Alkmaar, van muziekpunt naar muziekpunt, finishten fanatieke wandelaars vandaag op het zonovergoten Waagplein. Onder toeziend oog van vele toeschouwers deelden burgemeester Bruinooge en wethouder Conijn de traditionele zonnebloemen uit aan de wandelaars die dansend en met een stralende zon over de eindstreep op het Waagplein kwamen. Mede door het goede wandelweer zijn er deze editie weinig uitvallers.

Vijf unieke routes

Met vijf verschillende routes van 8,5, 15, 20, 25 en 40 kilometer kregen de duizenden deelnemers alle mooie plekken in de provincie voorgeschoteld. Voor het derde jaar is 't Praethuys het goede doel van de Plus Wandel4daagse Alkmaar. 't Praethuys is een inloophuis voor mensen met kanker en hun naasten. Vanaf de tweede editie wandelen zij al mee met een team aan de vierdaagse. Vandaag ontving Tanja Schipper, coördinator van 't Praethuys, uit handen van Cees Pronk, Directeur Evenementen & Sponsoring van Le Champion een cheque ter waarde van € 9.317,50. Dit bedrag is gedoneerd door alle wandelaars. Het recordbedrag van vorig jaar is hiermee alweer verbroken.

Trouwe wandelaars

De Plus Wandel4daagse Alkmaar staat bij veel wandelaars vast op de wandelkalender. Dit jaar deden maar liefst 220 trouwe wandelaars voor de dertiende keer mee aan het meerdaagse wandelevenement. Zij hebben nog geen editie gemist. Dit jaar deed 31 procent van de wandelaars voor het allereerst mee. Wie voor voor de vijfde of tiende keer over de finish op het Waagplein kwam, ontving een speciale pin als extra waardering voor deze bijzondere prestatie. De Plus Wandel4daagse Alkmaar werd dit jaar ook internationaal goed bezocht; er stonden deelnemers uit tien verschillende landen aan de start. Al deze trouwe wandelaars en de jarigen van vandaag werden persoonlijk met naam en live-beelden op een levensgroot videoscherm gefeliciteerd bij binnenkomst. De veertiende editie Plus Wandel4daagse Alkmaar wordt gehouden van woensdag 17 tot en met zaterdag 20 juni 2020. Inschrijven kan vanaf medio november.

Kunstparade op diverse locaties in heel Heiloo

Sfeerbeeld van de Kunstparade van 2018. (Foto: Freek van der Zande)

HEILOO - Op maar liefst zevenentwintig locaties in Heiloo vindt vrijdag 28, zaterdag 29 en zondag 30 juni de Kunstparade plaats.

Bij alle deelnemers wappert de Kunstparadevlag

Meer dan honderd beeldende kunstenaars en muzikanten tonen hun werk en laten zich horen op bekende plekken als de Cultuurkoepel, de bibliotheek, het Trefpunt en het KunstPlein PCC. Maar ook bij eigen ateliers en bij een aantal deelnemende winkels wappert komend weekend de Kunstparadevlag.

Gemeentehuis

Nieuw dit jaar is dat een viertal kunstenaars exposeert in het gemeentehuis,

Laat je verrassen door de variatie

onder meer in de raadzaal en de vergaderkamer van burgemeester en wethouders.

Groots en divers

Het belooft weer een zinnenprikkelend evenement te worden, met een enorm scala aan beeldende kunst en muziek. Iedereen die wandelt, fietst of rijdt langs de gratis toegankelijke exposities zal verrast worden.

Soms is de sfeer intiem, zoals bij een kunstenaar thuis, dan weer groots en divers, zoals op locaties waar tien of meer kunstenaars zich presenteren.

Informatie

Overal zijn belangstellenden het hele weekend van harte welkom tussen 11.00 en 17.00 uur.

Kijk voor het complete programma op www.kunstparadeheiloo.nl.

Oud papier Berdos

BERGEN - De papiercontainer van Handbalvereniging Berdos staat zaterdag 29 juni aan de Bergerweg (Koopman blauwe bak, naast het tankstation). Leden van de vereniging nemen oud papier en karton aan van 09.00 tot en met 12.00 uur. De container staat daar elke laatste zaterdag van de maand. Kijk voor meer data en informatie over de vereniging op www.berdos.nl.

PCC zwaait directeur Dick Ramler uit

Dick Ramler neemt afscheid van 'zijn' PCC. (Foto: aangeleverd)

BERGEN/HEILOO - Het Petrus Canisius College neemt afscheid van directeur Dick Ramler die aan het eind van dit schooljaar met keuzepensioen gaat. De directeur, die veel heeft betekend voor met name PCC Bergen en PCC Heiloo, zal op 4 juli feestelijk worden uitgezwaaid.

