Schermer - Beemster op zondag

14 april 2019

Schermer - Beemster op zondag 14 april 2019


Stekkenmarkt

V.l.n.r. Tuinclubleden Anja Vlaar, Karin Schilder, Annemieke Klarenbeek, Elly Visser, en Irma van Wanrooy (Foto: aangeleverd)

WIJDEWORMER - Het weer wordt milder, dan kunnen de stekjes weer naar buiten of toch nog even achter glas. Zaterdag 11 mei wordt een stekkenmarkt gehouden door leden van Tuinclub Wijdewormer. De planten en andere producten staan uitgestald tussen 11.00 uur en 14.00 uur.

Lekker struinen over de stekkenmarkt. (Foto: aangeleverd)

Leden van tuinclub Wijdewormer hebben elk jaar vroeg voorjaarskriebels. In februari starten ze met het zaaien en oppotten van stekken. Als de winter het toelaat. Vanaf dat moment doen zij er alles aan om de zaailingen en stekken op te kweken zodat ze groot genoeg zijn. Het is elk jaar een race tegen de klok om ondanks het weer de planten gereed te maken voor de stekkenmarkt. Het lukt ze ieder jaar weer om er een fleurige markt van te maken met een diversiteit van stekken en zaailingen. Dat is leuk voor de leden van de tuinclub maar ook voor mensen met minder groene vingers. Het leuke van deze planten is dat ze als het ware zijn geboren in de polder. Dan moeten ze wel goed gedijen in dezelfde omgeving. De stekkenmarkt bevindt zich op het erf van de Familie Schilder, Noorderweg 111B, Wijdewormer.

Raadhuis Graft open voor publiek

Slibaardewerk te zien in het raadhuis. (Foto: aangeleverd)

GRAFT - Vanaf half april tot half oktober is het raadhuis in Graft weer open voor publiek. Museum In 't Houten Huis verzorgt jaarlijks een presentatie op de begane grond van dit fraaie stadhuis in renaissance bouwstijl uit 1613. Dit jaar wordt slibaardewerk met jaartallen uit de Gouden Eeuw tentoongesteld onder de noemer Gedateerd in Graft.

De presentatie is een onderdeel van een grote tentoonstelling die gaat over symboliek, teksten en jaartallen op dit specifieke Noord-Hollandse aardewerk. In Museum In 't Houten Huis, vanaf deze week ook weer geopend van dinsdag tot en met zondagmiddag, komt vanaf 19 mei een tentoonstelling met de titel Symbolen voor het oprapen. Andere afgeleide presentaties zijn te zien in Museum Jan Boon (vanaf juni) in De Rijp en in het Stedelijk Museum Alkmaar .

Op het 17e eeuwse slibaardewerk zijn jaartallen aangebracht die veelal een heugelijk feit meldde zoals een huwelijk. De opschriften werden opgebracht op aardewerken schotels, grapen, kannen, bekers maar ook fragmenten . De objecten in het raadhuis Graft met jaartallen van 1597 tot 1700 worden gelinkt aan een tijdlijn met gedenkwaardige wetenswaardigheden uit Graft, de regio of het land. Zo krijgen de jaartallen een verwijzing naar de tijd waarin het aardewerk in de huizen waren te vinden. De collectie aardewerk met jaartallen is bijeengebracht dankzij particuliere bruikleengevers maar ook dankzij AWN Zaanstreek en de archeologische diensten van de gemeenten Alkmaar en Zaanstad en natuurlijk van Museum In 't Houten Huis zelf.

Openingstijden

Openingstijden raadhuis Graft: vanaf 13 april t/m juni: zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur, Juli en augustus: woensdag t/m zondag van 13.00-17.00 uur. September t/m 13 oktober zaterdag en zondag van 13.00 – 17.00 uur. Grafter raadhuis bevindt zich aan Raadhuisstraat 22 in Graft. www.houtenhuis.nl

Schermerhorn: óók een familie

Willem Dirksz Schermerhorn, De Zuiderhoeve (Foto: Willem Dirkz Schermerhorm)

SCHERMERHORN - In de Grote Kerk in Schermerhorn wordt zaterdag 13 april om 14.00 uur het project 'Schermerhorn, óók een familie' geopend. Het project toont op allerlei manieren hoe de Westfriese familie Schermerhorn uitzwermde over Nederland, de VS, Canada en Rusland. De expositie is gratis te bezoeken. Zondagochtend 14 april is de expositie geopend tot 14.30 uur en start om 15.00 uur het concert door het Pergolesi Ensemble.

Schermerhorn is door de jaren heen een soort bedevaartplaats voor tientallen Amerikaanse en Canadese Schermerhorns. Het gastenboek in de kerk getuigt daarvan. Zaterdag 13 april wordt om 14.00 uur de expositie geopend. Historicus Tony Keevel vertelt dan over de oorsprong van de familie Schermerhorn, en hoe een Noord-Hollands dorp naam maakte in Amerika.Op de expositie zijn foto's en kaarten te zien zoals bijvoorbeeld die van de oude Schermerhorns en hun stolpen, en de bokkenwagen van de familie in de Noordeindermeer. Vrijdagavond 19 april wordt om 20.00 uur de film Het Familieraadsel vertoond , de VPRO-documentaire van Cherry Duyns over het drama rond Dirk Schermerhorn in Stalins Rusland. Zaterdagavond 20 april bent u om 20.00 uur welkom bij de levendige voorstelling "De Schermerhorns: familieverhalen verteld en vertoond", waarin verhalen van mensen en tijden elkaar kruisen. De Historische vertelling en gratis expositie en is geopend op 13, 14, 20, 22, 27 en 28 april. Vrijdag 19 april: Film, entree € 5,- Zaterdag 20 april: Levendige voorstelling: € 5,- Zie voor meer info en tickets op: https://www.grotekerkschermerhorn.nl/agenda/

Koningsfeest rondom De Boomgaard

Feest- en festivalband Crowded Room. (Foto: aangeleverd)

ZUIDOOSTBEEMSTER - Koningsdag Zuidoostbeemster wordt dit jaar extra uitgebreid gevierd voor alle leeftijden. Het feest vindt plaats in en rondom MFC 'De Boomgaard' aan Middenpad 2. Van 12.30 tot 15.30 uur zijn er meer dan twintig verschillende spelletjes voor kinderen van alle leeftijden zoals apenkopgooien eendjes hengelen, cactusringwerpen. Wees er op tijd bij.

