De Drom

22 mei 2019

De Drom 22 mei 2019


'We matchen met het stukje techniekontwikkeling'

T-shirt waarmee met app in lichaam gekeken kan worden. (Foto: Irina Hoffer)

BOVENKARSPEL – In de Westfriese Bibliotheken is weer van alles te beleven van 20 tot en met 29 mei. In die periode slaan de Westfriese Bibliotheken en de Omring hun handen ineen tijdens de 'Zorg van Nu 10-daagse'. Tijdens deze tien dagen zijn er vele activiteiten waarmee beide partijen de inwoners van Westfriesland willen voorlichten en laten zien hoe digitale en technische ontwikkelingen de zorg verandert.

Domotica info en kekke challenge tijdens Zorg van Nu 10-daagse in bibliotheek Stede Broec

Een eerdere samenwerking tussen beide partijen tijdens de eHealth-week in februari beviel goed. In die week reed de bibliotheek rond met de SRV-wagen met digilab en informatie over eHealth mogelijkheden. Zo bracht de Omring de elektronische medicijnen-houder mee, konden mensen zien hoe beeldbellen in zijn werk ging en was er een robot-kat. De bibliotheek bracht een 3d-printer mee, een robothand van lego en Visual Realitie-brillen. De combinatie smaakte naar meer.

Flitsbel en beeldbellen

"We matchen met het stukje techniekontwikkeling", laat Marloes Manshanden, programmamaker Digilab, weten, "omdat de techniek de zorg verandert. Er zijn veel ontwikkelingen in medische apparatuur, waardoor onderzoeken anders gaan, en die er ook voor zorgen dat je langer thuis kan wonen. Denk bijvoorbeeld aan deuren en gordijnen automatisch openen en dicht doen, lampen en tv automatisch aan en uit doen, een flitsbel en veel meer. Via beeldbellen is het mogelijk om direct contact met de zorg te hebben, zodat mensen niet meer hoeven te wachten tot de thuiszorg langskomt, maar ze meteen hulp kunnen vragen."

Kekke Challenge

Tijdens de Zorg van Nu 10-daagse is er voor de jeugd een kekke challenge in het DigiLab. Er worden daar drie casussen voorgelegd met een probleem. Aan de kinderen de taak om met technische hulpmiddelen hier een oplossing voor te bedenken. De casussen zijn: Hoe kan je knikkeren als je in een rolstoel zit? Hoe kan je iets van de grond pakken als je moeilijk kan bukken? En hoe smeer je je boterham als je maar een hand hebt? Met hun oplossingen dingen de kinderen mee naar een bijzondere prijs: een Virtuatee. Dat is een tshirt waarmee je met gebruik van een app op de ipad in augmented reality (aangevulde realiteit, red.) de organen in je lichaam kan zien. Zie ook de foto op deze pagina en het filmpje bij dit artikel op de website.

Technische oplossingen

Willem Hoogenboezem vertelt 23 mei vanaf 10.30 uur hoe hij het mogelijk heeft gemaakt om zijn zelfstandigheid in zijn eigen huis te vergroten, waarbij hij veel technologische oplossingen heeft gebruikt. "Ik doe het om mijn leven gemakkelijker en veiliger te maken", legt hij uit, "en ik heb er plezier in om dingen technisch op te lossen." Willem zit in een rolstoel en heeft een hoge dwarslaesie. "Stel dat ik ziek in bed lig en de bel gaat. Hoe weet ik dan wie er voor de deur staat? Met een camera bij de deur kan ik dat zien en kiezen of ik wel of niet open doe." Dat opendoen gaat bij hem ook via een app op zijn telefoon. De lichten kunnen bij hem via een app ook aan of uit en hij heeft sinds uitgebreid met de google-assistent. Dat is een kastje dat aan te sluiten is op de netwerksystemen en dat luistert naar stemcommando's. "Die moet je dan wel vantevoren instellen, maar dan hoef ik alleen nog maar te zeggen: ik ga naar bed, en dan gaan vervolgens alle lichten uit. Het is voor mij een stuk gemak en de toegevoegde waarde van de huidige techniek."

Activiteiten

Tijdens de 'Zorg van Nu 10-daagse' is er in de bibliotheek Stede Broec een expositie van diverse ontwikkelingen in de zorg en worden er cursussen aangeboden voor de iPad of de smartphone. Daarnaast is het mobiele 'Zorg van Nu team' 23 mei van 10-17u aanwezig voor al uw vragen op het gebied van domotica.