In 2007 trad Ramler, van oorsprong docent geschiedenis, aan als directeur van PCC Bergen. Onder zijn leiding vond een fikse modernisering plaats van het monumentale schoolgebouw. Er kwam een lichtstraat, een mediatheek, en nadat zijn invloed ook merkbaar werd in het pedagogische klimaat, vonden steeds meer leerlingen de weg naar de school.

In 2012 maakte hij de overstap naar PCC Heiloo, toen nog een verouderd schoolgebouw van 160 meter lengte, dat in de winter niet warm was te stoken. Het gebouw zou plaatsmaken voor nieuwbouw en niet voor het eerst in zijn carrière kreeg de directeur te maken met de uitdagingen van tijdelijke huisvestiging en sloop: "We maakten er samen een duurzaam gebouw van, waarbinnen ruimte kwam voor een gezonde leefstijl, want dat wilden we onze leerlingen echt meegeven. De ongezonde automaten gingen er dus uit en we zorgden voor een gezonde schoolkantine. Die doet het prima, we krijgen binnenkort weer de gouden schoolkantine-schaal!"

Veilige omgeving

Zijn liefde voor het onderwijs is nooit verminderd: "Een school moet een veilige omgeving bieden, waar leerlingen zichzelf mogen zijn én waar ze zich kunnen ontplooien. Het is belangrijk om te kijken naar wat een kind nodig heeft. Juist ook daarom heeft de identiteit van onze school met zijn zes kernwaarden mij altijd zo aangesproken; het gaat om de menselijke maat en echte persoonlijke aandacht. Een leerling moet het gevoel hebben dat hij gezien wordt en in zijn waarde wordt gelaten."

De afscheidsreceptie is donderdag 4 juli vanaf 15.00 uur aan De Dors 2 in Heiloo.

Foto: Aangeleverd

Bij Filmhuis Schoorl aan de Heereweg 150 worden vrijdag 28 juni geen films vertoond; er zijn dan andere activiteiten in de theaterzaal. De laatste draaidag van Filmhuis Schoorl is vrijdag 5 juli. In verband met de zomersluiting van De Blinkerd is ook Filmhuis Schoorl in die periode gesloten.

'Little Miss Sunshine'

Die dag draait om 15.00 uur 'Little Miss Sunshine', een tragikomische film waarbij je na afloop met een glimlach de zaal verlaat. De zevenjarige Olive leeft in een bijzonder gezin, met een mislukte mental coach als vader, een suïcidale oom, een verslaafde opa en een moeder die op het punt staat door te draaien. Met z'n allen reizen ze van Albuquerque naar Californië, zodat Olive kan meedoen aan de Little Miss Sunshine-schoonheidscompetitie. Deze film uit 2006 won twee Oscars, voor beste mannelijke bijrol (Alan Arkin) en beste originele scenario.

Foto: Aangeleverd

'The Boat That Rocked'

Om 20.00 uur wordt het seizoen afgesloten met 'The Boat that Rocked', over een groep radiopioniers die eind jaren zestig vanaf een piratenschip een revolutie teweeg bracht. Een heerlijke muziekfilm uit 2009 van regisseur Richard Curtis met een sterrencast die wordt aangevoerd door Philip Seymour Hoffman, Bill Nighy, Kenneth Branagh en Emma Thompson.

Kaarten à € 10,- (€ 7,50 onder 18 jaar) zijn te bestellen via www.filmhuisschoorl.nl of aan de kassa. Een toegangskaart geeft tevens recht op een consumptie na de voorstelling.

Onderzoek naar dubieuze transacties

Bergenaar Fred Vos onthulde deze week dat veel panden in Bergen ver onder de WOZ-waarde zijn verkocht aan bedrijven en particulieren (Foto: NH Nieuws)

BERGEN - Er komt een onafhankelijk onderzoek naar de verkoop van gemeentelijk vastgoed door de gemeente Bergen. Dat heeft de gemeenteraad besloten. Een motie om dat af te dwingen bij het college van B&W was niet nodig. De wethouder ziet ook zelf de noodzaak om helderheid te scheppen.