Ook is er een Circus Mega speeleiland, Bibberspiraal, kun je Sumoworstelen, is er Jenga XXL en veel meer. De kaartverkoop is reeds gestart op basisschool De Bloeiende Perelaar te Zuidoostbeemster. De kaarten kosten 4 euro. Ook kunnen de kinderen zich laten schminken, een buttons maken of nagels laten lakken. DJ-Mitchel Eggers is vanaf 13.00 uur aanwezig om de muziek te verzorgen en rond 16.00 uur komt Clown OkiDoki. Ook voor de inwendige mens wordt gezorgd door de aanwezigheid van de pizzakar, snackkar, poffertjeskraam en suikerspin. Als klapper op de vuurpijl speelt om 16.00 uur ook de band Crowded Room, dé coverband voor feesten en festivals.

Bijenmarkt

Kramen rondom De Kerckhaen in Westbeemster. (Foto: aangeleverd.)

WESTBEEMSTER - De Beemster Bijenmarkt wordt zaterdag 4 mei alweer voor de 70ste keer gehouden. Het is een gezellige, informatieve markt voor jong en oud!

Op deze markt kom je alles te weten over de honingbij en de imker. Laat je verrassen door de veelzijdigheid van de kraampjes:van de keuring van bijenproducten uit de omgeving, tot kramen met drachtplanten, korfvlechten, insectenhotels, jam en sappen en natuurlijk honing en bijenproducten. Kom tussen 9.00 en 14.00 uur langs bij de Jisperweg 57 in Westbeemster, de markt is daar rondom De Kerckhaen. Let op: er is geen pin aanwezig!

Kindercabaret in Grote Kerk

DE RIJP - Cartouche verzorgt vanmiddag (zondag 14 april) om half 3 de familievoorstelling 'De Verkleedkoffer'. De Verkleedkoffer is een vrolijke, interactieve en humorvolle voorstelling van Arno Huibers en muzikant Paul van der Heijden met mime, clownerie en live muziek. Kaarten 7,50 euro in de voorverkoop te verkrijgen bij DA-drogist Rijkes (bij Het Boegbeeld), woonwinkel De Huiskamer, Rechtestraat 108 en Pakketje De Rijp, Zuideinde 27 in De Rijp en via de website www.cartouche-graftderijp.nl.

Spelletjesochtend Kunstgenoten

PURMEREND - 'Kunstgenoten in beweging' organiseert donderdagochtend 18 april van 10.00 tot 12.00 uur in Bibliotheek Purmerend een spelletjesochtend. Mark Hoeppe van de Spellenvereniging Purmerend laat deze ochtend zien welke leuke bekende en minder bekende spellen er gespeeld kunnen worden.

Iedereen kan meedoen met leuke, uitdagende, bekende en onbekende spelletjes die rond de tafel te spelen zijn. Gezellig samen een bordspel spelen, is goed voor het geheugen, sociale vaardigheden, communiceren en omgaan met tegenslagen. Samen of juist tegen elkaar. Maar in ieder geval met echt contact en zonder apps en sociale media.

Kunstgenoten in beweging organiseert elke donderdagochtend een activiteit voor senioren (65+). Leuk om samen met een vriend(in) heen te gaan maar ook heel geschikt om alleen op af te stappen. De komende weken staan op het programma: lezing over levenstestament, levensgroot schilderij met elkaar maken en wandeling en meezingen met liedjes van Annie M.G. Schmidt. Het complete overzicht is te vinden op de site: www.wherelant.nl

Kosten: € 5,-. Voor mensen met een kleine beurs: gratis. Aanmelden via info@wherelant.nl of tel. 0299-434777.

Teugels of keus

Je levensloop bewaren

in een hoekje van je hoofd

de herinneringen dansen

soms de samba

het onveranderbare deel

dat soms van slaap berooft

om verwaarloosbare kansen

die het leven soms belooft

gemist door twijfel

maar ook angsten

het kiezen van een weg

die je bewandelt


de behoedzaamheid

waarin je handelt

het behoudende geeft nu

een lichte spijt

door het gesettelde

raak je dat weer kwijt

overdenkt de invloed van...

is het een uitgestippeld plan?

Pas achteraf te overzien

zonder verwijt?

Nel Slothorst-Jurgens

Open repetitie van Rockkoor Let's Rock

Het koor bestaat nu uit 45 leden en kan in alle groepen nieuwe stemmen gebruiken. (Foto: Paul van Grieken)

ZUIDOOSTBEEMSTER - Op woensdag 17 april houdt Rockkoor Let's Rock een open repetitie. Iedereen die een keer mee wil zingen met het stoerste koor van Waterland is die avond welkom. De repetitie is van 20.00 tot 22.00 uur en is in gebouw 'De Boomgaard' aan het Middenpad 2.

Wellicht bevalt het zo goed dat er een lidmaatschap op volgt. Rockkoor Let's Rock bestaat dit jaar 15 jaar. In de afgelopen jaren heeft de formatie onder leiding van Peter Wagenaar al veel steengoede rocknummers gezongen, zowel tijdens Purmerendse evenementen en regionale korenfestivals als tijdens het eigen 2-jaarlijkse concert.

Sinds een aantal jaren zorgt de eigen live-band voor een extra dimensie. Het koor heeft op dit moment ruim 45 leden, verdeeld over 4 stemgroepen (sopraan, mezzo, alt en bariton/bas). Er is nog plaats in alle stemgroepen, maar vooral bij de mannen.

Hou je van rock en wil je graag zingen, meld je dan aan via de website www.rockkoorletsrock.nl

Start bouw 30 woningen Purmerbuurt

Wethouder Paul van Meekeren en toekomstig bewoner Martijn Smit graven de koker met de poster in onder de woning van Smit. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - Onder grote belangstelling van de toekomstige bewoners is de officiële handeling verricht voor de start bouw van het project Purmerbuurt. De aanwezigen. onder wie uiteraard veel aanstaande bewoners, werden in de Purmerkerk welkom geheten door Lukas Deurwaarder, projectontwikkelaar HSB. Vervolgens sprak wethouder Paul van Meekeren ze toe.

De kopers hebben een boodschap geschreven op een poster van het project en daarna was het de beurt aan Paul van Meekeren. Na het tekenen volgde en korte wandeling van de Purmerkerk naar de bouwplaats. Hier werd de poster in een koker geplaatst en deze is door wethouder Paul van Meekeren en Martijn Smit (toekomstige bewoner) ingegraven onder zijn woning.

Het kleinschalige plan met 30 luxe woningen omvat 7 vrijstaande, 14 tweekappers en 9 rijwoningen. De woningen zullen worden ontsloten door 5 toegangen en de indeling is zo gemaakt dat er een echt buurtje ontstaat. De ligging van het bouwplan is uniek: aan de golfbaan en het Purmerbos.