Meer info en activiteiten

https://www.westfriesebibliotheken.nl/actueel/zorg-van-nu.html. Het DigiLab is open: woe 23 mei 13-17 u, do 24 mei 14-17u, vr 24 mei 13-17u en woe 29 mei 13-17u.

(Foto: ()

West-Frisia maakt frisse start

(Foto: )

KWF zoekt vrijwilligers

(Foto: )

Zonnebloem bruist van activiteiten

West Frisia maakt frisse start

Het nieuwe bestuur. (Foto: aangeleverd)

ENKHUIZEN - Tijdens een bijzondere algemene ledenvergadering heeft voetbalvereniging West Frisia na een roerig jaar een nieuw bestuur gekozen en geïnstalleerd. De volgende bestuursleden zijn gekozen:Leonie de Groot - VoorzitterCynthia van Bezooijen - PenningmeesterNikki Oud - Secretaris Peter Groot - Technische zaken Derwin Dirven - SponsoringAnkie Eleveld - Jeugdzaken Marcel Smalheer - Facilitaire zaken Inge Bloem - Dames en meisjeszaken

Aftredend voorzitter Amanda Stelling werd door de vergadering gehuldigd tot Erelid. Zij sprak de vergadering toe en deelde een aantal hoogtepunten uit de periode waarin zij voorzitter was. Het huidige bestuur én erevoorzitter Evert May bedankten Amanda op haar beurt voor de enorme inspanningen die zij al deze jaren verricht heeft voor West Frisia. Natuurlijk werden ook de overige drie aftredende leden én de formateurs van het nieuwe bestuur in het zonnetje gezet voor hun inspanning.

Enthousiaste leden

Het nieuwe bestuur gaat met acht enthousiaste leden van start en zoekt nog een negende lid om het bestuur volledig te maken. Er is voor dit aantal gekozen om alle beleidsvelden in het bestuur te plaatsen om zo de communicatielijnen korter te maken. Het nieuwe bestuur wil tijdens de volgende algemene ledenvergadering een nieuw beleidsplan presenteren. Op korte termijn houden ze zich vooral bezig met het verstevigen van de communicatie binnen de vereniging, technische zaken en de kantine.

Zonnebloem bruist van activiteiten

Overhandiging rolstoel. v.l.n.r.: Peter van Staveren, Lia Schuijt, Jeanne Hermans en Nick van Tricht. (Foto: aangeleverd)

ENKHUIZEN - De Zonnebloem, afdeling Enkhuizen bruist van de activiteiten. Zo werd maandag een rolstoel met elektrische ondersteuning overhandigd door Nick van Tricht van De Dijk Scootmobielen op Industrieterrein Schepenwijk. Met een donatie van Rabobank Westfriesland én leverancier De Dijk werd de aanschaf mogelijk gemaakt. Peter van Staveren, Lia Schuijt en Jeanne Hermans namen het luxe vervoermiddel maar wat graag in ontvangst. De stoel is 'E-deaal', voor gasten die zelf geen rolstoel bezitten maar ook vriendelijk in gebruik voor de vrijwilligers, in een stad waar veel straten dijken zijn en veel steigers 'vals plat'.

'Wijven van het koor lieten zich van hun goede kant zien'

Dinsdag was er een muzikale middag met Viswijvenkoor 'Dulle Griet' in het Strandpaviljoen op het Enkhuizerzand. Het weer was net niet mooi genoeg om het buiten plaats te laten vinden. De grote zaal was zeer goed gevuld en ook deze middag werden de gasten op de gebruikelijke manier verwend met eten en drinken. De wijven van het koor lieten zich van hun beste kant zien en brachten hun verhalen en liederen aan de man én de vrouw. De zaal werd aan de hand meegenomen naar het ruige, rauwe leven van een zeeman. Meegesleurd de rokerige kroegen in, waar drank, vrouwen en ronselaars ieder hun spelen en een onzekere toekomst het enige houvast is. Complimenten voor de muziek, de medewerkers van het Strandpaviljoen en de vrijwilligers van de Zonnebloem voor een zeer geslaagde middag.

Verkopen van loten

Zaterdag waren vrijwilligers alweer op twee plekken bij supermarkten actief met het verkopen van loten. De overhandiging van het eerste lot, bij Marijke Lingerie, markeerde een aantal weken terug de start van de 50e Zonnebloemloterij. De komende maanden worden ze ook huis-aan-huis aangeboden. Ze kosten € 2,- per stuk, waarvan € 1,50 ten goede komt aan de plaatselijke afdeling, dus ten goede aan de fysiek beperkte mensen om ons heen.