Bergenaar Fred Vos onthulde vorige week dat veel panden in Bergen ver onder de WOZ-waarde zijn verkocht aan bedrijven en particulieren. In totaal liep de gemeentekas hierdoor mogelijk zo'n twee miljoen euro mis, blijkt uit documenten in handen van NH Nieuws en NRC. De raad stelt nu dat er een vertrouwensbreuk is met de bevolking. Het is belangrijk om het vertrouwen terug te winnen, luidde de conclusie van de avond. Met een onderzoek wil de raad laten zien dat het hen menens is het vertrouwen te herstellen en de negatieve beeldvorming weg te poetsen.

Flitsonderzoek

Raadslid Mariella van Kranenburg van Gemeentebelangen BES zei tegen NH Nieuws 'verbijsterd en geschokt te zijn door de onthullingen. Zij en andere raadsleden pleitten al voor een onafhankelijk onderzoek. Hoe het onderzoek er precies uit komt te zien, wordt bepaald door een speciaal team van raadsleden. Wat het college betreft, moet het onderzoek zo snel mogelijk gebeuren. Volgens wethouder Klaas Valkering zou het wellicht een 'flitsonderzoek' door BING kunnen zijn, zodat er snel helderheid komt om verdere imagoschade voor de gemeente te beperken.

Vos was zelf ook aanwezig bij de raadsvergadering. In die drie uur is hij niet veel wijzer geworden en blij dat er een onderzoek komt is hij (nog) niet. "Het vertrouwen is zo diep gezonken. Ik wil eerst wel eens weten wie dat onderzoek dan gaat doen. Ik zou daar zelf wel bij betrokken willen worden. Of een andere burger?"

Bron: NH Nieuws, nieuwspartner van Rodi Media

Vredeskerkje

BERGEN AAN ZEE - Het Vredeskerkje is ook dit jaar in de maanden juli en augustus elke dinsdag van 14.00 tot 16.00 uur geopend voor bezoekers.

Tijdens de openstelling wordt doorlopend een video gedraaid over de geschiedenis van Bergen aan Zee en het Vredeskerkje en zijn bestuursleden en/of vrijwilligers aanwezig die vragen kunnen beantwoorden over het Vredeskerkje, de geschiedenis en de stichteres.

Het kerkje is te vinden aan de Kerkstraat 21 in Bergen aan Zee. Kijk ook eens op www.vredeskerkje.nl voor een overzicht van de activiteiten, muziekoptredens en ander nieuws in het Vredeskerkje.

Wandeling

Wilt u genieten van Bergen aan zee? Loop dan in de avond mee met de Natuur- en cultuurwandeling. (Foto: Hans Stapel)

BERGEN AAN ZEE - Bergen aan Zee ligt op een unieke plek aan de Noordzeekust, precies op de grens van kalkrijke en kalkarme duingronden. Genieten van de avondwind aan de Noordzeekust, het uitzicht en de rust? Meer leren over het Zeegat, rimpelroos of het Russenduin? Loop dan mee met de natuur- en cultuurwandeling.

Vertrek is elke eerste woensdag van de maand van mei tot en met augustus om 19.30 uur bij het IVN-gebouw Parnassia. Er kunnen maximaal 15 volwassen mee. Aanmelden bij hj.groenewegen@planet.nl. De wandeling duurt ongeveer twee uur en is niet geschikt voor mindervalide wandelaars. De kosten zijn € 2,50 per persoomn. Parkeren in Bergen aan Zee is na 19.00 uur gratis. Een duinkaart is verplicht en verkrijgbaar bij de automaat in Bergen aan Zee of via www.pwn.nl. Stevig schoeisel en weerbestendige kleding wordt aanbevolen. Kijk ook op www.ivn.nl/nkl of Facebook @ivnnoordkennemerland.

In de lege straat

kind met bal

en muur als medespeler.

Th. Olthuis

Jeugdsportdag was weer top

De jeugdsportdag in Bergen was weer een groot succes. (Foto: aangeleverd)

SCHOORL - Nadat het zaterdag met bakken uit de lucht viel bij het opbouwen van de spelletjes, trof de jeugdsportdag Schoorl het zondag met een heerlijk zonnetje.

Op het sportcomplex van Duinrand-S waren zaterdag verschillende klimtoestellen en spelletjes uitgezet, zodat zondag om 10.00 uur direct gestart kon worden met de jeugdsportdag. Bij de jongere jeugd waren een paar wijzigingen en nieuwe spelletjes neergezet, waaronder tjoekbal, sponsknijpen en een grote hindernisbaan, die ook door de ouderen gebruikt werd.

Croquet

Verder was er bij de ouderen het 'croquet spel', wat best wel voor uitdagingen zorgde omdat de boomstam iets aan de zware kant bleek. Het fietsbandenparcours en kabelbaan werden met vol enthousiasme gespeeld.