Gasloos

De woningen worden gasloos gebouwd. Speciaal voor deze nieuwe wijk is er een warmtenet aangelegd om aansluiting op Stadsverwarming mogelijk te maken. Het ontwerp van de woningen is van Boparai Associates Architekten, een landelijke stijl met veel afwisseling in woningtypes.

De verkoop van de woningen verloopt voorspoedig. Nog een enkele woning is beschikbaar. Geïnteresseerden kunnen een kijkje nemen op de website woneninpurmerbuurt.nl

Borrel met de buren

De kopers hebben, onder het genot van een hapje en een drankje, alvast kennis kunnen maken met hun toekomstige buren.

De Stoel in Wapen van Middelie

Sixtiesband de Stoel treedt op in het Wapen van Middelie. (Foto: Aangeleverd )

MIDDELIE - Sixtiesband 'De Stoel' treedt zondag 14 april live op in het Wapen van Middelie. Vele 'gouwe ouwe' hits staan gepland voor deze middag. De stoelen kunnen dus aan de kant en de dansvloer kan gevuld. Uiteraard worden er ook een aantal bekende nummers van The Cats gespeeld.

Het is het afsluitende optreden van dit seizoen voor de band. In oktober starten zij weer met een nieuw programma.

Zondag 14 april; aanvang 14.00 uur. Toegang gratis.

Het Wapen van Middelie is te vinden aan Brink 1 in Middelie. Zie ook www.hetwapenvanmiddelie.nl en info@hetwapenvanmiddelie.nl. Tel: 0299-621376

Project Appel

Appel nummer 47, te zien tijdens Kunstroute Beemster. (Foto: Ruud Streefkerk)

BEEMSTER - Binnenkort is er weer de Kunstroute in de Beemster tijdens Pasen. Ruud Streefkerk is een van de deelnemers en exposeert zondag 21 en maandag 22 april van 12.00 tot 17.00 uur aan Leeghwaterstraat 26. Kom langs en bezoek de expositie Project Appel! Ruud over zijn project: "De vergeten appel is met ons mee op reis geweest naar het noordelijkste puntje van Noorwegen, maar onderweg niet opgegeten, en tenslotte weer thuis in de fruitschaal beland." Voor volledige programma van Kunstroute Beemster kijk op: www.kunstroutebeemster.nl

8 dagen verblijf op sfeervol Kos

Alex 2 appartementen - Kos-Stad/Psalidi. (Foto: aangeleverd)

Vanaf slechts € 249,- p.p., incl. appartement en vliegreis

Het Griekse eiland Kos heeft een heerlijke mix van mooie stranden en oude cultuur. De sfeervolle, oude haven van Kos-stad heeft een levendige kade en een gezellige wandelpromenade, met als middelpunt een Middeleeuws kasteel. Naast cultuur opsnuiven kan je ook relaxen op de zandstranden of heerlijk vertoeven op de terrasjes en in de gezellige restaurants.

Een straatje op Kos. (Foto: Aangeleverd)
Alex 2 appartementen - Kos-Stad/Psalidi. (Foto: aangeleverd)
Een straatje op Kos. (Foto: Aangeleverd)

Alex 2 appartementen -

Kos-Stad/Psalidi

Alex 2 is een kleinschalig complex gerund door een hartelijke Griekse familie. Mike & Linda en hun zoons doen er alles aan om je verblijf zo fijn mogelijk te maken. Laat je door hen inspireren om de leukste plekken van Kos te ontdekken. De ligging van Alex 2 is lekker rustig, maar met de fiets ben je zo op het strand of in Kos-stad. Proef hier ook zeker de traditionele ouzo. Yamas!

Inbegrepen: retourvlucht Amsterdam - Kos met TUI Fly, retourtransfer luchthaven - appartementen, luchthavenbelasting en brandstofheffing, 7 nachten in Alex 2 appartement, verblijf o.b.v. logies in een 1-, 2- of 3-kamerappartement, Nederlandstalige reisleiding

Vanaf € 249,- p.p.

Reisperiode: 18 april t/m 20 oktober 2019. Deze aanbieding is te boeken t/m 30 april 2019. Prijs is een vanaf prijs p.p. o.b.v. 2 pers. per appartement. Vertrek ook mogelijk vanaf Eindhoven en Rotterdam. Exclusief € 2,50 calamiteitenfonds en € 25,- reserveringskosten per boeking. De vanafprijs is beperkt beschikbaar op een aantal data.

Meer informatie en boeken:

www.tui.nl/rodi, bel met TUI 088-0885885 (lokaal tarief) of ga langs in een TUI winkel in de buurt. Op deze reis zijn SGR- en ANVR-voorwaarden van toepassing.

Lezers kunnen exemplaar van 'Het Mooie van Ajax' van voetbalschrijver Chris Willemsen winnen

De bundel telt 224 pagina's. (Foto: aangeleverd)

REGIO - Al een halve eeuw brengt Ajax toptalenten voort, boekt het grote successen en heeft het een enorme schare fans en bewonderaars. Vanaf de eerste Europa Cupfinale in mei 1969 tot en met vandaag is het voetbal van de club vaak een lust voor het oog. Het aantal spraakmakende spelers is niet te tellen. Van Johan Cruijff tot Marco van Basten, van Patrick Kluivert tot Dennis Bergkamp en van Rafael van der Vaart tot en met de toptalenten van nú.

In het zojuist nieuw op de markt verschenen boekje 'Het Mooie Van Ajax' komen al die grote voetballers voorbij. Niet in journalistieke vorm, maar in opmerkelijke proza en poëzie waarin feiten en fictie elkaar hartstochtelijk omarmen. Lezers van Purmerend op Zondag kunnen een exemplaar winnen.

Chris Willemsen. (Foto: aangeleverd)

Het boek is voorzien van veel unieke, originele foto's. Al die herkenbare momenten en hartverwarmende herinneringen van Ajacieden - van 1969 tot en met 2019, in hun club én in Oranje - zijn voor eeuwig onderdeel van ons collectieve voetbalgeheugen. Het boek (€ 19,95 euro en 224 pagina's dik) is te koop in de betere boekhandel én online. Te bestellen via uitjekrant.nl/ajax

Over de auteur

Voetbalschrijver en -dichter Chris Willemsen heeft tientallen boeken en bundels op zijn naam staan. Over Ajax schreef hij in legio media. Nu verschijnt van zijn hand deze lofzang op de club, met eerder gepubliceerde verhalen en gedichten, maar ook fonkelnieuwe over Frenkie de Jong, Matthijs de Ligt, het koningskoppel Ziyech/Tadic en de heroïsche wedstrijd Real Madrid-Ajax.