'Er kan zoveel meer dan je denkt'

'Er kan zoveel meer dan je denkt', de slagzin van de Zonnebloem, werd deze week heel zichtbaar en duidelijk in de praktijk gebracht door de alle vrijwilligers die zich daar altijd sterk voor maken. Dit met steun en sympathie vanuit de samenleving.

Garagesale

ENKHUIZEN -Bewoners van de Capellesloot in Enkhuizen (wijk Kadijken) zetten aanstaande zaterdag voor de derde keer hun garagedeur wijd open voor de verkoop van tweedehands- en of hobbyspullen. Kom naar de wijk Kadijken om te snuffelen en misschien nét dat ene item te vinden dat zo gewenst is. Iedereen is van harte welkom van 9.00 tot 16.00 uur. Omdat de garagesale tweemaal eerder een succes was, wordt bezoekers aangeraden vooral op de fiets te komen. De bewoners van de Capellesloot hangen de vlag uit in de wijk. Tot zaterdag!

Gratis toegankelijk 'Operafeest'

(Foto: aangeleverd)

ENKHUIZEN - Een muzikaal 'operafeest' wordt gratis aangeboden door het Nottingham Community Opera Orchestra en koor op vrijdag 31 mei. De 130 musici en zangers komen naar de Westerkerk in Enkhuizen om er, zoals ze dat zelf noemen, een 'Operafeest ' van te maken.

Ze brengen een selectie van hun favoriete koorstukken en aria's uit bekende opera's ten gehore. Op het programma staan onder andere aria's uit de Nabucco & Il Trovatore van Verdi. Van Mascagni gedeelten uit de Cavelleria Rusticana en van Puccini stukken uit Tosca. Ook stukken uit de Lohengrin & Meistersingers van Wagner ontbreken niet. Het Engelse koor wordt aangevuld met geoefende zangers en zangeressen uit Nederland. Gezamenlijk brengen ze vrijdag 31 mei een bijzondere muzikale uitvoering ten gehore in de Westerkerk in Enkhuizen.

Dirigent Derek Williams

Derek Williams, de 'musical director', zegt over het programma: "Ik heb al heel lang een passie voor muziek van Wagner. Dat is al zo vanaf het moment dat ik het geluk had om als student mee te mogen zingen met Meistersingers in Bayreuth. In de 30 jaren daarna heb ik allerlei lokale koren gedirigeerd. Ook heb ik massale koren geleid bijvoorbeeld voor een uitvoering van Belshazzars Feest, Verdi's Requiem en van symfonieën van Beethoven en Mahler. Maar met deze uitvoering gaat eindelijk mijn lang gekoesterde wens in vervulling om ook delen uit opera's van Wagner te dirigeren!"

Concerten in Parijs en Chartres

De meeste uitvoerende musici en koorleden hebben in 2015 in Parijs onder leiding van Derek Williams Verdi's Requiem uitgevoerd in de l' Eglise de la Madeleine. Dat was ter gelegenheid van'70 jaar vrede in Europa'. Britse, Franse en Duitse zangers en musici voerden toen het Requiem gezamenlijk uit. Het was voor de uitvoerenden en toehoorders een gedenkwaardige uitvoering. Het werd zo'n succes dat de uitvoering in 2017 werd herhaald, maar behalve in Parijs nu ook in de kathedraal van Chartres.

Repetities

Dit jaar werd gekozen voor een mix van bekende orkeststukken en aria's uit beroemde opera's. Voor dit concert is gekozen voor stukken uit Nabucco en Il Trovatore van Verdi; van Mascagni uit deCavalleria Rusticana en van Puccini stukken uit Tosca. Een hoogtepunt moeten gedeelten uit Wagner 's Lohengrin worden. Besloten wordt met 'a large 'chunk' of Act 3 from Wagner Die Meistersinger von Nürnberg. Kerk open 19.30 uur, aanvang concert 20.00 uur. Meer informatie: www.westerkerkenkhuizen.nl of https://nottingham-music-enterprises.org.uk/. Om de werkelijke kosten te dekken wordt gecollecteerd.

Rommelmarkt IJsselzand

Rommelmarkt IJsselzand. (Foto: aangeleverd)

ENKHUIZEN – Na de Koningsdag vrijmarkt is er zaterdag 1 juni van 10.00 tot 13.00 uur een herkansing voor liefhebbers van een rommelmarkt.

In en om het Huis van de Buurt IJsselzand in de Anjerstraat zijn plekken en tafels te huur. Reserveren kan tot en met 24 mei via een telefoontje met Afra Schuitemaker. Tijdens de rommelmarkt wordt ook een miniloterij gehouden. Kinderen kunnen zich laten schminken of een eigen button maken voor € 1,00. Voor de lekkere trek is er koffie, thee en koek voor een prikkie en gratis limonade voor de kinderen.

