Alkmaars Nieuwsblad

20 maart 2019

Alkmaars Nieuwsblad 20 maart 2019


'Ik ben écht van Alkmaar gaan houden'

Leen Spaans neemt na tien jaar afscheid als voori (Foto: VINCENT DE VRIES RODI MEDIA)

ALKMAAR - Dat de Ringersfabriek een monumentenstatus kreeg en niet gesloopt werd, is een van de hoogtepunten van de tien jaar dat hij voorzitter was van de Historische Vereniging Alkmaar (HVA). Spaans groeide op in Scheveningen, woonde in Amsterdam en verhuisde naar Alkmaar, waar hij rector werd van scholengemeenschap Jan Arentsz. Spaans neemt woensdag 10 april afscheid van de vereniging, maar de geboren Scheveninger zal nauw verbonden blijven met de stad. "Ik ben écht van Alkmaar gaan houden!"

Leen Spaans zwaait af als voorzitter Historische Vereniging Alkmaar

(Foto: VINCENT DE VRIES RODI MEDIA)

Negen jaar geleden volgde hij de - onlangs overleden - Harold Bos op. "Hij heeft veel voor de vereniging betekend. Ik zou met pensioen gaan en Harold meende toen dat ik met mijn bestuurlijke ervaring kon bijdragen aan de HVA. Ik voelde me zeer vereerd. Toen we in Alkmaar kwamen wonen in 1987 zijn we in de eerste week meteen lid geworden."

Meeste indruk

Terugkijkend op de afgelopen tien jaar heeft de redding van de Ringersfabriek het meeste indruk gemaakt op Spaans. "Het was een langdurige en intensieve actie. Piet Verhoeven riep ons op te gaan voor behoud. In 2012 dreigde sloop om plaats te maken voor een winkelcentrum. De economische crisis voorkwam dat. Gelukkig voor ons. Adapt nam toen het stokje van ons over. De gemeente besloot ondertussen om Ringers te beschermen met de monumentstatus, wat wij vanaf het begin hadden bepleit. De huidige plannen - een foodmarket, horeca en woningen - zijn veelbelovend, maar ik wacht af hoe het wordt. We hopen natuurlijk op een fraaie gerestaureerde gevel als herinnering aan Alkmaars boeiende industriële verleden op deze prachtige plek."

Hoogbouw

Spaans maakt zich wel zorgen om de geplande hoogbouw, rondom de fabriek. "Wij zijn niet tegen hoogbouw op de goede plek. Maar als je vlak naast het historische centrum zeventig meter hoogte voor een woontoren toelaat, raakt de schaalverhouding in monumentaal Alkmaar zoek. Fameuze, historische gebouwen als de Grote Kerk, het Stadhuis, de Kapelkerk, de Waagtoren en de St. Laurentiuskerk torenen nu trots boven de stad uit. Dat unieke beeld raak je kwijt, als het gedomineerd wordt door enorme hoogbouw. Mag het iets minder? De toeristen zullen niet voor woontorens onze oude stad komen bezoeken. Het stadsbestuur wil het woningtekort verminderen, terecht, maar de logistieke impact langs de Kanaaloevers van vijftien- tot twintigduizend woningen erbij binnen één generatie is enorm. Zo'n grote stadsuitbreiding met duizenden woningen hebben we sinds de jaren zeventig/tachtig niet meer gehad. Ik vraag me af of de logistieke gevolgen goed in kaart zijn gebracht. Wat is er nodig om de stad leefbaar te houden? Kunnen we zo'n schaalsprong aan? Moeten we niet eerst werk maken van alle leegstand boven de winkels?"

Jachthaven

Alkmaar promoot het watertoerisme. "Kijk 's zomers maar eens naar de boten in de grachten, langs de Bierkade en bij de Schelphoek. Prachtig toch? Maar denk eens verder. Bouw langs het kanaal een jachthaven. Een geweldig idee van Ed Diepenmaat van AIA en eerder al van architect Lody Trap. Ik steun het van harte."