Waterbak

Na de bekende waterbak kwam de prijsuitreiking. Iedereen kreeg een mooie gele fluorescerende tas als herinnering en degenen die eerste, tweede of derde waren kregen nog een medaille uitgereikt.

Geslaagde dag

Ondanks een paar EHBO-gevallen werd het een geslaagde dag met 85 kinderen en vele vrijwilligers die als leiding, scheidsrechter, kantine, EHBO, speaker, lotenverkoper en dergelijke aanwezig waren.

Dank aan sponsors

Dankzij de steun van de sponsors was het weer mogelijk om de sportdag, waaraan iedereen gratis aan kan deelnemen, te organiseren.

Kijk voor meer foto's op www.jeugdsportdagschoorl.nl.

Vrouwenvoetbal naar hoger niveau

Edwin Steinz, coördinator damesvoetbal vvBergen, Nicolle Martens, Jasmijn Duppen, Louise Bos, Robin Beemsterboer en Tom Pedroli, voorzitter vvBergen. (Foto: aangeleverd)

BERGEN - VV Bergen wil haar vrouwenvoetbal prominenter in beeld brengen. Daarom is het afgelopen jaar een aanzet gemaakt tot een actieplan waarin wordt ingezet om (meer) speelsters en trainsters aan de club te binden.

Samenwerking VV Alkmaar en VV Bergen

Daarnaast wil vereniging een ideale voetbalomgeving voor meisjes en vrouwen zijn en blijven, waarin de belevingswereld van de voetbalster centraal staat. Voor de gedreven speelsters betekende dit concreet dat VV Bergen is gestart met een traject om haar eerste vrouwenteam naar een hoger niveau te tillen. Ontwikkeling van het individu en van de (jeugd)teams zijn hierbij essentieel. De nieuwe samenwerking die recent met VV Alkmaar is aangegaan levert zeker een belangrijke bijdrage aan dit groeiproces. Een ander tastbaar voorbeeld is dat na de winterstop 2018/2019 een aantal MO13 meidenteams ingedeeld werden in selectieteams, om zo het aanwezige talent verder te ontwikkelen. Dat dit niet onverdienstelijk ging, bleek uit het feit dat het seizoen werd afgesloten met het kampioenschap. Edwin Steinz van het meidenvoetbal: "Behalve de fanatiekere meiden zien ook graag recreatieve speelsters en gezelligheidsteams binnen onze club. Veel meiden voetballen al van jongs af aan; er is zelfs een team waarvan bijna alle meiden in dezelfde klas op dezelfde school zitten en waarin ook ouders een grote sociale rol spelen. Bij VV Bergen is het mogelijk op alle niveaus te voetballen, in een prachtige sportaccommodatie met uitstekende faciliteiten en diplomeerde trainers en trainsters. Vrouwen in alle leeftijdsgroepen die de club willen komen versterken zijn van harte welkom!"

Mail voor meer info naar meidenvoetbal@vvbergen.nl of kijk op Facebook of Instagram.

Kunstmarkt rondom de Ruinekerk

Lieke Zwijsen maakt armbandjes om vluchtelingen te helpen. (Foto: aangeleverd)

BERGEN - Donderdag 27 juni start vanaf 17.00 uur de eerste in een series van tien zomerse kunstmarkten. Deze worden gehouden rondom de Ruïnekerk in Bergen.

Wekelijks presenteren verschillende kunstenaars hun eigen werk. Dat varieert van schilderkunst tot prachtige handgemaakte objecten.

'Because We Carry'

Donderdag 27 juni is ook de plaatselijke inspirerende kunstenares Lieke Zwijsen uitgenodigd. Zij gaat zich inzetten voor het goede doel, Because We Carry, om vluchtelingen te helpen. "Als symbool voor deze actie heb ik armbandjes gemaakt, die niet alleen de kleuren van Because We Carry representeren, maar ook met de Delfts blauwe kraal een link leggen naar mijn werk. Door het kopen van dit armbandje sponsor je mijn deelname aan dit project."

Meer informatie is te vinden op www.kunstmarktbergen.nl.