Een plaats buiten kost € 2,00 en een tafel binnen huren kost € 3,00. Reserveren kan tot en met 24 mei tussen 19.00 en 21.00 uur bij Afra Schuitemaker op telefoonnummer 06-18705863.

Taalcafé zoekt vrijwilligers

(Foto: aangeleverd)

ENKHUIZEN – Het Taalcafé in IJsselzand, het huis van de buurt, zoekt wegens succes extra vrijwilligers die één of meerdere keren per maand op de dinsdagochtend van 9.30 tot 11.00 uur beschikbaar zijn.

Het gaat hierbij om mensen met affiniteit met taal die anderen willen helpen om de Nederlandse taal beter te leren spreken. Elke dinsdagochtend worden er informeel gesprekken gevoerd, onder het genot van een kopje koffie of thee. Het Taalcafé is gratis en voor iedereen toegankelijk. Het Huis van de Buurt, IJsselzand, is te vinden in de Anjerstraat 1.

Voor informatie over de activiteit en de vacature neem contact op met Joke Poelsma op 0228-528565. Mailen kan ook naar jokepoelsma@gmail.com

Dinerbuffet voor 65-plus Enkhuizers

ENKHUIZEN – Het welzijnswerk van Welwonen organiseert zaterdag 15 juni van 17.00 tot 20.00 uur in wijkcentrum en eetcafé de Bonte Veer een dinerbuffet voor 65-plus Enkhuizers. Bij inschrijving is er plaats voor maximaal tachtig personen.

De ervaring leert dat het buffet altijd snel is uitverkocht

Het drie-gangen-diner bestaat uit een voorgerecht met een keuze uit twee soorten soep en een hoofd- en nagerecht vanaf het buffet. Er is een keuze uit verschillende gerechten en een ijsverrassing. De kosten zijn € 15,00 per persoon. Deze prijs is exclusief drankjes. Per persoon worden de drankjes bijgehouden, ze worden na afloop afgerekend.

Vanaf woensdag 22 mei kunnen liefhebbers reserveren tijdens de openingstijden van het eetcafé. Van woensdag tot en met vrijdag tussen 13.00 en 20.00 uur en op zaterdags van 16.00 tot 20.00 uur. De Bonte Veer is gesloten op maandag, dinsdag en zondag en op 26 mei tot en met 2 juni. Reageer snel, want de ervaring leert dat het buffet altijd snel is uitverkocht. Vol is Vol. Tijdig aanmelden is zeer welkom.

Reageer snel, want vol is vol

Detalis

De Bonte Veer is te vinden aan de Wielewaal 1 in Enkhuizen. De zaal is open vanaf 16.30 uur. Zorg dat u er dan bent. Het buffet wordt bij binnenkomst afgerekend. Vragen of meer weten over de Bonte Veer? Bel gerust.

Meer weten?
www.bonteveer.nl.

KWF op zoek naar vrijwilligers

(Foto: aangeleverd)

ENKHUIZEN - De 70e collecteweek van KWF Kankerbestrijding vindt van 1 tot en met 7 september plaats. Deze grootste collecte van Nederland belooft in dit jubileumjaar zeer indrukwekkend te worden. Het collecteteam van KWF in Enkhuizen zoekt dringend organisatoren die er ook in Enkhuizen een succes van maken.

Op naar de 70e collecteweek

Alleen al in Enkhuizen krijgen elk jaar 117 mensen de diagnose kanker. Daarom organiseert KWF al 70 jaar de collecteweek. In de eerste week van september komen er in Enkhuizen 122 vrijwilligers in actie en wordt er huis-aan-huis en op straat gecollecteerd voor de bestrijding van kanker. In 2018 haalde het collecteteam in Enkhuizen €4.900,- op. Dit jaar zijn één of meerdere nieuwe coördinatoren nodig om de KWF-collecte te organiseren.

KWF is enorm trots op alle vrijwilligers in het land. Anouk de Leeuw, relatiemanager bij KWF: "Als vrijwilliger ben je als het ware een ambassadeur van KWF Kankerbestrijding en zorg je ervoor dat mensen weten waarom onderzoek nog steeds zo belangrijk is. Dit jaar is het 70-jarig jubileum en daarom zou het heel jammer zijn als er niet gecollecteerd kan worden in Enkhuizen. In een paar uurtjes kunnen vrijwilligers voor het KWF-collecteteam Enkhuizen direct, in de eigen gemeente, een bijdrage leveren aan de kankerbestrijding." Als coördinator bijdragen aan het KWF-collecteteam van Enkhuizen? Dan volgt volop ondersteuning vanuit het hoofdkantoor.