'Historische Vereniging' betekent volgens Spaans niet dat de vereniging tegen alles is wat nieuw is. "Zeker voor Alkmaar zou dat onterecht zijn. We zijn niet tegen nieuwbouw. Hypermodern kan prachtig zijn naast een historisch pand. Waar het ons altijd om gaat is dat het passend moet zijn in de omgeving. Kwaliteit, maat, materiaal en hoogte. Zoals bij de Drie Klaasen aan de Wageweg. Oud en nieuw moeten een relatie hebben met elkaar. Onze tweejaarlijkse Puienprijzen, al vijftien edities, gaan daarom altijd naar restauraties én passende nieuwbouw. Ander geslaagd voorbeeld? De woningen naast het monumentale kaaspakhuis Eyssen. Moderne uitstraling en passend naast dat mooie monument.

Lees verder op pagina 4.


Vraag gezonde kant- en klaarmaaltijden stijgt

Vers kan zeker kant- en klaar zijn. (Foto: Uitgekookt)

REGIO - De afgelopen tijd zijn vooral de gezondere varianten van de kanten-klaar maaltijden heel populair. Dit zijn maaltijden die met verse ingrediënten op een ambachtelijke manier worden bereid zonder kunstmatige toevoegingen en conserveringsmiddelen. "De consument wordt steeds bewuster als het op voeding aankomt' aldus Johan van Marle, eigenaar van Uitgekookt. 'Verder zien we twee trends samenkomen. Enerzijds wil de consument steeds gezonder eten en anderzijds is het niet mogelijk om veel tijd in de keuken door te brengen om daadwerkelijk een gezonde maaltijd op tafel te zetten."

Van Marle ziet verschillende groepen consumenten maaltijden afnemen bij Uitgekookt. Dit zijn senioren die niet zelf meer kunnen koken maar bijvoorbeeld ook werkenden die onregelmatige uren draaien, laat thuis zijn of een eenpersoonshuishouden voeren. De maaltijden hoeven alleen nog maar worden verwarmd in de oven of magnetron. 'Met een team van professionele koks bereiden we met veel passie en deskundigheid elke week 20 verschillende gerechten met zowel Hollandse, Oosterse en Mediterrane invloeden' vertelt Johan van Marle. "Koken doen we op ambachtelijke wijze met verse en kwaliteitsproducten, dit proeft de consument gelijk."

De consument wordt steeds bewuster als het op voeding aankomt

Bij het consumentenprogramma VARA Kassa kwam Uitgekookt niet voor niets als beste uit de test. Naast de kwaliteit van de maaltijden is Uitgekookt ook op het gebied van bezorgen ver vooruit.

"We hebben fantastische bezorgteams in grote delen van Nederland. Deze bezorgers denken mee met de klant en zorgen ervoor dat de maaltijden netjes en correct aan huis worden gebracht", aldus een trotse eigenaar.

'Onze bezorgers hebben tijd voor een gezellig praatje en dat is vooral voor onze oudere klanten erg prettig. Elke keer een bekend gezicht aan de deur'.

Groeiende vraag

Om de groeiende vraag naar de gezonde maaltijden aan te kunnen is Uitgekookt verhuist naar een nieuw onderkomen. 'Dit geeft ons de mogelijkheid om steeds meer mensen in Nederland blij te maken met een heerlijke maaltijd' sluit van Marle af.

Benieuwd naar de maaltijden en gemak van Uitgekookt? Probeer het proefpakket van drie maaltijden voor slechts 12,95 euro (gratis bezorging).Bestellen kan via www.uitgekookt.nl of 085-0406065.

'Ik ben écht van Alkmaar gaan houden'

Foto: VINCENT DE VRIES RODI MEDIA

Vervolg voorpagina

Minder fraai vind ik winkelgevels die vrijwel helemaal uit glas zijn opgetrokken. Prima in een modern winkelcentrum, maar in een historische omgeving past dat niet. We beseffen dat wat je vandaag bouwt de monumenten van morgen kunnen zijn. In de bijna 300 columns in deze krant liet ik daarom steeds de verbinding tussen de geschiedenis en het heden doorklinken. Onze stad ligt er nu fraai bij. Daar hebben particulieren en de gemeente zich samen voor ingezet. Zo kunnen we ook trots zijn op Overstad, met het filmhuis en het poppodium. Dat leeft. Daar zijn we blij mee. De toekomst van de stad ziet er goed uit, als we op onze tellen blijven passen."