Stuur een mail

Lezers van deze krant maken kans op een gratis exemplaar. Hoe? Simpelweg door een mail te sturen naar redactiepurmerend@rodi.nl Zet er wel bij waarom je vindt dat je een exemplaar verdient.

Vrijstaand wonen aan water in De Rijp

Vrijstaand wonen aan het water in De Rijp. (Foto: aangeleverd)

REGIO - Met een bootje zo de Eilandspolder invaren, in het voorjaar de pulletjes voorbij zien zwemmen, of in een koude winter de schaatsen onderbinden op een stralende dag en genieten van een tocht over de bevroren sloten. Dat kan vanuit uw riante vrijstaande woning in De Rijp.

Aan de Boeijerstraat in De Rijp realiseert Bot Bouw uit Heerhugowaard vijf vrijstaande woningen met grote tuinen op het zuiden aan het water. Deze luxe woningen met 138 m2 woonoppervlak hebben de uitstraling van een Kapberg. Dit 'oud-Hollandse' poldericoon past helemaal in de omgeving van De Rijp. Aan de voorzijde liggen ze aan een doodlopend straatje, zonder doorgaand verkeer voor de deur. Met twee parkeerplaatsen op eigen terrein.

De royale woonkeuken en -kamer hebben een gezamenlijk oppervlak van maar liefst 55 m2. Opvallend detail is het schuine plafond en de openslaande deuren naar de riante achtertuin aan het water. Wat een uitzicht! Op de eerste verdieping liggen een grote hoofdslaap­kamer van circa 18 m2, twee ruime slaapkamers van 10 m2 en een badkamer met douche. Bewoners hebben de keuze om twee slaapkamers samen te voegen tot één grote of een slaapkamer met badkamer op de begane grond aan te leggen.

De woningen zijn energieneutraal. De daken zijn uitgerust met zonnepanelen. Op de begane grond en eerste verdieping wordt vloerverwarming aangelegd. Warmte wordt opgewerkt met een bodemwarmtepomp. Dus geen gebouw gebonden energielasten en geen gasaansluiting. Het energieverbruik voor verwarming, koeling, ventilatie en warmwater wordt gedekt door de duurzame energie die men zelf opwekt.

Kijk op www.tweemasterderijp.nl voor meer informatie of bel met Magneet Makelaars in Alkmaar: (072) 509 60 70.

Zomerbollen natuurtalenten in tuintrend

Maak je tuin zomerklaar met zomerbollen. (Foto: Ibulb )

ALGEMEEN - In 2019 staan drie trends centraal in de tuin: Harvesting Elements, Soft Landing en New Frontiers. Ontdek de rol van zomerbollen in de trend New Frontiers. De overkoepelende naam van de drie trends is Cutting Strings. Het geeft aan dat de tijd is aangebroken om oude patronen te doorbreken en nieuwe koersen uit te zetten.

De veranderingen gaan snel en oude banden moeten doorgeknipt worden.Een tsunami van technologie komt over ons heen. Als tegenhanger van deze technologische golf ontstaat er behoefte aan een gezonde leefsituatie. Dit zorgt voor de juiste balans tussen lichaam en geest. De energieke uitstraling van zomerbollen is hierbij onmisbaar! In de tuin zorgen ze voor de gewenste frisse, heldere en futuristische sfeer. Zomerbollen zoals lelies, dahlia's en gladiolen versterken de futuristische sfeer dat nu de trend is. De combinatie van utopisch gekleurde bloemen in de meest bijzondere vormen geeft een gevoel van technologische vernieuwing, en tegelijkertijd een ontspannen sfeer waar zo'n behoefte aan is. Koele pasteltinten overlopend van licht naar donker gecombineerd met krachtige, felle kleuren brengen een frisse sfeer in de tuin. Vooral dahlia's en lelies zijn hier ware natuurtalenten in. Wil je weten welke soorten zomerbollen er zijn? En hoe je ze moet planten? Kijk op www.bulb.com

Nieuw cabarettalent Yara op de planken

Yara van Engelen. (Foto: Aangeleverd )

BEETS - De kerk van Beets presenteert donderdag 18 april om 20.15 uur, in samenwerking met de Paul van Vliet Academie: nieuw Cabarettalent: Yara van Engelen met 'Fluiten mag'

"Ik maak zoveel domme dingen mee, dat ik wel cabaret móét maken. En dat met een vleugje feminisme…. of toch niet?"Examencommissie: 'Cadeautje, wat een talent! Ze heeft lak aan alles, is zo zichzelf. Het beste wat ik ooit gezien heb op de Paul van Vliet Academie. Hier word je heel gelukkig van.

Nieuw talent

Die drie kwartier vlogen voorbij. 'Misschien de nieuwe Hans/Jasperina/Joep/Freek/Paul of Toon? Hiernaast kent elke voorstelling ook een bonusoptreden. Toegang € 7,50. Zie ook www.kerkbeets.nl.

Land van Fluwel opent spectaculaire uitkijktoren

De nieuwe uitkijktoren van Land van Fluwel. (Foto: aangeleverd)

SINT MAARTENSZEE - Je weet niet wat je meemaakt op een van de nieuwste attracties op Land van Fluwel in Sint Maartenszee. De robuuste uitkijktoren biedt een prachtig uitzicht over de bloeiende bloemenvelden. Spectaculair is niet alleen de hoogte maar zeker ook de 25 meter lange glijbaan.

Het avonturenparadijs is ook dit jaar weer de ultieme plek voor levensgenieters en avonturiers. Zeker nu er deze winter, naast de uitkijktoren, hard gebouwd is aan een nieuwe skelterbaan en klimparcours waarop kinderen gezekerd klimmen. Jong en oud trekken verder de stoute schoenen uit en bedwingen het 1 kilometer lange blotevoetenpad, dat zeker voor kinderen ook vol avontuur en klautermogelijkheden zit.

Land van Fluwel blijkt ook kort na de seizoensopening weer een verrassend avontuur voor jong en oud! De avonturen bieden voor ieder wat wils en verwonderen van 0 tot 100 jaar oud. De avonturen zijn zo gebouwd dat er echt voor elke leeftijd nieuwe uitdagingen zijn. Kinderen spelen, prieken, prutten en verleggen hun grenzen terwijl ouderen opbloeien bij al het moois dat de bloeiende bloemenvelden en de geschiedenis van de tulp te bieden heeft. In de Dutch Tulip Experience maak je met een audiotour kennis met de sprookjesachtige geschiedenis van het bekendste Hollandse icoon: de Tulp!

