Ons Streekblad Waterland

23 mei 2019

Ons Streekblad Waterland 23 mei 2019


Van acrobatiek tot standup comedy

Gezellig genieten tijdens het Huiskamerfestival. (Foto: Tessa Posthuma de Boer )

Huiskamerfestival Broek in Waterland

BROEK IN WATERLAND - Het is alweer de vijfde keer dat Broek in Waterland wordt ondergedompeld in theater. Letterlijk, want de achttien mini-voorstellingen spelen zich 24 en 25 mei af in achttien prachtige, gastvrije huiskamers, verspreid over het dorp. Hart van het festival is de grote Huiskamertent op het Kerkplein, waar het publiek vermaakt, gelaafd en geïnspireerd wordt.

Gekozen is dit keer voor het thema: 'Alle hoeken van de kamer' en aan de programmering te zien, wordt dat meer dan waar gemaakt. Op vrijdagavond volgen de uiteenlopende acts in de Huiskamertent elkaar in een rap tempo op en kunnen bezoekers zich eerst vergapen aan acrobatiek van Broekse bodem met het trio Tête-bêche, dan lachen om internationaal bekende standupper Rayen Panday, luisteren naar de meeslepende liedjes van Elske Dewall, genieten van een akoestische ode aan George Michael door The Voice-ster Jordan Roy, om tot slot al die input er weer uit te dansen bij DJ Orlando.

Alle hoeken van de kamer

"Het leek ons leuk om het hele spectrum aan podiumkunst op één avond voorbij te laten komen," verklaart programmeur en producent Janine Haars de eclectische line-up. "Zodat je 's avonds in bed echt het idee hebt dat je alle hoeken van de kamer hebt gezien."

Bij de mensen thuis

Zaterdagavond komt het publiek als vanouds weer 'bij de mensen thuis'. Met maar liefst zes huiskamerroutes -dat waren er voorheen vijf-, met elk drie voorstellingen is er voor ieder wat wils te halen. "In elke route hebben we gezorgd voor zoveel mogelijk afwisseling tussen de drie voorstellingen", legt Haars uit.

Nieuwe ervaringen opdoen

"Dus welke route je ook kiest, je ziet altijd iets wat je nog niet kende, iets waar je misschien wel eens van gehoord hebt en iets wat een beetje out-of-the-box is voor je. En dat is precies de bedoeling van het festival. Nieuwe ervaringen opdoen en je laten verrassen door wat theater je te bieden heeft." En dat is veel. Van klassiekers als Speelman & Speelman tot nieuwkomers Tim Teunissen en Jeroen Bouwhuis. Van de tere muziek van Janne Schra en de Hout Licht Band tot de one woman show van Mira van der Lubbe en het improvisatie cabaret van Beperkt Houdbaar. Afijn, te veel om op te noemen dus.

Taart en heerlijke muziek

Op zaterdagmiddag is er taart, heerlijke muziek van Tromp & Mac Lachlan, de poppentheatervoorstelling 'Hands up' door Lejo van Sesamstraat én de kans om zelf in de spotlights te staan op het Open Podium onder de bezielende leiding van de Broekse cabaretière Dianne Liesker.

Meer info over de programmering en kaarten kopen via https://neeltjepater.nl/, bij Eetwinkel Jesse in Broek in Waterland. Ook kan men kaarten verkrijgen bij de Boekhandel Nimo in Monnickendam.

Muzikaal Volendam

VOLENDAM - Roy de Smet is maandag 27 mei te gast in Muzikaal Volendam. De singersongwriter uit de PX heeft net zijn EP uitgebracht. Tijdens het radioprogramma wordt uitgebreid gesproken over de nieuwe EP van Roy de Smet en over het singer sogwriter gebeuren. Maandag 27 mei van 20.00 tot 21.00 uur bij de LOVE in Muzikaal Volendam. De presentatoren van dit programma zijn Evert Runderkamp en Gerard Overmars.

Determinatiemiddag in Warder

(Foto: Aangeleverd )

WARDER - De Archeologische Werkgroep Waterland en Historische Vereniging Warder houden zaterdagmiddag 25 mei een determinatiemiddag voor jong en oud. Tussen 14.00 en 16.00 uur kunnen belangstellenden eigen bodemvondsten laten determineren door leden van de werkgroep in De Oude School van Warder.

Het doel van de determinatiemiddag is om archeologie te promoten en archeologische bodemvondsten uit Warder, Middelie, Hobrede, Axwijk, Kwadijk, Oosthuizen, Schardam, Oudendijk en Scharwoude nader te bekijken en meer zichtbaar te maken voor een breed publiek.