Opgave

Voor meer informatie en aanmelding: neem contact op met Anouk de Leeuw via telefoonnummer 06 22 51 00 74 of mail de relatiemanager via: aleeuw@kwf.nl.

Unieke viering 'Met open armen'

Oecumenische viering (Foto: aangeleverd)

STEDE BROEC - Voor het zesde jaar wordt een Oecumenische viering gehouden waarbij alle geloofsgemeenschappen in Stede Broec betrokken zijn. Dit keer wordt de dienst gehouden op zondag 26 mei om 10.00 uur in het Martinus College.

Tijdens de laagdrempelige viering met als thema 'met open armen' - waarbij iedereen welkom is - speelt de Band van het Leger des Heils vooraf, aansluitend volgt de viering die voorgegaan wordt door de voorgangers van de verschillende geloofsgemeenschappen en muzikaal begeleid door de Band van het Leger des Heils en een muziekgroep van de Weg. Voor kinderen wordt een programma gemaakt waar zij aan mee kunnen doen. Achteraf gezellig napraten met een kopje koffie of thee.

Zingen op de camping

Sjaak op de camping. (Foto: aangeleverd)

BOVENKARSPEL - Op camping De Gouwe Stek en het blote voetenpad aan de Gouw 11 in Bovenkarspel wordt zaterdagmiddag 15 juni muziek gemaakt.

Het Broekerhaven Smartlappenkoor geeft namelijk een gezellig mini-concert dat aanvangt om 16.00 uur. Naast de campinggasten nodigt het team van De Gouwe Stek iedereen uit om even aan te schuiven, mee te zingen en wat te drinken. Genieten dus.

Breed repertoire

Het Broekerhaven Smartlappenkoor heeft dit jaar elke maand wel ergens een optreden. Het repertoire is breed: van ingetogen naar uitbundig, van vroeger naar nu.

Noteer 15 juni in de agenda, pak de fiets en kom even aan. Toegang gratis.

Auto Tensen verkoopt eerste nieuwe Peugeot 508

De eigenaren va de nieuwe Peugeot 208. (Foto: aangeleverd)

ENKHUIZEN - De eerste verkoop van de nieuwe Peugeot 508 is een feit! Autobedrijf Tensen is PCA Merkspecialist en een onafhankelijk BOVAG autobedrijf voor onderhoud en reparatie van de merken Peugeot en Citroën. Zij verkochten de Peugeot 508 aan een trouwe klant. Het autobedrijf is te vinden aan de Dolfijn 4 in Enkhuizen.

Arjan Reus: "Wij besteden veel aandacht aan onze klanten, dus het is erg fijn om een van onze vaste klanten gelukkig te kunnen maken met een nieuwe auto. De nieuwe Peugeot 508 is een elegante en sportieve auto met een krachtig design en maakt rijden tot een echte beleving. De 508 maakt gebruik van de modernste veiligheids- en rijhulpsystemen. Met ons team van specialisten staan we klaar om klantgericht goede service te bieden tegen betaalbare tarieven. Wij wensen de nieuwe eigenaar heel veel jaren rijplezier met zijn nieuwe bolide!"

Zonnebrillenactie

"Juist omdat we veel aandacht aan onze klanten besteden hebben we een leuke actie in het leven geroepen. Iedereen die bij ons een afspraak maakt ontvangt een zonnebril cadeau", vervolgt Arjan Reus. "Mensen die op vakantie, een dagje weg gaan of lekker thuis genieten van de zomer, kunnen een selfie/foto met de Auto Tensen zonnebril maken en deze onder het daarvoor bestemde bericht op onze Facebookpagina plaatsen. Eind september belonen wij dan de meest origineelste, gekste of leukste foto met een verfrissende prijs!" Geen Facebook? Mail de foto naar: foto@autotensenenkhuizen.nl Let op! Deze foto wordt op de Facebookpagina geplaatst. Zie: Facebook.com/AutoTensenEnkhuizen.

Bereiken winkelcentrum Streekhof

De komende weken wordt gewerkt aan de bereikbaarheid van winkelcentrum Streekhof. (Foto: Filipe Janszen)

BOVENKARSPEL - De komende zeven weken wordt gewerkt aan de bereikbaarheid van het nieuwe winkelcentrum Streekhof aan de westkant. Er wordt onder andere een verkeersaansluiting gemaakt op de Burgemeester J.N. Stuifbergenlaan.