Schoorlse Kunsten 2019

(Foto: Marsha Bakker | Rodi Media)

'Pas op, kunst kan leiden tot ernstige verslaving – 13 -16 juni 2019. Voor hulp en advies:

www.schoorlsekunsten.nl' Met die waarschuwing konden bezoekers aan Schoorlse Kunsten 2019 tien dagen geleden maar liefst 17 projecten van tientallen professionele kunstenaars bekijken of aanhoren zoals dichters in de Stal aan de Smeerlaan in Schoorl meededen aan het Behind the scenes-project van Jaap Borgers. Daar traden Pim te Bokkel, Rob Bloemkolk, Sylvia Hubers, TC Meereboer, Theo Olthuis en Ruben Vis op en lazen de verscholen verhalen voor die ze vonden in het werk van Philip Wiesman met zijn zwarte etsen.

Zelf koos ik voor twee exposities. Die van de tentoonstelling met werk van Frans Buissink (1943), de begenadigde natuurjournalist van Grasduinen die in januari na een lezing in de Nederlands Hervormde Kerk in Schoorl plotseling overleed. Noor Dahmen had de expositie 'Eerbetoon aan Frans Buissink' samengesteld, al vanaf 8 juni in galerie Eva's Appel in Schoorl. Een kleine, maar overzichtelijke galerie waar het werk tot rust komt. Frans schildert met zijn landschappelijk werk 'een verstilde wereld, waar de hemel de aarde, de zee het land en het licht de duisternis raakt'. Ook klein werk van Willem Schotten was daar te zien.

Op naar Melkfabriek De Goede Verwachting aan de Heereweg 198 waar in het Schoorlse Kunstenweekend tal van manifestaties waren, maar bescheiden op de achtergrond tijdens Schok de driemans-presentatie De Coöperatie van de dan altijd aanwezige en goedgemutste beeldhouwers Jan van der Haven, Joop Hollanders en Ger Viegers.

Jan van der Haven (1947) werd geboren in hartje Rotterdam. Toch is hij een telg uit een eeuwenoud geslacht van twee gebroeders Van der Haven, kunstbeeldhouwers uit Friesland/Groningen, van wie nog steeds werk is te bewonderen in Groningen (gevels) en Harlingen (stadhuis). Na de academie werkte Jan op een reclamebureau en onderbrak dit door met vrouw en zoontje naar Cefalu op Sicilië te verhuizen. Terug in Nederland zette hij met een vriend een reclameadviesbureau op. In 1995 begon hij aan een tweede loopbaan als beeldend kunstenaar en maakte van de expressiviteit van lichamen beelden in brons, hardsteen, speksteen en ijzer. Joop Hollanders (1944) werd geboren in Amsterdam. Hij is de maker van non-figuratieve plastieken, die in de galerie van De Coöperatie te zien zijn. Hij heeft een atelier aan de Slotlaan in Schoorl en is getrouwd met Anneke Hemelrijk, die o.a. een schilderij maakte van mijn schrijfster Hanny Alders, dat nu in het Letterkundig Museum hangt in Den Haag. Van 2 april tot 5 juni 2017 had hij een expositie in Museum Kranenburgh in Bergen, nam in 2013 deel aan de Kunst10Daagse in Bergen en exposeerde in Pulchri Studio in Den Haag.

Hoe Ger Viegers (Schoorl, 1947) het voor elkaar krijgt weet ik niet maar hij weet uit hard materiaal als dolomiet, Portugees marmer en Ierse hardsteen (ook te zien bij Eva's Appel) prachtige vormen te halen. Hij maakt sculpturen in hout, steen en brons en voerde een aantal opdrachten uit zoals wandreliëfs, beelden en grafmonumenten, exposeerde o.a. in Slot Zeist maar ook in de heilige drie-eenheid: Eva's Appel-De Witte Driehoek in Schoorl en Atelier Harrie Kuijten in kunstzinnig Groet.

Wijksafari in Saenegheest

Is uw tuin al bestemd tegen hitte en hoosbui? (Foto: aangeleverd)

BERGEN - Het klimaat verandert en we moeten meer rekening houden met periodes van hitte en droogte of juist flinke stortbuien. Door tuinen en plantsoenen hierop in te richten zijn de gevolgen van extreem weer te beperken.