Interessante bodemvondsten

Velen weten van een object niet precies wat het voorstelt of hoe oud het eigenlijk is. Daarnaast kunnen er interessante bodemvondsten opduiken die het vermelden waard zijn of voor verdere determinatie in aanmerking komen. Bovendien is het voor de werkgroep een mooie gelegenheid om in contact te komen met de lokale inwoners, want zij zijn vaak goed op de hoogte van lokale bodemverstoringen waar scherven of andere bodemvondsten naar boven zijn gekomen. Tenslotte worden de meest opvallende bodemvondsten geregistreerd in de Waterlandse vondstendatabase, te vinden op de website archeologiewaterland.nl.

Samenwerkingen

De determinatiemiddag wordt gerealiseerd door samen te werken met lokale culturele instellingen en historische verenigingen om historie, geschiedenis en om archeologie lokaal in de belangstelling te zetten.

Expositie Masha Brzhezinskaia

ZUIDERWOUDE - Ieder jaar, van mei tot september, organiseert Cultuur in de Kerk - CatharinaStichting Zuiderwoude in samenwerking met de kerk een aantal zomertentoonstellingen met werk van verschillende kunstenaars op rij. Vanaf 1 juni exposeert Masha Brzhezinskaia (Gorky 1972) met olie- en acrylverfschilderijen. Zij is grafisch ontwerper en illustrator met ruim 20 jaar ervaring in illustratie en ontwerp van boeken en tijdschriften. Daarnaast was zij kunstdocent aan de Universiteit van St. Petersburg. Haar expertise omvat boekontwerp en kunstillustraties middels digitale programma's, maar ook met teken- en schildertechniek. Masha is nu ruim twee jaar in Nederland, en legt zich toe op het tekenen en schilderen van vrij werk. Ze maakt deel uit van een kunstenaarscollectief en heeft een atelier in Amsterdam Noord. In Nederland liet ze zich inspireren door de verandering die een nieuwe cultuur met zich meebrengt. Eten is er daar een van. Ze visualiseerde typisch Hollands voedsel in kleurrijke vlakken en geometrische vormen. Dit met een knipoog naar de abstracte kunstvorm uit het begin van de 20e eeuw in Rusland: het Suprematisme, dat we o.a. kennen van de Russische schilder Malevich. Zelf zegt ze daarover: "Ik zette met enige ironie typisch Hollands voedsel neer in een nieuw en fel gekleurd kunstwerk": Soup-rematism. Kerk open weekenden 1/2, 8/9, 15/16 en 22/23 juni van 12.00-16.00 uur.

Leven zonder geluidsoverlast

Last van een hinderlijke galm in kantoor of woning? Schouten Spanplafonds heeft de oplossing. Foto: Archief

NIBBIXWOUD - Last van een hinderlijke galm in kantoor of woning? Schouten Spanplafonds heeft dé oplossing en toont deze vrijdag 24, zaterdag 25 en zondag 26 mei in een show. Moderne interieurs zijn vaak uitgevoerd met harde materialen. Harde vloeren en wanden, geen gordijnen, et cetera. Deze interieurs hebben vaak last van hinderlijke galm. De kern van de oplossing ligt in de unieke combinatie van een geluiddempend, naadloos, akoestisch spanplafond dat micro-geperforeerd is. Door het toepassen van een akoestisch spanplafond is het mogelijk om op eenvoudige wijze de akoestiek in elke ruimte te verbeteren. Hierbij houdt de klant de voordelen van een super strak spanplafond. Plafondvakbedrijf Schouten, Dorpsstraat 82 in Nibbixwoud. Telefoon 0229-571391.

Zonnebloemloterij Monnickendam

MONNICKENDAM - De zonnebloemloterij is weer gestart. Vrijwilligers van de Zonnebloem Monnickendam & Omstreken komen vanaf heden tot eind augustus met loten langs de deur.

Met de opbrengst organiseert de Zonnebloem activiteiten voor mensen met een lichamelijke beperking. Een groot deel van de opbrengst van de loterij gaat naar dagjes uit en activiteiten in de gemeente Waterland. Maandag 7 oktober 2019 vindt de trekking plaats. Wellicht heeft u iets over voor de activiteiten van de Zonnebloemloterij?

Expositie

OOSTHUIZEN - Rita van der Vegt en Hedwig van der Heiden exposeren van 26 mei tot en met 16 juni in de Grote kerk in Oosthuizen.

Bij Rita staan pracht, kracht en vooral de kwetsbaarheid van onze blauwe planeet Aarde centraal. Zij werkt vanuit keramische vormen in combinatie met aluminiumplaat en corten-staal.

Hedwig maakt expressieve schilderijen. De kunstenaars passen prachtig bij elkaar!

Het is de tweede expositie in een reeks van vijf in dit culturele seizoen.

Zoals altijd is er ook dit jaar weer muziek in de kerk, onder andere vier orgelconcerten.

Ga voor informatie over de exposities en concerten naar www.grotekerk-oosthuizen.nl.