Terwijl de kinderen, na een aantal gezamenlijke avonturen, nog uren spelen in het AvonturenSpeelParadijs en het Verstoppertjesbos is het voor de volwassenen goed toeven op het terras van Restaurant De Kneinsberg. Land van Fluwel is dagelijks geopend vanaf 10.00 uur. Zie ook www.landvanfluwel.nl

Verrassingsbezoek van Koning WA

Koning Willem Alexander (rechts) laat zich uitgebreid informeren. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - Dinsdagochtend vroeg werden de bewoners van de proeftuin aardgasvrij verrast door bijzonder bezoek: Koning Willem-Alexander kwam samen met minister Eric Wiebes langs om te kijken naar de voortgang van het aardgasvrij maken. Zij gingen daarvoor in gesprek met mevrouw Ramtahalsing, bewoner van de wijk. Zij woont in één van de eerste woningen die op het warmtenet van Stadsverwarming worden aangesloten.

De Koning toonde interesse in de wijze waarop Purmerend de inwoners helpt om de woning aardgasvrij te maken. Bewoners hebben veel mogelijkheden om met de gemeente in gesprek te gaan en op die manier invloed uit te oefenen. De gemeente heeft midden in de wijk een woning als kantoor in gebruik, waar bewoners welkom zijn.

De Koning kreeg een rondleiding door de woning, en uitleg over de verschillen tussen centrale verwarming en een warmtenet. Ook sprak hij met de directeur van de grootste woningcorporatie in Purmerend, Cees Tip, die uitlegde hoe de corporatiewoningen worden verduurzaamd en aardgasvrij gemaakt. Directeur Stadsverwarming Purmerend, Gijs de Man, gaf een update over de werking van de biomassacentrale waar de warmte wordt opgewekt. Deze centrale is in 2015 door Koning Willem-Alexander geopend.

Purmerend is één van de koplopers in de energietransitie. Reeds 75% van de woningen is aangesloten op het warmtenet, omdat dat al sinds de jaren '80 de norm is in Purmerend. De 25% die nu nog aardgasvrij moet worden, betreft met name woningen van voor die periode.

Sociaal maatschappelijk

De gemeente is er trots op dat de Koning en de minister Purmerend hebben uitgezocht om zich te verdiepen in de materie.

Gratis taxatiedag in Purmerends Museum

PURMEREND - Donderdag 18 april is een gratis taxatiedag van munten, postzegels, papiergeld en ansichtkaarten in het Purmerends Museum. De organisatie is van Heritage Auctions Europa in samenwerking met het museum.

Ergens slingeren nog postzegelalbums van opa op zolder. Waar zijn de munten van pa eigenlijk gebleven? Moesten die biljetten niet ingeleverd worden bij de bank? En zijn die ansichtkaarten bestemd voor het oud papier, of….. Herkenbaar?

Er wordt gewerkt in vier blokken van één uur, te beginnen om 12.00 uur. U kunt twee dagen voor aanvang telefonisch een nummer bij het museum reserveren (0299-472718). Voor meer info: MPO, 030 6063944.

Porsche Cayenne Coupé: sportiefste SUV

Porsche Cayenne Coupé (Foto: Rossen Gargolov)

REGIO - Porsche breidt de derde generatie van de succesvolle Cayenne uit met de nog sportiever gelijnde Cayenne Coupé. "De coupé bezit alle technische highlights die de huidige Cayenne ook heeft, maar voegt daar een nog dynamischer ontwerp en nieuwe technische details aan toe," aldus Oliver Blume, CEO van Porsche AG. Tot de highlights van de Cayenne Coupé behoren onder meer een scherper gesneden design voor de achterzijde, een adaptieve achterspoiler, twee separate achterzittingen en een panoramisch vast dak van glas of een optioneel carbondak.

Dynamischere proporties en speciale designelementen geven de nieuwe Cayenne Coupé een sportief-elegant voorkomen. "De daklijn, die van achteren veel sneller afloopt, geeft de coupéversie een nog dynamischer uiterlijk en positioneert deze variant als het sportiefste model in het segment," zegt Michael Mauer, hoofd van Style Porsche. Dit effect wordt ondersteund door een vaste dakspoiler, die het coupésilhouet extra aanzet. De voorruit en A-stijl zijn vlakker dan die van de Cayenne vanwege het met twintig millimeter verlaagde dak. De nieuw ontworpen achterportieren en schermen verbreden de Cayenne Coupé met 18 millimeter en dragen op die manier bij aan de gespierde looks. De kentekenplaat is nu geïntegreerd in de bumper, wat het zwaartepunt in het design van de auto visueel omlaag brengt.

Standaard heeft de Cayenne Coupé een panoramisch glazen dak van 2,16 vierkante meter, wat voor alle inzittenden een uniek gevoel van ruimte creëert. Een geïntegreerd rolscherm beschermt tegen te felle zon en kou. Optioneel is een carbondak leverbaar voor de coupé. Door het geprofileerde carbondak krijgt de auto daarmee de typische uitstraling van een sportwagen, vergelijkbaar met de Porsche 911 GT3 RS. Het carbondak maakt deel uit van een van de drie lichtgewicht sportpakketten. Deze pakketten omvatten ook het Sport Design Pakket met nieuwe, superlichte 22 inch GT Design wielen, met stof beklede stoelen met een klassiek ruitjespatroon en vele carbon en alcantara accenten in het interieur. Bij de Cayenne Turbo Coupé maakt ook een sportuitlaat deel uit van dit pakket.

De Cayenne Coupé is bij de marktintroductie leverbaar met twee krachtige motoren. De 3,0-liter V6 met turbo levert 250 kW/340 pk en ontwikkelt een maximumkoppel van 450 Nm. De sprint van 0 naar 100 km/u voltooit deze versie in combinatie met het standaard Sport Chrono Pakket in 6,0 seconden. Met de optionele lichtgewicht-sportpakketten accelereert de auto in 5,9 seconden naar de 100 km/u. De topsnelheid bedraagt 243 km/u. Het topmodel, de Cayenne Turbo Coupé, heeft een 4,0-liter V8-motor met dubbele turbo die 404 kW/550 pk en een maximumkoppel van 770 Nm levert. De Cayenne Turbo Coupé accelereert in 3,9 seconden van 0 naar 100 km/u en stoomt door naar een top van 286 km/u.