De gemeente houdt daarom samen met groenorganisaties zaterdag 6 juli een Wijksafari. Inwoners kunnen in de bloemen- en plantenbuurt zelf zien welke oplossingen mogelijk zijn. De intekening is gestart. Wethouder Jan Houtenbos is er in elk geval bij. "Als gemeente nemen we onze maatregelen om de gevolgen van klimaatverandering te beperken. Denk aan waterberging en aandacht voor het groen. Op eigen terrein kunnen inwoners ook iets betekenen. Een groene tuin is ook veel aangenamer bij hoge temperaturen." Een goed ingerichte tuin kan de gevolgen van extreem weer beperken en draagt bij aan een groene wijk. Tijdens de Wijksafari wordt hier dieper op ingegaan. Om 13.30 uur is er ontvangst met koffie en koek bij Viva! Zorggroep De Marke, Saenehof 1. Na een korte inleiding over de groene tuin volgt de wandelroute langs tuinen in de wijk: welke zijn al goed bestand tegen een hoosbui? De wandelaars keren om 15.00 uur terug. Dan start het programma waar iedereen aan mee kan doen, dus ook wie niet meegaat met de Wijksafari. Kies uit een een minicursus tuininrichting door Groei & Bloei, een gesprek met de groenbeheerder, de plantjesmarkt en de prijsuitreiking tuinkleurwedstrijd voor kinderen. Er zijn experts aanwezig van onder meer de vereniging Groei en Bloei, gemeente Bergen, de Vogelbescherming en Landschap Noord-Holland om vragen te beantwoorden over plantenkeuze, waterbestendigheid van de tuin, vogels in de tuin, geschiedenis of landschap. Het programma eindigt rond 16.30 uur.

(Foto: )

Graag vooraf opgeven via info@degroenereiger.nl.

Woningbouw Petrusschool

GROET - Binnenkort start de gemeente met de voorbereidingen van de sloop van het gebouw van de voormalige Petrusschool aan de Korhoenderweg 2 in Groet.

Er is op dit moment nog geen nieuwe bestemming voor de locatie, maar als het aan de gemeente ligt, komen er woningen afgestemd op de behoefte in Groet. De daadwerkelijke sloop vindt plaats in de zomervakantie, zodat er zo min mogelijk overlast is voor de kinderen van basisschool het Klimduin. Het gebouw van de voormalige Petrusschool werd sinds 2014 gebruikt door Het Klimduin. Begin dit jaar liet het schoolbestuur echter weten het gebouw aan de Korhoenderweg 2 niet langer nodig te hebben. Vanaf komend schooljaar kan de hele school, inclusief kinderopvangvoorzieningen, worden ondergebracht in het gebouw aan Korhoenderweg 4. Wethouder Antoine Tromp: "De locatie is een aantrekkelijke plek voor woningbouw. Daarbij is er in Groet behoefte aan woningen. Om die reden is deze locatie op de lijst van mogelijke inbreilocaties gezet. Er is op dit moment nog geen concreet plan. Zodra dat er komt, betrekken we de omwonenden bij de planvorming." In de tussentijd wordt het terrein tijdelijk ingericht met groen.

Zomerexpositie Witte Kerkje van Groet

Brechtje Visser (links) en Annette Modest bij het Witte Kerkje, waarmee zij zich sterk verbonden voelen. PR Foto

GROET - Brechtje Visser en Annette Modest exposeren deze zomer in het Witte Kerkje aan de Kerkbrink 1 in Groet.

Brechtje Visser toont olieverfschilderijen waarop zij emoties uitbeeldt. Annette Modest exposeert haar ‘Japanse’ aquarellen. De expositie is in juli en augustus vrijwel dagelijks open van 14.00 tot 17.00 uur.

Emoties

Brechtje Visser heeft na een leven lang kijken, tekenen en schilderen een voorkeur voor olieverf. Zij is op haar doeken van vrouwen op zoek naar emoties als hoop, vreugde en verdriet.

Annette Modest is ook beeldhouwster, maar kiest voor het kerkje uit haar Japanse aquarellen. Zij laat zich inspireren door Japanse houtsneden. "Ik hoop dat bezoekers dezelfde esthetiek herkennen die ook het Witte Kerkje zo bijzonder maakt."

Verwijder vet en train spieren

Dankzij deze pads gaat het afslanken heel eenvoudig. Foto: Aangeleverd

EGMOND AAN DEN HOEF - Dat afslanken ook anders kan, bewijst Easyslim.nu. Al meer dan vijftig vestigingen door heel Nederland volgen het voorbeeld van Karin Hut-van Meerten, die Easyslim.nu in 2015 in Nederland introduceerde. Karin van Twuyver opende in november 2017 haar deuren in Limmen en een half jaar later in Egmond aan den Hoef.

'Easyslim.nu werkt echt'

De meeste mensen denken bij het woord 'afvallen' aan strenge diëten en/of veel sporten. Daardoor is het niet voor iedereen een haalbare kaart om die overtollige kilo's kwijt te raken. Via behandelingen bij Easyslim.nu is afvallen echter voor iedereen binnen handbereik.