Vanwege de werkzaamheden is de weg gedeeltelijk voor een wat langere periode afgesloten. Het gaat om de Stuifbergenlaan vanaf de rotonde aan de Zesstedenweg / Dirk Essenlaan tot de rotonde bij de Middend / Rigtershof.

Fase 1: tot en met donderdag 23 mei

Het stukje Zesstedenweg tussen de rotonde Burg. J.N. Stuifbergenlaan / Dirk Essenlaan tot aan de ingang van het Streekhof wordt afgesloten. De rotonde blijft open. Deze wegafsluiting geldt ook voor fietsers, voetgangers en hulpdiensten.

Fase 2A: tot en met vrijdag 24 mei

De fiets- en voetpaden van de Burg. J.N. Stuifbergenlaan tussen de Zesstedenweg en De Middend / Rigtershof zijn afgesloten. De rotonde blijft open. De weg is deze periode nog wel toegankelijk voor autoverkeer. Er komt een omleidingsroute voor fietsers langs Rigtershof.

Fase 2B: maandag 27 mei tot en met vrijdag 7 juni

De Burg. J.N. Stuifbergenlaan tussen de Zesstedenweg en De Middend / Rigtershof is afgesloten voor alle verkeer. De rotonde blijft open. Deze wegafsluiting geldt ook voor fietsers, voetgangers en hulpdiensten. Tijdens het Pinsterweekend is de weg wel toegankelijk.

Fase 2C: dinsdag 11 juni tot en met vrijdag 14 juni

De Burg J.N. Stuifbergenlaan tussen de Zesstedenweg en De Middend / Rigtershof is afgesloten voor alle verkeer behalve voor voetgangers. De rotonde is ook afgesloten. Alle afsluitingen en omleidingen worden duidelijk aangegeven met borden.

Leven zonder geluidsoverlast

Last van een hinderlijke galm in kantoor of woning? Schouten Spanplafonds heeft de oplossing. Foto: Archief

NIBBIXWOUD - Last van een hinderlijke galm in kantoor of woning? Schouten Spanplafonds heeft dé oplossing en toont deze vrijdag 24, zaterdag 25 en zondag 26 mei in een show. Moderne interieurs zijn vaak uitgevoerd met harde materialen. Harde vloeren en wanden, geen gordijnen, et cetera. Deze interieurs hebben vaak last van hinderlijke galm. De kern van de oplossing ligt in de unieke combinatie van een geluiddempend, naadloos, akoestisch spanplafond dat micro-geperforeerd is. Door het toepassen van een akoestisch spanplafond is het mogelijk om op eenvoudige wijze de akoestiek in elke ruimte te verbeteren. Hierbij houdt de klant de voordelen van een super strak spanplafond. Plafondvakbedrijf Schouten, Dorpsstraat 82 in Nibbixwoud. Telefoon 0229-571391.

Toertocht Skeelergroep Stede Broec

(Foto: aangeleverd)

STEDE BROEC - Skeelergroep Stede Broec organiseert dit jaar op zondag 30 juni als vanouds weer haar toertocht door de omgeving van West Friesland.

Tijdens deze tocht worden twee afstanden op de skeelers verreden, 20 en 40 km. Tevens is er voor de jeugd de mogelijkheid om rondjes (+/- 800m) door het Nassaupark te rijden. Het betreft een vrije tocht waarop eenieder op zijn of haar eigen tempo kan skeeleren. Onderweg zijn er stempelposten met eten en drinken aanwezig. Zondag 30 juni 2019: Inschrijving geopend: 10.00 uur. Gezamenlijke Start 11.00 uur. Deelname kost € 7,- voor volwassenen en € 3,50 voor jeugd < 12 jaar. Het dragen van een helm is verplicht! Voor meer informatie kan men terecht op www.skeelergroepstedebroec.nl.

Vijf jaar De Huiskamer van Enkhuizen

ENKHUIZEN - De Huiskamer van Enkhuizen aan de Westerstraat 65 is in mei 2014 begonnen met het aanbieden van kleinschalige dagbesteding waarbij liefdevolle zorg hoog in het vaandel staat.

De medewerkers begonnen op een prachtige plek op de Zuiderkerkstraat in Enkhuizen. Na twee jaar hard werken kwamen er steeds meer mensen achter de liefdevolle zorg en deze mensen wilden bij De Huiskamer komen. Na ruim vier jaar is de instelling uit z'n jasje gegroeid en zijn de medewerkers op zoek gegaan naar een ander pand.