De Porsche Cayenne Coupé is per direct te bestellen en staat eind mei bij de Nederlandse Porsche Centra. De consumentenadviesprijzen beginnen bij € 124.000 voor de Cayenne Coupé en € 207.800 voor de Cayenne Turbo Coupé. De uitgebreide standaarduitrusting omvat onder meer snelheidsafhankelijke Stuurbekrachtiging Plus, 20 inch lichtmetalen wielen, Park Assist voor en achter inclusief achteruitrijcamera, Porsche Active Suspension Management (PASM) en het Sport Chrono Pakket.

Kuipers start nieuwe reis in Audi e-tron

Audi e-tron (Foto: Kia)

REGIO - André Kuipers is met ingang van vandaag Audi e-tron-rijder. De astronaut met twee ruimtemissies achter zijn naam kiest de e-tron vanwege het technologische en duurzame karakter van de auto. De 100 procent elektrische aandrijving maakt CO2-neutrale mobiliteit mogelijk.


Audi heeft de Audi e-tron begin dit jaar officieel geïntroduceerd tijdens het Mission Zero evenement in Amsterdam. Eén van de gastsprekers was astronaut André Kuipers, één van de weinige mensen die de aarde vanuit de ruimte heeft kunnen observeren. André Kuipers: "Door een ruimtereis verandert je blik op de aarde letterlijk. Van buitenaf ervaar je de kwetsbaarheid van onze planeet heel goed. Het doordringt je ervan dat we verstandig moeten omgaan met de beperkte voorraden op onze planeet. We kunnen niet meer zonder vervoer, maar in ons eigen belang is het verstandig om het gebruik van fossiele brandstoffen terug te dringen en de lucht die we inademen schoner te maken. Nieuwe technologie is nodig om alternatieven te kunnen bieden. Elektrisch rijden draagt daar in grote mate aan bij en die techniek is inmiddels op een hoog niveau."

"De e-tron laat zien waar Audi voor staat; niet alleen in technologisch opzicht, maar ook als het gaat om volstrekt zorgeloos elektrisch rijden," verklaart Gerard Jansen, directeur van Audi Nederland. "Bovendien markeert hij voor ons de start van een compleet nieuw tijdperk, waarin de focus volop op elektrificatie ligt. Met de e-tron Sportback, e-tron GT en Q4 e-tron concepts hebben we al laten zien wat er de komende jaren van Audi te verwachten valt op het gebied van 100 procent elektrisch rijden. Maar ook met de nieuwe plug-in hybridetechnologie voor de Audi's Q5, A6, A7 en A8 TFSI e die nog dit jaar te bestellen zijn, zetten we nu al belangrijke stappen op weg naar CO2-neutrale mobiliteit."

De 100 procent elektrisch aangedreven Audi e-tron is nu leverbaar voor alle ruimtereizigers. Doordat de batterij in de wagenvloer is weggewerkt en door de compacte elektromotoren biedt de SUV volop 'personal space' voor vijf personen, inclusief hun bagage. De Audi e-tron beschikt over twee krachtige elektromotoren, één voor de vooras en één voor de achteras. Daardoor heeft de e-tron quattro vierwielaandrijving. Ofwel: optimale grip en stabiliteit én dynamiek onder alle omstandigheden. Uiteraard is de e-tron ontwerpen rondom het thema efficiency. Hij is zeer gestroomlijnd, de elektromotoren winnen bij afremmen energie terug en hij beschikt over een innovatief warmtemanagementsysteem. Zijn actieradius bedraagt hierdoor ruim 400 km volgens WLTP. De Audi e-tron is luxueus uitgerust en is altijd online. Hij wordt gebouwd in Audi's CO2-neutrale fabriek in Brussel.

Introductie nieuwe Mercedes-AMG

Mercedes-AMG A 35 4MATIC Limousine (Foto: Daimler AG)

REGIO - Na de Hatchback introduceert Mercedes-AMG de volgende instap in de wereld van Driving Performance: de A 35 4MATIC Limousine (brandstofverbruik gecombineerd 7,3-7,2 l/100 km; CO2-uitstoot gecombineerd 167-164 g/km) is het tweede model van Mercedes-AMG dat op het nieuwe platform voor compacte auto's wordt gebouwd.

Deze auto zal erg in de smaak vallen bij klanten die het sportieve karakter van een Mercedes-Benz met voldoende ruimte voor passagiers en bagage zoeken. De hoge rijdynamiek van de wendbare Limousine wordt gewaarborgd door de 2,0-liter viercilinder turbomotor met 225 kW (306 pk) vermogen, de AMG SPEEDSHIFT DCT 7G-transmissie met dubbele koppeling, het AMG-onderstel en de variabele vierwielaandrijving AMG Performance 4MATIC.

Met de nieuwe A 35 4MATIC Limousine wordt het huidige AMG-portfolio uitgebreid met een aantrekkelijk, extra instapmodel. Deze auto richt zich op een jonge doelgroep die veel vermogen zoekt in combinatie met comfort en ruimte voor passagiers en hun bagage. De acceleratie van 0 naar 100 km/h in 4,8 seconden en de topsnelheid van 250 km/h (elektronisch begrensd) zullen de verwachtingen van deze klanten op het gebied van rijdynamiek in het compacte segment overtreffen. De vierdeurs A 35 4MATIC heeft een wielbasis van 2.729 mm en de krachtige proporties van een dynamische en tegelijkertijd compacte Limousine met sportieve, korte overhangen voor en achter.

Sportieve Renault Talisman

Renault Talisman S-Edition (Foto: Renault)

REGIO – De Renault Talisman is nu ook leverbaar als S-Edition. Het betreft een nieuwe uitvoering die op het uitrustingsniveau Intens is gebaseerd. Alle extra ten opzichte van de Intens vertegenwoordigen een waarde van € 2.400,-, terwijl de meerprijs van de S-Edition slechts € 900,- bedraagt.

De S-Edition is beschikbaar voor de Talisman Sedan en Talisman Estate. Deze nieuwe uitvoering heeft een sportief interieur met onder meer zesvoudig elektrisch verstelbare voorstoelen inclusief geheugenfunctie, stoelverwarming, stoelventilatie en massagefunctie. De stoelen zijn bekleed met leder in 'Riviera Noir' met rood stikwerk dat ook terugkomt op het dashboard, de deurpanelen, het stuurwiel en de afwerking van de versnellingspook.

De sportieve uitstraling in het interieur wordt versterkt door de aluminium pedalen en sierstrips, zwarte hemelbekleding en luxe veloursvloermatten met S-Edition-logo en rode bies. Aan de buitenzijde is de Renault Talisman S-Edition te herkennen aan de 18-inch lichtmetalen wielen 'Grand Tour' en de S-Edition-badges op de voorschermen.