Geavanceerd

Bij Easyslim.nu vinden klanten geen fitnessapparaten, maar behandelkamers. "Onze klanten liggen er eigenlijk heel ontspannen bij," legt Karin van Twuyver uit.

Snel en zonder inspanning afslanken

Op het lichaam worden diverse pads geplaatst,die verbon­den zijn aan een geavanceerd apparaat. Daarmee worden vetcellen geleegd via ultrasound, terwijl op het zelfde moment de spieren worden getraind via elektrostimulatie. Hierdoor gaat afslanken heel snel en zonder enige inspanning.

Weg cellulitis

"De spieren worden zelfs veel intensiever getraind dan in de sport­school. En dat alles zonder spierpijn en zonder gevaar op blessures", aldus Karin van Twuyver. "Bijkomend voordeel is dat ook cellulitis minder wordt. Een slap geworden huid wordt dan ook weer mooi strak, en wie wil dat nou niet?"

Zelfvertrouwen

"Vaak hebben mensen al van alles gedaan om af te vallen", aldus Karin van Twuyver. "Het is geweldig om te zien hoe ook deze klanten met de week slanker worden. En bovendien krijgen zij meer zelfvertrouwen."

Slap geworden huid wordt weer mooi strak

Aanbieding

Ook op een gemakkelijke manier afvallen en de spieren verstevigen? Neem dan snel contact op voor een proefbehandeling en intakegesprek en betaal nu tijdelijk geen € 89,- maar € 49,-! De aanbieding is geldig tot 14 juli 2019.

Easyslim.nu is te vinden aan de Mosselaan 67 in Egmond aan den Hoef. Bel voor een afspraak naar 06-36320962. Kijk voor meer informatie op www.easyslim.nu.

Blue Lake sluit Europa-tournee af

(Foto: Aangeleverd)

HEILOO – Het Blue Lake Winds Orchestra komt naar Heiloo. Het jeugdorkest maakt onderdeel uit van een internationaal uitwisselingsprogramma, het Blue Lake Fine Arts Camp uit Michigan (VS). Deze organisatie probeert via de universele taal van muziek en dans, vrede en begrip in de wereld te bevorderen. Vrijdagavond 5 juli wordt het bezoek aan Nederland afgesloten met een groot concert in de Cultuurkoepel in Heiloo.

Naast muziek maken is het doel van dit uitwisselingsprogramma ook dat de muzikanten kennis maken met de lokale bewoners van Heiloo en daar verblijven bij gastgezinnen om op deze wijze kennis te maken met elkaars cultuur en manier van leven. Dankzij de grote gastvrijheid van het gastorkest Eensgezindheid zullen alle 45 leden van dit orkest enkele bijzondere dagen gaan beleven zoals een gezamenlijke repetitie met Eensgezindheid en aansluitend een Hollandse spelletjesavond donderdag 4 juli, de Nationale Feestdag in Amerika.

Afscheidconcert

Vrijdagavond 5 juli wordt een er een spectaculair afscheidsconcert gegeven in de Cultuurkoepel in Heiloo. Tickets (voor slechts € 5,- per persoon) voor dit concert zijn uitsluitend te verkrijgen op de dag van het optreden, vanaf 19.00 uur aan de zaal van de Cultuurkoepel. Tickets zijn ook online te koop via het ticketsysteem van de Cultuurkoepel op Cultuurkoepelheiloo.nl of te reserveren via www.mv-eensgezindheid.nl.

Zondagsdiensten in ziekenhuis

Maandag 24 juni trapten zo'n 450 medewerkers van de Noordwest Ziekenhuisgroep het actietraject af met een grote werknemersactie. (Foto: Martin de Bouter)

ALKMAAR - Ziekenhuismedewerkers van de Noordwest Ziekenhuisgroep in Alkmaar draaien dinsdag 2 juli zondagsdiensten op diverse afdelingen. De ziekenhuismedewerkers voeren actie omdat de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) geen goede cao wil afsluiten met vakbonden FNV Zorg & Welzijn, NU'91, FBZ en CNV. Het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen en het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven voeren op andere data soortgelijke acties.

Zondagsdiensten houden in dat diverse ziekenhuisafdelingen worden gesloten voor niet-spoedeisende zaken. Ziekenhuismedewerkers zullen tijdens deze diensten hun diensten ergens anders aanbieden en ondersteunen op de patiëntenzorg. Tijdens de zondagsdiensten staat de patiëntveiligheid in alle gevallen voorop. FNV Zorg & Welzijn sluit niet uit dat ook andere ziekenhuizen later deze zomer zullen volgen met zondagsdiensten wanneer een goede cao uitblijft.