Carol

Na negen jaar voorzitterschap HVA moet Leen Spaans conform de statuten terugtreden. "Op de achtergrond blijf ik graag bij de vereniging betrokken, maar mijn opvolger Carol Korringa krijgt alle ruimte om haar eigen koers te varen. Zo hoort het ook. Harold Bos deed dat destijds voor mij en dat heb ik zeer gewaardeerd. We hebben een deskundig bestuur, houden lezingen, organiseren wandelingen en geven een prachtig magazine uit. En dat voor €25 per jaar. Onze 1500 leden genieten ervan. Zo kijk ik terug op negen mooie jaren. Met een sterke vereniging gaan we de toekomst in en houden we de geschiedenis van de stad levend. Ik laat wel een heel mooie vereniging achter, hoor!"

Erfrecht centraal bij Schipper en Lof

Astrid Lof en Mathieu Schipper. (Foto: Aangeleverd)

HEERHUGOWAARD - De 'Dag van het Erfrecht' is in het leven geroepen door de Vereniging Erfrecht Advocaten Nederland.

De erfrechtadvocaten van advocatenkantoor Schipper en Lof zijn aangesloten bij deze door de Nederlandse Orde van Advocaten erkende specialistenvereniging. Met de 'Dag van het Erfrecht' wordt aandacht gevraagd voor het belang van deskundige juridische begeleiding bij de afwikkeling van nalatenschappen. Vrijdag 22 maart vindt de eerste 'Dag van het Erfrecht' plaats. In dat kader is het kantoor van Schipper en Lof van 09.00 tot 12.00 uur en van 14.00 tot 17.00 uur geopend voor een gratis inloop, zodat belangstellenden kunnen kennismaken met het erfrecht. Kom langs of neem contact op tijdens de 'Dag van het Erfrecht', voor vrijblijvend advies over testamenten en de (afwikkeling van) nalatenschappen.

Aanmelden

Wie gebruik wil maken van de gratis inloop, wordt verzocht zich aan te melden via info@schipperenlof.nl. Dit in verband met de beschikbaarheid van de advocaten.

Kijk voor meer informatie over de Dag van het Erfrecht www.vean.nl/dag-van-het-erfrecht-22-maart-2019/

Auto Beautydag bij Autoschade de Laat

Ron Bruin is directeur van zowel Autoschade de Laat als van GlasGarage Heerhugowaard. (Foto: aangeleverd)

HEERHUGOWAARD - Autoschade de Laat aan de Newtonstraat 38 houdt zaterdag 23 maart voor de achtste maal de Auto Beautydag; een evenement waarbij het uiterlijk van de auto in de spotlights staat. Een ontsierend deukje of lelijke kras kan worden verholpen, tegen een zeer scherp tarief.

,,Onze eerdere ervaringen met de Auto Beautydag zijn zeer positief", aldus Ron Bruin, directeur van ABS de Laat Heerhugowaard bv. ,,Het blijkt voor veel mensen een laagdrempelige manier om iets aan de auto te laten doen. Een klein deukje of een vervelende kras; typisch van die dingen waar je eigenlijk te lang mee blijft rondrijden. Jammer, want hoe klein de schade ook is, 'het mooie' is van de auto af; de auto is direct minder waard bij inruil of verkoop. En dat terwijl een kleine schade heel goed, snel en onzichtbaar te herstellen is."
De Auto Beautydag is tevens 'open huis'. Autoschade de Laat heeft op hetzelfde adres een GlasGarage-vestiging. De specialisten van GlasGarage staan altijd klaar om te helpen bij autoruitschade; van sterreparatie tot een voorruitvervanging. GlasGarage repareert als het kan en vervangt als het moet. Er worden uitsluitend materialen van originele fabriekskwaliteit gebruikt en men hanteert strenge FOCWA-normen. GlasGarage geeft levenslange garantie op alle autoschadeherstelwerkzaamheden. Automobilisten met autoruitschade kunnen telefonisch of via de website een afspraak maken. In de meeste gevallen worden de werkzaamheden uitgevoerd terwijl men wacht. In de wachtruimte is gratis WiFi. Wie minder tijd heeft, kan gebruikmaken van een haal- en brengservice of vervangend vervoer. Autoschade de Laat is te vinden aan de Newtonstraat 38 in Heerhugowaard. Tijdens de Auto Beautydag geopend van 09.00 tot 15.00 uur. Meer info op www.autoschadedelaat.nl.