De Talisman Estate heeft in alle gevallen een (onveranderde) meerprijs van € 1.200,- ten opzichte van de Talisman Sedan. De extra krachtige TCe 225 benzine- en Blue dCi 200 dieselmotor zijn voorbehouden aan de topuitvoering Initiale Paris.

De nieuwe Mazda3 2019

Mazda3 (Foto: Mazda)

REGIO - De nieuwe Mazda3, waarvan de eerste generatie werd gelanceerd in 2003, is het eerste model van een nieuwe en inmiddels zevende generatie Mazda's. Sinds de introductie zijn er wereldwijd meer dan zes miljoen exemplaren van dit model verkocht, waarvan er meer dan een miljoen naar Europa zijn verscheept.

Vanaf 15 maart staat de volledig nieuwe Mazda3 in de Nederlandse showroom voor prijzen die beginnen bij € 27.160,-. Voor deze prijs is het nieuwe model standaard veel rijker uitgerust dan zijn voorganger. Tegen het eind van het jaar zal de revolutionaire Skyactiv-X motor beschikbaar komen voor een meerprijs van € 950,-.

Mazda heeft bij de introductie van de nieuwe Mazda3 in Europa G-Vectoring Control Plus (GVC Plus) toegevoegd aan het Skyactiv-Vehicle Dynamics pakket. GVC Plus is de tweede generatie van deze voertuigdynamica-controletechnologie van Mazda.

Voortbouwend op het soepele en efficiënte rijgedrag waaraan het bestaande GVC al bijdroeg voegt GVC Plus nu de regeling van het verticale draaimoment toe via remondersteuning. In bochten levert GVC Plus zeer subtiel enige remdruk aan de buitenste twee wielen op het moment dat het stuurwiel weer in de middelste stand wordt gezet. Dit levert een kort herstelmoment op, wat er voor zorgt dat de auto zich beter richt naar de rechte lijn en daarmee een grotere stabiliteit biedt. Dit vereenvoudigt manoeuvres voor het vermijden van noodsituaties en biedt meer betrouwbare stuurdynamiek onder verschillende omstandigheden.

Extra Paasvoordeel bij Dekkerautogroep

(Foto: aangeleverd)

REGIO - De keuze is enorm bij de acht vestigingen in Noord-Holland. Bij aankoop van een occasion of demonstratie auto kan de klant rekenen op een extra Paaskorting van € 500,- en een zeer aantrekkelijk inruilvoorstel. Met occasions vanaf € 2.945,- tot zeer luxe SUV's en sportwagens is er voor elke beurs iets te vinden in de diverse voorraad. Zelfs de ondernemer heeft keus uit bijna 50 bedrijfswagens.

Wie liever in een nieuwe Ford de zomer tegemoet gaat is bij Dekkerautogroep ook aan het juiste adres. In het oog springende aanbiedingen zijn de behoorlijk aangescherpte Private Lease tarieven op de Fiesta, Ecosport en Focus. Een compleet uitgeruste Fiesta is nu tijdelijk leverbaar vanaf € 249,- per maand. De compacte SUV, de Ecosport, rijdt men al vanaf € 299,- per maand. Deze aanbiedingen zijn echter tijdelijk en zolang de voorraad strekt omdat Ford een maximum aantal auto's voor deze actie beschikbaar heeft gesteld.

"Wij maken ons op voor een druk Paasweekend", aldus Eric Herman van Dekkerautogroep. "Het Paasweekend is traditioneel één van de drukste momenten in onze showrooms. Vooral de consument die op zoek is naar een gebruikte auto grijpt dit actieweekend aan om te profiteren van extra voordeel. In tegenstelling tot veel andere dealerbedrijven hebben wij een zeer uitgebreide en diverse voorraad. Ook voor de wat goedkopere occasion kan men bij ons terecht. Zo hebben wij ongeveer 50 auto's onder de €10.000,-. En wie op zoek is naar iets bijzonders zoals een Maserati Ghibli, een Porsche Panamera of een exclusieve Ford Mustang V8. Met een koopavond op donderdag 18 april trappen wij onze traditionele Paasshow af. Op 2e Paasdag zijn alle Dekkerautogroep vestigingen geopend van 11.00 tot 16.00 uur".

Autoverkoop

REGIO - Uit de officiële cijfers van BOVAG, RAI Vereniging en RDC blijkt dat het aantal nieuwe personenauto's in het eerste kwartaal 14,4 procent lager lag dan in dezelfde periode vorig jaar. In totaal verlieten 116.124 auto's de showrooms, tegen 135.680 in het eerste kwartaal van 2018.

Sinds de invoering van de nieuwe uitstoottest WLTP in Europa afgelopen zomer - en de daarmee gepaard gaande hogere aanschafbelasting BPM- daalt het aantal geregistreerde nieuwe auto's. In de eerste maanden na deze wijziging konden veel dealers nog uit voorraad tegen de oude belastingregels voertuigen leveren. Vooral particuliere kopers lieten het met een min van 33 procent in de eerste drie maanden van 2019 afweten. Deels verschoof hun aandeel richting het steeds populairder wordende private lease.

Maart 2019

In maart 2019 werden 39.126 nieuwe personenauto's geregistreerd en dat was 6,7 procent minder dan in maart vorig jaar. Het populairste model vorige maand was de Tesla Model 3 met 2.195 registraties en een marktaandeel van 5,6 procent, ruim voor de Ford Focus (1.187 stuks en 3 procent) en de KIA Picanto (965 exemplaren en 2,5 procent aandeel).

Volkswagen

Qua merken was Volkswagen in maart koploper met 3.185 nieuwe auto's (8,1 procent), gevolgd door Peugeot (3.003 stuks en 7,7 procent) en Opel (2.948 en 7,5 procent).

Paasvoordeel bij Volvo Ton van Kuyk

Kom naar de open dagen van Volvo Ton van Kuyk. Alle vestigingen zijn open! (Foto: aangeleverd)

REGIO - Alles staat bij Volvo Ton van Kuyk, tijdens het komende paasweekend van 18, 19, 20 en 22 april, in het teken van de grote paasshow.

Een prachtige selectie Volvo occasions, van jong tot wat ouder en van groot tot klein. Allemaal scherp geprijsd en verspreid over de vier vestigingen in Alkmaar, Beverwijk, Hoorn en Purmerend.

Tijdens deze occasionshow biedt Volvo Ton van Kuyk de beste deal op de reeds rijklaar geadverteerde occasions. Voor klanten geen financiële verassingen dus voor garantie en/of een afleverbeurt bij de dealer.