Kick off Alkmaar

Maandag 24 juni trapten de Alkmaarse ziekenhuismedewerkers het ziekenhuisactietraject al af met een grote werknemersactiebijeenkomst. Voor het gebouw van de Raad van Bestuur van de Noordwest Ziekenhuisgroep protesteerden zo'n 450 medewerkers uit het Alkmaarse ziekenhuis om kracht te zetten bij de eisen van medewerkers en vakbonden.

Cao Ziekenhuizen

De onderhandelingen voor een nieuwe cao Ziekenhuizen zijn op 3 juni vastgelopen. FNV Zorg & Welzijn en de andere vakbonden in de zorg eisen, naast een salarisverhoging van vijf procent, een extra toeslag op loon wanneer er een beroep wordt gedaan op extra inspanning op korte termijn van medewerkers. Ook willen de vakbonden goede afspraken over arbeids- en rusttijden en over instroom en behoud van medewerkers.

Braderie in centrum Schoorl

SCHOORL - De vakanties zijn in aantocht en dus ook weer de Braderie in het centrum van Schoorl. Veel kramen door het gehele centrum van Schoorl, die een scala van koopjes aan de man proberen te brengen, van kleding tot speelgoed, van sieraden tot versgebrande noten.

De marktmeesters Hans en Jan proberen het aanbod zeer veelzijdig te houden. Een nieuw item op de markt is een bloemenventer, die de bossen uit z'n vrachtwagen verkoopt en daar hele scherpe prijzen voor rekent. Komt dat zien! Daarbij komt dat het centrum van Schoorl veel gezelligheid uitstraalt met z'n vele terrasjes, leuke restaurantjes onder aan de breedste duinenrij van Nederland

Schoorl is er weer helemaal klaar voor

De kramen staan ook voor het beroemde Schoorlse klimduin, daardoor is het voor de vele gasten nog gezelliger geworden om het centrum van Schoorl te bezoeken en de braderie geeft daar een extra dimensie aan. De terrassen van alle restaurants rond de braderie staan weer strak, Schoorl is er weer helemaal klaar voor.

Er wordt dinsdag 2 juli afgetrapt, mis het niet. De braderieën starten om 17.00 uur.

Kramen vrij

Er zijn nog kramen vrij. Wie nog een kraam wil huren, kan contact opnemen met de marktmeester. Bel 06-53835899.

Boi Akih: 'fabelachtig en meesterlijk'

[foto Boi Akih wordt gevormd door Monica Akihary, Zoumana Diarra en Niels Brouwer. (Foto: Aangeleverd)

BERGEN AAN ZEE - De zomerse concertserie van Kunstgetij in het Vredeskerkje in Bergen aan Zee is er weer: elke donderdagavond in juli en augustus op die prachtige locatie bij de zee. Kijk voor alle info op kunstgetij.nl of op vredeskerkje.nl. Donderdag 4 juli is de aftrap met Boi Akih. Aanvang 20.00 uur, zaal open 19.30 uur.

De optredens van zangeres Monica Akihary en gitarist Niels Brouwer zijn een belevenis, adembenemend en meeslepend. Samen met Zoumana Diarra op kora, ngoni en percussie trakteren zij het publiek op zinnen prikkelende virtuoze improvisaties en songs.

De Volkskrant was lyrisch over de formatie en schreef over hen: 'Fabelachtige zang en meesterlijk gitaarspel in een eigen universum: Akihary en Brouwer zitten elkaar dicht op de huid maar spelen nooit op safe. Hun muzikale acrobatiek is soms zo gedurfd, dat je als luisteraar ongemerkt de adem inhoudt'. Dat belooft wat.

Klankrijkdom

Boi Akih spreekt tot de verbeelding door de klankrijkdom van Akihary's warme en soepele stem, het karaktervolle en inventieve gitaarspel van Niels Brouwer en de grote verscheidenheid aan kleuren en grooves in het spel van Zoumana Diarra.

Boi Akih bestaat uit Monica Akihary (zang, elektronica), Niels Brouwer (gitaren) en Zoumana Diarra (kora, ngoni en percussie).

Reserveren

Kaarten voor dit bijzondere optreden zijn te bestellen via kaartverkoop@kunstgetij.nl of 06-50584308. Tevens kan met terecht bij de Eerste Bergensche Boekhandel én aan de zaal, mits het concert niet is uitverkocht.

Info over alle concerten op kunstgetij.nl en vredeskerkje.nl.