"Uiteindelijk is een prachtige plek gevonden aan de Westerstraat in Enkhuizen. Een andere droom was altijd al om een winkel te beginnen waarin we zelfgemaakte producten kunnen gaan verkopen en dat is ook gelukt. In het voorportaal verkopen we prachtige cadeauartikelen en hebbedingetjes. Deze zijn gemaakt door onszelf, onze cliënten of andere dagbestedingen uit het hele land. Kom gerust eens kijken en kom dan vooral langs voor een lekker kopje koffie of thee", zo meldt een woordvoerder van De Huiskamer.

"Iedereen is welkom en elke dag mag er in en uitgelopen worden! Boven in het pand is nu een grote rustruimte gecreëerd met bedden en relaxstoelen. Voor de cliënten is er een traplift om naar boven te gaan. Naast al deze mooie vertrekken hebben we ook een prachtige tuin waarin kleine konijntjes wonen. Nu vijf jaar later vieren wij ons eerste lustrum, een feestweek voor ons en onze cliénten met als klapper vrijdag 24 mei een optreden van Zusss. Wie deze instelling iets gunt geeft De Huiskamer een klinkende munt!" www.dehuiskamervanenkhuizen.nl

Een eigen stek in De Gent

Voortgang van de bouw. (Foto: aangeleverd)

HOOGKARSPEL - 'Een eigen huis, een plek onder de zon…' Zanger René Froger vraagt zich in dit lied af wat een mens simpelweg gelukkig maakt. Nu, over het antwoord hoeven de cliënten van de nieuwe locatie De Gent in Hoogkarspel niet na te denken. Voor hen is hun nieuwe woning een droom die uitkomt. Een eigen woonkamer, keuken, douche, toilet, slaapkamer en vooral een eigen voordeur. En juist die deur maakt dat ze zich eigenaar voelen in hun woning.

Officiële opening

Donderdagmiddag 23 mei om 15.00 uur verricht Burgemeester Michiel Pijl van de Gemeente Drechterland samen met een aantal cliënten de officiële opening van dit appartementencomplex. De Gent heeft twee bouwlagen en bestaat uit een hoofdgebouw met algemene ruimtes en 27 appartementen. Daarna is er in de binnentuin een feestje. Ook kunnen de genodigden, waaronder buren, familie, vrienden en vrijwilligers de woningen bekijken van cliënten die het leuk vinden hun nieuwe onderkomen te laten zien. Deze formule is voor een groot aantal cliënten een ideale manier om toch op eigen benen te staan. Clusterhoofd Annemarie Stapel geeft aan dat de nieuwe zorglocatie hiervoor bijzonder geschikt is. "Veel cliënten woonden onder begeleiding in een eengezinswoning. Samen met nog twee cliënten deelden ze de keuken, badkamer en entree. Daarom zijn we zo ontzettend blij met deze woonvorm. In hun eigen appartement hebben alle bewoners de privacy, die ze zo gemist hebben. Daar kleven echter ook risico's aan, zoals eenzaamheid. Daarom houdt de begeleiding goed in de gaten dat cliënten zich niet teveel terugtrekken en stimuleren ze om samen te eten of activiteiten te doen."

In de fraaie notariswoning, die zich pal aan de weg bevindt, is een grote algemene ruimte met een luxe keuken. In de gezellig ingerichte kamer ontbreekt een bankstel. Dat heeft volgens Annemarie een reden: "Deze ruimte moet uitnodigen tot bezigheid. Relaxen kunnen onze bewoners in hun eigen woning. Vandaar dat je hier alleen hoge tafels met stoelen vindt. Juist door dingen samen te doen vergroot je de saamhorigheid." Een leuke bijkomstigheid is dat een van de appartementen de teller op 100 brengt van het aantal huizen, dat Het Grootslag gasloos opgeleverd heeft. Alle woningen zijn voorzien van een warmtepomp, uitstekend geïsoleerd en rolstoeltoegankelijk.

Wie wonen in De Gent?

De Gent is bedoeld voor cliënten van verschillende leeftijden en met verschillende mogelijkheden. De meeste cliënten hebben een lichte of matige beperking. Overdag gaan zij naar school, werk of dagbesteding.

Zhong Jiao Acupunctuur en Fertiliteit

Zhong Jiao Acupunctuur heeft vele effecten. (Foto: aangeleverd)

(Advertorial)

WIJDENES - ''Probeer je al een tijd zwanger te worden, heb je inmiddels meerdere mislukte IVF pogingen met of zonder duidelijke aanwijzing en zoek je een veilige persoon om je hiermee te helpen? Als het antwoord hierop ja is, dan wil ik graag met je werken. Dit is waar ik enthousiast van word en je bent van harte welkom", aldus Rosalind van Zhong Jiao Acupunctuur.