Daarnaast wordt elke inruilwaarde verhoogd met 1.500 euro inruilpremie. Bekijk de voorraad alvast online via www.tvk.nl/occasions.

Het team van Volvo Ton van Kuyk heet iedereen van harte welkom op donderdag 18 april, vrijdag 19 april, zaterdag 20 april en maandag 22 april!

34e N-H Oldtimer Festival

Een Chevrolet Bel-Air uit 1954. (Foto: aangeleverd)

VENHUIZEN - Ruim drie decennia Oldtimer plezier in Noord-Holland. Dat is zondag 21 en maandag 22 april, eerste en tweede Paasdag, te vinden op het 34e N-H Oldtimer Festival Venhuizen. Het evenement vindt plaats in overdekte en verwarmde hallen met een oppervlakte van drie voetbalvelden aan nostalgie tussen Hoorn- Enkhuizen. Na jaren van diverse items zoals racemotoren, brandweerauto's en autosport zetten ze het beproefde concept van landenthema's door. Deze keer is dat: 'Venhuizen goes America'.

Chevrolet, Pontiac. Dodge en Ford zijn slechts enkele merken die te bewonderen zijn. Bij de motoren zijn natuurlijk aanwezig de Harley Davidson alsmede de legendarische Indian. Peterbilt, Mack en Overdorp zijn de Trucks die de hal complementeren. Dit alles rondom het Vrijheidsbeeld van New York met een Burger of steak van de grill. Het is daar goed toeven als tijdens de muziek van de Red Strats, de petticoats draaien van rock 'n roll dansschool Jump Up. Tevens een optreden dansformatie Double V met dames in passende kleding. En zangschool Pop Up brengt liedjes van Frank Sinatra.

Een Chevrolet Bel-Air uit 1954. (Foto: aangeleverd)

Rondom de hallen staan honderden marktkraampjes met allerlei artikelen. Voor de kinderen is een mini-kartbaan en een nostalgische draaimolen opgezet. Het expo-complex is te vinden Torenweg 44 in Venhuizen. Beide Paasdagen van 11.00 tot 18.00 uur open. Entree slechts 10,- euro , Jeugd 13 tot en met 17 5,- euro, kinderen tot en met 12 jaar gratis. Zie: www.oldtimerfestival.nl.

Fiat Concept Centoventi

Fiat Centoventi (Foto: Fiat)

REGIO - Fiat liet op de autosalon van Genève 2019 zijn conceptauto ' Fiat Concept Centoventi' debuteren als visie van het merk op elektrische mobiliteit voor de massa in de nabije toekomst. Deze visie komt rechtstreeks voort uit de 120-jarige historie van het merk, die dan ook de inspiratie bood voor de naam van het prototype: 'Centoventi' is Italiaans voor honderdtwintig.

Zonder zijn tradities te verloochenen is Fiat er in die 120 jaar steeds weer opnieuw in geslaagd te breken met het verleden en zijn blik op de toekomst te richten. Zoals in de jaren 50, toen de Fiat 500 een industriële en culturele omwenteling teweegbracht door rigoureus in te gaan tegen alle heersende opvattingen over hoe een auto in elkaar moest zitten en eruit moest zien.

Het was een conceptueel en technisch meesterwerk, het eerste echte voorbeeld van betaalbare mobiliteit voor de massa in de automobielgeschiedenis.

Opel keert terug naar Rusland

Opel Grandland X (Foto: Opel)

REGIO - Opel blijft doorgaan met het export-offensief en keert dit jaar terug op de Russische markt. In eerste instantie zullen geselecteerde Russische dealers drie modellen leveren. De Grandland X, die gebouwd wordt in Eisenach, en de nieuwe Zafira Life en Vivaro die in Rusland gebouwd zullen worden. Daarvoor benut Opel de fabriek van Groupe PSA in Kaluga.

Stapsgewijs wil Opel de Russische markt verder gaan bedienen. Het aantal leverbare modellen zal dan ook snel worden opgevoerd. Meer informatie over deze strategie wordt op een later moment bekend gemaakt.

"Een aanzienlijke toename van onze winstgevende export is een van de belangrijkste pijlers van ons PACE! bedrijfsplan. We boeken aanzienlijke vooruitgang op dit gebied", aldus Michael Lohscheller, CEO van Opel. "Rusland is een grote, strategisch belangrijke en aantrekkelijke markt met veel potentieel. Als een Duits merk met een lange traditie en een uitstekende reputatie in het land, zullen we hiervan profiteren. Het onmiddellijk lokaal kunnen produceren, is een goed voorbeeld van het belang voor Opel om deel uit te maken van Groupe PSA."

Yannick Bézard, Executive Vice President en Operational Director Eurasia van Groupe PSA: "De lancering van een nieuw merk op de Russische markt maakt het voor Groupe PSA mogelijk om onze aanwezigheid in de Eurazië-regio te versterken, het aanbod voor bestaande klanten uit te breiden en nieuwe klanten te winnen. Samen met de lancering van het merk Opel in Oekraïne vorig jaar verwachten wij de volumes van de Groupe PSA-merken in deze regio per 2021 op een winstgevende manier te verdrievoudigen. Dit project zal sterk bijdragen aan deze doelstelling."

Hyundai IONIQ Electric

(Foto: Hyundai)

REGIO - Na de Duitse ANWB-zusterorganisatie ADAC met zijn bekende Ecotest is er nog een instantie die de impact van auto's op het milieu meet: Green NCAP. En net als de ADAC roept deze nieuwe onafhankelijke instantie de Hyundai IONIQ Electric uit tot milieuvriendelijkste auto.

Wat Euro NCAP is voor veiligheid, is de Green NCAP voor het milieu. Het doel is om informatie te verschaffen over het realistische verbruik en de uitstoot van schadelijke uitlaatgassen van auto's. Geteste auto's krijgen, net als bij de Euro NCAP veiligheidstest, nul tot vijf sterren.

Maximale score

Twee auto's werden door Green NCAP beloond met de maximale score van vijf sterren: de Hyundai IONIQ Electric en de BMW i3. Met die topscore bewijzen beide auto's zeer schoon en zuinig te zijn. Auto's die in de test nul sterren scoren verbruiken en/of vervuilen juist veel.

In zijn eerste test onderzocht Green NCAP twaalf auto's: twee elektrische, drie diesel en zeven benzine. Green NCAP legt alle auto's langs dezelfde meetlat. De elektrische auto's scoorden het best in de test van Green NCAP. Drie auto's wisten geen enkele ster te behalen.