Alkmaars Nieuwsblad

27 maart 2019

Alkmaars Nieuwsblad 27 maart 2019


Monumentaal V&D-pand op de schop

Zo ziet het huidige V&D pand er straks uit. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - Na het vertrek van Topshelf werd het stil rond het voormalige V&D pand in de Laat, maar daar komt verandering in. Het pand gaat binnenkort op de schop en biedt straks ruimte aan meerdere winkels.

Op dit moment werkt architectenbureau BFAS de plannen uit voor - zowel op de begane grond als op de twee bovenliggende etages - commerciële ruimte voor verschillende huurders. De meest opvallende wijziging krijgt het later (jaren zestig) aangebouwde deel, dat een meer uitnodigende gevel krijgt. Ook de etalagepuien van het Rijksmonument uit de jaren '20 krijgen door bronskleurige metalen kaders een moderne uitstraling. De massieve luifel uit de jaren zeventig wordt vervangen worden door een lichte, transparante versie die moeten verwijzen naar de oorspronkelijke luifel van het pand. De gevel van het later aangebouwde deel wordt opengebroken en krijgt hoge glazen puien, waardoor dit deel veel lichter wordt.

De renovatie moet voor de bouwvak starten en de verbouwing neemt ongeveer een half jaar in beslag. Welke winkels het pand na de renovatie betrekken, is nog niet bekend. Het grootste deel van het huidige pand is in 1925 voor V&D gebouwd door de – destijds gerenommeerde – architect F.M.J. Caron. Het gebouw vertoont kenmerken van zowel Art Deco als de Amsterdamse School.

Dus tóch een Rembrandt!

Renée Smithuis. (Foto: Roel Backaert)

ALKMAAR- Wel of geen Rembrandt. Wie zich al jaren afvraagt of dat schilderij op zolder miljoenen waard is, kan zaterdag 6 april op de taxatiedag van het Stedelijk Museum Alkmaar. Bergense School-kenner Renée Smithuis en Arnold Ligthart, kunsthistoricus en voormalig kunstexpert bij Sotheby's zijn de experts die de kunstwerken op waarde schatten.

Taxatiedag in het Stedelijk Museum Alkmaar

De experts taxeren kunst uit de periode 1800 tot heden en bezoekers mogen één werk meenemen. De taxatiedag vindt plaats in de foyer van het museum tussen 12.00 en 16.00 uur en is op inloop.

Liefhebber

ExpertsKunstverzamelaar Renée Smithuis is naast Bergense School-kenner en liefhebber, de samensteller van de tentoonstelling Piet van Wijngaerdt. Grondlegger van de Bergense School, nog tot en met 12 mei te zien in Stedelijk Museum Alkmaar.

Kunstexpert

Smithuis is gespecialiseerd in het Nederlands expressionisme. Arnold Ligthart trad in 1997 in dienst als kunstexpert bij Sotheby's waar hij ruim 12 jaar werkzaam was. In 2009 startte hij zijn eigen kunsthandel, gespecialiseerd in schilderkunst uit de periode 19de tot en met 21ste eeuw.

Aanmelden

Aanmelden kan tot en met 4 april via reserveren@museumalkmaar.nl. Eenmalige kosten voor het taxeren van het werk zijn € 7,50.

Het museum is te vinden aan het Canadaplein. Meer informatie via www.stedelijkmuseumalkmaar.nl.