Verhoog kansen met 40% door unieke combinatie acupunctuur, Chinese Kruiden en Mizan fertiliteitsmassage

Zowel voor een natuurlijke zwangerschap, als voor IVF, IUI, ICSI , worden je kansen met 40% verhoogd met de unieke combinatie van acupunctuur, Chinese Kruiden en Mizan fertiliteitsmassage.

Er is effect op:

Het reguleren van hormonen
Het ontwikkelen van meer follikels, dus meer eitjes
Een betere doorbloeding van de baarmoeder
Het verdikken van het baarmoederslijmvlies
Vermindering van de kans voor een miskraam
Minder stress en beter kunnen slapen

Voor mannen

Ook ondersteun ik bij infertiliteit voor mannen, het verbeteren van de kwaliteit en beweeglijkheid van het zaad met Chinese kruiden in de combinatie met drie sessies acupunctuur voor de punctie. Ik ondersteun ook bij menstruatiepijn, vleesbomen, cysten, vaginale schimmels, afscheiding en
borstkanker voor en na chemo.

Contact

Mail of bel Rosalind voor een afspraak 06-30334903, info@acupunctuur-zhong-jiao.nl.

Veel prijzen te winnen voor vroege vogels!

ENKHUIZEN – De Aldi-vestiging aan het Rode Paard 1 wordt gerestyled. Bij de 'opening' op 22 mei zijn er vanaf 8.00 uur veel prijzen te winnen. Het wordt een feestelijke gebeurtenis, waarbij de filiaalleider Mark de Vaal de gerestylde winkel opent met het doorknippen van het rode lint.

Restyling Aldi: meer sfeer en producten

Het vernieuwde filiaal zal vooral een andere uitstraling hebben waarbij meer aandacht is voor sfeer. Daarnaast is er een bredere keuze voor de consument omdat het aanbod van het assortiment is vergoot. Ook de vindbaarheid van producten en acties is verbeterd door betere signing in de winkel De nadruk van het assortiment ligt op veel verse producten zoals vlees, vis, groente en fruit, maar ook uiteraard op het versgebakken brood. De goed geteste producten, bekend als de 'Trots van Aldi' geven aan dat naast de voordelige prijs ook goede kwaliteit hoog in het vaandel staat.

Gezellige drukte

De verwachting is dat het op de ochtend van woensdag 22 mei een gezellige drukte wordt. De eerste 400 klanten krijgen bij aankoop van minimaal € 20,- aan boodschappen een tas met gegarandeerd een aantrekkelijke prijs. Op kraskaarten staan prijzen als schroefboormachines, combihamers of een tegoedbon van maximaal € 250,-. Voor klanten die geen prijzentas meer kunnen krijgen, is er - zolang de voorraad strekt - een gratis herbruikbare Aldi-tas. Ter gelegenheid van de feestelijke dag staat er 22 mei een foodtruck op de parkeerplaats om de klanten extra te verwennen. Daar worden heerlijke verse gerechtjes met de producten van Aldi bereid die klanten gratis kunnen proeven.

Duurzame winkel

Voor Aldi is duurzaamheid belangrijk. Niet alleen zijn er steeds meer biologische en Fairtrade-producten te vinden, ook wordt nagestreefd om de filialen zo duurzaam mogelijk in te richten. Tijdens de restyling is gebruik gemaakt van duurzame bouwmaterialen. Papier en folie worden 100% gerecycled. Alle binnen- en buitenverlichting is LED-verlichting. Bij de verbouwing werden regionale leveranciers, installateurs en aannemers betrokken. De vernieuwde Aldi beschikt over 79 eigen parkeerplaatsen. De openingstijden zijn op ma. t/m vr. 8.00 tot 21.00 uur, za. 8.00 tot 20.00 uur en op zo. 10.00 tot 19.00.

Meet & Greet voor nieuwe gastouders!

(Hélène de Bruijn Fotografie

ENKHUIZEN - Wil jij thuis & werk graag combineren en hou je van kinderen? Ben je op zoek naar zinvol werk? Als gastouder doe je er toe, in het leven van de kinderen én hun ouders.

(Advertorial)

Berend Botje organiseert voor toekomstige gastouders een leuke vrijblijvende Meet & Greet. Tijdens deze avond ontmoet je een gastouder, stel je je vragen aan een bemiddelingsmedewerker en ontdek je alles over gastouder worden. Stap donderdag 23 mei tussen 19.30 en 21.00 uur vrijblijvend binnen bij Berend Botje Enkhuizen, Sebastiaan Centenweg 199 in Enkhuizen. Ze beantwoorden graag al je vragen en vertellen alles over gastouder worden! Zie berendbotje.nl/gastouder of bel 088-2337000.